IRAN

Post Reply
exliberal-ex

#20651 Re: IRAN

Post by exliberal-ex »

Kikibombona wrote:
exliberal-ex wrote:De mi samo jednu stvar objasni...zasto si protiv Irana...to sto su nagrdili Kurde ili nesto drugo?

Meni je samo jedna stvar smijesna kod tebe Kiki...branis ameriku koja je Sadamu prodala hemijsko oruzje kojim je ubijao kurde...a amerika nije nista po tome uradila...jel to malo licemjerno?
Nisam protiv Irana vec protiv mulanskog rezima. Protiv sam zato sto bastine agresivnu i ratobornu ideologiju, zato sto formiraju desetine teroristickih skupina diljem BI. Ponasanje Irana je veoma opasno i moze zapaliti cijeli BI i mozda svijet.

Sto se tice drugog dijela, ne pisi nista o onome sto ne znas. Amerika je zaustavila Sadamovu genocidnu kampanju protiv Kurda, uvela zabranu letenja i pomogla stvaranje autonomnog irackog Kurdistana sa parlamentom, vojskom i policijom. Intervenisali su kao na Kosovu.

U pravu si sto se tice zabrane letova, zaboravio sam na taj dio mada ta ista Amerika nije nista govorila Sadamu kad mu je prodava taj isti otrov i kad ga je on sicao preko granice prema Iranu.

Samo ovaj dio mi je zanimljiv bas:
"Nisam protiv Irana vec protiv mulanskog rezima. Protiv sam zato sto bastine agresivnu i ratobornu ideologiju, zato sto formiraju desetine teroristickih skupina diljem BI. Ponasanje Irana je veoma opasno i moze zapaliti cijeli BI i mozda svijet. "

Da se malo nisi zajebao u ovoj receinici, mozda je trebalo da napises Amerika umjesto Iran...vise ima smisla, mislim ko je osnovao talibane, ko kontrolise SA i njeno uplitanje po cijelm svijetu, ko je okrivljen za napade sa Amerikom ( Irak) iako su skoro pa svi napadaci bili iz SA, ko je pomagao "borce za slobodu" u Sirij ( mislim na sve one shamove i kurce palce , ko ih je snabdjevao iako su znali da sve ode za isil)....ko je odrzavao diktatore na vlasti ( i jos podrzava)....mislim Kiki nisu mule nevine ali pored amerike izgledaju ko djevice.
AtifPurivatraIII

#20652 Re: IRAN

Post by AtifPurivatraIII »

exliberal-ex wrote:
Kikibombona wrote:
exliberal-ex wrote:De mi samo jednu stvar objasni...zasto si protiv Irana...to sto su nagrdili Kurde ili nesto drugo?

Meni je samo jedna stvar smijesna kod tebe Kiki...branis ameriku koja je Sadamu prodala hemijsko oruzje kojim je ubijao kurde...a amerika nije nista po tome uradila...jel to malo licemjerno?
Nisam protiv Irana vec protiv mulanskog rezima. Protiv sam zato sto bastine agresivnu i ratobornu ideologiju, zato sto formiraju desetine teroristickih skupina diljem BI. Ponasanje Irana je veoma opasno i moze zapaliti cijeli BI i mozda svijet.

Sto se tice drugog dijela, ne pisi nista o onome sto ne znas. Amerika je zaustavila Sadamovu genocidnu kampanju protiv Kurda, uvela zabranu letenja i pomogla stvaranje autonomnog irackog Kurdistana sa parlamentom, vojskom i policijom. Intervenisali su kao na Kosovu.

U pravu si sto se tice zabrane letova, zaboravio sam na taj dio mada ta ista Amerika nije nista govorila Sadamu kad mu je prodava taj isti otrov i kad ga je on sicao preko granice prema Iranu.

