Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
walk_M-A-N

#20526 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zakon-za ... /150123011
http://Www.klix.ba/vijesti/bih/bubica-n ... /150124010

Sad se otvaraju nova pitanja:
Hoće li zastupnici NS biti principijelni i vratiti i ovo besplatno parkiranje, što je fin dodatak uz platu od 2.500 KM?
Znači, zastupnicima dozvola i parking a ostalim Gras ? Da se sami voze njim možda bi nešto i riješili, a ne držali jalove tematske sjednice.
Koliko zaposlenih radi u Kantonu da bi izdalo onih 10.000 rješenja, koliko to sve košta, i čemu uopšte zabrane za koje postoji toliko izuzetaka?
Zar nije lakše otvoriti ulicu ispred Kantona za saobraćaj, da ljudi ne kruže kroz Radićevu, nego izdavati ovoliko dozvola zastupnicima?
Pedja Kojovic

#20527 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

walk_m-a-n

Ja sam za sve sto naveli u vasem postu.
(Doduse, ja zivim u Centru i idem na posao pjeske ili koristim taxi ili javni prevoz).

p.k.
cvrčak_na_hedonizmu

#20528 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Peđa,

imam dva pitanja. Jedno se tiče direktno NS-a, a drugo baš i ne, ali me zanima tvoje mišljenje šta se može uraditi povodom toga.

Prvo pitanje, da li je Fadil Šero i dalje u NS-u, odnosno ima li neku funkciju.

Drugo pitanje, postoji li neko u ovoj državi ( ako je uopšte možemo nazvati državom ) da se ozbiljno pozabavi pljačkom koja se dešava sa cijenom goriva i svim ostalim pratećim pljačkama i prevarama. Naime, kada je barel poskupio gorivo na pumpama je drastično poskupilo, barel je trenutno nikad jeftiniji u zadnjih 20-ak godina, a cijena goriva na pumpama uopšte ne prati drastičan pad cijene barela. Cijena goriva na pumpama ne bi trebala da iznosi više od 1.30, čai niža od toga ( moje mišljenje ). Neko se bogati, da se barem država bogati, pa hajde. Ali avaj, novac ide privatniku u džep. Dalje, kada je barel poskupio, sve je poskupilo uz opravdanje "jebiga, poskupilo gorivo". Sad bi trebalo nešto da pojeftini, al to se naravno ne dešava. Nema veze sa NS-om, ali je, složićeš se, krucijalno pitanje u ovoj banana kvazi državi.

LP
Pedja Kojovic

#20529 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

cvrcka na hedonizmu

Fadil Sero vec odavno nije clan NS-a.
On je nakon izbora 2010. godine podnio ostavku.
Moje infomacije govore da se potom uclanio u SDP i da radi u njihovom kantonalnom odboru.

Drzavna intervencija na slobodnom trzistu je moguca ukoliko drzava ima kapacitet za takvo nesto - putem robnih rezervi, itd.
Mi do nedavno nismo imali taj kapacitet kada je u pitanju nafta.
Ministar Trhulj je prosle godine predlozio zakon koji bi stvorio preduslove da drzava skladisti i intervenise na trzistu odredjenim kolicinama nafte.
Izrada podzakonskih akata za ovaj zakon kao i gradjevinska rekonstrukcija nekoliko skladisnih lokacija je u toku.

Da li je zakon donesen kako bi kreirao povlastenog velikotrgovca naftom ili obogatio firme u cijim se skladistima planira drzanje nafte, ili ce zaista to biti koristeno za regulisanje cijena nafte na nasem trzistu, ostaje da se vidi.

p.k.
zippoo87

#20530 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

@Pedja
obzirom da je Denis Gratz parlamentarni zastupnik,mislim da bi on trebao da inicira neki nacin za rjesenje ove pljacke sto je spomenuo ovaj povis
ista situacija je i sa brasnom i prozivodima od brasna...kada je skocila cijena psenice,uduplali su cijene a psenica je vec 2 godine na staroj cijeni a niko ne snizava hljeb ni 10 feninga

isto je i sa prevoznicima,kao i sa robom siroke potrosnje

mislim da je ovo jako bitno pitanje i narod zeli da se ovo nekako zaustavi kroz institucije i da se tacno znaju marze,barem na odredjene proizvode,tipa gorivo,brasno,...esencijalne proizvode
Pedja Kojovic

#20531 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

zippoo87

Drzavni intervencionizam na trzistu je opravdan samo u izuzetnim prilikama.
To nije socijalna politika, odnosno, drzava ne moze biti regulator cijena na slobodnom trzistu.

p.k.
Pedja Kojovic

#20532 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

SARAJEVO - Naš ustavni i izborni sistem ima mnogo nedostataka, ali su se relativni pobjednici posljednjih izbora, SDA i HDZ, obrušili samo na one njegove odredbe koje ih sada sprečavaju da formiraju vlast, a čija je svrha da prisili političke subjekte na multietničnost u svojim redovima — ukoliko žele u potpunosti konzumirati svoje izborne rezultate, upozorio je u razgovoru za Vijesti.ba Predrag Kojović, potpredsjednik Naše stranke i njen zastupnik u Skupštini KS, koji je i delegat u Federalnom parlamentu.

VIJESTI.BA: Predsjednici DF-a Željko Komšić, SDP-a Nermin Nikšić i zamjenik predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavili su za ponedjeljak sastanak kako bi pokušali naći rješenje za blokade nastale u federalnom Domu naroda. Očekujete li da ovaj susret može polučiti dogovor o potpredsjedniku FBiH iz reda srpskog naroda?

