iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Saka

#20576 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

isx wrote:Koje solidne bluetooth slušalice koštaju 10$ da sebi kupim tuce.
https://www.aliexpress.com/item/Bluedio ... 20669.html
Imaš review na Unbox Therapy: https://www.youtube.com/watch?v=9r462oO1cUU
Bile $10 za Black Friday, ja uzeo za $11 za Cyber Monday, sasvim solidno zvuče. Naravno nisu ko Jaybird X koje su me koštale $150 ali nisu ništa lošije od većine standardnih in-ear slušalica uključenih sa smartphonima. Dokaz da su jeftine BT slušalice postale prilično dobre.
Ako neko hoće dobre full wireless BT sluše preporučujem: https://www.aliexpress.com/item/SYLLABL ... 26007.html
Bio deal $18.50 sedmicu prije Black Friday-a. Zvuk OK, u svakom slučaju bolje nego davati $160+ za AirPods, bar kao entry model. :)
Saka

#20577 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Better Man wrote:
Saka wrote:Jest samo CD i DVD je svakako trebalo izbaciti jer je prevazidjena tehnologija. Vi rezonujete isto kao da je Apple neka sekta koja hipnotiše narod pa oni ne znaju da mogu kupiti 200 drugih vrsta laptopa za 5 puta manje para, ali su zaludjeni pa ne vide oko sebe. To jednostavno nije tako. Ja sam svoj MBP platio masno prije 4 godine ali zato sam mu dusu izvukao i dan danas radi brze od dobre vecine najnovijih PC laptopa. I koristicu ga jos najmanje par godina a onda prodati i opet izvuci pozamasnu svotu. A nema CD player. :D
Mom je evo već 7 i pol godina i radi kao prvog dana, a ima i cd Player. Jedno je nešto izbaciti i da više nikako nemaš u ponudi, a drugo je nešto izbaciti i onda to ponuditi kao dodatak, koji dodatno moraš platiti. Svi ovi windows laptopi po pitanju dugotrajnosti se ne mogu porediti sa MBP, ali mi se ne sviđa što neke stvari ukidaju i moraš ih dodatno kupiti.
Ma ne moraš ih dodatno kupiti. Mogao si ti kupiti i DVD drive od Samsunga, ako ti baš treba, pa spojiti na USB. Meni DVD ne treba, naprotiv drago mi je da je svaki mehanički drive otišao u historiju, jedva čekam da flash storage još pojeftini pa da i Hard Drive nestane.
E sad što im je svaki naredni MBP skuplji od prethodnog to je već bezobrazluk, ali ne tjera me niko puškom da ga kupujem, jbg.
diablobih

#20578 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

Ne znam nake, jedan kupio od 50tak KM, drugi jeftinije, 4.2 verzija, smece zvuk, mislim nije sad smece, ali bolje moje sonyeve od 20 KM rade posao, nego te njegove, da ne govorim o ovim drugim. Vidim i po netu, moras dati 300+ dolara, da bi dobio slusalice u rangu nekih od 100+ KM koje su wired.

Realno niti imam zelje, niti volje da dajem toliko para za slusalice, samo zato da ih ne bih povezivao kablom, a da budu kako treba.

Po meni totalna glupost, ali eto, kada covjek ne zeli da prizna da su za kurac wireless slusalice, iako ima toliko izvora po netu da je tako, ne samo od audiofila, vec i normalnih ljudi, onda ja tu ne mogu nista.
kindlas

#20579 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

https://www.ebay.com/itm/Jaybird-X3-In- ... LraYwaivNw

95$ sa postarinom, zadnji model Jaybird X3, strasne slusalice i nijedan prosjecan korisnik nece skontati razliku izmedju njih i nekih wired slusalice koje kostaju isto toliko. X1 i X2 se mogu naci jos jeftinije.

