Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
VjecitiStudent

#20676 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Ne kukajte bez potrebe, SDA i HDZ uvijek imaju dovoljno novca da kupe dovoljno podrške u parlamentu.
megaman4

#20677 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by megaman4 »

"Kadrovi SDP BiH u izvršnoj vlasti na federalnoj razini u protekle četiri godine su svoje djelovanje obavljali prema zakonima i Ustavu FBiH. Stoga, ukoliko se do 31. ožujka ne formira nova vlast, ili ukoliko se ne usvoji proračun FBiH za 2015.godinu, Glavni odbor je donio zaključak da kadrovi SDP BiH napuste sve pozicije u izvršnoj vlasti FBiH.

http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti ... 0ih/110323
Danguba

#20678 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Danguba »

Mene je Komso bas negativno iznenadio.

Kako je samo racunao da najjacoj stranci pripadne najmanje mjesta? :-)

p.s. nemam sa SDA ama bas nista :D
madner

#20679 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Mislim da je samo doveo HDZ logiku do apsurda. :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#20680 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sabina1 »

Sigurna sam da nisam ekspert za politiku ali ako sam dobro shvatila Komšić je učinio slijedeće :

- formirao stranku , dobio ogroman broj glasova jer je obećao velike reforme i promjenu sistema
- objavom izbornih rezultata pogazio sva izborna obećanja i odlučio da koalira sa SDA i HDZ
- iako je prethodnom odlukom izgubio jako mnogo kod birača on odlučuje da podrži vladu a da sam ne učestvuje u vlasti nego da ta vlada bude manjinska.

Dakle nije više opozicija , izgubio je i ugled a te reforme će valjda izvršiti SDA i HDZ ministri ?

Jel' tako ?
palermo

#20681 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

tvsabina wrote:Sigurna sam da nisam ekspert za politiku ali ako sam dobro shvatila Komšić je učinio slijedeće :

- formirao stranku , dobio ogroman broj glasova jer je obećao velike reforme i promjenu sistema
- objavom izbornih rezultata pogazio sva izborna obećanja i odlučio da koalira sa SDA i HDZ
- iako je prethodnom odlukom izgubio jako mnogo kod birača on odlučuje da podrži vladu a da sam ne učestvuje u vlasti nego da ta vlada bude manjinska.

Dakle nije više opozicija , izgubio je i ugled a te reforme će valjda izvršiti SDA i HDZ ministri ?

Jel' tako ?
Nije
VjecitiStudent

#20682 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Clan 16 (2).
Prijedlog budžeta može i mora poslati postojeća vlada, a usvojiti parlament.
SDA i HDZ uvijek mogu kupiti dovoljno ruku.
megaman4

#20683 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by megaman4 »

VjecitiStudent wrote:
i time legalizuju daljnju vladavinu Nerke trenerke. :izet:
VjecitiStudent

#20684 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

megaman4 wrote:
VjecitiStudent wrote:
i time legalizuju daljnju vladavinu Nerke trenerke. :izet:
Uopće ne. Vladu mogu imati čim obezbijede dovoljno ruku u parlamentu.
Nikakav problem za njih, i jedni i drugi imaju bogato iskustvo u kupovini parlamentaraca.

Mada i Nerko nije neki problem, on i SDA su dva tijela, jedna duša (vidjeti pod "Šipad")
tandmand

#20685 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by tandmand »

tvsabina wrote:Sigurna sam da nisam ekspert za politiku ali ako sam dobro shvatila Komšić je učinio slijedeće :

Jel' tako ?
Ne. Svu odgovornost za moguci haos u bliskoj buducnosti je prebacio na "legitimne" predstavnike SDA HDZ SNSD.
Svi vruci krompiri su u njihovim rukama. :D
megaman4

#20686 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by megaman4 »

@VječitiStudent

Pa eto potvrdio si indirektno vezu SDA-SDP. :D :izet:
VjecitiStudent

#20687 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

megaman4 wrote:@VječitiStudent

Pa eto potvrdio si indirektno vezu SDA-SDP. :D :izet:
Indirektnu???
Lijevo krilo SDA odavno ne krije ko su i šta su.
madner

#20688 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:
Koja je vec najavila da to nece uraditi.
HM 2011

#20689 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Ljevica kaže :

''Nismo mogli doći do dogovora. SDA je pristala da u Vladi FBiH ima šest ministara i premijera, da HDZ-u pripadne šest ministarstava, a DF-u četiri, što je za nas neprihvatljivo. DF je napravio dovoljno ustupaka kod Vijeća ministara BiH. Na ovaj način ne bi se poštovao izborni rezultat koji je ostvario DF", rekao je Komšić.

http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti ... uke/110377

ma najbolje od ljevice - biće ujedinjena ljevica još i jača od ove....
zagor 19

#20690 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

Wesley Pipes wrote:

Jel' tako ?

