Mislio sam na poravnanje krivina na normalan nacin i da ne ugrozis onoga iz suprotnog smjera, ali ovdje na snimku je druga prica gdje je ovaj zadnji je rizicno to radio.Travnički Noćni Šetač wrote:"Poravnavanje" krivina ne postoji kao normalan način vožnje... to se zove "trkaća putanja" i koristi se na trkama radi bržeg prolaska kroz krivine ... inače je ovo prekršaj po ZOBS-u, a u stvarnosti je još i usvajanje loših navika vožnje koje kad tad dovode do opasnih situacija...kakaljin wrote: Ovo je cisto poravnjavanje krivina, kada nema nikoga u susret, normalno kada de neko u susret ides onako kao ide i krivina i usporis.
Nista sorno kada je krivina pregledna.
Ako pogledaš ovog zadnjeg na snimku nije baš da je imao dovoljnu preglednost da ovako nešto izvodi, i mnogi vozači naviknuti na ovkav način vožnje i kad kad vide nekoga u susret ne odustaju od gaženja središnje linije... no u principu ovakvi vozači mene nerviraju pa sam to pokušao da pokažem i doprinesem temi...
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kakaljin
#20676 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- Travnički Noćni Šetač
#20677 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kakaljin wrote:
Mislio sam na poravnanje krivina na normalan nacin i da ne ugrozis onoga iz suprotnog smjera, ali ovdje na snimku je druga prica gdje je ovaj zadnji je rizicno to radio.
Kao što već rekoh gore iznad bilo kakvo "poravnavanje" krivina sa tehničke strane ne smatram normalnim načinom vožnje...
to je naravno samo moje subjektivno mišljenje...
i ujedno prekršaj suprotan članu 39. ZOBS-a...
i plus nepoštivanje oznaka na kolovozu...
-
zdruzdjo
#20678 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja ovo radim kad god imam bas dobru preglednost i nikoga iza sebe ili ispred. Jednostavno radi same udobnosti voznje pri odredjenoj brzini.
Ispred iz ociglednih razloga a iza cisto da ne jexxm nekom zivce ako me podje preticati. Samim tim onda moram stalno gledati na retrovizor i onda samo odvlacim sebi paznju. Onda mi je bolje malo skinuti brzinu i voziti uredno i ne ugrozavati nekoga iza sebe.
Medjutim na snimku oba golfa su bas dzukele. Ono bas nema potrebe za tolikim ravnanjem jer nije strasna cesta i bukvalno ne bi bilo skoro nikakve razlike i da normalno vozi. A i ne vozi nesto ultra brzo pa da ovo treba.
Ispred iz ociglednih razloga a iza cisto da ne jexxm nekom zivce ako me podje preticati. Samim tim onda moram stalno gledati na retrovizor i onda samo odvlacim sebi paznju. Onda mi je bolje malo skinuti brzinu i voziti uredno i ne ugrozavati nekoga iza sebe.
Medjutim na snimku oba golfa su bas dzukele. Ono bas nema potrebe za tolikim ravnanjem jer nije strasna cesta i bukvalno ne bi bilo skoro nikakve razlike i da normalno vozi. A i ne vozi nesto ultra brzo pa da ovo treba.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#20679 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
znam ja jednog smetljara sto ima kucu u dubokoj,pa kad ide iz sarajeva sijece sve krivine,kaze 3 km kraci put kad sijece krivine 
- Qler
#20680 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ma i ja ovo radim, cisto radi udobnosti...
-
zdruzdjo
#20681 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
The BEN10 wrote: Sreća pa mnogo ne vozim, ali mene ovakvi izbacuju iz cipela. Šta imaš voziti drugom stranom!?!? Kakvo crno "poravnavanje" krivina!?![]()
![]()
![]()
Obzirom da su kod nas ceste takve da se covjek ponekad zapita da li su nasi graditelji puteva nekada imali odredjenu svotu love koju su morali potrositi bez obzira na sve. Onda nekad vidis motanje ceste bez ikakve svrhe a vidis da je to moglo samo se ravno pruziti i olaksati i izgradnju i voznju.
