Zavisi koji mehanizam ugradjuje .detroit-mercy wrote:btw, ima ovdje nas lik, poceo da dizajnira/pravi satove (rucno radi rucne satovemadner wrote:Nema mi nista smjesnije od toga da se ganjaju marke a nose kvarcni satovi.), cijena sitnica, par tisuca dolara
.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
paladinka
#20576 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
#20577 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto se mene tice,italija,holandija i spanija su zemlje u kojima bih mogao zivjeti,kad bi morao.512MB wrote:Ta će Italija
-
elcaliente
#20578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A mokri san svi Bosanaca Deutschland???HAVANA wrote:Sto se mene tice,italija,holandija i spanija su zemlje u kojima bih mogao zivjeti,kad bi morao.512MB wrote:Ta će ItalijaPasu mi.
- Bullet Tooth Tony
#20579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma Miyotu vjerovatnopaladinka wrote:Zavisi koji mehanizam ugradjuje .
- Radio Sarajevo
#20580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Алди је много веће смеће од Лидла, барем у Холандији. Чуо сам да је Алди Суд мало бољи.Lajavikrelac wrote:
Ovako: Kao prvo naveo sam Aldi a ne Lidl, a pored njih jos koliko trgovinskih lanaca gdje imas ogroman izbor namirnica i potrepstina, osim ako nisi neki vegan ili hipster pa kupujes specijalne bio natur glutenfrei bljutave hljebove i slično od 4-5 eura u takvim radnjama.
L'oreal, Garnier, Schwarzkopf, Nivea i Palmolive kozmetiku i sredstva za higijenu ssm kupovao bar duplo jeftinije nego u BL. Antiperspirant L'oreal Men u Erlangenu 1,20 eur u BL isti oko 6,5 KMAko ti koristis takodje neke bio natur fensi gelove za tusiranje i paste za zube od 15 eura (ima i takvih) onda nista. Jedino su parfemi skuplji nego u BL gotovo duplo, al to je luksuzna roba.
Adidas Terrex patike i trenerku sam na snizenju uzeo za 120 eura, u BL ISTE patike kostaju 270 KM, a Climacool trenerka 199 KM - na snizenjuU C&A nakupovao donjeg vesa i carapa da ne znam vise gdje cu s njim, paket carapa 10 pari 2,99 eura, a bokserice 99 centi po komadu. U BL bokserice da icemu valjaju komad 6 KM, a carape da imaju imalo pamuka i ne ispadnu prsti poslije dva nosenja 4 KM par....Sestrinoj maloj kupio tri haljinice u C&A za 1,99 eura, peri-deri evo skoro godinu dana niti se isprale ni ofucale, e sad ako ti patis od marki tipa Boss, CK, Lacoste i sl pa ti je sve ovo smece, jbg....
Cigarete su skupe, ali ne duvanim pa me ne zanimaju![]()
Jedino su skuplji kafana (ne bas svuda), stanarina (zavisi od vise faktora), usluge i luksuzna roba, ali za neke usluge bi se iznenadio koliko se mogu naci jeftinije, frizer npr, gdje ima dosta nasih ljudi pa ti dodju kuci i osisaju te za 10 eura![]()
Mada treba uzeti u obzir i da su neke cijene prilagodjene standardu, tako da...
Не једем бљутаве хљебове од пет еура, али не једем ни Алдијево смеће. Купим хљеб од 2,50 еура у Алберт Хајну, он ми је најукуснији.
Али воће, поврће, месо, риба и те ствари, то је у Алдију и Лидлу толико смеће да видиш на прву да је канцерогено. То се купује на пијаци и у месарама, рибарницама, и ту је много скупље него код нас, ако ишта ваља. Као што рекох, има и јефтиније, али не ваља курцу.
Што се тиче козметике, ту је једино Њемачка јефтинија јер је ДМ више социјалистичка него капиталистичка фирма, и хвала им за то. Ипак, у остатку Европе то није тако.
Што се тиче одјеће и обуће, и ту си у праву да су Х&М, Ц&А и слични јефтинији, али ако ти подржаваш рад с дјецом која раде за долар дневно, не значи да свако то подржава. Био памук који ти продају под зеленим лејблом у пракси не постоји. Зато је много боље узети ствари у Вајкикију у Сарајеву, или можда у Азелу, када има нешто на понуди јер Турска колико - толико плаћа своје раднике.
Дакле, то што купиш сестрични за 2 еура је неко дијете урадило за пет минута свог рада, а онда је направило још једно стотињак таквих хаљиница за бијеле сестричне широм цивилизованог свијета. На крају је добило оброк без мез меса и евентуално долар - два. Ја с тим не могу спавати, не знам за тебе...
