Hoces opet nestati na tri mjeseca kao proslo ljeto kada si isao na “odmor” u Tursku?salik79 wrote:
Evo, ja, s porodicom, iduce hefte idem direktno gledati to crnilo![]()
Republika Turska
- GandalfSivi
#20626 Re: Republika Turska
-
Kat
#20627 Re: Republika Turska
Po nasem zakonu nisu ni cetnici, nego da li su po tebi teroristicka organizacija?Krokodajl wrote:Kiki je zadnja osoba koja bi promovisala PKK, Kiki kao i većina Kurda zna da ono što radi PKK nije u interesu Kurda, PKK je manje više simbol Kurdskog otpora, a akcije koje rade najviše osuda i dobiju od strane Kurda.Kat wrote:Nisam znao da je promocija teroristickih organizacija dozvoljena na forumu.
Ali ako ćemo mak na konac, po našem zakonu PKK nije teroristička organizacija... (nije ni na listi UN).
The PKK is designated as a Foreign Terrorist Organization by the US State Department and a Proscribed Organisation in the United Kingdom under the Terrorism Act 2000.Joe Biden stated in January 2016 that PKK "is a terrorist group plain and simple. And what they continue to do is absolutely outrageous. Additionally, France prosecutes Kurdish-French activists and bans organizations connected to the PKK on terrorism-related charges,having listed the group as a terrorist organization since 1993.
The following other individual countries have listed or otherwise labelled the PKK in an official capacity as a terrorist organization:
Australia, Austria,Canada,Czech Republic,Germany, Japan, Netherlands,New Zealand, Spain,British Prime Minister Theresa May used the phrase "Kurdish terrorism".
- choxnox
#20628 Re: Republika Turska
Kikibombona wrote:Belgian court: PKK not a terrorist organizationKat wrote:Nisam znao da je promocija teroristickih organizacija dozvoljena na forumu.
http://www.kurdistan24.net/en/news/93c7 ... 2ea1f0bdd8
US Department of State, Foreign Terrorist Organizations:
- [*]10/8/1997 - Kurdistan Workers Party (PKK, aka Kongra-Gel)
- Krokodajl
#20629 Re: Republika Turska
Budući da koriste teror kao element u svom djelovanju jesu.
Ali ne osuđujem njihovo djelovanje jer bilo bi licemjerno od mene osuđivati PKK kada to isto radi Hamas, Hezbollah, IRA, a birvaktile i ETA i Tamilski Tigrovi a njihovo djelovanje nisam osuđivao.
Mislim da veći legitimitet u svakom slučaju ima PKK u Turskoj nego Turska u Siriji i Iraku (podsjetiti se i operacija Čelik i Čekić, ne samo Maslinova grančica).
Ono što radi PKK u velikoj mjeri je terorizam, a opet najviše štete od toga imaju Kurdi, međutim uzroke problema ne treba tražiti u Kurdima već u Turskoj politici prema Kurdima, a ona je unazad 100 godina povezana sa nasiljem.
Pa Sabiha Gekčen, kćerka Kemala Ataturka (po kojoj se zove aerodrom u Istanbulu) je učestovala u etničkom čišćenju Kurda u Tundželiju tamo 30-ih godina, ali ne moramo ići tako daleko u povijest, gledaj na šta liči Širnak, Džizre, stari grad Van, predgrađa Hakkarija, da shvatiš problem.
I unatoč svoj toj represiji opet se Kurdi nisu radikalizirali u desno, na šta bi ličilo kad bi oni imali kakve "sive vukove" pa počeli klat po Turskim selima...
Ali ne osuđujem njihovo djelovanje jer bilo bi licemjerno od mene osuđivati PKK kada to isto radi Hamas, Hezbollah, IRA, a birvaktile i ETA i Tamilski Tigrovi a njihovo djelovanje nisam osuđivao.
Mislim da veći legitimitet u svakom slučaju ima PKK u Turskoj nego Turska u Siriji i Iraku (podsjetiti se i operacija Čelik i Čekić, ne samo Maslinova grančica).
