Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
dudlov

#2051 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dudlov »

@jalijas74

svaka čast na slikama, ali ona slika sa pogledom na raskrsnicu Pofalići je strava. jeza me ufati kad pomislim da me mogao izvrnuti kad je htio, jer hiljadu puta sam tuda tamburo pješke ka gradu i nazad.
PM72

#2052 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Na spomen parku Vraca nije bilo snajperista,kako uvaženi Dozer kaže jer je bilo predaleko ali je bio jedan T55 koji se svako malo izvlačio iz šumarka pa pucao po gradu.Nedaleko od tog tenka bio je još jedan tenk i to T34 koji je bio ukopan u Moravskoj ulici,nekih 100 metara desno (kad gledaš iz grada) ,na samom pikliću iznad škole MUP-a.Taj tenk je korišten kao top a braća Srbi su ga ostavili na tom mjestu nakon reintegracije.Stajao je na tom mjestu skoro do kraja 1996 kad su ga braća "Sejdići" isjekli i odvukli.
PM72

#2053 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

U potpunosti se slažem sa Sarajmenom,na početku rata nisu se ni sklanjali jer ih nismo imali čime gađati.Sjetimo se samo tenka sa Jevrejskog groblja ili kod Osmica,parkira se kao da će na godišnji i oplete kad mu se ćefne.Svojim očima sam gledao tenk na Vracama i po njemu nekoliko četnika,bezbeli sa durbinima,osmatraju i seire...dok nisu stigle strijele.Po zlu čuveni četnički tenk na Hladivodama ( iz pravoslavnog groblja) ubio je masu naroda i vojnika po Borijama i Brusuljama.Samo se uvuče u hrastiće i čeka žrtvu.Toliko je bio vješt i precizan da je ubijao čovjeka u tranšeju prvom granatom.Ali svemu dođe kraj...Prva strela ga je fulila pa se posada našla u čudu da i njih neko smije gađati.Sklonili su se malo dublje u hrastik dok je na Borijama posada strijele čekala.Tek ujutro su ga izazvali djelovanjem PAM-a po cesti,levat izašao i ostao bez posade.Raketa mu je odvalila kupolu.navečer su ga odvukli i nikad više nisu dejstvovali sa tog mjesta.
mahalas505

#2054 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by mahalas505 »

PM72 wrote:U potpunosti se slažem sa Sarajmenom,na početku rata nisu se ni sklanjali jer ih nismo imali čime gađati.Sjetimo se samo tenka sa Jevrejskog groblja ili kod Osmica,parkira se kao da će na godišnji i oplete kad mu se ćefne.Svojim očima sam gledao tenk na Vracama i po njemu nekoliko četnika,bezbeli sa durbinima,osmatraju i seire...dok nisu stigle strijele.Po zlu čuveni četnički tenk na Hladivodama ( iz pravoslavnog groblja) ubio je masu naroda i vojnika po Borijama i Brusuljama.Samo se uvuče u hrastiće i čeka žrtvu.Toliko je bio vješt i precizan da je ubijao čovjeka u tranšeju prvom granatom.Ali svemu dođe kraj...Prva strela ga je fulila pa se posada našla u čudu da i njih neko smije gađati.Sklonili su se malo dublje u hrastik dok je na Borijama posada strijele čekala.Tek ujutro su ga izazvali djelovanjem PAM-a po cesti,levat izašao i ostao bez posade.Raketa mu je odvalila kupolu.navečer su ga odvukli i nikad više nisu dejstvovali sa tog mjesta.
Zar ga nisu gadjali i sa maljutkom prije nego sto su kasnije donijeli strijele?
PM72

#2055 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Radim sa čovjekom koji je bio prisutan prilikom uništavanja tenka na Hladivodama.Nije mi nikad pominjao da su ga prije gađali maljutkama a po ponašanju posade vjerovatno toga nije bilo.Toliko je bio slobodan da je bez straha izlazio na čistinu po sat-dva.Bilo kako bilo-strijela ga je raznjela,komplet posada je stradala i nikad više četnički tenk nije dolazio na taj položaj.
agent_zero

