Champions League 2011/12

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
skenderija04

#2051 Re: Champions League 2011/12

Post by skenderija04 »

ultima_palabra wrote:
skenderija04 wrote:I da, Pep jos nije obnovio ugovor sa Barcom a vec je sredina februara.
Da ne znaš možda u kom je mjesecu produžavao ugovor prethodnih godina?
Prvi ugovor zadnji dan januara koncert grupe Els Manel, a drugi, prosle godine 6. februara potpisan, znaci da je odluka donesena ranije.
ultima_palabra

#2052 Re: Champions League 2011/12

Post by ultima_palabra »

skenderija04 wrote:
ultima_palabra wrote:
skenderija04 wrote:I da, Pep jos nije obnovio ugovor sa Barcom a vec je sredina februara.
Da ne znaš možda u kom je mjesecu produžavao ugovor prethodnih godina?
Prvi ugovor zadnji dan januara koncert grupe Els Manel, a drugi, prosle godine 6. februara potpisan, znaci da je odluka donesena ranije.
Hvala... pa možda jeste razlog za zabrinutost.
skenderija04

#2053 Re: Champions League 2011/12

Post by skenderija04 »

Ali sve same spekulacije...Sad su proturili vijest da Guardiola kao uslov za potpis trazi da klub povuce tuzbu protiv Laporte. Ko ce ga znati. Ne izgleda dobro ali ko zna. Ova sezona je "kratka" Dolazi Euro a jos se ne zna nista za sljedecu sezonu jer Guardiola treba da da zeleno svjetlo za te neke komercijalne turneje po Kini i dalekom istoku.
horion_bosona

#2054 Re: Champions League 2011/12

Post by horion_bosona »

Većina je ljudi (kao i sam) 90tih pratila Calcio, ali kvalitet se seli tamo gdje su novci. Za mene je i dandanas Roberto Baggio najdrazi igrac kojeg sam gledao.

Mislim da ste malo preforsirali ovu pricu oko kvaliteta liga, na osnovu sinocnje utakmkice i ovakve sezone za engleske klubove u LP. Treba to posmatrati barem u periodu od 5 godina (prije 3 godine imali su 4 kluba u 1/4, 3 u 1/2). Arsenal i Chelsea (ubijedjen sam da nece proci) igraju lose i u PL, United se muci sa povredama igraca cijelu sezonu i vjerovatno je Fergusonova kombinatorika s igracima jedini razlog sto nisu prosli dalje. City kao debitant je posebna prica, pritom imali su strasnu grupu. Spursi su skoro namjerno ispali iz EL... Ne branim PL po svaku cijenu, misljenjama sam kao i vecina, da tamo nema toliko stranih igraca liga bi im bila goli qrc.

Premierligaskim klubovima je najveci teret nehuman raspored bez pauze i tu su prilicno hendikepirani u odnosu na ostale klubove iz liga petice s kojima se sastaju u europskim kupovima. Ferguson je skoro govorio o tome kako Premier liga postaje sve ujednacenija, sto nuzno ne mora da znaci da kvalitet ovih jacih klubova pada.

Sto se tice Seria A ona nema apsolutno sanse u ovakvim uslovima da ponovo postane najjaca europska liga. Koncentracija kvaliteta na vrhu je ocita (Milan, sutra Juve, juce Inter - svi sa sjevera), mada je i to pitanje ako u buducnosti ne udje strani kapital (kao u slucaju Rome). Talijanska ekonomija ima izgledniju sudbinu jedne Grcke, nego neke ekonomski stabilne zemlje.

Meni je interesantan bio podatak tokom sinocnje utakmice, pri rezultatu 2:0 ili 3:0 o pretrcanoj kilometrazi jedne i druge ekipe. Ako se ne varam Lippi je prije koji dan kritikovao Milan da igraju staromodno bez puno trke. Ali imaju genijalca Ibru i na drugoj stani grogiran tim, sastavljen od neostvarenih talenata, prosjecnih igraca te jednog klasnog igraca.
Ali_G

#2055 Champions League 2011/12

Post by Ali_G »

Kazes u Italiji sve koncentrisano na sjever koji je i najrazvijeniji dio. A gdje je to snaga u Engleskoj? London-Mancester-Liverpul. Sve je to manje vise isto. Nema danas fukare a da su neka bitna uloga.
BadBoy