Ono što radi PKK u velikoj mjeri je terorizam, a opet najviše štete od toga imaju Kurdi, međutim uzroke problema ne treba tražiti u Kurdima već u Turskoj politici prema Kurdima, a ona je unazad 100 godina povezana sa nasiljem.
Pa Sabiha Gekčen, kćerka Kemala Ataturka (po kojoj se zove aerodrom u Istanbulu) je učestovala u etničkom čišćenju Kurda u Tundželiju tamo 30-ih godina, ali ne moramo ići tako daleko u povijest, gledaj na šta liči Širnak, Džizre, stari grad Van, predgrađa Hakkarija, da shvatiš problem.
I unatoč svoj toj represiji opet se Kurdi nisu radikalizirali u desno, na šta bi ličilo kad bi oni imali kakve "sive vukove" pa počeli klat po Turskim selima...
- kamen spoticanja
#20630 Re: Republika Turska
u Istanbulu razlika 1000 glasova
obe strane tvrde da oni imaju tu hiljadu vise
CIK ce donijeti odluku
obe strane tvrde da oni imaju tu hiljadu vise
CIK ce donijeti odluku
- madner
#20631 Re: Republika Turska
Cuj na sta bi licilo, pa isti je rezultat kada Turci sa Kurdima ratuju. Nego dokle nam je Stambol, naturalizovani Bosnjaci protiv AKP.
- choxnox
#20632 Re: Republika Turska
Parafraziram, evo kako ja ovo tvoje vidim:Krokodajl wrote:Ono što radi PKK u velikoj mjeri je terorizam, a opet najviše štete od toga imaju Kurdi, međutim uzroke problema ne treba tražiti u Kurdima već u Turskoj politici prema Kurdima, a ona je unazad 100 godina povezana sa nasiljem.
Znaci ono sto Turska radi Kurdima je po tebi ocigledno jednostrana akcija, jadni Kurdi se inace samo brane... a to sto Kurdi zele otcijepiti dio Turske i proglasiti samostalnost (upravo nesto sto su Srbi htjeli '92 u BIH, Hrvati '93 u BIH, Katalonci u Spaniji, Rusi u Ukrajini itd.) nije dakle bitno niti cemo spominjati. Posto znam da ovdje ima bukvalaca, samo da naglasim da gore sto sam napisao "Kurdi" podrazumijevam "kurdska politika", a ne kurdski narod generalno jer je narod k'o i svaki narod - samo ovca pod kontrolom svog pastira.Ono što radi SDS u velikoj mjeri je terorizam, a opet najviše štete od toga imaju Srbi, međutim uzroke problema ne treba tražiti u Srbima već u BIH politici prema Srbima, a ona je unazad 100 godina povezana sa nasiljem.
- ElRe
#20633 Re: Republika Turska
Završeno je brojanje, sve se zna Imamoglu je novi gradonačelnih sa prednošću od 4500 glasova.kamen spoticanja wrote:u Istanbulu razlika 1000 glasova![]()
obe strane tvrde da oni imaju tu hiljadu vise![]()
CIK ce donijeti odluku
- Point.
#20634 Re: Republika Turska
Jel Brko prdno u šišu?
- ElRe
#20635 Re: Republika Turska
AKP je pobjednik izbora jer je dobio najviše parlamentarnih mjesta. I u Ankari i Istanbulu AKP ima parlamentarnu većinu sa MHP, tako da su pozicije gradonačelnika simbolične prirode.Point. wrote:Jel Brko prdno u šišu?
- kamen spoticanja
#20636 Re: Republika Turska
ma jokElRe wrote:Završeno je brojanje, sve se zna Imamoglu je novi gradonačelnih sa prednošću od 4500 glasova.kamen spoticanja wrote:u Istanbulu razlika 1000 glasova![]()
obe strane tvrde da oni imaju tu hiljadu vise![]()
CIK ce donijeti odluku
ceka se odluka CIK
- Blixen
#20637 Re: Republika Turska
zasto je bitno ko je pobjedio na izborima u Turskoj?
- Krokodajl
#20638 Re: Republika Turska
@choxnox.
