Ne samo porodice zrtava, vec i za sve srusene objekte tipa skole, dzamije i sta sve nisu radili. Iskreno se nadam da ce im se i to prisiti, pa da narednih 20 godina placaju za svoje zlocine. Ipak je taj covjek bio general, predstavljao je Srbiju, nije to osoba od koje se drzava moze ograditi.farisovo wrote:
Ja to ne znam, nisam pravnik! Ali, da li postoji mogucnost da porodice zrtava tuze rs za nadoknadu stete, nakon ovakve presude, neko bi trebao odgovoriti - ko se u to razumije.
Ratko Mladić u Haagu!
- Kinaski
#2051 Re: Ratko Mladić u Haagu!
- It_is_a_Leclerc
#2052 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Advokat Ivezić: "Ovo je slika s interneta koja pokazuje da je pritisak gospodina Mladića u samom vrhu rizika za..."
Sudija Orie: "Gospodine, gospodine Ivezić. Vijeće neće savjete o zdravstvenom stanju gospodina Mladića uzimati s interneta već od ljekara u pritvoru"

Sudija Orie: "Gospodine, gospodine Ivezić. Vijeće neće savjete o zdravstvenom stanju gospodina Mladića uzimati s interneta već od ljekara u pritvoru"
- spreca
#2053 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Sta ocekivati od Generala nazor......dobio je cin generala ali je on to pogresno shvatio i krenuo u pokolje misleci tako opravdati svoje generalske cinove...teski debil....njegovi maniri razgovaranja govore o seljacini a nije ni cudo kad vidis odakle je iz kakve selendre,to nikakva skola nemoze iskorjeniti....ali se ponasa kao obicna gnjida i kao sto kazes svi drugi su se nekako bolje muski ponasali a on je bas gnjda.....osim sto je nanio ogromnu stetu mualimanima Bosnjacima on je i dugorocno nanio veliku stetu i srpskom narodu koji se jos nije otrijeznio ali valjda jednog dana se otrijezne i vide sta im je ucinio jer zvono genocida ce nositi njihova djeca koja nisu kriva za genocid niti imaju ikakvu odgovornost za tojulisiz es grant wrote:Pa to sam ja govorio...ovo danas što je izvodio cijelom svijetu je opet pokazalo kakav je kukavica i usranko. Svi, SVI osuđeni u Hagu su do sada mirno saslušali presudu, od njemu potčinjenih generala, predsjednika, do silovatelja iz Foče i čuvara u Omarskoj, pa čak i ono smeće Milan Lukić. Samo je on morao da izvodi bijesne gliste misleći da će iskusne sudije nasjesti na kokošarske fazone. Uzor su mu mogli biti njegovi vlastiti generali, kao recimo Galić ili Milošević, koji su stoički saslušali riječi koje su objavljivale da ih čeka višedecenijska robija, vjerovatno do smrti. Mogao je i on tako, ali krmak ostaje krmak.spreca wrote: on se i krsti prdi...takvi su to ljudi...na Yootube sam ga mnogo gledao i kako je to bio ohol i samo uvjeren covjek a sad mu od toga generalskog nije ostalo nista...to govori o covjeku gnjidi koji je hrabar u choporu i kad ima vlast a inace jadan i bijedan.....nig od generala
- BHCluster
#2054 Re: Ratko Mladić u Haagu!
To je taj pravoslavni komunizam, tj pravi komunizam a ne onaj nas jugoslovenski.pici wrote:
krsti se a nosi komunisticku kravatu...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2055 Re: Ratko Mladić u Haagu!
A ko ce onda dnevnicu platiti?Banksy wrote: Onda znaš šta ti je raditi, Odmah piši Bakiru.
Pusti kraju, danas je dan za ignor ovakvih koji u najvecim tragedijama traze licnu korist.
Kako se boriti protiv logike po kojoj je bolji Fikret Abdic od Slavise Sucura? Pusti kraju, danas...
