Ne idem ja tako daleko, ne daju miBadBoy wrote:Jel ono Mirzet naš lijepi imao AMG-a? Do tuzle za 50 minuta jel ono bilo?Bakir1 wrote:nije AMG, obicni, sa samo 400 KS
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#20626 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- Travnički Noćni Šetač
#20627 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da...tempuser wrote: osim detalja da to nije "lazni osjecaj snage" nego je to rezultat stvarnog viska obrtnog momenta kod dizela, jer snaga u KS nije jedina koja "vozi".
-
tempuser
#20628 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moras podsjetiti na osnovne stvari kad pojedini ocigledno postavljaju stvari da dizel zakucava za sjedalo bez ikakvog valjanog objasnjenja, odnosno ne zakucava, to se samo tako cini i da je zato osjecaj lazni...Travnički Noćni Šetač wrote:Da...tempuser wrote: osim detalja da to nije "lazni osjecaj snage" nego je to rezultat stvarnog viska obrtnog momenta kod dizela, jer snaga u KS nije jedina koja "vozi".
Napisati da je kod dizela "lazni osjecaj" snage kad povuce iz niskih je isto kao da kod benzinca "lazni osjecaj ubrzanja" kad vuce u visokim.
Last edited by tempuser on 19/03/2019 14:30, edited 1 time in total.
-
BadBoy
#20629 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Semantika. Obrtni momenat je stvaran, ali u glavi Almira daje lažni osjećaj da je on neki veliki trkač.tempuser wrote:"Upalio" sam se jer ja po tvrdnjama forumskih analiticara ispadam krakan u TDI-u koji ne zna da vozi i ubija saobracaj jer ga pri preticanju ne vracam u nizu brzinu i ne nabijam u beskorisne visoke obrtaje nego koristim potencijal motora. Oba mentalna sklopa su preselili na onaj svijet u benzincima i sta sad?BadBoy wrote:
Ama nije ništa loše i pogrešno, ne kontam šta si se upalio kao zaštitnik TDI-a? Ne pljuje ovdje niko motor, nego pričamo o mentalnom sklopu prosjećnih "RIP Žan RIP Vedran trkača".
Throttle ti je dobro objasnio. TDI motor daje lažni osjećaj veće snage, jer na nižim obrtajima "zakuca" za sjedište.
Normalno da to nije usporedivo sa ozbiljnijim benzicima veće kubikaže, da ne spominjem V6 ili V8 motore. Ali prosječni Almir iz vogošće kojem je san 1.9 Ibiza i nema prilike da se voza u tim obziljnijim autima. Možda nekad dođe rođo iz Njemačke sa kakvom Bembarom i to je to.
Problem je što za prosječnog čovjeka u BiH i najveći problem predstavlja Almir iz VG koji će ga na Kobiljoj Glavi stisnut u četvrtoj pa će ga iznijeti okuka kao onog kod Novog Pazara.
Throttle je do dobro "objasnio" osim detalja da to nije "lazni osjecaj snage" nego je to rezultat stvarnog viska obrtnog momenta kod dizela, jer snaga u KS nije jedina koja "vozi".
Problem je u tome sto subjektivno usko generalisete. prije Almira iz VG u Ibizi TDI problem je bio Almir iz VG u Golfu GTI-u, Kadettu GSI-u ili BMW-u E30 npr 320i, nigdje dizela na vidiku, sto znaci da to nema veze sa dizelima nego sa vremenom u kojem zivimo. Svako vrijeme nosi svoje trkace u najjeftinijim autima kojima se moze jurcati. Ne znam kakvi ce argumenti biti sutra kad predju na ove male turbake od po 120 KS?
I ne znam zašto si se našao prozvanim. Ako ne gasaš po gradu između semafora kao većina tih rejsera onda nisi problem. Voziš normalno i niko ti ništa neće reći niti ti je i pokušao reći.
