Al Jazeera Balkans
Moderator: anex
- It_is_a_Leclerc
#2051 Re: Al Jazeera Balkans
Marko ostaje u Al Jazeeri, ali ide negdje vani, u neki centar. Čini mi se da rekoše London.
Uglavnom, sretno mu. Super je.
Uglavnom, sretno mu. Super je.
-
unix
#2052 Re: Al Jazeera Balkans
Svi ovi koji su otišli sa AJB su iz Hrvatske, Srbije. Ti ljudi su već 4-5 godina u Sarajevu i BiH i nije ni realno da će ljudi izvan BiH svi mahom ostajati 10 godina u Sarajevu. Osim Aksela Zaimovića, koji i nije neka zvijezda, ne znam da je neko dobar iz Bih otišao. Vidim da Marko odlazi sa dobrim uspomenama, a tako nešto je izjavio i Sladoljev: http://www.vecernji.hr/tv/nedostajao-mi ... ka-1021667
Ne mislim da Al Jazeera ima ikakvih problema sa kadrovima.
Ne mislim da Al Jazeera ima ikakvih problema sa kadrovima.
- MOSALJOZE
#2053 Re: Al Jazeera Balkans
Alhemija balkana,upravo na programu 
-
savsvoj
-
StupskaBitanga
#2055 Re: Al Jazeera Balkans
Sjajno je ponovo vidjeti Sinana Šarića u ulozi reportera
Bravo AJB

Bravo AJB
-
StupskaBitanga
#2056 Re: Al Jazeera Balkans
Mirjana Hrga otvoreno navija za HDZ a pritom je u ZG dovela savjetnika Franje Tuđimana koji osim što hvali njega hvali i Ivu Sanadera
Nevjerovatno
Nevjerovatno
- Better Man
#2057 Re: Al Jazeera Balkans
Pa ona nikad nije ni krila da desničarskog uvjerenja.StupskaBitanga wrote:Mirjana Hrga otvoreno navija za HDZ a pritom je u ZG dovela savjetnika Franje Tuđimana koji osim što hvali njega hvali i Ivu Sanadera
Nevjerovatno
-
StupskaBitanga
#2058 Re: Al Jazeera Balkans
Da hoće dobiti više uredničku poziciju na HRT
-
IgiPop
#2059 Re: Al Jazeera Balkans
Meni je Hrga jedna od najboljih novinarki/spikerki na AJB. I veceras, ovo koliko sam pratio, je bila odlicna: poznaje materiju i nije dosadna, a koliko sam primjetio, radi cijeli dan. I meni su ova kukuriku govna samo malo drugacija od hdz-ovih. Ako ode na HRT, AJB gubi mnogo vise nego sa odlaskom Marka Pavlovica. Usput, ovi novinari na terenu su uradili odlican posao.
-
StupskaBitanga
#2060 Re: Al Jazeera Balkans
Naravno a Marko Subotić u Osijeku je najpozitivnija stvar 
- navedeni
#2061 Re: Al Jazeera Balkans
Predikšn: Jednog sunčanog dana u bližoj budućnosti na klixu će na naslovnici izaći naslov "Gasi se Al Jazeera Balcans" i niko u BiH ne može uticati na to. Bit će kao što su nedavno izbacili 1000 ljudi za jedan dan, ili CNN kao je izgasio CNN Spain iz čista mira..
-
unix
#2062 Re: Al Jazeera Balkans
Sto se tice AJB-a i javljanja sa terena, ja bih volio da dodje neka televizija slicna njima i da dodju na njihov nivo da ljudi mogu ici dalje, ovo sada sto rade je bezobrazno dobro, toliko su digli ljestvicu da najjajci argument hejtera je gasenje, dakle postigli su cilj.
-
IgiPop
#2063 Re: Al Jazeera Balkans
Ne slazem se s ovim. Mislim da je N1 bio mnogo bolji. Sada je dokumentarac na AJB, na N1, vec dva sata imaju CNN uzivo sa prevodom na nas jezik. AJB je imala dokumentarac i samo je spomenula dogadjaje u vijestima u ponoc. Toliko je uradila i FTV ili BHT. AJB je ocito superiornija po broju ljudi, ali N1 je uradio najbolje sto se moglo: stalna slika uzivo i prevod na nas jezik (zapravo srpski). Mislim da je AJB mogla vise i bolje.unix wrote:Sto se tice AJB-a i javljanja sa terena, ja bih volio da dodje neka televizija slicna njima i da dodju na njihov nivo da ljudi mogu ici dalje, ovo sada sto rade je bezobrazno dobro, toliko su digli ljestvicu da najjajci argument hejtera je gasenje, dakle postigli su cilj.
