Pa de vise se onda vrati, smori vise sa ljepotom zivota na Balakanu a drzis se Holandije i tako ce ti biti narednih 35 godina.Radio Sarajevo wrote:Алди је много веће смеће од Лидла, барем у Холандији. Чуо сам да је Алди Суд мало бољи.Lajavikrelac wrote:
Ovako: Kao prvo naveo sam Aldi a ne Lidl, a pored njih jos koliko trgovinskih lanaca gdje imas ogroman izbor namirnica i potrepstina, osim ako nisi neki vegan ili hipster pa kupujes specijalne bio natur glutenfrei bljutave hljebove i slično od 4-5 eura u takvim radnjama.
L'oreal, Garnier, Schwarzkopf, Nivea i Palmolive kozmetiku i sredstva za higijenu ssm kupovao bar duplo jeftinije nego u BL. Antiperspirant L'oreal Men u Erlangenu 1,20 eur u BL isti oko 6,5 KMAko ti koristis takodje neke bio natur fensi gelove za tusiranje i paste za zube od 15 eura (ima i takvih) onda nista. Jedino su parfemi skuplji nego u BL gotovo duplo, al to je luksuzna roba.
Adidas Terrex patike i trenerku sam na snizenju uzeo za 120 eura, u BL ISTE patike kostaju 270 KM, a Climacool trenerka 199 KM - na snizenjuU C&A nakupovao donjeg vesa i carapa da ne znam vise gdje cu s njim, paket carapa 10 pari 2,99 eura, a bokserice 99 centi po komadu. U BL bokserice da icemu valjaju komad 6 KM, a carape da imaju imalo pamuka i ne ispadnu prsti poslije dva nosenja 4 KM par....Sestrinoj maloj kupio tri haljinice u C&A za 1,99 eura, peri-deri evo skoro godinu dana niti se isprale ni ofucale, e sad ako ti patis od marki tipa Boss, CK, Lacoste i sl pa ti je sve ovo smece, jbg....
Cigarete su skupe, ali ne duvanim pa me ne zanimaju![]()
Jedino su skuplji kafana (ne bas svuda), stanarina (zavisi od vise faktora), usluge i luksuzna roba, ali za neke usluge bi se iznenadio koliko se mogu naci jeftinije, frizer npr, gdje ima dosta nasih ljudi pa ti dodju kuci i osisaju te za 10 eura![]()
Mada treba uzeti u obzir i da su neke cijene prilagodjene standardu, tako da...
Не једем бљутаве хљебове од пет еура, али не једем ни Алдијево смеће. Купим хљеб од 2,50 еура у Алберт Хајну, он ми је најукуснији.
Али воће, поврће, месо, риба и те ствари, то је у Алдију и Лидлу толико смеће да видиш на прву да је канцерогено. То се купује на пијаци и у месарама, рибарницама, и ту је много скупље него код нас, ако ишта ваља. Као што рекох, има и јефтиније, али не ваља курцу.
Што се тиче козметике, ту је једино Њемачка јефтинија јер је ДМ више социјалистичка него капиталистичка фирма, и хвала им за то. Ипак, у остатку Европе то није тако.
Што се тиче одјеће и обуће, и ту си у праву да су Х&М, Ц&А и слични јефтинији, али ако ти подржаваш рад с дјецом која раде за долар дневно, не значи да свако то подржава. Био памук који ти продају под зеленим лејблом у пракси не постоји. Зато је много боље узети ствари у Вајкикију у Сарајеву, или можда у Азелу, када има нешто на понуди јер Турска колико - толико плаћа своје раднике.
Дакле, то што купиш сестрични за 2 еура је неко дијете урадило за пет минута свог рада, а онда је направило још једно стотињак таквих хаљиница за бијеле сестричне широм цивилизованог свијета. На крају је добило оброк без мез меса и евентуално долар - два. Ја с тим не могу спавати, не знам за тебе...
Ципеле, тене, чизме и слично су неупоредиво јефтиније у Сарајеву. Исте ствари које у Холандији платим у еурима, тамо платим у маркама.
Није то више као што је некад било, да је свака мајица у Сарајеву 45 КМ и више. Одавно је то много јефтиније.
И што кажеш, услуге и луксуз, кафана, ресторани, позориште, спорт, кино и сл., то је све неупоредиво скупље на Западу, чак више пута него што су плате. Ако ми је кино карта 5 КМ у Сарајеву, у Амстердаму је плаћам 17,50 еура, што је седам пута више.
Ако ми је прање аута 10 КМ у Сарајеву (а има и ниже око Добриње), овдје је 25 еура и више, што је пет пута скупље.
Ако је шишање десетак марака, овдје је 30-40 еура, за жене не смијем ни помислити.
Ако Жељу гледам за ценера, овдје Ајакс морам платиит око 90 еура за исто такво мјесто. А Жељо је мој клуб, јебе ми се за Ајакс. То је брате 18 пута скупље.
Итакодаље. Дакле, све што нађеш јефтиније на Западу је живи курац, и квалитет је никакав, од хране, преко услуга, па све до било каквог "луксуза".
Не кажем да треба плаћати 750 еура ципеле, као што онај комплексаш тврди да ради, али мораш платити барем 150 ако желиш да су добре.
И опет ћу се вратити на причу с почетка. Преживљавање је на Западу лакше. Живот је на Балкану сто пута бољи, али ту мислим на прави живот, а не на отпатке из Алдија и Лидла, и Халал Фрајд Чикен као врхунац изласка.
Sve druge usporedbe su