Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
-
zonbirile
#2051 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
pokazan je sav jad i bijeda dijela Platformaša,strah od klera i ostalih uhljupa-fuj.
-
Klodovik
#2052 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Vjerske zajednice su dio društva kao i političke partije, a političke partije dobijaju novac i iz budžeta na raznim nivoima. O uhljebljavanju kadrova da ne govorim.vox-populi wrote:Eh vidis, to bi znacili da se vjerske zajednice moraju skinuti sa drzavne sise.... A to ces tesko deckati u BiH. Plus, broj "vjernika" bi naglo i znatno opao, pa ni to vjerskim zajednicama nije u interesu. Lakse je ovako, svi placaju porez pa se od tog poreza finansiraju iskljucivo tri vjerske zajednice. Sad, sto ti mozes biti recimo protestant, budista, ateista... to te niko ne pita. Placaj i suti.madner wrote:To nije rijesenje, nego uhljebljavanje kadrova svih konfesija.
Ja predlazem da uvedu porez, kao u Njemackoj. Izjasnis se da li zelis placat i kojoj organizaciji. I onda neka od tih para placaju vjeronauk, grade sta hoce i uzivaju.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2053 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
nema Platformasa, sad je ocito da je koalicija bila matematicka, a Platforma ublehazonbirile wrote:pokazan je sav jad i bijeda dijela Platformaša,strah od klera i ostalih uhljupa-fuj.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2054 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
ovo i jeste centralni problem u koji je država trenutno upala jer realno nije u stanju osigurati svima jednakopravnost. Evo predlažem dobar fol za namivanje para. Upišite diejte kao budistu i tražite (s pravom) jednak tretman, odnosno vjeronauk u školi. S obzirom da država nije u stanju da to osigura vašem djetetu fino tužite državu i popunite svoj kućni budžet.arzuhal wrote:
Ovim načinom bi se riješilo pitanje Jasmilinog poučka o finansiranju vjeronauke od strane onih koji plaćaju porez, a nisu vjernici i ne žele da im taj oporezovani novac ide za te stvari. Pošteno.
Sada se otvaraju druga pitanja:
- šta je sa alternativnim predmetom (recimo Etika), jel njega plaća država iz budžeta u kojeg ide, između ostalog, i novac (obični porez) pripadnika vjerskih zajednica? Ili bi i to pitanje trebalo riješti na sličan način, pa da neko UG skuplja taj novac i uplaćuje državi?
- šta je sa, kako se već spominjalo, pravima budista, adventista i drugih manjinskih vjerskih zajednica? Ukoliko ih nema dovoljno, kako njima organizirati nastavu iz njihove vjerske tradicije i ko bi je predavao? I, ukoliko nemaju dovoljno sredstava, a ove veće vjerske zajednice odbiju da i njih finansiraju (jer, očito, niko ih na to ne može natjerati), hoće li država to osigurati?
Ovo pitam samo u okviru tog njemačkog rješenja.
-
udrch
#2055 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Kod nas svi članovi vjerskih zajednica plaćaju članarinu, iz te članarine se plaćaju radnici koji su vezani striktno za vjerske zajednice..vox-populi wrote:@arzuhal, ovako je to rijeseno u Njemackoj.arzuhal wrote: Samo te ovo nisam razumio: ukoliko bi vjerske zajednice, a putem nakog posebnog poreza kojeg bi ubirala od pripadnika zajednice, plaćale nastavnike i nastavu vjeronauke, ona bi, kao predmet, bila u javnim školama i ulazila bi u opći prosjek?
Postoji nesto sto se zove Kirchensteuer ili Crkveni porez. Ime je nezgrapno i bice brzo promjenjeno, ali poenta je da se vjernici moraju registrovati kod svoje crkve i bukvalno postati clanovi crkve i na osnovu toga placati neku vrstu poreza/clanarine koja iznosi oko 30€ mjesecno. To se automatski odbija od plate i puni, pazi sada, drzavni budzet. Trenutno se ovako finansiraju katolicka i protestantska crkva (uglavnom evangelisticka). Dakle, drzava prikuplja ovaj porez a ne vjerske zajednice. Iz ovog poreza se finansira vjeronauk, izgradnja crkava i SVE sto placa drzava.
