Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Karikaturist
#20526 Re: Cijene stanova All about
Bitnije od svega toga je izvuci podatak koliko % placa rentu u BiH i vani.
U BiH uvijek ima neke ostavstine, ili se naslijedilo ili se i dalje zivi u zajednici sa roditeljima. To je dosta rijetko na zapadu.
U BiH uvijek ima neke ostavstine, ili se naslijedilo ili se i dalje zivi u zajednici sa roditeljima. To je dosta rijetko na zapadu.
-
foton
#20527 Re: Cijene stanova All about
Svako normalan moze da poredi i izvede zakljucke. Neke su prednosti, neke su mane. Ti nama lijepo posalji razglednicu iz Minhena.Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:12ma ne znam ko normalan moze porediit uopste cijene stanova u njemackoj i bih. Sarajevo vukojebina, na aerodromu par letova dnevno, autom gdje god krenes 3 sata treba samo da izadjes iz drzave, najzagadjeniji grad 4 mjeseca u godini, u centru grada fasade redovno padaju po ljudima, uredjen parking ispred zgrade misaona imenica, i to kad uporedis sa jednim Minhenom treba najam stana biti 20x puta manji.foton wrote: ↑06/04/2025 13:04OK je praviti poredjenja i paralele, ali ipak ne treba ni pretjerivati, tj treba makar neke realne brojeve navoditi. Ni minimalac u BiH nije manji 5x od njemacke prosjecne plate a ne prosjecna plata. Dalje, najam u Njemackoj je oko 15 eura po kvadratu prosjek, dok je u vecim gradovima tipa Minhen, Berlin, Hamburg oko 20 eura/m2.
Ne govorim ovo da kazem kako je kod nas situacija dobra nego zasto Nijemci kukaju. Oni sa 2.3x vecim primanjima imaju oko 3-4x vece stanarine. Znaci da su im pod ovim pretpostavkama stanarine relativno vece za oko 40%. A po meni je vrlo vjerovatno da je kod nas najam kvadrata u prosjeku blize 14KM (makar u Sarajevu) a ne 10KM... tako da je to blizu ali je i dalje povoljnije kod nas. Opet, ne zato sto je kod nas dobro, nego bas zato sto je situacija generalno gora pa je zato povoljniji taj odnos.
-
Trappist
#20528 Re: Cijene stanova All about
pa evo sta sam pogrijesio u poredjenju? Glavni razlog sto je u sarajevu 4-5k kvadrat je jer seljaci hoce brze pare bez imalo truda pa svi dizu cijene nekretnina i poluraspalih garaza za auta. Kuce u ilijasu u rusevnom stanju se prodaju za 200kfoton wrote: ↑06/04/2025 13:19Svako normalan moze da poredi i izvede zakljucke. Neke su prednosti, neke su mane. Ti nama lijepo posalji razglednicu iz Minhena.Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:12ma ne znam ko normalan moze porediit uopste cijene stanova u njemackoj i bih. Sarajevo vukojebina, na aerodromu par letova dnevno, autom gdje god krenes 3 sata treba samo da izadjes iz drzave, najzagadjeniji grad 4 mjeseca u godini, u centru grada fasade redovno padaju po ljudima, uredjen parking ispred zgrade misaona imenica, i to kad uporedis sa jednim Minhenom treba najam stana biti 20x puta manji.foton wrote: ↑06/04/2025 13:04
OK je praviti poredjenja i paralele, ali ipak ne treba ni pretjerivati, tj treba makar neke realne brojeve navoditi. Ni minimalac u BiH nije manji 5x od njemacke prosjecne plate a ne prosjecna plata. Dalje, najam u Njemackoj je oko 15 eura po kvadratu prosjek, dok je u vecim gradovima tipa Minhen, Berlin, Hamburg oko 20 eura/m2.
Ne govorim ovo da kazem kako je kod nas situacija dobra nego zasto Nijemci kukaju. Oni sa 2.3x vecim primanjima imaju oko 3-4x vece stanarine. Znaci da su im pod ovim pretpostavkama stanarine relativno vece za oko 40%. A po meni je vrlo vjerovatno da je kod nas najam kvadrata u prosjeku blize 14KM (makar u Sarajevu) a ne 10KM... tako da je to blizu ali je i dalje povoljnije kod nas. Opet, ne zato sto je kod nas dobro, nego bas zato sto je situacija generalno gora pa je zato povoljniji taj odnos.![]()
Last edited by Trappist on 06/04/2025 13:24, edited 1 time in total.
