Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#20526 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Nazif_Gljiva wrote:Nauplia Street Frisöre
Am Hollerbusch 20, 81547 München
089 69937699
https://maps.app.goo.gl/PFn4Rg9cpVtRnZJ79

Od prije par mjeseci je poskupio, 13€.
Koliko para toliko muzike. Primjeti li mu razlika u kvaliteti kako je digao sa 12-13 ili se na glavi vidi da je friz jos uvjek od 12 eur.
Malo sa masinom sa strane :)
Nazif_Gljiva

#20527 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

elcaliente wrote:
Nazif_Gljiva wrote:Nauplia Street Frisöre
Am Hollerbusch 20, 81547 München
089 69937699
https://maps.app.goo.gl/PFn4Rg9cpVtRnZJ79

Od prije par mjeseci je poskupio, 13€.
Koliko para toliko muzike. Primjeti li mu razlika u kvaliteti kako je digao sa 12-13 ili se na glavi vidi da je friz jos uvjek od 12 eur.
Malo sa masinom sa strane :)
Rđavom kurcu i dlake smetaju...
Ja lično, ne vidim razliku između frizura od 10€ i 40€, možda onim što se šišaju za 40,viri račun iz džepa...
detroit-mercy

#20528 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:Meni je najvece iznenadjenje u DE bilo kako me odmah provale da sam sa prostora ex-YU, a govorim engleski gotovo bez akcenta, i to ne samo Svabe nego i Turci i Rumuni :o Kako jbt :? Po oblacenju :lol:
Da bi govorio engleski bez akcenta trebas doci u englesko govorno podrucje do max 5-6 godine zivota, sve poslije toga ljudi osjete.
To da govoris bez akcenta :mrgreen: vjerovatno te je neki Rumun ili Kurd pohvalio :mrgreen: .
512MB

#20529 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Lajavikrelac wrote:Meni je najvece iznenadjenje u DE bilo kako me odmah provale da sam sa prostora ex-YU, a govorim engleski gotovo bez akcenta, i to ne samo Svabe nego i Turci i Rumuni :o Kako jbt :? Po oblacenju :lol:
Mi se u BiH jednostavno ne znamo oblačit, i pogotovo oblačimo pogrešne stvari u pogrešno vrijeme. A pogotovo da smo ikad išta čuli o funkcionalnoj odjeći. Klasika, svi još uvjek mislimo da je kožna jakna vrh vrhova za sve životne prilike, ako je hladno što deblji dzemper navuć, a sako sa kapuljačom (lol) izvedemo u šetnju gradom bez ikakvog povoda :izet:
madner

#20530 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Ja ne znam kako me prepoznaju, nikad ne pustim Halida glasnije od 110 dB. :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20531 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

512MB wrote:
Mi se u BiH jednostavno ne znamo oblačit, i pogotovo oblačimo pogrešne stvari u pogrešno vrijeme. A pogotovo da smo ikad išta čuli o funkcionalnoj odjeći. Klasika, svi još uvjek mislimo da je kožna jakna vrh vrhova za sve životne prilike, ako je hladno što deblji dzemper navuć, a sako sa kapuljačom (lol) izvedemo u šetnju gradom bez ikakvog povoda :izet:
Kako Svabe hodaju ulicom i kako se oblace (osim u prilikama i poslovima gdje je dress code obavezan) mi smo za njih manekeni. A za ovog gore sto sudi po izgledu nasao se u mom textu pod stavkama markirano :D Dodju u BL na njima sve markirano bode oci: Boss, CK, Balenciaga, LaKoshta, Armani i slicno. Ne moze nas fulati ni jedan od brace Matic :mrgreen:
I da, ja nosim jednaku marku garderobe i gore i ovdje, znaci i gore sam hodao, uzimao i gledao Adidas i Reebok ;-)
Domaci izdajnik

#20532 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

detroit-mercy wrote: Da bi govorio engleski bez akcenta trebas doci u englesko govorno podrucje do max 5-6 godine zivota, sve poslije toga ljudi osjete.
To da govoris bez akcenta :mrgreen: vjerovatno te je neki Rumun ili Kurd pohvalio :mrgreen: .
Rekao sam skoro bez, a imam u blizoj porodici rodjenih Britanaca tako da mi njegova ocjena ipak nasto znaci :) Veli zavrcem na Holandeza 8-)
Mada njihov akcent.. :run:

Edit: Pierre Carden se prodaje u C&A, dragi moj starosjedioce elcaliente i to je sinteticko smece sa Sports Direct-a ;-) Toliko o tvom pametovanju.
Alles-Tamam

#20533 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

stakasa wrote:
Alles-Tamam wrote:Oko 200 termina se dnevno izda u Njemačkoj ambasadi a termin 16 do 18 mjeseci se čeka.
Rekao bih pokret i to dobar :)
Od januara se i to cekanje viza ukida, je li to ta promjena?
Ne, nego se ukida da pekar konkourise za poso zidara.
Za šta imaš školu za to i apliciras.

