iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Qler

#20601 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Probao, na iPhone x, i nisam odusevljen, malo bolje radi od iris scannera na Lumia 950... samo sto je nesigurniji. I sto trazi dodatni korak da swipe odradis kad te prepozna... fingerprint je odlicna stvar. Jesam li rekao da ne valja? I jesam li rekao da je OK sto sad svi ko kreteni izbacuju 3,5mm jack?
Mega Man X

#20602 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Ja samo ne kontam dizanje Apple-a u zvijezde kad bilo kakav pomak naprave, a sve što predstave kao "novo" je već viđeno.
Saka

#20603 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Qler wrote:Probao, na iPhone x, i nisam odusevljen, malo bolje radi od iris scannera na Lumia 950... samo sto je nesigurniji. I sto trazi dodatni korak da swipe odradis kad te prepozna... fingerprint je odlicna stvar. Jesam li rekao da ne valja? I jesam li rekao da je OK sto sad svi ko kreteni izbacuju 3,5mm jack?
Rekao si da neko opravdava sve što Apple uradi, a ono nije samo Apple uradio već još 10 drugih proizvođača.

Ne traži on ekstra swipe korak da te prepozna. On te prepozna čim podigneš telefon i otključa ga (vidiš po katancu na ekranu). Dodatni swipe je čisto softverska stvar koja je napravljena tako da bi mogao na tom lock ekranu stići da pročitaš notifikacije. Raja se prije žalila sa Touch ID da čim pritisne dugme on ga baci na springboard pa ne stignu vidjeti obavijesti.

A možeš izbjeći dodatni swipe tako što podigneš telefon, odmah swipe-aš i u toku samog podizanja on te prepozna i odmah si na springboardu (možeš vidjeti ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=gIKTe8Cs2JQ). Zato kažem mora se koristiti par sedmica da bi mogao dati neki objektivan sud.

A za sigurnost, ne može se tvrditi da je nesigurniji. Apple tvrdi da je Face ID sigurniji, naravno ja im ne vjerujem i mislim da tako pokušavaju opravdati neuspjeh integrisanja TouchID-a ispod ekrana, ali čisto tehnički možda jeste tačno, s obzirom na broj tačaka koje skenira. U svakom slučaju nije se još pojavio neki veliki hack a svašta su probavali: slike, maske, 3D printove. Jedino ako imaš jednojajačnog blizanca on može otključati, a čitam da je neki mali kinez uspio otključati iPhone svoje mame. Treba imati u vidu da je ovo tek prva implementacija Face ID-a dok se Touch ID usavršio i softverski i hardverski za 4 godine postojanja. Tako da će sigurno dodatno biti poboljšan.
kindlas

#20604 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

Qler wrote:Meni je samo fascinantna ta potreba da se opravda sve od apple-a. Znači svaku quratz koji oni naprave, nadju se neki koji će se na glavu nasaditi da to opravdaju. Sad na spisak dodajemo i uklanjanje 3,5mm jack..

Kako je ono bilo, nikad veci od 4'' to je idealno, kamera ne treba dobra, ne treba nam widgets, ne treba notifkacijski centar, landscape mode je za levate, onda najveca ubleha "retina display" jer nisu imali veliku rezoluciju i onda izmisle marketing name da prodaju muda pod bubrege :) ima jos bruku toga sad da ne rovim, ovo je iz glave... ali za sve sto ste galamili da ne treba i da to ne valja, sad vi uredno imate i tvrdite da je to nesto wow...

Faceunlock nikad nece biti ni safe ni convinient kao FingerprintID, ali da kazu da moras govno na glavu staviti svi bi poletili da tvrde da je to najbolje...
Ovo o cemu se prica nema nikakve veze sa Appleom. Ja sam igrom slucaja korisnik iPhonea jer mi se svidio u tom trenutku. Kad bih kupovao bluetooth slusalice radi zvuka uvijek su u prednosti Jaybird, Bose i slicni.
Qler

#20605 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Saka wrote:
Qler wrote:Probao, na iPhone x, i nisam odusevljen, malo bolje radi od iris scannera na Lumia 950... samo sto je nesigurniji. I sto trazi dodatni korak da swipe odradis kad te prepozna... fingerprint je odlicna stvar. Jesam li rekao da ne valja? I jesam li rekao da je OK sto sad svi ko kreteni izbacuju 3,5mm jack?
Rekao si da neko opravdava sve što Apple uradi, a ono nije samo Apple uradio već još 10 drugih proizvođača.

