Republika Turska

Post Reply
fosna2014

#20576 Re: Republika Turska

Post by fosna2014 »

Krokodajl wrote:
tvojkomsija wrote:Nisam profesionalac sto se tice turske politike, ali Erdogan po defniciji uopce nije nacionalista, vec je islamista. Slusao sam neke intervjue u kojima govori da ne razlikuje ljude po nacijama, nego da su svi muslimani isti. To je fundament vjere i njegove politike. A to sto je CHP vise nacionalan od AKP, to nije lose, nek naprave Tursku jakom zemljom i neka je usmjere prema Evropi. Poznajem dosta Turaka i 95% njih je sekularno, nisu vjerski nastrojeni, nisu fanaticni, bas kao i moje drustvo. A akp-ovci su vjerujem isti kao ovi nasi zelenasi, vjecite zrtve mrskog zapada". :D
U tome i jeste poenta "svi muslimani su isti" odnosno svi muslimani su Turci.
ČHP se vodi drugom politikom, a to je "svi su isti" odnosno svi su Turci (i nemuslimani).

što se ČHP tiče i pravljenja jakom zemljom, oni jedino što mogu uraditi je zasrat, to ti je kao kada bi Naša Stranka zahvaljujući glasovima iz Sarajeva i Tuzle osvojila vlast u zemlji, i onda dođe šta ja znam dođe Peđa na neko selo i prvi put u životu vidi kravu.

E to ti je ČHP, moderna raja, sastavljena od porodica koje su 100 generacija unazad tu u Istanbulu, ili u slučajevima ovih iz Izmira i Edirnea koji su došli iz Atine, Soluna, Ianine, Kipra i glasajući za ČHP liječe svoje komplekse.

ČHP kompletnu politiku i ideologiju baštini na tome "šta je dedo Kemal rek'o" i zato i glasa ova urbana gerila, raja sa Bešiktaša i ostali, koji su navikli da selo radi a Beograd se gradi.

ČHP će osvojiti dosta gradonačelničkih mjesta, međutim za skupštine gradova će biti druga priča, zašto ?

ČHP ima podršku IYI pan-turanske stranke sa kojom čine koaliciju, i mnogi glasači IYI glasaju za ČHP da Erdoanovi izgube, jer IYI Erdoanu zamjera zašto se previše bavi Europom, odnosno zašto ga interesuje Bosna, Albanija, Makedonija, Srbija, Bugarska, a što više pažnje ne posveti Turskim zemljama, tipa Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgizstan...

ČHP nema podršku u ruralnoj Turskoj, upravo zbog te otuđenosti, razlog zašto razvaljuju na pozicijama za gradonačelnike je upravo podrška panturanistak, odnosno otpadaka MHP-a a nek ti Kiki kaže šta je i ko je MHP.

Opet kažem, nikada se više Turska neće okrenuti ka Europi, jer pored AKP tu si 3 jake stranke (ne računam HDP jer sa njima nikad niko neće koalirati), a od te 3, 2 su gore od AKP ako se to tako može reći.

Prošla su vremena kada je Turska bila samo Istanbul, Izmir, Ankara, danas je Turska od Edirnea do Hakkaria, Erdogan je razbio taj mit, Erdogan je otvorio Tursku za sve, Erdogan je napravio "Turski san" ma šta mi mislili o njemu, on je uspio uraditi neke stvari za koje Turci nisu vjerovali da će za života doživiti, da će jedan seljak iz Zonguldaka, Rizea, Osmanije, da će moći kupiti stančić negdje u predgrađu Istanbula, imati auto, školovati djecu, živiti normalan život.

Erdogan je to omogućio svima, (zato ga i ne vole ovi, jer su im "opančari" naselili gradove koji su generacijama bili samo za elitu).

