LIBIJA

Post Reply
irvinx1

#2051 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

anthraxQ wrote:komedija je rat protiv terorizma
komedija je Demokratija
komedija je snižen kreditni ranking i to rangiranje općenito.
komedija je da je Amerika zadužena na 100% svog GDP, a Japan na 224% GDP.
Komedija je Al Kaida i Osama.
Komedija je Ekonomska kriza.
all for the money.

jedino mi je zanimljivo kako ameri Njemačkoj ne mogu pera odbiti.
A nije ti komedija sto se braca Ameri bore diljem svijeta za tebe i tvoju slobodu...

Ja vjerujem u ideale na kojima su izagradjene SAD, norme i principe na kojima je izgradjena velika americka nacija. Zato sam prije par godina dao istetovirati americku zastvu.

Ne bi bilo lose da procitate "Bill of rights" tj. prvih deset amandmana.

Amerika je konstantno predmet napada zato sto "we're the brightest beacon for freedom and opportunity in the world" I niko nece moci ugasiti to svjetlo.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2052 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

kOmpir wrote:Taman mu može poslati, zemljaci su :lol:
Koliko se čovjek ovih dana zalagao i pisao i borio, ja bih sama tražila na njegovom mjestu. A ne sutra karticu na benzinskoj, kao mi svi :D
AlienBiH

#2053 Re: LIBIJA

Post by AlienBiH »

Spejs wrote:
irvinx1 wrote:Jos malo pa gotovo. U Engleskoj cujem ima slavlja i na ulicama. Ovo je jos jedan veliki dan za demokratiju.
Ako neko od ovih Libijaca sto studira u BiH cita ovaj forum, moja puna podrska...
Do sada su imali besplatnu stipendiju od 2500 dolara.

Od sutra će im babo i mati morati dizati kredit nebi li ih poslao na školovanje.

To ti je jedna od razlika između Gadafijeve "diktature" i modernog uređenog kapitalističkog društva.

Ma lik je brainwashed. Nikad on to nece moci razumjeti. :(
KatarinaKosaca

#2054 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

irvinx1 wrote:A nije ti komedija sto se braca Ameri bore diljem svijeta za tebe i tvoju slobodu...

Ja vjerujem u ideale na kojima su izagradjene SAD, norme i principe na kojima je izgradjena velika americka nacija. Zato sam prije par godina dao istetovirati americku zastvu.
.
:shock: :shock: Upsss, nije šala. Ozbiljnije je nego što sam mislila.
5okraka

#2055 Re: LIBIJA

Post by 5okraka »

Spejs wrote:
irvinx1 wrote:Jos malo pa gotovo. U Engleskoj cujem ima slavlja i na ulicama. Ovo je jos jedan veliki dan za demokratiju.
Ako neko od ovih Libijaca sto studira u BiH cita ovaj forum, moja puna podrska...

Od sutra će im babo i mati morati dizati kredit nebi li ih poslao na školovanje.

To ti je jedna od razlika između Gadafijeve "diktature" i modernog uređenog kapitalističkog društva.
:thumbup:
irvinx1

#2056 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

KatarinaKosaca wrote:
Red bi bilo da i ti proslaviš. A i malo nafte da ti Sarkozi pošalje, bar dva rezervoara, zaslužio si, što jest, jest. :-)
Ima vremena za slavlje. Najteze je uradjeno, ali tek sada slijede velike zamke od strane plemenskih vodja... Bas kao sto Bata Zivojinovic (Obren) na kraju filma "Stici prije svitanja" kaze, nakon sto je pobjegao iz nazi zatvora 1940.

Veljo: "Pogledaj Obrene, trava pod nogama, voda, sume"
Obren: "E moj Veljo, daleko je jos do slobode"

Ali polako, najtezi korak je napravljen. :thumbup:
Spejs

#2057 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

AlienBiH wrote:
Spejs wrote:

Ma lik je brainwashed. Nikad on to nece moci razumjeti. :(
Prije je podmukla trolčina, ni Ameri ne vjeruju u ove splaćine i floskule koje ovaj piše.