#2056 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

PM72 wrote:Na spomen parku Vraca nije bilo snajperista,kako uvaženi Dozer kaže jer je bilo predaleko ali je bio jedan T55 koji se svako malo izvlačio iz šumarka pa pucao po gradu.Nedaleko od tog tenka bio je još jedan tenk i to T34 koji je bio ukopan u Moravskoj ulici,nekih 100 metara desno (kad gledaš iz grada) ,na samom pikliću iznad škole MUP-a.Taj tenk je korišten kao top a braća Srbi su ga ostavili na tom mjestu nakon reintegracije.Stajao je na tom mjestu skoro do kraja 1996 kad su ga braća "Sejdići" isjekli i odvukli.
Sjećam se oba, a pogotovo tog t34 jer mi je bio šega, kad znam šta su sve imali.
PM72

#2057 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Tenk T34 je bio ruski tenk iz II svjetskog rata a za nas koji nismo imali ni oklopne civare to je bilo oružje ravno svemirskom brodu.Oko Sarajeva su ih koristili kao topove a čini mi se da su koristili granate 76 mm kao i ruski top ZIS koji je također čuda pravio po gradu.Sjećam se dobro ZIS-a sa Paljeva,skoro u istoj sekundi čuješ opaljenje i detonaciju.Po Alipašinom je pravio sranja skoro čitav rat i nije bio kao ostale granate koje fijuču neko vrijeme pa odalame.Ovu kad čuješ vjerovatno ti je već iza leđa...

VRS je koristila T34 kao topove iz razloga što su išli na benzin i nije bio dizel kao T55.Benzin je i kod njih bio skup pa su tenkisti radije prodavali kanistere benzina nego se vozali tamo -vamo.Očevici kažu da je taj tenk bio golemo sranje za posadu jer je ispaljenje granata pravilo takve gasove u kabini da nije bilo teorije da ispucaju više komada i da ostanu u njoj.Zato je bilo najjednostavnije da ga parkiraš na kakav pogodan piklić i ostaviš jednog koji će nišaniti i pucati pa kad mu smrad barutnih isparenja dojadi - zamjeni ga neko drugi.Nije tu bilo neke goleme potrebe za preciznošću,gdje god da opališ - dobro je.A granata ima dovoljno da sve posade dobiju rak pluća od udisanja poganluka...
jalijas74

#2058 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Dozer wrote:E, ovog coolera bih volio vidjeti da opali ovu OSU s ovog mjesta :D
Set pozerskih slika tih rusa ima i par sa onim cetnikom Aleksicem. Meni je interesantna lokacija posto taj teren ne poznajem dovoljno ali nekako mi vuce na vrh Hrasnog taj potez Miliklandska, Ozrenska... Ali posto znamo da su rusi bili vecinom na ovoj strani oko Jevrejskog groblja mogu biti i tamo.
jalijas74

#2059 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Image

Ovdje ima dosta strucnjaka , neki cetnik u sumi lici mi na Trebevic koje oruzje ima ?
jalijas74

#2060 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Otto Skorzeny wrote:Strijela 2m (NATO oznaka SA-7 Grail)
Ruska proizvodnja
Jugoslavija je imala svoju izvedenicu Strijela 2M2J Sava
Ovo je nesto za PVO mi izuzev par helica nismo ni imali avijacije ovo je jedna od pozerskih slika.
plum

#2061 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by plum »

PM72 wrote:Radim sa čovjekom koji je bio prisutan prilikom uništavanja tenka na Hladivodama.Nije mi nikad pominjao da su ga prije gađali maljutkama a po ponašanju posade vjerovatno toga nije bilo.Toliko je bio slobodan da je bez straha izlazio na čistinu po sat-dva.Bilo kako bilo-strijela ga je raznjela,komplet posada je stradala i nikad više četnički tenk nije dolazio na taj položaj.
Kako ti znas da je komplet posada stradala?
PM72

