Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#20701 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

kakaljin wrote:
JavierBosnia wrote:Ovi golfovi na kraju nista strasno po meni, ako prate voznju i uredno se veacaju u traku prije krivine, samo drze neku pravu voznju.
Opet nije ni da podrzavam, posebno ako ovaj iza hoce da te pretice, gori su mi oni sto dok se mimoilazis s njima on pola u tvojoj traci..

Ovo je cisto poravnjavanje krivina, kada nema nikoga u susret, normalno kada de neko u susret ides onako kao ide i krivina i usporis.

Nista sorno kada je krivina pregledna.
:-) :-) kada ti jednom izleti sleper, ravnat ces se u desnu stranu. Nikada ti nece pasti na pamet da sjeces krivitnu. Pa koliko puta sam morao bjezati zbog tih koji se "ravnaju" i voze ugodno. Imas liniju, ZID, nemoj prelaziti.
zdruzdjo wrote:Ja ovo radim kad god imam bas dobru preglednost i nikoga iza sebe ili ispred.
Sta ako te prenese nekada, ili bude takav ugao da pogrešno procijeniš? Isto je i za žmigavce, dajem ih i na običnom putu, skretanju u vlastitu garažu, kako ne bih izgubio naviku i u drugim situacijama.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#20702 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

tempuser wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: Ko zna voziti i zna za udobnost to radi kada je pregledno bez ikavog rizika
Naravno, ali ako isti potez mogu proci jednako udobno i sigurno sa 60 i da kocim i sa 80 bez kocenja, biram ovo drugo.
Znaci pravis prekrsaj i mene iz suprotnog smjera dovodiš u rizik. Koja je razlika između tebe koji prelazi u drugu traku u krivini i onog ko na "pravcu" pretiče preko dvije duple, jer vidi da nema nikoga iz drugog smjera?
tempuser wrote: Image
Ovdje je ograničenje 40, ako se dobro sjećam. Zar se tom brzinom ne može uredno proći bez sječenja krivine?
Travnički Noćni Šetač

#20703 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Opet bih dodao na navedeni citat gore nije moj već je isti greškom postavljen ispod mog nicka, da ne bi bilo nesporazuma...
....
un1ted slažem se sa tvojim konstatacijama u potpunosti...
tempuser

#20704 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:
tempuser wrote:
E jbga, o kakvim god da se sjedistima, rasponu tockova itd da radi, sporis da osnovne zakone fizike i mehanike tezom da je u istom autu pravolinijsko kretanje pri istoj brzini jednako udubno kao i kad na tijelo djeluje centripetalna sila?!

Ovdje ne raspravljamo o by the book i bezgresnoj voznji, jer bi svaka rasprava na ovu temu bila besmislena, nego o malim trikovima koji nekad nisu 100% u skladu sa zakonom, a ako ne prave nikakav rizik olaksavaju zivot, kao sto je malo presjeci krivinu kad je preglednost apsolutna.
Ne govorim o istom autu a čak možemo govoriti i o istom autu gdje se sport verzije spuštene 3 cm se ne naginju isto kao obični, niti sjedišta sa mekanim bočnicama drže tijelo u krivini kao ona za kožnim ili ojačanim bočnicama, niti niskoprofilne gume sa sportskim profilom drže auto na isti način kao obične gume sa eco profilom... Ako ne možeš to razlučiti žao mi je... ne sporim zakone fizike, nego primjenu istih... uspori na odgovarajuću brzinu odgovarajuću radijusu krivine i niveleti puta za koju je ista projektovana i označena saobraćajnim znakom i nikakvi trikovi ti nisu potrebni, već će te ti isti zakoni fizike lijepo provesti bez rizika kroz tu istu krivinu...
...
Ja govorim o tome da ti "mali trikovi" koji ne "nekad" nego nikad nisu u skladu sa zakonom, navikavaju vozače na opuštanje pa kad jednom ili dva puta misle da nisu napravili rizik, onda im to postane stalni obrazac ponašanja i vrlo brzo to počnu raditi bez obzira na rizik...
...
I opet moram reći da potpuni prelazak vozilom na suprotnu traku, preko pune linije u krivini ( kao što vidimo na snimku) nikako nije "mali trik" već je velika glupost i nema šanse da me iko i na koji način ubijedi u suprotno... Jer niti je ovdje "malo presječena krivina" kako navodiš niti je postojala "apsolutna preglednost" kako si takođe naveo...
Bez uvrede, ali cemu silni elaborati, o kakvim spustanjim, sjedalima i niskoprofilinim gumama pises???? Vozis jedan te isti auto, kakav je takav, pitanje je samo pitanje putanje A ili putanje B kroz krivinu, a sto se fizike tuce ne znam po kojom zakonu fizika jaca centripetalna sila moze manje ili jednako uticati na tijelo, tj biti jednako udobna ili udobnija od slabije, as simple as that.
Kad se spominje trik, niko ovdje ne spominje snimak niti bezumno prelazenje u lijevu traku, nego bezbjedno "jahanje" linije.
Na putu Krupac - Bjelasnica, na mjestu gdje je nekad bila linija razdvajanja je na pravcu zbog klizista izvedena sikana i prvom prilikom cu da je slikam i da te pitam kako je udobnije proci tu sikanu i koliki je rizik.
Travnički Noćni Šetač