U svakom slučaju ode on na ignor.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#2058 Re: LIBIJA

Post by A1fa »

Sta ce sad biti sa Reisovom rezidencijom? :roll:
Optimus Prime

#2059 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

Meni samo nije jasno ko siri ove dezinformacije o nepovratnim mjesecnim stipendijama u iznosu od 2500 dolara.
sanaman

#2060 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Spejs wrote:
sanaman wrote:
anthraxQ wrote:komedija je rat protiv terorizma
komedija je Demokratija
komedija je snižen kreditni ranking i to rangiranje općenito.
komedija je da je Amerika zadužena na 100% svog GDP, a Japan na 224% GDP.
Komedija je Al Kaida i Osama.
Komedija je Ekonomska kriza.
all for the money.

jedino mi je zanimljivo kako ameri Njemačkoj ne mogu pera odbiti.
Kako to sada Njemacka svijetli izuzetak :D jesu li oni clanica NATO? A, jesu, jesu li U AFG, jesu? Kako to sada moze?

To oni Nijemci koji naprave skolu za curise u AFG pa curice ne mogu ici jer im ode glava od Afganistanaca????

I naravno u nedostatku odgovora na konkretna pitanja, pucaju se teorije zavjere...rekoh ja kako je lijep svijet kada imas dva nerprijatelja, sve se da objasniti. Pa toliku iskljucivonst jos nisam dozivio, da jednostavno ako si protiv Gadafija, odma si protiv Islama itd.

Sve je interes, svi se kuravju za svoj interes, i svi brane svoj sistem i ubjedjuju kako su najbolji. Sreca pa neki mogu birati a jos veca sreca za neke pa ne moraju birati :D

Nije od Afganistanaca nego od Talibana.

Sad trči na google pa traži poveznice Pakistan-Talibani-CIA-Brzezinski.

Oni koji su protiv Gadafija nisu islamofobi nego lobotomirana i propagandom zadojena masa koja misli da se granatama i bombama nekon narodu donosi sloboda.

Sutra kad istu sudbinu doživi Iran ili Sirija, lobotomirana masa će opet ubijanje i pljačkanje pravdati tkzv. demokratijama i slobodama. Ali ničija nije do zore...
Jak argument, nema sta...eto nek je samo 600.000 takvih u Bengaziju..nema sta, znas li da svaki totalitarni rezim tako naziva masu koja zeli promjene :D Sjecas li se kamenjja i bacanja po Vladi KS..kako nazvase tada te ljude, sjecas se?

Ostao si mi duzan odgovor kako to da Ameri jos uvijek nisu dobili najbolje ugovore za koncesiju nafte u iraku? Znas li kakvu vrstu koncesiju uopste nude Iracani stranim firmama?

A te poveznice CIA itd., vec sam ti naveo, svi se kurvaju sa svoj interes...samo je problem kada potanes iskljuciv i svi koji su protiv tebe su zadojeni, itd. Ipak demokratija trpi drugacije misljenje! P.S pogledaj diskusiju na pdf politika Vlada FBIH i o cemu ljudi raspravljau...o tome da li je premijer smio i trebao imenovati brata!!! To je misaona imenica za Libijca...ili ces mozda da ubijedsi raju na istom pdf da nemaju sta raspravljati o tome, to je zabranjeno.

A i jos zadnje pitanje, zasto Gadafi nije oragnizovao izbore i regularno pobijedio? Ono nije bas da nije imao vremena, jedno 42 godine... A znam, CIA,Mosad i svi ini kapitalisticki okupatori bi manipulisali izbore, pa se ne isplati :D

Nego, sta cemo sa Juventusom?
irvinx1

#2061 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

Libyan diaspora celebrates fall of Tripoli
Libyan communities around the world come out in force to sing and chant, anticipating an end to Muammar Gaddafi's rule.

Image

Celebrations have spilled over from Tripoli and Benghazi into cities around the world, as the Libyan diaspora gathered to celebrate the advance of opposition forces.

At least a hundred Libyans gathered outside the White House on Monday to celebrate the rebel's assault on Tripoli, waving the country's flag and chanting "Libya is free" and "Thank you, Obama".

"Tonight for the first time in our lives we are very proud to be Libyan," Rania Swadek, a 33-year-old Libyan-American, told the AFP news service. Swadek was waving a sign showing the red, black and green rebel flag with the words "Thank you, NATO! Thank you, Obama!"

The mother of two, who arrived in the US in 1984 with her brothers and sisters after receiving political asylum, also had kind words for France, which was among the first countries to call for international intervention in Libya.

"We want to say thank you to President Nicolas Sarkozy and the French people who were the first, even before the Americans, to support the Libyans in their struggle," she said.

While Gaddafi's regime has not yet fallen, many Libyans were celebrating what they believed was the beginning of the end.

"They already have the sons," Swadek said, referring to reports that one of Gaddafi's sons, Saif al-Islam, had been arrested and another, Mohammad Gaddafi, also detained by rebels.

"Now we want him alive for a trial for all the crimes against humanity he has done, not just now but for four decades," Swadek said, referring to Gaddafi.

