Zena govori o drugim arapima to be fair.Hendrix wrote: ↑11/07/2024 00:34Nasmijani, pogotovo oni sto su im oduzeti pasosi i rade na 50 stepeni vani za vrijeme Ramazana. UAE, Katar i Saudija su izgradjeni na ledjima robova ali bukvalno robova. Naravno tesko je to vidjeti kad ih busevima voze u kampove u pustinji gdje zive, nema njima ici u grad ili soping centar.
Ja sam radio na projektu povezivanja ovih kampova i na nase pitanje zasto su kampovi udaljeni po 10km jedni od drugih, jer nije imalo smisla rastrkati ih po pustinji...rekose nam to je da se ne mogu radnici udruziti preko nekog broja. Smanjuju mogucnost nereda i protesta.
Ali vazan je osmijeh na licu.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#20676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
#20677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko ce mu reci da trenutno nema njemacke bolnice bez sirijskog doktora
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#20678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Hendrix
#20679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma svejedno, ne moze se porediti zivot u zapadnoj demokratskoj drzavi sa zivotom u UAE ili Kataru. Tamo si privremeno dok imas posao, zdravstveno osiguranje je vezano za posao...viza se obnavlja svake godine. Kvalitet zdravstvenog osiguranja i usluge ti je reciprocan nivou posla i para koje imas. Uvijek te mogu nogirati iz zemlje nemas nikakva prava. To je jednostavno drugi nacin zivota. Dijete kad napuni 18 godina mora ili na studentsku vizu ili na radnu.sehohari wrote: ↑11/07/2024 01:18Zena govori o drugim arapima to be fair.Hendrix wrote: ↑11/07/2024 00:34Nasmijani, pogotovo oni sto su im oduzeti pasosi i rade na 50 stepeni vani za vrijeme Ramazana. UAE, Katar i Saudija su izgradjeni na ledjima robova ali bukvalno robova. Naravno tesko je to vidjeti kad ih busevima voze u kampove u pustinji gdje zive, nema njima ici u grad ili soping centar.
Ja sam radio na projektu povezivanja ovih kampova i na nase pitanje zasto su kampovi udaljeni po 10km jedni od drugih, jer nije imalo smisla rastrkati ih po pustinji...rekose nam to je da se ne mogu radnici udruziti preko nekog broja. Smanjuju mogucnost nereda i protesta.
Naravno da je bolje nego u Egiptu ili Pakistanu, al sad usporedba kao zivot na zapadu mracan a tamo med i mlijeko daj ba. Treba odvadit malo.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#20680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni kap koja je prelila čašu što se tiče odlaska odavde je dovijanje i ganjanje svega živog i neživog!
Treba ti mehaničar - treba ga uganjati.
Treba ti neka banalna usluga - treba je uganjati kad ko može.
Trebaš obaviti registraciju vozila - opet treba uganjati kad šta može.
Hoćeš da pokosiš plac - treba uganjati kad će se nakaniti doći.
Praviš neku feštu ili okupljanje - umjetnost uganjati kad je ko slobodan
Dogovor za godišnji i odlazak na more - manje se planiralo iskrcavanje na Normandiju
Pekar, ljekar, apotekar, majstor, administracija, plaćanje - sve se treba nešto uganjati i dogovarati
Za svaku banalnu stvar treba neko zvanje, sređivanje, ganjanje, nerviranje, dovijanje...Ima i na zapadu problema i zajebancija, nije da ih nema, ali tamo znaš kada zakažeš termin u određeno vrijeme to je to i problem se rješava. Ovdje zovnem majstora da pogleda veš mašinu, on kaže doći ću popodne neka neko bude kući od jedan do pet, ono čuči na prozoru cijeli dan
Auto električara sam jurio skoro tri sedmice da mi pogleda auto na 15 minuta i riješi spoj na žmigavcu...Džaba tebi sve pare ovdje kada apsolutno ništa ne funkcioniše u svim sferama društva
PS: Na to sve još dodaj društvo i poznanike koji su otišli vani zadnjih par godina
Treba ti mehaničar - treba ga uganjati.