Totalno glupo poređenje,
Prvo, Srbi u BiH sununazad 100 godina u bitnoj mjeri učestovali a u određenom periodu i autokratski vladali BiH, dok Kurdi nisu vladali Turskom pa ni onim dijelovoma gdje su većina.
Drugo, politika SDS i PKK se ne može porediti jer jedni su zagovarali etnički čistu državu, drugi su zagovarali nezavisnost Kurdistana (što je s obzirom na etnički sastav tog kraja njihovo prirodno pravo kao što je i pravo Turske da štiti svoje granice što niko ne dovodi u pitanje).
Treće, kada sam rekao da imaju najveću štetu Kurdk to sam bukvalno i mislio tako, jer PKK u velikoj mjeri napada seoske milicije koje štite Kurdska sela.
Četvrto, Srbi u BiH ali i svi gore pobrojani narodi (Irci u UK, Katalonci u Španiji) ravnopravno učestuju u parlamentu i demokratskim putem se bore za svoje ideje, tako npr. CUP ima zastupnike u Španskom parlamentu a Sinn Fein u Britanskom.
Peto, ni u jednoj od ovih država borba protiv separatizma nije uključivala i represiju proriv domicilnog naroda, osim u Turskoj, gdje Kurde tuku i hapse bilp da su u PKK bilp da nisu.
Šesto, politika Turske je ta koja uključuje nasilne deportacije i plansko naseljavanje, tako da su u mnogim sredinama naselili druge narode ( mahom Arape i Turke) isključivo sa ciljem da se smanji procenat Kurda.
Kurdski jezik, kurdska kultura i tradicija se sistematski uništavaju od strane Turske države, bez obzira da li su na vlasti ovi ili oni, a milion je primjera, od uništavanja spomenika kulture pa do zabrane slavljenja nowruza...
Da ne govorin o nasilnoj Turkifikaciji koju je pokrenuo Ataturk, od zakona o jeziku, prezimenu, vjeri...
Turkifikacija je pogodila sve narode ravnomjerno (između ostalog i nas Bošnjake koji eto danas tek na Pendiku dolazimo tobe) jedino su Kurdi imali dovoljan broj ljudi i dovoljno muda da se tome suprostave, jedan od primjera je kada je Ataturk zabranio ezan na Arapski uveo obavezu ezana na Turskom (to je tek 50-ih godina ukinuto) u mnogim Kurdskim krajevima su odbijali da uče ezan na Turski pa je bilo hapšenja.
Upravo ovo gore nabrojano je razlog zašto su Kurdi podržali Erdoana, jer je bio prvi koji je počeo pričati o pravima Kurda, pa su dobili medije na Kurdskom, pa su dobili TRT Kurd, pa su počeli slaviti Nowruz...
Nažalost koketiranje sa MHP ali i dešavanja u Siriji su vratili stvari na staro.
Ako jedan narod, kompletan narod, koji samo u Turskoj ima 10-20 miliona stanovnika trpi, onda neke stvari nisu uredu.
Ako on ne može da u parlamentu SVOJE zemlje govori o pravima svog naroda, bez da strahuje da će ga uhapsiti i optužiti da je pripadnik FETO/PKK.
Ako on u svojoj kasabk gdje 90% stanovnika priča Kurdski ne smije da govori o pravima i kulturi Kurda.
Ako on nema slobodne medije.
Jedino što mu ostaje je puška ?
Totalno glupo poređenje,
Prvo, Srbi u BiH sununazad 100 godina u bitnoj mjeri učestovali a u određenom periodu i autokratski vladali BiH, dok Kurdi nisu vladali Turskom pa ni onim dijelovoma gdje su većina.
Drugo, politika SDS i PKK se ne može porediti jer jedni su zagovarali etnički čistu državu, drugi su zagovarali nezavisnost Kurdistana (što je s obzirom na etnički sastav tog kraja njihovo prirodno pravo kao što je i pravo Turske da štiti svoje granice što niko ne dovodi u pitanje).
Treće, kada sam rekao da imaju najveću štetu Kurdk to sam bukvalno i mislio tako, jer PKK u velikoj mjeri napada seoske milicije koje štite Kurdska sela.