Ципеле, тене, чизме и слично су неупоредиво јефтиније у Сарајеву. Исте ствари које у Холандији платим у еурима, тамо платим у маркама.
Није то више као што је некад било, да је свака мајица у Сарајеву 45 КМ и више. Одавно је то много јефтиније.
И што кажеш, услуге и луксуз, кафана, ресторани, позориште, спорт, кино и сл., то је све неупоредиво скупље на Западу, чак више пута него што су плате. Ако ми је кино карта 5 КМ у Сарајеву, у Амстердаму је плаћам 17,50 еура, што је седам пута више.
Ако ми је прање аута 10 КМ у Сарајеву (а има и ниже око Добриње), овдје је 25 еура и више, што је пет пута скупље.
Ако је шишање десетак марака, овдје је 30-40 еура, за жене не смијем ни помислити.
Ако Жељу гледам за ценера, овдје Ајакс морам платиит око 90 еура за исто такво мјесто. А Жељо је мој клуб, јебе ми се за Ајакс. То је брате 18 пута скупље.
Итакодаље. Дакле, све што нађеш јефтиније на Западу је живи курац, и квалитет је никакав, од хране, преко услуга, па све до било каквог "луксуза".
Не кажем да треба плаћати 750 еура ципеле, као што онај комплексаш тврди да ради, али мораш платити барем 150 ако желиш да су добре.
И опет ћу се вратити на причу с почетка. Преживљавање је на Западу лакше. Живот је на Балкану сто пута бољи, али ту мислим на прави живот, а не на отпатке из Алдија и Лидла, и Халал Фрајд Чикен као врхунац изласка.
- sinuhe
#20581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zar opet o Lidlu.
Lidl je samo manja prodavnica sa manjim asortimanom robe. Lidl postoji decenijama u Njemackoj a od 2000 se sire zapadnom Evropom a odnedavno su i u Srbiji.
Ljudi iz Bosne zale se na Lidl
Pastete, parizeri i vegete.
Ljudi iz Bosne zale se na Lidl
-
Nivelacija
#20582 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vlada Federacije rasporedjuje sredstva svih gradjana Federacije tako sto dodijele samo gradjanima Sarajeva 80 000 KM za docek nove godine, taj odnos Federacije prema svima ostalima najbolje pokazuje sto vecina predjela Bosne odumire. Kao da jadnom Sarajevu treba pomoći a Bihacu ne treba.
-
SD7
#20583 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ova tema jasno pokazuje koliki uticaj milorad ima na gradjane svih BH entiteta! Prosto nevjerovatno 
- Maraschino
#20584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lidl voce i povrce uvijek svjeze i jeftinije nego bilo gdje.
Koliko puta odem do pijace a ono sve smrzlo i nakon par sati smece ali zato Lidl uvijek svjeze.
Ostalo, nadje se ponesto.
Koliko puta odem do pijace a ono sve smrzlo i nakon par sati smece ali zato Lidl uvijek svjeze.
Ostalo, nadje se ponesto.
- konjislav
#20585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Razumijem Italiju i Spaniju, ipak je to Mediteran, vrh vrhova, ali odakle Holandija? Tamo stalno kisa i tmurno, sta tamo ima zbog cega bi tamo mogao zivjeti ako bi morao?HAVANA wrote:Sto se mene tice,italija,holandija i spanija su zemlje u kojima bih mogao zivjeti,kad bi morao.512MB wrote:Ta će ItalijaPasu mi.
- konjislav
#20586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fino, dobije bruto 1000 eura npr. plati rucak preko "firme" (realno nije bitno je li GmbH (d.o.o.), AG (d.d.), ili obrt) ili kupi hrane za firmu i radnike (da je bukvalno samo 1 radnik nema veze, ima svako pravo na to), kupi kucne potrebstine (za ciscenje i potrosnju), sve svali na racun "firme" (gore navedeno). "Sve po zakonu" sto bi rekao nas omiljeni premijer Nedzad Brankovic.detroit-mercy wrote:Malo me zbunjuje ta definicija bruto plate od koje placas hranu, avionsku kartu i ostalo512MB wrote:Ja ozbiljno tvrdim da se samo bruto plata pika, ne zajebavam se, ako je tako izgledalo ispričavam se izdušnomadner wrote:Mojne suplje, ne govoris ni ti o svojoj neto plati kada kazes koja ti je satnica.Od bruto plate platim kijamet svakodnevnih stvari, hotel, avionsku kartu, hranu, četvrtinu kredita, auto, odjeću, itd itd... Na koncu ostane neto plata, i ona je kod svakog drugčija, ovisno o životnim okolnostima.
I ne javi se ti na Oktoberfest-u?.
