SDA-All about

Post Reply
Banksy

#20526 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

madner wrote:Nije nikakav spin nego cinjenica. Krajina ne kreira 20% struje koje trosi. Nece velike HE, nece TE, nece ove male. :roll:
Krenuo si s 10, a naredni post će biti 30% ...

Nek traže alternative. Nije moguće da ih samo uništenje Une vadi, pusti ba ...

Treba samo, kao i uvijek dosad, pratiti trag novca - ko je investitor, ko ga je doveo, čiji je tal i čiji procenat.
Ali vjerujem da će i to već izaći van narednih dana, pa će biti jasnije ko ih i zašto gura i podržava.
palermo

#20527 Re: SDA-All about

Post by palermo »

vivaldi wrote:
Banksy wrote:spin onih
ma vala ne znam ko vise spinuje jel se od ovih nevladinih ublehasa covjek vise ne moze ni popisat.

de mi reci jedan jedini projekat bilo gdje koji se spomenuo a da se nije digla hampa? ma sta god se spomene pravi se drama. a jos veca drama se pravi kad treba poskupit struja.

ustvari idelaan je model da se nista ne pravi a struja da pritom bude dzaba. ali taj patent cak ni grci nisu usavrsili.

a sto se tice ovih mhe one bas nisu rijetka pojava u nacionalnim parkovima
Ima ona narodna, znamo je svi, jebat a da ti ne uđe......

Inače :thumbup: ,mislim za ovaj post
madner

#20528 Re: SDA-All about

Post by madner »

Banksy wrote:
madner wrote:Nije nikakav spin nego cinjenica. Krajina ne kreira 20% struje koje trosi. Nece velike HE, nece TE, nece ove male. :roll:
Krenuo si s 10, a naredni post će biti 30% ...

Nek traže alternative. Nije moguće da ih samo uništenje Une vadi, pusti ba ...

Treba samo, kao i uvijek dosad, pratiti trag novca - ko je investitor, ko ga je doveo, čiji je tal i čiji procenat.
Ali vjerujem da će i to već izaći van narednih dana, pa će biti jasnije ko ih i zašto gura i podržava.
Mrsko mi je traziti tacnu cifru.

Ovo je najbezbolnije rjesenje za prirodu. Cuj unistenje, koja drama. :roll:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#20529 Re: SDA-All about

Post by KatarinaKosaca »

palermo wrote:Ima ona narodna, znamo je svi, jebat a da ti ne uđe......

Nisam ni sumnjala u tebe :D Kao što si onomad lajkao sve što dolazi od SDP-a, sad to činiš sa SDA ;-)

Nego, ima li neka expertiza, vijabiliti studija, bilo što što potkrepljuje ove tvrdnje kreiranja novih radnih mjesta, džabne struje i svih blagodeti uništavanja Une? Koliko vidim ne, jer da ima ne bi se oni , haman, u podrumu uz svijeću i zakletvu na šutnju sastali glasati i fizički nasrnuli na novinarku, ako je to tolika i takva dobrobit koja "ne uništava ekologiju rijeke" :-) :-)
Jer, @madner i @vivaldi i njihovo forumanje mi i nisu neki autoritet stručnog mišljenja. :roll:
Banksy

#20530 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

madner wrote:
Ovo je najbezbolnije rjesenje za prirodu.
:lol: :kiss:
Banksy

#20531 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Chisum wrote: Bagra smrdljiva, primitivna... i o sudbini rijeke ce da odlucuju dvije-tri porodice... tako ih je ucilo ono babino minder-podrumce. U jedinstvu je snaga. Porodicnom.
Ukratko,
laku noć.
palermo

#20532 Re: SDA-All about

Post by palermo »

KatarinaKosaca wrote:
Nisam ni sumnjala u tebe :D Kao što si onomad lajkao sve što dolazi od SDP-a, sad to činiš sa SDA ;-)

Nego, ima li neka expertiza, vijabiliti studija, bilo što što potkrepljuje ove tvrdnje kreiranja novih radnih mjesta, džabne struje i svih blagodeti uništavanja Une? Koliko vidim ne, jer da ima ne bi se oni , haman, u podrumu uz svijeću i zakletvu na šutnju sastali glasati i fizički nasrnuli na novinarku, ako je to tolika i takva dobrobit koja "ne uništava ekologiju rijeke" :-) :-)
Jer, @madner i @vivaldi i njihovo forumanje mi i nisu neki autoritet stručnog mišljenja. :roll:
jok,bona ovaj put sam lajkao post od Vivaldija. Al moram iskreno reći da mi je kao hercegovcu drago što nije bilo nevladinih organiazcija kada su se gradile hidroelektarne na neretvi, da su postojale ja bih ovaj post vjerovatno pisao pod svijećom.