U ovoj situaciji, ja kao ateista ili pripadnik neke druge konfesije ne moram placati nista za bilo koju vjersku zajednicu, odnosno od mojih para se ne finansiraju ni crkve ni vjeronauk. U ovakvoj situaciji, potpuno je ok da vjeronauk bude u drzavnim skolama, uz uslov da postoji i alternativni predmet, u slucaju Njemacke je to Etika. Obavezan je jedan, dakle ili vjeronauk ili etika. S tim da je i katolicki i evangelistcki vjeronauk obezbijedjen gotovo u svim skolama.
Druge vjerske zajednice se finansiraju na osnovu dobrovoljnih prihoda, a nerijetko se desava da se i iz budzeta, a uz saglasnost katolicke i evangelisticke crkve, izdvoji neka suma i za druge vjerske zajednice. Naravno, i katolicka i evangelisticka crkva se i dalje finansira i od dobrovoljnih priloga.
@udrch, logika ti nije dobra u ovom primjeru. Autoput je, za razliku od religije, definisan kao opste dobro. Kao takav se finansira iz budzeta. Tvojom logikom bi recimo gradjani Zenice mogli odluciti da ne finansiraju granicnu policiju jer eto oko Zenice i nema nekih granica, ili recimo bilo koji gradjanin bi mogao odluciti da ne finansira vojsku jer nema neke licne koristi od iste. Postoji opste dobro i postoji privatno dobro, ako se to tako moze nazvati. Autoput spada u prvu kategoriju, religija u drugu.
Što se vjerskih zajednica tiče one bi sigurno sve rado pristale da članarina ide u budžet, ako će država preuzeti obaveze..
Kažeš da moja logika nije dobra kad prebacujem pitanje plaćanja poreza, iako se recimo vjeronauka finansira isključivo od PDV-a ( poreza kojeg ne možeš izbjeći ), a ovaj porez koji plaćaju stanovnici USK za koridor Vc je poseban porez uveden sa posebnom namjenom..opšte dobro koje ti ovdje pominješ se ne dotiče stanovnika USK, jer njima će i sljedećih 100 godina Sarajevo biti preko 300 brda..
Ovaj moj primjer možda nije najbolji, ali je slikovit..
Ali ako moja logika ne valja, kako valja logika onih koji od PDV-a ne žele da plaćaju samo vjeronauku..sve ostalo može, ali to ne može..
Ja mislim da je veći grijeh finansirati političke stranke iz budžeta nego vjeronauku..
Političke stranke su isključivo interesna grupacija ljudi, imaju svoju članarinu kao i vjerske zajednice, ali opet većinu srestava uzimaju iz budžeta..
Nama je problem kada se iz budžeta izuzme novac za obnovu Saborne crkve, Gazine džamije i sl.
-
zonbirile
#2056 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
JoseMujica wrote:-----------------------------arzuhal wrote:
Ovim načinom bi se riješilo pitanje Jasmilinog poučka o finansiranju vjeronauke od strane onih koji plaćaju porez, a nisu vjernici i ne žele da im taj oporezovani novac ide za te stvari. Pošteno.
- šta je sa alternativnim predmetom (recimo Etika), jel njega plaća država iz budžeta u kojeg ide, između ostalog, i novac (obični porez) pripadnika vjerskih zajednica? Ili bi i to pitanje trebalo riješti na sličan način, pa da neko UG skuplja taj novac i uplaćuje državi?
