Sto bi reko leteci holandez dozivio sam kulturni sok
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
mali_balon
#20676 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jebala vas holandija, jest ljepo cisto i sredjeno, ali auto prodje pored mene cijeli kamion mi se zatrese i ljulja, prvi put konto zemljotes, panika me ufatila skontah da nisam u zgradi, i u belgiji se isto desava u nekim mjestima....

Last edited by mali_balon on 02/11/2019 06:35, edited 1 time in total.
- muha_sa
- sinuhe
#20678 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Budalastine. Kaze kancerogeni paradajz u Lidlu a po arapskim i turskim radnjama trazi vegetu i pastetu.
Ne znam zasto ne pise takve tekstove pod svojim imenom kao novinar ili ja nisam upratio.
Ne znam zasto ne pise takve tekstove pod svojim imenom kao novinar ili ja nisam upratio.
Last edited by sinuhe on 02/11/2019 07:39, edited 1 time in total.
- KB9
#20679 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
tacno je haman doslo vrijeme da nema sanse bit na birou, toliko radnika fali 
- Sanjarko
#20680 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam na birou. Nažalost. Zbog bolesti. A nikakvo pravo neču moči da ostvarim, čak ni socijalnu pomoć izgleda, na osnovu bolesti. Ni porodica moja neče.
Ali nije svako te sreće ili nesreće. Evo u komšiluku dobila jedna žena pravo na subvencije što se tiče režija i socijalnu pomoć.
Ali nije svako te sreće ili nesreće. Evo u komšiluku dobila jedna žena pravo na subvencije što se tiče režija i socijalnu pomoć.
- konjislav
#20681 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radnika uvijek fali da rade za džaba ili neku mizeriju. Nije se to promijenilo od zadnjih 25 godina nikako, samo se narod opametio neće radi za te pare. Ona volusina u Banja Luci mora udariti šakom od stol, kaže daje 600 maraka, a neće da mu rade. Tuga golema, narod dolazi pameti polahko.KB9 wrote:tacno je haman doslo vrijeme da nema sanse bit na birou, toliko radnika fali
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#20682 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fali radnika gdje se odlamaju ledja od zvijezde do zvijezde za sicu jer se narod hvala Bogu opametio, a svuda gdje icemu nesto valja rade veze. Koliko samo VSS kadra obija vrata i moli da ga prime da volontira kako bi stekao imalo iskustva u struci, i cak za dzabni rad ti treba veza
Evo vec druga godina kako ne mogu nigdje naci posla vec sam prestao ici na te gluposti od intervjua i testiranja, zajeba se neki dan sto poslusa savjet za onaj Boreas... 
- ćiribiribela
#20683 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jest ovaj lik navalio na Buzim... 
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#20684 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pola Bosne u Njemačkoj, a pola u depresiji.
- Radio Sarajevo
#20685 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako štele rade u privatnim firmama, ti ne možeš ništa protiv toga. To ti je tako svugdje. Ako se to gazdi isplati, i ne želi dovesti sposobne, onda jebiga.Hendrix wrote:Pa ima li iko da ode vani da ne pere guzice osim vas visokoplasiranih likova? Mozemo li spomenuti i neke ljude izmedju tih ekstrema koji se stalno namecu ovde?
Evo ja znam licno 5-6 ljudi iz moje generacije gradjevine koji su u Njemackoj i super su zadovoljni, ljudi prodisali konacno covjece. Rade u normalnim firmama gdje se znanje cijeni a ne kod nasih krkana za mizeriju. Konacno mogu upotrijebiti i nove tehnologije bez bojazni da ce im neko reci "sta ti ba seres i vazda pametujes". Da ne pricam o stanju na gradilistima, pa kod nas na autoputu ko da je jos rat, pola radnika u maskirnim uniformama nigdje sljema ni bilo kakve organizacije sto se sigurnosti tice. Na mojoj dionici su bila dva lika lafo za sigurnost nisu im auta dali namjerno. Znaci lik koji radi inspekcije mora da stopa mikser od izvodjaca...i nema nikakvo pravo da zaustavi radove. To je suludo ba i van svake pameti. Covjek je poginuo radi nebrige, bruka je povrijedjenih bila ali boli ikog briga ba...mi smo na nivou bangladesa u tom podrucju, a da ne pricam koju mizeriju ljudi dobijaju za taj rad. Sve se svodi na jebaji ga bice to akobogda u redu. Al to nije vazno...vazno je na kaficu ici na carsiju jelde.