To što se poslije desilo u njegovoj glavi, i što mu je moć prisjela, to je druga stvar, ali generalno, Erdogan je pokrenuo procese koji su od Turske napravili silu, ma šta mi mislili o tome, i nikada se više Turska neće okretitati ni tamo ni vamo, već će se u dogledno vrijeme (a već jesu) mnogi počet okretati Turskoj.
30% ljudi glasa za CHP. Malo povrsinski opisujes glasace ove stranke. Nisu oni vise samo elita i obrazovani ljudi, nego izmedju ostalog veliki broj (ako ne i najveci) mladih ljudi koji zele da se okrenu ka Evropi. Zar na mladima buducnost ne ostaje?

Ne bih rekao da se Turska vise nikad nece okrenuti Evropi i da ce zadrzati trenutni kurs koji je zadao Erdogan. Onako kako su seljani dostigli mogucnost da zive normalan zivot sa stanom u predgradju Istanbula sa porodicom i novim autom, tako je i moguce da ce upravo omladina koja glasa za CHP prevagnuti jednog dana u korist evropskog puta.

Hocu da kazem da nikad ne treba reci nikad. Naveo si par lijepih primjera gdje se nikad nisu ocekivale promjene. Zasto ne napraviti korak dalje? AKP i Erdogan su razvili Tursku, ali smatram da je to plafon za njih. Upravo zbog ogranicenosti i velikih nesporazuma sa EU. Dobro si rekao, CHP ce to spakovati u neki moderni evropski kolosijek.

A da je AKP nacionalna stranka, nije. Tu se ne slazem sa tobom. Oni su cista islamistiska-konzervativna stranka sa desnim zadavanjima. Nesto poput poljskog PiS-a.
ElRe

#20577 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

https://www.sabah.com.tr/secim/31-mart- ... sonuclari/

AKP je osvojio najvise poslanickih mjesta u parlamentima, a to je za novi sistem u Turskoj bitnije od mjesta gradonacelnika.
tvojkomsija

#20578 Re: Republika Turska

Post by tvojkomsija »

Ja sam siguran da omladina Turske, koja je nekad obisla zapadnoevropske zemlje, i koja zeli moderan nacin zivota, u 90% slucajeva podrzava CHP. Erdogan se zakacio sa previse zemalja, ima ishitrene izjave, koristi vjeru u svrhu viktimizacije (kao i vecina muslimanskih lidera), iskusio je veliku slavu ali ce mu pad biti bolan.
luminator

#20579 Re: Republika Turska

Post by luminator »

tvojkomsija wrote:Ja sam siguran da omladina Turske, koja je nekad obisla zapadnoevropske zemlje, i koja zeli moderan nacin zivota, u 90% slucajeva podrzava CHP.
Ni blizu.

Turski um je mnogo kompleksniji nego što pretpostavljaš, a njihovo političko biće je staro više od hiljadu godina.

Odnos CHP-a prema Turskoj nije jednak odnosu Naše stranke prema Bosni. Ni blizu.

Nemoj to gubit iz vida dok zamišljaš profil prosječnog turskog omladinca.
fosna2014

#20580 Re: Republika Turska

Post by fosna2014 »

Veoma gusto u Istanbulu. AKP vodi sa svega 0,4% glasova. Jos 6% za izbrojati.
tvojkomsija

#20581 Re: Republika Turska

Post by tvojkomsija »

luminator wrote:
tvojkomsija wrote:Ja sam siguran da omladina Turske, koja je nekad obisla zapadnoevropske zemlje, i koja zeli moderan nacin zivota, u 90% slucajeva podrzava CHP.
Ni blizu.

Turski um je mnogo kompleksniji nego što pretpostavljaš, a njihovo političko biće je staro više od hiljadu godina.

Odnos CHP-a prema Turskoj nije jednak odnosu Naše stranke prema Bosni. Ni blizu.

