Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#20576 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Qler wrote:Meni je generalno glupo ovi danasnji "trkaci" sa dizelima... brate koliko god imao konja, nisi ti nikakav "trkac" ili ljubitelj brzine i brzih automobila sa dizelom.. ti si samo kokuz koji hoce da ide brzo... Ako si petrolhead, ljubitelj automobila i ako volis to, ti ces voziti benzinca pa makar dao zadnju marku za litar goriva...
Po nekim trkackim postulatima i svjetonazorima su upravu, ali ne mozes zanemariti napredak turbo-dizela u odnosu na amto benzinac (ok, u toku je era turbo-benzinaca, ali kod nas je jos uvijek "na snazi" odnosno turbo-dizel vs atmo benzinac).
Vrati se malo unazad i uzmi par primjera.
E30, imao dva dizela, 324d sa 85 KS i 324d sa 115 KS, a benzince do 170 KS (naravno ne ubrajam M3), pri cemu je vecina benzinaca bila jaca od najjaceg dizela. Kako ces onda biti trkac u 6-taku od 115 KS? Jbga, u F30 imas benzince u rasponu od 134 do 250 KS, a dizele od 115 do 300 KS i
Eto i u tvojoj "bransi"... Ford Mondeo Mk1, jedini dizel je bio 1,8 TD sa 90 KS tj jednako kao i najslabiji benzinac koji su isli do 200 KS, danas se lijepo mozes "trkati" sa 200 dizelski konja.
NHF ali sa nekim srednjim dizelom od 180 KS mozes biti itekakav "trkac" i pritome zaboravljas da " samo kokuz koji hoce da ide brzo" u startu vise plati auto neko real petrolhead koji ce zadji dinar dati za benzin i pitanje je kad ce mu se ta "uvala" isplatiti...
Da se razumijemo, ja sam old skul i uvijek za benzin, ali treba biti realan...
Qler

#20577 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

Ovaj trkac sigurno nece kupiti skupljeg dizela jer su to vecinom pregazene rage... Ma sve i da je brzi i jaci, ja kad ga cujem kako radi, dimi i kad zakuca na 4500rpm... jebo to... Neki dan sam se vozio u RX-8... ma jarane halal joj svaki litar...
Throttle

#20578 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Problem je sto su ti svi trkaci u dizelima sa 110-120KS ili manje :-)
tempuser

#20579 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Qler wrote:Ovaj trkac sigurno nece kupiti skupljeg dizela jer su to vecinom pregazene rage... Ma sve i da je brzi i jaci, ja kad ga cujem kako radi, dimi i kad zakuca na 4500rpm... jebo to... Neki dan sam se vozio u RX-8... ma jarane halal joj svaki litar...
Pa eto i tu povuci paralelu, "trkac" koji kupi ragu od nekih 110-130 KS u nekom Golfu IV ili slicno ima alternativu i 2,0 atmo benzincu od kojeg je potentniji u vecini rezima vonje (bez da racunamo potrosnju).
Ja razumijem tu "emotivnu" stranu sto ne volis da ga cujes i da dimi, ali matematiku i fiziku ne mozes osporiti...
BadBoy

#20580 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Pa upravo je to i privlačnost TDI motora kod lokalnih trkača. Što mu sa pišljivih 115 ks daje osjećaj da nešto kao "vuče" (na 1200 obrataja "prima" gas) i to je ono što oni vole. Vole i kad u četvrtoj stisnu gas i "preskoče" onog ispred, bilo u gradu bilo na otvorenoj cesti. To je nešto što realno TDI (ali i drugi turbo-dizeli mada je kod TDI-a to najbolje izraženo i najzastupljeniji je motor na ovim prostorima) omogućava.

Znam, okružen sam takvim.

