Ovo je u interesu svakoga vozaca, sve ostalo je pricanje onih koji slabo voze, nikako ne voze ili ne znaju da voze.drugi_profil wrote:Tek ce da bude insteresantno kad se autoputem iz sredine Bosne prikacis na mrezu hrvatskih, tj. evropskih autoputeva. Tek kad vidis da mozes isti dan i otici i vratiti se iz npr. Zagreba, Beograda, Splita, otici na more ujutro i vratiti se uvece, bez zamora od kojeg ti to prisjedne, shvatis koliko je to izvanredno vazna i korisna infrastruktura.
Jos kad jednom nekad za 1000 godina i mi budemo granicu prelazili na poseban izlaz samo sa mahanjem, to ce biti tek pravo.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
kakaljin
#2051 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Kemo BA
#2052 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da li neko zna ima li prikljucak iz Butila na predvidjeni ulaz i izlaz iz grada koridora V-C?
- Golf forever
#2053 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
budi jasniji šta pitaš,Kemo BA wrote:Da li neko zna ima li prikljucak iz Butila na predvidjeni ulaz i izlaz iz grada koridora V-C?
sama petlja Butile je na koridoru WC i urpavo ona i predstavlja glavni izlaz/ulaz iz SA na auto-ban

-
melac
#2054 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A još k tome izgradnja autoputa generira i razvoj bližeg područja.Alfons Kauders wrote:Sigurnost i lezerni osjecaj za volanom, da te ne boli glava na svakih par kilometara radi kojekakvih kamikaza i preticanja kamiona.Golf forever wrote:zar vrijedi rasprave upoređivanja auto bana sa magistralnim pravcemto je debilizam čisti
ma kakav magistralni put bio, da ne prolazi čak nikako kroz naselja, postoji mogućnost preticanja i susret sa nekim retardom koji prelazi i pretiče na punoj liniji iz suprotnog pravca...samo ta činjenica što auto ban razdvaja trake vrijedi čitavog magistralnog puta da je i savršen...džaba mu
Onaj kome to nije bitno kada vozi porodicu na more, ili ko kaze da ce mu tih 20tak maraka biti preskupo treba se objesiti al iz ovih stopa. Jebote ispade sad i to preskupo, a za te pare jedva da cetvero ljudi moze popiti kafu i kiselu u Dalmaciji - koji kurac bi onda uopste isli dole?!
Mislim da ce narod tek shvatiti sta zapravo znaci cestit put kada se zavrsi zaobilaznica, kada se kraj Sarajeva mogne propiciti za 10tak minuta umjesto vise od pola sata zajebancije po Rajlovcu i Stupu. Ne zelim reci da ovo sto je dosad uradjeno nije bitno, ali ovdje ce se tek primjetiti ta ogromna razlika. Tek tad ce poceti mijenjati mentalitet.
-
convict
#2055 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
.
Last edited by convict on 12/02/2014 20:27, edited 1 time in total.
- Golf forever
#2056 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
taj lot 1 je gotov, do petlje Butila možeš doći samo sa sjevera, od vogošćanske petlje, ZASADconvict wrote:Je li ovaj LOT1 skroz završen? Ako jeste, postoji li način da se na autoput izađe negdje u Dobroševićima ili tamo blizu Konzuma i Robota?
lot 2, spoj sa Briješćem se radi
lot 3, za Vlakovo, tek treba da se radi

- Golf forever
#2057 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
evo i slika spoja dva tunela (kliknuti desnim mišem na sliku radi uvećanja)kakavdanakneiskustvu wrote:hvalaGolf forever wrote:
to je ulaz u prvi tunel koji dolazi odmah poslije vogošćanske petlja ili Jošanice prema Butilama
na donjoj slici (klikni na nju za uvećanje) vidi se u gornjem lijevom uglu taj ulaz u tunel, a dole desno ti je petlja![]()
ispod (na gornjoj slici) prolazi sadašnji magistralni pravac vogošćanska petlja-stup

- Alfons Kauders
#2058 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nije skroz zavrsen, a i da jeste ne moze se pustiti u promet bez lota 2, tj dok se ne zavrsi ono oko wise... tek ce imati smisla kada bude gotov i lot 3, a cini mi se da kolega tec rece da se to ocekuje za godinu danaconvict wrote:Je li ovaj LOT1 skroz završen? Ako jeste, postoji li način da se na autoput izađe negdje u Dobroševićima ili tamo blizu Konzuma i Robota?