Mozes li mi malo detaljnije pojasniti taj odnos? Ako se razumijes u tursku politiku?
Nasa stranka je imala podrsku mladih jer je ostvarila dobar odnos sa njima, direktan kontakt, i nije ih gledala kao nebitne, manje vrijedne.
Da li je CHP uopce progresivna partija? Za koga glasaju progresivci?
Crvene_brigade

#20582 Re: Republika Turska

Post by Crvene_brigade »

fosna2014 wrote:Veoma je knap i u Istanbulu.
je li ovo odvratni brko zijanio i istanbul?
olympus76

#20583 Re: Republika Turska

Post by olympus76 »

Previse se robuje stereotipima i iskrivljuju se mnoge stvari. CHP se mijenja, pogresno je reci da je to iskljucivo nacionalisticka, kemalisticka
grupacija, niti da ih vode i simpatiziraju elite koje ne podnose "opancare" iz Anadolije. Za CHP glasuju i konzervativci, nacionalisti, anacionalisti, manjine, etnicke poput Armenaca i Grka, ili seksualne odnosno LGBT. Ima tu svega.

Isto tako i AKP, i kod njih ima solidan broj uvjerenih sekularista, koji su cvrsto za sekularnu Tursku no s nesto vise slobode prakticiranja vjere.
No to ne znaci kao sto se prikazuje da su svi AKP-ovci za napustanje Ataturkovog naslijedja i transformaciju Turske u islamsku drzavu. Nije
sve tako jednostavno i jednostrano kao sto se pokusava prikazati.

Po meni AKP nije ugroza za opstanak sekularne drzave. Neke stvari se mijenjaju, da, ali u osnovi Turska ostaje i ostati ce sekularna drzava
sa Ataturkom kao centralnom figurom turskog drustva. AKP to nije promijenila niti ce promijeniti u buducnosti.

Osobno mi je mozda prihvatljiviji CHP ili neka lijeva, liberalnija opcija no ne smatram ni AKP nekakvom katastrofom ili nazadnjacima koji
ce unistiti 96 godina tradicije i puta kojim Turska ide. Dapace, u mnogim segmentima su napravili dobre stvari prvih par godina vlasti.
olympus76

#20584 Re: Republika Turska

Post by olympus76 »

Crvene_brigade wrote:
48,89 AKP, 48,49 CHP na 97% prebrojanih glasova.

Ocekivao sam tijesnu borbu i 1% prednosti za AKP, no ovo ce biti jos tijesnije..
luminator

#20585 Re: Republika Turska

Post by luminator »

tvojkomsija wrote:
luminator wrote:
Ni blizu.

Mozes li mi malo detaljnije pojasniti taj odnos? Ako se razumijes u tursku politiku?
Nasa stranka je imala podrsku mladih jer je ostvarila dobar odnos sa njima, direktan kontakt, i nije ih gledala kao nebitne, manje vrijedne.
Da li je CHP uopce progresivna partija? Za koga glasaju progresivci?
Svako ima svoju definiciju progresa.

Rekoh ti, turski um je mnogo kompleksniji nego što misliš.

Mogu li detaljnije pojasniti? Nemogu.
Neke stvari se ne pojašnjavaju nego se uče.

Mogu ti objasniti gdje je najbliža apoteka, ali ti ne mogu objasniti kako se bude apotekar.
fosna2014

#20586 Re: Republika Turska

Post by fosna2014 »

olympus76 wrote:
Crvene_brigade wrote:
48,89 AKP, 48,49 CHP na 97% prebrojanih glasova.

Ocekivao sam tijesnu borbu i 1% prednosti za AKP, no ovo ce biti jos tijesnije..
Razlika trenutno 0,23%. :shock:
luminator

#20587 Re: Republika Turska

Post by luminator »

U Istanbulu mrtva trka. Razlika je u 10 000.
Crvene_brigade

#20588 Re: Republika Turska

Post by Crvene_brigade »

nezvanična informacija glasi da je erdoganov kandidat i bivši turski premijer izgubio izbore u istanbulu. opozicija preuzima poslije glavnog grada ankare i istanbul.
Krokodajl

#20589 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Ostalo neobrađeno još 150 000 glasova, mislim da je novi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamolu.
Ogroman udarac AKP, bez obzira na činjenicu da će zadržati gradsko vijeće, ipak gube prvu figuru.
Last edited by Krokodajl on 31/03/2019 22:07, edited 1 time in total.
breuer