Inače, ova tvoja opaska, SDP, SDA......ljudi mijenjaju mišljenja u skladu sa promjenama koje se dešavaju oko njih. Ne možeš mi to zamjeriti.

Ni ja tebi ne zamjeram što si postala Fahrov fan....život, šta'š......
vivaldi

#20533 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

palermo wrote:Al moram iskreno reći da mi je kao hercegovcu drago što nije bilo nevladinih organiazcija kada su se gradile hidroelektarne na neretvi, da su postojale ja bih ovaj post vjerovatno pisao pod svijećom.
al zato danas nijedna pastrmka u nertevi ne bi imala manje od po kile :D
KatarinaKosaca

#20534 Re: SDA-All about

Post by KatarinaKosaca »

palermo wrote:Inače, ova tvoja opaska, SDP, SDA......ljudi mijenjaju mišljenja u skladu sa promjenama koje se dešavaju oko njih. Ne možeš mi to zamjeriti.
Ok, sa ovim se mogu složiti
palermo wrote:Ni ja tebi ne zamjeram što si postala Fahrov fan....život, šta'š......
Veliki fan, držim mu sliku u kući, kao što se nekad Titina držala :lol: :lol:

A sad, on, bez ljutiš, ali nitko u BIH, pa ni Hercegovci prema Neretvi nema odnos prema rijeci i ekologiji kao Bišćani. U Uni se ne može vidjeti opušak, kao da nije Bosna... nevjerojatno visoka ekološka svijest.
vivaldi

#20535 Re: SDA-All about

Post by vivaldi »

ps. ja generalno cijenim umjece nvo jer je guzovaca svakom mila, a vise nije ni lako smislit za sta ce stranci dat pare jer se sve ispucalo - od omiljenih marginalizovanih grupa, ekologije do civilnog drustva. a ti su mi super. civilno drustvo :lol: :lol: :lol:

ali samo ne lozite narod vise ko boga vas molim
palermo

#20536 Re: SDA-All about

Post by palermo »

KatarinaKosaca wrote:

A sad, on, bez ljutiš, ali nitko u BIH, pa ni Hercegovci prema Neretvi nema odnos prema rijeci i ekologiji kao Bišćani. U Uni se ne može vidjeti opušak, kao da nije Bosna... nevjerojatno visoka ekološka svijest.

Pazi Kato, sve je to ok što pričaš, ali spomenu li ti sama neku feasibility studiju, istraživanja i slično....dakle, ja zaista ne znam treba li hidroelektrana na Uni, ali, upravo uskaldu sa onim što ti reče, ne vidim zašto bih apriori rekao, ne treba hidroelektrana na Uni, kao što ovdje izvjesni forumaši reagovaše. A praksa negativnog reagovanja na sve u što je SDA umiješan, postaje, sa moje tačke gledišta, nekako degutantna....rekao bih čak i kontraproduktivna za ovaj antisdaovski forumski klan.

i još ovo oko hidroelektarne, zdrav razum mi kaže da svaka odluka ima neku svoju cijenu. Pa i odluka da ne bude hidroelektrane na Uni. I treba reći koja je to cijena.

Inače ovo oko ekološke svijesti itd, itd......može biti da bišćani imaju mnogo višu ekološku svijest nego ja, ali sam gotovo siguran da im treba struja kao i meni.
Ludzak

#20537 Re: SDA-All about

Post by Ludzak »

Bakir, Covic,Dodik, Ivanic etc svi oni rade kako im narede svjetske sile. Nema tu zasto ne radi ovako ili onako, nego samo po naredjenju svjetskih sila.
pumica

#20538 Re: SDA-All about

Post by pumica »

KatarinaKosaca wrote:
palermo wrote:Ima ona narodna, znamo je svi, jebat a da ti ne uđe......