-
Ci-Nick
#20529 Re: Cijene stanova All about
"In den 14 größten deutschen Städten mit über 500.000 Einwohnerinnen und Einwohnern kosteten inserierte Wohnungen im Schnitt 13,43 Euro pro Quadratmeter (nettokalt). Im Jahr 2023 sind die Mieten bei Wiedervermietung bundesweit um 6,7 Prozent gegenüber dem Vorjahr gestiegen. In vielen ländlichen Kreisen liegen die Angebotsmieten niedriger, haben aber auch dort zugelegt.foton wrote: ↑06/04/2025 13:04OK je praviti poredjenja i paralele, ali ipak ne treba ni pretjerivati, tj treba makar neke realne brojeve navoditi. Ni minimalac u BiH nije manji 5x od njemacke prosjecne plate a ne prosjecna plata. Dalje, najam u Njemackoj je oko 15 eura po kvadratu prosjek, dok je u vecim gradovima tipa Minhen, Berlin, Hamburg oko 20 eura/m2.
Ne govorim ovo da kazem kako je kod nas situacija dobra nego zasto Nijemci kukaju. Oni sa 2.3x vecim primanjima imaju oko 3-4x vece stanarine. Znaci da su im pod ovim pretpostavkama stanarine relativno vece za oko 40%. A po meni je vrlo vjerovatno da je kod nas najam kvadrata u prosjeku blize 14KM (makar u Sarajevu) a ne 10KM... tako da je to blizu ali je i dalje povoljnije kod nas. Opet, ne zato sto je kod nas dobro, nego bas zato sto je situacija generalno gora pa je zato povoljniji taj odnos.
Bundesweit lagen die Bestandsmieten zum Erhebungsstichtag des Zensus 2022 mit 7,28 Euro je Quadratmeter knapp 2,40 Euro je Quadratmeter unter den durchschnittlichen Wiedervermietungsmieten inserierter Wohnungen im Jahr 2022 von 9,66 Euro je Quadratmeter."
-
RJ57
#20530 Re: Cijene stanova All about
porast cijena stanova nije nužno loša stvar, pokazuje da postoje i potražnja i novac. tržište svakako to samo određuje, tako da nema ništa od kukanja
-
foton
#20531 Re: Cijene stanova All about
Tako je. To je upravo poenta mog posta gore. Kad ekonomija raste, rastu i cijene stanova. To ne znaci da ce se, karikiram, fasade momentalno popraviti, ali stvara uslove da se grad postepeno dovede u red. I u Minhenu su cijene visoke jer neko hoce na tome da zaradi. I zato sto ljudi masovno dolaze i dolazili su da rade iz drugih dijelova zemlje i drugih zemalja.
-
Trappist
-
Sid the sloth
#20533 Re: Cijene stanova All about
A dok posteno Svabo daje nekretninu u pola cijene samo zato sto ne zeli brze pare?Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:24pa evo sta sam pogrijesio u poredjenju? Glavni razlog sto je u sarajevu 4-5k kvadrat je jer seljaci hoce brze pare bez imalo truda pa svi dizu cijene nekretnina i poluraspalih garaza za auta. Kuce u ilijasu u rusevnom stanju se prodaju za 200kfoton wrote: ↑06/04/2025 13:19Svako normalan moze da poredi i izvede zakljucke. Neke su prednosti, neke su mane. Ti nama lijepo posalji razglednicu iz Minhena.Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:12
ma ne znam ko normalan moze porediit uopste cijene stanova u njemackoj i bih. Sarajevo vukojebina, na aerodromu par letova dnevno, autom gdje god krenes 3 sata treba samo da izadjes iz drzave, najzagadjeniji grad 4 mjeseca u godini, u centru grada fasade redovno padaju po ljudima, uredjen parking ispred zgrade misaona imenica, i to kad uporedis sa jednim Minhenom treba najam stana biti 20x puta manji.![]()
![]()
Ziv bio ne provaljuj se, jos imas obraza pitati sta su fulio, lakse je reci sta nisi.