"Nisam protiv Irana vec protiv mulanskog rezima. Protiv sam zato sto bastine agresivnu i ratobornu ideologiju, zato sto formiraju desetine teroristickih skupina diljem BI. Ponasanje Irana je veoma opasno i moze zapaliti cijeli BI i mozda svijet. "

Da se malo nisi zajebao u ovoj receinici, mozda je trebalo da napises Amerika umjesto Iran...vise ima smisla, mislim ko je osnovao talibane, ko kontrolise SA i njeno uplitanje po cijelm svijetu, ko je okrivljen za napade sa Amerikom ( Irak) iako su skoro pa svi napadaci bili iz SA, ko je pomagao "borce za slobodu" u Sirij ( mislim na sve one shamove i kurce palce , ko ih je snabdjevao iako su znali da sve ode za isil)....ko je odrzavao diktatore na vlasti ( i jos podrzava)....mislim Kiki nisu mule nevine ali pored amerike izgledaju ko djevice.
Sve to, i plus bombardovase Srbiju.
Tuga.
Kikibombona

#20653 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Dino34 wrote:Ok, hvala na informacijama. Nisam upućen u desavanja u i oko irana te njihove odnose sa komšijama.
Ali, ono što znam jeste da su se pridržavali svih stavki nuklearnog sporazuma.
Šta kažeš za to?
To ti je poznata cinjenica. Pogledaj sta radi IRGC i Kasim Sulejmani, pravi iranske vojske na BI. Radi se o drzavnom programu i nastojanju da Iran u odredjenom periodu preuzme cijeli region i bude vodeca supersila.

U Iraku su napravili Hashd al-Shabi, sa 150 000 fanatika. Vojna sila koja je u stanju razoruzati iracku armiju i uhapsiti premijera za 7 dana.

U Siriji su poslali veliki broj siitskih paravojnih formacija poput libanonskog Hezbolaha i irackog Hashd al-Shabija. Pored njih formirali su grupe poput Zulfikar, Abu Fadl al-Abas i mnoge druge. Poslaili su formaciju afganistanskih shia Fatimiyoun. Sve redom vjerski ratnici, pod DIKREKTNOM komandom Teherana. U Siriji je na sceni etnicki inzenjering s ciljem da se poveca broj shiita. Sa time se slaze i Asad jer sto vise shiita a manje sunita on je cvrsci na vlasti. Vise voli biti iranski vazal nego visiti na banderi.

U Libanu je Hezbolah tri puta jaci od relugarne armije.

U Jemenu Iran podrzava Hute. Pitanje je trenutka kada ce pokusati preuzeti Afganistan i Bahrein. Vec rade momacki sa Afganistancima.

...

Podrska Hamasu je cisti politicki marketing s ciljem da se pozicioniraju kao lideri islamskog svijeta. Pravi posao rade sa shiitima u regionu i taj posao je vazda na stetu sunita.

...

Turska se protivi ali ne smije nista. Iran je u Siriji pokazao da je odlucniji i agresivniji. U Iraku su Turcima zaprijetili i natjerali ih na povlacenje. Pokazali su se kao veci siledzija i Turci su odustali.

Radi tenzija sa Amerikom, Turska je ublazila odnos prema Iranu i Rusiji. Prave dogovore koji su vazda na njihovu stetu. Ne smiju ni pomisliti da vojno podrze sunite kao sto Iran podrzava siite.

...

Za razliku od Turske koja nije egzisitencionalno ugrozena od Irana, koja moze prihvatiti da bude inferiorna i podredjena Iranu, Saudijska Arabija i Izrael su egzistencionalno ugrozeni. I jedni i drugi ne zele vojno prejak Iran, sposoban za potencijalnu invaziju na SA ili Izrael. I jedni i drugi ce uciniti sve da se zaustavi Iran.

...

I naravno Amerika. Ako Iran jos malo ojaca, moze se desiti da protjeraju Ameriku sa BI, u periodu od 20, 30 ili 50 godina. Sto vrijeme vise odmice Iran je jaci i opasniji. Ako bi Iran protjerao Ameriku i ovladao BI, Amerika bi definitivno izgubila status supersile i povukla u sebe. Globalnu dominaciju bi vjerovatno preuzela Kina (sa Rusijom i Iranom) i mislim da bi mnogi plakali za Amerikom.

...