- Rugafet
#2056 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Ocekivane reakcije 'raje' sa ulica iz gradova sirom pc. Pa sta su oni ocekivali? Oslobadjajucu presudu uz izvinjenje, novcanu nagradu i obrazlozenje u stilu: Jeste, priznajemo bilo je zrtava ali vecina njih su se okliznuli na koru od banane a ostalima je klavir pao na glavu. O Boze 
- mO k3
#2057 Re: Ratko Mladić u Haagu!
rece jednom jedan srbin
"najgori su ovi veliki Srbi" koji su krsteni kada su tek odrasli i do skoro bili komunisti ...
"najgori su ovi veliki Srbi" koji su krsteni kada su tek odrasli i do skoro bili komunisti ...
- mO k3
#2058 Re: Ratko Mladić u Haagu!
zar ima takvih da pisu ovdje za dnevnicu ?? ....Chmoljo wrote:A ko ce onda dnevnicu platiti?Banksy wrote: Onda znaš šta ti je raditi, Odmah piši Bakiru.
Pusti kraju, danas je dan za ignor ovakvih koji u najvecim tragedijama traze licnu korist.
Kako se boriti protiv logike po kojoj je bolji Fikret Abdic od Slavise Sucura? Pusti kraju, danas...
- karanana
#2059 Re: Ratko Mladić u Haagu!
i umrijece prije pravosnazne.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2060 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Da. Također, na osnovu međunarodnih presuda se piše istorija. Kad hoćeš napisati udžbenik, neku istorijski relevantnu knjigu ,farisovo wrote:Dobija odgovor na pitanje o karakteru rata koji se u BiH vodio 90-tih. Da nije ove i slicnih presuda i dalje bi slusali kafanske komentare iz Beograda i Banja Luke... Ko nas bre zavadi. I sto je jos vaznije, dobija Medjunarodnu presudu za Genocid i ratne zlocine od strane vojske, a prije je vec osudjen i politicki vrh rs tog vremena. Ipak to nesto znaci!Kinaski wrote:Sta Bosna i Hercegovina dobija ovom presudom konkretno osim moralne satisfakcije sto je po meni suplja prica
uvijek se možeš pozvati na te presude , to ti je referenca i potvrda da ne izmišljaš.
Istina je da , kao što Dodik stalno kuka, međunarodna zajednica vrši pritisak da se Dejton tumači u korist BiH, a Mz opet ima
legitimitet da to radi upravo na osnovu presuda. Jer bilo je država kojima nije bilo jasno šta se tu dešavalo, a sudije su onda
detaljno i godinama analizirale dokaze i tužioca i odbrane, te se onda uvijek stavovi MZ o BiH orijentiraju u skladu sa tim presudama.
Jednostavno mi smo strane u sukobu i ovime imamo potvrdu legitimiteta onoga što se cijeli rat govorilo.
MZ je ovim presudama , te oslobađanjem Sefera, Orića, (a uskoro i presuda šestorki HB) , rekla : "Da, vi ste govorili istinu, oni su lagali".
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2061 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Moke, naravno da ima. Ima i gorih stvari. Ali ko je covjek, danas ce presutiti i preci preko svih razlika.mO k3 wrote:zar ima takvih da pisu ovdje za dnevnicu ?? ....
Oni koji najvise prozivaju druge, najvise takvih pise sa agendom, za pare, ili iz neke druge koristi.
Evo ja sada, koliko god ga ocima ne mogu gledati, drzim mu palceve i molim Boga da Bakir ne lupi neku glupost. U odredjenim trenucima, historijskim, treba poredati prioritete.
Nije to uvijek vlastita guzica. Nije to uvijek licni animozitet.
-
julisiz es grant
#2062 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Vjerovatno hoće, ali to ne znači da je nevin, daleko od toga. Ova presuda će ostati.karanana wrote:i umrijece prije pravosnazne.
- insomnia78
#2063 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Ni sirijci nisu ovdje.mO k3 wrote:ama nema covjek para za novu kravatu ...