'Replace the flag'

Libyans gathered outside their embassy in Cairo on Monday and demanded that the green flag of Gaddafi be replaced with the opposition's flag.

"As an individual, my demands would be first and foremost, since I'm here in Cairo, for the Libyan embassy in Cairo to lower its flag and raise the flag of the independence and for the Egyptian military council to recognise the [National] Transitional Council," said Omar, a Libyan celebrating in Cairo, who did not disclose his last name.

Dressed in white T-shirts and waving Libyan independence flags, the jubilant crowd shouted, "Replace the flag! Replace the flag!"

In Alexandria, Egypt, hundreds gathered outside the consulate and also clamoured for the removal of the green flag of Gaddafi.

Crowds also gathered outside the Libyan embassy in Tunis, capital of Tunisia, celebrating the reports of the fighting in Tripoli. Waving the flag of independence, many expressed their joy at the news.

The Libyan ambassador in Malta allowed the removal of the Gaddafi flag and raised the emblem of the opposition forces. About 100 people gathered to celebrate the battle for Tripoli.

According to Malta Today, pro-rebel supporters chanted "Libya, Libya", and "Down with Gaddafi". Authorities allowed demonstrators to enter the embassy where they took to the roof and replaced the old flag.

In Sarajevo, however, police were forced to surround the embassy after a dozen Libyans entered the building, threw Gaddafi's pictures out the windows, raised the rebels' flag, and demanded the resignation of the ambassador.

Yet, according to an embassy employee who spoke to The Associated Press, the ambassador is a 'die-hard Gaddafi supporter' who refuses to leave. Currently the Bosnian police are inside the building trying to keep the negotiations peaceful.

Wait is 'finally' over

In Washington, children wore "Free Libya" shirts with the colors of the rebel flag. One demonstrator waved a large multicoloured sign with the capital letters "FINALLY".

Libyans sang in English: "Gaddafi left Tripoli, Libya is free".

About 40 men knelt facing Mecca to pray, some used the rebel flag as a prayer mat.

Among them was Khaled Rouini, a 42-year-old Tunisian taxi driver, who could not hide his excitement.

"I came to the White House to celebrate the revolutions in Tunisia and Egypt," he said, sporting a "Free Libya" T-shirt. "And now it is in Libya," he added.

Ahmed Ilhnish, draped in the rebel flag, said he had been overwhelmed by emotions.

"There is no word to tell what we feel," he said. "Now it is just a matter of time."

"I have been waiting this day since the day I was born," Ilhnish continued. "I was in Benghazi in March when the French planes first came. I'm going to get back in Tripoli tomorrow or in a few days as soon as they get him."
zateznistub

#2062 Re: LIBIJA

Post by zateznistub »

Optimus Prime wrote:Meni samo nije jasno ko siri ove dezinformacije o nepovratnim mjesecnim stipendijama u iznosu od 2500 dolara.
Nije dezinformacija, sve im je bilo besplatno pa i skolovanje. Besplatno i zdravstveno a za stanove, poslove i kredite da ne pricam. Bio dole, znam.

I ima li nacina da mi se ne prikazuju bljuvotine i trolanje ovog Irvina
DIM

#2063 Re: LIBIJA

Post by DIM »

Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.
BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata jedne medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $
Optimus Prime

#2064 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

zateznistub wrote:
Optimus Prime wrote:Meni samo nije jasno ko siri ove dezinformacije o nepovratnim mjesecnim stipendijama u iznosu od 2500 dolara.
Nije dezinformacija, sve im je bilo besplatno pa i skolovanje. Besplatno i zdravstveno a za stanove, poslove i kredite da ne pricam. Bio dole, znam.
Pa bilo je i u Jugoslaviji manje, vise ali je sveukupni zivotni standard bio relativno los.

Sasvim je jasno da je libijski rezim izdvajao odredjenu sumu novca za socijalni mir. To nije ni problem kada ti sa neba pada 50 milijardi petrodolara godisnje. Vaznije pitanje je koji udio novca je zavrsavao u rukama naroda i koliki je kajmak koji je kupila libijska elita.

Dakle u jednoj naftom bogatoj zemlji ne bi trepala biti nikakva privilegija kada student dobije neku vrstu nadoknade. Ali 2500 dolara mjesecno je presmjesno velika cifra. cak ni Norveska koja je 7 puta bogatija od Libije ne moze tako nesto priustiti svojim studentima.
Optimus Prime

#2065 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

DIM wrote:Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
LINK molim
Spejs

#2066 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

@Sanaman

Primitivcima i kratkovidnom razjularenom masom koju je trebalo ispendrečiti bih ja nazvao one što kamenovaše vladu KS.

