Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#20601 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
Lajavikrelac wrote:
Ovako: Kao prvo naveo sam Aldi a ne Lidl, a pored njih jos koliko trgovinskih lanaca gdje imas ogroman izbor namirnica i potrepstina, osim ako nisi neki vegan ili hipster pa kupujes specijalne bio natur glutenfrei bljutave hljebove i slično od 4-5 eura u takvim radnjama.
L'oreal, Garnier, Schwarzkopf, Nivea i Palmolive kozmetiku i sredstva za higijenu ssm kupovao bar duplo jeftinije nego u BL. Antiperspirant L'oreal Men u Erlangenu 1,20 eur u BL isti oko 6,5 KM :shock: Ako ti koristis takodje neke bio natur fensi gelove za tusiranje i paste za zube od 15 eura (ima i takvih) onda nista. Jedino su parfemi skuplji nego u BL gotovo duplo, al to je luksuzna roba.
Adidas Terrex patike i trenerku sam na snizenju uzeo za 120 eura, u BL ISTE patike kostaju 270 KM, a Climacool trenerka 199 KM - na snizenju :D U C&A nakupovao donjeg vesa i carapa da ne znam vise gdje cu s njim, paket carapa 10 pari 2,99 eura, a bokserice 99 centi po komadu. U BL bokserice da icemu valjaju komad 6 KM, a carape da imaju imalo pamuka i ne ispadnu prsti poslije dva nosenja 4 KM par....Sestrinoj maloj kupio tri haljinice u C&A za 1,99 eura, peri-deri evo skoro godinu dana niti se isprale ni ofucale, e sad ako ti patis od marki tipa Boss, CK, Lacoste i sl pa ti je sve ovo smece, jbg....
Cigarete su skupe, ali ne duvanim pa me ne zanimaju 8-)
Jedino su skuplji kafana (ne bas svuda), stanarina (zavisi od vise faktora), usluge i luksuzna roba, ali za neke usluge bi se iznenadio koliko se mogu naci jeftinije, frizer npr, gdje ima dosta nasih ljudi pa ti dodju kuci i osisaju te za 10 eura :wink:
Mada treba uzeti u obzir i da su neke cijene prilagodjene standardu, tako da... :wink:
Алди је много веће смеће од Лидла, барем у Холандији. Чуо сам да је Алди Суд мало бољи.

Не једем бљутаве хљебове од пет еура, али не једем ни Алдијево смеће. Купим хљеб од 2,50 еура у Алберт Хајну, он ми је најукуснији.

Али воће, поврће, месо, риба и те ствари, то је у Алдију и Лидлу толико смеће да видиш на прву да је канцерогено. То се купује на пијаци и у месарама, рибарницама, и ту је много скупље него код нас, ако ишта ваља. Као што рекох, има и јефтиније, али не ваља курцу.

Што се тиче козметике, ту је једино Њемачка јефтинија јер је ДМ више социјалистичка него капиталистичка фирма, и хвала им за то. Ипак, у остатку Европе то није тако.

Што се тиче одјеће и обуће, и ту си у праву да су Х&М, Ц&А и слични јефтинији, али ако ти подржаваш рад с дјецом која раде за долар дневно, не значи да свако то подржава. Био памук који ти продају под зеленим лејблом у пракси не постоји. Зато је много боље узети ствари у Вајкикију у Сарајеву, или можда у Азелу, када има нешто на понуди јер Турска колико - толико плаћа своје раднике.

Дакле, то што купиш сестрични за 2 еура је неко дијете урадило за пет минута свог рада, а онда је направило још једно стотињак таквих хаљиница за бијеле сестричне широм цивилизованог свијета. На крају је добило оброк без мез меса и евентуално долар - два. Ја с тим не могу спавати, не знам за тебе...

Ципеле, тене, чизме и слично су неупоредиво јефтиније у Сарајеву. Исте ствари које у Холандији платим у еурима, тамо платим у маркама.

Није то више као што је некад било, да је свака мајица у Сарајеву 45 КМ и више. Одавно је то много јефтиније.

И што кажеш, услуге и луксуз, кафана, ресторани, позориште, спорт, кино и сл., то је све неупоредиво скупље на Западу, чак више пута него што су плате. Ако ми је кино карта 5 КМ у Сарајеву, у Амстердаму је плаћам 17,50 еура, што је седам пута више.

Ако ми је прање аута 10 КМ у Сарајеву (а има и ниже око Добриње), овдје је 25 еура и више, што је пет пута скупље.

Ако је шишање десетак марака, овдје је 30-40 еура, за жене не смијем ни помислити.