Znaci vozis i vidis 3-4 krivine ispred sebe koje onako blago lelujaju i savrsena je preglednost. Ako vozis u traci onda ce biti nekog malo "valjanja". Ovako ako nema nikoga ispred upravis i nastavi. Licno mene u voznji nista ne umori kao nekontinuitet voznje. Vozis 70 pa te spusti na 50 pa te pusti na 80....pa treca-cetvrta-treca-druga....hamsa prepadnuta u nekom bijesnom suv-u pa vozi 50 gdje je ogranicenje 80(dzaba moram i hamse spomenuti) e onda bih sebi muda odgrizao.....
-
zdruzdjo
#20682 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
bitanga_sa_otesa wrote:znam ja jednog smetljara sto ima kucu u dubokoj,pa kad ide iz sarajeva sijece sve krivine,kaze 3 km kraci put kad sijece krivine
Aaaaa pa sad kontam
Sarajevo-tuzla, ispod sata, mirzet, mercedes, u gluha doba...
Pa covjek vozi cjeli put sjekuci i skrati put znacajno i normalno da bude ispod sata.
Eeee a koliko smo covjeka ismijavali kad se sjetim.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#20683 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znam ja jednu barabu, isli mi na trku u Split. Dosli mi tamo, naravno prica je spremna vec odavno, pita koliko vama na satu pokazuje da ima do Splita, svima oko 300 km. Kaze on, kod mene 320, jebo majku kako sam chipovo auto samo slajdra u krivinama, jesi vidio da je auto nabio 20km vise zbog slajdranjabitanga_sa_otesa wrote:znam ja jednog smetljara sto ima kucu u dubokoj,pa kad ide iz sarajeva sijece sve krivine,kaze 3 km kraci put kad sijece krivine
- bitanga_sa_otesa
#20684 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sime_cipol wrote: Znam ja jednu barabu, isli mi na trku u Split. Dosli mi tamo, naravno prica je spremna vec odavno, pita koliko vama na satu pokazuje da ima do Splita, svima oko 300 km. Kaze on, kod mene 320, jebo majku kako sam chipovo auto samo slajdra u krivinama, jesi vidio da je auto nabio 20km vise zbog slajdranja![]()
ma ovo je jedno spadalo,uvijek je pola litre vodke u njemu ... strasan vozac...
- Travnički Noćni Šetač
-
tempuser
#20686 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ista stvar... Spustam se niz Ivan s juzne strane i vidim 4 krivine ispred sebe i lagano "iskombinujem" sa lijevom trakom, nema ljuljanja, a rizik 2%.Qler wrote:ma i ja ovo radim, cisto radi udobnosti...
-
kakaljin
#20687 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zdruzdjo wrote:Ja ovo radim kad god imam bas dobru preglednost i nikoga iza sebe ili ispred. Jednostavno radi same udobnosti voznje pri odredjenoj brzini.
Udobnija je voznja sa normalnim poravnanjem krivina pri odredjenoj brzini. Kada je neko normalan neme problema, ali kod budala ne pomaze ni spora voznja.
-
kakaljin
#20688 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ko zna voziti i zna za udobnost to radi kada je pregledno bez ikavog rizikatempuser wrote:Ista stvar... Spustam se niz Ivan s juzne strane i vidim 4 krivine ispred sebe i lagano "iskombinujem" sa lijevom trakom, nema ljuljanja, a rizik 2%.Qler wrote:ma i ja ovo radim, cisto radi udobnosti...
- Travnički Noćni Šetač
#20689 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Eh sad... ko ne siječe ( "poravnava normalno" kako ti kažeš ) krivine on ispade budala... ne valja ti rečenica...kakaljin wrote: Udobnija je voznja sa normalnim poravnanjem krivina pri odredjenoj brzini. Kada je neko normalan neme problema, ali kod budala ne pomaze ni spora voznja.