-
Trappist
#20534 Re: Cijene stanova All about
Ponavljam, ako je u Sarajevu cijena kvadrata 5k, u minhenu treba biti minimalno 50kSid the sloth wrote: ↑06/04/2025 15:24A dok posteno Svabo daje nekretninu u pola cijene samo zato sto ne zeli brze pare?![]()
Ziv bio ne provaljuj se, jos imas obraza pitati sta su fulio, lakse je reci sta nisi.
-
Sid the sloth
#20535 Re: Cijene stanova All about
Tacno koliko si i ti strucnjak za nekretnine. Kako rekoh, svaki post dokazuje da ti nema ravnoga.Trappist wrote: ↑06/04/2025 15:52Ponavljam, ako je u Sarajevu cijena kvadrata 5k, u minhenu treba biti minimalno 50kSid the sloth wrote: ↑06/04/2025 15:24A dok posteno Svabo daje nekretninu u pola cijene samo zato sto ne zeli brze pare?![]()
Ziv bio ne provaljuj se, jos imas obraza pitati sta su fulio, lakse je reci sta nisi.![]()
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#20536 Re: Cijene stanova All about
Da treba, bilo bi. Trziste i ponuda-potraznja odredjuje cijenu.Trappist wrote: ↑06/04/2025 15:52Ponavljam, ako je u Sarajevu cijena kvadrata 5k, u minhenu treba biti minimalno 50kSid the sloth wrote: ↑06/04/2025 15:24A dok posteno Svabo daje nekretninu u pola cijene samo zato sto ne zeli brze pare?![]()
Ziv bio ne provaljuj se, jos imas obraza pitati sta su fulio, lakse je reci sta nisi.![]()
-
milojicabrzi
#20537 Re: Cijene stanova All about
U Njemačkoj i općenito na zapadu, kirije i stanovanje su uvijek bile skupe (to znaju gastarbajteti koji su i u Titino vrijeme boravili gore), kao i vrtići, kao i smještaj u hotelima, općenito usluge (zubar, frizer, mehaničar itd).Ci-Nick wrote: ↑06/04/2025 13:24"In den 14 größten deutschen Städten mit über 500.000 Einwohnerinnen und Einwohnern kosteten inserierte Wohnungen im Schnitt 13,43 Euro pro Quadratmeter (nettokalt). Im Jahr 2023 sind die Mieten bei Wiedervermietung bundesweit um 6,7 Prozent gegenüber dem Vorjahr gestiegen. In vielen ländlichen Kreisen liegen die Angebotsmieten niedriger, haben aber auch dort zugelegt.foton wrote: ↑06/04/2025 13:04OK je praviti poredjenja i paralele, ali ipak ne treba ni pretjerivati, tj treba makar neke realne brojeve navoditi. Ni minimalac u BiH nije manji 5x od njemacke prosjecne plate a ne prosjecna plata. Dalje, najam u Njemackoj je oko 15 eura po kvadratu prosjek, dok je u vecim gradovima tipa Minhen, Berlin, Hamburg oko 20 eura/m2.
Bundesweit lagen die Bestandsmieten zum Erhebungsstichtag des Zensus 2022 mit 7,28 Euro je Quadratmeter knapp 2,40 Euro je Quadratmeter unter den durchschnittlichen Wiedervermietungsmieten inserierter Wohnungen im Jahr 2022 von 9,66 Euro je Quadratmeter."
To je zapad i određen drugačiji segment uređenja tržišta, plata i zarada, ponude i potražnje.
Eksperti OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, naročito onih koje su se bavile humanitarnim radom i pomoću siromašnima i ugroženima, poslije rata u BiH, kod nas su se redom čudili, kako i najveća sirotinja i socijalni slučajevi, imaju neku svoju kuću i krov nad glavom, nema niko da je baš na ulici... za razliku od sirotinje po Evropi i Americi.
Dakle, babe i žabe ne mogu se porediti.
U New Yorku ljudi rade i zarađuju 60+ hiljada dolara godišnje, pa opet, puno je podstanara, jer se živi na taj način. U Londonu su kirije 1500 + funti za iole pristojan stan i to moraš pratiti oglase čim se pojavi, jer se brzo izda.
U Engleskoj mislim i da nema neki format trajnog vlasništva nekretnine, već ide na 99 godina, pa onda potomci plaćaju da obnove vlasništvo, ne sjećam se detalja, to su mi objašnjavali kad sam bio gore prije 10+ godina, ali znam da ima neka caka.