Ne traži on ekstra swipe korak da te prepozna. On te prepozna čim podigneš telefon i otključa ga (vidiš po katancu na ekranu). Dodatni swipe je čisto softverska stvar koja je napravljena tako da bi mogao na tom lock ekranu stići da pročitaš notifikacije. Raja se prije žalila sa Touch ID da čim pritisne dugme on ga baci na springboard pa ne stignu vidjeti obavijesti.

A možeš izbjeći dodatni swipe tako što podigneš telefon, odmah swipe-aš i u toku samog podizanja on te prepozna i odmah si na springboardu (možeš vidjeti ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=gIKTe8Cs2JQ). Zato kažem mora se koristiti par sedmica da bi mogao dati neki objektivan sud.

A za sigurnost, ne može se tvrditi da je nesigurniji. Apple tvrdi da je Face ID sigurniji, naravno ja im ne vjerujem i mislim da tako pokušavaju opravdati neuspjeh integrisanja TouchID-a ispod ekrana, ali čisto tehnički možda jeste tačno, s obzirom na broj tačaka koje skenira. U svakom slučaju nije se još pojavio neki veliki hack a svašta su probavali: slike, maske, 3D printove. Jedino ako imaš jednojajačnog blizanca on može otključati, a čitam da je neki mali kinez uspio otključati iPhone svoje mame. Treba imati u vidu da je ovo tek prva implementacija Face ID-a dok se Touch ID usavršio i softverski i hardverski za 4 godine postojanja. Tako da će sigurno dodatno biti poboljšan.
Trazi dodatni swipe da se otkljuca, i kako je ovo izbjegavanje kad odradis to opet...
Saka

#20606 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Qler wrote:Trazi dodatni swipe da se otkljuca, i kako je ovo izbjegavanje kad odradis to opet...
Ne, ne. On je otključan čim ga podigneš, ne moraš pipnuti ekran, samo ga pogledaš! Swipe služi da uđeš na springboard (ekran sa ikonama).
Qler

#20607 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Dobro otkljuca, ali ne mozes korsititi telefon dok ne odradis swipe.. nije zakljucan samo ga treba otvoriti...
Saka

#20608 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Mozes koristiti. Na tom ekranu mozes procitati notifikacije (ciji se tekst inace ne vidi dok je zakljucan) i mozes uputiti quick reply ili pokrenuti app sa notifikacije.
Swipe radis samo ako hoces da udjes na springboard i vidis sve aplikacije.
Qler

#20609 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

ne mogu nazvati nikoga, ne mogu surfati, provjeriti mailove... sto bolan branis bezveze, ili se pravis naivan..
kindlas

#20610 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

A sta na drugim mobitelima moras uraditi da bi usao na home screen? Zar nije tako na svima, samo negdje moras pritisnuti home ili lock button a negdje swipe?
Qler

#20611 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Na telefonima sa fingerprinti citacima, prislonis prst i telefon se otkljuca (probaj i na iPhone isto radi) na telefonima sa faceID (ili u slucaju Lumia-e IRIS scanneron) samo pogledas telefon i dodjes na "springboard" ili app drawer, ili homescreen, zovi kako hoces.. kod FaceID apple pogledas telefon, javi ti da te je prepoznao i onda moras swipe odraditi da se "otkljuca"...
Saka

#20612 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Qler wrote:ne mogu nazvati nikoga, ne mogu surfati, provjeriti mailove... sto bolan branis bezveze, ili se pravis naivan..
A lika. Mozes i nazvati, ako si imao propusten poziv, sa notifikacije kliknes i nazoves.
To je namjerno tako napravljeno, jer da odmah ulazis na ikone ne bi vidio notifikacije. Prije je bilo tako pa su se raja zalila. Kakve veze ima to uopste, ti si tvrdio da se ne moze otkljucati bez swipe-a, evo ja ti dokazao da moze. Pa si tvrdio da se ne moze koristiti, ja ti dokazao da moze. Hajd ti na Symbian, nema smisla sa tvrdoglavim se raspravljati. :D
Last edited by Saka on 26/12/2017 13:40, edited 1 time in total.
kindlas

#20613 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

Na iPhone X ne moras swipe da se otkljuca, cim pogledas otkljuca se isto onako kako se otkljucaju ovi sa fingerprint skenerom kad prislonis prst.