#20705 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote: Bez uvrede, ali cemu silni elaborati, o kakvim spustanjim, sjedalima i niskoprofilinim gumama pises???? Vozis jedan te isti auto, kakav je takav, pitanje je samo pitanje putanje A ili putanje B kroz krivinu, a sto se fizike tuce ne znam po kojom zakonu fizika jaca centripetalna sila moze manje ili jednako uticati na tijelo, tj biti jednako udobna ili udobnija od slabije, as simple as that.
Ti si počeo o zakonima fizike samo sam ti ih protumačio... ali ne čitaš dobro niti precizno jer sam na to već odgovorio ali nije problem da ponovim... Nijansu manje naginjanja ( ili više naginjanja ) ja ne smatram neudobnijom vožnjom... previše jednostavno...

A evo i citat da sam to već napisao:
Meni nijansa manje naginjanja nije automatski neudobnija
....
Nijansu više preko pune linije u tuđu traku smatram povećanim rizikom vožnje... opet jednostavno... ako želiš poštovati zakone fizike i smanjiti sile koje djeluju na tijelo jednostavno prilagodi brzinu kretanja radijusu krivine jer brzina direktno utiče na te nekakve sile koje dramatično ugrožavaju udobnost...
....
Niđe veze braniti kršenje zakona radi udobnosti... hajde malo da se priberemo lagano ovdje...
tempuser

#20706 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

un1ted wrote:
tempuser wrote:
Naravno, ali ako isti potez mogu proci jednako udobno i sigurno sa 60 i da kocim i sa 80 bez kocenja, biram ovo drugo.
Znaci pravis prekrsaj i mene iz suprotnog smjera dovodiš u rizik. Koja je razlika između tebe koji prelazi u drugu traku u krivini i onog ko na "pravcu" pretiče preko dvije duple, jer vidi da nema nikoga iz drugog smjera?

Ovdje je ograničenje 40, ako se dobro sjećam. Zar se tom brzinom ne može uredno proći bez sječenja krivine?
1. Kako cu te iz dovesti u rizik kad te nema?
2. Naravno da se moze proci, ali hoces li je udobnije ili sa manje naginjanja proci ako vozis iskljucivo desno ili presjeces preko vanjske lijeve?

Sve puritanci na cesti, to bi prije pognulo nego nagazilo tockom na cartu... :-)
Travnički Noćni Šetač

#20707 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote: niko ovdje ne spominje snimak niti bezumno prelazenje u lijevu traku, nego bezbjedno "jahanje" linije.
Pa cijelo vrijeme se priča o dva golfa snimljena na snimku... ako ne pričaš o tome onda moraš jasno naznačiti da nisu u raspravi već imaš posebnu temu...
Travnički Noćni Šetač

#20708 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote: Sve puritanci na cesti, to bi prije pognulo nego nagazilo tockom na cartu... :-)
sada već klasično trolaš... zamjena teza kojom se pokušavaš izvući iz rasprave je providna i bezvezna... prvo to niko nije tvrdio, drugo veća šansa za pogibiju je ako se propisi ne puoštuju odnosno upravo suprotno od tvog stava...
...
Dosta je ovoga počela je bezvezna priča...
tempuser

#20709 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

tempuser wrote: Bez uvrede, ali cemu silni elaborati, o kakvim spustanjim, sjedalima i niskoprofilinim gumama pises???? Vozis jedan te isti auto, kakav je takav, pitanje je samo pitanje putanje A ili putanje B kroz krivinu, a sto se fizike tuce ne znam po kojom zakonu fizika jaca centripetalna sila moze manje ili jednako uticati na tijelo, tj biti jednako udobna ili udobnija od slabije, as simple as that.
Ti si počeo o zakonima fizike samo sam ti ih protumačio... ali ne čitaš dobro niti precizno jer sam na to već odgovorio ali nije problem da ponovim... Nijansu manje naginjanja ( ili više naginjanja ) ja ne smatram neudobnijom vožnjom... previše jednostavno...