Pistacije su kod nas 31 KM po kilogramu, skuplje od teletine, na bliskom Istoku i Iranu gdje najviše rastu, koštaju kao jabuke kod nas ili čak i manje.
Mi smo se poslije rata smijali dijaspori, kad su pričali da je u Minhenu problem parking plac, bilo nam smješno, jer je kod nas bilo parkinga gdje hoćeš, plaćao se samo u strogom centru. Sad smo došli mi do toga da je dobra garaža 50 000 KM, a riješen parking misaona imenica.
Dakle, teško je porediti različita tržišta, državna uređenja, babe i žabe, kruške i jabuke.
Što se tiče stanova, stanarina, cijene kvadrata, donekle su moguća poređenja sa zemljama regiona, ali i tu ima značajnih razlika...
Last edited by milojicabrzi on 06/04/2025 16:01, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#20538 Re: Cijene stanova All about
Smijesno je pricati o smanjenju cijene kad se skoro svaka zgrada rasproda cim se zakopa temelj.
-
milojicabrzi
#20539 Re: Cijene stanova All about
Ma puno je različitih parametara, koji utiču na cijene kvadrata i potražnju stanova...
U Sarajevu, puno se ljudi doseljava radi posla, studija itd. Svake godine sklopi se minimum 500 brakova, sa djecom na putu, sve potencijalne mušterije koje traže stan i krov nad glavom, jer više niko neće da živi u zajednici sa svekvrom, puncem itd.
Da cijenu kvadrata ne diktira samo cijena koštanja radova i materijala, vidljivo je i iz primjera Sarajevo / Istočno Sarajevo, znači razlika u cijeni prilična, da ne kažem dvostruka, a udaljenost zgrada u novogradnji cca 300-500 metara.
Mislim da je tehnička cijena kvadrata, rad + materijali, realno najviše do 1500 KM, sve preko toga je zarada investitora. Naravno, ode nešto para na plac, prlključke, ali ugrubo, to je tu negdje.
U gradovima je veća potražnja (znam da su jedno vrijeme, stanovi u Mostaru i Banja Luci, premašili cijene u Sarajevu, za bar 10-20%, rezultat velikog priliva stanovništva). To je bila situacija nekad 2015./2016. kad je u Sarajevu kvadrat bio manje od 2000 KM po ovim novogradnjama (ne računam centar, već Otoka, Stup, Ilidža), Banja Luka je uredno gazila 2500 KM.
U Lukavici i Istočnom Sarajevu, cijena kvadrata 2012. godine, bila 1200-1300 KM, pa počelo masovnije doseljavanje iz ruralnih dijelova RS, kao i iz Federacije BiH, cijena odmah otišla na preko 2000 KM.
Poslije rata su se u okolici Sarajeva, kuće vlasnika srpske nacionalnosti koji su napustili SA, kretale do oko 50 000 KM ili manje, za ekstra kuću sa placem i imanjem, evo sad kuće u okolini Sarajeva, pod 200-300+ hiljada KM.
Sjećam se kad je od moje koleginice rođak, poslije rata otkupio stan u Drvaru, nekad ranih 2000-ih. Prodavao je stan od 60 m2, za nekih ako se dobro sjećam, 10-12 hiljada KM, kaže nemaš kome prodati.
U Goraždu je dugo, zbog iseljavanja stanovništva, cijena najskupljeg stana u gradu, da biraš sprat i lokaciju bila do 50 000 KM, govorim o vremenu kasnih 2000-ih odnosno 2006.-2010. neka me neko slobodno ispravi ako griješim.
Dakle, puno je parametara a najviše ponuda i potražnja, koji utiču na ove cijene....
U Sarajevu, puno se ljudi doseljava radi posla, studija itd. Svake godine sklopi se minimum 500 brakova, sa djecom na putu, sve potencijalne mušterije koje traže stan i krov nad glavom, jer više niko neće da živi u zajednici sa svekvrom, puncem itd.
Da cijenu kvadrata ne diktira samo cijena koštanja radova i materijala, vidljivo je i iz primjera Sarajevo / Istočno Sarajevo, znači razlika u cijeni prilična, da ne kažem dvostruka, a udaljenost zgrada u novogradnji cca 300-500 metara.
