Hafis wrote:Alfons Kauders wrote:
povoljna je, naravno da je povoljna... kakva drugo bi trebala biti?
u mostar ste ulupali vecinu pomoci iz RH... iskoristili sav domaci ekonomski i demografski kapacitet... prije toga se probalo vojno, pa ni to nije islo, dzaba srusen grad, dzaba gardisti iz hrvatske, dzaba progoni i masovni zlocini
i nakon svega toga, nakon 20 godina, nakon stotina miliona maraka, demografskog inzenjeringa, izgubljenog obraza i sramote... imate pola grada, mahom komunjarske spavaone... i nekih 5,000 ljudi vise
pirova pobjeda moj dobri doktore, pirova pobjeda... ako uopste bude pobjede
a nece

Nije baš Pirova pobjeda. Usporedimo li sudbinu sarajevskih, kakanjskih, zeničkih i inih BiH Hrvata, situacija da živiš u gradu u kojem imaš osnovne i srednje škole i sveučilište koji sprovode nastavu na maternjem jeziku, imaš jedan od najjačih kliničkih centara, brojne kulturološke institucije s hrvatskim predznakom, Hrvatsku akademiju znanosti, aktualnog i trostrukog prvaka države u nogometu

, grad gdje brojni Hrvati za razliku od onih gore navedenih gradova nisu otišli i napustili svoje pragove, ne bih nazvao Pirovom pobjedom.
pa ja, lebensraum... to sam i rekao...
ja doduse nisam imao privilegiju da odrastem u tako idilicnoj sredini... isao sam u osnovnu skolu nazvanu po hrvatu, srednju nazvanu po bosnji, a zivim u ulici koja nosi ime srbina... imam traume...

jer su u stanu pored naseg zivjeli hrvati, a iznad srbi... jer sam u osnovnoj sjedio sa srbinom, a u razredu je jos bio pride rom i jedan makedonac... samo nije bilo fincija... do skole sam isao i kuci sam se vracao s dvojicom nepodobnih susjeda iz mjesovitih brakova... (al eto, ako ti sta znaci mogao bi od njih sastavit jednog cistog hrvata kad bi im izvadio srpsko-turske gene)
nemam tu srecu da u gradu imam brojne kulturoloske institucije s nacionalnim predznakom, kao ni nekakvu nacionalnu akademiju nauka i umjetnosti, fudbalski klub nam je drugoligas...

al et, s druge strane barem zivim u dobrom drustvu sa starim susjedima i ne moram traziti izgovore za gluposti pocinjene u moje ime... i necu djecu morati voditi u zooloski vrt da vide i cuju nekog drugacijeg...
ali evo nudim se da dodjes nekad turisticki, nije beg cicija, a taman mi je multivitaminska lokacija... na ulazu u grad ces proci pored kriza, spomenika braniteljima iz 115. brigade HVO... onda pored husinskog rudara... a kad parkiras, pa se raskomotis i krenes u setnju, u desetominutnoj setnji ces proci pored dvije razlicite crkve, dvije dzamije, katolickog centra, islamskog centra, kao i mjesta gdje se nalazio zidovski hram dok ga neke budale nisu srusile prije 70 godina, pozivajuci se na jako slicne argumente kao ti... ima i spomenik usput, gdje je bila zeljeznicka i odakle su ih slali u logore... ah blizu je i ono jasminovo jezero, ako se pozelis okupati i suncati... jer cujem da neretva nije bas za kupanje...
e na tu pirovu pobjedu sam mislio doktore moj dobri... pirova je ponajvise zato jer jos uvijek nisi svjestan zasto to govorim