Nek vješalica prestane vrijeđat na kojoj god se temi pojavi i lako ćemoO'zone wrote:Samo malo zastati prije nego pritisnete Submit I pročitate šta pišete.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#20501 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
dosada_ziva
#20502 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vjerovatno oni nemaju direktora lopova, radnike lopove, niti viska 1000 radnikametastasio wrote:Još jedan primjer kako se to radi u drugim zemljama u svijetu s približnom ekonomskom moći. 2011. u marokanskom glavnom gradu Rabatu pušten je nakon 80-tak godina ponovo u promet tramvajski saobraćaj. Njime upravlja privatna francuska firma sa sjedištem u Parizu, cijena karte se kreće oko 0,50 eura, a cjelokupna tramvajska flota sastoji se od dvodijelnih francuskih tramvaja marke Alstom.
Maroko je po bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika za dvadesetak mjesta ispod Bosne i Hercegovine, no obratite u ovome podužem videu pažnju na izgled i urednost vozila, kako vanjsku tako i unutrašnju, izgled stanica i stanje šina.
- Tesla Edison
#20503 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Privatna kompanija a još i strana. Prvo ovo nije javni prijevoz već komercijalni. Ne može javni prijevoz biti privatni već isključivo državni. Tako je suda po svijetu. Drugo, ova privatna kompanija kao i svaka druga nabavlja najbolja moguća vozila i opremu budući da je to njihovo vlasništvo a ne državno. SCC da je državni bio bi kao Markale a budući da nije ona je to što je i sada. Vozila su uredna jer ukoliko se i nađe budala da išara, to privatnik odmah sredi za noć a kada je državno onda o tome niko ne vodi brigu nažalost.
- vješalica
#20504 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
de postedi nas pogleda na problem kroz usicu od sivace igledosada_ziva wrote:vjerovatno oni nemaju direktora lopova, radnike lopove, niti viska 1000 radnikametastasio wrote:Još jedan primjer kako se to radi u drugim zemljama u svijetu s približnom ekonomskom moći. 2011. u marokanskom glavnom gradu Rabatu pušten je nakon 80-tak godina ponovo u promet tramvajski saobraćaj. Njime upravlja privatna francuska firma sa sjedištem u Parizu, cijena karte se kreće oko 0,50 eura, a cjelokupna tramvajska flota sastoji se od dvodijelnih francuskih tramvaja marke Alstom.
Maroko je po bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika za dvadesetak mjesta ispod Bosne i Hercegovine, no obratite u ovome podužem videu pažnju na izgled i urednost vozila, kako vanjsku tako i unutrašnju, izgled stanica i stanje šina.
oni nemaju kretene koji glodju interijer i ulaze usrani i upisani ko kod nas
- Sodom1
#20505 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako nemaju ? Afrika buraz
- vješalica
#20506 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nece narod u nas da se pomiri sa cinjenicom da je teska stoka
cim to nema osnovne higijenske navike to nema veze nikakve sa grasom kao firmom niti se moze smatrati odgovornom za taj ljudski nemar
kod nas jenuobicajno da bude epidemija suge i vaski i svraba medju djecom,
sta dalje reci
cim to nema osnovne higijenske navike to nema veze nikakve sa grasom kao firmom niti se moze smatrati odgovornom za taj ljudski nemar
kod nas jenuobicajno da bude epidemija suge i vaski i svraba medju djecom,
sta dalje reci
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#20507 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vješalica wrote:
de postedi nas pogleda na problem kroz usicu od sivace igle

Evo iz autobusa koji vozi na liniji gdje bukvalno ne moras sici sa asfalta, al naravno ako si stoka naci ces sebi blato. Smece, trenuto najvise koristene maramice
- supercali
#20508 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da ima putnika stoke to stoji al nisu ni uposlenici zlatni kako ih predstavljate
Dovoljan dokaz je onaj himzanija i onaj sto je guzicu pokazivao na tv-u
Dovoljan dokaz je onaj himzanija i onaj sto je guzicu pokazivao na tv-u
- Streptokok
#20509 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa najbolje da uvedete izuvanje, i još bolje neke pokućnice da dijelite pri ulasku u šatl.Matijevic_Vlado wrote:vješalica wrote:
Evo iz autobusa koji vozi na liniji gdje bukvalno ne moras sici sa asfalta, al naravno ako si stoka naci ces sebi blato. Smece, trenuto najvise koristene maramicekoje vidimo bacene u vozilima sigurno ne bacaju ni cistacice ni vozaci, nego stoka.
glede tih maramica, ne bi me iznenadilo da šofer autobus koristi za povremene izlete do stojčevca.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#20510 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa dobro ako mislis da je u redu ponasati se ko stoka ti i dalje gazi po livadi kako si i navikao. Svi se uvijek zalimo kako su im prljava vozila, a logicno da ih narod koji se ne zna ponasati najvise uneredi.