Samo da podsjetim da nema dezurnih pljuvaca sa teme bakir ... kao @sunce ko tepsija i ostali "bosnjaci"
- Krokodajl
#2064 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Imal gdje bolan izdvojeno mišljenje sa prve tačke, da vidim šta je Ori rekao, nema na ICTY stranici.
-
julisiz es grant
#2065 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Istorija ovog rata napisana je u haškim presudama...vjeruj mi da jeste. Sve je tu, sva dokumenta, sva svjedočenja...sve. I na kraju naravno pravne kvalifikacije.Nurudin wrote:Da. Također, na osnovu međunarodnih presuda se piše istorija. Kad hoćeš napisati udžbenik, neku istorijski relevantnu knjigu ,farisovo wrote:Dobija odgovor na pitanje o karakteru rata koji se u BiH vodio 90-tih. Da nije ove i slicnih presuda i dalje bi slusali kafanske komentare iz Beograda i Banja Luke... Ko nas bre zavadi. I sto je jos vaznije, dobija Medjunarodnu presudu za Genocid i ratne zlocine od strane vojske, a prije je vec osudjen i politicki vrh rs tog vremena. Ipak to nesto znaci!Kinaski wrote:Sta Bosna i Hercegovina dobija ovom presudom konkretno osim moralne satisfakcije sto je po meni suplja prica
uvijek se možeš pozvati na te presude , to ti je referenca i potvrda da ne izmišljaš.
Istina je da , kao što Dodik stalno kuka, međunarodna zajednica vrši pritisak da se Dejton tumači u korist BiH, a Mz opet ima
legitimitet da to radi upravo na osnovu presuda. Jer bilo je država kojima nije bilo jasno šta se tu dešavalo, a sudije su onda
detaljno i godinama analizirale dokaze i tužioca i odbrane, te se onda uvijek stavovi MZ o BiH orijentiraju u skladu sa tim presudama.
Jednostavno mi smo strane u sukobu i ovime imamo potvrdu legitimiteta onoga što se cijeli rat govorilo.
MZ je ovim presudama , te oslobađanjem Sefera, Orića, (a uskoro i presuda šestorki HB) , rekla : "Da, vi ste govorili istinu, oni su lagali".
- GandalfSivi
#2066 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Postoje dvije stvari ovdje, a to su dnevnopoliticke gluposti i generalne istine.
S generalne strane, ostat ce zapisano za vijekove da je Ratko Mladic, glavnokomandujuci Vojske Republike Srpske proglasen krivim za genocid, teror, ubijanje, protjerivanje, a sve to kroz udruzeni zlocinacki poduhvat. Mogu se sada svi na glavu okrenuti, to se nece promijeniti.
S dnevnopoliticke strane, apsolutno me zaboli sta Dodik i ostali dodici pricaju. Cak i svi ovi internet ratnici se nisu nesta proslavili. Prije 20 i kusur godina, kada su optuznice podignute, vladalo je uvjerenje da ce Balkan goriti ako se uhapse, a pogotovo osude i Mladic i Karadzic, a i ostali. Sva ta prica je spala na internet komentare, nikome nije palo na pamet niti da izadje na ulice niti da protestuje. Sjecam se onog jada od "desavanja naroda" i proslave kada je Krajisnik pusten kuci, kada se ono malo jada od naroda skupi na Palama, kao da slavi nesta. Znaju i oni sta se desavalo, nove generacije to generalno i ne zanima previse, idu tu stvari u dobrom pravcu. Vucic me je s druge strane pozitivno iznenadio, nista ga ne bi kostalo da ide u istom tonu kao ovi iz PC-a, ali umjesto toga spusta loptu i ide dalje.