Nije ispravno, smiješno je, ali takva je situacija u Bosni.
tempuser

#20581 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Throttle wrote:Problem je sto su ti svi trkaci u dizelima sa 110-120KS ili manje :-)
A ovi sa110-120 KS u benzincu su "legitimni" trkaci, samo zato sto ga moze navuc na 6k o/min?
славянин

#20582 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by славянин »

BadBoy wrote:Pa upravo je to i privlačnost TDI motora kod lokalnih trkača. Što mu sa pišljivih 115 ks daje osjećaj da nešto kao "vuče" (na 1200 obrataja "prima" gas) i to je ono što oni vole. Vole i kad u četvrtoj stisnu gas i "preskoče" onog ispred, bilo u gradu bilo na otvorenoj cesti. To je nešto što realno TDI (ali i drugi turbo-dizeli mada je kod TDI-a to najbolje izraženo i najzastupljeniji je motor na ovim prostorima) omogućava.

Nije ispravno, smiješno je, ali takva je situacija u Bosni.
Zavisi koji motor valjda... TDI sa 115 ks .. mislim ozbiljno kakav gas. Ali 200+ ks fino je moze "povuci".
tempuser

#20583 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

BadBoy wrote:Pa upravo je to i privlačnost TDI motora kod lokalnih trkača. Što mu sa pišljivih 115 ks daje osjećaj da nešto kao "vuče" (na 1200 obrataja "prima" gas) i to je ono što oni vole. Vole i kad u četvrtoj stisnu gas i "preskoče" onog ispred, bilo u gradu bilo na otvorenoj cesti. To je nešto što realno TDI (ali i drugi turbo-dizeli mada je kod TDI-a to najbolje izraženo i najzastupljeniji je motor na ovim prostorima) omogućava.

Nije ispravno, smiješno je , ali takva je situacija u Bosni.
Sta je u boldiranom lose i pogresno? Sta treba, da ga vraca u nizu i zabija u obrtaje van optimalnog podrucja da bi zadovoljio necije istancane standarde voznje? Ne kontam...
Travnički Noćni Šetač

#20584 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

BadBoy wrote: To je nešto što realno TDI (ali i drugi turbo-dizeli mada je kod TDI-a to najbolje izraženo i najzastupljeniji je motor na ovim prostorima) omogućava.
nije... i JTD i TDCi su po tom pitanju bolji... ali dosta ima i u prenosnim odnosima u transmisiji...
Throttle

#20585 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

tempuser wrote:
Throttle wrote:Problem je sto su ti svi trkaci u dizelima sa 110-120KS ili manje :-)
A ovi sa110-120 KS u benzincu su "legitimni" trkaci, samo zato sto ga moze navuc na 6k o/min?
Ne, odgovorio ti je badboy vec.
Zavisi i u kojem je autu, 110KS u passatu nije nista specijalno al je u Polu solidno brz auto
franceska

#20586 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by franceska »

Jutros kiša, kolaps odmah. Ljudi (a pogotovo žene :roll: ) voze 30km/h. Bespotrebno.
Ako niste sigurni, ili se plašite po mokrom kolovozu voziti, molim vas ostavite vaše ljubimce na 4 točka na parkingu i koristite gradski prevoz.
Nekad mi se čini da su ovi vozači/ce opasniji od onih koji profuraju 100km/h :-)
kakaljin

#20587 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

franceska wrote:Jutros kiša, kolaps odmah. Ljudi (a pogotovo žene :roll: ) voze 30km/h. Bespotrebno.
Ako niste sigurni, ili se plašite po mokrom kolovozu voziti, molim vas ostavite vaše ljubimce na 4 točka na parkingu i koristite gradski prevoz.
Nekad mi se čini da su ovi vozači/ce opasniji od onih koji profuraju 100km/h :-)
100 % istinito
Alevn

#20588 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Alevn »

ima jedna dama svaki dan oko 15.30 na pravcu m.dvor-ilidza, vozi sivi megane, ne prelazi 40 km/h u najboljem slucaju, kisa snijeg sunce, ljeto-zima, uhvati se krajnje lijeve trake, u drugu ubaci i lagano
tempuser