- šta je sa, kako se već spominjalo, pravima budista, adventista i drugih manjinskih vjerskih zajednica? Ukoliko ih nema dovoljno, kako njima organizirati nastavu iz njihove vjerske tradicije i ko bi je predavao? I, ukoliko nemaju dovoljno sredstava, a ove veće vjerske zajednice odbiju da i njih finansiraju (jer, očito, niko ih na to ne može natjerati), hoće li država to osigurati?
moraš i objasniti,koju državu![]()
ovo i jeste centralni problem u koji je država trenutno upala jer realno nije u stanju osigurati svima jednakopravnost. Evo predlažem dobar fol za namivanje para. Upišite diejte kao budistu i tražite (s pravom) jednak tretman, odnosno vjeronauk u školi. S obzirom da država nije u stanju da to osigura vašem djetetu fino tužite državu i popunite svoj kućni budžet.
-
Great Cornholio
#2057 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Pa nismo valjda spali na to da nam Vatikan kroji državuarzuhal wrote:Ako u potpisanom Temeljnom ugovoru između Vatikana i BiH potpisano i to da će se vjeronauk predavati u školama i da će biti tretiran ravnopravno, kao ostali predmeti, onda je bespredmetno o bilo čemu pričati osim o uvođenju drugog predmeta za djecu koja ne žele da idu na vjeronauk. Sve ostalo su šuplje.
- Corto Maltese
#2058 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ne znam koliko je u pitanju strah od klera, ali strah od par stotina tužbi roditelja čija su djecu počela prethodnu školsku kolu pod jednim uslovima, a završila pod drugim, (a da razlog za to nije ni rat ni elementarna nepogoda) je bio povelik, i opravdan.zonbirile wrote:pokazan je sav jad i bijeda dijela Platformaša,strah od klera i ostalih uhljupa-fuj.
- vox-populi
#2059 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Nisam shvatio ovaj dio za Jasmilin poucak o....arzuhal wrote: Ovim načinom bi se riješilo pitanje Jasmilinog poučka o finansiranju vjeronauke od strane onih koji plaćaju porez, a nisu vjernici i ne žele da im taj oporezovani novac ide za te stvari. Pošteno.
Predmet Etika se, bar u Njemackoj, finansira iz "svjetovnog" budzeta, kao sto se finansira i matematika, biologija, istorija i sl. Da li je to idealno rjesenje, ne znam, ali je definitivno bolje od situacije u kojoj je jedan ateista prisiljen da finansira vjeronauk. Ok, moze se reci da je ovde prisiljen da finansira Etiku, ali ipak je to svjetovni predmet i ne kosi se za zivotnom ideologijom jednog ateiste.arzuhal wrote: - šta je sa alternativnim predmetom (recimo Etika), jel njega plaća država iz budžeta u kojeg ide, između ostalog, i novac (obični porez) pripadnika vjerskih zajednica? Ili bi i to pitanje trebalo riješti na sličan način, pa da neko UG skuplja taj novac i uplaćuje državi?
Manje vjerske zajednice nemaju vjeronauk organizovan u drzavnim skolama. Razlozi su uglavnom nedovoljan broj vjernika. Izuzetak je Turska islamska zajednica koja je u nekim skolama dobila dozvolu da, u saradnji sa ministarstvom obrazovanja, uvede islamski vjeronauk. Taj predmet finansira sama vjerska zajednica koja i kreira plan i program. Medjutim, taj plan i program mora dobiti dozvolu ministarstva obrazovanja.arzuhal wrote: - šta je sa, kako se već spominjalo, pravima budista, adventista i drugih manjinskih vjerskih zajednica? Ukoliko ih nema dovoljno, kako njima organizirati nastavu iz njihove vjerske tradicije i ko bi je predavao? I, ukoliko nemaju dovoljno sredstava, a ove veće vjerske zajednice odbiju da i njih finansiraju (jer, očito, niko ih na to ne može natjerati), hoće li država to osigurati?