Treba ti neka banalna usluga - treba je uganjati kad ko može.
Trebaš obaviti registraciju vozila - opet treba uganjati kad šta može.
Hoćeš da pokosiš plac - treba uganjati kad će se nakaniti doći.
Praviš neku feštu ili okupljanje - umjetnost uganjati kad je ko slobodan
Dogovor za godišnji i odlazak na more - manje se planiralo iskrcavanje na Normandiju
Pekar, ljekar, apotekar, majstor, administracija, plaćanje - sve se treba nešto uganjati i dogovarati
Za svaku banalnu stvar treba neko zvanje, sređivanje, ganjanje, nerviranje, dovijanje...Ima i na zapadu problema i zajebancija, nije da ih nema, ali tamo znaš kada zakažeš termin u određeno vrijeme to je to i problem se rješava. Ovdje zovnem majstora da pogleda veš mašinu, on kaže doći ću popodne neka neko bude kući od jedan do pet, ono čuči na prozoru cijeli dan
Auto električara sam jurio skoro tri sedmice da mi pogleda auto na 15 minuta i riješi spoj na žmigavcu...Džaba tebi sve pare ovdje kada apsolutno ništa ne funkcioniše u svim sferama društva
PS: Na to sve još dodaj društvo i poznanike koji su otišli vani zadnjih par godina
- dr_Evil
#20681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja upoznah jednog hecima, rece mi da je iz Kurdistana_BataZiv_0809 wrote: ↑11/07/2024 07:21Ne sumnjam
Sirija je civilizacija
Ovo ostalo odakle dolaze su obicne shitholes
ne znam bili mu pruzio ruku ili ga hraknuo. Hajd ga znadi
JA na kraju nisam ipak saznao odakle je
-
moimoi
#20682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po kompovima zive nepalci. Je li fer? Nije sigurno… samo zaboravljas da je i zapad izgradjen na tudjim ledjima. I da je upravo “bijeli covjek” bio robovlasnik. Malo je licemjerno kada zapadnjaci pricaju o pravima a prije 50god nisu dopustali crncima da sjede naprijed u autobusima tj isti oni koji su izmislili pojam “rase”.Hendrix wrote: ↑11/07/2024 07:57Ma svejedno, ne moze se porediti zivot u zapadnoj demokratskoj drzavi sa zivotom u UAE ili Kataru. Tamo si privremeno dok imas posao, zdravstveno osiguranje je vezano za posao...viza se obnavlja svake godine. Kvalitet zdravstvenog osiguranja i usluge ti je reciprocan nivou posla i para koje imas. Uvijek te mogu nogirati iz zemlje nemas nikakva prava. To je jednostavno drugi nacin zivota. Dijete kad napuni 18 godina mora ili na studentsku vizu ili na radnu.sehohari wrote: ↑11/07/2024 01:18Zena govori o drugim arapima to be fair.Hendrix wrote: ↑11/07/2024 00:34
Nasmijani, pogotovo oni sto su im oduzeti pasosi i rade na 50 stepeni vani za vrijeme Ramazana. UAE, Katar i Saudija su izgradjeni na ledjima robova ali bukvalno robova. Naravno tesko je to vidjeti kad ih busevima voze u kampove u pustinji gdje zive, nema njima ici u grad ili soping centar.
Naravno da je bolje nego u Egiptu ili Pakistanu, al sad usporedba kao zivot na zapadu mracan a tamo med i mlijeko daj ba. Treba odvadit malo.
Sve sto si napisao je tacno. Svi su na vizama, svi su jednom nogom uvijek na aerodromu. Ipak, imaju mogucnost da zarade lovu koju nikada na zapdu nece zaraditi osim ako se ne bave kriminalom. Imaju mogucnost da biraju gdje ce zivjeti sve dok imaju love da plate.
I mozda ono najbitnije, njima su puno blizi po mentalitetu ljudi datih drzava nego zapadnih.