Ако Жељу гледам за ценера, овдје Ајакс морам платиит око 90 еура за исто такво мјесто. А Жељо је мој клуб, јебе ми се за Ајакс. То је брате 18 пута скупље.

Итакодаље. Дакле, све што нађеш јефтиније на Западу је живи курац, и квалитет је никакав, од хране, преко услуга, па све до било каквог "луксуза".

Не кажем да треба плаћати 750 еура ципеле, као што онај комплексаш тврди да ради, али мораш платити барем 150 ако желиш да су добре.

И опет ћу се вратити на причу с почетка. Преживљавање је на Западу лакше. Живот је на Балкану сто пута бољи, али ту мислим на прави живот, а не на отпатке из Алдија и Лидла, и Халал Фрајд Чикен као врхунац изласка.
Pa de vise se onda vrati, smori vise sa ljepotom zivota na Balakanu a drzis se Holandije i tako ce ti biti narednih 35 godina.
Sve druge usporedbe su :mrgreen:.
detroit-mercy

#20602 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

sinuhe wrote:Zar opet o Lidlu. :-) Lidl je samo manja prodavnica sa manjim asortimanom robe. Lidl postoji decenijama u Njemackoj a od 2000 se sire zapadnom Evropom a odnedavno su i u Srbiji.
Ljudi iz Bosne zale se na Lidl :lol: Pastete, parizeri i vegete.
Ali sto je najbolje, alternativa Lidlu, Aldiu, Edeki su Bingo, Robot, Hose kod nas :mrgreen:. I ono kaze Lidl smece ali je zato roba u Bingu na nivou Whole Foods :mrgreen:.
Da mi je samo vidjeti gdje ovi sto pljulju Lidl i Aldi kupuju fasunku u BiH :mrgreen:
vjesticanametli

#20603 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

512MB wrote:Morel prevod za ovo "ćufati se na peti"?
Moze...nije ch vec c i evo :-D
https://www.duden.de/suchen/dudenonline ... ei%C3%9Fen
Radio Sarajevo

#20604 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote:
sinuhe wrote:Zar opet o Lidlu. :-) Lidl je samo manja prodavnica sa manjim asortimanom robe. Lidl postoji decenijama u Njemackoj a od 2000 se sire zapadnom Evropom a odnedavno su i u Srbiji.
Ali sto je najbolje, alternativa Lidlu, Aldiu, Edeki su Bingo, Robot, Hose kod nas :mrgreen:. I ono kaze Lidl smece ali je zato roba u Bingu na nivou Whole Foods :mrgreen:.
Da mi je samo vidjeti gdje ovi sto pljulju Lidl i Aldi kupuju fasunku u BiH :mrgreen:
E nek' si nam ti iz Čemerike rekao gdje je dobra roba, nisi godinama pomirisao papriku, nego samo GMO smeće.
madner

#20605 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Cuj nije moguce platiti u kesu :lol:
detroit-mercy

#20606 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote:
E nek' si nam ti iz Čemerike rekao gdje je dobra roba, nisi godinama pomirisao papriku, nego samo GMO smeće.
Barem ne trunim kako je zivot na Balkanu samo takav a u isto vrijeme se cvrsto drzim sise i ne mislim pustat.
A kakve paprike jedem je na kraju moj problem, eto nek ti udaras organsku hranu striktno :mrgreen: .
Seyfo

#20607 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Svi ovi sto sve vide samo crno - bijelo truju temu. Cim vidim nick,odmah znam sta ce napisati. Treba biti realan, gdje je crno-crno je,gdje nije-nije. Cinjenica je da je meso, povrce i voce koje se u BiH kupuje na pijaci i u trznim centrima mahom prirodno, na zapadu bi se zvalo "organsko"i bilo bi mnogo skuplje. Ima i od nas GMO-a i bice ga (na zalost) ali nije jos prevladalo. Bijeli luk je cesto iz Kine,ima GMO-a itd ali ipak su te stvari jos uvijek u manjini. Ono sto mi je drago je da ima sve vise domacih proizvodjaca hrane koji su kvalitetni i izvoze sirom svijeta,tako da uspjesno mijenjaju ustaljene uvozne proizvode (npr eurokrem Maza). Da ne spominjem teletinu i janjetinu,koja se ne moze naci u prodaji vani.
512MB

#20608 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

madner wrote:Cuj nije moguce platiti u kesu :lol:
Ništa keš samo SEPA :mrgreen:
512MB

