Otrov koji je u stanju da otruje čovjeka i njegov život rekao bih .... naravno, iskustvena spoznaja nije nimalo prijatna.bizet wrote:upravo tako fatamorgana
-----------------
htjedoh upitati sta je mrznja, ali sam se prepala da bi mogla saznati odgovor
Za predane Životu
- fatamorgana
#2076 Re: Za predane Životu
-
bizet
#2077 Re: Za predane Životu
samo ljustura ljudskog oblikafatamorgana wrote:Otrov koji je u stanju da otruje čovjeka i njegov život rekao bih .... naravno, iskustvena spoznaja nije nimalo prijatna.bizet wrote:upravo tako fatamorgana
-----------------
htjedoh upitati sta je mrznja, ali sam se prepala da bi mogla saznati odgovor
daleko bila mrznja od nas
- fatamorgana
#2078 Re: Za predane Životu
Realno i mržnja postoji kao potencijal u ljudskom biću čak i u onima koji je nisu nikad ispoljili ili osjetili, ona nam je bliže nego što zamišljamo ali mržnju je moguće pobijediti u sebi .... kako? Jačanjem vrline. (za mene lično naporan, težak i dug preobražaj, duga staza)bizet wrote:
daleko bila mrznja od nas
"Neka vrlina pobijedi zlo" - Sakjamuni -
-
bizet
#2079 Re: Za predane Životu
"Neka vrlina pobijedi zlo" 
rekla bih da su najteze bitke vodjene sa samim sobom, ali dio mene se ne slaze sa ovim....svaka bitka za sebe je teska
zasto se onda borimo da budemo bolji ako cemo stalno voditi bitke, a drugacije ne moze jer opasnost i iskusenja vrebaju iza svakog coska?....zbog niti savjesti, mira, da radimo najbolje sto mozemo, sto ne znaci da smo istinski dobri, ali se istinski borimo da to budemo, dakle, sve to radimo zbog osjecaja da nas zivot ima vrijednost
zasto se jednostavno ne prepustimo negativnoj energiji i ne zavrsimo sa svakodnevnim borbama?...zato sto bi ubrzo prestali se osjecati zivima, postali bi zombiji i hranili se drugima poput parazita...ovo je stanje poput bijesne zvijeri, tesko ili nikako se kontrolise ako ga pustimo da u nama naraste, ono izaziva bolest cijelog organizma
izmedju ova dva stanja, kojima smo podjednako skloni, prvo stanje je daleko bolje jer nas cini nezavisnim i daje nam osjecaj da upravljamo svojim zivotom na nacin na koji zelimo
neki kazu da treba upoznati i zvijer u sebi, vjerujem da ju je dovoljno vidjeti iz daljine da bi znali koliko je opasna....da li je se trebamo bojati ako je ona dio nas?...naravno, jer nas moze ubiti...da li je se mozemo rijesiti zauvijek?...nikada, ona je uvijek tu samo smo je uspavali i konstantnim vjezbanjem ona ce spavati dok ne dodje kraj nama samima
e ono sto ne znam je da li su neki ljudi vise zasticeni od zvijeri od drugih?...imaju li mozda bolji imunoloski sistem?
rekla bih da su najteze bitke vodjene sa samim sobom, ali dio mene se ne slaze sa ovim....svaka bitka za sebe je teska
zasto se onda borimo da budemo bolji ako cemo stalno voditi bitke, a drugacije ne moze jer opasnost i iskusenja vrebaju iza svakog coska?....zbog niti savjesti, mira, da radimo najbolje sto mozemo, sto ne znaci da smo istinski dobri, ali se istinski borimo da to budemo, dakle, sve to radimo zbog osjecaja da nas zivot ima vrijednost
zasto se jednostavno ne prepustimo negativnoj energiji i ne zavrsimo sa svakodnevnim borbama?...zato sto bi ubrzo prestali se osjecati zivima, postali bi zombiji i hranili se drugima poput parazita...ovo je stanje poput bijesne zvijeri, tesko ili nikako se kontrolise ako ga pustimo da u nama naraste, ono izaziva bolest cijelog organizma
izmedju ova dva stanja, kojima smo podjednako skloni, prvo stanje je daleko bolje jer nas cini nezavisnim i daje nam osjecaj da upravljamo svojim zivotom na nacin na koji zelimo
neki kazu da treba upoznati i zvijer u sebi, vjerujem da ju je dovoljno vidjeti iz daljine da bi znali koliko je opasna....da li je se trebamo bojati ako je ona dio nas?...naravno, jer nas moze ubiti...da li je se mozemo rijesiti zauvijek?...nikada, ona je uvijek tu samo smo je uspavali i konstantnim vjezbanjem ona ce spavati dok ne dodje kraj nama samima
e ono sto ne znam je da li su neki ljudi vise zasticeni od zvijeri od drugih?...imaju li mozda bolji imunoloski sistem?