-
unix
#2064 Re: Al Jazeera Balkans
Mozda si u pravu. Ipak, AJB je imala najbolje izvjestavanje sa terena. Slazem se da nisu bili prvi. Ali na web-u odlicno prate situaciju. Pogledaj http://fb.com/AJBalkans
-
archi_a
#2065 Re: Al Jazeera Balkans
Logično je da N1 uključi živo prenos cnn-a. Ipak sa njima imaju neki ugovor. Prvih sat vremena su uključili samo cnn, bez prevoda. Valjda im je trebalo da se organizuju za prevodioca. I da, prevodilac prevodi i smije se u par navrata, kao da je neka komedija u pitanju. Aljazeera je u ponoć imala u vijestima ove vijesti iz Pariza i uključenje novinarke frans pressa sa lica mjesta. Sutra ćemo kod njih vjerovatno imati sve informacije sročene u jednoj priči, provjereno i tačno.
Ovo što sada gledamo na cnn-u je naglabanje. Ok, interesantno jeste, ali je samo naglabanje. Šta bi bilo, kad bi bilo.... Desetine analiza i nagađanja. Takozvana "priča u nastajanju." Ono po čemu je cnn poznat i što fura. Stotine sagovornika-saradnika na platnoj listi koje zovu po potrebi da "seruckaju" o mogućim motivima neke situacije. Kad bi čovjek bilježio sve gluposti koje neki sagovornici izgovore u toku emitovanja "priče u nastajanju", to je za povratiti. Na kraju se sve zaboravi, kada se sazna prava istina o događaju na kojem su cnn-ovci gradili priču i program tokom praćenja.
update: kao primjer da je riječ o dosta dezinformacija i neprovjerenih iznošenje vijesti u toku "priče u nastajeanju" je npr. ova: prije pola sata javljaju da je ubijeno najmanje 60 ljudi, sada je to najmanje 46. To se redovno dešava i to po meni samo može stvoriti dodatnu paniku kod onih koji gledaju. Ove stalne promjene neprovjerenih- rekla kazala informacija plasiranih u trenutku kada se prati neki događaj se mogu primjeniti na bilo koje praćenje. To je redovna pojava na cnn-u. To je po meni anti novinarstvo. Da nikoga ne uvrijedim, po meni je bolje ne emitovati neku informaciju dok se ne utvrdi tačnost i izvor. LP
Ovo što sada gledamo na cnn-u je naglabanje. Ok, interesantno jeste, ali je samo naglabanje. Šta bi bilo, kad bi bilo.... Desetine analiza i nagađanja. Takozvana "priča u nastajanju." Ono po čemu je cnn poznat i što fura. Stotine sagovornika-saradnika na platnoj listi koje zovu po potrebi da "seruckaju" o mogućim motivima neke situacije. Kad bi čovjek bilježio sve gluposti koje neki sagovornici izgovore u toku emitovanja "priče u nastajanju", to je za povratiti. Na kraju se sve zaboravi, kada se sazna prava istina o događaju na kojem su cnn-ovci gradili priču i program tokom praćenja.
update: kao primjer da je riječ o dosta dezinformacija i neprovjerenih iznošenje vijesti u toku "priče u nastajeanju" je npr. ova: prije pola sata javljaju da je ubijeno najmanje 60 ljudi, sada je to najmanje 46. To se redovno dešava i to po meni samo može stvoriti dodatnu paniku kod onih koji gledaju. Ove stalne promjene neprovjerenih- rekla kazala informacija plasiranih u trenutku kada se prati neki događaj se mogu primjeniti na bilo koje praćenje. To je redovna pojava na cnn-u. To je po meni anti novinarstvo. Da nikoga ne uvrijedim, po meni je bolje ne emitovati neku informaciju dok se ne utvrdi tačnost i izvor. LP
-
savsvoj
#2066 Re: Al Jazeera Balkans
Gledati sat vremena CNN sa simultanim prevodom je negledljivo. Radije se prebaciti na CNN i gledati na engleskom, niko to ne moze gledati i pratiti sa simultanim prevodom tako dugo. Al jazeera je odlicno pratila online, ali je i N1 online bio dobar. AlJazeera je ipak imala neke vijesti u ponoc i javljanje sa lica mjesta sto niko drugi nije imao. Mogli su to bolje uraditi, ali i ovo je bilo dobro.