Svi mi koji se osjecamo kao Bosanci i Hercegovci, moramo znati da nam je glavni nacionalni interest pristupanje NATO-u, da se genocid ne bi ponovio, ali mimo toga, ostavimo ovo sudjenje i presudu tamo gdje i pripada, zapisanu u istoriju, kao mali djelic pravde koju smo odavno zasluzili. Da smo pametni, nasa najbolja osveta bi bila gradjenje stabilne i prospektivne drzave gdje njeni drzavljani zive zivot dostojan covjeka...
S generalne strane, ostat ce zapisano za vijekove da je Ratko Mladic, glavnokomandujuci Vojske Republike Srpske proglasen krivim za genocid, teror, ubijanje, protjerivanje, a sve to kroz udruzeni zlocinacki poduhvat. Mogu se sada svi na glavu okrenuti, to se nece promijeniti.
S dnevnopoliticke strane, apsolutno me zaboli sta Dodik i ostali dodici pricaju. Cak i svi ovi internet ratnici se nisu nesta proslavili. Prije 20 i kusur godina, kada su optuznice podignute, vladalo je uvjerenje da ce Balkan goriti ako se uhapse, a pogotovo osude i Mladic i Karadzic, a i ostali. Sva ta prica je spala na internet komentare, nikome nije palo na pamet niti da izadje na ulice niti da protestuje. Sjecam se onog jada od "desavanja naroda" i proslave kada je Krajisnik pusten kuci, kada se ono malo jada od naroda skupi na Palama, kao da slavi nesta. Znaju i oni sta se desavalo, nove generacije to generalno i ne zanima previse, idu tu stvari u dobrom pravcu. Vucic me je s druge strane pozitivno iznenadio, nista ga ne bi kostalo da ide u istom tonu kao ovi iz PC-a, ali umjesto toga spusta loptu i ide dalje.
Svi mi koji se osjecamo kao Bosanci i Hercegovci, moramo znati da nam je glavni nacionalni interest pristupanje NATO-u, da se genocid ne bi ponovio, ali mimo toga, ostavimo ovo sudjenje i presudu tamo gdje i pripada, zapisanu u istoriju, kao mali djelic pravde koju smo odavno zasluzili. Da smo pametni, nasa najbolja osveta bi bila gradjenje stabilne i prospektivne drzave gdje njeni drzavljani zive zivot dostojan covjeka...
-
julisiz es grant
#2067 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Pa nije još ni presuda objavljena. Samo ovaj sažetak koji je sudija danas pročitao. Izdvojena mišljenja se objavljuju kao dodaci uz presudu zajedno sa njom. Ne znam kad će "okačiti" presudu na stranicu, ali vjerovatno neće trebati dugo čekati.Krokodajl wrote:Imal gdje bolan izdvojeno mišljenje sa prve tačke, da vidim šta je Ori rekao, nema na ICTY stranici.
- Krokodajl
#2068 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Donosi to da smo mi državu sačuvali pod vodstvom generala i političara koji svoj obraz u ratu nisu okaljali i na sudovima dokazali da je to bila časna borba od agresije vojske na čijem čelu je bio čovjek optužen za : Genocid, protjerivanje i ubijanje civilnog stanovništva sa ciljem čišćenja prostora na koje su Srbi smatrali da imaju pravo, učešće u UZP i to jedan od ključnih ljudi, napad i zarobljavanje pripadnika UN-a, korištenje snajpera i neselektivno gađanje civilnog stanovništva sa ciljem zastrašivanja...DonieBrasco wrote:Sta ova presuda donosi dobro za buducnost ?
I sutra kad ne bude ni mene ni tebe, za nekih 100 godina, u knjigama negdje u Londonu, Washingtonu, Tokiju, Beogradu će ovo da stoji
I jebem ja mater unaprijed ovako za 100 godina mrtav onome ko tada bude revidirao to !
Eto šta smo dobili.