#20589 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Throttle wrote:
tempuser wrote:
Ne, odgovorio ti je badboy vec.
Zavisi i u kojem je autu, 110KS u passatu nije nista specijalno al je u Polu solidno brz auto
Sta mi je odgovorio? Da je pogresno koristi obrtni moment i potencijal savremenog (relatvno) turbo-dizela koji vuce iz niskih obrtaja nego ga treba vracati u nizu i vrtiti na visokom obrtajima gdje je beskoristan da bi se zadovoljili neciji ukusi?
Da li mi ovdje govorimo o trkacima sa dizelima od 120 KS ili trkacima u autima od 120 KS ili trkacima u velikim autima od 120 KS? Jer ako govorimo o trkacima u autima od 120 KS i velikim autima onda nema razlike dizel ili benz, mozda je dizel zbog vise o/min i veci trkac.
Jedno vrijeme sam uporedo vozio Fabiu 1,9 TDI 100 KS i 1,4 16v 100 KS, znaci isti auto sa isto stange. Jeste da je benz ljepsi za cuti i jest merak kad potegne u visokom obrtajima, ali za prosjecnu konfiguraciju cesta i nacin voznje u BiH dizel je puno potentniji i pogodniji, a da pri tome ptorosnju ne uzimam u obzir, da ne idem kako je 100 dizel KS u tako malo autu preskakaklo puno ozbiljnije aute po cesti.
Throttle

#20590 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Dizel sa 115KS daje lazni osjecaj snage i zato ih kupuju trkaci :thumbup:
Na stopericu je pretezno u pet deka, al subjektivno je osjecaj na strani dizela kad povuce jer svaki benzinac vuce linearno i nema naglih provala snage da kucaju u sjediste
Ne znam sta ti tu nije jasno
Prica je o trkacima a ne o brdima po Bosni
P.S. Preskakao sam i ja s korsom dizele po 150KS al zato sto je manje auto i to nema veze s ovom gore pricom
amar1994

#20591 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Tacno,kad se gleda kazaljka nista posebno ne ubrzava,a momentalno povuce al zato nakon 35oo :(

bas da vuce od 1200,vuce al u qrcu al eto..V6 benzinac vuce odakle god hoces,nema turbo laga nikako :D
tempuser

#20592 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Throttle wrote:Dizel sa 115KS daje lazni osjecaj snage i zato ih kupuju trkaci :thumbup:
Na stopericu je pretezno u pet deka, al subjektivno je osjecaj na strani dizela kad povuce jer svaki benzinac vuce linearno i nema naglih provala snage da kucaju u sjediste
P.S. Preskakao sam i ja s korsom dizele po 150KS al zato sto je manje auto i to nema veze s ovom gore pricom
Daje lazni osjecaj snage u odnosu na sta? Na benzinca od 115 KS?
Sta je lose sto dizel naglo ubrza i zakuca za sjedalo u odnosu na linearni razboj snage ako je stoperica u 5 deka? Sta je lose u tome sto ga ne moras vratiti u nizu kad pretices nego samo stisned gas, pogotovo ako zavrsis manevar prije nego udje u mrtvu zonu? Sto trebas biti manji "mjastor" voze jer ne moras da saltas? Nikako da to neko objasni do kraja sta je tu lose...
Preskocio bi ti da ti ne kazem sta da ga je ciko sa 150 KS bar malo nagazio, da ne kazem vozio na tvoj nacin.
Last edited by tempuser on 19/03/2019 13:33, edited 1 time in total.
славянин