-
BadBoy
#20511 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Od svih vrsta , šaranja, prljanja i drugih uništavanja vozila javnog gradskog prevoza, slikanje blata na podu autobusa u ZIMSKOM periodu je najmanje logičnoMatijevic_Vlado wrote:Pa dobro ako mislis da je u redu ponasati se ko stoka ti i dalje gazi po livadi kako si i navikao. Svi se uvijek zalimo kako su im prljava vozila, a logicno da ih narod koji se ne zna ponasati najvise uneredi.
Hiljadu ulica izrovano, prokopano, bujice nanose blato i kaljež i šta sad treba se izuvati prije ulaska u autobus?
-
breuer
#20512 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vlada se raspada, a GRAS ni "mukajet".
- Logovan
#20513 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma kod Vlade se obuća blista, možeš jesti sa njih.BadBoy wrote:Od svih vrsta , šaranja, prljanja i drugih uništavanja vozila javnog gradskog prevoza, slikanje blata na podu autobusa u ZIMSKOM periodu je najmanje logičnoMatijevic_Vlado wrote:Pa dobro ako mislis da je u redu ponasati se ko stoka ti i dalje gazi po livadi kako si i navikao. Svi se uvijek zalimo kako su im prljava vozila, a logicno da ih narod koji se ne zna ponasati najvise uneredi.![]()
![]()
Hiljadu ulica izrovano, prokopano, bujice nanose blato i kaljež i šta sad treba se izuvati prije ulaska u autobus?
- Matijevic_Vlado
#20514 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
UvijekLogovan wrote:Ma kod Vlade se obuća blista, možeš jesti sa njih.BadBoy wrote:Od svih vrsta , šaranja, prljanja i drugih uništavanja vozila javnog gradskog prevoza, slikanje blata na podu autobusa u ZIMSKOM periodu je najmanje logičnoMatijevic_Vlado wrote:Pa dobro ako mislis da je u redu ponasati se ko stoka ti i dalje gazi po livadi kako si i navikao. Svi se uvijek zalimo kako su im prljava vozila, a logicno da ih narod koji se ne zna ponasati najvise uneredi.![]()
![]()
Hiljadu ulica izrovano, prokopano, bujice nanose blato i kaljež i šta sad treba se izuvati prije ulaska u autobus?![]()
jbg ako je samo ispred jednog sjedista ovakav svinjac od blata, a ispred drugih cisto, onda je sigurno vani blato da se ne moze normalno ni hodati. Al nije, nego stoka ide preko zelene povrsine, al jbg zima je pa i nije bas zelena
- stakasa
#20515 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Joj Vlado, ovo je meni se cini najprijeMatijevic_Vlado wrote:vješalica wrote:
Evo iz autobusa koji vozi na liniji gdje bukvalno ne moras sici sa asfalta, al naravno ako si stoka naci ces sebi blato. Smece, trenuto najvise koristene maramicekoje vidimo bacene u vozilima sigurno ne bacaju ni cistacice ni vozaci, nego stoka.
- Vidi mene imam aparat
- Matijevic_Vlado
#20516 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
stakasa wrote:
Joj Vlado, ovo je meni se cini najprije
- Vidi mene imam aparat
-
metastasio
#20517 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Apsolutno se slažem da osnovna gradska infrastruktura treba biti javno, a ne privatno dobro jer se javno dobro orijentira prema stvarnim potrebama stanovništva, a ne prema isplativosti linija. No, ovdje se postavlja pitanje kako Sarajevo nije u stanju osigurati moderan i redovan javni gradski prijevoz, zašto se građani Sarajeva prema vlastitom javnom prijevozu odnose kao prema štali?TESLA_EDISON wrote:Privatna kompanija a još i strana. Prvo ovo nije javni prijevoz već komercijalni. Ne može javni prijevoz biti privatni već isključivo državni. Tako je suda po svijetu. Drugo, ova privatna kompanija kao i svaka druga nabavlja najbolja moguća vozila i opremu budući da je to njihovo vlasništvo a ne državno. SCC da je državni bio bi kao Markale a budući da nije ona je to što je i sada. Vozila su uredna jer ukoliko se i nađe budala da išara, to privatnik odmah sredi za noć a kada je državno onda o tome niko ne vodi brigu nažalost.
U slučaju GRAS-a jednostavno škripi na više nivoa i u više dimenzija. Evo, spomenute su Markale. Šta fali Markalama (zgradi) kao javnom preduzeću? Čiste su i uredne, obnovljene. Prelijep historijski objekt. A javan.