#20609 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Seyfo wrote:Svi ovi sto sve vide samo crno - bijelo truju temu. Cim vidim nick,odmah znam sta ce napisati. Treba biti realan, gdje je crno-crno je,gdje nije-nije. Cinjenica je da je meso, povrce i voce koje se u BiH kupuje na pijaci i u trznim centrima mahom prirodno, na zapadu bi se zvalo "organsko"i bilo bi mnogo skuplje. Ima i od nas GMO-a i bice ga (na zalost) ali nije jos prevladalo. Bijeli luk je cesto iz Kine,ima GMO-a itd ali ipak su te stvari jos uvijek u manjini. Ono sto mi je drago je da ima sve vise domacih proizvodjaca hrane koji su kvalitetni i izvoze sirom svijeta,tako da uspjesno mijenjaju ustaljene uvozne proizvode (npr eurokrem Maza). Da ne spominjem teletinu i janjetinu,koja se ne moze naci u prodaji vani.
:lol:
konjislav

#20610 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Da citiram samog sebe:
konjislav wrote: Je li ovo neka zajebancija?
Kada plaćaš kešom, to su neto pare. Znači platiš milju maraka nešto. Ti da bi iz firme izvukao tih milju maraka, morao si napraviti fakturu od 1000 * (1 + 0.1 odnosno 10% porez na dobit) * 1.17 (pošto moraš platiti PDV) = 1287 ~ 1300 KM. Znači da bi imao 1000 KM u ruci (keš), tebe to zadovoljstvo košta malo ispod 1300 KM, bruto para naravno. Ti mene pitaš je li moguće platiti u kešu.

Naravno da jeste moguće, ali to nećeš raditi, osim ako si magarac, pogotovo ako te stvari možeš uredno prijaviti kao trošak firme, tada te 1000 maraka sa firminog računa košta upravo 1000 maraka, bruto para naravno.

Naravno cijena keša u drugim državama sa većim porezima je još veća od 30%, ali i dalje isti princip vrijedi ovog gore što sam napisao.
Last edited by konjislav on 31/10/2019 23:52, edited 1 time in total.
konjislav

#20611 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

512MB wrote:
Ništa keš samo SEPA :mrgreen:
Tačno tako, napredniji sistem ovdašnjeg (bosanskog) virmana.
Radio Sarajevo

#20612 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote: Barem ne trunim kako je zivot na Balkanu samo takav a u isto vrijeme se cvrsto drzim sise i ne mislim pustat.
A kakve paprike jedem je na kraju moj problem, eto nek ti udaras organsku hranu striktno :mrgreen: .

Ја све вријеме говорим како је живот на Балкану ако имаш пара сто пута бољи. Ако преживљаваш, боље је на Западу. Ех сад, све је како је ко навикао.

Ја сам имао и на Балкану, и у Амстердаму, и имаћу кад одем негдје треће, такав ми грах пао. Али не купујем ципеле од миљу, нити лажем да то радим.

У Детроиту је фуј. То сигурно знам, отишао сам у мају из Торонта на двије ноћи, и у то говно сигурно више крочити нећу. Горе развијене државе од Америке сигурно нема.
HAVANA

#20613 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Evo cekam dijete da mi se vrati iz njemacke sa razmjene ucenika.Nadam se da se nije zaljubila u nakog hansa,pa da mi ode u hamburg kuku meni. :cry:
HAVANA

#20614 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Il da hans dodje meni :cry:
HAVANA

#20615 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Il da mi svi idemo kod hansa?
HAVANA

#20616 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Odo je odma u zmaj na cevape odvest sa stanice,da se dozove.
HAVANA

#20617 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Odma su oni meni nju na svoje poceli,drugi dan u ucionicu,crtaj,pisi...i na proteste,galami,vici,klima,ovo,ono... :twisted: Bihuzure mi dijete,sreca pa kod nas nema protesta,nema potrebe,nama je sve potaman... :oops:
HAVANA

#20618 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Blago meni kad sad dobijem cokoladu iz lidla i carape iz hm-a.
HAVANA

#20619 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Jebo ih vranduk upisacu se.
HAVANA

#20620 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Evo ihhh :-D
Maraschino

#20621 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Maraschino »

HAVANA wrote:Jebo ih vranduk upisacu se.
Sto nisi sacekao do sutra pa ko covjek prosao. :D
HAVANA

#20622 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ma nisam ja,ja cekao autobus na zeljeznickoj...Oni kasnili.
Last edited by HAVANA on 01/11/2019 01:16, edited 1 time in total.
HAVANA

#20623 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Uglavnom sve super,puna utisaka .. :-D
Maraschino

#20624 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Maraschino »

:thumbup: :D
moonca

#20625 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

У Детроиту је фуј. То сигурно знам, отишао сам у мају из Торонта на двије ноћи, и у то говно сигурно више крочити нећу. Горе развијене државе од Америке сигурно нема.

.. :lol:
Post Reply