Na osnovu cega ste onda protiv?
Za podrsku trazite expertizu a za protivljenje vam ne treba?
KatarinaKosaca

#20539 Re: SDA-All about

Post by KatarinaKosaca »

pumica wrote:Na osnovu cega ste onda protiv?
Na osnovu osnovnih znanja o ekologiji, bogatstvu čiste vode, flore i faune, raftinga, kajaka, kućica za odmor itd...Na osnovu činjenice da se radi o nacionalnom parku, zaštićenom, te se protivi ili je , kako netko reče na ivici zakona. Na osnovu toga da baš za to i tavko glasanje nije trebala ni expertiza nego tajni sastanak sa Rusima gdje će u polutajnosti nekoliko familija iz okoline BIhaća dati glas za. Na osnovu toga što je načelnik bio protiv da informacija procuri u javnost, pa i napao novinarku, kao da se radi o njegovoj babovini, a ne uni koja pripada svima nama, naročito Krajišnicima. zar vi iz Mehmeda Spahe radite i ovako kasno uoči Bajrama?
pumica

#20540 Re: SDA-All about

Post by pumica »

KatarinaKosaca wrote:
pumica wrote:Na osnovu cega ste onda protiv?
Na osnovu osnovnih znanja o ekologiji, bogatstvu čiste vode, flore i faune, raftinga, kajaka, kućica za odmor itd... zar vi iz Mehmeda Spahe radite i ovako kasno uoči Bajrama?
Ima jos bitnih faktora osim tih koje nabrajas.
Uostalom zasto spominjes expertize ako ti je bitno samo to sto nabrajas.
Oni su povrsni jer glasaju bez expertize a ti nisi povrsna jer potpisujes peticiju bez expertize?
KatarinaKosaca

#20541 Re: SDA-All about

Post by KatarinaKosaca »

pumica wrote:Ima jos bitnih faktora osim tih koje nabrajas.
Uostalom zasto spominjes expertize ako ti je bitno samo to sto nabrajas.
Oni su povrsni jer glasaju bez expertize a ti nisi povrsna jer potpisujes peticiju bez expertize?
dopunila sam post u međuvremenu. Postoji izraz "cacique", radi se o privilegiranoj klasi ljudi u fašističkoj Španiji koji su kao veleposjednici iskorištavali siromašne i imali po familijarnoj liniji sve privilegije svijeta. Ova klerofašisoidna grupa ljudi me asocira na njih sve sa nervoznim načelnikom koji ne da da informacija izađe u javnost, po cijenu fizičkog napada na istu ženu koja samo radi svoj posao, a kralj je već dao ženi našu bolnicu, zetu naš telecom, sestri našu školu, pa ne znam kome od familije misli dati i unakažen tok Une...

Da bi se čovjek držao zakona i bio legalist ne treba mu nikakva expertiza
relativno84

#20542 Re: SDA-All about

Post by relativno84 »

KatarinaKosaca wrote:
Na osnovu osnovnih znanja o ekologiji, bogatstvu čiste vode, flore i faune, raftinga, kajaka, kućica za odmor itd...Na osnovu činjenice da se radi o nacionalnom parku, zaštićenom, te se protivi ili je , kako netko reče na ivici zakona. Na osnovu toga da baš za to i tavko glasanje nije trebala ni expertiza nego tajni sastanak sa Rusima gdje će u polutajnosti nekoliko familija iz okoline BIhaća dati glas za. Na osnovu toga što je načelnik bio protiv da informacija procuri u javnost, pa i napao novinarku, kao da se radi o njegovoj babovini, a ne uni koja pripada svima nama, naročito Krajišnicima. zar vi iz Mehmeda Spahe radite i ovako kasno uoči Bajrama?
"Izgradnjom mHE i HE u NP 'Una' dolazi do zadržavanja sedimenata i hranjive materije iz vode, mijenja se temperatura i hemija rijeke i ometa se geološki proces erozije i nanosa kojima rijeka oblikuje zemlju koja je okružuje ,te se mijenja fizičko-hemijski uvjet u vodi koji usporava stvaranje sedre, koja predstavlja jedno od glavnih prirodnih fenomena našeg područja. Također izgradnja mHE i HE dovodi do trajnog gubitka plodnog tla, šuma i degradacije gornjeg toka rijeke, gubitka bioraznolikosti, opadanja kvalitete vode zbog stvaranja 'efekta bare' u akumulacijama, promjene mikroklime područja i potapanja izvora čiste pitke vode", stoji u peticiji koju je pokrenulo Udruženje ABC.