Iskreno, kada pogledam da su marokanski gradovi ili gradovi u Alžiru (!), zemlji iz koje ljudi također odlaze i koja je korumpirana, uspjeli modernizirati gradski prijevoz, onda se nameće pitanje je li ovakav sistem gradskog prijevoza u Sarajevu održiv i treba li se aktivno razmišljati o nekom javno-privatnom konzorciju? Džaba mi javni prijevoz kad ne funkcionira (autobusi, minibusi) ili kada je gori nego u afričkim gradovima (tramvaji, trolejbusi).
Opet kažem, razmišljam naglas, ne naturam rješenja, ali mi je krivo i žao što jedan evropski grad kakav je Sarajevo ima najlošiji javni gradski prijevoz u Evropi i što se takva okolnost odražava i na ekologiju i na povećan broj automobila i sl.
- Logovan
#20518 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma imaš i poslove na terenu koji te ne pitaju jesi li za prljanje čizmi ili ne.Matijevic_Vlado wrote: Uvijek.
jbg ako je samo ispred jednog sjedista ovakav svinjac od blata, a ispred drugih cisto, onda je sigurno vani blato da se ne moze normalno ni hodati. Al nije, nego stoka ide preko zelene povrsine, al jbg zima je pa i nije bas zelena
- stakasa
#20519 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Odma sam te provalio (lafo gaze zelenilo, ekologija...) ali eto nije losa foraMatijevic_Vlado wrote:stakasa wrote:
Joj Vlado, ovo je meni se cini najprije
- Vidi mene imam aparati to, a i konto sam prepoznat ce neko Englezov otisak noge u ovom Londoncu
-
nlt
#20520 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ovo blato garant na stupu, idu "građani" po blatu, preskoče ogradu, pretrče 3-4 trake, dođu i unesu svoju kulturu u autobus
ništa čudno, napravljen prolaz ispod ceste, sa pokretnim rakama, ne moraju hodati
ništa čudno, napravljen prolaz ispod ceste, sa pokretnim rakama, ne moraju hodati
- Thorgerson
#20521 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Druze,metastasio wrote: Apsolutno se slažem da osnovna gradska infrastruktura treba biti javno, a ne privatno dobro jer se javno dobro orijentira prema stvarnim potrebama stanovništva, a ne prema isplativosti linija. No, ovdje se postavlja pitanje kako Sarajevo nije u stanju osigurati moderan i redovan javni gradski prijevoz, zašto se građani Sarajeva prema vlastitom javnom prijevozu odnose kao prema štali?
U slučaju GRAS-a jednostavno škripi na više nivoa i u više dimenzija. Evo, spomenute su Markale. Šta fali Markalama (zgradi) kao javnom preduzeću? Čiste su i uredne, obnovljene. Prelijep historijski objekt. A javan.
Iskreno, kada pogledam da su marokanski gradovi ili gradovi u Alžiru (!), zemlji iz koje ljudi također odlaze i koja je korumpirana, uspjeli modernizirati gradski prijevoz, onda se nameće pitanje je li ovakav sistem gradskog prijevoza u Sarajevu održiv i treba li se aktivno razmišljati o nekom javno-privatnom konzorciju? Džaba mi javni prijevoz kad ne funkcionira (autobusi, minibusi) ili kada je gori nego u afričkim gradovima (tramvaji, trolejbusi).
Opet kažem, razmišljam naglas, ne naturam rješenja, ali mi je krivo i žao što jedan evropski grad kakav je Sarajevo ima najlošiji javni gradski prijevoz u Evropi i što se takva okolnost odražava i na ekologiju i na povećan broj automobila i sl.
Koji jos grad ima da ga vodi propali kosarkas sa kupljenom diplomom.
I da najvaznije odluke za taj grad vode ljudi:
- bivsi hrvač i difovac
- bivsa propala voditeljica
- bivsi kosarkas
- tekstopisac / sam izjavio da nema pojma ni kako je izabran ni za sta uopste dobija 3000 KM
- novinar
- operna pjevacica
itd.
Dakle, nama je jos i dobro. Jer nas vode analfabete i ljudi bez ikakve vizije - icega. Ljudi koji su tu da klepe svoje 3000 KM i da rade ono sto im sef u stranci kaze, da poguraju nesto zbog licnih interesa ili interesa stranke i to je to. Eventualno, 5% odrade u korist građana iako bi trebalo suprotno. Da rade sve zivo u korist gradjana, jer su zato i izabrani.
