Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dzontra_Volta

#20526 Re: Android OS

Post by Dzontra_Volta »

Herr Flick wrote:Ljudi kako punite telefone/mobitele,jel bas cekate da se skorz isprazni ili kada dodje do nekih 20-30% i da li ga punite do kraja ili do nekih 90-95%??
Ja stavim naveče pred spavanje da se puni i navijem alarm da me probudi za cca sat i po, da ga isključim, prije nego što pređe 95%. :D
Curve

#20527 Re: Android OS

Post by Curve »

Qler wrote:Punim kad mislim da ce mi se potrositi... ako u po dana vidim da imam 40% a znam da necu kuci, stavim da se puni, navece stavim da se puni, kad legnem i skinem sa punjaca ujutro... ne trebas glavu razbijati o tome... puni i prazni kako ti je najzgodnije...
potpis, isto radim..
Laertes

#20528 Re: Android OS

Post by Laertes »

Ja ga punim samo od 30 do 88%. Tako cuo da treba. I nikada ne iskljucuj punjac na neparnom broju :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#20529 Re: Android OS

Post by skupljac_zeljeza »

'Ubica' Li-Po ili Li-Ion baterija koje se danas najviše koriste je broj ciklusa punjenja i vrijeme tako da kroz 3-4 godine svaka je gotova pa bolje ne brinuti kako puniti. Ako kupiš novu i ne koristiš, kroz par godina njen kapacitet će biti umanjen za cca 30-40% tako da treba gledati datum proizvodnje kod kupovine nove.
Dr Kova

#20530 Re: Android OS

Post by Dr Kova »

Bolje ih je dopunjavati nego prazniti skroz. Meni kad dođe na 40%, punim do vrha i to je to
skupljac_zeljeza

#20531 Re: Android OS

Buckethead wrote:Bolje ih je dopunjavati nego prazniti skroz. Meni kad dođe na 40%, punim do vrha i to je to
Tako obično i savjetuju u recenzijama mada je navodno na 40% temperatura baterije idelna.
The BEN10

#20532 Re: Android OS

Post by The BEN10 »

Dzontra_Volta wrote:Ja stavim naveče pred spavanje da se puni i navijem alarm da me probudi za cca sat i po, da ga isključim, prije nego što pređe 95%. :D
:lol: :thumbup:
skupljac_zeljeza

#20533 Re: Android OS

Da nisam zamijenio ovo još ne bi krenulo. Hoće mene tako. :mrgreen:

Image
Maharadza

#20534 Re: Android OS

Post by Maharadza »

skupljac_zeljeza wrote:
Buckethead wrote:Bolje ih je dopunjavati nego prazniti skroz. Meni kad dođe na 40%, punim do vrha i to je to
Tako obično i savjetuju u recenzijama mada je navodno na 40% temperatura baterije idelna.
Negdje sam čitao da treba (po mogućnosti) izbjegavati pražnjenje ispod 20% jer to navodno najviše utiče na vijek trajanja novih baterija! Navodno ne treba ostavljati ni da se puni "previše" tj. po mogućnosti isključiti iz punjača čim dostigne 100% ?!
escobar__

#20535 Re: Android OS

Post by escobar__ »

Kod punjenja/pražnjenja baterija jedino šta baš izbjegavam radit je ostavljat telefon noću na punjaču, ni o čemu drugom baš ne vodim nekog pretjeranog računa.
Maharadza

#20536 Re: Android OS

Post by Maharadza »

escobar__ wrote:Kod punjenja/pražnjenja baterija jedino šta baš izbjegavam radit je ostavljat telefon noću na punjaču, ni o čemu drugom baš ne vodim nekog pretjeranog računa.
Evo čitam ipak nije toliko problematično punjenje preko noći koliko je toplota koja nastaje (pogotovu ko drži telefon u futroli/maski), ali je dovoljno izvaditi ga preko noći i ostaviti na punjaču;
“Leaving your phone plugged in overnight is okay to do, it will not drastically harm your device,” says Shane Broesky, co-founder of Farbe Technik, a company that makes charging accessories. “Your phone is very smart. Once it’s fully charged, it knows when to stop the current from coming in to protect your phone from overcharging.”