Na iPhone 6s, 7, 8, ako samo prislonis prst na senzor dobijes isto ovo sto dobijes na Xu kad pogledas u telefon. Telefon se otkljuca i mozes vidjeti sadrzaj notifikacija i vrsitit interakciju s njima na lockscreenu. Zatim na iPhone 6s, 7, 8 pritisnes home dugme i udjes na home screen a na Xu uradis swipe. Potpuno isto sve, ne vidim nikakvu razliku od prethodnih iPhone-a?

Zar nije bezveze to na Lumii i ostalim telefonima sa iris skenerom da ne mozes nikako biti na lockscreenu ako pogledas u telefon (ako kazes da odma ode na home screen), kako ces vidjeti notifikacije, moras gledati pod uglom da te ne ocita i da se ne otkljuca?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#20614 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

Ljudi gledaju u prošlost jer su sentimentalni; kompanije moraju gledati naprijed, ako žele da prežive i ostanu značajan faktor u industriji...

Switching gears here, život baterije nakon 2.2 godine korištenja
Image

Očekivano, da ili ne!?
Qler

#20615 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Saka wrote:
Qler wrote:ne mogu nazvati nikoga, ne mogu surfati, provjeriti mailove... sto bolan branis bezveze, ili se pravis naivan..
A lika. Mozes i nazvati, ako si imao propusten poziv, sa notifikacije kliknes i nazoves.
To je namjerno tako napravljeno, jer da odmah ulazis na ikone ne bi vidio notifikacije. Prije je bilo tako pa su se raja zalila. Kakve veze ima to uopste, ti si tvrdio da se ne moze otkljucati bez swipe-a, evo ja ti dokazao da moze. Pa si tvrdio da se ne moze koristiti, ja ti dokazao da moze. Hajd ti na Symbian, nema smisla sa tvrdoglavim se raspravljati. :D
Dobro eto otkljucan je telefon. Nista ne moras dodatno raditi, ne znam onda koji ce im djavo onaj swipe, i silne ikone iza njega...
esso_sa

#20616 Re: iPhone - All about

Post by esso_sa »

Saka wrote:, a čitam da je neki mali kinez uspio otključati iPhone svoje mame. Treba imati u vidu da je ovo tek prva implementacija Face ID-a dok se Touch ID usavršio i softverski i hardverski za 4 godine postojanja. Tako da će sigurno dodatno biti poboljšan.
Ne cudi me da je bas kinez uspio otkljucati. K'o kad svi isto izgledaju :mrgreen:
Saka

#20617 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

kindlas wrote:Zar nije bezveze to na Lumii i ostalim telefonima sa iris skenerom da ne mozes nikako biti na lockscreenu ako pogledas u telefon (ako kazes da odma ode na home screen), kako ces vidjeti notifikacije, moras gledati pod uglom da te ne ocita i da se ne otkljuca?
:lol: Ja sam na iPhone 7 dok je na stolu morao pritiskati neregistrovanim prstom da ne bi preskocilo notifikacije. Ovo mi je sad puno bolje.

@corolla02 koji je to app?
Saka

#20618 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

esso_sa wrote:
Saka wrote:, a čitam da je neki mali kinez uspio otključati iPhone svoje mame. Treba imati u vidu da je ovo tek prva implementacija Face ID-a dok se Touch ID usavršio i softverski i hardverski za 4 godine postojanja. Tako da će sigurno dodatno biti poboljšan.
Ne cudi me da je bas kinez uspio otkljucati. K'o kad svi isto izgledaju :mrgreen:
Nisam to htio napisati da me ne optuze za rasizam. :)
zateznistub

#20619 Re: iPhone - All about

Post by zateznistub »

kindlas wrote:A sta na drugim mobitelima moras uraditi da bi usao na home screen? Zar nije tako na svima, samo negdje moras pritisnuti home ili lock button a negdje swipe?
Kako šta? Pa dignem telefon, otkljucam na dodir (bez pritiskanja Home i koristim aparat.
kindlas

#20620 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

zateznistub wrote:
kindlas wrote:A sta na drugim mobitelima moras uraditi da bi usao na home screen? Zar nije tako na svima, samo negdje moras pritisnuti home ili lock button a negdje swipe?
Kako šta? Pa dignem telefon, otkljucam na dodir (bez pritiskanja Home i koristim aparat.
Kako koristis aparat, sta bude kad otkljucas na dodir, jesi li na notifikacijama ili na home screenu?
Ako mozes citati notifikacije bez otkljucavanja zar to nije security issue, ako ne mozes onda moras dodirnuti fingerprint senzor da bi vidio notifikacije. Na iPhone X ne moras, samo pogledas u njega. Druga usporedba, kad otkljucas sa dodirom i prikaze ti notifikacije (ne home screen) sta moras uraditi da bi otisao na home screen - swipe isto kao na iPhone X. Apsolutno nikakve razlike nema, jedino je pogled zamijenio stavljanje prsta na fingerprint senzor, sve ostalo je isto.
zateznistub