KOJOVIĆ: U Americi kažu da je za ljude slabog stomaka bolje da ne znaju kako se prave hamburgeri i zakoni. U BiH, meni se čini, to važi i za parlamentarne većine, odnosno vlast. Naš ustavni i izborni sistem ima mnogo nedostataka, ali su se relativni pobjednici posljednjih izbora, SDA i HDZ, obrušili samo na one njegove odredbe koje ih sada sprečavaju da formiraju vlast, a čija je svrha da prisili političke subjekte na multietničnost u svojim redovima — ukoliko žele u potpunosti konzumirati svoje izborne rezultate.

Partije koje sebe definišu kao narodnjačke i koje se u svom djelovanju obraćaju samo jednoj etničkoj grupi i traže njenu podršku - jer je to sa aspekta predizborne mobilizacije glasača najjednostavnije i, uskostranački gledano, najefikasnije – sada traže od opozicije da im obezbijedi etničku raznolikost koju zahtijeva proces formiranja vlasti u BiH. U Klubu Srba u Domu naroda FBiH, vladajuća koalicija je prisutna samo zahvaljujući jednom delegatu iz DF-a. Očigledno je puno lakše zahtijevati da se izborni zakon prilagodi monoetničkoj prirodi SDA i HDZ, nego raditi na multietičnosti svog članstva i biračkog tijela.

VIJESTI.BA: S druge strane, iz SNSD tvrde da su blizu dogovora sa Liberalnom strankom i Narodnom strankom "Radom za boljitak" o pokretanju zajedničke inicijative za izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Budući da SNSD nije dio vlasti na državnom nivou, je li dobra mogućnost da bude dio vlasti u FBiH, s obzirom da potpredsjednici ovog entiteta imaju značajna ovlaštenja?

KOJOVIĆ: Vaša formulacija “dogovori SNSD sa LS-om i NSRB-om" je profesionalna, sterilizirana i podrazumijeva nekakve razgovore o političkom partnerstvu, dok se u suštini radi o tome da Dodik sa Radeljašem i Lijanovićem utvrđuje cijenu glasova koji su potrebni SNSD-u da bi svoj bijes zbog neučešća u vlasti na državnom nivou iskalio u FBiH. Teza o neophodnosti istovjetnog političkog sastava vlasti na svim nivoima u ovako decentralizovanoj državi je jednostavno netačna. Upravo to smo imali i u prošlom mandatu, i u svih ovih prethodnih 20 godina, i čak i površna analiza jasno pokazuje da ideološki nekompatibilne partije ne mogu formirati funkcionalnu vlast.

U konkretnom slučaju, SNSD pokušava osigurati poziciju u organu čije se odluke, de facto, moraju donositi konsenzusom predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Argument da im je ta pozicija potrebna kako bi zaštitili Srbe koji žive u FBiH je najblaže rečeno cinična, jer upravo SNSD i Dodik svojom retorikom mržnje prema svemu što je bosanskohercegovačko otežavaju život Srba koji žive u FBiH, i kojima je BiH jedina domovina.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete očitu činjenicu da koalicija SDA - DF - HDZ BiH nema kapacitet da sama formira vlast u FBiH?

KOJOVIĆ: Mislim da je, za DF, došao trenutak da preispita svoje učešće u vlasti na svim nivoima osim državnom, gdje je njihovo prisustvo krucijalno ne samo kako bi se SNSD držao u opoziciji nego još više kako bi BiH rješavanjem pitanja nepokretne vojne imovine konačno napravila taj mali, ali odlučujuci korak ka članstvu u NATO-u.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste mogućnost, mada to ne zagovarate, da i aktuelni predsjednik FBiH može imenovati mandatara za sastav nove Vlade. Šta ova činjenica govori o ustavnom uređenju ovog bh. entiteta?

KOJOVIĆ: Na pitanje novinarke TV 1 Nikoline Veljović ima li, po mom mišljenju, ustavnih prepreka za tako nešto, odgovorio sam da nema. Naravno da je, sa svakog drugog aspekta, - političkog, demokratskog i etičkog, - ta mogućnost neprihvatljiva, apsurdna, i moj odgovor nije bio nikakav ozbiljan prijedlog, nego ukazivanje na još jednu normativnu nepreciznost u Ustavu FBiH.

Pokušaj rekonstrukcije Vlade FBiH u prošlom mandatu je više nego očigledno ukazao na nejasnoće, pa i na neke nedemokratske odredbe našeg Ustava, zakona i poslovnika, ali su se partije na vlasti uvijek radije odlučivale da pronađu način da ih zaobiđu umjesto da ih izmijene, s obzirom na to da imaju kontrolu u zakonodavnom tijelu koje te propise i donosi. Ali ne, mi ni nakon više od godinu dana bavljenja tim problemom ne znamo da li predsjednika FBiH smjenjuje jedan dom Parlamenta FBiH ili oba, i da li je sedamnaest podjeljeno sa tri jednako pet ili šest.

VIJESTI.BA: Kako gledate na insistiranje Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, da formiranje državne vlasti mora čekati na konstituisanje federalne?