Na slican nacin bilo koja vjerska zajednica moze organizovati vjeronauk u bilo kojoj skoli. Pitanje je samo potrebe i finansija.
-
Great Cornholio
#2060 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
To bi bio pravi dokaz da im je onozemaljski život bitniji od ovozemaljskogmadner wrote:Pa sigurno bi bilo manje licemjerstva. Da vidimo junake kada treba odvojiti % od platevox-populi wrote:Eh vidis, to bi znacili da se vjerske zajednice moraju skinuti sa drzavne sise.... A to ces tesko deckati u BiH. Plus, broj "vjernika" bi naglo i znatno opao, pa ni to vjerskim zajednicama nije u interesu. Lakse je ovako, svi placaju porez pa se od tog poreza finansiraju iskljucivo tri vjerske zajednice. Sad, sto ti mozes biti recimo protestant, budista, ateista... to te niko ne pita. Placaj i suti.madner wrote:To nije rijesenje, nego uhljebljavanje kadrova svih konfesija.
Ja predlazem da uvedu porez, kao u Njemackoj. Izjasnis se da li zelis placat i kojoj organizaciji. I onda neka od tih para placaju vjeronauk, grade sta hoce i uzivaju.
-
zonbirile
#2061 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
------------------------------Corto Maltese wrote:Ne znam koliko je u pitanju strah od klera, ali strah od par stotina tužbi roditelja čija su djecu počela prethodnu školsku kolu pod jednim uslovima, a završila pod drugim, (a da razlog za to nije ni rat ni elementarna nepogoda) je bio povelik, i opravdan.zonbirile wrote:pokazan je sav jad i bijeda dijela Platformaša,strah od klera i ostalih uhljupa-fuj.
dobro de,prođe i ova školska godina,šta dalje.sronje,jebala ih SDA,usrali se.Gdje sad Zlaja i cijela bulumenta,o svemu znaju srati.
- arzuhal
#2062 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Da, ali je vjernik, u tom slučaju, prisiljen da izdvaja novac za oba predmeta, i za Etiku i za Vjeronauku. A to se, onda, ne čini poštenim. Ako imamo dva ravnopravna predmeta - Vjeronauk i Etiku - između koja dva se učenici treba da opredjele i koji će im jednako ulaziti u prosjek, zašto se jedan predmet plaća iz budžeta koji se puni novcem i vjernika i ateista, drugi se plaća samo novcem vjernika određene vjerske zajednice ili crkve? Ja to ne vidim kao pošten odnos države, odnosno ovakvom postavkom stvari izgleda da su ateisti u povlaštenijem odnosu spram vjernika.vox-populi wrote:Predmet Etika se, bar u Njemackoj, finansira iz "svjetovnog" budzeta, kao sto se finansira i matematika, biologija, istorija i sl. Da li je to idealno rjesenje, ne znam, ali je definitivno bolje od situacije u kojoj je jedan ateista prisiljen da finansira vjeronauk. Ok, moze se reci da je ovde prisiljen da finansira Etiku, ali ipak je to svjetovni predmet i ne kosi se za zivotnom ideologijom jednog ateiste.arzuhal wrote: - šta je sa alternativnim predmetom (recimo Etika), jel njega plaća država iz budžeta u kojeg ide, između ostalog, i novac (obični porez) pripadnika vjerskih zajednica? Ili bi i to pitanje trebalo riješti na sličan način, pa da neko UG skuplja taj novac i uplaćuje državi?
- vox-populi
#2063 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Da, znam da postoji i clanarina i dobrovoljni prilozi kao izvori finansiranja. Poenta je sto se pored ovog novca trosi i novac iz "svjetovnog" budzeta, dakle ono sto se prikupi od obicnih gradjana.udrch wrote: Kod nas svi članovi vjerskih zajednica plaćaju članarinu, iz te članarine se plaćaju radnici koji su vezani striktno za vjerske zajednice..
