Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
commendatore

#20576 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by commendatore »

vjeshalica wrote:I ja da pitam da li ekser narusava balans?
ako ambalaza rotira onda da ako ne rotira onda owawa-uwuwuw yeeaaa
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20577 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Meni vulkanizer rece, da se radi balans nakon popravke ostecenja, tj krpljenja..
MAN-lion's coach

#20578 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MAN-lion's coach »

Gdje ima kvalitetno a povoljno da se sitna ostecenja poprave na vozilu? Klasicne tačkice i sitne parotine? U Sarajevu?
Dajte neki savjet kod koga otici da ne napravi insana budalom.

I jedno pitanje vezano za folije na vozila, da li je neko imao iskustvo oko stavljanja folije providne na komplet auto?
Da li bi se prije toga trebalo komplet limarija srediti lakirati ili sta vec pa se upustiti u stavljanje folije?Ima li ta folija efekta na te ogrebotine od prasine sa nasih cesta i kamencica?
JavierBosnia

#20579 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

MAN-lion's coach wrote:Gdje ima kvalitetno a povoljno da se sitna ostecenja poprave na vozilu? Klasicne tačkice i sitne parotine? U Sarajevu?
Dajte neki savjet kod koga otici da ne napravi insana budalom.

I jedno pitanje vezano za folije na vozila, da li je neko imao iskustvo oko stavljanja folije providne na komplet auto?
Da li bi se prije toga trebalo komplet limarija srediti lakirati ili sta vec pa se upustiti u stavljanje folije?Ima li ta folija efekta na te ogrebotine od prasine sa nasih cesta i kamencica?
Kvalitetno a povoljno tesko, pogotovo ako je tamnija boja auta. Tu ne vrijedi stedjeti pare.
Zavisi sta podrazumjevas pod tačkicama i parnicama. Parnica ako se osjeti pod prstom, ako kad vodom zalijes se i dalje vidi se ne moze srediti poliranjem i treba se farbati. Sad parnica na vratima, druga na haubi, treca na blatobranu znaci farbanje komplet tih dijelova.

Folije te su ekstra stvar. Limarija se ne mora lakirati nista, pod uslovom da je u dobrom stanju, to ce ti najbolje reci majstor kad pogleda auto, ovdje ti mi ne mozemo pomoci ni sa slikama cak.
Ima li efekta, pa jedino kad saniraš te dijelove, onda bi ih tako zaštitio, one ce se i dalje primjetiti pod folijom, a oko ljepljenja folije na te sitne stvari nema problema ako tebe nece nervirati sto znas sta se ispod krije a ne mozes naknadno sredjivati
toniran

#20580 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by toniran »

Imam pitanje,
Passat cc 2.0 TDI DSG 6 brzina

Imam problem sljedeci , kad idem na mali obrtajima auto pocne da trokira ali vrlo malo ali osjetljivo kao da pusta i pritiscem gas. Kad pustim gas nista ne osjetim samo kad drzim gas pritisnut. Kopcao sam na dijagnostiku auto nema nikakvih gresaka.
Sutra planiram sam skinut EGR ventil da ocistim.
MAN-lion's coach

#20581 Re: Pitamo Mehanicare ?

JavierBosnia wrote: Kvalitetno a povoljno tesko, pogotovo ako je tamnija boja auta. Tu ne vrijedi stedjeti pare.
Zavisi sta podrazumjevas pod tačkicama i parnicama. Parnica ako se osjeti pod prstom, ako kad vodom zalijes se i dalje vidi se ne moze srediti poliranjem i treba se farbati. Sad parnica na vratima, druga na haubi, treca na blatobranu znaci farbanje komplet tih dijelova.

Folije te su ekstra stvar. Limarija se ne mora lakirati nista, pod uslovom da je u dobrom stanju, to ce ti najbolje reci majstor kad pogleda auto, ovdje ti mi ne mozemo pomoci ni sa slikama cak.
Ima li efekta, pa jedino kad saniraš te dijelove, onda bi ih tako zaštitio, one ce se i dalje primjetiti pod folijom, a oko ljepljenja folije na te sitne stvari nema problema ako tebe nece nervirati sto znas sta se ispod krije a ne mozes naknadno sredjivati
Nije tamna boja. Dubina tih tačkica sigurno se ne bi mogla riješiti poliranjem, možda neke sitnice na par mjesta.
Nekako računam da bi bilo glupo da stavim foliju preko oštećenog temelja tj. lima. Nisu to sad neka velika oštećenja ali ako se zagledaš izbliza to se vidi.Tipična oštećenja vozila kod nas. Da li bi možda se mogla staviti folija u boji preko toga, ali i to mi djeluje ciganski?
shandrprcSA

#20582 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

koje je auto u pitanju?
JavierBosnia

#20583 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Folije u boji nisu ciganske ako se radi kako treba i kvalitetno, ali to ti je skup posao
Da koji je auto reci, a moj savjet ti je da auto ispoliras sad pred ljeto taman i da na tome ostanes

De ogrebotine, packice ce uvijek biti. Vjeruj mi je lakse ti je sad to gledati, nego izdvojiti fine pare da to sredis, i nakon 10 dana da vidis novu ogrebotinu
MAN-lion's coach

#20584 Re: Pitamo Mehanicare ?