#20593 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by славянин »

tempuser wrote:
Throttle wrote:Dizel sa 115KS daje lazni osjecaj snage i zato ih kupuju trkaci :thumbup:
Sta je lose sto dizel naglo ubrza i zakuca za sjedalo u odnosu na linearni razboj snage ako je stoperica u 5 deka? Sta je lose u tome sto ga ne moras vratiti u nizu kad pretices, pogotovo ako zavrsis manevar prije nego udje u mrtvu zonu? Nikako da to neko objasni do kraja...
Preskocio bi ti da ti ne kazem sta da ga je ciko sa 150 KS bar malo nagazio, da ne kazem vozio na tvoj nacin.
:D :lol:
Inace najvise volim ove sto krenu da preskacu ... :D
Last edited by славянин on 19/03/2019 13:34, edited 1 time in total.
amar1994

#20594 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

nista nije lose al kratko traje,nema poslije 35oo nista,samo se dernja i vibrira svaki i kakve sve ovo veze ima,ja znam jednog sto se trkao sa 206 1.1 :lol: ,dok nije proletio na protektu :-)

opet kruska jabuka,sta bi da je throttle imao dBilas turbo kit,sta bi onda ljuti dizeli 8-)
Throttle

#20595 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

tempuser wrote:
Sta je lose sto dizel naglo ubrza i zakuca za sjedalo u odnosu na linearni razboj snage ako je stoperica u 5 deka? Sta je lose u tome sto ga ne moras vratiti u nizu kad pretices nego samo stisned gas, pogotovo ako zavrsis manevar prije nego udje u mrtvu zonu? Sto trebas biti manji "mjastor" voze jer ne moras da saltas? Nikako da to neko objasni do kraja sta je tu lose...
Da, na benzinca. Zakuca u sjediste i izgleda da imas 20-30KS vise.
Prije nego pocnes sa tim "znas vec sta", izvadi malo glavu iz guzice i procitaj sta sam napisao
http://www.zeperfs.com/en/duel6786-271.htm
P.S.Istina, potegao je sekundu dvije kasnije al ipak je potegao punim gasom :wink:
Last edited by Throttle on 19/03/2019 13:36, edited 1 time in total.
tempuser

#20596 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Vecinu toga sto preticem TDI-ijem ja zavrsim ispod tih famoznih 3,5k o/min tako da...
amar1994

#20597 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

eh pa eto,sad su im i benzince napravili da vuku od 800,jos automatik DCT i sreci nema kraja..
Throttle

#20598 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

A i da se razumijemo, nemam ja nista protiv tih s dizelima, za sad vozim benzin, roditelji imali dizele i par godina samo njih vozio, mozda sutra opet kupim isto dizela. Poenta je da je tdi najbrzi na svijetu ocam'. E zbog toga travnicki snima sta snima i slicni :thumbup:
amar1994

#20599 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol: :lol: sace se opet naljutit tempi.. :D

manje komplekse imaju ljudi sa jacim i boljim autima,pretknem sasvim normalno x5,touareg i slicno,al zato baje sa isluzenim pasonjama i golferima dodaju gas :izet:
Last edited by amar1994 on 19/03/2019 13:42, edited 2 times in total.
tempuser

#20600 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Throttle wrote:
Da, na benzinca. Zakuca u sjediste i izgleda da imas 20-30KS vise.
Prije nego pocnes sa tim "znas vec sta", izvadi malo glavu iz guzice i procitaj sta sam napisao
http://www.zeperfs.com/en/duel6786-271.htm[/quote]

I sta je tu lazno? Jel zakuca i ima li bolje medjuubrzanje od benzinca na niskim obrtajima? To je jednostavno drugaciji razvoj snage. Jel to ne treba koristiti nego saltati u nizu? Sta je tu pogresno? Vrati benzinca u nizu i zakucace te i on, a dizel nece.
Ako nije elementarno neznanje ja tu vidim samo bezrazkoznu vozacku ljubomoru sto neko "samo" da gas i ubrza, a neko mora vratiti u nizu i ubrzati.
Kad budes precizan o kojoj Corsi se radi potezi teoriju u virtualne tabele...
Last edited by tempuser on 19/03/2019 13:42, edited 1 time in total.
Post Reply