-
udrch
#2059 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa ko ne može sad da shvati, ode na jednodnevni izlet Sarajevo-Travnik i samo će mu se kazati..drugi_profil wrote:Tek ce da bude insteresantno kad se autoputem iz sredine Bosne prikacis na mrezu hrvatskih, tj. evropskih autoputeva. Tek kad vidis da mozes isti dan i otici i vratiti se iz npr. Zagreba, Beograda, Splita, otici na more ujutro i vratiti se uvece, bez zamora od kojeg ti to prisjedne, shvatis koliko je to izvanredno vazna i korisna infrastruktura.
Jos kad jednom nekad za 1000 godina i mi budemo granicu prelazili na poseban izlaz samo sa mahanjem, to ce biti tek pravo.
- shake69
#2060 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I to sto kazes, druze Udrch! Prosle godine, hajde rekoh da malo napravimo kruga kroz Bosnu od Josanice, preko Travnika, Donjeg Vakufa, Duvna pa cemo do Mostara s druge strane, sta fali. Jadna li ti majka, ostao sam osam sati na cesti, iako su malo i cevapi u travnickog Harija doduse usporili, ali, halo, osam sati voznje!?udrch wrote:pa ko ne može sad da shvati, ode na jednodnevni izlet Sarajevo-Travnik i samo će mu se kazati..drugi_profil wrote:Tek ce da bude insteresantno kad se autoputem iz sredine Bosne prikacis na mrezu hrvatskih, tj. evropskih autoputeva. Tek kad vidis da mozes isti dan i otici i vratiti se iz npr. Zagreba, Beograda, Splita, otici na more ujutro i vratiti se uvece, bez zamora od kojeg ti to prisjedne, shvatis koliko je to izvanredno vazna i korisna infrastruktura.
-
udrch
#2061 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ti si ipak pretjerao..dovoljno je da prijeđeš dionicu Lašva-Travnik, pa da zavoliš onu dionicu autoputa od Sarajeva do Lašve 
- Alfons Kauders
#2062 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fakat, travnik i zenica postaju kao neko prigradsko naselje sarajeva... otprilike isto voznje kao do jahorine ili bjelasnice, mozda i manje... hladno na rucakshake69 wrote:I to sto kazes, druze Udrch! Prosle godine, hajde rekoh da malo napravimo kruga kroz Bosnu od Josanice, preko Travnika, Donjeg Vakufa, Duvna pa cemo do Mostara s druge strane, sta fali. Jadna li ti majka, ostao sam osam sati na cesti, iako su malo i cevapi u travnickog Harija doduse usporili, ali, halo, osam sati voznje!?udrch wrote:pa ko ne može sad da shvati, ode na jednodnevni izlet Sarajevo-Travnik i samo će mu se kazati..drugi_profil wrote:Tek ce da bude insteresantno kad se autoputem iz sredine Bosne prikacis na mrezu hrvatskih, tj. evropskih autoputeva. Tek kad vidis da mozes isti dan i otici i vratiti se iz npr. Zagreba, Beograda, Splita, otici na more ujutro i vratiti se uvece, bez zamora od kojeg ti to prisjedne, shvatis koliko je to izvanredno vazna i korisna infrastruktura.
ali zaobilaznica je kljucna, rijesava se guzva u zapadnom dijelu sarajeva za sva vremena... plus ce biti dzabna, tako da ni cicije nece moci kukati kako je skupo... a svakom ko prolazi s juga na sjever i obratno stedi se barem pola sata zivota
-
udrch
#2063 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zaobilaznica i dio do Tarčina su jako bitni..takođe, bitna je i zaobilaznica oko Zenice, radi psihološkog efekta..
ja sam uvjeren da će se veliki broj gostiju na Jadranu odlučivati da izabere put preko naše zemlje čim ova dionica bude kompletirana..objektivno neće to više biti teretli put, a i moguće je brže i puno jeftinije stići iz Slavonije i dalje do Jadrana..
ja sam uvjeren da će se veliki broj gostiju na Jadranu odlučivati da izabere put preko naše zemlje čim ova dionica bude kompletirana..objektivno neće to više biti teretli put, a i moguće je brže i puno jeftinije stići iz Slavonije i dalje do Jadrana..