- fatamorgana
#2080 Re: Za predane Životu
Dopada mi se ovakvo tvoje rezonovanje jer se vidi da aktivno razmišljaš i pokušavaš da odvagaš i sagledaš stvari. Za vrijeme Sakjamunija njegovi sljedbenici monasi i laici koju su realizovali nibbanu su se zvali arahant (pali). to znači otprilike "dostojan poštovanja" a našao sam i jedno drugo značenje " dostojan poštovanja pobjednik unutrašnjeg protivnika".bizet wrote:"Neka vrlina pobijedi zlo"
Ko je unutrašnji protivnik? Pa potencijalno ili manifestovano zlo u nama. Znači Buda i prvi arahant nam daju potvrdu da je moguće potpuno i jednom zauvijek trijumfovati nad zlom u nama, postati pobjednik dostojan poštovanja unutrašnjeg protivnika.
Lako? Ne, najteža stvar na svijetu, Sakjamuni kaže: "Nije hrabar onaj koji na bojnom polju pobijedi hiljadu ratnika već onaj koji pobijedi samog sebe".
Moguće? Za onoga koji to istinski želi mislim da je moguće
P.S....u vezi "zvijeri", pogledaj ovaj slikoviti isječak iz fima Mali Buda kako je Sakjamunio pobijedio "zvijer" te kakva je njena stvarna priroda.
-
Great Cornholio
#2082 Re: Za predane Životu
Čuješ si ti ovo Bože, Odron se stavlja iznad tebe, učini nešto, nije loš čovjek, šteta bi bila da ...odr0n wrote:
Ne može te bog spriječiti, nego možeš samo sam sebe spriječit. Vjeruj u sebe, ne u boga, time ćeš postati mnogo odgovorniji i odlučniji.
Druže, to što ja vjerujem u Boga uopšte me ne koči da vjerujem i u sebe, a odriješene ruke mu dajem da djeluje na mene, kad smatra da je to potrebno, zbog toga što sam svjestan da se dobro dobrim ne vraća, i da nekad neko dobro koje sam naumio uraditi( dobro po mjerilima naše logike), ne samo da mi neće biti od koristi, nego mi može i nauditi.
Ne želim da činim zlo , ne želim da varam, kradem, lažem, klanjam se raznoraznim idolima, da nekome svjesno činim ono što ne bi činio sebi... ma znamo mi svi šta je zlo, ali isto tako ne želim da činim dobro onome koji će to dobro zloupotrijebiti, protiv mene ili nekog drugog.
Da se malo uključim i u temu, i da kažem da u svijetu u kojem zlo vlada, čovjek neprestano mora da se bori i protiv zla koje se tokom života u njega "uselilo", a i protiv zla koje je izvan čovjeka i trudi se da u čovjeka "uđe" prikazujući se dobrim.
Kako se boriti protiv zla u sebi? Koliko god čovjek pokušavao da odgonetne zašto ponekad mrzi, laže, krade itd, i koliko god vjerovao da će uvidom u razloge takvog ponašanja pobijediti zlo u sebi, ipak su jedino rješenje Isusove riječi " Okani se zla i čini dobro". Jest da to nije tako lako, ali borba vođena na taj način rezultiraće sigurno pobjedom dobra, zlo će kad tad morati "kapitulirati".
Vidim i odron počeo propagirati svoju vjeru, hoće da vjerujemo u čudo po kojem je nešto eksplodiralo i dovelo nas do ovog da sad raspravljamo o tome
- odr0n
#2083 Re: Za predane Životu
"Druže, to što ja vjerujem u Boga uopšte me ne koči da vjerujem i u sebe" - da je tako, ne bi onda vjerovao u boga, to dvoje ne ide nikako.