KOJOVIĆ: Za ostvarenje HDZ-ovog političkog cilja neophodan saučesnik je Dodik, odnosno SNSD. Njihova politička vizija BiH kao državne zajednice – svaka etnička grupa sa svojom jasno definisanom teritorijom i potpunom političkom kontrolom nad resursima i društvenim proizvodom – možda najviše sliči onome što je bio Beneluks, ugovorna međunarodna zajednica Belgije, Holandije i Luksemburga. Ako vi ovu zemlju definišete kao državu konstitutivnih naroda, kao što je to 1990. uradio SDA (šta god riječ konstitutivni značila, jer pandana među funkcionalnim liberalnim demokratijama u razvijenom svijetu za tako nešto nema), onda je daljnje “mrvljenje” državnog teritorija po etničkim linijama samo krajnja politička pa i logička konsekvenca. HDZ se još uvijek nada da će se sadašnja koalicija raspasti, i da će se prilikom formiranja nove u igru vratiti i njihov preferencijalni politički partner – SNSD.

VIJESTI.BA: Generalno, očekujete li promjene u odnosu na protekle četiri godine ukoliko koalicija SAD - DF - HDZ BiH - Savez za promjene napokon konstituiše državnu vlast u punom kapacitetu?

KOJOVIĆ: Ja sam, priznajem, subjektivan prema DF-u, i moj stav prema njima bitno se razlikuje od stava koji imam prema SDA-u i HDZ-u. Ja čak i ono što mi se čini kao neka vrsta nespretnost, nepripremljenosti, za ovo u šta su se upustili uzimam kao pokazatelj političke čistoće, nevinosti u najboljem značenju te riječi.

Retorika g. Ivanića u ovih nekoliko mjeseci je prijatno iznenađenje, pozitivna promjena u Predsjedništvu BiH, i pokazuje koliko bi eliminacija huškačko-kabadahijskog ponašanja iz političkog života mogla relaksirati odnose i otvoriti javni prostor za teme od egzistencijalnog interesa svih građana.

SDA i HDZ su, nažalost, konstanta u vlasti od 90-tih, i o njihovim sposobnostima najbolje govore podaci o procentu zvanično siromačnih građana BiH, o broju nezaposlenih i generalno, rangiranje naše zemlje u međunarodnim analizama koje mjere civiliziranost pravnog uređenja i ekonomsku uspješnost vlasti u svakoj državi. Mi smo prvi, ili u samom vrhu, na svim listama koje mjere i uspoređuju nefunkcionalnost, nepravednost i neodrživost sistema.

VIJESTI.BA: Aktuelna tema svakako je i nova inicijativa EU prema BiH. No, Predsjedništvo BiH, pokušavajući ugoditi željama svih lidera parlamentarnih stranaka, dovelo se u situaciju da nije usaglasilo tekst zajedničke izjave o opredijeljenosti za EU integracije. Vjerujete li da će novi pokušaj EU, koji može biti i zadnja šansa za BiH, ipak naći plodno tlo u BiH i biti uspješnije primjenjen u odnosu na sve dosadašnje evropske inicijative?

KOJOVIĆ: Riječi “posljednja šansa” su izgovorene toliko puta prethodnih godina da ih više niko ne shvata ozbiljno. Po mom mišljenju, najveći nedostatak opozicije, a i nevladinog sektora, jeste neuspjeh da građanima dovoljno ubjedljivo objasne da lideri političkih partija koje su bile u vlasti posljednjih 20 godina ulazak BiH u EU doživljavaju kao konflikt između sopstvenog, ličnog, i opšteg, državnog interesa. Njihov politički i materijalni uspon i opstanak moguć je isključivo u državi u kakvoj živimo od 1995. do danas. Svaki korak prema EU koji podrazumijeva uspostavljanje pravne države, u kojoj je izvor i nosilac političkog legitimiteta apstraktni pojedinac, građanin, za njih bi predstavljalo rad u korist svoje štete, odnosno svjesno odricanje od količine vlasti kojom sada proizvoljno raspolažu, a to opet direktno utiče na njihovo lično finansijsko stanje.

I Sanader bi zaustavio, ili barem odužio do zastare, hrvatski put u EU, da je bio svjestan posljedica koje će to imati po njega lično. Politička elita na vlasti je, više nego bilo šta drugo, najveća prepreka na putu BiH u EU.

VIJESTI.BA: Koalicija SDA - DF nema očito kapaciteta ni da u KS formira vlast. Kakav ishod u konačnici očekujete kada je u pitanju konstituisanje vlasti u ovom kantonu, a s obzirom da je DF potpisao saradnju sa BPS, a SDA sa DF? Može li ovakva eventualna koalicija pokrenuti KS iz teške situacije u kojoj se nalazi?

KOJOVIĆ: Prepreka za formiranje vlasti u KS, po mom mišljenju, nema. Proceduralno i matematički postoje svi preduslovi za imenovanje mandatara. Ja često sam sebe pokušavam ubijediti da će biti bolje, da će nova Vlada imati hrabrosti i mudrosti za teške, bolne poteze koje je neophodno napraviti da bi u doglednoj perspektivi većini građana u KS bilo bolje.

Ali ako utišate priželjkivanja, i hladne glave analizirate odnose u vladajućoj koaliciji na kantonalnom nivou, onda vidite da ćemo najvjerovatnije imati, kao i do sada, Vladu u kojoj SDA dominira i brojčano i poziciono. Vjerovati da će oni koji su svojim politikama uzrokovali probleme u kojima se nalazimo sastaviti tim koji će ih uspješno riješiti je opasno (samo)zavaravanje. Samo krajnje očajni ljudi uzgajaju takve nade. Njih je među glasačima na posljednjim izborima, nažalost, bilo najviše, i to najbolje govori o socijalnom ali i o psihološkom stanju u kojem se kao društvo nalazimo.

