Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#20601 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Ukljucit ce nam travnicki i zvuk i otvorit malo prozor u voznji pa da cujemo jel vozi na 2500 il vadi dusu benzincu kad pretice preko pune :mrgreen:
Throttle

#20602 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

tempuser wrote: I sta je tu lazno? Jel zakuca i ima li bolje medjuubrzanje od benzinca na niskim obrtajima? To je jednostavno drugaciji razvoj snage. Jel to ne treba koristiti nego saltati u nizu? Sta je tu pogresno? Vrati benzinca u nizu i zakucace te i on, a dizel nece.
Ako nije elementarno neznanje ja tu vidim samo bezrazkoznu vozacku ljubomoru sto neko "samo" da gas i ubrza, a neko mora vratiti u nizu i ubrzati.
Jest, evo pojede me ljubomora, odoh nasut nafte na benzinsku :lol:
Nece te benzinac nikad zakucat u sjediste kao dizel, nevezano za obrtaje.
Lazan je osjecaj snage da dobijes krila u autu teskom tonu i po pa na pola kamiona kocis, eto sta je lazno.
A vecina balavurdije upravo tako vozi
P.S. dizelima skidam kapu radi potrosnje, ko puno vozi, nema sta gledat kod benzinaca il neki kompromisi poput plina al to sad nije tema
zforumas

#20603 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zforumas »

Jbt ja price ko koga pretekne pod ogranicenjem. Na stazu pa pricajte te price, ovako na normalnim cestama nema smisla. Preteci ces i F1 bolid ako vozi po ogranicenju a ti preko.
Bakir1

#20604 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

Throttle wrote: Nece te benzinac nikad zakucat u sjediste kao dizel, nevezano za obrtaje.
hoce, i to atmosferac, da vidis kada uradi kick down dvije manje, urla vristi leti :D
amar1994

#20605 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

VTEC :D
Bakir1

#20606 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

v8, v12, automatici, sa 400 + KS, ubijaju.
vozio sa f tajp R V8, taj te kuca kao sto dizel nikad nece :D
Throttle

#20607 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Bakire, ne ulijeci sa tim masinama, ovdje su trke do 150KS u pitanju :lol: :lol:
skafiskafsnjak

#20608 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by skafiskafsnjak »

Bakir1 wrote:v8, v12, automatici, sa 400 + KS, ubijaju.
vozio sa f tajp R V8, taj te kuca kao sto dizel nikad nece :D
A Audi sa 2 S :D
amar1994

#20609 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
Bakir1

#20610 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

jednom davno rs4 i rs6.
percepcija voznje se mijenja iznad 400 KS :D
BadBoy

#20611 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

tempuser wrote:
BadBoy wrote:Pa upravo je to i privlačnost TDI motora kod lokalnih trkača. Što mu sa pišljivih 115 ks daje osjećaj da nešto kao "vuče" (na 1200 obrataja "prima" gas) i to je ono što oni vole. Vole i kad u četvrtoj stisnu gas i "preskoče" onog ispred, bilo u gradu bilo na otvorenoj cesti. To je nešto što realno TDI (ali i drugi turbo-dizeli mada je kod TDI-a to najbolje izraženo i najzastupljeniji je motor na ovim prostorima) omogućava.

Znam, okružen sam takvim.

Nije ispravno, smiješno je , ali takva je situacija u Bosni.
Sta je u boldiranom lose i pogresno? Sta treba, da ga vraca u nizu i zabija u obrtaje van optimalnog podrucja da bi zadovoljio necije istancane standarde voznje? Ne kontam...
Ama nije ništa loše i pogrešno, ne kontam šta si se upalio kao zaštitnik TDI-a? Ne pljuje ovdje niko motor, nego pričamo o mentalnom sklopu prosjećnih "RIP Žan RIP Vedran trkača".

Throttle ti je dobro objasnio. TDI motor daje lažni osjećaj veće snage, jer na nižim obrtajima "zakuca" za sjedište.

Normalno da to nije usporedivo sa ozbiljnijim benzicima veće kubikaže, da ne spominjem V6 ili V8 motore. Ali prosječni Almir iz vogošće kojem je san 1.9 Ibiza i nema prilike da se voza u tim obziljnijim autima. Možda nekad dođe rođo iz Njemačke sa kakvom Bembarom i to je to.