Evo i review:
https://www.youtube.com/watch?v=77aeW3bsCzc
diablobih

#20580 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

I izgubis naku plastiku, i moras kupiti nove sluse. Za 100 dolara mogu dobiti vrhunske wired slusalice. Umjesto toga da platis 100 dolara, sto je 165 KM, a da su wired, vrijedile bi 10tak dolara, eto 15.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#20581 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

Dolazim sa 6s i slusalice mi apsolutno ništa ne znače; ali sam se pozitivno iznenadio kad sam telefon priključio u oba auta bez ikakvih problema, jedno iz 2016 drugo iz 2008 ali jos starijih tehnologija par godina;

iP8 u potpunosti zadovoljava moje potreba tipa kamera, pozivi, radio, muzika, podcast ili razgovori na sami telefon ili preko bluetooth u oba auta, s tim sto ovo starije auto sad ima kao bluetooth, sve obavljam preko njegovog ozvučenja, sto sa iP6s mi je bila opsta neznanica

Jedina mahana je to sto sad se ne moze istovremeno puniti i koristiti
kindlas

#20582 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

Na ovim Jaybird slusalicama ne mozes izgubiti nista sto ne mozes i na onima sa zicom. Povezane obje slusalice kao i one koje imaju zicu, nikakve razlike, ako izgubis ove izgubit ces i wired jer nemaju nikakvih odvojenih dijelova (nisu kao Apple AirPods ili one od Samsunga).
Saka

#20583 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Ma pusti trolla, trudi se dokazati da je bolja ručna testera od motorke. Čuj možeš izgubiti. Možeš i glavu izgubiti, pa šta ćemo sad. Nek koristi šta misli da mu je bolje, ostatak svijeta će ga za nekoliko godina pitati za šta ti je ta špaga.
diablobih

#20584 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

kindlas wrote:Na ovim Jaybird slusalicama ne mozes izgubiti nista sto ne mozes i na onima sa zicom. Povezane obje slusalice kao i one koje imaju zicu, nikakve razlike, ako izgubis ove izgubit ces i wired jer nemaju nikakvih odvojenih dijelova (nisu kao Apple AirPods ili one od Samsunga).
Za punjenje imas neku debilnu plastiku, mali komadic, i mozes ga izgubiti. Kvalitetne samo kao one od 20tak KM, a das za njih 165 maraka ccc.
basicm

#20585 Re: iPhone - All about

Post by basicm »

Meni se cini da ste vi neki mladji klinci i da je sve novo automatski bolje za vas.
Zica je bolja, ali manju zaradu donosi, zato je ispala, i ni za sta drugo.
Nije sve novo bolje, to je zabluda.
kokikol

#20586 Re: iPhone - All about

Post by kokikol »

Saka wrote:Ma pusti trolla, trudi se dokazati da je bolja ručna testera od motorke. Čuj možeš izgubiti. Možeš i glavu izgubiti, pa šta ćemo sad. Nek koristi šta misli da mu je bolje, ostatak svijeta će ga za nekoliko godina pitati za šta ti je ta špaga.
j... vas slušalice i telefoni šta se prepirete bezveze
strong69

#20587 Re: iPhone - All about

Post by strong69 »

basicm wrote:Meni se cini da ste vi neki mladji klinci i da je sve novo automatski bolje za vas.
Upravo to. Dovoljno je porediti cijenu Airpods slusalica i Apple zicanih slusalica. Airpods kostaju oko 200 € a zica oko 100 €. Ko moze taj i namece trendove i nista tu nema neobicno. Ali ne znaci svaki novi dodatak i pobljsanje.
kindlas

#20588 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

Kod slusalica su najvaznije one komponente koje ustvari prenose zvuk, a one su iste i kod bezicnih i onih sa zicom, bezicne su skuplje malo samo zato sto moras u njih staviti bateriju i cip za wireless (nije to nesto sto drasticno povecava cijenu). Nema sanse da za 20$ nadjes slusalice koje su po zvuku ravne Jaybird X3.

Sto se tice Apple AirPods one i nemaju neki zvuk i nisu ni blizu kvalitetom zvuka Jaybirdu, skupe su samo zato sto su Appleove i nije bas relevantno porediti ih sa ostalim.