#20590 Re: Republika Turska

Post by breuer »

insallah :D
olympus76

#20591 Re: Republika Turska

Post by olympus76 »

Fosna, razlika samo 0,2% u korist AKP-a a treba naglasiti da je Besiktas izbrojan tek na 72% a tamo je CHP uvjerljivo jaci.
Last edited by olympus76 on 31/03/2019 22:07, edited 1 time in total.
fosna2014

#20592 Re: Republika Turska

Post by fosna2014 »

0,18% :lol:
Krokodajl

#20593 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

olympus76 wrote:Fosna, razlika samo 0,2% u korist AKP-a a treba naglasiti da je Besiktas izbrojan tek na 72% a tamo je CHP uvjerljivo jaci.
U Bešiktašu kad CHP osvoji manje od 75% hvataju se za glave :lol:
Mislim da su na generalnim imali 85%
olympus76

#20594 Re: Republika Turska

Post by olympus76 »

Krokodajl wrote:
olympus76 wrote:Fosna, razlika samo 0,2% u korist AKP-a a treba naglasiti da je Besiktas izbrojan tek na 72% a tamo je CHP uvjerljivo jaci.
U Bešiktašu kad CHP osvoji manje od 75% hvataju se za glave :lol:
Mislim da su na generalnim imali 85%
:lol:

0,15 trenutno :mrgreen:
Kikibombona

#20595 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:Ostalo neobrađeno još 150 000 glasova, mislim da je novi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamolu.
Ogroman udarac AKP, bez obzira na činjenicu da će zadržati gradsko vijeće, ipak gube prvu figuru.
Jesi vidio cirkusa u Sirnaku. U grad, tj. ono sto je ostalo od grada, upala vojska i AKP uzela poziciju grsdonacelnika. Doveli 12 000 vojnika da glasaju i srede stvar. :-D

...

Za Ankaru se moglo ocekivati. Ako padne Stambol bice blago iznenadjenje.

...

HDP donio pobjedu Kemalistima. Ne znam koliko im je to pametno, al' eto...
Last edited by Kikibombona on 31/03/2019 22:12, edited 1 time in total.
tvojkomsija

#20596 Re: Republika Turska

Post by tvojkomsija »

Ovako ce i SDA iduce godine popusit KS :-D
ElRe

#20597 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Imamoglu je osvojio Istanbul. Završeno.
To mu nista nece znaciti jer je parlament AKP.
Last edited by ElRe on 31/03/2019 22:20, edited 1 time in total.
Kikibombona

#20598 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

HDP lawmaker

@Hasanozgunes1

says at least 12 thousand Turkish police officers and army soldiers voted in the highly-militarized border province of Sirnak. #TurkeyElections
Image

Vojska ulazi u poruseni kurdski grad Sirnak

https://mobile.twitter.com/GforGilgo/st ... 6642802688

...

S druge strane, izgleda da HDP uzima Kars! :thumbup:

...

Nadam se da ce se u Kemalistima javiti mrvica ljudskosti pa da se za oduze Kurdima za glasove u Ankari i Istanbulu. Tesko ali eto...
fosna2014

#20599 Re: Republika Turska

Post by fosna2014 »

Oficijelono jos 0,09% prednost za AKP.
Krokodajl

#20600 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

@Kiki, da, Sirnak je jedna tužna priča o kojoj nažalost nigdje nećemo čuti.
Gledaj ove bolesti:

https://www.trtworld.com/turkey/ak-part ... ties-25435

Ne znam kako ih nije sramota... AKP uduplo broj glasova u odnosu na 2015.

Još k tome, grad srušen a broj glasača za 10 000 veći nego prije 5 godina.

edit:

I samo da te ispravim Kiki, HDP ne uzima nego je uzeo Kars, rasuli Turci glasove na 3 strane, HDP uzeo sa 29% gradonačelnika.
Zeznuo ih bivši gradonačelnik Alibejolu koji se kandidovao kao nezavisni i osvojio solidnih 18% (inače bivši CHP-ovac).
Last edited by Krokodajl on 31/03/2019 22:26, edited 1 time in total.
Post Reply