...
inače udobnost nema veze sa ovim ... prilagođavanje vozača uslovima puta ima veze sa ovim...
Ko zna voziti on može pratiti cestu i udobno i sigurno bez ikakvog "poravnavanja" ...kakaljin wrote: Ko zna voziti i zna za udobnost to radi kada je pregledno bez ikavog rizika
...
...
...
Ne vidim nikakvu potrebu tolikoj isključivosti... ovi jedni kao budale a ovi drugi kao znaju voziti...
....
U pitanju je prekršaj... u pitanju je rizična vožnja... đaba pravdaš takve postupke...
-
kakaljin
#20690 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Travnički Noćni Šetač wrote:Eh sad... ko ne siječe ( "poravnava normalno" kako ti kažeš ) krivine on ispade budala... ne valja ti rečenica...kakaljin wrote: Udobnija je voznja sa normalnim poravnanjem krivina pri odredjenoj brzini. Kada je neko normalan neme problema, ali kod budala ne pomaze ni spora voznja.
...
inače udobnost nema veze sa ovim ... prilagođavanje vozača uslovima puta ima veze sa ovim...
Ko zna voziti on može pratiti cestu i udobno i sigurno bez ikakvog "poravnavanja" ...kakaljin wrote: Ko zna voziti i zna za udobnost to radi kada je pregledno bez ikavog rizika
...
...
...
Ne vidim nikakvu potrebu tolikoj isključivosti... ovi jedni kao budale a ovi drugi kao znaju voziti...
....
U pitanju je prekršaj... u pitanju je rizična vožnja... đaba pravdaš takve postupke...
Pogresno si me shvatio.
Neka svako vozi kako zna i umije ali da ne ugrozava onoga drugog.
isto tako gdje pise 80 ljudi voze 60, pa ugrozavaju saobracaj, kao i oni sto tuda prolete 120 na sat.
-
tempuser
#20691 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno, ali ako isti potez mogu proci jednako udobno i sigurno sa 60 i da kocim i sa 80 bez kocenja, biram ovo drugo.Travnički Noćni Šetač wrote: Ko zna voziti i zna za udobnost to radi kada je pregledno bez ikavog rizika
- Travnički Noćni Šetač
#20692 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moguće da sam pogrešno shvatio... možda si i ti mene pogrešno shvatio...kakaljin wrote:
Neka svako vozi kako zna i umije ali da ne ugrozava onoga drugog.
isto tako gdje pise 80 ljudi voze 60, pa ugrozavaju saobracaj, kao i oni sto tuda prolete 120 na sat.
za mene su ova dva snimljena momenta rizični jer bez ikakve potrebe oba vozača u potpunosti prelaze svojim vozilom na traku iz drugog smjera...
To "bez ikakve potrebe" je ustvari dokaz da su već debelo tako naviknuti i da ne znaju normalno voziti već instinktivno ovako voze i kad tad će ugroziti nekoga...
...
Na ovom snimku je i puna linija na tim krivinama, a većina ovde govori o krivinama sa boljom vidljivosti gdje postoji isprekidana linija... prelazak pune linije je takođe greška...
...
prema onome što ja znam ovo se radi uglavnom kada vozač ne prilagodi brzinu uslovima na cesti pa na ovaj način omogućava bolju stabilnost vozila pri većim brzinama... čak i tada se radi isključivo o grešci vozača jer nije prilagodio voćžnju uslovima puta...
...
...
...
Znači pričam o konkretnim snimljenim situacijama i o tome da se jednostavno nisu trebale desiti niti zbog brzine, niti zbog konfiguracije puta, niti zbog udobnosti.... pogledaj kretanje mog vozila i biće ti jasno da se može istom brzinom, bez nekakvog problematičnog ili neudobnog "naginjanja" , i bez prelaska preko pune linije moglo sasvim normalno proći i jedna i druga krivina...
...
A to je najgore... što nijedan od njih nije morao ovo da uradi, već jednostavno ne razmišljajući automatski ovo urade... i oni takvi su sigurno opasnost na cesti...