- Krokodajl
#2069 Re: Ratko Mladić u Haagu!
julisiz es grant wrote:Pa nije još ni presuda objavljena. Samo ovaj sažetak koji je sudija danas pročitao. Izdvojena mišljenja se objavljuju kao dodaci uz presudu zajedno sa njom. Ne znam kad će "okačiti" presudu na stranicu, ali vjerovatno neće trebati dugo čekati.Krokodajl wrote:Imal gdje bolan izdvojeno mišljenje sa prve tačke, da vidim šta je Ori rekao, nema na ICTY stranici.
Dočekao bih presudu kod kuće da se govno nije usralo, a na mobitelu sa prstima nema šanse da ja išta nađem, još i klix pade
- It_is_a_Leclerc
#2070 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Biće kad objave cijelu presudu, kao prilog. Sad koliko vidim nema još.Krokodajl wrote:Imal gdje bolan izdvojeno mišljenje sa prve tačke, da vidim šta je Ori rekao, nema na ICTY stranici.
Zasad ima ovo
Dakle, on se ne slaže da su ciljevi zločina u općinama bili namjera da se bosanske Muslimane uništi kao zaštićenu grupu, dok druga dva člana to misle, čime je potvrđeno zapravo - postojanje genocidne namjere. Kao što se i očekivalo, zapelo je na tome da li je ta grupa vitalna za cijeli narod čime bi se ispunio preduslov iz definicije genocida propisane Statutom i Konvencijom.Chamber found by majority, Judge Orie, dissenting, that the physical perpetrators in Sanski Most,
Vlasenica, and Foča, and certain perpetrators in Kotor Varoš and Prijedor Municipalities
intended to destroy the Bosnian Muslims in those Municipalities as a part of the protected
group
-
farisovo
#2071 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Ja mislim da bi Vucic prvo trebao priznati GENOCID koji se dogodio u BiH, zatim da mi razmislimo da li ce mo primiti njegovu "spustenu loptu". Uz put, ja nisam zaboravio kada je isti po nekakvim bulevarima lijepio nazive Bulevar Ratka Mladica, gledao sam kako se snima na ratistima po BiH '90-tih, slusao 100 za 1... Ne znam, vjeruj mi, kada ga mozes uzeti za ozbiljno, a izgleda to ne zna ni on sam.GandalfSivi wrote:Postoje dvije stvari ovdje, a to su dnevnopoliticke gluposti i generalne istine.
- Krokodajl
#2072 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Ne znam kako to ide, ali kakva je šansa bila da se bar Prijedor odvojio kao posebna tačka, jer mislim da bi makar još u Prijedoru mogli dokazati genocid, ovako je to sve gledano kolektivno i nisu mogli izdvojiti jer je u tužbi to "opštine" 
- bingov buraz
#2073 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Moj komsija Sulejman zvani Meman prijeratni bokser Slavije odveden u neka doba noći od strane Gorana Gavrinog i ekipe iz kombija,tijelo mu nikad nije nađeno.mO k3 wrote: Ta kompanija je ganjala moga oca jedno vrijeme , on je bio jos jedini ostao iza nas , uglavnom se sakrivao po bosnjackim kucama dok mu nismo garanciju poslali i jedva ga izvukli
Kakve su tek strahote radili po Kotor Varošu.
Ko ima zeludca nek čita
http://www.kotorvaros.org/kvcom/index.p ... Itemid=568
- GandalfSivi
#2074 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Niti ga branim, niti opravdavam, niti ga ja imam nesta prihvatati ili ne. Samo kazem da je mogao koristiti i drugaciju retoriku, i da mi je drago da (barem u ovom momentu) nije...farisovo wrote:
Ja mislim da bi Vucic prvo trebao priznati GENOCID koji se dogodio u BiH, zatim da mi razmislimo da li ce mo primiti njegovu "spustenu loptu". Uz put, ja nisam zaboravio kada je isti po nekakvim bulevarima lijepio nazive Bulevar Ratka Mladica, gledao sam kako se snima na ratistima po BiH '90-tih, slusao 100 za 1... Ne znam, vjeruj mi, kada ga mozes uzeti za ozbiljno, a izgleda to ne zna ni on sam.