Nije bilo nikakve eksplozije, nego do eksplozivnog širenja. Nije iz potpunog ništa, potpuno ništa nije prazno jer postoje fluktuacije, također postoje i drugi univerzumi kao i naš. Šta ću ti ja kad si vjerski fanatik pa ne možeš da shvatiš uobičajenost prirodnih procesa, čak i ne želiš.
Nije bilo nikakve eksplozije, nego do eksplozivnog širenja. Nije iz potpunog ništa, potpuno ništa nije prazno jer postoje fluktuacije, također postoje i drugi univerzumi kao i naš. Šta ću ti ja kad si vjerski fanatik pa ne možeš da shvatiš uobičajenost prirodnih procesa, čak i ne želiš.
-
Great Cornholio
#2084 Re: Za predane Životu
Ide ba, ja hiljade rečenice napisah da ti objasnim da ide, ali eto izgleda tebe nisam mogao uvjeriti da ide, pa il' je do mene, il' je do tebeodr0n wrote:"Druže, to što ja vjerujem u Boga uopšte me ne koči da vjerujem i u sebe" - da je tako, ne bi onda vjerovao u boga, to dvoje ne ide nikako.![]()
Ti, koji se "klanjaš" logici, možeš vjerovati da su sve prirodne zakonitosti nastale slučajno, da slučajno iz haosa nastane red, pa to nije logično. Ja uvažavam prirodne zakonitosti, ne isključujem ni mogućnost da je nekad bio neki "Big Bang" ali istovremeno ne isključujem ni Onoga ko ga je prouzrokovao i kasnije od elemenata te eksplozije kreirao sve živo i neživo, i zakonitosti po kojima funkcioniše to stvoreno, jer prvo moraš nešto stvoriti da bi to funkcionisalo- po ovome ispade da sam ja logičniji od tebe, ali pošto mi nikada nećemo saznati šta je prije nastalo , koka ili jaje, ne bih ja više o ovome, nije da me to ne interesuje ali slažem se s Ajnštajnom kad kaže da je ljudska pamet ograničena.
- odr0n
#2085 Re: Za predane Životu
Vidiš koliko samo uvezanih grešaka, prvo kažeš za big bang da je eksplozija, a nije nego je to metafora za širenje, također nije bilo potrebno da nešto naročito logički paradoks poput boga išta pokreće ili djeluje u razvoju, zatim kažeš iz potpunog ništa nastalo, a to ništa nije prazno nego ispunjeno fluktuacijama, zatim pogrešno bukvalno shvatanje pojma slučajnosti koje predstavlja niz okolnosti, vremenskih, procesnih itd. koji utječu do nastanka nečega, ti toliko generalizuješ kao da se juče desio prasak i sve nastalo, a ne milijardama godina prije i dan danas traje, kao i pominjanje logičkog paradoksa da nešto da bi funkcionisalo treba biti stvoreno od strane inteligencije, zaboravljajući da to zahtjeva onda postojanje i stvaraoca tvorca itd. u nedogled. Slažem se i ja donekle sa Ajnštajnom kada kaže da je ljudska pamet ograničena, kažem donekle jer će nas nauka i tehnologija odvesti dalje od naših limita, ali naročito sa onom da je glupost neograničena.Great Cornholio wrote:Ide ba, ja hiljade rečenice napisah da ti objasnim da ide, ali eto izgleda tebe nisam mogao uvjeriti da ide, pa il' je do mene, il' je do tebeodr0n wrote:"Druže, to što ja vjerujem u Boga uopšte me ne koči da vjerujem i u sebe" - da je tako, ne bi onda vjerovao u boga, to dvoje ne ide nikako.![]()
Nije bilo nikakve eksplozije, nego do eksplozivnog širenja. Nije iz potpunog ništa, potpuno ništa nije prazno jer postoje fluktuacije, također postoje i drugi univerzumi kao i naš. Šta ću ti ja kad si vjerski fanatik pa ne možeš da shvatiš uobičajenost prirodnih procesa, čak i ne želiš.![]()
Ti, koji se "klanjaš" logici, možeš vjerovati da su sve prirodne zakonitosti nastale slučajno, da slučajno iz haosa nastane red, pa to nije logično. Ja uvažavam prirodne zakonitosti, ne isključujem ni mogućnost da je nekad bio neki "Big Bang" ali istovremeno ne isključujem ni Onoga ko ga je prouzrokovao i kasnije od elemenata te eksplozije kreirao sve živo i neživo, i zakonitosti po kojima funkcioniše to stvoreno, jer prvo moraš nešto stvoriti da bi to funkcionisalo- po ovome ispade da sam ja logičniji od tebe, ali pošto mi nikada nećemo saznati šta je prije nastalo , koka ili jaje, ne bih ja više o ovome, nije da me to ne interesuje ali slažem se s Ajnštajnom kad kaže da je ljudska pamet ograničena.