Problem je što za prosječnog čovjeka u BiH i najveći problem predstavlja Almir iz VG koji će ga na Kobiljoj Glavi stisnut u četvrtoj pa će ga iznijeti okuka kao onog kod Novog Pazara.
amar1994

#20612 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Bakir1 wrote:jednom davno rs4 i rs6.
kako ide AMG ve8,je li blizu tdi sve crveno ? :D
Bakir1

#20613 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

nije AMG, obicni, sa samo 400 KS :sad:
tempuser

#20614 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Throttle wrote:
tempuser wrote: I sta je tu lazno? Jel zakuca i ima li bolje medjuubrzanje od benzinca na niskim obrtajima? To je jednostavno drugaciji razvoj snage. Jel to ne treba koristiti nego saltati u nizu? Sta je tu pogresno? Vrati benzinca u nizu i zakucace te i on, a dizel nece.
Ako nije elementarno neznanje ja tu vidim samo bezrazkoznu vozacku ljubomoru sto neko "samo" da gas i ubrza, a neko mora vratiti u nizu i ubrzati.
Jest, evo pojede me ljubomora, odoh nasut nafte na benzinsku :lol:
Nece te benzinac nikad zakucat u sjediste kao dizel, nevezano za obrtaje.
Lazan je osjecaj snage da dobijes krila u autu teskom tonu i po pa na pola kamiona kocis, eto sta je lazno.
A vecina balavurdije upravo tako vozi
P.S. dizelima skidam kapu radi potrosnje, ko puno vozi, nema sta gledat kod benzinaca il neki kompromisi poput plina al to sad nije tema
Pa ne znam sta je onda problem sa dizelima?
Kad "napuni" na pola preticanja i izgubi krila, zviznes ga u visu da dodje u optimalno radno podrucje i rjesio si sve probleme. To je jednako veliki "problem" kao i bezninca spustiti u nizu prije preticanja.
Vrati benzinca u nizu i zakucate onoliko koliko te zakuca, a nece te zakucati kao dizel, jer to ipak nije "lazni osjecaj snage" nego stvarni visak obrtnog momenta.
amar1994

#20615 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

@Bakir
:lol:

slab :run:
славянин

#20616 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by славянин »

Bakir1 wrote:jednom davno rs4 i rs6.
Ja nikada nisam bio neki veliki ljubitelj to auta trkanje ovo ono... Ali sjeo sam par puta sa prijateljem u auto od 600+ ks , i nisam vjerovao da adrenalin moze onako te opaliti dok mi se zeludac nije zalijepio za kicmu. Ono ruke same drhte :D :D :D :D
PS: I kada sam izasao noge su klecale jedno 5 minuta sigurno :lol:

Rekao sam samo "e sad the shvatam" :D
Bakir1

#20617 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

ma kakvi auti za trkanje, to su sve civilni auti sa puno konja, koji se pocesto ne voze kako treba, ali s tim konjima dolazi prestiz i luksuz zbog cega se i kupuju.
to sam siluju pacenici kao ja kada se toga docepaju :D
Qler

#20618 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

Ja sam provozao X6 M Power... 575KS meni se cini... sta god da napisem, ne mogu docarati osjecaj... skoro kao TDI sve crveno :D
BadBoy

#20619 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Travnički Noćni Šetač wrote:
BadBoy wrote: To je nešto što realno TDI (ali i drugi turbo-dizeli mada je kod TDI-a to najbolje izraženo i najzastupljeniji je motor na ovim prostorima) omogućava.
nije... i JTD i TDCi su po tom pitanju bolji... ali dosta ima i u prenosnim odnosima u transmisiji...
Imao TDCi-a donedavno (Focus mk2, 1.8 TDCi). Ko mrtav konj do 1800 rpm. Možda je kod mene i kompresija bila oslabila, ali je imao strašnu turbo-rupu....
BadBoy

#20620 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Bakir1 wrote:nije AMG, obicni, sa samo 400 KS :sad:
Jel ono Mirzet naš lijepi imao AMG-a? Do tuzle za 50 minuta jel ono bilo?
Travnički Noćni Šetač