#2056 Re: Champions League 2011/12

Post by BadBoy »

skenderija04 wrote:Odgovotiti na pitanje koja je liga najbolja je gotovo nemoguce a i nije dovoljno samo uzimati u obzir rezultate u evrokupovima. Po meni je najvaznija organizacija takmicenja i ostavljanje mogucnosti svim sudionicima ravnopravno ucesce u istome. Tu dolazi do izrazaja raspodjela prihoda a najvazniji su oni od televizije. U Njemackoj i Engleskoj oni su pravedno podjeljeni. U Spaniji nisu. U Engleskoj i Njemackoj imamo izjednacenije prvenstvo a u Spaniji trku Barcelona - R.Madrid. Ja sam uvijek za ovo prvo pa makar predstavnici tih liga i nemali velikih izgleda u Evropi. Vise volim takmicenje u kome mozda i nedostaje kvaliteta ali ima neizvjesnosti. U Spaniji nema neizvjesnosti i tako dolazimo do komicnih situacija kao prosle godine kada su treneri ovih manjih ekipa protiv Barce i Reala izvodili neke kombinovane sastave. Kada su pitali jednog od njih zasto je to tako doslovno je rekao da oni protiv Madrida i Barce gube 100% i da mu je vaznije imati odmorne igrace za sljedece kolo gdje igra protiv direktnog protivnika za plasman. Znaci osim novca,spanski vodeci dvojac i u LS ima prednost jer igra vise , hajde da ih nazovemo laksih utakmica. Kako to funkcionise vidjeli smo ove godine gdje je treceplasirani spanski klub Valencia izbacen od Leverkusena, a taj isti Leverkusen protiv drugoplasiranog spanca nema sta da trazi. E sad dolazimo do klasicne dileme koja je nista drugo nego stvar ukusa. Sta vise volis, neizvjesnost ili spektakl?
To je u biti to. Ali zato fudbal i jeste najbolji i najpopularniji sport na svijetu. Zbog ove neizvjesnosti, drame, raspravljanja i vječitog pitanja ko je bolji od koga. Ispunjava ona maštanja koja smo svi imali kao djeca tipa "ko bi pobijedio u bici Superman ili Spiderman" :D Sada se samo prepiremo oko toga je li Real ili Bayern jači i ko je veći klub kroz historiju :D
horion_bosona

#2057 Re: Champions League 2011/12

Post by horion_bosona »

Ali_G wrote:Kazes u Italiji sve koncentrisano na sjever koji je i najrazvijeniji dio. A gdje je to snaga u Engleskoj? London-Mancester-Liverpul. Sve je to manje vise isto. Nema danas fukare a da su neka bitna uloga.
Djelomicno stoji to sto kazes, jer ipak se u konacnici radi o vecem broju klubova u koje se upumpava strani kapital. I kao sto vec @skenderija04 napisa, veci broj klubova mogu biti jedni drugima konkurenti.
Npr. Liverpool i Merseyside vaze u zadnjih 20-30 godina za siromsniji dio Engleske i bez stranih vlasnika ne bi imali nikakve sanse, a ipak su u zadnjih 6 godina igrali dva finala te iste LP.

Jedno je stvar fudbalske romantike, a potpuno druga realnost. I ja sam za nametanje esktremno visokih poreza u fudbalskom biznisu i neku vrstu salary cap-a, promjene strukture vlasnistva itd, ali tesko zbog kolicine novca koji se danas pravi oko fudbala...
Baudelaire

#2058 Re: Champions League 2011/12

Post by Baudelaire »

Ovo sve zavisi od ugla gledanja. Ja lige ocjenjujem čisto po kvalitetu, a mislim da Primera, sa ovakvim Realom i Barcelonom ima najviše kvaliteta. Nekom je možda neizvjesnost interesantnija, pa im je engleska liga bolja. U Španiji se taj dvojac jasno izdvojio na čelu, ali evo realno, ove sezone bar, i Engleska ima tri kluba koja ozbiljno igraju. Španija ima Valenciu koja je nivo od 4. do 6. mjesta Premiershipa u ovom momentu i po kvalitetu igara koje prikazuju. Onda ispod tog, ili na tom istom nivou slijede ekipe tipa Atletico Madrida i Athletic Bilbaa. Sevilla i Villarreal treba da prođu ozbiljne rekonstrukcije i da konačno dobiju jasan identitet i sistem igre i oni mogu dostići taj nivo, a ako gazda Malage bude trošio kao što je najavio, Malaga će taj nivo brzo dostići i preskočiti, čak se etablirati i kao treći španski klub. Ako se TV prava u Španiji izjednače, mislim da će se liga razviti i da Barcelona i Real neće biti značajno oslabljeni, a da će njihovi rivali biti ojačani.