Nazov demokratija zapada je svakako demokratije dokle njima pase. Nepravdu oni dozivljavaju svakodnevno. Od “random” pregleda policije koji eto bas nikad ne pregleda plavokosog, vec eto uvijek tamnoputog. Do toga da im je jako tesko naci stan/kucu… u vecini naselja ne mogu prismrditi.
Rasizam na zapadu je itekako prisutan samo je upakovan. Na kraju krajeva i zapad zeli jeftinu radnu snagu ili ti robove modernog doba. I nigdje nisam napisala da je na istoku sve med i mlijeko a zapad cen, vec da sam primjetila da su ti ljudi na zapadu nezadovoljni.
- dr_Evil
#20683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad ne branis klempu imas dobre postove!moimoi wrote: ↑11/07/2024 13:11Po kompovima zive nepalci. Je li fer? Nije sigurno… samo zaboravljas da je i zapad izgradjen na tudjim ledjima. I da je upravo “bijeli covjek” bio robovlasnik. Malo je licemjerno kada zapadnjaci pricaju o pravima a prije 50god nisu dopustali crncima da sjede naprijed u autobusima tj isti oni koji su izmislili pojam “rase”.Hendrix wrote: ↑11/07/2024 07:57Ma svejedno, ne moze se porediti zivot u zapadnoj demokratskoj drzavi sa zivotom u UAE ili Kataru. Tamo si privremeno dok imas posao, zdravstveno osiguranje je vezano za posao...viza se obnavlja svake godine. Kvalitet zdravstvenog osiguranja i usluge ti je reciprocan nivou posla i para koje imas. Uvijek te mogu nogirati iz zemlje nemas nikakva prava. To je jednostavno drugi nacin zivota. Dijete kad napuni 18 godina mora ili na studentsku vizu ili na radnu.
Sve sto si napisao je tacno. Svi su na vizama, svi su jednom nogom uvijek na aerodromu. Ipak, imaju mogucnost da zarade lovu koju nikada na zapdu nece zaraditi osim ako se ne bave kriminalom. Imaju mogucnost da biraju gdje ce zivjeti sve dok imaju love da plate.
I mozda ono najbitnije, njima su puno blizi po mentalitetu ljudi datih drzava nego zapadnih.
Nazov demokratija zapada je svakako demokratije dokle njima pase. Nepravdu oni dozivljavaju svakodnevno. Od “random” pregleda policije koji eto bas nikad ne pregleda plavokosog, vec eto uvijek tamnoputog. Do toga da im je jako tesko naci stan/kucu… u vecini naselja ne mogu prismrditi.
Rasizam na zapadu je itekako prisutan samo je upakovan. Na kraju krajeva i zapad zeli jeftinu radnu snagu ili ti robove modernog doba. I nigdje nisam napisala da je na istoku sve med i mlijeko a zapad cen, vec da sam primjetila da su ti ljudi na zapadu nezadovoljni.
- Dope_Man
#20684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti haman poredis neke menadzere po Dubaiju sa dostavljacima hrane u Becu. Obojica iz neke arapske zemlje, obojica odselili negdje u potrazi za srecom, i jedan sretan a drugi namrgodjen. Jeste.. al ako ignorisemo razliku u poslu.moimoi wrote: ↑11/07/2024 13:11 Sve sto si napisao je tacno. Svi su na vizama, svi su jednom nogom uvijek na aerodromu. Ipak, imaju mogucnost da zarade lovu koju nikada na zapdu nece zaraditi osim ako se ne bave kriminalom. Imaju mogucnost da biraju gdje ce zivjeti sve dok imaju love da plate.
Imao sam priliku druziti se sa dvojicom, jedan iz Egipta, drugi iz Maroka, obojica radili na tom "bajnom" istoku. Obojica mi rekli isto: Trebas otici tamo na 5-6 godina, uzeti dobre pare i obezbjediti sebi dobar zivot nazad u Evropi.
Ova dvojica, mogu ti reci, se stalno smiju. Ne znam kakvi su bili tamo, al su obojica nakon sto su tamo pokupili fine pare dosli zivjeti u Bec i ne skidaju osmjeh sa lica, niti planiraju opet ici tamo.
