iPhone - All about
Moderator: Benq
- diablobih
#20626 Re: iPhone - All about
Evo imas na OnePlusu faceunlock i fingerprint, znaci oboje. FaceUnlock radi tako da odes odmah na home screen, ALI, znaci ali, imas i mogucnost da u opcijama namjestis da ti prvo pokaze notifikacije ako zelis. Jos ga niko nije provalio, ni kinez koji lici na mamu, iako se ne hvale da je siguran kao iris scanner ili FaceID. Da ne govorim koliko je brz.
- Qler
#20627 Re: iPhone - All about
Ma nije djeciji nacin komunikacije, nego me covjek ubjedjuje da je telefon otkljucan na lockscreenu... mislim sta ja tu imam da raspravljam...kindlas wrote:To bi bilo OK kad bi to bio jedini nacin koristenja mobitela. Stvar je u tome da moras omoguciti korisniku da vidi notifikacije na lock screenu ako zeli (a to ne mozes dok ne otkljuca mobitel - neko stavi prst na senzor neko pogleda u mobitel). Zatim kad pregleda notifikacije moze zakljucati telefon a moze otici na home screen - neko mora pritisnuti home button (ili swipe) a iPhoneX samo swipe. Dakle ista stvar samo drugi nacin implementacije.zateznistub wrote: Ja kao i Qler želim naglasiti da kod faceID pored otključavanja moraš uraditi swipe da bi koristio aparat ( ne gledao notifikacije ne odgovarao na propuštene pozive i sl.) već koristio apaparat. Ti si pitao šta radiš na drugim aparatima e pa spustim prst na Home i imam pred sobom ikone odn. Home screen. Po meni bolja opcija
Zasto sad djeciji nacin komunikacije, bez argumenata? Kakve veze ima sto je Apple u pitanju kad ce to za godinu dvije imati svi ostali (kao sto je bilo i sa otiskom prsta). Ovdje se prica samo o tome da li je to komplikovanije za koristiti ili ne, po mom misljenju isto 'komplikovano/jednostavno' samo drugacije implementirano.Qler wrote:@zatezni nema svrhe se raspravljati, vidis da je apple uradio najbolju stvar since sliced bread...
-
Saka
#20628 Re: iPhone - All about
Nego šta je nego otključan, inače ne bi mogao da vidiš notifikacije. Ali tebi treba očito crtati pa evo ti jedan screenshot:Qler wrote:Ma nije djeciji nacin komunikacije, nego me covjek ubjedjuje da je telefon otkljucan na lockscreenu... mislim sta ja tu imam da raspravljam...

Znači šta predstavlja otvoreni katanac zaokružen crvenom bojom? Da je telefon još zaključan? Notifikacija je prikazana, a dok nije otključano ne vidi se šta piše u njoj. Jel ti sad išta jasnije ili još treba crtati?
-
kindlas
#20629 Re: iPhone - All about
Taj face unlock koji ima OnePlus je Samsung imao davno, samo nije toliko brzo radio jer je prednja kamera tad bila slabija nego ove danas. Zatim ne radi u mraku jer ne koristi infracrvenu tehnologiju nego koristi obicnu kameru. Dakle to nije ni blizu tehnologiji koju Apple koristi (infracrvene kamere i slicno) a sto se tice sigurnosti to zavisi od softvera pa postoji mogucnost da je OnePlus napravio/kupio od nekoga bolji softver nego ovaj koji Apple koristi i da je sigurniji, tu nemam pojma sta je u pitanju ali to sto imaju OnePlus i Samsung na Note 8 nije na tehnoloskom nivou ovoga sto ima Apple. Imat ce i ostali ako se pokaze da je pametno rjesenje i da je isplativo, nije neka magija sad kad postoji Machine learning.diablobih wrote:Evo imas na OnePlusu faceunlock i fingerprint, znaci oboje. FaceUnlock radi tako da odes odmah na home screen, ALI, znaci ali, imas i mogucnost da u opcijama namjestis da ti prvo pokaze notifikacije ako zelis. Jos ga niko nije provalio, ni kinez koji lici na mamu, iako se ne hvale da je siguran kao iris scanner ili FaceID. Da ne govorim koliko je brz.