Sta mu vrijedi sto je u svojoj zemlji ako ne moze napredovati od rodjaka i namjestene djece u firmi...ali to namjestena djeca ne mogu shvatiti. Njima su svi ostali glupi i nesposobni. Ljudi jednostavno hoce ba da rade svoj posao i da budu cijenjeni za to, nema neke puno filozofije tu. Ti ljudi nisu bijeda nego visokoobrazovani kadar koji zeli normalne uslove rada.
Problem je što svi misle da su sposobni za nešto, i da bez štele ne mogu. U Sarajevu sam čak čuo famozni argument da bi Sarajlije trebalo da imaju posao, bez obzira na sposobnosti, te sam sreo ljude koji su odlazili u Švabiju jer eto kao Sarajlije ne mogu nigdje od došljaka. Takvi i treba da idu jer su nesposobni, ali im je to teško priznati. Preživljavanje je lakše u Švabiji.
I skroz je u redu da je nekome super i u Njemačkoj, ali ti ljudi mahom nisu navikli na neki društveni život, ili im nije važan. Sve je to legitimno.
Havani i meni je važno popiti pivu barem dvaput heftično.
Ja to imam u Amsterdamu, ali većina naših ljudi po Zapadu nema. I nije to arugment za ostanak, nego samo jedan u moru primjera.
A gradilište... Ne znam šta da ti kažem na to, ne znam stvarno ništa o tome. Znam samo da i u Njemačkoj ljudi rade dvije godine jedan kilometar, a da se kod nas pizdi kad se nekoliko mjeseci radi jebeni tunel.

- dječak sa šibicama
#20686 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije bas pola, oko 45% ali nema brige, od 1. januara 2020. preci ce 50%Jimmy McNulty wrote:Pola Bosne u Njemačkoj, a pola u depresiji.
Bice uprilicen svecani banket u predsjednistvu povodom tog uspjeha.

- Radio Sarajevo
#20687 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisam u centru Amsterdama, ali nisam daleko. Centar nisam mogao priuštiti, a i zgrade su stare, treba ti mnogo para da ih renoviraš, ne isplati se. Tu uglavnom žive Holanđani koji su tu decenijama, ili ljudi koji ne znaju šta će od para, a pošto ja ovdje nisam imao nikakvu pozadinu, nisam jedan od njih.detroit-mercy wrote: Decko iz centra u sad u centru Amsterdama.
Dovoljno je pogledati samo par ovih podebljanih izvadaka i svhatiti o cemu se radi.
I sta velis jaranu, ti te godine nedas, predpostavljam da hoces reci da ih ne bi proveo nikada u instranstvu kao jaran ti ali se vec prilicno dugo u inostranstvu, obzirom da imas pasos Holandije.
Ali jos par mjeseci i kupis se.
Sve ostalo sto si napisao, ne znam cemu ili kome adresiras. Balas ti pravi bolji ugodjaj, ok Balas izadje, kenja na stage-u 3-4 sata moze tako i 24sata ako treba, lik se i ne oznoji. Ljudi izadju, otprase 2 sata da se u golu vodu stvore, tebi bude dosta od 2 sata takve svirke a kamo li njima. Necu da raspravljam o muzickim ukusima ali tek kod nekih bendova vidis zasto su majstori svog zanata ili virtouzi na instrumentima. To ti je ko da gledas Zelju i Ajaxvolis ti Zelju ali si svjestan sta je kvalitet i drugi nivo predstave/igre
.
Ili kad vozis Juga ili Porschea, mozes emotivno biti vezan za Juga (prvo auto, prvi put guzio u njemu) ali primjetis razliku kad sjedes u Porscha.
Samo je jedno interesuje, kakav to zivot vodite tamo u tom Amsterdamu kad Utorkom navece nemate skim popit pivu
Ne možemo porediti Balaša i Metallicu, ali možemo Metallicu i Van Gogh recimo. Ja više volim ove druge. Je li to zabranjeno? I oni se slome svirajući, preznoje, sjebu i šta sve ne. I kao što rekoh, ne moram guzice nekome dati da dođem do karte. Ti slobodno daj, tvoja stvar.
Vidim da si i ti iz Istočne BiH, čim ti akuzativ šta voziš završava na "a". Ili si možda Šošon. Ja sam vozio Jugu, a ne Juga, išli na gostovanje u Mostar s njim, obišli haman cijelu Bosnu po izletima. I nema tu ništa nepravilno, ali odaje o onome ko govori o tome. Nisam ja ništa bolji od nekoga ko nije iz Sarajeva, ali volim bosti oči ovim zlonamjernim kojima to smeta.