Mi ćemo učiniti sve što možemo da se Vlada KS što prije formira i počne sa radom na izradi budžeta za 2015. Tek tu, među tim suhoparnim brojkama, vidjećemo šta je od onoga što se pričalo tokom predizborne kampanje demagogija, a šta stvarna namjera vladajuće koalicije u KS. Ako budžet opet bude baziran na nerealnim prihodima, ako ne bude značajnih rezova u javnoj, posebno državno administrativnoj, potrošnji, dakle ukoliko raspodjela budžetskih sredstava ostane manje-više ista, onda će to značiti da smo se, kako kaže jedan poznati sarajevski arhitekta i moj prijatelj, „džaba šminkali kad se nismo naspavali“.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)
kluz franjo

#20533 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Peđa, ako može nekoliko pitanja, a da se vratimo malo Skupštini KS.
Ako sam dobro izbrojao, Skupština KS formira 19 stalnih radnih tijela/komisija sa u prosjeku 5 zastupnika/članova (što znači da je svaki od 35 zastupnika u prosjeku član u 2-3 komisije).
Da li zastupnici SKS po važećim pravilnicima dobijaju naknade za rad u stalnim skupštinskim komisijama i u kom iznosu?
Takođe sam primjetio da u pojedinim skupštinskim komisijama aktivno članstvo imaju i tzv. "Vanjski članovi", tj. lica koja nisu zastupnici SKS. Da li i ova lica - vanjski članovi - ostvaruju pravo na naknadu za rad u komisiji i u kojoj visini? Kako i po kojoj proceduri se vrši prijava/odabir vanjskih članova skupštinskih komisija?
I još jedno pitanje u vezi Ekonomsko socijalnog vijeća Kantona Sarajevo čiji se rad u potpunosti finansira iz budžeta. Da li i u kojoj visini, članovi i zamjenici članova ovog vijeća (njih 24) ostvaruju pravo na naknadu za rad/članstvo u navedenoj komisiji?
Hvala
Pedja Kojovic

#20534 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Poslovnik odredjuje da svaki poslanik u SKS mora biti clan najmanje dvije komisije.
Rad u skupstinskim komisijama se NE placa.
(Rad u komisijama koje osnivaju ministarstva se placa, sastav tih komisija je javnosti nepoznat, clanovi su vrlo cesto poslanici i sami ministri tog resora).
Ni clanstvo u komisijama Doma naroda FBiH se NE placa - ali predsjednik komisije ima, za par decimala, veci koeficijent place).
Vanjski clanovi komisija - mogu biti najvise dva u svakoj komisiji - dobijaju naknadu za ucesce po sastanku.
Ta naknada, koliko me sjecanje sluzi, iznosi 50km po sjednici, s tim sto se ne mogu odrzavati vise od dvije sjednice mjesecno.
Vanjske clanove predlazu politicki subjekti koji ucestvuju u radu SKS.
Nisam detaljno upoznati sa sistemom naknada u ESV u KS.
(Znam da obicni clanovi nemaju naknadu, ali ne znam da li je tako i za rukovodstvo).

p.k.
volta dzontra

#20535 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by volta dzontra »

Pedja Kojovic wrote:SARAJEVO - Naš ustavni i izborni sistem ima mnogo nedostataka, ali su se relativni pobjednici posljednjih izbora, SDA i HDZ, obrušili samo na one njegove odredbe koje ih sada sprečavaju da formiraju vlast, a čija je svrha da prisili političke subjekte na multietničnost u svojim redovima — ukoliko žele u potpunosti konzumirati svoje izborne rezultate, upozorio je u razgovoru za Vijesti.ba Predrag Kojović, potpredsjednik Naše stranke i njen zastupnik u Skupštini KS, koji je i delegat u Federalnom parlamentu.

VIJESTI.BA: Predsjednici DF-a Željko Komšić, SDP-a Nermin Nikšić i zamjenik predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavili su za ponedjeljak sastanak kako bi pokušali naći rješenje za blokade nastale u federalnom Domu naroda. Očekujete li da ovaj susret može polučiti dogovor o potpredsjedniku FBiH iz reda srpskog naroda?

KOJOVIĆ: U Americi kažu da je za ljude slabog stomaka bolje da ne znaju kako se prave hamburgeri i zakoni. U BiH, meni se čini, to važi i za parlamentarne većine, odnosno vlast. Naš ustavni i izborni sistem ima mnogo nedostataka, ali su se relativni pobjednici posljednjih izbora, SDA i HDZ, obrušili samo na one njegove odredbe koje ih sada sprečavaju da formiraju vlast, a čija je svrha da prisili političke subjekte na multietničnost u svojim redovima — ukoliko žele u potpunosti konzumirati svoje izborne rezultate.

Partije koje sebe definišu kao narodnjačke i koje se u svom djelovanju obraćaju samo jednoj etničkoj grupi i traže njenu podršku - jer je to sa aspekta predizborne mobilizacije glasača najjednostavnije i, uskostranački gledano, najefikasnije – sada traže od opozicije da im obezbijedi etničku raznolikost koju zahtijeva proces formiranja vlasti u BiH. U Klubu Srba u Domu naroda FBiH, vladajuća koalicija je prisutna samo zahvaljujući jednom delegatu iz DF-a. Očigledno je puno lakše zahtijevati da se izborni zakon prilagodi monoetničkoj prirodi SDA i HDZ, nego raditi na multietičnosti svog članstva i biračkog tijela.

VIJESTI.BA: S druge strane, iz SNSD tvrde da su blizu dogovora sa Liberalnom strankom i Narodnom strankom "Radom za boljitak" o pokretanju zajedničke inicijative za izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Budući da SNSD nije dio vlasti na državnom nivou, je li dobra mogućnost da bude dio vlasti u FBiH, s obzirom da potpredsjednici ovog entiteta imaju značajna ovlaštenja?