#20621 Re: iPhone - All about

Post by zateznistub »

kindlas wrote:
zateznistub wrote:
Kako koristis aparat, sta bude kad otkljucas na dodir, jesi li na notifikacijama ili na home screenu?
Ako mozes citati notifikacije bez otkljucavanja zar to nije security issue, ako ne mozes onda moras dodirnuti fingerprint senzor da bi vidio notifikacije. Na iPhone X ne moras, samo pogledas u njega. Druga usporedba, kad otkljucas sa dodirom i prikaze ti notifikacije (ne home screen) sta moras uraditi da bi otisao na home screen - swipe isto kao na iPhone X. Apsolutno nikakve razlike nema, jedino je pogled zamijenio stavljanje prsta na fingerprint senzor, sve ostalo je isto.
Ja kao i Qler želim naglasiti da kod faceID pored otključavanja moraš uraditi swipe da bi koristio aparat ( ne gledao notifikacije ne odgovarao na propuštene pozive i sl.) već koristio apaparat. Ti si pitao šta radiš na drugim aparatima e pa spustim prst na Home i imam pred sobom ikone odn. Home screen. Po meni bolja opcija
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#20622 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

@saka
Battery Life App, zelena

na novim uredajima nema sta provjeravati, na starim daje ti sliku kvaliteta baterije I uredaja uopste.
Saka

#20623 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

zateznistub wrote:
kindlas wrote:
zateznistub wrote: Kako šta? Pa dignem telefon, otkljucam na dodir (bez pritiskanja Home i koristim aparat.
Ja kao i Qler želim naglasiti da kod faceID pored otključavanja moraš uraditi swipe da bi koristio aparat ( ne gledao notifikacije ne odgovarao na propuštene pozive i sl.) već koristio apaparat. Ti si pitao šta radiš na drugim aparatima e pa spustim prst na Home i imam pred sobom ikone odn. Home screen. Po meni bolja opcija
Koristim "apaparat" i kad gledam i odgovaram na notifikacije. Nije korištenje samo biti na home screenu sa ikonama.

Ne spustiš prst već moraš pritisnuti Home dugme. A ovdje moraš swipeati, ista stvar.
I onda ako imaš notifikacije ne vidiš ih već si odmah na home screenu. A možda si samo htio da vidiš notifikacije. Stvar preferencije, ali raja se bunila što se preskače lock screen kod Touch ID-a, zato su ovo i uveli, čisto softverska stvar, nema veze sa otključavanjem. Telefon je otključan i bez swipe-anja i možeš pristupiti podacima, samo je stvar softvera koji ekran vidiš prvo.
Qler

#20624 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

@zatezni nema svrhe se raspravljati, vidis da je apple uradio najbolju stvar since sliced bread...
kindlas

#20625 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

zateznistub wrote: Ja kao i Qler želim naglasiti da kod faceID pored otključavanja moraš uraditi swipe da bi koristio aparat ( ne gledao notifikacije ne odgovarao na propuštene pozive i sl.) već koristio apaparat. Ti si pitao šta radiš na drugim aparatima e pa spustim prst na Home i imam pred sobom ikone odn. Home screen. Po meni bolja opcija
To bi bilo OK kad bi to bio jedini nacin koristenja mobitela. Stvar je u tome da moras omoguciti korisniku da vidi notifikacije na lock screenu ako zeli (a to ne mozes dok ne otkljuca mobitel - neko stavi prst na senzor neko pogleda u mobitel). Zatim kad pregleda notifikacije moze zakljucati telefon a moze otici na home screen - neko mora pritisnuti home button (ili swipe) a iPhoneX samo swipe. Dakle ista stvar samo drugi nacin implementacije.
Qler wrote:@zatezni nema svrhe se raspravljati, vidis da je apple uradio najbolju stvar since sliced bread...
Zasto sad djeciji nacin komunikacije, bez argumenata? Kakve veze ima sto je Apple u pitanju kad ce to za godinu dvije imati svi ostali (kao sto je bilo i sa otiskom prsta). Ovdje se prica samo o tome da li je to komplikovanije za koristiti ili ne, po mom misljenju isto 'komplikovano/jednostavno' samo drugacije implementirano.
Post Reply