I rekoh ti, hajde da poredimo Zrinjski i Utrecht, pa da onda pričamo o kvalitetu. Izvini buraz, ali meni je fascinantno da neko dođe iz naše lige i izbaci jedan holandski tim, jer znam dobro koliko para ovdje imaju, a koliko kod nas. I jednostavno, draže mi je gledati dobru utakmicu naše lige nego PSV i Venlo, jer me oni jednostavno ne interesuju. To je tako.
Ti si u Americi, koja je genijalna i preglupa u isto vrijeme. Ima fenomenalnih ljudi, sjajnih stvari i mnogo više izbora nego u Zapadnoj Evropi, pa opet dođeš na forum jer ti fale naš jezik, naši ljudi, naše priče. I to je u redu, ali brate nemoj pišati po onome iz čega si šljeg'o. To je tvoje.
- Radio Sarajevo
#20688 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote: Jašta, ti prema meni fino, a ovdje zajedno sa Australcem pišate po sirotinji. Sve vrijeme na temi snobovski odgovarate i stalno govoriš šta si imao prije rata, a to je 2 stana u Sarajevu.
Moj stari je imao i više od toga, 3-spratnu kuću, 2 kamiona, brentu, farmu od 8000 koka nosilja, traktor i mnogo ovaca i krava, a radio je u nadzornom organu za nadgledanje gradilišta. Očito nije živio u Sarajevu, međutim jeste poslije rata. Ali ja ovo ne spominjem svaki put kao ti, jer znam da ti ništa ne vrijedi šta su ti roditelji (ne ti lično) imao prije.
I nisam ja nikakav šok doživio u Berlinu kada sam prije 10 godina živio u Minhenu koji je još napucaniji od Berlina.
Priča ti je ista kao kod Australca, moraš spustiti drugog dolje da bi se osjećao vrijednijim. Pa niste samo vas 2 putovali po svijetu i samo vas 2 imuni na kulturni šok a svi ostali nisu.
Baš ste bijedni obojica sa takvom pričom i snobovskim nastupima.
Super. Mi nismo imali traktor, jebiga ne ide na asfaltu.
Ali hvala onima koji jesu, i danas volim kupiti hranu sa sela, koje je na Zapadu sve manje, ili je preskupa.
Po tome nikad neću pišati. A ti budi i dalje zlonamjeran, pogledaj gdje sam te sve citirao, nigdje te nisam uvrijedio.
- Radio Sarajevo
#20689 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Od toga barem pola po Srbiji i Hrvatskoj. Dabogda svi otišli, da konačno prodišemo i da ne blokiraju svaku normalnu odluku. Ko ih jebe.dječak sa šibicama wrote:Nije bas pola, oko 45% ali nema brige, od 1. januara 2020. preci ce 50%Jimmy McNulty wrote:Pola Bosne u Njemačkoj, a pola u depresiji.
Bice uprilicen svecani banket u predsjednistvu povodom tog uspjeha.
-
Melbourne_Australia
#20690 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Opet se onaj Konjislav javlja..Sisao sa traktora i pobjegao od fukarluka i sad pise ovdje..I njemu je glavni razlog zasto je otisao
politicka situacija i bezbjednost
Dobro te je Konjislave....Dosadan si vise ali fakat...
- Radio Sarajevo
#20691 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Melbourne_Australia wrote:Opet se onaj Konjislav javlja..Sisao sa traktora i pobjegao od fukarluka i sad pise ovdje..I njemu je glavni razlog zasto je otisao![]()
![]()
![]()
- skafiskafsnjak
#20692 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zajebite vi suplje price, glavni razlog su Evrici ...tek onda ta neka sigurnost. A i ta sigurnost je vezana za evrice
Ja da imam milju i po ili dvije u BiH, ne bih isao...jebe mi se
-
Melbourne_Australia
#20693 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
skafiskafsnjak wrote:Zajebite vi suplje price, glavni razlog su Evrici ...tek onda ta neka sigurnost. A i ta sigurnost je vezana za evrice![]()
Posteno i respect za to...Sretno ma gdje god zavrsio..
- Radio Sarajevo
#20694 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bravo.skafiskafsnjak wrote:Zajebite vi suplje price, glavni razlog su Evrici ...tek onda ta neka sigurnost. A i ta sigurnost je vezana za evrice![]()
Mogućnosti, politička situacija, Dodik, pizde materine...