Tačno je da nije stvar auta nego Almira iz Vogošće, ali je isto tako tačno da većina njih vozi ili žudi da vozi neku od TDI jurilica. Ponavljam, znam iz prve ruke jer sam među takvima odrastao...
-
tempuser
#20630 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije semantika, tu u objasnjenju "laznih osjecaja" apsolutno ne pominjes falktor o. momenat kao glavi razlog zasto TDI zakucava za sjedalu, a tu nema nista lazno.BadBoy wrote:Semantika. Obrtni momenat je stvaran, ali u glavi Almira daje lažni osjećaj da je on neki veliki trkač.tempuser wrote:
"Upalio" sam se jer ja po tvrdnjama forumskih analiticara ispadam krakan u TDI-u koji ne zna da vozi i ubija saobracaj jer ga pri preticanju ne vracam u nizu brzinu i ne nabijam u beskorisne visoke obrtaje nego koristim potencijal motora. Oba mentalna sklopa su preselili na onaj svijet u benzincima i sta sad?
Throttle je do dobro "objasnio" osim detalja da to nije "lazni osjecaj snage" nego je to rezultat stvarnog viska obrtnog momenta kod dizela, jer snaga u KS nije jedina koja "vozi".
Problem je u tome sto subjektivno usko generalisete. prije Almira iz VG u Ibizi TDI problem je bio Almir iz VG u Golfu GTI-u, Kadettu GSI-u ili BMW-u E30 npr 320i, nigdje dizela na vidiku, sto znaci da to nema veze sa dizelima nego sa vremenom u kojem zivimo. Svako vrijeme nosi svoje trkace u najjeftinijim autima kojima se moze jurcati. Ne znam kakvi ce argumenti biti sutra kad predju na ove male turbake od po 120 KS?
I ne znam zašto si se našao prozvanim. Ako ne gasaš po gradu između semafora kao većina tih rejsera onda nisi problem. Voziš normalno i niko ti ništa neće reći niti ti je i pokušao reći.
Tačno je da nije stvar auta nego Almira iz Vogošće, ali je isto tako tačno da većina njih vozi ili žudi da vozi neku od TDI jurilica. Ponavljam, znam iz prve ruke jer sam među takvima odrastao...
Pa ti se uhvatio Almira u Ibizi TDI, a dva primjera koja si naveo vozili benzince!
Posto sam ja ocigedno malo stariji pa se sjecam i nekih drugih vremena, a odrastao sam medju slicnim ljudima, niko od njih ne zudi za TDI jurilicom, nego za najdostupnijom jurilicom. Nekad je to bio GTI, GSI, BMW kockica, danas je to TDI. Da Clia 1,2 tci mozes nabaviti za ze pare svi bi "presli" na njega.
Ne znas zasto sam se upalio? Upalio sam se zbog ovakvih tvrdnji i stereotipa...
"by BadBoy » 18/03/2019 16:21
Nevjerovato je koliko je TEDEI motor štete nanio vozačkoj kulturi u BiH. "
Generalisanje bez izuzetaka po kojem moj auto, odnosno ja koji ga vozim kako je predvidjeno da se taj auto vozi, steti vozackoj kulturi...
-
BadBoy
#20631 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa obojica smo upravu. Ne znam zašto takav kontraški stav.
Tačno je da su najviše žudili za dostupnom jurilicom i tačno je da je to danas TDI. Sjećam se i ja kad je GSI bio pojam, a za kockicom su u mom naselju žudili samo dileri, ne i rejseri. Ne znam što ali zaštitno dilersko auto bilo. Getača je oduvijek bila pojam za rejsere ali je slabo ko ima(o). Dakle TDI je opet najzastupljeniji među tom populacijom iz ovih ili onih razloga. A njihov mentalni sklop karakteristike TDI motora pretvara u rečenica tipa "TDI djecem kako vuče".
U konačnici najveći razlog jeste mentalni sklop rejsera (oni bi se tako ponašali u svakom autu i ponašaju se), ali je i TDI svojim karakteristikama doprinio tom razvoju.