Tako, nego kako! Samo sad nit je pozicija u Fed., a niti je opozicija sa Dunovićem na mjestu podpredsjednika Fed. Jedina dobra u ovom cijeloj tarapani je da će sad narod adresirati svoje nezadovoljstvo tamo gdje i treba na HDZ i SDA, i to nadam se što veće i što hitnije nezadovoljstvo. Čudnim obratima možda je ovo nekakvo optimalno rješenje za DF, ukoliko ostanu u sastavu kantonallnih vlada. Ali ostaju u glavi upravo diletantska, kretenska dosadašnjna objašnjenja DF-a o reformskim namjerama trojke SDA-HDZ- DF. DF kao korekcioni faktor SDA i HDZ-a. Nažalost, pitanje je da li je Komšić velika naivčina ukoliko je i sam vjerovao u to ili je veliki .., nešto mnogo gore, ukoliko nas je svjesno lagao.Također ako je razlazu doprinijela jučerašnja deklaracija HNS-a, pa i za to se već odavno znalo!! I obični su laici znali otprilike šta će Čović zahtijevati kad je novi Ustav u pitanju. No, vidim da ima i te kako odanih, upravo pobožnih sljedbenika koji aplaudiraju i klanjaju se svakom komšićevom potezu? Aplaudira se i Suljagiću. To je svačije pravo, ali takva vrsta "pobožnosti" ne koristi nikome!
Zeljoooo

#20691 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Zeljoooo »

Jel' tako ?
Sta ka'e BOSNJAKINJA a ne cekaj BOSANKA. A ka'e zbunio sam se :-)
lerdi

#20692 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

Željko još jednom dokazao da zna plivati. Padoše sve analize i zaključci.
JohnnyS

#20693 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JohnnyS »

Nisam ekspert za ustavno pravo, ali što je s prethodnim stavkom istog člana, posebno podvučeni dio istog?

(1) Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogucnosti donijeti potrebne zakone, on moze, uz
suglasnost s Potpredsjednikom federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne moze biti
raspusten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.
madner

#20694 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ne odnosi se na drugi clan.
Lakat Jebić

#20695 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lakat Jebić »

madner wrote:Ne odnosi se na drugi clan.
ovu odredbu sam totalno zaboravio. mogla bi se ljevica ujedinit brze nego se ocekivalo
HM 2011

#20696 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Lakat Jebić wrote:
madner wrote:Ne odnosi se na drugi clan.
ovu odredbu sam totalno zaboravio. mogla bi se ljevica ujedinit brze nego se ocekivalo

Malo mačku teleća glava...
Hafis

#20697 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Želja je inače veoma interesantan izvor narodnih izreka. Legenda :)
desni

#20698 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by desni »

DF je odbio da HDZ dobije novce,poticaje za poljoprivredu,vraćanje lažnih invalida u prava itd. I još ostavio je SDA kao jedinog krivca koji će narodu položiti račune za kapitulaciju koju se spremaju potpisati.DF zbog ovoga zaslužuje respekt :thumbup:
zagor 19

#20699 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

desni wrote:DF je odbio da HDZ dobije novce,poticaje za poljoprivredu,vraćanje lažnih invalida u prava itd. I još ostavio je SDA kao jedinog krivca koji će narodu položiti račune za kapitulaciju koju se spremaju potpisati.DF zbog ovoga zaslužuje respekt :thumbup:
DF nije mogao učiniti ništa po tom pitanju, mislim na HDZ-ov glavni "dio kolača" vlasti! HDZ će dobiti te resore, sa malim varijacijama odn sa ili bez DF-a. DF i njihovi birači konstantno imaju krivu percepiciju, da su oni izborni pobjednici. Nisu!! Drugi birači tj, SDA-ovi i HDZ.ovi su pobjednici i presudili su za naredne 4. god, e sad jesu li se zajebali, to je već drugo pitanje?
It_is_a_Leclerc

#20700 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Iluzorno je očekivati da će SDA i HDZ krenuti u avanturu formiranja manjinske vlade. To treba ostaviti kao zadnju, "ne daj Bože" opciju na koju bi se igralo 9.3. Prije toga, SDA i HDZ će učiniti sve da vrate DF u većinu, jer, osim DF-a, trenutno nema raspoloženih za bilo kakav ulazak u vlast. Pogotovo se to odnosi na SDP koji moli Boga da iz nje izađe, i SBB kojem se program zasniva na ne ulasku u vlast sa SDA.

Današnjim političkim aperkatom, Željko je, em dobio na cijeni, em dobio na popularnosti (pogledajte komentare na internetu. Čovjek je opet junak odbrane), em je izgradio brisani prostor za buduće pregovore. Nakon što je danas dobio potvrdu da ni SDA ni HDZ ozbiljno ne znaju ko im glavu nosi, ako nemaju trećeg da dijeli odgovornost, Komšić može, bez ikakvih problema tražiti četiri ministarstva + jedno zajedničko sa SDA, i da to budu poljoprivreda, finansije, turizam i okoliš, te promet i komunikacije.

Komšić bi takvu ponudu trebao prihvatiti. To su sve resori u kojima može dati puno na realizaciji svojih programskih ciljeva. Prilikom potpisivanja dogovora otvoreno reći da ništa nije fiksno i da će se za godinu dana naći na istom mjestu i preispitati kuda ide taj brod...
Post Reply