Mislim da je tehnička cijena kvadrata, rad + materijali, realno najviše do 1500 KM, sve preko toga je zarada investitora. Naravno, ode nešto para na plac, prlključke, ali ugrubo, to je tu negdje.
U gradovima je veća potražnja (znam da su jedno vrijeme, stanovi u Mostaru i Banja Luci, premašili cijene u Sarajevu, za bar 10-20%, rezultat velikog priliva stanovništva). To je bila situacija nekad 2015./2016. kad je u Sarajevu kvadrat bio manje od 2000 KM po ovim novogradnjama (ne računam centar, već Otoka, Stup, Ilidža), Banja Luka je uredno gazila 2500 KM.
U Lukavici i Istočnom Sarajevu, cijena kvadrata 2012. godine, bila 1200-1300 KM, pa počelo masovnije doseljavanje iz ruralnih dijelova RS, kao i iz Federacije BiH, cijena odmah otišla na preko 2000 KM.
Poslije rata su se u okolici Sarajeva, kuće vlasnika srpske nacionalnosti koji su napustili SA, kretale do oko 50 000 KM ili manje, za ekstra kuću sa placem i imanjem, evo sad kuće u okolini Sarajeva, pod 200-300+ hiljada KM.
Sjećam se kad je od moje koleginice rođak, poslije rata otkupio stan u Drvaru, nekad ranih 2000-ih. Prodavao je stan od 60 m2, za nekih ako se dobro sjećam, 10-12 hiljada KM, kaže nemaš kome prodati.
U Goraždu je dugo, zbog iseljavanja stanovništva, cijena najskupljeg stana u gradu, da biraš sprat i lokaciju bila do 50 000 KM, govorim o vremenu kasnih 2000-ih odnosno 2006.-2010. neka me neko slobodno ispravi ako griješim.
Dakle, puno je parametara a najviše ponuda i potražnja, koji utiču na ove cijene....
-
Trappist
#20540 Re: Cijene stanova All about
Ma ja, pravit cemo se ludi da je tako. Pa kad za godinu dana cijena kvadrata bude 6k, hljeb 3km, piletina 20km,i dalje cemo se praviti ludi i pričati kako ponuda-potraznja odredjuje cijenu. Da u njemackoj nema drzave kao što je nema kod nas, bili bi i tamo stanovi 10x puta skuplji, nema to nikakve veze sa trziste-ponuda. Sta mislis sta tamo bude kad dodjes da kupiš stan za 300k eura i doneses pare u kešu?sime_cipol wrote: ↑06/04/2025 15:58Da treba, bilo bi. Trziste i ponuda-potraznja odredjuje cijenu.Trappist wrote: ↑06/04/2025 15:52Ponavljam, ako je u Sarajevu cijena kvadrata 5k, u minhenu treba biti minimalno 50kSid the sloth wrote: ↑06/04/2025 15:24
A dok posteno Svabo daje nekretninu u pola cijene samo zato sto ne zeli brze pare?![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#20541 Re: Cijene stanova All about
To hoces reci da te ovdje niko ne pita za porijeklo para?
Svasta ce covjek procitati.
Svasta ce covjek procitati.
-
Trappist
#20542 Re: Cijene stanova All about
E jebiga, vi ljudi stvarno zivite u imaginarnom svijetu. I ja budala sto nešto pokusavam reci, sve ste u pravu.
-
milojicabrzi
#20543 Re: Cijene stanova All about
Puno parametara utiče, svi imaju svoj segment uticaja na cijenu. Cijena zemljišta, cijena materijala, količina dijaspore zainteresovana za kupovinu kao vid ulaganja, prisutnost / neprisutnost izbjegličke populacije (sjetite se Grbavice i cijena kvadrata tamo ranih 2000-ih), prisutnost stanovništva iz imigracije (rentanje jeftinih ćumez-stanova za migrante i izbjelice po Italiji, Njemačkoj itd.), protok sivog ili nelegalnog novca i kapitala, tradicija i odmak od življenja u zajednici (u Turskoj, pa i u Sandžaku, normala je da tri brata sa snahama žive u kući kod oca, gledate turske serije, primjetili ste), dolazak i koncentracija industrije i stanovništva u gradove, pa na kraju i državni intervencionizam (stanovi za mlade, oslobađanje od poreza i sl.)