Nisam siguran koliko ste upoznati sa cijenama ali mislim da niste odavno poredili. Evo primjer, na istoj stranici, isti proizvodjac slusalica i isti tip slusalica samo jedne bezicne a druge sa zicom, ista godina proizvodnje pa su i komponente koje salju zvuk 100% iste, tako da je i cijena ista (iako su ove bluetooth bile 50$ skuplje kad su tek izasle - opet nije 20$ vs 100$):

Wireless
https://www.apple.com/shop/product/MR3L ... a0a065ae01

Wired
https://www.apple.com/shop/product/MQFX ... a0a065ae01

Cijena ista, zvuk isti, ne vidim da su vasi argumenti validni u ovom slucaju?
basicm wrote:Meni se cini da ste vi neki mladji klinci i da je sve novo automatski bolje za vas.
To je tvoje misljenje. Sto se mene tice zica nikad nije bila bolja niti ce kad biti. Kakvo petljanje sa zicama i kablovima u 21 stoljecu pustite se toga ljudi, kad moram petljati one kablove od slusalica nema mi nista mrze na svijetu i onda kazete bolja zica, jest u proslom stoljecu.
Mega Man X

#20589 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Bolje se petljati s kablovima, nego puniti svakih 2 sata.
kindlas

#20590 Re: iPhone - All about

Post by kindlas »

Slazem se da nije optimalno trajanje baterije (nije 2 sata, ove bolje imaju 8 sati playtime), a s obzirom da slusalice svi u 90% slucajeva koristimo s mobitelom nesto se ne sjecam da nam baterije na mobitelu traju 30 dana :)
Kad punis mobitel punis i slusalice koje s njim koristis i nema problema, kome nije mrsko naravno, za sve ostale tu je zica :)
zateznistub

#20591 Re: iPhone - All about

Post by zateznistub »

:thumbup:
zateznistub

#20592 Re: iPhone - All about

Post by zateznistub »

kindlas wrote:Kod slusalica su najvaznije one komponente koje ustvari prenose zvuk, a one su iste i kod bezicnih i onih sa zicom, bezicne su skuplje malo samo zato sto moras u njih staviti bateriju i cip za wireless (nije to nesto sto drasticno povecava cijenu). Nema sanse da za 20$ nadjes slusalice koje su po zvuku ravne Jaybird X3.

Sto se tice Apple AirPods one i nemaju neki zvuk i nisu ni blizu kvalitetom zvuka Jaybirdu, skupe su samo zato sto su Appleove i nije bas relevantno porediti ih sa ostalim.

Nisam siguran koliko ste upoznati sa cijenama ali mislim da niste odavno poredili. Evo primjer, na istoj stranici, isti proizvodjac slusalica i isti tip slusalica samo jedne bezicne a druge sa zicom, ista godina proizvodnje pa su i komponente koje salju zvuk 100% iste, tako da je i cijena ista (iako su ove bluetooth bile 50$ skuplje kad su tek izasle - opet nije 20$ vs 100$):

Wireless
https://www.apple.com/shop/product/MR3L ... a0a065ae01

Wired
https://www.apple.com/shop/product/MQFX ... a0a065ae01

Cijena ista, zvuk isti, ne vidim da su vasi argumenti validni u ovom slucaju?
To je tvoje misljenje. Sto se mene tice zica nikad nije bila bolja niti ce kad biti. Kakvo petljanje sa zicama i kablovima u 21 stoljecu pustite se toga ljudi, kad moram petljati one kablove od slusalica nema mi nista mrze na svijetu i onda kazete bolja zica, jest u proslom stoljecu.
Koliko je tebi godina?
Qler

#20593 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

tlinest :)

ljudi pa LP ploče i danas imaju bolji zvuk od bilo kojeg digitalnog formata. Zvuk je analogan, nema te digitale koja ce biti bolja od analognog prenosa... kakvi BT i wireless kurci palci...
zateznistub

#20594 Re: iPhone - All about

Post by zateznistub »

Qler wrote:tlinest :)

ljudi pa LP ploče i danas imaju bolji zvuk od bilo kojeg digitalnog formata. Zvuk je analogan, nema te digitale koja ce biti bolja od analognog prenosa... kakvi BT i wireless kurci palci...
Eh... :kiselavoda:
Qler

#20595 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

zateznistub wrote:

Eh... :kiselavoda:

https://www.theguardian.com/music/2017/ ... -streaming

pff, wireless... jesi convinient, ali daaaleeeekoooo je to od kvelitete žicom...
Saka

#20596 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Jeste, al opet 99% ljudi koriste digitalni format. Bolji je zvuk i sa pojačala sa vakuumskim cijevima, pa opet ne vidim da ljudi nosaju ta pojačala i gramofone u džepovima.
Dakle nije sva poenta u tome gdje je bolji zvuk. Bolje je ono što ti olakšava život. A kvalitet zvuka je danas sasvim solidan i sa jeftinijih BT slušalica za većinu ljudi. Pogotovo onih koji 90% muzike slušaju sa Youtube-a ili sa 128kbps mp3 fajlova.
Qler

#20597 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Meni je samo fascinantna ta potreba da se opravda sve od apple-a. Znači svaku quratz koji oni naprave, nadju se neki koji će se na glavu nasaditi da to opravdaju. Sad na spisak dodajemo i uklanjanje 3,5mm jack..

