detroit-mercy wrote:
Matori, razvijenost jedne drzave se ne mjeri subjektivnim dozivljajima iste, nego postoji masa drugih parametara koji to odredjuju. Tako da ne provaljuj se bez veze kad imaju striktni podatci za sve.
Na kraju, koga briga sta si imao ili sta imas, vjerovatno nemas toliko koliko si se ufurao jer ljudi koji imaju to obicno ne potenciraju. Ti si se vise sa tim stanom u Sarajevu popeo na vrh glave, jebo da imas penthouse na Manhattan-u od 100 milja dolara

. Jos malo pa cu misliti da je sa druge strane onaj vlasnik Binga, koliko potenciras svoje "imanje".
Kralju moj, kada imas para, zivot je svugdje dobar ne znam sta to Balkan pruza sa parama sto ne mozes drugdje naci, jeftine pjevaljke po splavovima, lokalne kafice, mislim sta je to sto Balkan nudi. Gdje su vece pare, vece su i mogucnosti za provod.
Nemoj mi samo ono poredjenja, Zelje i Ajaxa, kako mozes za cenera otic gledat Zelju a za Ajax moras platiti sta ja znam koliko

. To je isto da kazes, mogu Mitra Mirica gledat za 10tku a za Metallicu moram platit 15 puta toliko

.
Ta prica kako je samo sirotinji bolje na Zapadu je obicna glupost, na Zapadu je svima bolje, osim likova poput Dzombica ili Baketa i njemu slicnih. Svako drugo poredjenje je uzaludno, radnik-radnik, inzinjer-inzinjer, kasirka-kasirka, razlika je osjetljiva. Ne zna sta se uopste pokusava dokazati poredeci standarde zivljenja u top zemljama u svijetu sa zemljama koje nisu bas neka pljacka za zivot.
Na drugu stranu, ako u ovu jednacinu ubacis emocije, tvoj jezik, zemlja, familija, prijatelji, onda mozemo pricati o tim nekim nedostatcima ali i to opet zavisi kada si dosao (u kojim godinama) i koliko dugo vec zivis negdje.
Medjutim, najgora stvar je slati poruku da nista ne valja, da je zivo za kurca a cvrsto se drzati tog istog mjesta

.
Granice su otvorene, nema rata, ne puca, mante mi samo one, ma jos godinu dvije da drmnem sta love pa odo privatni business u RajvuSa ganjat.
Ko zna sta hoce glede privatnog businessa, njemu lova nikada nije bila prepreka.
I šta ti uopšte znaš o nečijem životu? Šta znaš zašto je neko tu gdje jeste?
Većina naših ljudi na kraju završi u selendrama ili u getu velikog grada. Naši u Holandiji su uglavnom po Arnhemu, Enschedeu, i predgrađima Rotterdama i Utrechta, a ja sam buraz u Amsterdamu. To je malo drugačije. Isto kao što si ti u Detroitu, a ne u New Yorku, vjerujem da kontaš razliku. Takođe, većina naših je došla iz vukojebina, a ja sam došao iz centra glavnog grada. I taj stan sam spomenuo možda jednom, samo sam htio reći da sam živio u centru, i tu odrastao, pa nisam imao kulturni šok kao papci iz Bužima i okolnih okuka, pa se sad hvale cipelama od 750 eura.
Kad već insistiraš, evo još jednom. Već sam rekao da imam još jedan projekat da završim, i za to mi je potrebno još nekoliko mjeseci. Pored posla koji radim 30 sati dnevno, privatno se bavim nekim stvarima, i tu mi je trenutno baza. To je jedini razlog zbog kojeg sam još tu, a nakon toga ko zna gdje ću biti. Ti možeš pričati da neću, ali ja sam već živio u nekoliko gradova, i meni nije misaona imenica preseliti.
Dakle, dođem negdje, budem tu godinu-dvije-tri, i onda dalje, a pored toga sam barem dva - tri mjeseca godišnje na Balkanu, gdje punim baterije, i još toliko po poslovnim i privatnim putevima u Aziji, Turskoj, Africi i sl. Taj adrenalin me trenutno drži, ali tema nisam ja, nego je tema "ostati ili otići", odnosno kolika je to ubleha.
Slažem se da je po statistikama "bolje" na Zapadu. Ali je bolje za ljude koji su tu rođeni, odrasli, imaju pozadinu, nekretnine, familiju da uskoči i pomogne, itd. Doći i kretati od nule u ovo doba, a ne biti programer sa barem € 5.000 neto plate, može samo idiot ili bijeda. Bijedu razumijem. Programere takođe. Ali doktore, ekonomiste, pravnike i sl. ne razumijem jer nikad neće imati život kao što imaju kod kuće. Čak i da imaju više para, to ne znači da će biti sretni jer će uvijek biti građani drugog reda. Kao npr. Konjislav koji možda zaradi i više nego što je zarađivao kući, ali on nema s kim pivu popiti utorkom naveče. Ima svaki osmi vikend, i to s ljudima s kojima se inače ne bi družio da je kući. Fak det šit čovječe.
I eto, neću porediti Želju i Ajax, porediću Zrinjski i Utrecht. Sjeti se ko je prošao, a kakvu samo infrastrukturu imaju ovi drugi. Podsjetiću te i da je Željo moj, a da me za Ajax boli kurac. Ja nemam kompleks niže vrijednosti kao mnogi od vas ovdje, i da sam došao iz Kaknja, navijao bih za Rudar, i bio bi mi važniji od Ajaxa, Liverpoola, Bayerna i svih ostalih klubova za koje danas mladež navija.
Ja nemam problem reći i da volim našu muziku, naš rock, i nemam problem ni sa ljudima koji vole narodnjake, i Acu Lukasa, pa i Mitra Mirića. Zašto bih ja bio online tačno 21.10. u tri ujutru, da bih kupio kartu za Metallicu, i još im platio 200 eura za koncert, a da mi oni sviraju sat i po? Zašto bih to sebi radio? Ja volim Metallicu, ali volim i Balaševića, a njemu ne moram toliko dati, i ne moram se naguziti da ga čujem. Čak mi je na njegovom koncertu i ljepše, a i pjeva po četiri - pet sati.
U jednom se slažemo. Granice su otvorene, neka svako ide gdje misli da mu je bolje. Ja imam jarana koji je u Sarajevu radio kao asistent na DIF-u, bio najbolji student u svojoj generaciji, pored toga držao jedan sportski klub sa preko 300 djece. Primanja mu bila po četiri - pet hiljada mjesečno, nekad malo manje. Frajer vanredno završi srednju medicinsku i ode u Njemačku prati guzice, eno ga u Berlinu, poslije tri godine i dalje pere guzice, jedva sastavlja kraj s krajem, ja mu kupujem aviokarte, pa mi vrati za mjesec - dva. A takvih je ovdje kamara, neupućenih, iskompleksiranih i onih koji misle da je njemačko govno bolje od bosanske torte. Ja sam mu to sve u lice rekao barem 20 puta, ali frajer ima cilj, biti profesor sporta u Berlinu, iako je izraziti antitalenat za njemački. Ja mu kažem, brate udri slobodno, nadam se da ćeš za 20 godina to uspjeti. Ja te godine ne dam, meni je i dan previše da ga bacim.