Eto postavio je iznad i dokaz. Ja mislim da niste dovoljno detaljno gledali reviewe pa pretpostvljate kako to radi. Da, otkljuca se iPhone i pokaze ti lockscreen. A razlog zasto pokaze lockscreen je taj da vidis notifikacije kad je iPhone prepoznao da si to ti i otkljucao se. Ako ga uzme nego drugi i pogleda lockscreen nece moci vidjeti sadrzaj notifikacija i onaj gore katanac ce pokazivati da je telefon zakljucan.Qler wrote: Ma nije djeciji nacin komunikacije, nego me covjek ubjedjuje da je telefon otkljucan na lockscreenu... mislim sta ja tu imam da raspravljam...
Last edited by kindlas on 26/12/2017 16:14, edited 1 time in total.
- Qler
#20630 Re: iPhone - All about
Saka wrote:Nego šta je nego otključan, inače ne bi mogao da vidiš notifikacije. Ali tebi treba očito crtati pa evo ti jedan screenshot:Qler wrote:Ma nije djeciji nacin komunikacije, nego me covjek ubjedjuje da je telefon otkljucan na lockscreenu... mislim sta ja tu imam da raspravljam...
Znači šta predstavlja otvoreni katanac zaokružen crvenom bojom? Da je telefon još zaključan? Notifikacija je prikazana, a dok nije otključano ne vidi se šta piše u njoj. Jel ti sad išta jasnije ili još treba crtati?
Jeste drug, otkljucan je vidim, sve ti je tu...
-
Saka
#20631 Re: iPhone - All about
Ma to se sa isprintanom slikom otključa, kao što su i Samsunga prvi dan. Samo što OnePlus nije pod mikroskopom kao Apple pa da se hakeri ubiše pokušavajući da provale.kindlas wrote:Taj face unlock koji ima OnePlus je Samsung imao davno, samo nije toliko brzo radio jer je prednja kamera tad bila slabija nego ove danas. Zatim ne radi u mraku jer ne koristi infracrvenu tehnologiju nego koristi obicnu kameru. Dakle to nije ni blizu tehnologiji koju Apple koristi (infracrvene kamere i slicno) a sto se tice sigurnosti to zavisi od softvera pa postoji mogucnost da je OnePlus napravio/kupio od nekoga bolji softver nego ovaj koji Apple koristi i da je sigurniji, tu nemam pojma sta je u pitanju ali to sto imaju OnePlus i Samsung na Note 8 nije na tehnoloskom nivou ovoga sto ima Apple. Imat ce i ostali ako se pokaze da je pametno rjesenje i da je isplativo, nije neka magija sad kad postoji Machine learning.diablobih wrote:Evo imas na OnePlusu faceunlock i fingerprint, znaci oboje. FaceUnlock radi tako da odes odmah na home screen, ALI, znaci ali, imas i mogucnost da u opcijama namjestis da ti prvo pokaze notifikacije ako zelis. Jos ga niko nije provalio, ni kinez koji lici na mamu, iako se ne hvale da je siguran kao iris scanner ili FaceID. Da ne govorim koliko je brz.
Što ne znači da OnePlus 5T nije odličan telefon, no taj Face ID nije siguran, pogotovo ne za plaćanja i sl. već dodatno treba koristiti i fingerprint.
Last edited by Saka on 26/12/2017 16:18, edited 1 time in total.