#2062 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ako mu je raketa odvalila kupolu - ko god da je bio u njoj stradao je.Minimalno vozač i nišandžija. :thumbup: A da je posada poginula potvrdio mi je i jedan Srbin sa Hreše.Ti ako znaš nešto drugačije - spreman sam da te saslušam.
PM72

#2063 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Kupola tog tenka T55 bila je izvrnuta kao da je neko otvarao konzervu.Očevidac mi je to rekao a vjerujem mu - nije petljanac.
Da je nišandžija poginuo (a to je najbitnije :thumbup: ) najbolje kaže podatak da nikada više sa tog područja nije dejstvovao neki drugi tenk.Znači,završio je na sokolačkom Zejtinliku - mašala.
seln

#2064 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seln »

Cuo sam 'vaku informaciju, koliko je istinita, ne znam, u ratu nisam bio u Sarajevu:
U tenku su poginuli nisandzija i vozac jer zbog prijasnjeg djelovanja raketa nisu smjeli da rizikuju vise vojnika.
Tenku nije odletila kupola. Ustvari nije imao neka velika ostecenja. Zapalila se samo vanjska strana tenka i zato je izdaleka izgledao kao da gori ali unutrasnji dio se nije zapalio. Na oklopu isto tako nije bilo velikih ostecenja, samo rupa par cm sirine, oni koji poznaju kako izleda rupa od modernih raketa znaju o cemu pricam.
Tenk je poslije ciscenja i remonta ponovo koristen. Karijeru je zavrsio poslije rata kada su ga poklonili ruskom kontigentnu iz IFOR pa su ga oni koristili za svoje vjezbe.
PM72

#2065 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

a šta sam ja napisao? Kupola nije odletila nego je odvaljena? Poginuli su oni koji su trebali i to je najveći uspjeh tih naših momaka koju su obustavili daljnja ubijanja od strane tih tenkista.
U svakom slučaju,više vjerujem svom kolegi koji je to gledao svojim očima.I da znaš,nije isto oštećenje na oklopnom vozilu od zolje ili djelovanja rakete tipa Crvena strijela.
PM72

#2066 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Zavisi gdje je pogođen,nije svugdje ista debljina oklopa.
PM72

#2067 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Nažalost,ne mogu se pohvaliti da sam ispalio ijednu zolju ili osu.A imao sam merak.Nosio sam skoro heftu jednu zolju na leđima ali nije bilo prilike. :D Imao sam merak da ispucam rafal iz PAM-a ali mi ne dadoše,vele,navućeš nam mobu na leđa vidiš da su čete mirne.Neprijateljski tenk sam izbliza vidio samo jednom,u Doglodima na nekih 50-70 metara.Bilo je,bježte noge usra vas guzica. :run: Mogu ti reći da nije bilo lijepo vidjeti ni naš izbliza,kad mi je jednom prošao pored punkta.Trese se i zemlja i drob.
plum

#2068 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by plum »

PM72 wrote:Ako mu je raketa odvalila kupolu - ko god da je bio u njoj stradao je.Minimalno vozač i nišandžija. :thumbup: A da je posada poginula potvrdio mi je i jedan Srbin sa Hreše.Ti ako znaš nešto drugačije - spreman sam da te saslušam.

