Na teoretskoj nastavi u centru za edukaciju vozača na Čengić vili fino sve objasne kako treba voziti, pa i kružni najpravilnije koristi tok (vanjska 1 i 2 izlaz, unutrašnja 3 i 4), ali uz preporuku da vozači početnici dok ne steknu malo iskustva za volanom trebaju uvijek koristiti vanjsku traku bez obzira na koji izlaz idu (osim gdje je znakom propisano, kao u Hrasnom) i uz napomenu da će tako voziti na obuci s instruktorima.Optimist wrote:U potpunosti se slazem sa tobom.Qler wrote:Jutros na kruznom na dobrinji ceka instruktor sa kandidatom 5 minuta da nikog ne bude u kruznom, da se ukljuci iako je vanjska traka slobodna, i jos ide na prvi izlaz... a i jos sam primjetio da ih uce da uvijek voze vanjskom trakom gdje god izlazili.. pa onda sporost u saobracaju, meni moj gurao noguda ubrzam da ne kocim 1000 ljudi iza sebe kad sam polagao. Treba nauciti kandidata da bude ucesnik u saobracaju a ne puki vozac za sebe. Treba da prati saobracaj i da zna sta se desava 360 stepeni oko njega. Trenutno ih uce da idu 40km/h i to je to...
Jos sam pitao jednog instruktora zasto idu iskljucivo vanjskom trakom u kruznom, a odgovor je bio zato sto nije kaznjivo??!
Kao sto neko napisa, instruktori samo zele da zarade i da imaju dovoljan broj kandidata, a sto ih nicemu ne nauce je posebna prica.
U prevodu pravilno je ako ideš na 3 i 4 izlaz koristiti unutrašnju, ali nije prevelika greška ni prekršaj ići vanjskom dokle god nema znakova koji nalažu drugačije.