Nuklearno oruzje je jedan problem od njih nekoliko. Osnovni problem je CILJ Irana da istisne Ameriku sa BI i preuzme ulogu regionalnog lidera. Tim nastojanjima dolazi u direktni sukob sa Amerikom (Saudijom i Izraelom).
Kikibombona

#20654 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

exliberal-ex wrote:

Ne samo zabrana leta. Zaustavili su Sadama i proglasili autonomni Kurdistan koji postoji dan danas. U tome je veoma pomogla Francuska, tj. Fransoa Miteran koji je Kurdima kao Klinton Albancima. :D

...

Amerika je supersila i ponasa se kako se ponasa.

Kako se ponasao Sovjetski savez?
Da li bi bilo bolje da je umjesto Amerike glavna supersila Kina, Rusija ili Iran?

Osudjem americke zlocine, njihova politika nije nesto sto volim, ali je to realnost.
salik79

#20655 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
exliberal-ex wrote:

Ne samo zabrana leta. Zaustavili su Sadama i proglasili autonomni Kurdistan koji postoji dan danas. U tome je veoma pomogla Francuska, tj. Fransoa Miteran koji je Kurdima kao Klinton Albancima. :D

...

Da li bi bilo bolje da je umjesto Amerike glavna supersila Kina, Rusija ili Iran?

Osudjem americke zlocine, njihova politika nije nesto sto volim, ali je to realnost.

Covjek te pita za Halbdzu i preko 5000 pobijenih Kurda, koje je Sadam doslovno potusio hemijskim oruzjem. Sve se to odigralo 1988. Nikakvih zabrana letova tada nije bilo. Naprotiv, Sadam je dobivao svu mogucu pomoc i podrsku za svoje zlocine, od obavjestajnih podataka do hemijsko-bioloskog naoruzanja.
salik79

#20656 Re: IRAN

Post by salik79 »

exliberal-ex wrote: Pa nije bas ni Iransko maslo za ramazana, sta je bila Pogorelica ?
Navodno je zbor Iranaca i Uglen ohladjen ( zaboravio sam dali je radio sa njima ili protiv) .

A ovo drugo mi objasni ostavljeno je sta od koga kome.....?!
Nemaju Iranci veze s time. Iranci su nam pruzali materijalno-tehnicku podrsku i obuku. Sta su nasi radili, to vec ne znam...Ugljen je ubijen zbog sasvim drugih stvari - svasta nesto (drzavna mafija), nevezano za Irance.

Dosta nasih ljudi i islamskih velikana je duhovnim putem (znam da ti ovo zvuci i vise nego apstraktno :mrgreen:) bilo ukljuceno u Islamsku revoluciju. Tokom i netom nakon revolucije su se mnogi sastajali sa Imamom Homeinijem. Tada je Imam ostavio u amanet to, da kada god ovom narodu bude potrebna pomoc, da Iran mora pomoci. Tog amaneta se tada prihvatio Ajetullah Dzenneti, koji ga je u potpunosti ispunio. To ti je ukratko.
Kikibombona

#20657 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Covjek te pita za Halbdzu i preko 5000 pobijenih Kurda, koje je Sadam doslovno potusio hemijskim oruzjem. Sve se to odigralo 1988. Nikakvih zabrana letova tada nije bilo. Naprotiv, Sadam je dobivao svu mogucu pomoc i podrsku za svoje zlocine, od obavjestajnih podataka do hemijsko-bioloskog naoruzanja.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Iraqi_no-fly_zones

Nakon Halabdze su se medjusobno optuzivali Iran i Irak za hemijski napad. Naknadno je utvrdjeno da je napad izveo Irak.

Nista neobicno za medjunarodnu zajednicu, vazda je spora. Isto tako u Turskoj, Erdogan srusio kurdske gradove i niko nista.
Ljuci

#20658 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Amerika zeli da se Iran veze za Ameriku i da ne naginje Rusiji. Iran ne smije prijetiti Izraelu jer Izrael zeli da je siguran na svojoj teritoriji. Saudijska Arabija ne podrzava Iran i ona je za to da se Iran razoruza i da ne predstavlja opasnost po Bliski Istok.
exliberal-ex

#20659 Re: IRAN

Post by exliberal-ex »

Kikibombona wrote:
exliberal-ex wrote:

...