-
Great Cornholio
#2086 Re: Za predane Životu
Izvini druže, ali fakat me ova tema ne interesuje previše, svako dobro i prijatno veče 
-
bizet
#2087 Re: Za predane Životu
@fatamorgana, drago mi je da ti se dopada moje rezonovanje, to znaci da o ovoj temi slicno/isto razmisljamo 
rekoh da ne znam sta druge motivise da budu ono sto jesu, znam da ja konstantno tezim, i tragam, obogacenju svoga duha, sebe....zelim kad budem prestajala biti da mogu reci da sam zadovoljna barem sto nikada nisam prestala da se nadogradjujem i poboljsavam, u pravcu o kojem pricamo
jos uvijek povremeno upadnem u zamku i padam na sitnicama, to me rastuzi kad postanem svjesna svoje sitnicavosti...treba doci do stadija da covjek ne pada tako lako, ali to je tezak put
gledala sam film o Budi i bas mi je ostalo zapamceno kako se izborio sa sobom...davno sam pricala da je sve stvar nase percepcije...nas zadatak je teziti istini, doci do nje, putevi kojima cemo to pokusati dosegnuti su nas izbor, ali nema boljeg i ispravnijeg od suocavanja sa sobom
@odr0n, jesi li to stvarno poslusao ovo sto si nama postao?
@Cornholio, Sati je jako lijepo na temi Budizam napisao o mrznji i kako je prevazici
rekoh da ne znam sta druge motivise da budu ono sto jesu, znam da ja konstantno tezim, i tragam, obogacenju svoga duha, sebe....zelim kad budem prestajala biti da mogu reci da sam zadovoljna barem sto nikada nisam prestala da se nadogradjujem i poboljsavam, u pravcu o kojem pricamo
jos uvijek povremeno upadnem u zamku i padam na sitnicama, to me rastuzi kad postanem svjesna svoje sitnicavosti...treba doci do stadija da covjek ne pada tako lako, ali to je tezak put
gledala sam film o Budi i bas mi je ostalo zapamceno kako se izborio sa sobom...davno sam pricala da je sve stvar nase percepcije...nas zadatak je teziti istini, doci do nje, putevi kojima cemo to pokusati dosegnuti su nas izbor, ali nema boljeg i ispravnijeg od suocavanja sa sobom
@odr0n, jesi li to stvarno poslusao ovo sto si nama postao?
@Cornholio, Sati je jako lijepo na temi Budizam napisao o mrznji i kako je prevazici
- odr0n
#2088 Re: Za predane Životu
@bizet
Poslušao sam skraćenu verziju, u pitanju je zvuk rođenja našeg univerzuma (nešto slično što ćeš i ti uskoro čuti
), zaista fascinantno.
http://www.index.hr/black/clanak/fizica ... 73293.aspx
Poslušao sam skraćenu verziju, u pitanju je zvuk rođenja našeg univerzuma (nešto slično što ćeš i ti uskoro čuti
http://www.index.hr/black/clanak/fizica ... 73293.aspx
-
bizet
#2089 Re: Za predane Životu
dakle momak poslusao skracenu verziju, a nas bi ovdje zezao sa snimkom od 8min.