Eto preveo sam ti ovo sa stranice Bundestaga pa ako ti se da pročitaj.

Sa novim zakonom koji stupa na snagu 01.03.2020 Njemacka zeli osigurati dovoljan priliv kvalificirane radne snage kako bi popunila prazna radna mjesta i odrzala svoju privredu u samom svijetskom vrhu.

Ko je kvalificirana radna snaga?

Svi stranci iz zemalja koje nisu clanice EU a posjeduju diplomu o zavrsenom visokom skolovanju ili zavrsenom skolom za koju su dobili diplomu sa strucnim zvanjem.

Da li novi zakon otvara vrata za nekvalifikovane radnike?
Ne.Sa novim zakonom je definisano da se prije dolaska radnika uradi takozvani Anerkennung sa kojim ce se potvrditi da je zvanje koje radnik ima podjednako sa onim zvanjem u njemackoj.
Iznimka su IT specijalisti koji imaju minimalno 3 godine iskustva rada u struci, i sa minimalnom platom od 4020 eura kao i provjere koju ce raditi BfA.
Granica za platu ce se svake godine podesavati.

Sta znaci otpadanje Vorrangprüfunga?
To znaci da se vise nece provjeravati da li ima dovoljno radnika u Njemackoj ili evropskoj uniji,i da ce svi moci ravnopravno konkurisati za svako slobodno radno mjeste u njemackoj.
Jedina iznimka gdje i dalje ostaje Vorrangsprüfung je ukoliko se prijavljujete za Berufsausbildung.
Njemacka si ostavlja pravo,ukoliko dodje do promjena na trzistu rada da ponovo uvede Vorrangsprüfung za sve poslove.

Kako ce se sprijeciti iskoristavanje socijalnog fonda?
Svi koji budu dolazili po novom zakonu nece imati nikakva primanja od drzave i morat ce dokazati da posjeduju dovoljno novcanih sredstava za sebe,i ukoliko bude porodica isla sa njima i za njih do trenutka kada ne nadju posao.
Potencijalni radnici koji imaju vise od 45 godina moraju prikazati da imaju mjesecna primanja visa od 3685 eura ili da imaju neki drugi vid kapitala sa kojima im je penzija osigurana.

Sta je sve novo u zakonu:
-Jednak zakon za visokokvalifikovane i radnike sa zavrsenom strucnom skolom/diplomom
-Otpada Vorrangprüfung kada se vec ima anerkenung i radni ugovor
-Zakon vazi za sve poslove a ne kao do sada samo za deficitarna radna mjesta.
elcaliente

#20534 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote: Da bi govorio engleski bez akcenta trebas doci u englesko govorno podrucje do max 5-6 godine zivota, sve poslije toga ljudi osjete.
Rekao sam skoro bez, a imam u blizoj porodici rodjenih Britanaca tako da mi njegova ocjena ipak nasto znaci :) Veli zavrcem na Holandeza 8-)

Edit: Pierre Carden se prodaje u C&A, dragi moj starosjedioce elcaliente i to je sinteticko smece sa Sports Direct-a ;-) Toliko o tvom pametovanju.
Sve sto je prodaje u C&A je sintetcinko smece jer je ta radnja smecarska radnja.
Ja sam ti samo naveo da je kvalitet bolji od tih carapa gdje dobije za 6 eur 3 para nego gdje dobijes 10pari za 3,99EUR. Duze ce ti trajati i nece se cufati na petama. Znam to iz licnog iskustva jer svaki dan nosim odijelo na posao i trebaju mi te carape pa te iste i kupujem.
512MB

#20535 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Lajavikrelac wrote:

Ma sve je to sintetičko sranje, zadnjih godina kupujemo samo domaću (at) fair trade modu, i mi i djeca: Richter, Hessnatur, Glückskind, Ompura, Rotknopf, Engel, ... itd.
mirsek

#20536 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Lajavikrelac wrote:

Od carapa, koristim samo Guy Laroche. :D
Nivelacija

#20537 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

elcaliente wrote:
Po glavi, frizu od 10 eur i jeftinoj odjeci iz C&A :)
Odmah se vidi sve, moze se prepoznati kada je nego 20 ili 5 godina u Njamackoj.
Isto nas izvale kao i mi njih.