Amerika je uspostavila te zone ( ilegalno prema tumacenju generalnog sekretara) nakon prvog zalivskog rata, znaci nije nista uradila kad se napad desio, da Sadam nije poludio pa napao Kuvajt ko zna sta bi se desilo sa Kurdima.

Sto se tice tog Amerika je super sila pa im se moze...zasto ta Amerika nije ocepila Pakistan kad je napravio bombu ,pa sami americki analiticari i generali kazu da je za Ameriku veca prijetnja Pakistan od Irana ?

Sutra da Ameri odbace Kurde ( sto je veoma realna opcija) koji bi tvoji komentari bili....gori od Irana ili isti.
Mislim nemoj da mislis da se ja nesto sikiram za Iran, pravo da ti kazem jebe mi se za njega ali mani mi suplje i duplih standarda.
salik79

#20660 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
A_A_AKCIJA wrote:Eto te ko Mile, demilitarizacija, ali da Izrael zadrži i A bombu i rakete, hahahahahahaahh.

Evo pogledaj kako to radi Iran u Siriji.... Deir ez Zor je 100% sunitski grad ali sada postaje siitski jer je vazan Iranu kao koridor za Libanon. Suniti out - shia in.

https://mobile.twitter.com/hxhassan/sta ... 6095738881

Asad ovo podrzava jer nema saveznika, osudjen je na Iran i Rusiju. Uz to, njemu odgovara sto vise siita u Siriji jer sa manje sunita on je sigurniji na vlasti.
Kakav hinjaluk prosto nevjerovatno. A da ovaj izvor prica o kurdskim i "koalicionim" zlocinima, tada bi bilo: "Vehabijska propaganda". Uglavnom, kikijevi "vjerodostojni" izvori, kao i uvijek. :roll:

Samo sto ovaj izvor, koji pise o 100% sunitskom stanovnistvu u provinciji Zorr, presucuje nesto sasvim "nebitno": https://en.wikipedia.org/wiki/Hatla_massacre

A, nije ni cudo, jer taj isti izvor nikada to nije ni spominjao. Pitate se zasto? :oops:

Uglavnom, Iran je, zajedno s Hizbullahom, odigrao veeeliku ulogu u spasavanju Grada i vecinskih sunita u njemu od pokolja koji je im je bio namjenjen od strane "sunitskog" Isila. Podsjetimo se kootdiniranih zracno kopnebih napada na odbranu grada od strane "koalicija" i trupa na tlu, u vidu Isilovih koljaca. Tada je avoj zivot polozilo oko 200 hrabrih branitelja Zora. Nije se dzaba rahmetli Brko, koji je bio etnicki Druz, bakon deblokade Zora, umotavao u zastavu Hizbullaha.

Image
salik79

#20661 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:Covjek te pita za Halbdzu i preko 5000 pobijenih Kurda, koje je Sadam doslovno potusio hemijskim oruzjem. Sve se to odigralo 1988. Nikakvih zabrana letova tada nije bilo. Naprotiv, Sadam je dobivao svu mogucu pomoc i podrsku za svoje zlocine, od obavjestajnih podataka do hemijsko-bioloskog naoruzanja.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Iraqi_no-fly_zones

Nakon Halabdze su se medjusobno optuzivali Iran i Irak za hemijski napad. Naknadno je utvrdjeno da je napad izveo Irak.

Nista neobicno za medjunarodnu zajednicu, vazda je spora. Isto tako u Turskoj, Erdogan srusio kurdske gradove i niko nista.

Hajde ne prdi, nemaju se sta "medjusobno optuzivati" kada Iran niti jednom u svih osam godina rata nije upotrijebio hemiju. A Sadam je to cinio na redovnoj/dnevnoj bazi, uz blagoslov i pomoc Amerike.

Toliko o tome da "nisu znali" i da su se "medjusobno optuzivali" :roll:
Rick Francona, who was a military attaché in Baghdad during the 1988 strikes, paints a different picture.

