30% ljudi glasa za CHP. Malo povrsinski opisujes glasace ove stranke. Nisu oni vise samo elita i obrazovani ljudi, nego izmedju ostalog veliki broj (ako ne i najveci) mladih ljudi koji zele da se okrenu ka Evropi. Zar na mladima buducnost ne ostaje?Krokodajl wrote:U tome i jeste poenta "svi muslimani su isti" odnosno svi muslimani su Turci.tvojkomsija wrote:Nisam profesionalac sto se tice turske politike, ali Erdogan po defniciji uopce nije nacionalista, vec je islamista. Slusao sam neke intervjue u kojima govori da ne razlikuje ljude po nacijama, nego da su svi muslimani isti. To je fundament vjere i njegove politike. A to sto je CHP vise nacionalan od AKP, to nije lose, nek naprave Tursku jakom zemljom i neka je usmjere prema Evropi. Poznajem dosta Turaka i 95% njih je sekularno, nisu vjerski nastrojeni, nisu fanaticni, bas kao i moje drustvo. A akp-ovci su vjerujem isti kao ovi nasi zelenasi, vjecite zrtve mrskog zapada".
ČHP se vodi drugom politikom, a to je "svi su isti" odnosno svi su Turci (i nemuslimani).
što se ČHP tiče i pravljenja jakom zemljom, oni jedino što mogu uraditi je zasrat, to ti je kao kada bi Naša Stranka zahvaljujući glasovima iz Sarajeva i Tuzle osvojila vlast u zemlji, i onda dođe šta ja znam dođe Peđa na neko selo i prvi put u životu vidi kravu.
E to ti je ČHP, moderna raja, sastavljena od porodica koje su 100 generacija unazad tu u Istanbulu, ili u slučajevima ovih iz Izmira i Edirnea koji su došli iz Atine, Soluna, Ianine, Kipra i glasajući za ČHP liječe svoje komplekse.
ČHP kompletnu politiku i ideologiju baštini na tome "šta je dedo Kemal rek'o" i zato i glasa ova urbana gerila, raja sa Bešiktaša i ostali, koji su navikli da selo radi a Beograd se gradi.
ČHP će osvojiti dosta gradonačelničkih mjesta, međutim za skupštine gradova će biti druga priča, zašto ?
ČHP ima podršku IYI pan-turanske stranke sa kojom čine koaliciju, i mnogi glasači IYI glasaju za ČHP da Erdoanovi izgube, jer IYI Erdoanu zamjera zašto se previše bavi Europom, odnosno zašto ga interesuje Bosna, Albanija, Makedonija, Srbija, Bugarska, a što više pažnje ne posveti Turskim zemljama, tipa Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgizstan...
ČHP nema podršku u ruralnoj Turskoj, upravo zbog te otuđenosti, razlog zašto razvaljuju na pozicijama za gradonačelnike je upravo podrška panturanistak, odnosno otpadaka MHP-a a nek ti Kiki kaže šta je i ko je MHP.
Opet kažem, nikada se više Turska neće okrenuti ka Europi, jer pored AKP tu si 3 jake stranke (ne računam HDP jer sa njima nikad niko neće koalirati), a od te 3, 2 su gore od AKP ako se to tako može reći.
Prošla su vremena kada je Turska bila samo Istanbul, Izmir, Ankara, danas je Turska od Edirnea do Hakkaria, Erdogan je razbio taj mit, Erdogan je otvorio Tursku za sve, Erdogan je napravio "Turski san" ma šta mi mislili o njemu, on je uspio uraditi neke stvari za koje Turci nisu vjerovali da će za života doživiti, da će jedan seljak iz Zonguldaka, Rizea, Osmanije, da će moći kupiti stančić negdje u predgrađu Istanbula, imati auto, školovati djecu, živiti normalan život.
Erdogan je to omogućio svima, (zato ga i ne vole ovi, jer su im "opančari" naselili gradove koji su generacijama bili samo za elitu).
To što se poslije desilo u njegovoj glavi, i što mu je moć prisjela, to je druga stvar, ali generalno, Erdogan je pokrenuo procese koji su od Turske napravili silu, ma šta mi mislili o tome, i nikada se više Turska neće okretitati ni tamo ni vamo, već će se u dogledno vrijeme (a već jesu) mnogi počet okretati Turskoj.
Ne bih rekao da se Turska vise nikad nece okrenuti Evropi i da ce zadrzati trenutni kurs koji je zadao Erdogan. Onako kako su seljani dostigli mogucnost da zive normalan zivot sa stanom u predgradju Istanbula sa porodicom i novim autom, tako je i moguce da ce upravo omladina koja glasa za CHP prevagnuti jednog dana u korist evropskog puta.
Hocu da kazem da nikad ne treba reci nikad. Naveo si par lijepih primjera gdje se nikad nisu ocekivale promjene. Zasto ne napraviti korak dalje? AKP i Erdogan su razvili Tursku, ali smatram da je to plafon za njih. Upravo zbog ogranicenosti i velikih nesporazuma sa EU. Dobro si rekao, CHP ce to spakovati u neki moderni evropski kolosijek.
A da je AKP nacionalna stranka, nije. Tu se ne slazem sa tobom. Oni su cista islamistiska-konzervativna stranka sa desnim zadavanjima. Nesto poput poljskog PiS-a.