- Alfons Kauders
#2064 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da, to sam zaboravio, zenica ce hladno biti 5-10 minuta ustede... sarajevo 30-40 minuta... samo od sarajeva do tarcina jos 10-15 hladno (mada je danas vec puno bolje kako su dosli gradskim autoputem do mostarskog, ali cim se vrati na staru cestu guzva je do rastelice)udrch wrote:zaobilaznica i dio do Tarčina su jako bitni..takođe, bitna je i zaobilaznica oko Zenice, radi psihološkog efekta..
dakle samo na te tri frekvente tacke haman sat ustede, na relativno maloj kilometrazi... baska sto ce od zenice do sarajeva biti gotov put vec iduce godine itd.
-
VjecitiStudent
#2065 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A neka druga cesta od Lašve do Travnika će se napraviti kada?udrch wrote:ti si ipak pretjerao..dovoljno je da prijeđeš dionicu Lašva-Travnik, pa da zavoliš onu dionicu autoputa od Sarajeva do Lašve
- Golf forever
#2066 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
baš iz Slavonije malo sutraudrch wrote:zaobilaznica i dio do Tarčina su jako bitni..takođe, bitna je i zaobilaznica oko Zenice, radi psihološkog efekta..
kao što sam pisao OČAJNA je dionica Doboj-Maglaj, tu pod hitno treba gradit auto-ban, PRIORITETNO kako bi se zaobišla ta haotična dionica, mislim da je najgora na cijelom potezu od Save od Jadrana
ili bar onda od Žepča planirani krak auto-bana za Tuzlu, pa na Savu...u što čisto sumnjam da će ikada biti napravljen
-
VjecitiStudent
#2067 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prema podacima hrvatskih cesta za 2011., prosjecni godisnji dnevni promet zabiljezen u Zatonu (put prema Dubrovniku) je bio svega 4804 vozila, od Ploca prema sjeveru je nesto bolje, ukupno oko 6500 vozila racunajuci zajedno i novu autocestu i staru magistralu.Golf forever wrote:baš iz Slavonije malo sutraudrch wrote:zaobilaznica i dio do Tarčina su jako bitni..takođe, bitna je i zaobilaznica oko Zenice, radi psihološkog efekta..
kao što sam pisao OČAJNA je dionica Doboj-Maglaj, tu pod hitno treba gradit auto-ban, PRIORITETNO kako bi se zaobišla ta haotična dionica, mislim da je najgora na cijelom potezu od Save od Jadrana
ili bar onda od Žepča planirani krak auto-bana za Tuzlu, pa na Savu...u što čisto sumnjam da će ikada biti napravljen
http://www.hrvatske-ceste.hr/UserDocsIm ... 11_saz.pdf
Hipotetski, cak i kada bi polovica tog broja stigla preko BiH, to je jos uvijek daleko od bilo kakvog "velikog broja" koji bi nasu autocestu napravio profitabilnom.
A domaci promet, gdje je tu je.
-
talić
#2068 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema nikakavih izgleda da će autoputevi u BiH biti profitabilni i dovoljno je pogledati podatke iz Hrvatske.
Dugovi su rasli u posljednjih godinu dana za 1,3 milijarde kuna i iznose sada 38 milijardi kuna.
Ali ceste nam trebaju,.....
Dugovi su rasli u posljednjih godinu dana za 1,3 milijarde kuna i iznose sada 38 milijardi kuna.
-
ja71
#2069 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sto mi ovo auto-ban bode oci i asocira me na nesto potpuno drugoGolf forever wrote:...tu pod hitno treba gradit auto-ban...
(automatski popijes ban da se administartori ne bi morali muciti)
Ako vec koristis tudju rijec pisi je kakao valja: autobahn.