Chernobil je nista sta bi ovo napravilo po okolinu, kako nastaviti dalje bez sedre :D i svih tih odmaralista za uhljebljene :(
madner

#20543 Re: SDA-All about

Post by madner »

Svaki projekt ima i studiju uticaja na okolis. :D

Gdje je najblizi objekt EPBiH?
Arteta

#20544 Re: SDA-All about

Post by Arteta »

Jel vas stid sto ste uz ovu stranku?
HM 2011

#20545 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

mene nije - izrazito negativna kampanja se pravi protiv SDA - a svi trebamo podrzati samo i iskljucivo SDA ......

sluh vlasti mora postojati... ako necete hidro pisite peticije i trazite vjetro elektrane ili solar..... hidro ne - vjetro da....

samo SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga..
madner

#20546 Re: SDA-All about

Post by madner »

Stotine miliona jeftinih kredita je propalo ovako.
Treba uvest opet visu korist za drustvo.
VjecitiStudent

#20547 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

Chisum wrote:Bagra smrdljiva, primitivna... i o sudbini rijeke ce da odlucuju dvije-tri porodice... tako ih je ucilo ono babino minder-podrumce. U jedinstvu je snaga. Porodicnom.
Laku noć.
Arteta

#20548 Re: SDA-All about

Post by Arteta »

HM 2011 wrote:mene nije - izrazito negativna kampanja se pravi protiv SDA - a svi trebamo podrzati samo i iskljucivo SDA ......

sluh vlasti mora postojati... ako necete hidro pisite peticije i trazite vjetro elektrane ili solar..... hidro ne - vjetro da....

samo SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga..
Nisam ni sumnjao da nemate srama.
nemampojma0

#20549 Re: SDA-All about

Post by nemampojma0 »

Veliko Sarajevo i mala Bosna
Objavljeno: 18. 07. 2015 - 13:33 Novosti » Pogledi
A
A
A
Times
Arial
1 Google +0
Veliko Sarajevo i mala Bosna
Foto: Arhiva (Erol Avdović)

Nemojmo se zavaravati, u ovom ili onom obliku Srbija nastavlja svoju velikodržavnu politiku. Pri tome svaka se greška žrtve najsurovije kažnjava, čak i “magarčenjem u Dolini Suza”, kako to zapisa Avdo Sidran. I tretmanom pola Bosne, ili njenog manjeg entiteta, kao najvećim ratnim plijenom Beograda. U isto vrijeme bošnjačko rukovodstvo, ovo koje je na vlasti već skoro četvrt stoljeća, nastavlja voditi malodržavnu, sitnošićardžijsku i čaršijsku politiku. Nažalost, te dvije politike jedna drugu hrane i inspiriraju.

Kombinacija ova dva “projekta” porazna je po BiH, ali i po Balkan, jer neopamećena žrtva stalno priziva agresiju na sebe, što, naravno, ostaje izvor nesigurnosti za sve u okruženju.

Nejednake šanse

U najopasnijem balkanskom trouglu, između Sarajeva, Beograda i Zagreba, odavno je druga priča s Hrvatskom. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i svi hrvatski zvaničnici, odavno su sasvim jasni u vezi s genocidom u Srebrenici. Hrvatski europarlamentarci onomad su, prije svih drugih, isposlovali usvajanje Rezolucije EU o Srebrenici, obećavajući kako će tražiti da priznavanje genocida u istočnoj Bosni bude imperativ pristupnih pregovora sa Srbijom.

Interesantno, Kolindu je u srebreničkoj masi ranjenih ljudi čuvala i jedna obična bijela šamija srebreničkih majki! Stavljajući je na glavu, ona se spontano identificirala sa žrtvama, a ne s politikom.