A ako mislis da tamo nema rasizma i okreces pricu na Ameriku od prije 60-70 godina, a tako olako preletis robove koji po tim sjajnim zvijezdama Bliskog Istora robuju DANAS, onda imas problem sa objektivnoscu. A rasizma, odnosno mrznje preba drugoj grupi, po bilo kom osnovu, je bilo od kako postoje iole napredniji oblici zivota. Dva mravinjaka se bore, dva copora lavova ne mogu na istu teritoriju, pa tako i ljudi jedni druge tlace po ovom il onom osnovu. Nije ni to izmislio truli zapad. S druge strane, ako cemo o slobodama za sire mase...
-
moimoi
#20685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne poredim menadzere vec ljude u usluznim djelatnostima.Dope_Man wrote: ↑11/07/2024 13:49Ti haman poredis neke menadzere po Dubaiju sa dostavljacima hrane u Becu. Obojica iz neke arapske zemlje, obojica odselili negdje u potrazi za srecom, i jedan sretan a drugi namrgodjen. Jeste.. al ako ignorisemo razliku u poslu.moimoi wrote: ↑11/07/2024 13:11 Sve sto si napisao je tacno. Svi su na vizama, svi su jednom nogom uvijek na aerodromu. Ipak, imaju mogucnost da zarade lovu koju nikada na zapdu nece zaraditi osim ako se ne bave kriminalom. Imaju mogucnost da biraju gdje ce zivjeti sve dok imaju love da plate.
Imao sam priliku druziti se sa dvojicom, jedan iz Egipta, drugi iz Maroka, obojica radili na tom "bajnom" istoku. Obojica mi rekli isto: Trebas otici tamo na 5-6 godina, uzeti dobre pare i obezbjediti sebi dobar zivot nazad u Evropi.
Ova dvojica, mogu ti reci, se stalno smiju. Ne znam kakvi su bili tamo, al su obojica nakon sto su tamo pokupili fine pare dosli zivjeti u Bec i ne skidaju osmjeh sa lica, niti planiraju opet ici tamo.
A ako mislis da tamo nema rasizma i okreces pricu na Ameriku od prije 60-70 godina, a tako olako preletis robove koji po tim sjajnim zvijezdama Bliskog Istora robuju DANAS, onda imas problem sa objektivnoscu. A rasizma, odnosno mrznje preba drugoj grupi, po bilo kom osnovu, je bilo od kako postoje iole napredniji oblici zivota. Dva mravinjaka se bore, dva copora lavova ne mogu na istu teritoriju, pa tako i ljudi jedni druge tlace po ovom il onom osnovu. Nije ni to izmislio truli zapad. S druge strane, ako cemo o slobodama za sire mase...
Normalno da vise i taxista uzme jer nema poreza. Vecina njih dolazi i u eu da bi zaradili, jer se njima ta lova cini enormna, sve dok ne pocnu placati poreze i ostale dadzbine.
Pa eto i menadzeri, doktori i sl nadju poslove u svojoj struci puno lakse na istoku nego zapadu.
A sto se robova tice… svi su oni platili agencijama (u svojim maticnim zemljama) da dodju da “robuju”. Niko ih nije natjerao. I pasose im upravo ti iz agencija uzmu dok ne otplate njihovu proviziju.
-
Hendrix
#20686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam otkud ti tako bajna slika o istoku, bio sam tamo i vidio sve sheme i ugnjetavanja. Pa biti taksista u Dubaiu je robija teska. To sto se smiju moraju se smijati jer znaju da ce letit s posla ako se musterija zali.moimoi wrote: ↑11/07/2024 14:30Ne poredim menadzere vec ljude u usluznim djelatnostima.Dope_Man wrote: ↑11/07/2024 13:49Ti haman poredis neke menadzere po Dubaiju sa dostavljacima hrane u Becu. Obojica iz neke arapske zemlje, obojica odselili negdje u potrazi za srecom, i jedan sretan a drugi namrgodjen. Jeste.. al ako ignorisemo razliku u poslu.moimoi wrote: ↑11/07/2024 13:11 Sve sto si napisao je tacno. Svi su na vizama, svi su jednom nogom uvijek na aerodromu. Ipak, imaju mogucnost da zarade lovu koju nikada na zapdu nece zaraditi osim ako se ne bave kriminalom. Imaju mogucnost da biraju gdje ce zivjeti sve dok imaju love da plate.