Ma ne, nisi me razumio, kažem ciganski mi je presvlačiti oštećenja. Opet nekako, ako i sredim te sitnice, one će se neminovno opet pojaviti, nego me strah s obzirom da ću vozariti na posao, a zimi udaraju kamenice na sve strane, da sad ispadne ko da voženo na ratištu. Pa barem koliko-toliko da zaštitim da to ne korodira poslije.
Golf 5.
vjeshalica

#20585 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vjeshalica »

nemoj samo stavljat onaj sisobran ima skroz da ostaneš bez haube kad istruhne :skoljka:
commendatore

#20586 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by commendatore »

:lol:
alica.k

#20587 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by alica.k »

Koliko sam se zeznula sto sam kupila dizela umjesto benzinca? Nisam nikad vozila dizela nakon sto sam polozila, nije mi to nesto nikad zabremedet bilo (iako znam da je kod nas tdi svima bog), ali eto dizel mi ispade sad :sad: :sad: :sad: i sad se nesto premisljam jesam li trebala...
Maraschino

#20588 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maraschino »

konektovan wrote:Meni vulkanizer rece, da se radi balans nakon popravke ostecenja, tj krpljenja..
Naravno da treba uraditi a kosta, nista. Svako skidanje i ponovna montaza gume trebalo bi balans raditi.

Ja dok skinem tocak, majstore haj molim te prekontrolisi balans. :D
vjeshalica

#20589 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vjeshalica »

alica.k wrote:Koliko sam se zeznula sto sam kupila dizela umjesto benzinca? Nisam nikad vozila dizela nakon sto sam polozila, nije mi to nesto nikad zabremedet bilo (iako znam da je kod nas tdi svima bog), ali eto dizel mi ispade sad :sad: :sad: :sad: i sad se nesto premisljam jesam li trebala...
mislim da nisi se zajebala
mi imamo kući jednog dizla i benzinca
meni lično je benzinac tito,ali to je vjerovatno stvar navike,ništa drugog i na poslu nam je službeni benzin
mozda ti je samo neobično,al sad ne bih ulazila u neko održavanje ili kvarove kod tvog modela jer se ne razumjem u to,i teško je procijeniti šta bi dobila a šta izgubila da si uzela benzinca umjesto dizela
sjedi i vozi ne razmišljaj o tome....
alica.k

#20590 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by alica.k »

vjeshalica wrote:
alica.k wrote:Koliko sam se zeznula sto sam kupila dizela umjesto benzinca? Nisam nikad vozila dizela nakon sto sam polozila, nije mi to nesto nikad zabremedet bilo (iako znam da je kod nas tdi svima bog), ali eto dizel mi ispade sad :sad: :sad: :sad: i sad se nesto premisljam jesam li trebala...
mislim da nisi se zajebala
mi imamo kući jednog dizla i benzinca
meni lično je benzinac tito,ali to je vjerovatno stvar navike,ništa drugog i na poslu nam je službeni benzin
mozda ti je samo neobično,al sad ne bih ulazila u neko održavanje ili kvarove kod tvog modela jer se ne razumjem u to,i teško je procijeniti šta bi dobila a šta izgubila da si uzela benzinca umjesto dizela
sjedi i vozi ne razmišljaj o tome....
Ono sto sam ga vozila, ok je bio, nista strasno i definitivno ne sto sam ocekivala (u smislu da se sav trese i da se puno cuje). Al kome god kazem, odma mi pocnu pricati o nekim zamajevicama (neam pojma sta je to) i DPFovima (to otprilike znam sta je). Predjem oko 30 kilometara autoputem iz Vogosce do Hrasnice i nazad tri-cetiri puta sedmicno, ostalo je sve gradska voznja...
Tablice ce biti gotove u utorak, pa cemo vidjeti kako se pokaze... ali tacno se razmisljam jesam li gresku napravila :(.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20591 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Maraschino wrote:
konektovan wrote:Meni vulkanizer rece, da se radi balans nakon popravke ostecenja, tj krpljenja..
Naravno da treba uraditi a kosta, nista. Svako skidanje i ponovna montaza gume trebalo bi balans raditi.