Mada mi naravno imamo nasu koju svi razumiju: autoput
-
iamia
#2070 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
porediti autoputeve kroz Hr i Bosnu je smijesno.talić wrote:Nema nikakavih izgleda da će autoputevi u BiH biti profitabilni i dovoljno je pogledati podatke iz Hrvatske.
mi da imamo 30% njihovih autoputeva i bili bi na konju.
i da.
VC je profitabilan.
ja koji imam kucu u bl, mogu ujutro krenuti i navece se vratiti u sarajevo.
jebote.. pa isao bih 10 puta cesce.
-
talić
#2071 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A zašto je smiješno upoređivati Hr i BiH ?iamia wrote:porediti autoputeve kroz Hr i Bosnu je smijesno.talić wrote:Nema nikakavih izgleda da će autoputevi u BiH biti profitabilni i dovoljno je pogledati podatke iz Hrvatske.
i da.
VC je profitabilan.
Zato što ti to kažeš ili imaš argumente ?
Cirkulacija ljudi i roba u HR je veća nego u BiH pa nema logike da naši budu profitabilni ako u HR prave minus na godišnjem nivou od 400 miliona maraka.
Daj argumente.
- Golf forever
#2072 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kakve veze sve to što ti napisa ima sa onim što sam ja napisao da treba rasteretit PRIORITETNO dionicu Žepče-Doboj gradnjom auta-bana baš na toj dionici ili kraka za TZVjecitiStudent wrote:Prema podacima hrvatskih cesta za 2011., prosjecni godisnji dnevni promet zabiljezen u Zatonu (put prema Dubrovniku) je bio svega 4804 vozila, od Ploca prema sjeveru je nesto bolje, ukupno oko 6500 vozila racunajuci zajedno i novu autocestu i staru magistralu.Golf forever wrote: baš iz Slavonije malo sutra
http://www.hrvatske-ceste.hr/UserDocsIm ... 11_saz.pdf
Hipotetski, cak i kada bi polovica tog broja stigla preko BiH, to je jos uvijek daleko od bilo kakvog "velikog broja" koji bi nasu autocestu napravio profitabilnom.
A domaci promet, gdje je tu je.
dakle čak više da se poslije toga ništa više i ne izgradi, to bi drastično ubrzalo protok od Save do mora, jer bi bile riješene dvije najgore dionice: Žepče-Doboj i Jošanica-Tarčin...sve ostalo koliko toliko zadovoljava neku prosječnu brzinu od 80 tak km/h
- Golf forever
#2073 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
a da ne računaš koliko su se milijardi zadužili za izgradnju te mreže auto-banova i koliko dugo će to nositi kao terettalić wrote: A zašto je smiješno upoređivati Hr i BiH ?
Cirkulacija ljudi i roba u HR je veća nego u BiH pa nema logike da naši budu profitabilni ako u HR prave minus na godišnjem nivou od 400 miliona maraka.
Daj argumente.
- Drvosjeca iz Dejcica
#2074 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Recimo ovo malo jada od autoputa što imam prema Zenici napravi 1 milion maraka mjesečno dobiti. Mislim da se ova cifra nešto i uvećala jer je od tada autoput poskupio.talić wrote:A zašto je smiješno upoređivati Hr i BiH ?iamia wrote:porediti autoputeve kroz Hr i Bosnu je smijesno.talić wrote:Nema nikakavih izgleda da će autoputevi u BiH biti profitabilni i dovoljno je pogledati podatke iz Hrvatske.
i da.
VC je profitabilan.
Daj argumente.
-
iamia
#2075 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koja lobotomija mozga kad moraš objašnjavati važnost jednog autoputa kroz državu ??talić wrote:A zašto je smiješno upoređivati Hr i BiH ?iamia wrote:porediti autoputeve kroz Hr i Bosnu je smijesno.talić wrote:Nema nikakavih izgleda da će autoputevi u BiH biti profitabilni i dovoljno je pogledati podatke iz Hrvatske.
i da.
VC je profitabilan.
Daj argumente.
Hrvatska je povezala svaki jebeni gradić sa autuputem. I normalno da je ispalo neprofitabilno.
Ali mi u BiH koji kad završimo VC nećemo imati ni 35% dužine puta kao Hr, ne smijemo se porediti sa njima.
Mi bi trebali izgraditi tri VC da bi bili u rangu hrvatske.
Zato se prestanite zajebavati.