- Qler
#20632 Re: iPhone - All about
kindlas wrote:Taj face unlock koji ima OnePlus je Samsung imao davno, samo nije toliko brzo radio jer je prednja kamera tad bila slabija nego ove danas. Zatim ne radi u mraku jer ne koristi infracrvenu tehnologiju nego koristi obicnu kameru. Dakle to nije ni blizu tehnologiji koju Apple koristi (infracrvene kamere i slicno) a sto se tice sigurnosti to zavisi od softvera pa postoji mogucnost da je OnePlus napravio/kupio od nekoga bolji softver nego ovaj koji Apple koristi i da je sigurniji, tu nemam pojma sta je u pitanju ali to sto imaju OnePlus i Samsung na Note 8 nije na tehnoloskom nivou ovoga sto ima Apple. Imat ce i ostali ako se pokaze da je pametno rjesenje i da je isplativo, nije neka magija sad kad postoji Machine learning.diablobih wrote:Evo imas na OnePlusu faceunlock i fingerprint, znaci oboje. FaceUnlock radi tako da odes odmah na home screen, ALI, znaci ali, imas i mogucnost da u opcijama namjestis da ti prvo pokaze notifikacije ako zelis. Jos ga niko nije provalio, ni kinez koji lici na mamu, iako se ne hvale da je siguran kao iris scanner ili FaceID. Da ne govorim koliko je brz.
Eto postavio je iznad i dokaz. Ja mislim da niste dovoljno detaljno gledali reviewe pa pretpostvljate kako to radi. Da, otkljuca se iPhone i pokaze ti lockscreen. A razlog zasto pokaze lockscreen je taj da vidis notifikacije kad je iPhone prepoznao da si to ti i otkljucao se. Ako ga uzme nego drugi i pogleda lockscreen nece moci vidjeti sadrzaj notifikacija i onaj gore katanac ce pokazivati da je telefon zakljucan.Qler wrote: Ma nije djeciji nacin komunikacije, nego me covjek ubjedjuje da je telefon otkljucan na lockscreenu... mislim sta ja tu imam da raspravljam...
Ima ga drug, vec tri noci cackam telefon, i mozes mi prevesti lockscreen? Otkljucani ekran? Ako je otkljucan sto je ostao na lockscreen? To je meni pitanje, jebe me malo engleski, ja sam mislio da znam, ali eto...
-
Saka
#20633 Re: iPhone - All about
Hahaha ne zna šta će pa se svezao izraza koji sam možda upotrijebio. Recimo da se zove notification screen. Jel sad sve OK?Qler wrote:Ima ga drug, vec tri noci cackam telefon, i mozes mi prevesti lockscreen? Otkljucani ekran? Ako je otkljucan sto je ostao na lockscreen? To je meni pitanje, jebe me malo engleski, ja sam mislio da znam, ali eto...
- mad_max_ba
#20634 Re: iPhone - All about
Lijepi moj iphone 5Saka wrote:Hahaha ne zna šta će pa se svezao izraza koji sam možda upotrijebio. Recimo da se zove notification screen. Jel sad sve OK?Qler wrote:Ima ga drug, vec tri noci cackam telefon, i mozes mi prevesti lockscreen? Otkljucani ekran? Ako je otkljucan sto je ostao na lockscreen? To je meni pitanje, jebe me malo engleski, ja sam mislio da znam, ali eto...
ne čera na čačkanje
-
kindlas
#20635 Re: iPhone - All about
Mozda moja terminologija nije dobra, ja zovem lockscreen onaj koji ti se prvi pojavi na smartphoneu vec zadnjih 10 godina. Onaj gdje vidis sat i notifikacije. Razlicito se ponasa taj screen kad u iPhone X pogleda neko ko ga moze otkljucati i neko ko ne moze. U prvom slucaju ces vidjeti notifikacije i gore ce katanac biti otkljucan, u drugom slucaju katanac nece biti otkljucan i neces vidjeti notifikacije nego samo vrijeme, datum, ...Qler wrote: Ima ga drug, vec tri noci cackam telefon, i mozes mi prevesti lockscreen? Otkljucani ekran? Ako je otkljucan sto je ostao na lockscreen? To je meni pitanje, jebe me malo engleski, ja sam mislio da znam, ali eto...