hej, mustra si odr0ne da znas
prvu verziju poslusah par sec...nisam mogla dalje slusati, ne pase mi usima, ali skracenu poslusah...replika zvuka rasta svemira, ne znam sta bih rekla, nisam odusevlje zvukom
...muz voli sve vezano za svemir, fiziku i matematiku, mozda on bude znao ovo cijeniti bolje
hej, mustra si odr0ne da znas
prvu verziju poslusah par sec...nisam mogla dalje slusati, ne pase mi usima, ali skracenu poslusah...replika zvuka rasta svemira, ne znam sta bih rekla, nisam odusevlje zvukom
- odr0n
#2090 Re: Za predane Životu
Kažeš nisi oduševljena zvukom rođenja univerzuma, čekaj samo kad tvoj univerzumčić počne puštat zvuke u po noći, ovaj će ti biti ko simfonija.

-
bizet
#2091 Re: Za predane Životu
odr0n wrote:Kažeš nisi oduševljena zvukom rođenja univerzuma, čekaj samo kad tvoj univerzumčić počne puštat zvuke u po noći, ovaj će ti biti ko simfonija.![]()
-
Great Cornholio
#2092 Re: Za predane Životu
Odrone, ja sam zbunjen, pa zar je prije toliko milijardi godina postojao način da se snima zvuk
@bizet, pročitah ovo što je Sati postavio, ovo o načinu prevladavanja mržnje, slažem se napisanim, ali ono što je Sati napisao moglo se napisati u jednoj rečenici " Okani se zla i čini dobro"
Dobro veče svima, evo vam jedna lijepa pjesma, fakat se nisam trudio da se skoncentrišem na tekst, ovu slušam radi muzike
@bizet, pročitah ovo što je Sati postavio, ovo o načinu prevladavanja mržnje, slažem se napisanim, ali ono što je Sati napisao moglo se napisati u jednoj rečenici " Okani se zla i čini dobro"
Dobro veče svima, evo vam jedna lijepa pjesma, fakat se nisam trudio da se skoncentrišem na tekst, ovu slušam radi muzike
-
Great Cornholio
#2093 Re: Za predane Životu
Evo jedna politička, jest' da smo rekli da nećemo o politici, jer ne želimo da "trujemo" temu, ali eto ova pjesma dođe nešto ko "protivotrov".
-
Great Cornholio
#2094 Re: Za predane Životu
Jest' brutalan tekst, ali za borbu sa samim sobom, onim lošim dijelom sebe, jako motivirajući.
-
bizet
#2095 Re: Za predane Životu
@Cornholio, meni je tesko tebe povezati sa ovom muzikom, ne znam zasto, mozda sto ne djelujes grubo a ova muzika da
ja se danas drogiram Sesilijom Bartoli, uzivam u njenim interpretacijama, i uzivam da je gledam dok pjeva, jednostavno plijeni svojom spontanoscu i nekom vrstom jednostavnosti, uspije te uvesti u svoj svijet muzike, toliko se da da publici dozvoljava da u tim momentima postane dio nje, mnogo je volim, divna je :
http://m.youtube.com/#/watch?v=JMvXCUQINI0
Dobro vece i uzivajte
ps. super mi je cuti i barokne instrumente, zena se bas potrudila da njene interpretacije budu sto blize izvornim, a brate i muzikalna je i to je ono sto nju najbolje krasi, odatle tolika spontanost i iskrenost njenog izraza
ja se danas drogiram Sesilijom Bartoli, uzivam u njenim interpretacijama, i uzivam da je gledam dok pjeva, jednostavno plijeni svojom spontanoscu i nekom vrstom jednostavnosti, uspije te uvesti u svoj svijet muzike, toliko se da da publici dozvoljava da u tim momentima postane dio nje, mnogo je volim, divna je :
http://m.youtube.com/#/watch?v=JMvXCUQINI0
Dobro vece i uzivajte
ps. super mi je cuti i barokne instrumente, zena se bas potrudila da njene interpretacije budu sto blize izvornim, a brate i muzikalna je i to je ono sto nju najbolje krasi, odatle tolika spontanost i iskrenost njenog izraza
-
Great Cornholio
#2096 Re: Za predane Životu
Pa nisam ja grub, ovakva muzika mi daje potrebnu dozu adrenalina, učini da se osjećam življim, ne grubim, pa je ponekad slušam.