EDIT: tek sad vidim i ovaj tvoj zadnji edit. Brate ako nisi mogao skontati dozu sarkazma i zezancije u toj rečenici, onda ti ne mogu pomoći.
Tačno je da su najviše žudili za dostupnom jurilicom i tačno je da je to danas TDI. Sjećam se i ja kad je GSI bio pojam, a za kockicom su u mom naselju žudili samo dileri, ne i rejseri. Ne znam što ali zaštitno dilersko auto bilo. Getača je oduvijek bila pojam za rejsere ali je slabo ko ima(o). Dakle TDI je opet najzastupljeniji među tom populacijom iz ovih ili onih razloga. A njihov mentalni sklop karakteristike TDI motora pretvara u rečenica tipa "TDI djecem kako vuče".
U konačnici najveći razlog jeste mentalni sklop rejsera (oni bi se tako ponašali u svakom autu i ponašaju se), ali je i TDI svojim karakteristikama doprinio tom razvoju.
EDIT: tek sad vidim i ovaj tvoj zadnji edit. Brate ako nisi mogao skontati dozu sarkazma i zezancije u toj rečenici, onda ti ne mogu pomoći.
-
tempuser
#20632 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zbog ovakvog nebuloznog generalisanja i nema potrebe da se vadis na sarkazam:BadBoy wrote:Pa obojica smo upravu. Ne znam zašto takav kontraški stav.
Jer ja prvi vozim taj motor kako treba da se vozi, ne davim ga na 1200 o/min, ali koristim veliki obrtni momenat i ne saltam bespotrebno u nizu brzinu niti ga zabijam u beskorisne visoke obrtaje, ali igleda da je to pogresno, samo niko ne zna da mi objasni sta?
TDI je nanio stete onoliko koliko je nekad nanio motor GTI, GSI-ija i sl, odnosno koliko ce sutra nanijeti motor iz popularnih jurilica.
-
esso_sa
#20633 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Snaga je koliko brzo se mozes zakucati u zidtempuser wrote:Moras podsjetiti na osnovne stvari kad pojedini ocigledno postavljaju stvari da dizel zakucava za sjedalo bez ikakvog valjanog objasnjenja, odnosno ne zakucava, to se samo tako cini i da je zato osjecaj lazni...Travnički Noćni Šetač wrote:Da...tempuser wrote: osim detalja da to nije "lazni osjecaj snage" nego je to rezultat stvarnog viska obrtnog momenta kod dizela, jer snaga u KS nije jedina koja "vozi".Jbga, ispade da obrtim momenat nicemu ne sluzi...
![]()
Napisati da je kod dizela "lazni osjecaj" snage kad povuce iz niskih je isto kao da kod benzinca "lazni osjecaj ubrzanja" kad vuce u visokim.
Obrtni moment je koliko se taj zid pomjeri nakon sto se zakucas u njega
-
Throttle
#20634 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@tempuser:ne citas opet. Rekoh lazni osjecaj snage. Snaga je ista u oba auta al nacin na koji je razvijaju je drugaciji. Na stopericu isti a dizel djeluje duplo brzi. Zato je lazno i zato rejseri ginu u lijevoj traci jer su uvjereni da to auto ide puno bolje nego sto ustvari ide. Samo sto namjerno ubacujes neke stvari da skrenes paznju s moje poente. To sto ti i ja tetku vozimo na autobusku stanicu 50 kmh u normalnom rezimu obrtaja-koji je kod dizela u nizem opsegu obrtaja, i sto neko precijeni mogucnosti svog auta radi provale momenta pogotovo na pd motorima su dva razlicita pojma. Poistovjecujes se s ovim drugim a niko te nije prozvao. Zbog cega?