Što se Serije A tiče, njoj je bolje da pokuša usvojiti model kakav je usvojila Bundesliga. Mislim da je ona tek četvrta liga u ovom momentu u Evropi. Nema para, to je činjenica, a nije više izmišljotina. Liga koja ima jednu pravu igračinu kakav je Ibrahimović i koja niti proizvodi domaće igrače, niti dovodi strane zvijezde, već radi nešto između. Često dovode i potrošene strance, prečesto. Meni nekako liga nema jasan identitet i jasan smjer kretanja. A koliko je fudbal nazadovao u Italiji dovoljno pokazuje njihova reprezentacija. Po mom mišljenju dugo nisu imali lošiji sastav.
BHF_Manijak

#2059 Re: Champions League 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Baudelaire wrote:
dragonz wrote:
Baudelaire wrote:6-7. Pa koji su to klubovi, i gdje su te osmine finala? :D Liverpool? Brukao se u posljednje vrijeme. Arsenal? Vidjeli smo večeras osminu finala. Vrhunski nastup. United? Odlično, zaista, nemam riječi. Chelsea tek treba da se pokaže, ne sumnjam da će muku mučiti protiv Napolija. City i Tottenham su ok, po mom mišljenju bar, mada se obrukao ove sezone. Tottenhamu fali jedan klasan igrač da budu ozbiljni na evropskom nivou, a Sitiju dobar trener. A ko je sedmi klub, Everton? :oops:

Premiership je značajno izgubio na kvalitetu, to je činjenično stanje. A ja baš ne vidim da će se vući neki potezi da se to u budućnosti promijeni. Mislim da smo osuđeni na surovu dominaciju Reala i Barcelone u godinama pred nama.
trol nastavlja po starom
Ja trol? Haj bolan razguli.
E ne mogu da vjerujem, cuj trol Bodeler! :lol: :lol: :roll: :(
Baudelaire

#2060 Re: Champions League 2011/12

Post by Baudelaire »

Ma ne obaziri se, ja mu pogledao postove, sve mi se samo kazalo :D
cyprus

#2061 Re: Champions League 2011/12

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:Ovo sve zavisi od ugla gledanja. Ja lige ocjenjujem čisto po kvalitetu, a mislim da Primera, sa ovakvim Realom i Barcelonom ima najviše kvaliteta. Nekom je možda neizvjesnost interesantnija, pa im je engleska liga bolja. U Španiji se taj dvojac jasno izdvojio na čelu, ali evo realno, ove sezone bar, i Engleska ima tri kluba koja ozbiljno igraju. Španija ima Valenciu koja je nivo od 4. do 6. mjesta Premiershipa u ovom momentu i po kvalitetu igara koje prikazuju. Onda ispod tog, ili na tom istom nivou slijede ekipe tipa Atletico Madrida i Athletic Bilbaa. Sevilla i Villarreal treba da prođu ozbiljne rekonstrukcije i da konačno dobiju jasan identitet i sistem igre i oni mogu dostići taj nivo, a ako gazda Malage bude trošio kao što je najavio, Malaga će taj nivo brzo dostići i preskočiti, čak se etablirati i kao treći španski klub. Ako se TV prava u Španiji izjednače, mislim da će se liga razviti i da Barcelona i Real neće biti značajno oslabljeni, a da će njihovi rivali biti ojačani.

Što se Serije A tiče, njoj je bolje da pokuša usvojiti model kakav je usvojila Bundesliga. Mislim da je ona tek četvrta liga u ovom momentu u Evropi. Nema para, to je činjenica, a nije više izmišljotina. Liga koja ima jednu pravu igračinu kakav je Ibrahimović i koja niti proizvodi domaće igrače, niti dovodi strane zvijezde, već radi nešto između. Često dovode i potrošene strance, prečesto. Meni nekako liga nema jasan identitet i jasan smjer kretanja. A koliko je fudbal nazadovao u Italiji dovoljno pokazuje njihova reprezentacija. Po mom mišljenju dugo nisu imali lošiji sastav.
Ja se ne mogu složiti da je Primera bolja od Premiera... Kažeš da je Valencia negdje po kvaliteti između 4. i 6. mjesta u EPL, a ja bih reko da su dva Manchestera, tri londonska kluba i Liverpool osjetno kvalitetniji timovi od Valencije... Možda je ona u rangu negdje Newcastlea i Evertona... A ako je tako stanje sa trećim najboljim španskim klubom, šta onda reći za ostale... Mislim da ove činjenice nadjačavaju činjenicu o superiornosti Barcelone i Reala. Jednostavno je u Primeri ipak prevelik jaz između prvog dvojca i ostatka lige da bi se moglo reći da su prva liga Evrope... Ali, to ne znači da se već slijedeće godine stvari ne mogu okrenuti...
LSD