Dakle u oba slucaja ces vidjeti isti screen s tim da je u jednom slucaju otkljucan (vidis informacije) a u drugom zakljucan. Kad je otkljucan dovoljan je swipe da odes na home screen, kad je zakljucan trazit ce password.
Sto znaci da apsolutno nema neke velike razlike u odnosu na prethodne iPhone koji imaju otisak prsta, jedina razlika je sto je umjesto stavljanja prsta na skener ovaj put dovoljno samo pogledati u mobitel.
-
Saka
#20636 Re: iPhone - All about
@kindlas jarane objasnili smo dosad da je djetetu od 5 godina jasno, nacrtali i sve. Kako ne shvataš da su to likovi koji neće nikad priznati da nisu u pravu, već će sad tražiti dlaku u jajetu samo da dokažu kako eto ipak to nije to već da bude po njihovom. Troll klasični. 
- diablobih
#20637 Re: iPhone - All about
Cuj onog ima samsung, ima svaki android face unlock, samo sto je to sporo drama, i niko ne zeli da koristi. OnePlus ga je unaprijedio da bude prebrz, i da radi kako treba, i samim tim ga nema niko. Drugom da kazem, ne moze slikom, ne moze video klipom covjeka, jos treba da skontaju kako se tacno moze probiti face unlock od OnePlus. Realno ne bih ni zelio da placam uz pomoc tih identifikacija face, vec bih zelio uz pomoc fingerprinta koji ce uvijek biti sigurniji od face.
Moja poenta je vise da radi OnePlus bolje, jer ti daju mogucnost da izaberes, hoces li odmah na homescreen, ili zelis da izaberes opciju da vidis prvo notifikacije, pa svajpas. I poenta je isto, da brze otkljuca, bilo na notification screen, ili na homescreen.
Moja poenta je vise da radi OnePlus bolje, jer ti daju mogucnost da izaberes, hoces li odmah na homescreen, ili zelis da izaberes opciju da vidis prvo notifikacije, pa svajpas. I poenta je isto, da brze otkljuca, bilo na notification screen, ili na homescreen.
- askeri
#20638 Re: iPhone - All about
Jailbreak iOS 10.3.3
h3lix semi-untethered jailbreak on 32-bit iPhone
http://www.redmondpie.com/jailbreak-ios ... -tutorial/
h3lix semi-untethered jailbreak on 32-bit iPhone
http://www.redmondpie.com/jailbreak-ios ... -tutorial/
-
Saka
#20639 Re: iPhone - All about
Otkud ti da svaki Android ima face unlock? Ma provaliće ga, pitanje je dana, živi bili pa vidjeli. A brz je više što nema animacija, mada jeste generalno odličan telefon.
Mogućnost izbora bi bilo dobro: prvo notification screen pa swipe za home screen ILI prvo home screen pa swipe za notification screen. Ali Apple nikad nije bio poznat po davanju previše opcija, tako da sumnjam da će i sad.
Mogućnost izbora bi bilo dobro: prvo notification screen pa swipe za home screen ILI prvo home screen pa swipe za notification screen. Ali Apple nikad nije bio poznat po davanju previše opcija, tako da sumnjam da će i sad.
- diablobih
#20640 Re: iPhone - All about
Svaki android ima face unlock, evo sa mog starog Sony m4, znaci postavis neki sigurnosni kao pin, pattern itd i dobijes smart opciju kao ove ispod.Saka wrote:Otkud ti da svaki Android ima face unlock? Ma provaliće ga, pitanje je dana, živi bili pa vidjeli. A brz je više što nema animacija, mada jeste generalno odličan telefon.

-
Mega Man X
#20641 Re: iPhone - All about
Gledam sliku.. vidim katanac je otključan, ali još uvijek nije otišao na homescreen iliti ga Springboard (to je pravi naziv homescreena u iOSa: https://en.wikipedia.org/wiki/SpringBoard) što znači da opet nakon što Face ID potvrdi da je isti korisnik u pitanju, moraš uradit "swipe up" da odeš na homescreen. 