....
- Travnički Noćni Šetač
#20693 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ovo gore citirano nije moja rečenica loše si citirao ....tempuser wrote:Naravno, ali ako isti potez mogu proci jednako udobno i sigurno sa 60 i da kocim i sa 80 bez kocenja, biram ovo drugo.Travnički Noćni Šetač wrote: Ko zna voziti i zna za udobnost to radi kada je pregledno bez ikavog rizika
...
Ali u vezi tvoje izjave kažem: I ja isto... ali proći krivinu desnom ili lijevom trakom nije ISTI potez...
...
EDIT: Uostalom pogledaj snimak... i golf i ja idemo istom brzinom, različitim putanjama... Ja sam izabrao da ne kočim i prođem sigurno krivinu, on je izabrao da ne koči i prođe nesigurno i nezakonito istom krivinom.... obojica smo bez kočenja koje gore navodiš da bi izbjegavao...
-
tempuser
#20694 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izvinjavam se, pogresnu recenicu sam citirao, mislio sam na ovu:Travnički Noćni Šetač wrote:ovo gore citirano nije moja rečenica loše si citirao ....tempuser wrote:Naravno, ali ako isti potez mogu proci jednako udobno i sigurno sa 60 i da kocim i sa 80 bez kocenja, biram ovo drugo.Travnički Noćni Šetač wrote: Ko zna voziti i zna za udobnost to radi kada je pregledno bez ikavog rizika
...
Ali u vezi tvoje izjave kažem: I ja isto... ali proći krivinu desnom ili lijevom trakom nije ISTI potez...
...
EDIT: Uostalom pogledaj snimak... i golf i ja idemo istom brzinom, različitim putanjama... Ja sam izabrao da ne kočim i prođem sigurno krivinu, on je izabrao da ne koči i prođe nesigurno i nezakonito istom krivinom.... obojica smo bez kočenja koje gore navodiš da bi izbjegavao...
"Ko zna voziti on može pratiti cestu i udobno i sigurno bez ikakvog "poravnavanja" ... "
Pod "potez" nisam mislio na manevar, nego "dionica puta od - do" ne. Gledao sam snimak, niko ne spori da ste istu dionicu razlictim putanjama presli istom brzinom bez kocenja, ali, ako izuzmemo faktor sigurnosti, ostaje faktor naginjanja vozila, tj udobnosti. Tvoj auto bi se u njegovoj pitranji vjerovatno za nijansu manje nageo. E sad primjeni tu situaciju da je krivina bila apsolutno pregledna, npr ovako nesto (s tim sto je na ova krivina puno peglednije nego se vidi na fotografiji...

- Travnički Noćni Šetač
#20695 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni nijansa manje naginjanja nije automatski neudobnija ali to zavisi od kvalitete sjedišta, vrste i postavke vozila ( raspon točkova, visina od tla,dimenzije guma ... ) , pa i fizičkih osobina vozača (mene je teško nageti imam ja kilatempuser wrote:
Izvinjavam se, pogresnu recenicu sam citirao, mislio sam na ovu:
"Ko zna voziti on može pratiti cestu i udobno i sigurno bez ikakvog "poravnavanja" ... "
Pod "potez" nisam mislio na manevar, nego "dionica puta od - do" ne. Gledao sam snimak, niko ne spori da ste istu dionicu razlictim putanjama presli istom brzinom bez kocenja, ali, ako izuzmemo faktor sigurnosti, ostaje faktor naginjanja vozila, tj udobnosti. Tvoj auto bi se u njegovoj pitranji vjerovatno za nijansu manje nageo. E sad primjeni tu situaciju da je krivina bila apsolutno pregledna.
...
To je sada hipotetički šta bi bilo kad bi bilo.... Vjerovatno bi bio manji radijus krivine, i bila bi isprekidana linija pa to uopšte onda ne bi bila ovakva situacija... jedino što bi ja i dalje bio iza njega i na isprekidanoj liniji bi možda počeo preticanje.... ali takvu situaciju nisam ni objavljivao iako sam je snimio više puta...tempuser wrote: E sad primjeni tu situaciju da je krivina bila apsolutno pregledna.