Zato kazem, pogledaj jos jednom profile tih ljudi koji sjede tamo i zahvali se bogu sto uopste imamo ikakav tramvaj i sto imamo ikakav prevoz, i sto ovaj grad nije dozivio jos veci kolaps.
http://skupstina.ks.gov.ba/sastav/zastupnici%20
-
metastasio
#20522 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Moja najveća bojazan je da ni to uskoro nećemo imati. U 1980-tim Sarajevo je imalo najsavremeniji (!) javni gradski prijevoz u Jugoslaviji, GRAS se hvalio da opslužuje šest vrsta javnog prijevoza: tramvaj, autobus, minibus, trolejbus, kosi lift i žičaru. Danas nam pucaju šine, vozila su u očajnom stanju, firma u teškoj dubiozi. Sanacija i modernizacija javnog gradskog prijevoza mora biti prioritet kantonalne Vlade, ovdje više krpljenje ne pomaže.Thorgerson wrote:Druze,metastasio wrote: Apsolutno se slažem da osnovna gradska infrastruktura treba biti javno, a ne privatno dobro jer se javno dobro orijentira prema stvarnim potrebama stanovništva, a ne prema isplativosti linija. No, ovdje se postavlja pitanje kako Sarajevo nije u stanju osigurati moderan i redovan javni gradski prijevoz, zašto se građani Sarajeva prema vlastitom javnom prijevozu odnose kao prema štali?
- bivsi hrvač i difovac
- bivsi kosarkas
- tekstopisac / sam izjavio da nema pojma ni kako je izabran ni za sta uopste dobija 3000 KM
- novinar
- operna pjevacica
itd.
Dakle, nama je jos i dobro. Jer nas vode analfabete i ljudi bez ikakve vizije - icega. Ljudi koji su tu da klepe svoje 3000 KM i da rade ono sto im sef u stranci kaze, da poguraju nesto zbog licnih interesa ili interesa stranke i to je to. Eventualno, 5% odrade u korist građana iako bi trebalo suprotno. Da rade sve zivo u korist gradjana, jer su zato i izabrani.
Zato kazem, pogledaj jos jednom profile tih ljudi koji sjede tamo i zahvali se bogu sto uopste imamo ikakav tramvaj i sto imamo ikakav prevoz, i sto ovaj grad nije dozivio jos veci kolaps.
- holowey
#20523 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zahvaljujuci olimpijadi i ulaganjima bratskih republika...sad smo sami sebi prepusteni...metastasio wrote:Moja najveća bojazan je da ni to uskoro nećemo imati. U 1980-tim Sarajevo je imalo najsavremeniji (!) javni gradski prijevoz u Jugoslaviji, GRAS se hvalio da opslužuje šest vrsta javnog prijevoza: tramvaj, autobus, minibus, trolejbus, kosi lift i žičaru. Danas nam pucaju šine, vozila su u očajnom stanju, firma u teškoj dubiozi. Sanacija i modernizacija javnog gradskog prijevoza mora biti prioritet kantonalne Vlade, ovdje više krpljenje ne pomaže.Thorgerson wrote:Druze,metastasio wrote: Apsolutno se slažem da osnovna gradska infrastruktura treba biti javno, a ne privatno dobro jer se javno dobro orijentira prema stvarnim potrebama stanovništva, a ne prema isplativosti linija. No, ovdje se postavlja pitanje kako Sarajevo nije u stanju osigurati moderan i redovan javni gradski prijevoz, zašto se građani Sarajeva prema vlastitom javnom prijevozu odnose kao prema štali?
- bivsi hrvač i difovac
- bivsi kosarkas
- novinar
- operna pjevacica
itd.
-
BadBoy
#20524 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
O ovome se raspravljalo i diskutovalo i na ovoj temi u više navrata. Po mom mišljenju, glavni problem je što mi gledamo sve u apsolutnim okvirima, tj. crno-bijelo. Ili će javni gradski prevoz biti isključivo u rukama javne vlasti ili će biti potpuno privatizovan i deregulisan.metastasio wrote:
Ljudi neće da shvate da postoje i opcije koje su IZMEĐU ova dva ekstrema. Dovesti stranog konsultanta, stručnjaka za JPP ili koncesije i vidjeli bi kakve bi sve modele mogli ponuditi. Ključno je samo da nadležnost i odgovornost uvijek ostaju u rukama javne vlasti dok je privatni partner samo "izvršilac". Ali eto, to je ovdje zatrovana tema i teško da će se kada pomaći sa mrtve tačke jer se odmah uskače sa istrošenim floskulama o privatizaciji i neprofitnosti javnog prevoza, kako bi privatnik uzeo samo profitabilne linije, i tako dalje i tako bliže.
U takvom obrascu razmišljanja, nije mi žao da ovaj GRAS ostane u raljama javne vlasti i da nas pati sve...
-
bumerangss
#20525 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Streptokok wrote:pa najbolje da uvedete izuvanje, i još bolje neke pokućnice da dijelite pri ulasku u šatl.Matijevic_Vlado wrote:vješalica wrote:
glede tih maramica, ne bi me iznenadilo da šofer autobus koristi za povremene izlete do stojčevca.