A evo i citat da sam to već napisao:
Meni nijansa manje naginjanja nije automatski neudobnija
....
Nijansu više preko pune linije u tuđu traku smatram povećanim rizikom vožnje... opet jednostavno... ako želiš poštovati zakone fizike i smanjiti sile koje djeluju na tijelo jednostavno prilagodi brzinu kretanja radijusu krivine jer brzina direktno utiče na te nekakve sile koje dramatično ugrožavaju udobnost...
....
Niđe veze braniti kršenje zakona radi udobnosti... hajde malo da se priberemo lagano ovdje...
Kad smo kod tumacenja fizike, obrati paznju na boldirano, to sto ti smatras je jedna stvar, fizika je nesto sasvim drugo.
Izvini, zaboravio sam da je bezgresni na drugoj strani! :thumbup: :run:
tempuser

#20710 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

tempuser wrote: Sve puritanci na cesti, to bi prije pognulo nego nagazilo tockom na cartu... :-)
sada već klasično trolaš... zamjena teza kojom se pokušavaš izvući iz rasprave je providna i bezvezna... prvo to niko nije tvrdio, drugo veća šansa za pogibiju je ako se propisi ne puoštuju odnosno upravo suprotno od tvog stava...
...
Dosta je ovoga počela je bezvezna priča...
Pa naravno cu trolati jer je trolanje i kad bezgresni forumski puritanci svakodnevne vozacke trikove dovode do apsurda i dizu na proporcije ulaska u lakat krivinu u kontra traci sa 200 kmh.
Vozi buraz po PS-u, samo me cudi da se s takvim rezonom ikako usudjujes voziti jer je veca sansa za pogibiju ako si u autu nego ako ides pjeske, da ne idem kako se usudjujes izveti ludost zvanu preticanje.
Kao sto rekoh, zaboravih da raspravljam sa bezgresnim...
Travnički Noćni Šetač

#20711 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote: Pa naravno cu trolati jer je trolanje i kad bezgresni forumski puritanci svakodnevne vozacke trikove dovode do apsurda i dizu na proporcije ulaska u lakat krivinu u kontra traci sa 200 kmh.
Vozi buraz po PS-u, samo me s takvim rezonom cudi da se ikako usudjujes voziti jer je veca sansa za pogibiju ako si u autu nego ako sjedis kuc, da ne idem kako se usudjujes izveti ludost zvanu preticanje.
Kao sto rekoh, zaboravih da raspravljam sa bezgresnim...

Cinizam ti ne pomaže...
...
Prvo ... nikad se nisam nazvao bezgrešnim i takvo tvoje izražavanje bi određene kategorije ljudi moglo povrijediti, ali ostaje činjenica da to što ti nazivaš nevinim "vozačkim trikovima" je čisto kršenje zakona...
Drugo ... u prvom postu o ovom slučaju sam naveo da je ovo samo moje mišljenje i nijednog momenta se ne trudim da ga prebacim nikome, ali ne mogu dozvoliti da neko kršenje zakona naziva normalnim, i naravno da me to nećeš nikada ubijediti...
Treće ... ako imaš problem što je moj pojam shvatanja i poimanja udobnosti drugačiji od tvog onda će to ostati tvoj problem i ne možeš ga ubacivati ovdje kao neku "potporu" tvojih stavova jer je to subjektivni stav i nema veze sa egzaktnim naukama...
Četvrto... ponoviću i radi drugih a i radi tebe... ako se ja ili ono što ja radim nekome ne dopada to meni nije problem... ali ako vidim da bilo ko nekoga drugog nagovara na kršenje zakona, rizik, budaleštinu ili bilo šta loše , ili isto pravda nekim svojim stavovima sigurno ću reagovati jer morate imati svijest o tome da vaši savjeti mogu nekome doći glave...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20712 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
shandrprcSA

#20713 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by shandrprcSA »

jes da smije, usr'o se ko grlica :lol:
un1ted

#20714 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

tempuser wrote:
1. Kako cu te iz dovesti u rizik kad te nema?
2. Naravno da se moze proci, ali hoces li je udobnije ili sa manje naginjanja proci ako vozis iskljucivo desno ili presjeces preko vanjske lijeve?

Sve puritanci na cesti, to bi prije pognulo nego nagazilo tockom na cartu... :-)
1. Ako nema nikoga iz suprotnog smijera to znači da se mogu krštiti pravila?
2. Upravo na toj krivini sam naletio na par preletača koji ULAZE u traku koja nije namijenjena za iste.

Opet, to što nema nikoga ne znači da jednom neće biti. Da li tvoja komocija opravdava taj 1 od 100 slučajeva?

Ukoliko nema nikoga iz suprotnog smijera, pravac, petlja i dupla puna, da li to znači da je sasvim OK da se pretiče na duploj? Prema tome, preticanje putem isključne trake nije ništa loše, obična komocija?

Ne, nisam "puritanac", znam pofino prekrišti pravila, ali to PRAVDATI na bilo koji način osim da mi je ugrožen život pa moram uraditi tu radnju je obično bahaćenje.