...
Nadam se da se sada razumijemo...
- Travnički Noćni Šetač
#20696 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naknadno ugledah sliku... ova puna linija ZABRANJUJE prelazak , prema tome prilagoditi vožnju uslovima puta i pratiti svoju saobraćajnu traku koju si obavezan koristiti po ZOBSu bez obzira na preglednost... sve ostalo je greška...
- bitanga_sa_otesa
#20697 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Travnički Noćni Šetač wrote: (mene je teško nageti imam ja kila)

- Travnički Noćni Šetač
#20698 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hvala Bitango... Počašćen sam što me smatraš prijateljem...

-
tempuser
#20699 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E jbga, o kakvim god da se sjedistima, rasponu tockova itd da radi, sporis da osnovne zakone fizike i mehanike tezom da je u istom autu pravolinijsko kretanje pri istoj brzini jednako udubno kao i kad na tijelo djeluje centripetalna sila?!Travnički Noćni Šetač wrote:Naknadno ugledah sliku... ova puna linija ZABRANJUJE prelazak , prema tome prilagoditi vožnju uslovima puta i pratiti svoju saobraćajnu traku koju si obavezan koristiti po ZOBSu bez obzira na preglednost... sve ostalo je greška...
Ovdje ne raspravljamo o by the book i bezgresnoj voznji, jer bi svaka rasprava na ovu temu bila besmislena, nego o malim trikovima koji nekad nisu 100% u skladu sa zakonom, a ako ne prave nikakav rizik olaksavaju zivot, kao sto je malo presjeci krivinu kad je preglednost apsolutna.
- Travnički Noćni Šetač
#20700 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne govorim o istom autu a čak možemo govoriti i o istom autu gdje se sport verzije spuštene 3 cm se ne naginju isto kao obični, niti sjedišta sa mekanim bočnicama drže tijelo u krivini kao ona za kožnim ili ojačanim bočnicama, niti niskoprofilne gume sa sportskim profilom drže auto na isti način kao obične gume sa eco profilom... Ako ne možeš to razlučiti žao mi je... ne sporim zakone fizike, nego primjenu istih... uspori na odgovarajuću brzinu odgovarajuću radijusu krivine i niveleti puta za koju je ista projektovana i označena saobraćajnim znakom i nikakvi trikovi ti nisu potrebni, već će te ti isti zakoni fizike lijepo provesti bez rizika kroz tu istu krivinu...tempuser wrote:
E jbga, o kakvim god da se sjedistima, rasponu tockova itd da radi, sporis da osnovne zakone fizike i mehanike tezom da je u istom autu pravolinijsko kretanje pri istoj brzini jednako udubno kao i kad na tijelo djeluje centripetalna sila?!
Ovdje ne raspravljamo o by the book i bezgresnoj voznji, jer bi svaka rasprava na ovu temu bila besmislena, nego o malim trikovima koji nekad nisu 100% u skladu sa zakonom, a ako ne prave nikakav rizik olaksavaju zivot, kao sto je malo presjeci krivinu kad je preglednost apsolutna.
...
Ja govorim o tome da ti "mali trikovi" koji ne "nekad" nego nikad nisu u skladu sa zakonom, navikavaju vozače na opuštanje pa kad jednom ili dva puta misle da nisu napravili rizik, onda im to postane stalni obrazac ponašanja i vrlo brzo to počnu raditi bez obzira na rizik...
...
I opet moram reći da potpuni prelazak vozilom na suprotnu traku, preko pune linije u krivini ( kao što vidimo na snimku) nikako nije "mali trik" već je velika glupost i nema šanse da me iko i na koji način ubijedi u suprotno... Jer niti je ovdje "malo presječena krivina" kako navodiš niti je postojala "apsolutna preglednost" kako si takođe naveo...