Što se vjerskih zajednica tiče one bi sigurno sve rado pristale da članarina ide u budžet, ako će država preuzeti obaveze..
Pa gledaj, oni iz USK se mozda nikada nece voziti koridorom Vc, ali ce sigurno profitirati od trgovine koja se ostvari, izmedju ostalog, i zahvaljujuci korodiru. Autoput nije samo nacin da se od tacke A privatnim automobilom dodje do tacke B, postoji tu jos i ogromna ekonomska dimenzija od koje cijela zemlja ima koristi. Zato se i zove opste dobro, svi od njega imaju neku korist, direktnu ili indirektnu.udrch wrote: Kažeš da moja logika nije dobra kad prebacujem pitanje plaćanja poreza, iako se recimo vjeronauka finansira isključivo od PDV-a ( poreza kojeg ne možeš izbjeći ), a ovaj porez koji plaćaju stanovnici USK za koridor Vc je poseban porez uveden sa posebnom namjenom..opšte dobro koje ti ovdje pominješ se ne dotiče stanovnika USK, jer njima će i sljedećih 100 godina Sarajevo biti preko 300 brda..
Ovaj moj primjer možda nije najbolji, ali je slikovit..
Pa vjeronauk se ne moze finansirati iz budzeta svih gradjana jer je to privatna stvar pojedinca. To je odredjena zivotna filozofija, zivotna ideologija koja ne mora biti jednako prihvacena od svih gradjana. Reci mi samo, da li je logicno da jedan ateista finansira cas vjeronauka?udrch wrote: Ali ako moja logika ne valja, kako valja logika onih koji od PDV-a ne žele da plaćaju samo vjeronauku..sve ostalo može, ali to ne može..
Sa ovim se potpuno slazem. Politicke partije ne bi smjele dobijati novac iz budzeta.udrch wrote: Ja mislim da je veći grijeh finansirati političke stranke iz budžeta nego vjeronauku..
Političke stranke su isključivo interesna grupacija ljudi, imaju svoju članarinu kao i vjerske zajednice, ali opet većinu srestava uzimaju iz budžeta..
udrch wrote: Nama je problem kada se iz budžeta izuzme novac za obnovu Saborne crkve, Gazine džamije i sl.
Vidis, ovde postoje dvije stvari. Ja kao ateista na Begovu dzamiju ili na Sabornu crkvu gledam kao na spomenike kulture i njihova obnova itekako treba da ide iz drzavnog budzeta. Obnova da, nova izgradnja ne.
Opet, to je samo moj stav.
Last edited by vox-populi on 23/05/2011 11:20, edited 1 time in total.
-
udrch
#2064 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ja mislim da smo bili rijetko u prlici upotrijebiti krilaticu od prije rata, pa ću je ja sad upotrijebiti:
SDA = DEMOKRATIJA
Da njih ne bi ovi bi ukinuli i reisa kako su se bili napalili..
SDA = DEMOKRATIJA
Da njih ne bi ovi bi ukinuli i reisa kako su se bili napalili..
- vox-populi
#2065 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Slazem se. Sistem nije savrsen ali je as good as it gets u ovom trenutku i na ovom prostoru. Mjesta za popravke naravno uvijek ima.arzuhal wrote: Da, ali je vjernik, u tom slučaju, prisiljen da izdvaja novac za oba predmeta, i za Etiku i za Vjeronauku. A to se, onda, ne čini poštenim. Ako imamo dva ravnopravna predmeta - Vjeronauk i Etiku - između koja dva se učenici treba da opredjele i koji će im jednako ulaziti u prosjek, zašto se jedan predmet plaća iz budžeta koji se puni novcem i vjernika i ateista, drugi se plaća samo novcem vjernika određene vjerske zajednice ili crkve? Ja to ne vidim kao pošten odnos države, odnosno ovakvom postavkom stvari izgleda da su ateisti u povlaštenijem odnosu spram vjernika.