- daky585
#2067 Re: Al Jazeera Balkans
Ovi na AJB ne koriste sve kapacitete koje imaju. Npr. internacionalna verzija je imala uključenja uživo, a ovi ništa.
-
adapter
#2068 Re: Al Jazeera Balkans
Al Jazeera Balkans od jutros ima vanredni program. Uključenja reportera iz Pariza! Stalno nove goste. Uključenja u obraćanja uživo francuskog predsjednika i policije. Javljanja naših ljudi koji su u Parizu...
-
bull21
#2069 Re: Al Jazeera Balkans
Baš je to bilo oko 11 na vijestima. Na BHRT-u uključiše nekakvu dijasporku koja je "vidjela nešto strašno pa je morala prekinuti vezu." K'o da priča sa prijateljem, "čujemo se kasnije."daky585 wrote:Ovi na AJB ne koriste sve kapacitete koje imaju. Npr. internacionalna verzija je imala uključenja uživo, a ovi ništa.
-
savsvoj
#2070 Re: Al Jazeera Balkans
Danas je i na tv Al Jazeera odlicna> vec im je novinar na terenu, dosta ukljucivanja, gosti, dobro obradjuju temu. Ocito imaju resurse koje drugi nemaju. Na N1 samo prevode i to se stvarno ne moze gledati dugo, ali i to je nesto, bolje nego da nemaju nista. Ocito njihovi kapaciteti za slanje novinara su mozda malo manji, mada sam siguran da ce i oni uskoro imati ljude na terenu.
- MarcusM
#2071 Re: Al Jazeera Balkans
Odličan je program danas! Svaka čast. Nisam pratio sinoć, ali danas je 100%.
-
unix
#2072 Re: Al Jazeera Balkans
AJB vec ima Katarinu Drlju na terenu, N1 je trenutno u rangu BHT1 imaju samo simaltani prevod sa CNN-a, doduse ovi iz BHT1 se trude..A da ne pricam da na oficijelnoj Al Jazeera Balkans facebook stranici se razvio pravi forum, i ako je ista mjera ko je lider u regiji onda je to, jos jednom svaka cast.
-
bull21
#2073 Re: Al Jazeera Balkans
Katarina je došla u Pariz iz Brisela, valjda im se "posrećilo" da je bila blizu inače sumnjam da bi i oni imali ovako brzo nekoga na terenu. Vidio sam doduše javljanje one strane novinarke gdje su prevodili ali je naš novinar pitao pitanja (neko je njoj vjerovatno prevodio u uho). Ugl
za trud
-
unix
#2074 Re: Al Jazeera Balkans
Realno, ja N1 ne gledam kao konkurenciju AJB-u ona je za mene neka tv radio postaja i nista vise, mislim da ljudi ovdje ili mjenjaju teze..ili ne znaju da je Al Jazeera main stream medij svjetskih razmjera..
-
tufo071
#2075 Re: Al Jazeera Balkans
svatko ima pravo na svoje misljenje no N1 je danas za AJB bila za koplje bolja, Vandredni program sa gostima, uzivo iz Zagreba iz Beograda, uzivo iz Sarajeva. Sramota je da AJB sebe smatra televizijom koja emitira vijesti a ima ovakav program kao sto je to danas.
O webu i da ne pricam.
AJB sve sto sama prozivodi je prosjecno. Sve sto kupi i dobije od AJ International je odlicno.
No vi placenici AJB koji po forumima pistete i hvalite AJB malo prvo procitajte nesto o televiziji pa onda "hvalite" .
O webu i da ne pricam.
AJB sve sto sama prozivodi je prosjecno. Sve sto kupi i dobije od AJ International je odlicno.
No vi placenici AJB koji po forumima pistete i hvalite AJB malo prvo procitajte nesto o televiziji pa onda "hvalite" .