Kako je ono bilo, nikad veci od 4'' to je idealno, kamera ne treba dobra, ne treba nam widgets, ne treba notifkacijski centar, landscape mode je za levate, onda najveca ubleha "retina display" jer nisu imali veliku rezoluciju i onda izmisle marketing name da prodaju muda pod bubrege :) ima jos bruku toga sad da ne rovim, ovo je iz glave... ali za sve sto ste galamili da ne treba i da to ne valja, sad vi uredno imate i tvrdite da je to nesto wow...

Faceunlock nikad nece biti ni safe ni convinient kao FingerprintID, ali da kazu da moras govno na glavu staviti svi bi poletili da tvrde da je to najbolje...
basicm

#20598 Re: iPhone - All about

Post by basicm »

Ima i toga definitivno, apple sta uradi aplauz ide. Imas s druge strane ove mladje kojima je sve prije 2000-te staro i svaka novost dobra. Dobro si rekao, LP najbolji zvuk, nekad je analogno bolje ili jedino rjesenje, i nikad fizicko ne moze biti gore od bezicnog kontakta. Mozda da probaju onu stvar znali bi da je fizicko konektovanje ipak najbolji prijenos podataka :)
Mega Man X

#20599 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Qler wrote:Meni je samo fascinantna ta potreba da se opravda sve od apple-a. Znači svaku quratz koji oni naprave, nadju se neki koji će se na glavu nasaditi da to opravdaju. Sad na spisak dodajemo i uklanjanje 3,5mm jack..

Kako je ono bilo, nikad veci od 4'' to je idealno, kamera ne treba dobra, ne treba nam widgets, ne treba notifkacijski centar, landscape mode je za levate, onda najveca ubleha "retina display" jer nisu imali veliku rezoluciju i onda izmisle marketing name da prodaju muda pod bubrege :) ima jos bruku toga sad da ne rovim, ovo je iz glave... ali za sve sto ste galamili da ne treba i da to ne valja, sad vi uredno imate i tvrdite da je to nesto wow...

Faceunlock nikad nece biti ni safe ni convinient kao FingerprintID, ali da kazu da moras govno na glavu staviti svi bi poletili da tvrde da je to najbolje...
Hajde iPhone fanovi.. ali Macbook-ovci su posebna vrsta. A ne znaju da custom build Hackintosh jede Macbook-u, iMac i koji već Mac u svim aspektima. :lol:
Saka

#20600 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Qler wrote:Meni je samo fascinantna ta potreba da se opravda sve od apple-a. Znači svaku quratz koji oni naprave, nadju se neki koji će se na glavu nasaditi da to opravdaju. Sad na spisak dodajemo i uklanjanje 3,5mm jack..
Ček ček, nije samo Apple izbacio 3.5mm jack već i Google, Essential, Motorola, Razer, HTC, Huawei, evo sad će i Nokia. Doduše da nije Apple to uradio vjerovatno ne bi niko od njih, tako da je očito ko kosi a ko vodu nosi.
Qler wrote:Faceunlock nikad nece biti ni safe ni convinient kao FingerprintID, ali da kazu da moras govno na glavu staviti svi bi poletili da tvrde da je to najbolje...
Znači Apple ti je bio dobar kad je uveo Touch ID na smartphone? Dobro, bilo je prije par beznačajnih telefona ali tek 2 godine nakon iPhone-a 5S je podrška za Fingerprint reader nativno integrisana u Android 6.0. Hajd sviju ti probaj prvo Face ID pa onda pričaj. Ovdje većina nešto tvrde a nisu ni probali, a kamoli koristili par sedmica da bi bili kompetentni dati sud. Nemoj brate tvrditi da nešto kurcu ne valja kad nisi ni probao.
Post Reply