To sam ja cuo da svi svugdje rade, moji rodjaci rade u Svedskoj, Polagigabajtas u Austriji, poznanici u Svabiji, ja sam slicnu stvar radio u Bosni vrlo kratko prije nego sto sam otisao, siguran sam da i Havana radi istu stvar.
Kao sto ti je receno, u manjim firmama ti to sam radis, u velikim imas odjel ljudi koji to rade za tebe. U svugdje u svijetu je tako. Ni jedna drzava niti firma nije nesto posebna tu.
- uglavnomja
#20587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
da vas nekoliko doktora ekonomskih nauka napravite kakav institut u sarajevu, da se digne bosna na zelenu granu
tito dobri
cuj dobije 1000 eur bruto da placa reprezentaciju
a ovaj drugi placa sve od bruto plate

tito dobri
a ovaj drugi placa sve od bruto plate
- 512MB
#20588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lidl/Aldi su jeftiniji jer imaju drugačiji i uspješniji koncept poslovanja (Discounter vs. Supermarket), kvalitet robe je svugdje gotovo isti.
- konjislav
#20589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ako ti se da spiskati 1000€ na reprezentaciju, nema država ništa protiv toga, niti ti može reći "To je previše, ne smiješ toliko trošiti na reprezentaciju", naravno druga je stvar što je nerazumno toliko trošiti na reprezentaciju. Onda ti sve što potrošiš na reprezentaciju i druge stvari možeš koristiti kao izlazni PDV kojim možeš poklapati svoj ulazni PDV (od faktura koje ti šalješ firmama za koje radiš).uglavnomja wrote:da vas nekoliko doktora ekonomskih nauka napravite kakav institut u sarajevu, da se digne bosna na zelenu granu![]()
![]()
![]()
tito dobri
a ovaj drugi placa sve od bruto plate![]()
Jesi li ti ikada imao i vodio svoju "firmu" ili bilo koji oblik firme, ili barem bio dio tog procesa iako nije tvoja lično firma?
Jasno se vidi da nisi.
Nevjerovatno je šta se sve može staviti kao trošak na ime "firme" kao što sam već rekao u bilo kojoj državi.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#20590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radio Sarajevo wrote:
Алди је много веће смеће од Лидла, барем у Холандији. Чуо сам да је Алди Суд мало бољи.
Не једем бљутаве хљебове од пет еура, али не једем ни Алдијево смеће. Купим хљеб од 2,50 еура у Алберт Хајну, он ми је најукуснији.
Али воће, поврће, месо, риба и те ствари, то је у Алдију и Лидлу толико смеће да видиш на прву да је канцерогено. То се купује на пијаци и у месарама, рибарницама, и ту је много скупље него код нас, ако ишта ваља. Као што рекох, има и јефтиније, али не ваља курцу.
Што се тиче козметике, ту је једино Њемачка јефтинија јер је ДМ више социјалистичка него капиталистичка фирма, и хвала им за то. Ипак, у остатку Европе то није тако.
Што се тиче одјеће и обуће, и ту си у праву да су Х&М, Ц&А и слични јефтинији, али ако ти подржаваш рад с дјецом која раде за долар дневно, не значи да свако то подржава. Био памук који ти продају под зеленим лејблом у пракси не постоји. Зато је много боље узети ствари у Вајкикију у Сарајеву, или можда у Азелу, када има нешто на понуди јер Турска колико - толико плаћа своје раднике.
Дакле, то што купиш сестрични за 2 еура је неко дијете урадило за пет минута свог рада, а онда је направило још једно стотињак таквих хаљиница за бијеле сестричне широм цивилизованог свијета. На крају је добило оброк без мез меса и евентуално долар - два. Ја с тим не могу спавати, не знам за тебе...
Ципеле, тене, чизме и слично су неупоредиво јефтиније у Сарајеву. Исте ствари које у Холандији платим у еурима, тамо платим у маркама.
Није то више као што је некад било, да је свака мајица у Сарајеву 45 КМ и више. Одавно је то много јефтиније.
И што кажеш, услуге и луксуз, кафана, ресторани, позориште, спорт, кино и сл., то је све неупоредиво скупље на Западу, чак више пута него што су плате. Ако ми је кино карта 5 КМ у Сарајеву, у Амстердаму је плаћам 17,50 еура, што је седам пута више.
Ако ми је прање аута 10 КМ у Сарајеву (а има и ниже око Добриње), овдје је 25 еура и више, што је пет пута скупље.
Ако је шишање десетак марака, овдје је 30-40 еура, за жене не смијем ни помислити.