-
udrch
#2066 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
E mi smo samo tražili ovo pravo..da se priča i sa nama ako trebaju neke popravke..vox-populi wrote:Slazem se. Sistem nije savrsen ali je as good as it gets u ovom trenutku i na ovom prostoru. Mjesta za popravke naravno uvijek ima.arzuhal wrote: Da, ali je vjernik, u tom slučaju, prisiljen da izdvaja novac za oba predmeta, i za Etiku i za Vjeronauku. A to se, onda, ne čini poštenim. Ako imamo dva ravnopravna predmeta - Vjeronauk i Etiku - između koja dva se učenici treba da opredjele i koji će im jednako ulaziti u prosjek, zašto se jedan predmet plaća iz budžeta koji se puni novcem i vjernika i ateista, drugi se plaća samo novcem vjernika određene vjerske zajednice ili crkve? Ja to ne vidim kao pošten odnos države, odnosno ovakvom postavkom stvari izgleda da su ateisti u povlaštenijem odnosu spram vjernika.
- madner
#2067 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Vox nisu u pravu sto se tice poreza. Tacno je da drzava ubire porez (tehnicki dio) ali se taj porez prenosi crkvama.
Drzava zadrzava jedan dio tog poreza za tu uslugu i od toga financira i etiku.
-
žuta
#2068 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Mene samo strah novih da nebude ko prije jedan radi dvojica gledaju a svi isto zarađujemo
-
žuta
#2069 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
koliko je đamija napravljeno slobodno se u njima mogu zaposliti svi vjeroučitalji ili nek se prekvalificiraju u bule
-
Great Cornholio
#2070 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Samo da se podsjetimo pod kakvom zastavom je SDA krenula da se bori za multietničku i multinacionalnu BiH.udrch wrote:Ja mislim da smo bili rijetko u prlici upotrijebiti krilaticu od prije rata, pa ću je ja sad upotrijebiti:
SDA = DEMOKRATIJA

Uploaded with ImageShack.us
- vox-populi
#2071 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Moguce, nisam ekspert za njemacki porezni sistem. Naravno da se porez prebacuje crkvama, to nije sporno. Nisam znao da drzava naplacuje uslugu prikupljanja poreza i da od toga placa etiku. Makes sense, somehow.madner wrote:Vox nisu u pravu sto se tice poreza. Tacno je da drzava ubire porez (tehnicki dio) ali se taj porez prenosi crkvama.
- Gandalf
#2072 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
shuriken' wrote:a jel ima u sadasnjem vjeronauku da nauce djecu kako prepoznati manipulatore, farizeje, ljude koji zloupotrebljavaju vjeru?
jel uce o anomalijama, devijacijama i zloupotrebi vjere?
vjernicima koji regrutiraju djecu za bombase samoubice u ime vjere?
vjernicima koji su spaljivali naucnike u ime vjerske dogme?
jel im kaze neko iskreno da svecenici i vjerouciteljji ne predstavljaju boga nego su ljudi kao i ostali i medju njima ima i onih sa zlim namjerama pa i onih koji zlostavljaju djecu?
o svecenicima koljačima u drugom svjetskom ratu?
jel uce primjere svecenika koji su u ratu huskali ljude i primjere svecenika koji su se zrtvovali ili riskirali zivot da bi nekog spasili?
vjera kao nuzno dogmatski sustav mora imat ugradjene neke imunoloske osigurace da kad i ako se njene pozitivne ideje pocnu maligno interpretirat, da ne zaraze masu.
- madner
#2073 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Pa jako je bitno, dakle ne upravlja drzava parama crkve nego samo ubire porez za crkve. Uzima sebi nekih 3% za uslugu ubiranja.vox-populi wrote:Moguce, nisam ekspert za njemacki porezni sistem. Naravno da se porez prebacuje crkvama, to nije sporno. Nisam znao da drzava naplacuje uslugu prikupljanja poreza i da od toga placa etiku. Makes sense, somehow.madner wrote:Vox nisu u pravu sto se tice poreza. Tacno je da drzava ubire porez (tehnicki dio) ali se taj porez prenosi crkvama.