KOJOVIĆ: Vaša formulacija “dogovori SNSD sa LS-om i NSRB-om" je profesionalna, sterilizirana i podrazumijeva nekakve razgovore o političkom partnerstvu, dok se u suštini radi o tome da Dodik sa Radeljašem i Lijanovićem utvrđuje cijenu glasova koji su potrebni SNSD-u da bi svoj bijes zbog neučešća u vlasti na državnom nivou iskalio u FBiH. Teza o neophodnosti istovjetnog političkog sastava vlasti na svim nivoima u ovako decentralizovanoj državi je jednostavno netačna. Upravo to smo imali i u prošlom mandatu, i u svih ovih prethodnih 20 godina, i čak i površna analiza jasno pokazuje da ideološki nekompatibilne partije ne mogu formirati funkcionalnu vlast.

U konkretnom slučaju, SNSD pokušava osigurati poziciju u organu čije se odluke, de facto, moraju donositi konsenzusom predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Argument da im je ta pozicija potrebna kako bi zaštitili Srbe koji žive u FBiH je najblaže rečeno cinična, jer upravo SNSD i Dodik svojom retorikom mržnje prema svemu što je bosanskohercegovačko otežavaju život Srba koji žive u FBiH, i kojima je BiH jedina domovina.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete očitu činjenicu da koalicija SDA - DF - HDZ BiH nema kapacitet da sama formira vlast u FBiH?

KOJOVIĆ: Mislim da je, za DF, došao trenutak da preispita svoje učešće u vlasti na svim nivoima osim državnom, gdje je njihovo prisustvo krucijalno ne samo kako bi se SNSD držao u opoziciji nego još više kako bi BiH rješavanjem pitanja nepokretne vojne imovine konačno napravila taj mali, ali odlučujuci korak ka članstvu u NATO-u.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste mogućnost, mada to ne zagovarate, da i aktuelni predsjednik FBiH može imenovati mandatara za sastav nove Vlade. Šta ova činjenica govori o ustavnom uređenju ovog bh. entiteta?

KOJOVIĆ: Na pitanje novinarke TV 1 Nikoline Veljović ima li, po mom mišljenju, ustavnih prepreka za tako nešto, odgovorio sam da nema. Naravno da je, sa svakog drugog aspekta, - političkog, demokratskog i etičkog, - ta mogućnost neprihvatljiva, apsurdna, i moj odgovor nije bio nikakav ozbiljan prijedlog, nego ukazivanje na još jednu normativnu nepreciznost u Ustavu FBiH.

Pokušaj rekonstrukcije Vlade FBiH u prošlom mandatu je više nego očigledno ukazao na nejasnoće, pa i na neke nedemokratske odredbe našeg Ustava, zakona i poslovnika, ali su se partije na vlasti uvijek radije odlučivale da pronađu način da ih zaobiđu umjesto da ih izmijene, s obzirom na to da imaju kontrolu u zakonodavnom tijelu koje te propise i donosi. Ali ne, mi ni nakon više od godinu dana bavljenja tim problemom ne znamo da li predsjednika FBiH smjenjuje jedan dom Parlamenta FBiH ili oba, i da li je sedamnaest podjeljeno sa tri jednako pet ili šest.

VIJESTI.BA: Kako gledate na insistiranje Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, da formiranje državne vlasti mora čekati na konstituisanje federalne?

KOJOVIĆ: Za ostvarenje HDZ-ovog političkog cilja neophodan saučesnik je Dodik, odnosno SNSD. Njihova politička vizija BiH kao državne zajednice – svaka etnička grupa sa svojom jasno definisanom teritorijom i potpunom političkom kontrolom nad resursima i društvenim proizvodom – možda najviše sliči onome što je bio Beneluks, ugovorna međunarodna zajednica Belgije, Holandije i Luksemburga. Ako vi ovu zemlju definišete kao državu konstitutivnih naroda, kao što je to 1990. uradio SDA (šta god riječ konstitutivni značila, jer pandana među funkcionalnim liberalnim demokratijama u razvijenom svijetu za tako nešto nema), onda je daljnje “mrvljenje” državnog teritorija po etničkim linijama samo krajnja politička pa i logička konsekvenca. HDZ se još uvijek nada da će se sadašnja koalicija raspasti, i da će se prilikom formiranja nove u igru vratiti i njihov preferencijalni politički partner – SNSD.

VIJESTI.BA: Generalno, očekujete li promjene u odnosu na protekle četiri godine ukoliko koalicija SAD - DF - HDZ BiH - Savez za promjene napokon konstituiše državnu vlast u punom kapacitetu?

KOJOVIĆ: Ja sam, priznajem, subjektivan prema DF-u, i moj stav prema njima bitno se razlikuje od stava koji imam prema SDA-u i HDZ-u. Ja čak i ono što mi se čini kao neka vrsta nespretnost, nepripremljenosti, za ovo u šta su se upustili uzimam kao pokazatelj političke čistoće, nevinosti u najboljem značenju te riječi.

Retorika g. Ivanića u ovih nekoliko mjeseci je prijatno iznenađenje, pozitivna promjena u Predsjedništvu BiH, i pokazuje koliko bi eliminacija huškačko-kabadahijskog ponašanja iz političkog života mogla relaksirati odnose i otvoriti javni prostor za teme od egzistencijalnog interesa svih građana.