Meni licno je svejedno al pola moje raje vjeruje da benzinac ne ide upravo zbog toga. Ocito i ovdje ima bar pola koji tvrde tako. I benzinca razguljujes jer ga vozis u visim obrtajima iako mu je to najkorisnije podrucje rada? Suma sumarum, samo ti goni tu skodu a ja cu svog truhlu, makar ne isao ni blizu ko dizel haha
Meni licno je svejedno al pola moje raje vjeruje da benzinac ne ide upravo zbog toga. Ocito i ovdje ima bar pola koji tvrde tako. I benzinca razguljujes jer ga vozis u visim obrtajima iako mu je to najkorisnije podrucje rada? Suma sumarum, samo ti goni tu skodu a ja cu svog truhlu, makar ne isao ni blizu ko dizel haha
-
tempuser
#20635 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da te opet pitam, sta je tu lazno? Da li je lazno da TDI ima bolje medjuubrzanje iz niskih obrtaja? Uzmi stopericu i mjeri. Da li je lazno da dizel ima veci o. momenat i da li je lazno da je o. momenat direkto vezan na medjuubrzanje?Throttle wrote:@tempuser:ne citas opet. Rekoh lazni osjecaj snage. Snaga je ista u oba auta al nacin na koji je razvijaju je drugaciji. Na stopericu isti a dizel djeluje duplo brzi. Zato je lazno i zato rejseri ginu u lijevoj traci jer su uvjereni da to auto ide puno bolje nego sto ustvari ide. Samo sto namjerno ubacujes neke stvari da skrenes paznju s moje poente. To sto ti i ja tetku vozimo na autobusku stanicu 50 kmh u normalnom rezimu obrtaja-koji je kod dizela u nizem opsegu obrtaja, i sto neko precijeni mogucnosti svog auta radi provale momenta pogotovo na pd motorima su dva razlicita pojma. Poistovjecujes se s ovim drugim a niko te nije prozvao. Zbog cega?
Snaga koja vozi auto nije samo fizicka velicina "snaga" koja je "izvrseni rad u jedinici vremena" i velicina "obrtni momenat" koji je "proizvod sile i udaljenosti mjesta na kojem dejluje ta sila od ose rotacije"
Last edited by tempuser on 19/03/2019 15:54, edited 1 time in total.
-
Throttle
#20636 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Opet fulas poentu a treci put necu crtat
TDI je masina nad masinama, pobijedio si. Evo stavljam na pik benzinca
- beni-bu-man
#20637 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
moze linkThrottle wrote:Opet fulas poentu a treci put necu crtat
zna se na sta se vozi, mosa beMzin
-
tempuser
#20638 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne fulam ja nista nego ti ne mozes da objasnis sta je lazno u tom laznom osjecaju snage...Throttle wrote:Opet fulas poentu a treci put necu crtat
Sretno s prodajom, ja svoje ne prodajem...
-
BadBoy
#20639 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne vadim se, svi drugi komentatori su skontali fazon samo se ti zalijepio ko bukvalac najveći. Taj komentar je bio, što bi rekli Englezi "tounge-in-cheek".tempuser wrote:Zbog ovakvog nebuloznog generalisanja i nema potrebe da se vadis na sarkazam:BadBoy wrote:Pa obojica smo upravu. Ne znam zašto takav kontraški stav.
Jer ja prvi vozim taj motor kako treba da se vozi, ne davim ga na 1200 o/min, ali koristim veliki obrtni momenat i ne saltam bespotrebno u nizu brzinu niti ga zabijam u beskorisne visoke obrtaje, ali igleda da je to pogresno, samo niko ne zna da mi objasni sta?
TDI je nanio stete onoliko koliko je nekad nanio motor GTI, GSI-ija i sl, odnosno koliko ce sutra nanijeti motor iz popularnih jurilica.
Nećeš vjerovati, i ja trenutno vozim auto sa tim motorom (štaviše, isti auto ko i kod tebe).
Opusti se malo.
- amar1994
#20640 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Throttle wrote:Opet fulas poentu a treci put necu crtat
e ali ima jace i od njega
alami sve crveno + Čip..