Normalno da vise i taxista uzme jer nema poreza. Vecina njih dolazi i u eu da bi zaradili, jer se njima ta lova cini enormna, sve dok ne pocnu placati poreze i ostale dadzbine.
Pa eto i menadzeri, doktori i sl nadju poslove u svojoj struci puno lakse na istoku nego zapadu.
A sto se robova tice… svi su oni platili agencijama (u svojim maticnim zemljama) da dodju da “robuju”. Niko ih nije natjerao. I pasose im upravo ti iz agencija uzmu dok ne otplate njihovu proviziju.
I tako ti fino opra robovlasnistvo, oni su to sami htjeli? To je prica britanskih ekspata koji zive u vilama dok im sluskinje ciste kucu pa nekad iz Land Rovera vide one jadnike na 50 stepeni vani kako ciste. "Ma dobro je njima oni to hoce sami".
Ja ti garantujem 99% osmijeha i super usluge u tim zemljama je iz straha od gubitka posla, vize ili kakve gore reperkusije. Mora se smijat jer to je slika koja se mora odrzavati..Everything is Awesome kao u Lego movie. Ja sam jednom sjeo u taxi tamo lik shvera jedva vozi ja konto pjan. Izvinjava se i kaze mi radi duplu smjenu vozi 14 sati jer je kolega bolestan pa da ne gube dnevnicu. To je realnost ba i porediti uslove rada tamo u Evropi je smijesno.
Sve super izgleda ako ne gledas iza te lazne fasade i suplje sheikove propagande.
-
sabanss
#20687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Katar i Emirate niko normalan ne ide da živi. Da se kurva, prostituiše, drogira ili uzme pare nekim regularnim poslom da, ali niko nije rekao hoću tamo da živim.
-
moimoi
#20688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nego su ih prisilno strpali u avione? Kao sto je bijeli covjek prisilno dovlacio robove iz afrike. Mislis da je taj rad?Hendrix wrote: ↑11/07/2024 14:46Ne znam otkud ti tako bajna slika o istoku, bio sam tamo i vidio sve sheme i ugnjetavanja. Pa biti taksista u Dubaiu je robija teska. To sto se smiju moraju se smijati jer znaju da ce letit s posla ako se musterija zali.moimoi wrote: ↑11/07/2024 14:30Ne poredim menadzere vec ljude u usluznim djelatnostima.Dope_Man wrote: ↑11/07/2024 13:49
Ti haman poredis neke menadzere po Dubaiju sa dostavljacima hrane u Becu. Obojica iz neke arapske zemlje, obojica odselili negdje u potrazi za srecom, i jedan sretan a drugi namrgodjen. Jeste.. al ako ignorisemo razliku u poslu.
I tako ti fino opra robovlasnistvo, oni su to sami htjeli? To je prica britanskih ekspata koji zive u vilama dok im sluskinje ciste kucu pa nekad iz Land Rovera vide one jadnike na 50 stepeni vani kako ciste. "Ma dobro je njima oni to hoce sami".
Ja ti garantujem 99% osmijeha i super usluge u tim zemljama je iz straha od gubitka posla, vize ili kakve gore reperkusije. Mora se smijat jer to je slika koja se mora odrzavati..Everything is Awesome kao u Lego movie. Ja sam jednom sjeo u taxi tamo lik shvera jedva vozi ja konto pjan. Izvinjava se i kaze mi radi duplu smjenu vozi 14 sati jer je kolega bolestan pa da ne gube dnevnicu. To je realnost ba i porediti uslove rada tamo u Evropi je smijesno.
Sve super izgleda ako ne gledas iza te lazne fasade i suplje sheikove propagande.
I kao zapad ne drzi robove danas? 80% proizvoda made in china, banglades, india,… rade ljudi za 3,5 dolara dnevno. Samo eto nisu u njihovoj avliji.. tj daleko su od ociju.