Npr na moru svabu rodjenog izvalim sa 50 metara uvijek bez greske

Svi ruzni, bijeli, rijetke kose vecinom..neke brade lasalamet
Domaci izdajnik

#20538 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Uh, bolje da sam cutao ne spadam ja u vase fÜno drustvo, sto nosi odjecu od angorske vune, alpake, carape od 50 eura.....sve aristokratija na ovom topicu jbt :skoljka:
Nazif_Gljiva

#20539 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

Ima dovoljno sirotiljskih topica. Ne smaraj :D
Domaci izdajnik

#20540 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Vala jest i tako! Odo prvo da se stidim po saHata pa cu ondaK na temu o cevapima :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20541 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Cuj sako s kapuljacom :lol: pa nije 2005. Sto ti je moda sa teferica u Oberhauzenu.
detroit-mercy

#20542 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:

Pierre Carden ti je spicoka :mrgreen: al da se vratimo jedno minimum 30 godina u proslost :mrgreen:.
Hebo te u Kmart-u i Sears-u prodavali kosulje Pierre Carden birvaktile :mrgreen:.
A CundA ti je prava auslenderska radnja u par sa nekadasnjim Kaufuhofom :mrgreen: jos dodas spicoke iz Deichmana, namah te snime da si asulenda :mrgreen: .
vjesticanametli

#20543 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

A sa cipa ne odljepljuj cijenu na DZonu :mrgreen: :lol: ja vala nabavim sve kod lopova....jakne kosulje odjela tene tasne ma sve tip ima 8)
Domaci izdajnik

#20544 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

A kakvo je stanje sa Levi's? Tamo hlače na sniženju 40 eura, iste takve u BL 220 KM. Tom Tailor majice kratki i dugi rukav na sezonskoj rasprodaji sve za 5 eura, ovdje je to SF :roll: Itd, itd.... :oops: Jbt jel vi gore ne nosate ni pidžamu ako nije dizajnerska :?

Ovdje većina ovih modnih gurua me podsjećaju na moju snajicu u DE - ovdje dok su bili u Deichmann-u, Newyorker-u i Terra Nova se kupovala obuća i odjeća, cim se gore dohvatili sevapa, snajica počela kupovati Gucci patikice za 200 eura, hlače za 150 eura, pa topići 80 eura, sat za 250 eura :mrgreen: Kad sam je pitao gdje ćeš tolike pare davati za sezonske krpice pored ovoliko outleta i ostalog, veli pa znaš ja sam to oduvijek voljela.... :-) :skoljka: A radi za 1200 eura :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20545 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Rad na crno u Bosni: joj jadni ljudi.

Radn na crno u Njemackoj: ima sisanje za 10 ojra ocam dodje ti na adresu :lol:
512MB

#20546 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Kupujte "nachhaltig".
vjesticanametli

#20547 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

E ja imam pristup jednoj markici poznatoj i vjeruj mi omlatim jakne na internoj raspordaji po 3 eur :lol: al to samo tu ima ....a u SA sam nalazila te stvari po 200 i vise km.....guchi je fuj :cry: a taj papanluk nasih je :-) sad sin bio dole i vidio u bbi jaknu kao njegova a na jakni cifra od 600 km :lol: pa daaaj
Da i piDZame su markirane ....hahahjaj
detroit-mercy

#20548 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:A kakvo je stanje sa Levi's? Tamo hlače na sniženju 40 eura, iste takve u BL 220 KM. Tom Tailor majice kratki i dugi rukav na sezonskoj rasprodaji sve za 5 eura, ovdje je to SF :roll: Itd, itd.... :oops: Jbt jel vi gore ne nosate ni pidžamu ako nije dizajnerska :?

Ovdje većina ovih modnih gurua me podsjećaju na moju snajicu u DE - ovdje dok su bili u Deichmann-u, Newyorker-u i Terra Nova se kupovala obuća i odjeća, cim se gore dohvatili sevapa, snajica počela kupovati Gucci patikice za 200 eura, hlače za 150 eura, pa topići 80 eura, sat za 250 eura :mrgreen: Kad sam je pitao gdje ćeš tolike pare davati za sezonske krpice pored ovoliko outleta i ostalog, veli pa znaš ja sam to oduvijek voljela.... :-) :skoljka: A radi za 1200 eura :oops:
Snajica ti je guska i to malo veca, ako da 20tak procenata mjesecne zarade za patike :-).
Za sve ostalo, ima se more se :mrgreen:
ultima_palabra

#20549 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ultima_palabra »

U Americi sam naletio na leviske za 14 dolara.
detroit-mercy

#20550 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:A kakvo je stanje sa Levi's? Tamo hlače na sniženju 40 eura, iste takve u BL 220 KM. Tom Tailor majice kratki i dugi rukav na sezonskoj rasprodaji sve za 5 eura, ovdje je to SF :roll: Itd, itd.... :oops: Jbt jel vi gore ne nosate ni pidžamu ako nije dizajnerska :?

btw, lajavi, Levi's ti je isto iz 80tih :mrgreen: jebo te, jesil se ti mako iz vremena Juge ili se jos furas na 501 :mrgreen: .
Post Reply