Ne znam ja ali ono sto je sad jasno da neznas ni ti.Imas uobrazen nacin pisanja sve znas i sve je tacno sto ti napises bilo da si to vidio ili cuo,tvoji izvori su toliko pouzdani da im svi mozemo vjerovati.Dovoljno si inteligentan da znas da kod ovakvih stvari nema pravila i da se nikad ne moze tvrditi da je neko poginuo zato sto je pogodak bio tu ili tu ili zato sto je kupola odvaljena ili ovo ili ono,posada moze da izgine sva a ne mora niko.Imas situaciju da mina padne medju grupu ljudi i da svi izginu a i da niko ne pogine neko bude ranjen a nekog i ne okrzne jednostavno nema pravila.
PM72

#2069 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Mislio sam da raspolažeš nekim argumentima u vezi pomenutog događaja...
Bodkin

#2070 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

pa zna li se da ga je skinuo crvenom strijelom?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2071 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

Zna. Ovaj se kune majkom:

Image
agent_zero

#2072 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

plum wrote:
PM72 wrote:Ako mu je raketa odvalila kupolu - ko god da je bio u njoj stradao je.Minimalno vozač i nišandžija. :thumbup: A da je posada poginula potvrdio mi je i jedan Srbin sa Hreše.Ti ako znaš nešto drugačije - spreman sam da te saslušam.

Ne znam ja ali ono sto je sad jasno da neznas ni ti.Imas uobrazen nacin pisanja sve znas i sve je tacno sto ti napises bilo da si to vidio ili cuo,tvoji izvori su toliko pouzdani da im svi mozemo vjerovati.Dovoljno si inteligentan da znas da kod ovakvih stvari nema pravila i da se nikad ne moze tvrditi da je neko poginuo zato sto je pogodak bio tu ili tu ili zato sto je kupola odvaljena ili ovo ili ono,posada moze da izgine sva a ne mora niko.Imas situaciju da mina padne medju grupu ljudi i da svi izginu a i da niko ne pogine neko bude ranjen a nekog i ne okrzne jednostavno nema pravila.
Stani malo... sam kažeš da ne znaš, a imaš obraza da pametuješ o konkretnom događaju i još pritom dijeliš nekom lekcije? :lol: :-)
Eborg

#2073 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Eborg »

Sad ću postaviti jedno "ružno" pitanje, na koje pokušavam naći odgovor već neko vrijeme.

Da li je nesrbima na Grbavici bilo "bolje" tu nego nesrbima u nekim ostalim dijelovima okupirane Bosne i Hercegovine, tj. da li su ipak bili "manje maltretirani" na Grbavici nego recimo u istočnoj Bosni, Prijedoru, Doboju, Banjoj Luci i slično gdje su više-manje odmah bili ili likvidirani ili protjerani a ovdje ipak su uspjeli da o(p)stanu tokom čitave opsade?

Može biti da je neko već i govorio o tome jer su ipak na Grbavici bili prisutni i "gradski" četnici koji možda i nisu bili toliko krvožedni koliko nepismena seljadija sa planina i pašnjaka u istočnoj Bosni.
PM72

#2074 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Nisu grbavički četnici bili manje krvožedni a dokaz za to je Batko i njegova grupa.Po Grbavici su držali liniju i "seoski" četnici ali nisu puno šnjuhali jer nisu dobro znali teren a bila je velika opasnost od naših snajperista.
Nekako s proljeća

#2075 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Nije pitanje ružno, mada shvatam da pokušavaš naći prikladnu riječ za ono što te zanima. Da ti ne naprđujem ... nemali je broj građana-ki pravoslavne vjere koji su pomagali svojim komšijama druge vjere koliko su mogli i da zlo bude manje, jedan broj njih je za taj zaštitnički stav plaćao debelu cijenu a nekad' i glavom. To će ti posvjedočiti oni koji su preživjeli, i na neki čudan način će svjedočeći o počinjenom zlu da svjedoče i o primjerima ''sreće u nesreći'' .Biće tih svjedočenja u bliskoj budućnosti sve više, i treba tako. Kao i u svakom ratu, ljudi i neljudi. Tvoje pitanje je usko vezano za pojavu ''ljudi sa strane'' u nekoj sredini. Oni su pozivani i došli s ciljem, vrlo lošim ciljem.

Nije ti baš ratničko mišljenje najmjerodavnije, ali daleko od toga da je nebitno.
Post Reply