“The Iraqis never told us that they intended to use nerve gas. They didn’t have to. We already knew
https://foreignpolicy.com/2013/08/26/ex ... ssed-iran/

https://www.theguardian.com/world/2002/sep/01/iraq1
salik79

#20662 Re: IRAN

Post by salik79 »

I, jos jednom, o "zlim teroristima" Hizbullaha, iz perspektive redovnica i redovnika (monahinja i monaha) jednog od najstarijih krscanskih manastira, Mar Yaqub, u Qari (https://www.maryakub.net/english/meet-t ... er-daniel/):

http://program.almanar.com.lb/episode/4 ... 8_tYm7wkHs
Ljuci

#20663 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Amerika zeli da Iran razoruza kako ne bi mogao ugroziti Izrael i Saudijsku Arabiju. Iran mora pristati na pregovore sa Amerikom kako bi sankcije bile ukinute. Amerika ne zeli drugu sjevernu Koreju nego zeli da se Bliski Istok razoruza kako ne bi predstavljao prijetnju. Saudijska Arabija se zato naoruzava i Amerika ne stedi da isporucuje najmodernije naoruzanje toj zemlji. Ne bih volio da Iran baci nuklearno oruzje na sveta mjesta u Saudijskoj Arabiji jer to bi znacio kraj svijeta. Suniti moraju se osjecati bezbjedno na Bliskom Istoku i da ne strahuju od Irana koji prijeti sunitima i jevrejima.
salik79

#20664 Re: IRAN

Post by salik79 »

:lol: :lol: :lol:

:run: :skoljka:
swanfilter

#20665 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Sta sve covjek ispisa, cudo bozje ...
muhafuca

#20666 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Ljuci wrote:Amerika zeli da Iran razoruza kako ne bi mogao ugroziti Izrael i Saudijsku Arabiju. Iran mora pristati na pregovore sa Amerikom kako bi sankcije bile ukinute. Amerika ne zeli drugu sjevernu Koreju nego zeli da se Bliski Istok razoruza kako ne bi predstavljao prijetnju. Saudijska Arabija se zato naoruzava i Amerika ne stedi da isporucuje najmodernije naoruzanje toj zemlji. Ne bih volio da Iran baci nuklearno oruzje na sveta mjesta u Saudijskoj Arabiji jer to bi znacio kraj svijeta. Suniti moraju se osjecati bezbjedno na Bliskom Istoku i da ne strahuju od Irana koji prijeti sunitima i jevrejima.
jes to ti na studijima u Saudiji?
Ljuci

#20667 Re: IRAN

Post by Ljuci »

Amerika ne zeli da namece Iranu svoje zakone. To nisu ucinili ni u Afganistanu. Ali Talibani su bili prijetnja po svjetski mir i morali su biti svrgnuti sa vlasti. Islamska Revolucija u Iranu se moze primjenjivati i nakon dogovora sa SADom. Islamska drzava Iran moze da djeluje ali tek nakon razoruzanja. Niko nece smjenjivati Ajatolahe jer to nije cilj Amerike. Iran je primoran da sjedne za pregovaracki stol i da sa Amerikom rijesi to pitanje a svako obogacivanje uranijuma je nesto sa cime se Iran igra vatrom jer Trump ne zeli vise oklijevati.
muhafuca

#20668 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Ljuci wrote:Amerika ne zeli da namece Iranu svoje zakone. To nisu ucinili ni u Afganistanu. Ali Talibani su bili prijetnja po svjetski mir i morali su biti svrgnuti sa vlasti. Islamska Revolucija u Iranu se moze primjenjivati i nakon dogovora sa SADom. Islamska drzava Iran moze da djeluje ali tek nakon razoruzanja. Niko nece smjenjivati Ajatolahe jer to nije cilj Amerike. Iran je primoran da sjedne za pregovaracki stol i da sa Amerikom rijesi to pitanje a svako obogacivanje uranijuma je nesto sa cime se Iran igra vatrom jer Trump ne zeli vise oklijevati.
de pitaj tog sto ti diktira na arapskom a ti prevodis - da malo pojasni kako su Talibani to bili prijetnja za svjetski mir.
muhafuca

#20669 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Evo javio se i pomalo zaboravljeni stari CIA-in agent (vjerovatno odavno i bivsi agent nakon sto ga je wikileaks razotkrio)