Nekretnine su u Turskoj jeftinije nego u BiH, čak i u turističkim mjestima, ali što kažu trgovci u Visokom kad su im građani govorili da su skupi somuni u Visokom, da je u Solunu somun = dinar "jeste, tako je, ali do Soluna-100 somuna"
.
Nekretnine su u Turskoj jeftinije nego u BiH, čak i u turističkim mjestima, ali što kažu trgovci u Visokom kad su im građani govorili da su skupi somuni u Visokom, da je u Solunu somun = dinar "jeste, tako je, ali do Soluna-100 somuna"
- VladaFBiH
#20544 Re: Cijene stanova All about
eto ti biznis ideje - napravi zgradu i prodaji stanove po 2.000KM/m2Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:24pa evo sta sam pogrijesio u poredjenju? Glavni razlog sto je u sarajevu 4-5k kvadrat je jer seljaci hoce brze pare bez imalo truda pa svi dizu cijene nekretnina i poluraspalih garaza za auta. Kuce u ilijasu u rusevnom stanju se prodaju za 200kfoton wrote: ↑06/04/2025 13:19Svako normalan moze da poredi i izvede zakljucke. Neke su prednosti, neke su mane. Ti nama lijepo posalji razglednicu iz Minhena.Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:12
ma ne znam ko normalan moze porediit uopste cijene stanova u njemackoj i bih. Sarajevo vukojebina, na aerodromu par letova dnevno, autom gdje god krenes 3 sata treba samo da izadjes iz drzave, najzagadjeniji grad 4 mjeseca u godini, u centru grada fasade redovno padaju po ljudima, uredjen parking ispred zgrade misaona imenica, i to kad uporedis sa jednim Minhenom treba najam stana biti 20x puta manji.![]()
![]()
-
Trappist
#20545 Re: Cijene stanova All about
.VladaFBiH wrote: ↑07/04/2025 09:15eto ti biznis ideje - napravi zgradu i prodaji stanove po 2.000KM/m2![]()
Last edited by Trappist on 07/04/2025 09:24, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#20546 Re: Cijene stanova All about
Stan, garaža i ostava su 3 nekretnine i svaka od njih ima svoj ZK izvadak - teoretski bi trebalo da može da tražiš i povrat PDV-a na ostavu ako nemaš ništa drugo na sebi i ako ti je to prva nekretnina (ne znam kako će definisati) ali sigurno nećeš moće na sve dobiti povrat jer su to 3 odvojene nekretnine.
-
foton
#20547 Re: Cijene stanova All about
Ti onda ne budi seljak pa prodaj svoj stan/kucu za 45.000 KM i idi u Minhen, Pariz, London, tamo nema seljaka, pa kupi nesto. Svima je jasno da je sve postalo skupo. Ali to je cijena civilizacije, razvoja infrastrukture i realnost donekle slobodnog trzista, ponude, potraznje, mogucnosti, vremena u kojem zivimo, trendova, zivotnog stila i zelja...Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:24pa evo sta sam pogrijesio u poredjenju? Glavni razlog sto je u sarajevu 4-5k kvadrat je jer seljaci hoce brze pare bez imalo truda pa svi dizu cijene nekretnina i poluraspalih garaza za auta. Kuce u ilijasu u rusevnom stanju se prodaju za 200kfoton wrote: ↑06/04/2025 13:19Svako normalan moze da poredi i izvede zakljucke. Neke su prednosti, neke su mane. Ti nama lijepo posalji razglednicu iz Minhena.Trappist wrote: ↑06/04/2025 13:12
![]()
-
smjesko071
#20548 Re: Cijene stanova All about
jako bih cijenio, ukoliko bi me neko posavjetovao gdje da nađem podatke u vezi veličine sektora građevinasrtva u FBIH, broj novoizgrađenih stanova, itd
-
azdralovic
#20549 Re: Cijene stanova All about
agencija za statistikusmjesko071 wrote: ↑09/04/2025 15:43 jako bih cijenio, ukoliko bi me neko posavjetovao gdje da nađem podatke u vezi veličine sektora građevinasrtva u FBIH, broj novoizgrađenih stanova, itd
https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Sa ... 4_1_HR.pdf
- duh_sa_sjekirom
#20550 Re: Cijene stanova All about
Kome je skup kvadrat stana 5000 KM u Sarajevu, ima po 600 KM u Miljevini...