Zivjela sam skoro 7god na istoku… niti jedan incident se nije desio da sam svjedocila. Ni najmanji. Koji je onda razlog zasto po Evropi podivljaju? Zasto prevrnu ako je sve tako divno i bajno njima?
-
Vjecita_zavrzlama
#20689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko ce ga znati sta im bude, ne trebaju dolazit i rahat mi rahat onimoimoi wrote: ↑11/07/2024 16:57Nego su ih prisilno strpali u avione? Kao sto je bijeli covjek prisilno dovlacio robove iz afrike. Mislis da je taj rad?Hendrix wrote: ↑11/07/2024 14:46Ne znam otkud ti tako bajna slika o istoku, bio sam tamo i vidio sve sheme i ugnjetavanja. Pa biti taksista u Dubaiu je robija teska. To sto se smiju moraju se smijati jer znaju da ce letit s posla ako se musterija zali.moimoi wrote: ↑11/07/2024 14:30
Ne poredim menadzere vec ljude u usluznim djelatnostima.
I kao zapad ne drzi robove danas? 80% proizvoda made in china, banglades, india,… rade ljudi za 3,5 dolara dnevno. Samo eto nisu u njihovoj avliji.. tj daleko su od ociju.
Zivjela sam skoro 7god na istoku… niti jedan incident se nije desio da sam svjedocila. Ni najmanji. Koji je onda razlog zasto po Evropi podivljaju? Zasto prevrnu ako je sve tako divno i bajno njima?
- Dope_Man
#20690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozes li se u Njemackoj i u Kataru na jednak nacin derati na ulici kako te ugnjetavaju i dozivjeti isti tretman?
Kako ce se prema tebi odnositi u Njemackoj ili Kataru ako si dosao u zemlju na sumnjiv nacin?
-
moimoi
#20691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Derati se ne mozes nigdje. To se zove-remecenje javnog reda i mira.
U Kataru ne postoji “random” provjera. Niko te nikada na cesti nece zaustaviti “nako”.
A koliko se sjecam, prije desetak godina parola je bila “willkommen”.. a sad je pocela glava boliti.
- PreWiBa
#20692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U tim zemljama radnik iz BiH dobiva lovu iz snova i vrati se nakon par godina kuci.
I nasim gastarbajterima je svako de facto rekao da bi trebali otici kuci nakon oar godina, pa su opet bili sretni jer su zaradjivali kao niko i mogli da se vrate najnovijim mercedesom i opet naoraviti kucu i orehranit porodicu kuci.
Danas se mozes integrisati, ali love kao nekad nema.
I nasim gastarbajterima je svako de facto rekao da bi trebali otici kuci nakon oar godina, pa su opet bili sretni jer su zaradjivali kao niko i mogli da se vrate najnovijim mercedesom i opet naoraviti kucu i orehranit porodicu kuci.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#20693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako jesehohari wrote: ↑11/07/2024 17:36 U tim zemljama radnik iz BiH dobiva lovu iz snova i vrati se nakon par godina kuci.
Odes tamo par godina strpis se i natuces se kesovine
Ljudi su i u Afganistan i Irak isli
- PreWiBa
#20694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Plus ne moras uciti jezik, cak se ne moras ni uklopiti u kulturu jer lolkalci svakako cine samo 10-15% stanovnista.
Ne kazem da je bolje ili losije, samo kazem da je drugi koncept i ima dobar dio ljudi koji vise vole tako.
I veliki beoj nasih pflegera bi samo dosao privremeno i bili sretni s tim ako zauzvrat dobiju platu od 8-9 milja umjesto 2,5.
Ne kazem da je bolje ili losije, samo kazem da je drugi koncept i ima dobar dio ljudi koji vise vole tako.
I veliki beoj nasih pflegera bi samo dosao privremeno i bili sretni s tim ako zauzvrat dobiju platu od 8-9 milja umjesto 2,5.