“Lithium-ion batteries can react poorly if your phone experiences elevated temperatures, leading to a damaging effect,” explains Shane. “If you have a case on your device that does not allow heat to escape, this heat will increase the temperature of the battery and will cause cell oxidation, which will shrink the capacity and shorten the lifespan.”
Također zanimljivo:
The sweet spot for lithium-ion batteries is to keep them charged between 50 and 80 percent. This allows for the charged ions to continue to work and protect the life of your battery,” says Shane. “Charging your device in short spurts throughout the day will give these ions just enough energy to keep them going.”
So frequent top-ups, rather than one daily charge up, is healthier for your battery. It’s not convenient, but that’s the optimal way to charge your smartphone if you want to ensure the longest life possible.
Šta treba najviše izbjegavati:
“Try to avoid going from 0 to 100 percent whenever possible, this will start to break down your battery and give your device a shorter lifespan.” Shane suggests.
:thumbup:
shalla

#20537 Re: Android OS

Post by shalla »

The sweet spot for lithium-ion batteries is to keep them charged between 50 and 80 percent...

Ocam' upravo ovo i radim :mrgreen:
Quaresma

#20538 Re: Android OS

Post by Quaresma »

radim i ja kad mi nije mrsko prikljuciti telefon na punjac
Raigor Stonehoof

#20539 Re: Android OS

Post by Raigor Stonehoof »

ovi savjeti mozda vrijede za one sto planiraju pet godina nosit isti telefon :) ko to danas radi

otkako imam smartfone ja ih ustekam kad legnem i istekam kad se probudim. nisam imao problema s baterijama, a telefon obicno mijenjam svake druge godine
Maharadza

#20540 Re: Android OS

Post by Maharadza »

Raigor Stonehoof wrote:ovi savjeti mozda vrijede za one sto planiraju pet godina nosit isti telefon :) ko to danas radi

otkako imam smartfone ja ih ustekam kad legnem i istekam kad se probudim. nisam imao problema s baterijama, a telefon obicno mijenjam svake druge godine
A možda i vrijede za sve ostale:

Eleven new Li-ion were tested on a Cadex C7400 battery analyzer. All packs started at a capacity of 88–94% and decreased to 73–84% after 250 full discharge cycles. The 1500mAh pouch packs are used in mobile phones.

Image

http://batteryuniversity.com/learn/arti ... _batteries

Znači nekim baterijama (max.) kapacitet pao i za više od 15% nakon svega 250 ciklusa punjenja (znači za nepunu godinu a ako baš često dopunjavaš još brže oslabi)! Eh sada skontaj koliko baterija dalje "oslabi" ako je ne čuvaš...znači oni savjeti gore itekako opravdani, pogotovu kada pročitaš ovako nešto:
Although a battery should deliver 100 percent capacity during the first year of service, it is common to see lower than specified capacities, and shelf life may contribute to this loss. In addition, manufacturers tend to overrate their batteries, knowing that very few users will do spot-checks and complain if low. Not having to match single cells in mobile phones and tablets, as is required in multi-cell packs, opens the floodgates for a much broader performance acceptance. Cells with lower capacities may slip through cracks without the consumer knowing.
Šta se radi... :run:
Dr Kova

#20541 Re: Android OS

Post by Dr Kova »

Maharadza wrote:
Negdje sam čitao da treba (po mogućnosti) izbjegavati pražnjenje ispod 20% jer to navodno najviše utiče na vijek trajanja novih baterija! Navodno ne treba ostavljati ni da se puni "previše" tj. po mogućnosti isključiti iz punjača čim dostigne 100% ?!
:thumbup: tako i ja radim, čim se napuni, gasim
febo_acm

#20542 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Ja citav zivot tako punim mobitele... Nikad nisam punio mobitel preko noci, a cim spadne ispod 25% ide na punjac ili u kancelariji ili u kuci, na auto punjac... I nikad mi nije bitno oslabila baterija. Istina da nikad nisam ni koristio mobitel duze od 3-4 mjeseca :D
Dr Kova

#20543 Re: Android OS

Post by Dr Kova »

:lol: :lol: :lol:
Curve

#20544 Re: Android OS

Post by Curve »

2 stranice dumanja kako najbolje punit :-)
zakljucak: svak puni kako mu se cefne :lol: :lol:
skupljac_zeljeza