SDA i HDZ su, nažalost, konstanta u vlasti od 90-tih, i o njihovim sposobnostima najbolje govore podaci o procentu zvanično siromačnih građana BiH, o broju nezaposlenih i generalno, rangiranje naše zemlje u međunarodnim analizama koje mjere civiliziranost pravnog uređenja i ekonomsku uspješnost vlasti u svakoj državi. Mi smo prvi, ili u samom vrhu, na svim listama koje mjere i uspoređuju nefunkcionalnost, nepravednost i neodrživost sistema.

VIJESTI.BA: Aktuelna tema svakako je i nova inicijativa EU prema BiH. No, Predsjedništvo BiH, pokušavajući ugoditi željama svih lidera parlamentarnih stranaka, dovelo se u situaciju da nije usaglasilo tekst zajedničke izjave o opredijeljenosti za EU integracije. Vjerujete li da će novi pokušaj EU, koji može biti i zadnja šansa za BiH, ipak naći plodno tlo u BiH i biti uspješnije primjenjen u odnosu na sve dosadašnje evropske inicijative?

KOJOVIĆ: Riječi “posljednja šansa” su izgovorene toliko puta prethodnih godina da ih više niko ne shvata ozbiljno. Po mom mišljenju, najveći nedostatak opozicije, a i nevladinog sektora, jeste neuspjeh da građanima dovoljno ubjedljivo objasne da lideri političkih partija koje su bile u vlasti posljednjih 20 godina ulazak BiH u EU doživljavaju kao konflikt između sopstvenog, ličnog, i opšteg, državnog interesa. Njihov politički i materijalni uspon i opstanak moguć je isključivo u državi u kakvoj živimo od 1995. do danas. Svaki korak prema EU koji podrazumijeva uspostavljanje pravne države, u kojoj je izvor i nosilac političkog legitimiteta apstraktni pojedinac, građanin, za njih bi predstavljalo rad u korist svoje štete, odnosno svjesno odricanje od količine vlasti kojom sada proizvoljno raspolažu, a to opet direktno utiče na njihovo lično finansijsko stanje.

I Sanader bi zaustavio, ili barem odužio do zastare, hrvatski put u EU, da je bio svjestan posljedica koje će to imati po njega lično. Politička elita na vlasti je, više nego bilo šta drugo, najveća prepreka na putu BiH u EU.

VIJESTI.BA: Koalicija SDA - DF nema očito kapaciteta ni da u KS formira vlast. Kakav ishod u konačnici očekujete kada je u pitanju konstituisanje vlasti u ovom kantonu, a s obzirom da je DF potpisao saradnju sa BPS, a SDA sa DF? Može li ovakva eventualna koalicija pokrenuti KS iz teške situacije u kojoj se nalazi?

KOJOVIĆ: Prepreka za formiranje vlasti u KS, po mom mišljenju, nema. Proceduralno i matematički postoje svi preduslovi za imenovanje mandatara. Ja često sam sebe pokušavam ubijediti da će biti bolje, da će nova Vlada imati hrabrosti i mudrosti za teške, bolne poteze koje je neophodno napraviti da bi u doglednoj perspektivi većini građana u KS bilo bolje.

Ali ako utišate priželjkivanja, i hladne glave analizirate odnose u vladajućoj koaliciji na kantonalnom nivou, onda vidite da ćemo najvjerovatnije imati, kao i do sada, Vladu u kojoj SDA dominira i brojčano i poziciono. Vjerovati da će oni koji su svojim politikama uzrokovali probleme u kojima se nalazimo sastaviti tim koji će ih uspješno riješiti je opasno (samo)zavaravanje. Samo krajnje očajni ljudi uzgajaju takve nade. Njih je među glasačima na posljednjim izborima, nažalost, bilo najviše, i to najbolje govori o socijalnom ali i o psihološkom stanju u kojem se kao društvo nalazimo.

Mi ćemo učiniti sve što možemo da se Vlada KS što prije formira i počne sa radom na izradi budžeta za 2015. Tek tu, među tim suhoparnim brojkama, vidjećemo šta je od onoga što se pričalo tokom predizborne kampanje demagogija, a šta stvarna namjera vladajuće koalicije u KS. Ako budžet opet bude baziran na nerealnim prihodima, ako ne bude značajnih rezova u javnoj, posebno državno administrativnoj, potrošnji, dakle ukoliko raspodjela budžetskih sredstava ostane manje-više ista, onda će to značiti da smo se, kako kaže jedan poznati sarajevski arhitekta i moj prijatelj, „džaba šminkali kad se nismo naspavali“.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Zašto tri izaslanika u Domu Naroda iz SNSD-a, Slobodan Tomić i Daliborka Milović i ne mogu štititi Srbe u FBIH tako da izaberu primjerneog potpredsjednika FBIH, ili zasto to ne mogu raditi barem približno dobro kao 6 SDPovih izaslanika u DN
Kao što se na forumu često kaže "ko to može odrediti ko je pravi Srbin/Hrvat"...
fosna2014

#20536 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fosna2014 »

Peđa svaka čast na ovim intervjuima. Ja se nadam da si određenom broju ljudi objasnio suštinu sadašnjeg stanja. Palac gore i samo tako dalje. :thumbup:
kluz franjo