Kako ste vi? Po izboru muzike moglo bi se zaključiti da ste mirni i opušteni
Kako ste vi? Po izboru muzike moglo bi se zaključiti da ste mirni i opušteni
-
bizet
#2097 Re: Za predane Životu
drugo mi nista ne preostaje
dobro smo, hvala na pitanju
kazu mi ljudi uzivaj dok mozes, a ja pomislim kako bi isto to drugom govorila da se ne nadjoh u ovoj situaciji...citam stres, pa depresija i pomislim da svima treba jedna ovakva terapija kako bi shvatili koliko je zivot dragocijen, svaki tren, pa i meni ovoj vezanoj za krevet trenutno...pomislila sam nedavno kako sam pozeljela motati posteljinu...mozes misliti te slobode, stojis na svojim nogama zdravim i motas posteljinu...istina je da tek kad nesto izgubimo shvatimo koliko nam je to znacilo
obecala sam sebi da vise nikad necu kukati kad su upitanju poslovi...sad koliko cu to stvarno ispostovati?, pitaj me za godinu dana, ako Bog da, jel' mi mrsko sto imam toliku slobodu
(covjek ima tendenciju da zaboravlja sve sto mu u tom trenu ne odgovara, povrsnost ako mene pitas)
edit: mene takva muzika izbaci iz cipela, stvara mi osjecaj nelagode i potrebu za destrukcijom, ne volim je, za mene ona je previse gruba i nasilna, bez obzira o cemu pjevala, jednostavno narusava prirodni sklad zivog organizma (moj dozivljaj je ovakav)
kazu mi ljudi uzivaj dok mozes, a ja pomislim kako bi isto to drugom govorila da se ne nadjoh u ovoj situaciji...citam stres, pa depresija i pomislim da svima treba jedna ovakva terapija kako bi shvatili koliko je zivot dragocijen, svaki tren, pa i meni ovoj vezanoj za krevet trenutno...pomislila sam nedavno kako sam pozeljela motati posteljinu...mozes misliti te slobode, stojis na svojim nogama zdravim i motas posteljinu...istina je da tek kad nesto izgubimo shvatimo koliko nam je to znacilo
obecala sam sebi da vise nikad necu kukati kad su upitanju poslovi...sad koliko cu to stvarno ispostovati?, pitaj me za godinu dana, ako Bog da, jel' mi mrsko sto imam toliku slobodu
(covjek ima tendenciju da zaboravlja sve sto mu u tom trenu ne odgovara, povrsnost ako mene pitas)
edit: mene takva muzika izbaci iz cipela, stvara mi osjecaj nelagode i potrebu za destrukcijom, ne volim je, za mene ona je previse gruba i nasilna, bez obzira o cemu pjevala, jednostavno narusava prirodni sklad zivog organizma (moj dozivljaj je ovakav)
-
Great Cornholio
#2098 Re: Za predane Životu
Tako je, u pravu su ljudi, uživaj dok možeš, za tri mjeseca valja ti motati posteljinu, mijenjati pelene, spavati samo par sati u toku dana ...bizet wrote:drugo mi nista ne preostaje![]()
Šalim se, nego eto dobro ste i zdravo ste, pretrpi se još malo pa ćeš onda uživati, više nego prije
Ja sutra imam nekih obaveza, pa mi valja na spavanje, a evo Lorene, ne valja pred spavanje "agresivna" muzika.
Laku noć, pa se čujemo...
-
bizet
#2099 Re: Za predane Životu
Lorena
iz koje bi igrice bio ovaj video?
sretno i sve najbolje
laku noc
sretno i sve najbolje
laku noc
-
Great Cornholio
#2100 Re: Za predane Životu
Ne znam stvarno, ja zadnju igricu koju sam igrao to je bila ona sa gađanjem pataka, igro je na onom "stejšnu" što je poslije rata dolazio iz Mađarske, a kupov'o se na pijaci, to je ona igrica uz koju dobiješ plastični pištolj kojim gađaš patke na televizoru, pa kad neku promašiš onaj ker se pojavi u donjem dijelu ekrana i počne se smijatbizet wrote:Lorena![]()
sretno i sve najbolje
laku noc
Ali nema ništa loše u tim video igricama, može se i time zabaviti kad se nema nešto pametnije radit'