- argyle
#2075 Re: Ratko Mladić u Haagu!
julisiz es grant wrote:Pa nije još ni presuda objavljena. Samo ovaj sažetak koji je sudija danas pročitao. Izdvojena mišljenja se objavljuju kao dodaci uz presudu zajedno sa njom. Ne znam kad će "okačiti" presudu na stranicu, ali vjerovatno neće trebati dugo čekati.Krokodajl wrote:Imal gdje bolan izdvojeno mišljenje sa prve tačke, da vidim šta je Ori rekao, nema na ICTY stranici.
ima na sudski spisi
http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStor ... 516227.pdf
13. Partially Dissenting opinion of Judge Alphons Orie
With regard to the Trial Chamber’s legal findings on genocide in the
Municipalities, the majority concludes that certain physical perpetrators in five of the
Count 1 municipalities possessed the intent to destroy a part of the protected group of
Bosnian Muslims in Bosnia-Herzegovina as such. I respectfully disagree with this
conclusion.
It should be emphasized that in the relevant chapter, the Trial Chamber solely
deals with the intent of the physical perpetrators. In order for them to commit the crime
of genocide, thereby possibly engaging the Accused’s individual criminal responsibility
through various modes of liability, these individuals need to possess the intent to
destroy a part of the protected group as such.
Proving intent, in particular intent to destroy a part of a protected group, is
difficult. Evidence of utterances of the physical perpetrators suggesting such intent is
rare. There is an inherent and complex evidentiary issue with regard to establishing the
intent vis-à-vis the fate of the group as such, where the physical perpetrators act in a
limited geographic area and at a relatively low level of hierarchy and responsibility. As
is often the case when analysing mens rea, the mental state of the physical perpetrators
must be determined based on inferences from their acts and omissions. In this respect, it
is insufficient to rely on the fact that the physical perpetrators committed murder,
extermination, or persecution. The acts as established by the Trial Chamber were
horrendous, widespread, and systematic. However, the only question here is whether the
only reasonable inference to be drawn from their acts and omissions is that the physical
perpetrators intended to physically or biologically destroy a part of the protected group
as such.
The Trial Chamber rightly explored various factors and links between physical
perpetrators so as to carefully analyse whether intent to destroy could be found.
However, I differ from my colleagues in their findings. The prohibited acts and other
culpable acts were committed by the physical perpetrators on a large scale. The culpable
Case No.: IT-09-92-T 2477 22 November 2017 `See chapter 8.10.2.
I am here not focusing on the requirement that this part of the group be ‘substantial’ as I consider that
the ‘intent to destroy a part of the group as such’ is already lacking, irrespective of the substantiality of
the part of the group. I note in this respect that the Trial Chamber, after having found by majority the
intent to destroy part of the group as such, concludes that the targeted group cannot be considered
‘substantial’.
acts included displacements, destruction of property, looting, or forced labour. While
many were killed, many others were displaced. I, however, cannot reasonably discount
that there were other reasons on the physical perpetrators’ minds than the intent to
destroy part of the protected group as such. I am convinced that the acts of the physical
perpetrators were committed with the intent to support the moving out of the BosnianMuslim
population so as to create ethnically pure areas, but not with the intent to
destroy a part of the protected group as such. In other words, for me, the evidence only
allows for an inference that the physical perpetrators intended to destroy the part of the
group’s presence in their respective municipalities, but not part of the group’s existence
per se.
Despite this difference of opinion, the majority and I come to the same
conclusion, i.e. that the physical perpetrators of crimes in the Municipalities did not
commit genocide
I note that for me the situation in Srebrenica is different. In that respect, I fully agree with the Trial
Chamber’s findings that the only reasonable inference from the evidence is that the physical perpetrators
in Srebrenica intended to destroy part of the protected group as such, as set out in chapter 8.10.2.

Last edited by argyle on 22/11/2017 17:49, edited 3 times in total.