#20545 Re: Android OS

Danas vijek bilo kojeg uređaja se procjenjuje na 3-4 godine tako da i baterije rade da traju toliko. Nije to slučaj samo sa Apple nego i ostalima.
"Kako bismo dobili podatke o upotrebni, mi mjerimo energiju koju proizvod troši po simuliranom scenariju. Dnevna upotreba je specifična za svaki proizvod i mješavina je stvarnih i modeliranih podataka. Prema podacima baziranim na prvim korisnicima uređaja, OS X i tvOS uređaji traju četiri, a iOS i watchOS tri godine", navodi se u saopćenju Applea.
mufa1

#20546 Re: Android OS

Post by mufa1 »

Ja imam veliki problem sa baterijom, na svim telefonima sto sam koristio... Kolko god da je napunim, ona se opet isprazni.. Slicno mi se desava i sa gorivom u autu, kolko god da naspem, auto potrosi... :roll: :roll:

:D
quarterback

#20547 Re: Android OS

Post by quarterback »

mufa1 wrote:Ja imam veliki problem sa baterijom, na svim telefonima sto sam koristio... Kolko god da je napunim, ona se opet isprazni.. Slicno mi se desava i sa gorivom u autu, kolko god da naspem, auto potrosi... :roll: :roll:

probaj da ne punis do vrha, reci onom sto sipa da stane na 80%

ja jedno znam a to je da sam dugo istrazivao po internetu oko li po baterija, ne radi mobitela nego radi rc modela gdje cijela ta prica oko baterija ide ^2 i zakljucio sam da nista nije sigurno osim toga da se baterije isprazne koristenjem a napune punjacem a ni to nije bas uvijek sigurno

a ovih fama, puni od pola 3 do pola 4 ujutro i nemoj vode preko masica ce uvijek biti

uzmite u obzir da je orig baterija bar za moj mobitel 45 maraka i da ce sta god joj ja radio izgurati bar 2 godine, cak i da mobitel ostane kod mene za 2 godine to je 6 feninga dnevno, ako vam se isplati smarati za 6 feninga dnevno onda je situacija bas kriticna i ne bi trebali trositi pare na mobitele

:skoljka:
zateznistub

#20548 Re: Android OS

Post by zateznistub »

quarterback wrote:
mufa1 wrote:Ja imam veliki problem sa baterijom, na svim telefonima sto sam koristio... Kolko god da je napunim, ona se opet isprazni.. Slicno mi se desava i sa gorivom u autu, kolko god da naspem, auto potrosi... :roll: :roll:

probaj da ne punis do vrha, reci onom sto sipa da stane na 80%

ja jedno znam a to je da sam dugo istrazivao po internetu oko li po baterija, ne radi mobitela nego radi rc modela gdje cijela ta prica oko baterija ide ^2 i zakljucio sam da nista nije sigurno osim toga da se baterije isprazne koristenjem a napune punjacem a ni to nije bas uvijek sigurno

a ovih fama, puni od pola 3 do pola 4 ujutro i nemoj vode preko masica ce uvijek biti

uzmite u obzir da je orig baterija bar za moj mobitel 45 maraka i da ce sta god joj ja radio izgurati bar 2 godine, cak i da mobitel ostane kod mene za 2 godine to je 6 feninga dnevno, ako vam se isplati smarati za 6 feninga dnevno onda je situacija bas kriticna i ne bi trebali trositi pare na mobitele

:skoljka:
:thumbup:
upravo tako, ukljuci, napuni...iskljuci....
nebrojeno puta su djeca svukla tablet na nulu...napunis i udri dalje...
mufa1

#20549 Re: Android OS

Post by mufa1 »

Fakat, samo jos mi treba da postanem rob baterije.. Nedaj boze prikljucit ga na 19%, ili dežuraj kraj njeg da slucajno ne predje 80%. Sta je sledece, punit ga iskljicivo samo na ekološki prihvatljivo proizvedenoj struji, tipa solarne plate, vjetrenjace... :lol: :lol:
ifus

#20550 Re: Android OS

Post by ifus »

Imam priliku da na poklon hajrujem telefon - četiri opcije: Sony Xperia M4 Aqua, HTC Desire 626, Samsung Galaxy J5, Alcatel Idol 3 (4.7) ili neki drugi u ovom cjenovnom rangu, uslov je da je iz BH Telecoma - sta preporucujete? Hvala. :)
Post Reply