Code: Select all

https://twitter.com/carlbildt/status/1147979806593695745
Carl Bildt: The legalities of the UK seizure of a tanker heading for Syria with oil from Iran intrigues me. One refers to EU sanctions against Syria, but Iran is not a member of EU. And EU as a principle doesn’t impose its sanctions on others. That’s what the US does.
ovo se Americi nimalo nece svidjeti od starog jare

da ga nisu sad Rusi ili Iranci vrbovali - ili mozda Njemacka ili Francuska tajna sluzba :-)
Ljuci

#20670 Re: IRAN

Post by Ljuci »

muhafuca wrote:
Ljuci wrote:Amerika ne zeli da namece Iranu svoje zakone. To nisu ucinili ni u Afganistanu. Ali Talibani su bili prijetnja po svjetski mir i morali su biti svrgnuti sa vlasti. Islamska Revolucija u Iranu se moze primjenjivati i nakon dogovora sa SADom. Islamska drzava Iran moze da djeluje ali tek nakon razoruzanja. Niko nece smjenjivati Ajatolahe jer to nije cilj Amerike. Iran je primoran da sjedne za pregovaracki stol i da sa Amerikom rijesi to pitanje a svako obogacivanje uranijuma je nesto sa cime se Iran igra vatrom jer Trump ne zeli vise oklijevati.
de pitaj tog sto ti diktira na arapskom a ti prevodis - da malo pojasni kako su Talibani to bili prijetnja za svjetski mir.
Dovoljno je spomenuti da su Talibani stitili Osamu bin Ladena koji je kriv za rusenja zgrada blizankinja u Nju Jorku.
Point.

#20671 Re: IRAN

Post by Point. »

salik79 wrote:Nije se dzaba rahmetli Brko, koji je bio etnicki Druz, bakon deblokade Zora, umotavao u zastavu Hizbullaha.

Image
Ovo onaj "poznati Brko" sa teme o Siriji? Poginuo?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20672 Re: IRAN

Post by _BataZiv_0809 »

Kad ikad. Heroj Sirije.
muhafuca

#20673 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Ljuci wrote:Dovoljno je spomenuti da su Talibani stitili Osamu bin Ladena koji je kriv za rusenja zgrada blizankinja u Nju Jorku.
Ja i? kako to znaci da su oni pretnja svjetskom miru.

de pitaj tog sto ti diktira i zna li gdje je Osama ubijen - tj navodno ubijen jer niko lesa nije vidjeo - al hajd vodicemo se po zvanicnoj Americkoj prici da je stvarno ubijen.
Last edited by muhafuca on 08/07/2019 22:12, edited 1 time in total.
Point.

#20674 Re: IRAN

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote:Kad ikad. Heroj Sirije.
Čuj to, nisam fakat znao. Kad je poginuo?
Kikibombona

#20675 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Point. wrote:Čuj to, nisam fakat znao. Kad je poginuo?
Isam Zehrudin, legenda odbrane Deir ez Zora, covjek koji je cijeli rat proveo u okruzenju ISIL-a i najzasluzniji za njegovu odbranu. Najommrzeniji kod vehabita iz svih skupina.

Poginuo je prije 2-3 godine nedugo nakon sto je deblokiran Deir ez Zor. Dozivio je deblokadu.

Onda je prema zvanicnim informacijama poginuo kada je njegov terenac naletio na minu.

Nezvanicno, ubijen je od strane Asada, njemu bliskih generala ili cak iranskih milicija jer je bio suvise popularan kod naroda.

Sta je istina, nikad necemo saznati. Pravi heroji rijetko dozive kraj rata.

Image

Brkina garda je pobila gomile ISIL-ovaca. Jedino se njegova ekipa od svih Asadovaca zestoko borila sa ISIL-om.

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... sault.html

Cuvena proslava Brke kada je deblokiran Zor, uz borbeni avion u niskom letu :D

https://mobile.twitter.com/miladvisor/s ... 1748888577
Last edited by Kikibombona on 08/07/2019 22:28, edited 1 time in total.
Post Reply