Ja dok skinem tocak, majstore haj molim te prekontrolisi balans. :D
Ja uvijek pri promjeni guma, zimske/ljetne i obrnuto , radim balans. Mnogi kazu da bacam pare, ali ja ne mislim tako.
the_hooligan_ec

#20592 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

commendatore wrote:
the_hooligan_ec wrote:Škoda Felicia 1.3 1997 kod djevojke kad je auto hladno drzi dugo visoke obrtaje cak i do 2000 ,a nekad zna i zagrijan kad je tj kad se igasi pa opet upali...Koji mogu simptomi biti :?:
pokusava naci put do grajfera ne ide
To malo humora?
JavierBosnia

#20593 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

MAN-lion's coach wrote:Ma ne, nisi me razumio, kažem ciganski mi je presvlačiti oštećenja. Opet nekako, ako i sredim te sitnice, one će se neminovno opet pojaviti, nego me strah s obzirom da ću vozariti na posao, a zimi udaraju kamenice na sve strane, da sad ispadne ko da voženo na ratištu. Pa barem koliko-toliko da zaštitim da to ne korodira poslije.
Golf 5.
Imamo isti auto
Image

Bas nekidan sam se ovdje ibretio da me lik na privatnom parkingu ovako izudarao. I sta sutra ja odlucim popravljati to i ulozim par stoja, ovo ce se pojaviti kroz 10 dana. Msm auta stara 15 godina i ne vrijedi toliko ulagati
Mislio sam da ti je auto po prici 2015 god, lezi i ne razmisljaj o tome.
commendatore

#20594 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by commendatore »

the_hooligan_ec wrote:
commendatore wrote:
the_hooligan_ec wrote:Škoda Felicia 1.3 1997 kod djevojke kad je auto hladno drzi dugo visoke obrtaje cak i do 2000 ,a nekad zna i zagrijan kad je tj kad se igasi pa opet upali...Koji mogu simptomi biti :?:
To malo humora?
malo nadam se da se ne ljutis
btw pogledaj klapnu leptira gasa cesti su slucajevi zaprljavanja i otlzivanja standardan ptoblem i na 1.3 i na 1.6 benzinvima automatski saug
the_hooligan_ec

#20595 Re: Pitamo Mehanicare ?

commendatore wrote:
the_hooligan_ec wrote:
commendatore wrote:
To malo humora?
malo nadam se da se ne ljutis
btw pogledaj klapnu leptira gasa cesti su slucajevi zaprljavanja i otlzivanja standardan ptoblem i na 1.3 i na 1.6 benzinvima automatski saug
Da si još bogdo napisao ispod tog grajfera ovo sad, ne bih :D :lol: malo je zasmetalo al haj, znam da nije sad nešto felicia al je dugo služi.. Vidjet ću klapnu može li se čišćenjem, a ako je otkazala ništa nek se rješava... Hvala ti :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20596 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

the_hooligan_ec wrote:Vidjet ću klapnu može li se čišćenjem, a ako je otkazala ništa nek se rješava... Hvala ti :thumbup:
pregledaj malo i da nije neko crijevo od vakuuma spalo ili puklo,a kad budes cistio klapnu ocisti i motoric ler gasa,ako je mpi motor :thumbup:
commendatore

#20597 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by commendatore »

the_hooligan_ec wrote: Da si još bogdo napisao ispod tog grajfera ovo sad, ne bih :D :lol: malo je zasmetalo al haj, znam da nije sad nešto felicia al je dugo služi.. Vidjet ću klapnu može li se čišćenjem, a ako je otkazala ništa nek se rješava... Hvala ti :thumbup:
haj javi stae bilo da vidimo jesmol pomogli stagod...
ima dosta sprejeva za ciscenje karburatora mislim da moze pomoci
the_hooligan_ec

#20598 Re: Pitamo Mehanicare ?

commendatore wrote:
the_hooligan_ec wrote: Da si još bogdo napisao ispod tog grajfera ovo sad, ne bih :D :lol: malo je zasmetalo al haj, znam da nije sad nešto felicia al je dugo služi.. Vidjet ću klapnu može li se čišćenjem, a ako je otkazala ništa nek se rješava... Hvala ti :thumbup:
haj javi stae bilo da vidimo jesmol pomogli stagod...
ima dosta sprejeva za ciscenje karburatora mislim da moze pomoci
Hoću hvala vam obojici na pomoći probam čim ugrabim vremena i javim rezultate.. :thumbup:
Zlaja9

#20599 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Zlaja9 »

Pozdrav svima
Prije dva dana sam slucajno vozio pod rucnom nekih 200 300 metara, na prvom ili drugom zubu je bila. Nisam razvio vecu brzinu srecom. Juce sam ga odvezao na malo vecu strminu, rucna drzi kao i prije, medjutim kad je spustam cuje se neko struganje, i to samo dok sam na strmini. Koliko sam primjetio kad sam na ravnom i spustam rucnu to se ne cuje. Da li neko od raje zna sta bi ovo moglo biti?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20600 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

mozda je najbolje da odes do majstora nek pregleda da se nije potrosila plocica ili pakna
Post Reply