Apple: "1 step forward, several steps back."
-
Saka
#20642 Re: iPhone - All about
Pa ima Sony neku vrstu prepoznavanja, al daleko od toga da ima svaki Android. Al hajde, nije tema Android.
-
Saka
#20643 Re: iPhone - All about
Da, ali nije tema dolazak na springboard nego je tvrdnja bila da je tel zaključan sve dok ne uradiš swipe. Nije zaključan već si na notification ekranu gdje možeš pročitati obavijesti (što ne možeš dok je zaključan) i imati interakciju s njima.Mega Man X wrote:Gledam sliku.. vidim katanac je otključan, ali još uvijek nije otišao na homescreen iliti ga Springboard (to je pravi naziv homescreena u iOSa: https://en.wikipedia.org/wiki/SpringBoard) što znači da opet nakon što Face ID potvrdi da je isti korisnik u pitanju, moraš uradit "swipe up" da odeš na homescreen.
- diablobih
#20644 Re: iPhone - All about
Imao je i Prestigio, ima ba svaki android to.Saka wrote:Pa ima Sony neku vrstu prepoznavanja, al daleko od toga da ima svaki Android. Al hajde, nije tema Android.
Sto se tice otkljucavanja, pa ja koristim swipe samo na ovom sonyu, i smatram ga zakljucanim, jer da nema ni toga, onda bi me odmah odveo gdje je otkljucan, a to je homescreen.
- zateznistub
#20645 Re: iPhone - All about
Nije tačno!Saka wrote:
Ne spustiš prst već moraš pritisnuti Home dugme. A ovdje moraš swipeati, ista stvar.
I onda ako imaš notifikacije ne vidiš ih već si odmah na home screenu. A možda si samo htio da vidiš notifikacije. Stvar preferencije, ali raja se bunila što se preskače lock screen kod Touch ID-a, zato su ovo i uveli, čisto softverska stvar, nema veze sa otključavanjem. Telefon je otključan i bez swipe-anja i možeš pristupiti podacima, samo je stvar softvera koji ekran vidiš prvo.
-
Saka
#20646 Re: iPhone - All about
Zavisi koja verzija iOS-a. Prije 10 nije bio raise to wake pa si morao pritisnuti dugme.zateznistub wrote:Nije tačno!Saka wrote:
Ne spustiš prst već moraš pritisnuti Home dugme. A ovdje moraš swipeati, ista stvar.
I onda ako imaš notifikacije ne vidiš ih već si odmah na home screenu. A možda si samo htio da vidiš notifikacije. Stvar preferencije, ali raja se bunila što se preskače lock screen kod Touch ID-a, zato su ovo i uveli, čisto softverska stvar, nema veze sa otključavanjem. Telefon je otključan i bez swipe-anja i možeš pristupiti podacima, samo je stvar softvera koji ekran vidiš prvo.
- zateznistub
#20647 Re: iPhone - All about
Vidis kako se potrudiš kad hoćeš!Saka wrote:Zavisi koja verzija iOS-a. Prije 10 nije bio raise to wake pa si morao pritisnuti dugme.zateznistub wrote:Nije tačno!Saka wrote:
Pričamo o razlikama između Home dugmeta i faceID a ti pišeš kako nešto nije bilo prije 10-ke...zanimljivo!
-
Saka
#20648 Re: iPhone - All about
Nije mi sedmica vise tu pa se ne sjecam tacno ali znam da je bilo price kako kad se udje direkt na springboard ne vidis notifikacije pa je zato ovako sad.
- SmoLe
#20649 Re: iPhone - All about
jel se nekome desava da npr kad me zove na viber ne zazvoni vec nakon nekog vremena izbaci samo da sam propustio poziv, ili poruka na messengeru kasni jedno 5min. 
-
agent_001
#20650 Re: iPhone - All about
Čitam po raznim portalima i fb stranicama, spominju unthetered JB, ima li neko više info?