- PreWiBa
#20695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da_BataZiv_0809 wrote: ↑11/07/2024 17:40Tako jesehohari wrote: ↑11/07/2024 17:36 U tim zemljama radnik iz BiH dobiva lovu iz snova i vrati se nakon par godina kuci.
Evo, po mom misljenju to sto oni rade i nominalno postenije ako nema zloupotreba.
Umjesto da ti za stalno kradu mladost i obrazovan kadar, isplate ti stanovnistvu dobru lovu koju nosi kuci, i od pocetka znas sta te ceka.
-
moimoi
#20696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vecina ljudi se danas kadli tadli vraca na svoja ognjista. Nema vise osvajanja novog kontinenta, pa da zabodes zastavu i kazes-ovo je moja zemlja. Budimo realni. Pogotovo u Eu.
Amerika je ipak puno drugacija prema strancima, ipak su svi u neku ruku stranci.
Amerika je ipak puno drugacija prema strancima, ipak su svi u neku ruku stranci.
- Dope_Man
#20697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam postavio jednostavna pitanja, a to izbjegavanje direktnog odgovora jasno pokazuje da ti dobro znas kakav tretman bi dozivjeli na trulom zapadu kod groznog bijelog covjeka, a kakav bi imali u raju kod brace.moimoi wrote: ↑11/07/2024 17:32Derati se ne mozes nigdje. To se zove-remecenje javnog reda i mira.
U Kataru ne postoji “random” provjera. Niko te nikada na cesti nece zaustaviti “nako”.
A koliko se sjecam, prije desetak godina parola je bila “willkommen”.. a sad je pocela glava boliti.
Ne moras napisati, da se ne povrijedi ego.
-
moimoi
#20698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema razloga da bi mi se ego povrjedio. Ja priznajem da je istok daleko od idealnog po mnogim stvarima.. samo ne mogu ninprice da je zapad perfektan i da zive bolje nego sto bi zivjeli bilo gdje drugo.Dope_Man wrote: ↑11/07/2024 17:51Ja sam postavio jednostavna pitanja, a to izbjegavanje direktnog odgovora jasno pokazuje da ti dobro znas kakav tretman bi dozivjeli na trulom zapadu kod groznog bijelog covjeka, a kakav bi imali u raju kod brace.
Ne moras napisati, da se ne povrijedi ego.
Nazovi demokratija je proces. Proces koji se ne moze i ne smije ubrzavati.. jer upravo onda dobijes ljude koji “polude”, koji se ne snalaze, kojima se oduzme identitet… sve ono sto su naucili.
Zasto onda takve ljude zvati sebi (osim da ih iskoristis), obecavati brda i doline, a zapravo ih zelis oblikovati po svom?!
Na kraju dobijes frustriranu osobu. Na kraju dobijes napade, silovanja i pricu kako su svi isti, kriminalci, dangube, idioti…
Samo sebi problem stvoris.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#20699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas takosehohari wrote: ↑11/07/2024 17:45Da_BataZiv_0809 wrote: ↑11/07/2024 17:40Tako jesehohari wrote: ↑11/07/2024 17:36 U tim zemljama radnik iz BiH dobiva lovu iz snova i vrati se nakon par godina kuci.
Evo, po mom misljenju to sto oni rade i nominalno postenije ako nema zloupotreba.
Umjesto da ti za stalno kradu mladost i obrazovan kadar, isplate ti stanovnistvu dobru lovu koju nosi kuci, i od pocetka znas sta te ceka.
-
saimidin
#20700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/biznis/posao/njemac ... /240711042
A što poslodavci ne poboljšaju primanja, tj zar se to neće tako automatski riješiti, a i skoro su neke administrativne prepreke smanjili
Zar im toliko radnika nedostaje da nemogu naći među 8 milijardi, aj dobro ima bar 100 miliona koji znaju ili bi rado došli naučili raditi to što im treba
A što poslodavci ne poboljšaju primanja, tj zar se to neće tako automatski riješiti, a i skoro su neke administrativne prepreke smanjili
Zar im toliko radnika nedostaje da nemogu naći među 8 milijardi, aj dobro ima bar 100 miliona koji znaju ili bi rado došli naučili raditi to što im treba