A onda ode tamo i nacisti mu se šetaju glavnim trgom.
https://www.merkur.de/bayern/bayern-rot ... 3QfLwHLy1o
- skafiskafsnjak
#20695 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma i ja sa nacistimaMelbourne_Australia wrote:skafiskafsnjak wrote:Zajebite vi suplje price, glavni razlog su Evrici ...tek onda ta neka sigurnost. A i ta sigurnost je vezana za evrice![]()
Ja da imam milju i po ili dvije u BiH, ne bih isao...jebe mi se![]()
![]()
Posteno i respect za to...Sretno ma gdje god zavrsio..
Ne znam da li ste citali ono sto je Rambo rekao o platama?
E o tome ja pricam...
https://www.google.com/amp/s/www.telegr ... -ste-covek
- konjislav
#20696 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eksplicitno si u jednom postu rekao da pišaš po sirotinji kada se spomenulo Australčevo pišanje po sirotinji, a znamo koga on se smatra sirotinjom, svakoga ko je otišao u dijasporu.Radio Sarajevo wrote:konjislav wrote: Jašta, ti prema meni fino, a ovdje zajedno sa Australcem pišate po sirotinji. Sve vrijeme na temi snobovski odgovarate i stalno govoriš šta si imao prije rata, a to je 2 stana u Sarajevu.
Moj stari je imao i više od toga, 3-spratnu kuću, 2 kamiona, brentu, farmu od 8000 koka nosilja, traktor i mnogo ovaca i krava, a radio je u nadzornom organu za nadgledanje gradilišta. Očito nije živio u Sarajevu, međutim jeste poslije rata. Ali ja ovo ne spominjem svaki put kao ti, jer znam da ti ništa ne vrijedi šta su ti roditelji (ne ti lično) imao prije.
I nisam ja nikakav šok doživio u Berlinu kada sam prije 10 godina živio u Minhenu koji je još napucaniji od Berlina.
Priča ti je ista kao kod Australca, moraš spustiti drugog dolje da bi se osjećao vrijednijim. Pa niste samo vas 2 putovali po svijetu i samo vas 2 imuni na kulturni šok a svi ostali nisu.
Baš ste bijedni obojica sa takvom pričom i snobovskim nastupima.
Super. Mi nismo imali traktor, jebiga ne ide na asfaltu.
Ali hvala onima koji jesu, i danas volim kupiti hranu sa sela, koje je na Zapadu sve manje, ili je preskupa.
Po tome nikad neću pišati. A ti budi i dalje zlonamjeran, pogledaj gdje sam te sve citirao, nigdje te nisam uvrijedio.
Ako tebi ovo nije uvreda, ne znam šta jeste.
Također ti se još uvijek fokusiraš na svoj jebe*i asfalt i ne kontaš moju poentu. Moraš ti naglasiti da si sa asfalta.
Nije bitno ko je imao asfalt, a ko ne. Nije bitno ko je imao traktor, a ko ne. Poenta je da ti nisi jedini koji je imao mnogo prije rata, ali si prvi da se pohvališ o tome, kao da te to čini boljim.
Eto ja (moji roditelji) su prije rata imali više od tebe i tvojih roditelja, i opet smo i ti i ja sada u dijaspori.
Šta nas to obojicu čini? Sirotinjom očito.
- konjislav
#20697 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa evrići su sigurnost, logično Čombe.skafiskafsnjak wrote:Zajebite vi suplje price, glavni razlog su Evrici ...tek onda ta neka sigurnost. A i ta sigurnost je vezana za evrice![]()
Znaš šta je još sigurnost? Da te niko na poslu ne može ucjenjivati. Da ne možeš dobiti otkaz nikako osim ako ne napraviš sranje i štetu firmu. Znaš šta je još sigurnost? ....
Naravno da prvo dođu evrići, ovo drugo sreo sam pisao je samo bonus, koji je dobrodošao bilo kada.
-
espn
#20698 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nemoj se spuštat na njegov nivo. Još će te banovati zbog njega.konjislav wrote:Koji si ti debil. Imao 2 godine, ni znao za sebe nisam, ali sam lafo sišao sa traktora. Kako sine, kako? Nikad u životu nisam sjeo u traktor, valjda razumijete da sam živio čitav život u Sarajevu na holanđaninovom ASFALTU.Melbourne_Australia wrote:Opet se onaj Konjislav javlja..Sisao sa traktora i pobjegao od fukarluka i sad pise ovdje..I njemu je glavni razlog zasto je otisao![]()
![]()
![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#20699 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa nije baš tako loša situacija kako pišeš ali eto... ne znam kad si radio, ali ove godine sam 3 puta lično prisustvovao na zeničkoj zaobilaznici kad šef gradilišta istjeruje ljude bez opremeHendrix wrote:Pa ima li iko da ode vani da ne pere guzice osim vas visokoplasiranih likova? Mozemo li spomenuti i neke ljude izmedju tih ekstrema koji se stalno namecu ovde?