#20537 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo
Vanjski clanovi komisija - mogu biti najvise dva u svakoj komisiji - dobijaju naknadu za ucesce po sastanku.
Ta naknada, koliko me sjecanje sluzi, iznosi 50km po sjednici, s tim sto se ne mogu odrzavati vise od dvije sjednice mjesecno.
Vanjske clanove predlazu politicki subjekti koji ucestvuju u radu SKS.
Nisam detaljno upoznati sa sistemom naknada u ESV u KS.
(Znam da obicni clanovi nemaju naknadu, ali ne znam da li je tako i za rukovodstvo).
p.k.
Zahvaljujem,
Rad ESV-a finansira KS sa 50.000 KM (poređenja radi Budžet finansira rad Udruženja oboljelih od cerebralne i dječije paralize sa 42.500 KM)
Dalje, napominjem samo da od ukupnih troškova po ekon. kodu 613000 - Izdaci za materijal i usluge (cca. 50 mio KM) u Budžetu KS 2014, skoro 25% (12 mio KM) ide na stavku 613900 - Ugovorene i druge posebne usluge, gdje se i bukvalno sakrivaju naknade za članstva u raznim komisijama.
Transparentnost by Kozadra&Comp.
Pojačani kolegom Fortom, nadam se mnogo konkretnijem i detaljnijem učešću NS u predstojećoj budžetskoj debati.
Maystor

#20538 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Maystor »

Peđa, postoji li ikakva šansa, po vašem mišljenju, da se u KS formira vlast DF+BPS, SBB, NS?
Pedja Kojovic

#20539 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

maystor

Mi smo predlagali sve kombinacije u kojima SDA ne bi bila dominantna u Vladi.
Nazalost, do sada za taj prijedlog nismo dobili potrebnu podrsku.
Ukratko, za sada nema.

p.k.
walk_M-A-N

#20540 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

kluz franjo wrote:
Pedja Kojovic wrote: Nisam detaljno upoznati sa sistemom naknada u ESV u KS.
p.k.
Zahvaljujem,
Rad ESV-a finansira KS sa 50.000 KM (poređenja radi Budžet finansira rad Udruženja oboljelih od cerebralne i dječije paralize sa 42.500 KM)
Šta se tačno ovdje finansira i koji rad? Pa nije valjda da Kanton plaća poslodavce, vlasnike velikih firmi, i to za 1 sat rada u 2 mjeseca?
Ono što se vidi na http://mrsri.ks.gov.ba/esv nije puno, zapisnik je štur, samo da su podržali zakone i to je, bez detalja i diskusija.
kluz franjo

#20541 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

walk_M-A-N wrote:
kluz franjo wrote:
Pedja Kojovic wrote: Nisam detaljno upoznati sa sistemom naknada u ESV u KS.
p.k.
Zahvaljujem,
Šta se tačno ovdje finansira i koji rad? Pa nije valjda da Kanton plaća poslodavce, vlasnike velikih firmi, i to za 1 sat rada u 2 mjeseca?
Ono što se vidi na http://mrsri.ks.gov.ba/esv nije puno, zapisnik je štur, samo da su podržali zakone i to je, bez detalja i diskusija.
Upravo to! Nije problem što se platilo, ali što smo platili? U komisijima smo platili i Aliju Budnju za njegove savjete u vezi privrede i ekonomske politike. Ali za šta? Kakve savjete?
Izvinjavam se što sam pod utiskom, ali upravo sam podijelio 40 km romskoj djeci (uzrasta od 7-12 godina) u 1h nakon ponoći, objašnjavajući im da sramote sebe i bogatu istoriju romskog/ciganskog naroda time što prose. Mojih sat vremena i 40km je kap vode u pijesku. Njihovih 50.000 KM za ESV i puno drugih 50 KM po glavi je kupovina glasova. Oni mirno spavaju, i ne tiču ih se penzioneri u kontejnerima i djeca na raskrsnicama.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#20542 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Pedja.

Djelovalo je, barem za nas sa strane :D , da se malo, barem oko nekih stvari i stavova, priblizavate i SDP-u. Narocito Sucuru i toj ekipi u KS.
Sta se desilo ovo u preglasavanju u Gradskom vijecu?

Sve neka deklerativna prica, veliki (kao) planovi, priblizavanje lijevih i gradjanskih opcija....kada slusas sa strane djeluje - pa jbt. Ovi (DF,SDP, NS...)isto pricaju, misle....u cemu je fazon? Haman ta koalicija je na pragu...bla bla bla.

Al' onda kada treba nesto konkretno podrzati, zajednicki izglasati....pokusati sinhronizovati, nesto pozitivno zajedno progurati....opsti raspad. K'o najveci neprijatelji :D

Sa vama takvima (mada licno ne mislim da je previse do NS, al' eto pisem u mnozini), SDA rahat i opusteno, bez bilo kakvih kampanja i sl.moze vladati i narednih 20god.

Katastrofa. :run:
Albin Zuhric

#20543 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Albin Zuhric »

Libero,

Mislim da je skoro svaka stranka sa kojom imamo ideoloske...slicnosti sada u koaliciji sa SDA. Mi im se ne namjeravamo pridruzivati. Ali se nadamo da ni oni nece ostati u tim koalicijama dugo.

Nismo specijalno iznenadjeni odlukom SDP-a da glasa za SDA kandidata danas. SDP i SDA su i prije ovog imenovanja drzali 5 od 6 rukovodecih pozicija u Gradu, i suradjuju jednako dobro u Opcini Centar. Ocigledno su odlucili produziti saradnju. Ocigledno je i da se odluka GO SDP o opoziciji na svim nivoima ne odnosi na sve nivoe, samo ove medijski dobro pokrivene. To je ok, sve dok znamo ko je vecina i ko je odgovoran.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#20544 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

-LIBERO- wrote:Pedja.

