_BataZiv_0809 wrote:mali_balon wrote:
MIslim, ima tu svega jel tako.....ono naravno ima takvih ljudi na koje se odnosi ovo boldirano ali gdje ces to u oglas staviti pa kako sad da ih se ozbiljno shvati....(inace znam da su robovlasnici kao i 99% privatnika)
Ma jasna stvar i puno govori o firmi.
Nego i poslodavci i radnici se regrutuju iz iste mase, iz istog naroda ako hoces. I jednih i drugih ima svakakvih, ali eto mi se svi identifikujemo sa radnicima i generalno stajemo na stranu slabijeg, pa nas bezobrazluk poslodavaca puno vise boli.
sa ovim se slazem
u ovako neuredjenoj drzavi nije lahko biti ni poslodavac,nije lahko naci dobre radnike ali tu onda nastaje drugi problem koji je prisutan kod 99% privrednika
i kada nadju dobrog radnika,ne rade nista da ga zadrze,daju minimalnu platu,neki i ne osiguraju i jos si i na minimalcu i tako se nakupe godine
meni je jasno kada neko tek pocinje sa poslom,pa ono ne moze dati vecu platu od minimalne,ali zasto kada se posao razvije,vecinom ne povecavaju platu,nego drze one prvobitno dogovorene
ja sam na licnom primjeru imao ovakvu situaciju i pokusavao sam na sve moguce nacine doci bar do nekog minimalnog povecanja i nisam uspio...na kraju smo se i razisli,nakon jedne jako glupe reakcije i pokusaja podmetanja meni od strane poslodavca
ja da sam poslodavac,imao bi sistem gdje bi lose radnike destimulisao (kaznjavao),tj. odbio im od plate dok bi te iste pare koje jednim odbijem,davao (nagradjivao) dobre radnike i tako ih stimulisao
tako bi i ovi nazovi losi radnici imali priliku da se poprave i rade kako treba i zarade sebi a ove dobre bi na taj nacin zadrzao i svi sretni