-
Throttle
#20641 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Podero bi ga dizel duplo slabiji od njega 
- amar1994
#20642 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
samo ako tempuser vozi 
-
tempuser
#20643 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da nisi pokusao objasniti nekim laznim osjecajima pa da ti covjek povjeruje...BadBoy wrote:
Ne vadim se, svi drugi komentatori su skontali fazon samo se ti zalijepio ko bukvalac najveći. Taj komentar je bio, što bi rekli Englezi "tounge-in-cheek".
Nećeš vjerovati, i ja trenutno vozim auto sa tim motorom (štaviše, isti auto ko i kod tebe).
Opusti se malo.
Ja u cijeloj prici pokusavam dobiti objasnjenje koji je to lazni osjecaj snage?
Snaga, kao fizicka velicina P je izmjerena i deklarisana i tu nema nikakvih laznih i stvarnih osjecaja, zna se koliko kW na koliko 0/min.
Ako se snaga motora posmatra isljucivo kao velicina P, a ne rezultat uzajamnog djelovanja snage P i obrtnom momenta M onda su motor u Golfu IV od 130 KS i FAP-u 1213 jednako jaki, a to sto FAP moze da ponese 7 i povuce 22t je samo lazni osjecaj snage...
-
tempuser
#20644 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vidim qurcis se a...?amar1994 wrote:samo ako tempuser vozi
Mozda bi ga i ti podreao da ti tata dozvoli!
- amar1994
#20645 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ne smijem ja,nemam pouzdan motortempuser wrote:Vidim qurcis se a...?amar1994 wrote:samo ako tempuser vozi
Mozda bi ga i ti podreao da ti tata dozvoli!
-
tempuser
#20646 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nemas ti nikakav, tata ima, kad budes imao svohj onda cemo vdijeti te istancane ukuse i slovne oznake... 
- amar1994
-
zudda
#20648 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kakva rasprava
. Da probam sumirati neko voli dizelasa neko benzinca. Realno je svaki ima svojih prednosti. Recimo ja sam imao situaciju da sam birao izmedju 530i i 530d 2008 oba. Uzeo sam 530d i ne kajem se a razlika u cijeni je tolika da za recimo 3 god ne mozes nadomjestiti razliku u cijeni goriva. Moderniji dizelasi imaju bolji obrtni moment benzinci vise snage. Meni se svidio vise taj obrtni moment ili "lazni osjecaj snage". A i realno neces auto voziti na 6000 obrtaja konstantno. Glupi su mi ovi komentari trkač u tdi-u i slicno. Prije svega ne treba biti trkač ali dns se i iz dizela i benzinca moze puno izvuci, tako da stvar je izbora i licnih preferencija. Eh sad ako cemo pricati o 500+ konja tu viśe dizela i nema. I naravno svako se treba pokriti koliko mu je dug jorgan.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#20649 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pravda za vozace, koji voze auta sa laznim osjecajem snage... 
- Laplace
#20650 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Neki dan na raskrsnici u Podlugovima, idem iz pravca Breze, trebam skrenuti lijevo prema autoputu (desno ide ka Lješevu i Visokom). Sa lijeve strane ide čuveni superauto - golf dvojka - i skreće desno (prema Brezi), naravno bez žmigavca. Upravo dovoljno da me zezne da ne mogu da se ubacim. Ja mu zvučnim signalom dam do znanja da je naravio prekršaj, a on mlatara rukom kao "šta je, šta hoćeš?" Pa, druže, lakše ti je tom rukom bilo gurnuti onu ručicu i svi sretni.skafiskafsnjak wrote:Zmigavci , zmigavci i samo zmigavci . Malo je stvari koje me mogu iznervirati kao ne paljene zmigavca ili paljene metar prije skretanja .
Doduse, voznja striktno 1km/h ispod ogranicenja je tu negdje ....
Pa jarane , smijes malo brze , nece ti niko nista
Ovo sa 1 km/h ispod ograničenja je vjerovatno navika iz drugih država gdje nema tolerancije (navodno je nema ni u Bihaću).