Djelovalo je, barem za nas sa strane :D , da se malo, barem oko nekih stvari i stavova, priblizavate i SDP-u. Narocito Sucuru i toj ekipi u KS.
Sta se desilo ovo u preglasavanju u Gradskom vijecu?

Sve neka deklerativna prica, veliki (kao) planovi, priblizavanje lijevih i gradjanskih opcija....kada slusas sa strane djeluje - pa jbt. Ovi (DF,SDP, NS...)isto pricaju, misle....u cemu je fazon? Haman ta koalicija je na pragu...bla bla bla.

Al' onda kada treba nesto konkretno podrzati, zajednicki izglasati....pokusati sinhronizovati, nesto pozitivno zajedno progurati....opsti raspad. K'o najveci neprijatelji :D

Sa vama takvima (mada licno ne mislim da je previse do NS, al' eto pisem u mnozini), SDA rahat i opusteno, bez bilo kakvih kampanja i sl.moze vladati i narednih 20god.

Katastrofa. :run:
Libero , mislim da je Albin Zuhrić 100 % u pravu.

SDP i SDA u gradu imaju tradicionalno dobre odnose unazad par godina sve radi interesa....jedna duša a dva tijela...

Pozdrav.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#20545 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Peđa Kojović, potpredsjednik Naše stranke i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, večeras gostuje u emisiji "Indirektno" (RTRS) u 21:10h.
JThomas

#20546 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

meni je bolji onaj izraz, lijevo i desno krilo SDA... :D
Ridjobrki

#20547 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Samo da primijetim da se to koaliranje, približavanje, udaljavanje, sukobljavanje pa maženje između političkih stranaka prema nekim definicijama naziva politikom. Ono što je konkretno problem Naše stranke je upravo to - niste za politiku.

Znam, znam, ideali, obraz, cvijeće-drveće... Kome je do toga nek ne ide u politiku. Kad si već tu onda prihvati pravila igre i igraj bolje od protivnika ukoliko nisi u stanju nametnuti svoja pravila ili dok ne dođeš u situaciju da ih kreiraš. Koliko uočavam, većina napora Naše stranke je usmjerena ka izbacivanju SDA iz kombinacija za vlast što je unaprijed osuđeno na propast. Raja, u politici ste. Ne možeš se ženiti a tražiti da mlada iz familije izbaci ludog dajdžu. Ne možeš igrati Bundesligu al' da ne igra Bayern.

Lijepo je što vi čujete odobravanja svojih simpatizera koji realno ne kuže politiku 0% i koji su po defaultu anti-establishmentski ali znajte da u očima swinger birača koji sagledavaju kretanja na političkoj sceni izgledate smiješni u tim pokušajima da povalite SDA. Samo im dižete rejting sa tim.

Ja najdobronamjernije velim svoje mišljenja a ne mora biti da sam u pravu.

Btw, iskrene pohvale bez truna rezerve na račun medijskih istupa i iznesenih stavova. Vaše vrijednosti i etičnost koju proklamirate su poštovanje vrijedni ali što bi rek'o moj stari - sine, to ne jebe. Prihvatite se politike kad ste već u njoj.
Banksy

#20548 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

tvsabina wrote:
SDP i SDA u gradu imaju tradicionalno dobre odnose unazad par godina sve radi interesa....jedna duša a dva tijela...
Unazad mnogo duže. I općinske načelnike su kandidirali zajedno, da jedan ne udara na drugog, da svaki zadrži svoje, to je stara priča. Da ne ulazimo tek u poslove koje od rata rade zajedno, ne pitajući koji je gdje ...
Banksy

#20549 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Ridjobrki wrote:
Koliko uočavam, većina napora Naše stranke je usmjerena ka izbacivanju SDA iz kombinacija za vlast što je unaprijed osuđeno na propast. Raja, u politici ste. Ne možeš se ženiti a tražiti da mlada iz familije izbaci ludog dajdžu. Ne možeš igrati Bundesligu al' da ne igra Bayern.
Kako ne možeš?
Pa šta je politika nego pokušaj da uzmeš vlast i sprovedeš svoje politike, a da zaustaviš ili pobijediš one s čijim političkim stavovima se ne slažeš?
Sad ispade SDA = država, a svaki pokušaj da ih izbaciš iz vlasti je antidržavni čin?
Forum je odavno otišao udesno, ali da će prevladavajuće mišljenje biti da se sad svi trebaju dići na noge, udružiti i angažirati da se vlast servira Bakiru Izetbegoviću, nisam mogla sanjati ...
Ne odnosi se ovo konkretno na tebe i tvoj post, izvini, više me povuklo razmišljanje koje se spinom širi forumom, i ne samo forumom, da je SDA neminovnost i da je naše (onih koji sudjeluju u vlasti) da ih podupremo, uglavimo se foteljama i šutimo, jer kao drugačije ne može.
palermo

#20550 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Ridjobrki wrote:
Lijepo je što vi čujete odobravanja svojih simpatizera koji realno ne kuže politiku 0% i koji su po defaultu anti-establishmentski ali znajte da u očima swinger birača koji sagledavaju kretanja na političkoj sceni izgledate smiješni u tim pokušajima da povalite SDA. Samo im dižete rejting sa tim.

.
Apsolutno brko. Ja recimo zaista ne mogu razumjeti ovu Peđinu izjavu
Mi smo predlagali sve kombinacije u kojima SDA ne bi bila dominantna u Vladi
Šta je poenta ovoga, zašto.

Al eto, kao što si isto tako dobro primijetio, i nastupima, i kulturom zaslužuju poštovanje. Ali nije to dovoljno, ne zaslužuju povjerenje
Locked