#2062 Re: Champions League 2011/12

Post by LSD »

Naravno da su Valencia, Atletico Madrid, Bilbao itd- jaci klubovi od mnogih izvikanih engleskih poluamaterskih klubova.
City, kao vodeci klub lige je zapravo smiješan pokušaj od kluba....a citava EPL je u extremnom padu.
cyprus

#2063 Re: Champions League 2011/12

Post by cyprus »

Ma nema šanse...
BadBoy

#2064 Re: Champions League 2011/12

Post by BadBoy »

LSD wrote:Naravno da su Valencia, Atletico Madrid, Bilbao itd- jaci klubovi od mnogih izvikanih engleskih poluamaterskih klubova.
City, kao vodeci klub lige je zapravo smiješan pokušaj od kluba....a citava EPL je u extremnom padu.
LSD znaš biti realan kada hoćeš :D A realno je to da su Barca i Real uzdigli sebe iznad svih ostalih u Evropi, ali nažalost na račun ostalih klubova La Lige.
LSD

#2065 Re: Champions League 2011/12

Post by LSD »

BadBoy wrote:
LSD wrote:Naravno da su Valencia, Atletico Madrid, Bilbao itd- jaci klubovi od mnogih izvikanih engleskih poluamaterskih klubova.
LSD znaš biti realan kada hoćeš :D A realno je to da su Barca i Real uzdigli sebe iznad svih ostalih u Evropi, ali nažalost na račun ostalih klubova La Lige.
Kako su onda u tolikim milionskim dugovima, ako su se digli "na racun ostalih klubova" :? ...misliš da je Barci i Realu samo padalo s neba, pa su sad najjaci klubovi u svijetu??
ultima_palabra

#2066 Re: Champions League 2011/12

Post by ultima_palabra »

Ne vidim šta to Arsenal i Liverpool imaju da je jače od Valencije... Chelsea ih jest onda uzeo 3-0, ali su odigrali možda i najbolju utakmicu sezone.

Atletico Madrid u sadašnjoj formi (sinoć uzeli Lazija na Olimpicu 3-1) bi se također mogao nositi s navedenim timovima.
Zavatoni

#2067 Re: Champions League 2011/12

Post by Zavatoni »

http://www.uefa.com/uefachampionsleague ... index.html
Večeras opet talijanski klubovi majoriziraju engleske. :D
Očekujem pobjedu Napolija od barem 2 razlike.
ultima_palabra

#2068 Re: Champions League 2011/12

Post by ultima_palabra »

Kakvu li atmosferu spremaju Napolitanci za večeras...
simonese

#2069 Re: Champions League 2011/12

Post by simonese »

ultima_palabra wrote:Kakvu li atmosferu spremaju Napolitanci za večeras...
Napolitansku kravatu
Zavatoni

#2070 Re: Champions League 2011/12

Post by Zavatoni »

Jako su naloženi napolitanci za večeras. :D

Cavani eyes Blues scalp

http://www1.skysports.com/football/news/11095/7535250/

This is a great chance for us to wreck English football.
We do not fear Chelsea, so we are confident that we can eliminate the last English team.
LSD

#2071 Re: Champions League 2011/12

Post by LSD »

Napolitanci ce veceras gadno udesiti Čelzi.
Baudelaire

#2072 Re: Champions League 2011/12

Post by Baudelaire »

Nisam siguran hoće li Napoli ostvariti rezultat koji želi, ali znam da će se Chelsea usrati komplet. Atmosfera kakva je u ostalim evropskim klubovima skoro umrla.
Madrid

#2073 Re: Champions League 2011/12

Post by Madrid »

Ima da napolitanke sjevaju veceras...
Ako Napoli odigra kako mislim da moze, a Chelsea kako inace igra, mogli bi Englezi ostati bez predstavnika...
cyprus

#2074 Re: Champions League 2011/12

Post by cyprus »

Kakav ba Napoli, Chelsea večeras uzima hladno :D
hypko_nurko

#2075 Re: Champions League 2011/12

Post by hypko_nurko »

ima da ih chelsea siluje ko siroče napolitanku :skoljka:
Locked