S druge strane, proevropska deklarativnost u Srbiji kao da se više svodi na očekivanje evropskih novaca, a manje na usvajanje evropskih vrijednosti. Loše je to, uz sve ono šurovanje s Putinovom Rusijom. Ipak, čak i uz sve povijesne činjenice, sve to ne umanjuje potrebu pomirenja, danas, čak i više nego prije. Baš zato i treba tražiti promjene od Sarajeva, a ne samo od Beograda.

kolinda-u-potocarima

Grabar-Kitarović: Stavljajući bijelu maramu na glavu, spontano se identificirala sa žrtvama, a ne s politikom

U sukobu velikodržavnog i malodržavnog projekta u BiH odavno se događa inauguracija “velikog Sarajeva” na račun sve manje BiH. To je, valja priznati, i rezultat pogubne antigrađanske politike koju omogućava Dejton. Na taj sporazum je svega jednom dodat jedan amandman - za formiranje Brčko Distrikta, ali nismo uspjeli provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (“Sejdić-Finci”). Zato BiH i dalje ostaje zemlja nejednake šanse.

U BiH vlada kasta povlaštenih, koje je čak bizarno više i prozivati; to su oni što investiraju u preskupe nekretnine od Poljina, preko Marindvora, do Vrela Bosne, ali ne znaju i neće da investiraju u ljudske resurse van svog ideološko-obiteljskog kruga. A jedino bi ta investicija, u ljude, mogla spasiti Bosnu iz kandži velikosrpskog i svakog drugog, na koncu, malodržavnog bošnjačkog projekta.

Otuda su Bosanci (više od 100 godina) nepoželjna “roba” u BiH, poput 25-godišnje Srebreničanke Adisade Dudić, advokatice iz Vašingtona. Adisada i barem još hiljadu njih, koliko je samo takvih u Americi, bili bi dovoljna kritična masa za građanski preokret protiv pogubnog dejtonskog nacionalnog trolista. Bez njih, sve ostalo je samo prazna priča!

Za ovo “veliko” Sarajevo najbolja je mala Bosna, jer sve ono što je na periferiji, kao što je to, nažalost, bilo počesto i u ratu protiv BiH, predmet je moguće trgovine, u kojoj su neprikosnoveni samo sarajevski sahani, a sve ostalo je “stvar dogovora”.

Nacionalni lešinari

Sve dok je male, polumrtve, supernacionalne, a ne građanske BiH, bit će i velikih lešinara, koji čekaju sa strane.

I dok u tom Sarajevu prioritet bude suludo bogaćenje i udomljavanje samo “svojih”, pa čak i stjecanje slave preko kupljenih medija, u kojima ima mjesta samo za povlaštene (od vješto aranžirane multinacionalne “Al Jazeere” do vidljivo Erdoanove Anadolije), trajat će negativna selekcija, prema kojoj su “lojalni” bolji od sposobnih. Takvo Sarajevo, u kome se i predsjednici biraju iz političkih dinastija, iako glavni grad suverene, i zemlje članice UN-a, neće biti sposobno da parira institucionalno dovršenom Beogradu. I bit će crna tačka u regionu. Doista, sreća je što je Zagreb odustao!

Uostalom, ovo je Sarajevo dozvolilo pervertiranje situacije u kojoj se stradalnici izvinjavaju onima koji su tim stradanjima doprinijeli. Sreća je što se istinske heroine - majke Srebrenice - dostojanstveno nose s izazovima koji mirišu na provokaciju. Treba učiti od njih i treba pamtiti kako su ljudski komunicirale s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, izvlačeći iz njega ono humano, a ne političko, dok su mu kačile srebrenički cvijet na rever.

Srebrenica i jeste mjesto na kojem ljudi uče dok su živi!

“Nemoguće je, o ljudi - dostići muževnost majki u suzama”, zapisao je turski pjesnik Nazim Hikmet, ali za njega u bošnjačkom Sarajevu ideološki ne haju.

Da su i drugi, u tom Sarajevu, poput majki pod bijelim šamijama u Srebrenici tako jasno, čisto i dostojanstveno mislili - napad na srbijanskog državnika u Potočarima, bez obzira šta mi o njemu znali i kako ga tumačili, nikad se i ne bi dogodio. Kao što se nije trebao i nije smio dogoditi! Ali, tako je to kad se u Sarajevu bosanska periferija tretira lošije nego nožni palac.

Autor: Erol AVDOVIĆ
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/187335/veliko ... uVhex.dpuf

Svaka cast Erolu, napravio je presjek stanja SDA politike svih ovih godina u jednom tekstu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#20550 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

što je najgore, po načinu djelovanja, SDA nema alternativu

jedina alternativa na pomolu je Naša stranka, ali dometa do Marindvora
Post Reply