Četvrto, Srbi u BiH ali i svi gore pobrojani narodi (Irci u UK, Katalonci u Španiji) ravnopravno učestuju u parlamentu i demokratskim putem se bore za svoje ideje, tako npr. CUP ima zastupnike u Španskom parlamentu a Sinn Fein u Britanskom.
Peto, ni u jednoj od ovih država borba protiv separatizma nije uključivala i represiju proriv domicilnog naroda, osim u Turskoj, gdje Kurde tuku i hapse bilp da su u PKK bilp da nisu.
Šesto, politika Turske je ta koja uključuje nasilne deportacije i plansko naseljavanje, tako da su u mnogim sredinama naselili druge narode ( mahom Arape i Turke) isključivo sa ciljem da se smanji procenat Kurda.
Kurdski jezik, kurdska kultura i tradicija se sistematski uništavaju od strane Turske države, bez obzira da li su na vlasti ovi ili oni, a milion je primjera, od uništavanja spomenika kulture pa do zabrane slavljenja nowruza...
Da ne govorin o nasilnoj Turkifikaciji koju je pokrenuo Ataturk, od zakona o jeziku, prezimenu, vjeri...
Turkifikacija je pogodila sve narode ravnomjerno (između ostalog i nas Bošnjake koji eto danas tek na Pendiku dolazimo tobe) jedino su Kurdi imali dovoljan broj ljudi i dovoljno muda da se tome suprostave, jedan od primjera je kada je Ataturk zabranio ezan na Arapski uveo obavezu ezana na Turskom (to je tek 50-ih godina ukinuto) u mnogim Kurdskim krajevima su odbijali da uče ezan na Turski pa je bilo hapšenja.
Upravo ovo gore nabrojano je razlog zašto su Kurdi podržali Erdoana, jer je bio prvi koji je počeo pričati o pravima Kurda, pa su dobili medije na Kurdskom, pa su dobili TRT Kurd, pa su počeli slaviti Nowruz...
Nažalost koketiranje sa MHP ali i dešavanja u Siriji su vratili stvari na staro.
Ako jedan narod, kompletan narod, koji samo u Turskoj ima 10-20 miliona stanovnika trpi, onda neke stvari nisu uredu.
Ako on ne može da u parlamentu SVOJE zemlje govori o pravima svog naroda, bez da strahuje da će ga uhapsiti i optužiti da je pripadnik FETO/PKK.
Ako on u svojoj kasabk gdje 90% stanovnika priča Kurdski ne smije da govori o pravima i kulturi Kurda.
Ako on nema slobodne medije.
Jedino što mu ostaje je puška ?
- sadie_forever
#20639 Re: Republika Turska
Blixen wrote:zasto je bitno ko je pobjedio na izborima u Turskoj?
pobjede li sekularisti kao sto su 90ih onda Bosna moze zaboravit na TIKU i ostalo
navodno dosta sekularista Turske uopste i ne vole muslimane Balkana,jer ih podsjeca na osmansku proslost koju jako mrze
- Blixen
#20640 Re: Republika Turska
sjecam se tih 90-tih i ne mogu se sjetiti da sam ja (ili bilo kod nas) vidio nekog hajra od Turskesadie_forever wrote:Blixen wrote:zasto je bitno ko je pobjedio na izborima u Turskoj?
pobjede li sekularisti kao sto su 90ih onda Bosna moze zaboravit na TIKU i ostalo'
navodno dosta sekularista Turske uopste i ne vole muslimane Balkana,jer ih podsjeca na osmansku proslost koju jako mrze
padale su granate i nesto se ne sjecam te Turske sile koja nas je branila
jedino mozda Sebijin mali
Last edited by Blixen on 01/04/2019 09:22, edited 1 time in total.
-
breuer
#20641 Re: Republika Turska
kako TIKA "stručno" i "profesionalno" radi na restauraciji kulturnog dobra iz Otomanske ere, možda je i bolje da ih nema...