#20621 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Throttle wrote:Ukljucit ce nam travnicki i zvuk
Neće .. ružno me slušati za volanom...
Throttle wrote: i otvorit malo prozor u voznji
Neće ... ubi promaha... samo šiber otvaram....
Throttle wrote: pa da cujemo jel vozi na 2500
Ne čuje se dizel što pretiče jer je moj dizel glasniji...
Throttle wrote: il vadi dusu benzincu
Ovi što pretiču voze svašta i uglavnom do dna duše vuku...
Throttle wrote:kad pretice preko pune :mrgreen:
A i vole to ko hljeba se najesti... zabranjeno voće... :lol:
Throttle wrote: Poenta je da je tdi najbrzi na svijetu ocam'. E zbog toga travnicki snima sta snima i slicni :thumbup:
Nije ... ne snimam zbog toga Tita mi... ali se oni najviše guraju u prvi plan... :lol: :lol: :lol: :lol:
Qler

#20622 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

to je bilo kod tddi... TdCi to bas nije imao... imam sad jednog, imao proslog, i sluzebon Tddi... tddi ima turbo krater a ne rupu...
tempuser

#20623 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

BadBoy wrote:
Ama nije ništa loše i pogrešno, ne kontam šta si se upalio kao zaštitnik TDI-a? Ne pljuje ovdje niko motor, nego pričamo o mentalnom sklopu prosjećnih "RIP Žan RIP Vedran trkača".

Throttle ti je dobro objasnio. TDI motor daje lažni osjećaj veće snage, jer na nižim obrtajima "zakuca" za sjedište.

Normalno da to nije usporedivo sa ozbiljnijim benzicima veće kubikaže, da ne spominjem V6 ili V8 motore. Ali prosječni Almir iz vogošće kojem je san 1.9 Ibiza i nema prilike da se voza u tim obziljnijim autima. Možda nekad dođe rođo iz Njemačke sa kakvom Bembarom i to je to.

Problem je što za prosječnog čovjeka u BiH i najveći problem predstavlja Almir iz VG koji će ga na Kobiljoj Glavi stisnut u četvrtoj pa će ga iznijeti okuka kao onog kod Novog Pazara.
"Upalio" sam se jer ja po tvrdnjama forumskih analiticara ispadam krakan u TDI-u koji ne zna da vozi i ubija saobracaj jer ga pri preticanju ne vracam u nizu brzinu i ne nabijam u beskorisne visoke obrtaje nego koristim potencijal motora. Oba mentalna sklopa su preselili na onaj svijet u benzincima i sta sad?
Throttle je do dobro "objasnio" osim detalja da to nije "lazni osjecaj snage" nego je to rezultat stvarnog viska obrtnog momenta kod dizela, jer snaga u KS nije jedina koja "vozi".
Problem je u tome sto subjektivno usko generalisete. prije Almira iz VG u Ibizi TDI problem je bio Almir iz VG u Golfu GTI-u, Kadettu GSI-u ili BMW-u E30 npr 320i, nigdje dizela na vidiku, sto znaci da to nema veze sa dizelima nego sa vremenom u kojem zivimo. Svako vrijeme nosi svoje trkace u najjeftinijim autima kojima se moze jurcati. Ne znam kakvi ce argumenti biti sutra kad predju na ove male turbake od po 120 KS?
Last edited by tempuser on 19/03/2019 14:08, edited 3 times in total.
славянин

#20624 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by славянин »

Qler wrote:to je bilo kod tddi... TdCi to bas nije imao... imam sad jednog, imao proslog, i sluzebon Tddi... tddi ima turbo krater a ne rupu...
Sluzbeni su najbrzi tu se svi mozemo sloziti :D :lol:
Travnički Noćni Šetač

#20625 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

BadBoy wrote: Imao TDCi-a donedavno (Focus mk2, 1.8 TDCi). Ko mrtav konj do 1800 rpm. Možda je kod mene i kompresija bila oslabila, ali je imao strašnu turbo-rupu....
Vozio sam taj motor u Focusu ( rijetko se nađe MK2 sa tim motorom :thumbup: ) ... Vjerovatno si imao neki problem... vakum , EGR, kompresija mada teško, možda je i bio skinut EGR pa pomjereno predpaljenje... Uglavnom ide to dosta bolje...
Post Reply