Evo ja znam licno 5-6 ljudi iz moje generacije gradjevine koji su u Njemackoj i super su zadovoljni, ljudi prodisali konacno covjece. Rade u normalnim firmama gdje se znanje cijeni a ne kod nasih krkana za mizeriju. Konacno mogu upotrijebiti i nove tehnologije bez bojazni da ce im neko reci "sta ti ba seres i vazda pametujes". Da ne pricam o stanju na gradilistima, pa kod nas na autoputu ko da je jos rat, pola radnika u maskirnim uniformama nigdje sljema ni bilo kakve organizacije sto se sigurnosti tice. Na mojoj dionici su bila dva lika lafo za sigurnost nisu im auta dali namjerno. Znaci lik koji radi inspekcije mora da stopa mikser od izvodjaca...i nema nikakvo pravo da zaustavi radove. To je suludo ba i van svake pameti. Covjek je poginuo radi nebrige, bruka je povrijedjenih bila ali boli ikog briga ba...mi smo na nivou bangladesa u tom podrucju, a da ne pricam koju mizeriju ljudi dobijaju za taj rad. Sve se svodi na jebaji ga bice to akobogda u redu. Al to nije vazno...vazno je na kaficu ici na carsiju jelde.
Sta mu vrijedi sto je u svojoj zemlji ako ne moze napredovati od rodjaka i namjestene djece u firmi...ali to namjestena djeca ne mogu shvatiti. Njima su svi ostali glupi i nesposobni. Ljudi jednostavno hoce ba da rade svoj posao i da budu cijenjeni za to, nema neke puno filozofije tu. Ti ljudi nisu bijeda nego visokoobrazovani kadar koji zeli normalne uslove rada.
prošle godine kad je unigradnja radila neboder na otoci, na šalovanju svi u prslucima i svi sa šljemovima
itd itd
mada ima i negativnih primjera, sve je više urednijih i kvalitetnijih
o platama neću, mislim da šefovi i nadzorni dobijaju dovoljno... a potplaćeni nisu garantujem
prije je dosta nekih stvari prolazilo koje su sad sređene, a to je bilo 2007 - 2012 recimo... neće niko policije i zatvora, a kad se čovjek poreže na gradilištu, eto policije i inspekcije
edit:
ovo gradilište je tog tipa o čemu pričaš

napravili eksploziju u sred grada - ništa
pretovareni kamioni sa prikolicama dolaze - ništa
dizalica stoji neograđena, ljudi prolaze, auti - ništa
istovaraju naspini materijal, neograđeno gradilište totalno...
jeblo majku, pukne uže za sekundu, treba da ubije nekoga
ko je ovo oavako pustio, a morao je neko iz oVćine
Last edited by mk ultra on 02/11/2019 15:45, edited 2 times in total.
- Radio Sarajevo
#20700 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Itekako je bitno u ovom kontekstu jer ovdje pričamo o kulturnim šokovima i ko se kako snašao u inostranstvu, te kome je bolje/gore itd.konjislav wrote: Eksplicitno si u jednom postu rekao da pišaš po sirotinji kada se spomenulo Australčevo pišanje po sirotinji, a znamo koga on se smatra sirotinjom, svakoga ko je otišao u dijasporu.
Ako tebi ovo nije uvreda, ne znam šta jeste.
Također ti se još uvijek fokusiraš na svoj jebe*i asfalt i ne kontaš moju poentu. Moraš ti naglasiti da si sa asfalta.
Nije bitno ko je imao asfalt, a ko ne. Nije bitno ko je imao traktor, a ko ne. Poenta je da ti nisi jedini koji je imao mnogo prije rata, ali si prvi da se pohvališ o tome, kao da te to čini boljim.
Eto ja (moji roditelji) su prije rata imali više od tebe i tvojih roditelja, i opet smo i ti i ja sada u dijaspori.
Šta nas to obojicu čini? Sirotinjom očito.
Mene ovdje papci ubjeđuju da je život u Sarajevu jednak kao život u gradovima gdje više i nema ljudi, nego gdje žive od dijaspore.
Ali i ja bih govorio da nije bitno da sam sišao s traktora, Melburn ti je dobro rekao. I nije stvar u fizičkoj njivi, nego u mentalnoj, džaba ti što si sa dvije godine došao u Sarajevo.