-
breuer
#20642 Re: Republika Turska
to ti i želi rećiBlixen wrote:sjecam se tih 90-tih i ne mogu se sjetiti da sam ja (ili bilo kod nas) vidio nekog hajra od Turskesadie_forever wrote:Blixen wrote:zasto je bitno ko je pobjedio na izborima u Turskoj?
pobjede li sekularisti kao sto su 90ih onda Bosna moze zaboravit na TIKU i ostalo'
jedino mozda Sebijin malida je dobio koju pinku (i malo za mog Bakira)
- sadie_forever
#20643 Re: Republika Turska
pa upravo ti rekoh,90ih je vladao sekularizam i ataturkizam zestoki...kako ce oni branit bosnje samo radi islama? ONi se islama stide vise nego nase komunjareBlixen wrote:sjecam se tih 90-tih i ne mogu se sjetiti da sam ja (ili bilo kod nas) vidio nekog hajra od Turskesadie_forever wrote:Blixen wrote:zasto je bitno ko je pobjedio na izborima u Turskoj?
padale su granate i nesto se ne sjecam te Turske sile koja nas je branila
jedino mozda Sebijin malidobio koju pinku (i malo za mog Bakira)
- Blixen
#20644 Re: Republika Turska
mislio sam na vojnu pomocbreuer wrote: to ti i želi reći
sad nas kao Erdo brani, a nisam siguran da bi prstom mrdnuo da se opet ne daj Boze zarati
- bingov buraz
#20645 Re: Republika Turska
Znači odlično.sadie_forever wrote:Blixen wrote:zasto je bitno ko je pobjedio na izborima u Turskoj?
- Blixen
#20646 Re: Republika Turska
a sad kao treba da im vjerujemosadie_forever wrote: pa upravo ti rekoh,90ih je vladao sekularizam i ataturkizam zestoki...kako ce oni branit bosnje samo radi islama? ONi se islama stide vise nego nase komunjare
ja recimo imam problem sa tim, ako me neko jednom zaj... tesko da cu mu opet vjerovati
sa druge strane oni su dio NATO saveza i ne mogu samostalno djelovati
trebaju im "saglasnosti" od glavnih likova u Nato alijansi
Brko na salteru NATO saveza i govore mu "e brko fali ti jedan papir za ovu tvoju vojnu intervenciju"
- sadie_forever
#20647 Re: Republika Turska
Blixen wrote:a sad kao treba da im vjerujemosadie_forever wrote: pa upravo ti rekoh,90ih je vladao sekularizam i ataturkizam zestoki...kako ce oni branit bosnje samo radi islama? ONi se islama stide vise nego nase komunjare![]()
ja recimo imam problem sa tim, ako me neko jednom zaj... tesko da cu mu opet vjerovati
Brko na salteru NATO saveza i govore mu "e brko fali ti jedan papir za ovu tvoju vojnu intervenciju"
ovo ti je kao da poredis Zlatka Lagumdziju i Aliju izetbegovica,i mislis da su isti
s druge strane,u pravu si niko nece svoju situaciju sjebat radi drugog,znaci i ako bi htio pomoci vojno nebi mogao ..jedino nam iran valjat moze jer oni ne jebu nikoga
- Blixen
#20648 Re: Republika Turska
nista onda pratimo izbore u Iranusadie_forever wrote:Blixen wrote:a sad kao treba da im vjerujemosadie_forever wrote: pa upravo ti rekoh,90ih je vladao sekularizam i ataturkizam zestoki...kako ce oni branit bosnje samo radi islama? ONi se islama stide vise nego nase komunjare![]()
ovo ti je kao da poredis Zlatka Lagumdziju i Aliju izetbegovica,i mislis da su isti
s druge strane,u pravu si niko nece svoju situaciju sjebat radi drugog,znaci i ako bi htio pomoci vojno nebi mogao ..jedino nam iran valjat moze jer oni ne jebu nikoga
- harač
#20649 Re: Republika Turska
ostade sad bosnjo bez sadake 
- ElRe
#20650 Re: Republika Turska
Sve je završeno, biće objavljeno za cca 2 sata.kamen spoticanja wrote:
ma jok
ceka se odluka CIK