Crkve imaju pravo da raspolazu sa tim parama po svom nahodjenju.
- vox-populi
#2074 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Mozda sam se pogresno izrazio, nisam ni mislio da drzava raspolaze tim parama. Ali recimo, ponekad se desava da je drzava/pokrajina/grad finansijer izgradnje neke ckrve ili njene obnove. U tom slucaju, iako je zvanicno finansijer drzava, novac je opet dosao od vjernika. I samo od vjernika.madner wrote:
Pa jako je bitno, dakle ne upravlja drzava parama crkve nego samo ubire porez za crkve. Uzima sebi nekih 3% za uslugu ubiranja.
Crkve imaju pravo da raspolazu sa tim parama po svom nahodjenju.
-
Starija_seka
#2075 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Prijavila sam dijete kao budistu, prije sedam godina, kao odgovor na uporno insistiranje skole da dijete pustim da pohadja vjeronauku. Nakon toga sam pozvana u skolu na razgovor tokom kojegsam upitana "s kim se ja to zaj....". Moj odgovor je bio "sa skolom koja na podmukao nacin vrsi pritisak na djecu i na roditelje kako bi pohadjali vjeronauku". I jos sam im se nagovorila mashala svega, i naravno ispisala dijete iz te skole. BTW, skola se dichi cinjenicom da su pioniri u inkluzivnom obrazovanju. Kakva ironija. Shaka jada od prosvjetara koji misle da skola uspjesno implementira inkluzivno obrazovanje ako od 300 ucenika imaju dvoje djece s posebnim potrebama. Horor. No da ne skrecem s teme - ja placam porez kojim se puni budzet iz kojeg se finansira skolstvo. Ja kad odem na pijacu kupim sta ja hocu, a ne vratim se kuci s cekerom punim necega sto mi jeneko drugi utrpao a ja jos morala platiti. Referendum al samo poreskih obveznika, i neka ljudi kazu sta hoce u skolama za svoju djecu. Plata vjeroucitelja, koji su po svakom kriteriju povlasteni unutar kategorijenastavnog ooblja, je mjesecno dostatna za najmanje nov kompjuter. To je haman fin informaticki kabinet godisnje. To je objektivno. Subjektivno, pare ne dam za vjeroucitelja jer ih ima u lokalnim vjerskim institucijama. Pa ko voli da mu dihete uci o vjeri, sigurno ce bolje znanje steci u lokalnim...kako-se-vec-zovu vjerskim skolama. Uostalom, vjera je nesto cemu nas uce u porodici, intimna stvar da intimnijabiti nemoze, za grupne obrede na svakom cosku crkva ili dzamija, pa neka izvoli ko god hoce. Cemu drama? Zbog 3miliona KM koje IZ hajruje iz budzeta kako bi uhljebila surplus kadra koji hiperproduciraju. Svako ko polazi sa stanovista izucavanja same vjere, valjda ce prvo gledati gdje mu dijete ima sansu dobiti bolje obrazovanje i kvalitetniji pristup. Sigurno je namjenska skola, mekteb, ili ekvivalent u drugim religijama, bolje mjesto za takvo sto od gimnazije. Procitah neciju krasnu pricu na ovim stranama, o sjecanju na prijeratni mekteb (eki i to se moglo u doba komunizma!?). Moje dijete danas ide u razred sa 30tak ucenika, i niko ne pohadja vjeronauku. Hvala Bogu
. Da skratim, drzavo, otimate pare poreznim obveznicima i dajete ih vjerskim zajednicama. Jos koja godina, da se malo popravi vladavina prava, tuzicu vas, al bas cu vas tuziti, pa cete mi sav porez morati vratiti.