Na kraju, ako ti ne vidiš ništa loše u sječenju krivine, zašto bi nešto pogrešno vidio onaj ko prolazi kroz crveno, oduzima prvenstvo, ne parkira u linijama...nadoveži se, lista je podugačka?
nivla

#20715 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nivla »

ma samo sredinom, nek se skloni bagra sto ne zna vozit
славянин

#20716 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by славянин »

nivla wrote:ma samo sredinom, nek se skloni bagra sto ne zna vozit
:D
Laplace

#20717 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

JavierBosnia wrote:Ovi golfovi na kraju nista strasno po meni, ako prate voznju i uredno se veacaju u traku prije krivine, samo drze neku pravu voznju.
Opet nije ni da podrzavam, posebno ako ovaj iza hoce da te pretice, gori su mi oni sto dok se mimoilazis s njima on pola u tvojoj traci..
Da golfovi u konkretno ovoj situaciji nisu napravili drugima problem ( iako je onaj zadnji puno blize slijedecoj krivini bio na suprotnoj strani), ali ovako se razvije navika takve voznje i onda rade slicnu stvar kada im neko i ide u susret, upravo kako pominjes na kraju...
Danas sam pratio mercedesa niz Koprivnicu, vidjeces ga za par kompilacija .... njemu je svejedno da li neko ide u susret ili ne on i duplu punu gazi kroz krivinu i to komplet vozilom...

Danas tako jedan "poravnavao" krivinu i umalo izazvao sudar. Išao iz pravca Ilijaša ka Podlugovima, krivine poslije onog pravca iza Dijane, imaju dvije vezane krivine (jedna nizbrdo jedna uzbrdo). Na prvoj "poravnavao" krivinu i umalo da udari u čovjeka koji je nišao ispred mene iz pravvca Podlugova. U zadnjoj pikosekundi je trznuo na svoju stranu.
Laplace

#20718 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote:Ja ovo radim kad god imam bas dobru preglednost i nikoga iza sebe ili ispred. Jednostavno radi same udobnosti voznje pri odredjenoj brzini.
Ispred iz ociglednih razloga a iza cisto da ne jexxm nekom zivce ako me podje preticati. Samim tim onda moram stalno gledati na retrovizor i onda samo odvlacim sebi paznju. Onda mi je bolje malo skinuti brzinu i voziti uredno i ne ugrozavati nekoga iza sebe.
Medjutim na snimku oba golfa su bas dzukele. Ono bas nema potrebe za tolikim ravnanjem jer nije strasna cesta i bukvalno ne bi bilo skoro nikakve razlike i da normalno vozi. A i ne vozi nesto ultra brzo pa da ovo treba.
I da te neko ne snimi kao gorepomenute golfove. :D
Laplace

#20719 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

....
....
Niđe veze braniti kršenje zakona radi udobnosti... hajde malo da se priberemo lagano ovdje...[/quote]

Kad smo kod tumacenja fizike, obrati paznju na boldirano, to sto ti smatras je jedna stvar, fizika je nesto sasvim drugo.
Izvini, zaboravio sam da je bezgresni na drugoj strani! :thumbup: :run:[/quote]

Zapravo je u pitanju centrifugalna sila, ali nema veze. Nju svakako mogu da smanjim tako što za nijansu smanjim pritisak na pedalu gasa i - vidi čuda - krivinu pređem jednako udobno (govorim o onoj na Ivan sedlu) kao i vozilo koje za nijensu brže prođe sa manjim poluprečnikom krivine. Isto udobno ali svakako mnogo sigurnije.

Kada je put prazan onda nema rizika, ali takvo ponašanje uđe u krv i desi se ono što sam maloprije naveo - vozač je nekad naprosto nesvjestan činjenice da nije na svojoj strani.
basicm

#20720 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

Ja sve krivine peglam i non stop to radim. Eto.
Bakir1

#20721 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

Lako je tebi kada vozis fapa trinestku :lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#20722 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sime_cipol »

Mene najviše nervira kad onaj iz suprotnog pravca ne ide krajnje desno i mene sprečava da krivinu poravnam kako treba :oops:
amar1994

#20723 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

volim trzat te sto se ne vracaju,pozz :lol:
basicm

#20724 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

Bakir1 wrote:Lako je tebi kada vozis fapa trinestku :lol:
Samo domace!
Travnički Noćni Šetač

#20725 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Laplace wrote: Nju svakako mogu da smanjim tako što za nijansu smanjim pritisak na pedalu gasa i - vidi čuda - krivinu pređem jednako udobno (govorim o onoj na Ivan sedlu) kao i vozilo koje za nijensu brže prođe sa manjim poluprečnikom krivine. Isto udobno ali svakako mnogo sigurnije.

ali takvo ponašanje uđe u krv ....
...
da...
Post Reply