Ако Жељу гледам за ценера, овдје Ајакс морам платиит око 90 еура за исто такво мјесто. А Жељо је мој клуб, јебе ми се за Ајакс. То је брате 18 пута скупље.
Итакодаље. Дакле, све што нађеш јефтиније на Западу је живи курац, и квалитет је никакав, од хране, преко услуга, па све до било каквог "луксуза".
Не кажем да треба плаћати 750 еура ципеле, као што онај комплексаш тврди да ради, али мораш платити барем 150 ако желиш да су добре.
И опет ћу се вратити на причу с почетка. Преживљавање је на Западу лакше. Живот је на Балкану сто пута бољи, али ту мислим на прави живот, а не на отпатке из Алдија и Лидла, и Халал Фрајд Чикен као врхунац изласка.

Dodick likes this!
Last edited by Domaci izdajnik on 31/10/2019 13:56, edited 1 time in total.
- 512MB
#20591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Reprezentaciju?
- Banksy
#20592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam ti samo naveo da je kvalitet bolji od tih carapa gdje dobije za 6 eur 3 para nego gdje dobijes 10pari za 3,99EUR. Duze ce ti trajati i nece se cufati na petama.
i inače, tema je vrh, pratim
- uglavnomja
#20593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
to je zbirni naziv za sve sto se tice predstavljanja, reprezentovanja firmu, prodaje je, dize ugled, kupuje musterije ...512MB wrote:Reprezentaciju?
konjislave, ziv bio, drzi se ti onoga u cemu si strucan
ovo ostalo ti je samo kontrareprezentacija
neko mu da 1000 eur bruto - to si ti napisao, pa sad nidje bruta u recenici
nije poenta u visini iznosa
i drugo, svaka iole ozbiljnija firma ima karticu koja sluzi samo za te svrhe, imas goste - dobijes karticu, a ne 1000 eur
nadam se da ne mislis jos 1000 eur u keshu
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#20594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A u BiH kupovali Sport carape. Ne mogu fukareBanksy wrote:
Ja sam ti samo naveo da je kvalitet bolji od tih carapa gdje dobije za 6 eur 3 para nego gdje dobijes 10pari za 3,99EUR. Duze ce ti trajati i nece se cufati na petama.
![]()
![]()
i inače, tema je vrh, pratimpopravlja raspoloženje, odmah
![]()
- Banksy
#20595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
sport čarape, ne cufaju se na petamaMatijevic_Vlado wrote:A u BiH kupovali Sport carape. Ne mogu fukareBanksy wrote:
![]()
![]()
i inače, tema je vrh, pratimpopravlja raspoloženje, odmah
![]()
crna dijaspora
- 512MB
#20596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Morel prevod za ovo "ćufati se na peti"?
- konjislav
#20597 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je li ovo neka zajebancija? Je li ja ne kontam nešto?uglavnomja wrote:to je zbirni naziv za sve sto se tice predstavljanja, reprezentovanja firmu, prodaje je, dize ugled, kupuje musterije ...512MB wrote:Reprezentaciju?
konjislave, ziv bio, drzi se ti onoga u cemu si strucan
ovo ostalo ti je samo kontrareprezentacija![]()
neko mu da 1000 eur bruto - to si ti napisao, pa sad nidje bruta u recenici
nije poenta u visini iznosa
i drugo, svaka iole ozbiljnija firma ima karticu koja sluzi samo za te svrhe, imas goste - dobijes karticu, a ne 1000 eur![]()
nadam se da ne mislis jos 1000 eur u keshu
1000€ u kešu da pokazuješ kao trošak firme u ime reprezentacije?
Jasno je da se ništa preko firme ne smije plaćati u kešu, nego sa firminog računa. U Bosni je moguće nešto platiti kešom i kasnije dokazivati poreznoj da je to zaista za potrebe firme i da se kao takvo dodao kao debit na firmin račun u banci i da te onda porezna uprava ne zeza za taj iznos. Ne znam kako je u drugim državama, mada je vjerovatno isto. Ovo je u svakom slučaju velika zajebancija i svima predlažem da to izbjegavaju i jednostavno plaćaju te stvari preko firminog računa, da li preko kartice, virmana, itd. nije bitno, uglavnom kako je kome lakše i zgodnije.
-
espn
#20598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Djevojčica Amna Hamzić ponovo treba našu pomoć, za pretrage potrebno 3.800 eura
https://www.klix.ba/vijesti/humanitarne ... /191031124
https://www.klix.ba/vijesti/humanitarne ... /191031124
- konjislav
- Bluemore
#20600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Danas se fino moglo disati, punimmuha_sa wrote:Bluemore wrote:Ja baRadio Sarajevo wrote:Rđavom kurcu i dlake smetaju...
Disanje je precjenjeno![]()