Previše plitko gledaš na neke stvari. Ameri,Evropljani i NATO savez su jedno tijelo koje pokreće ista energija. Primarni interes u Iraku im je bio slobodan prohod nafte i likvidacija Sadama koji se trznuo zaprijetiti da će prestati prodavati naftu u dolarima što je i platio glavom.

Nisam baš najbolje informisan ali volio bih znati ko je dobio koncesiju na iračku naftu? BP,Exxon,Shell,Kinezi,Rusi???
Gadafi je svoju i libisjku naftu na raspolaganje stavio Italijanima. Ugovor je bio takav da su Italijani 90% svojih prihoda morali vratiti u libisjku državnu kasu! Kakav ugovor su Iračani potpisali i sa kim vjerujem da ćeš mi ti reći.

Nikakvi demokratski procesi Libiji ne mogu pomoći.Plemenski uređena zemlja koju je Gadafi( kao Tito) držao pod uzdama i na okupu, će se prepoloviti na nekoliko djelova ili entiteta koji će se dugo boriti za prevlast. Kao u Afganistanu,Iraku, Bosni....
zateznistub

#2067 Re: LIBIJA

Post by zateznistub »

Optimus Prime wrote:
zateznistub wrote:
Pa bilo je i u Jugoslaviji manje, vise ali je sveukupni zivotni standard bio relativno los.

Sasvim je jasno da je libijski rezim izdvajao odredjenu sumu novca za socijalni mir. To nije ni problem kada ti sa neba pada 50 milijardi petrodolara godisnje. Vaznije pitanje je koji udio novca je zavrsavao u rukama naroda i koliki je kajmak koji je kupila libijska elita.
Dakle u jednoj naftom bogatoj zemlji ne bi trepala biti nikakva privilegija kada student dobije neku vrstu nadoknade. Ali 2500 dolara mjesecno je presmjesno velika cifra. cak ni Norveska koja je 7 puta bogatija od Libije ne moze tako nesto priustiti svojim studentima.
A koliko klepa danas nasa bajna elita a koliko imamo ti, ja i ostali? Sto se tice tog nacina razmisljanja: ako ja imam za pristojan zivot, i sve sto prati taj zivot (zdravstveno, jeftine cijene energenata itd.) zivo me zaboli koliko neka elita uzima.
irvinx1

#2068 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

DIM wrote:Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.
I ja bi da vidim link, ali ga nema... Mozda tako i pise negdje, ali se ne primjenjuje...

Transparentnost je cilj.
The 51st State

#2069 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

[/quote]
A koliko klepa danas nasa bajna elita a koliko imamo ti, ja i ostali? Sto se tice tog nacina razmisljanja: ako ja imam za pristojan zivot, i sve sto prati taj zivot (zdravstveno, jeftine cijene energenata itd.) zivo me zaboli koliko neka elita uzima.[/quote]

ma pusti, sto reko moj drug, puno televizije i filmova, samo sto je ozelenio pustinju i vodu obezbjedio za citavu drzavu, zasluzio je da dozivotno vlada, ali sta ces, "pucina je stoka jedna grdna".
Optimus Prime

#2070 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

zateznistub wrote: A koliko klepa danas nasa bajna elita a koliko imamo ti, ja i ostali? Sto se tice tog nacina razmisljanja: ako ja imam za pristojan zivot, i sve sto prati taj zivot (zdravstveno, jeftine cijene energenata itd.) zivo me zaboli koliko neka elita uzima.
Cestitam na skromnosti! Ali ima i ljudi koji se ne zadovaljavaju samo sa podmirom osnovnih potreba, pogotovo ako su svjesni da postoji potencijal da zive mnogo bolje.
Nafta pripada libijskom narodu i oni su ti koji trebaju da odluce kako trositi taj novac.
irvinx1

#2072 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

Hoce li neko da objasni zasto, ali zasto bas svi Libijcu u dijaspori slave svrgavanje??? Zasto je omladina na ulicama u Tripoliju i pozdravlja ovacijama oslobodioce???

To se ne radi onome covjeku kojeg narod voli.... Cak i ovi koji su bili u Libiji znaju kakvo misljenje narod ima prema njemu...
KatarinaKosaca

#2073 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

Optimus Prime wrote:Cestitam na skromnosti! Ali ima i ljudi koji se ne zadovaljavaju samo sa podmirom osnovnih potreba, pogotovo ako su svjesni da postoji potencijal da zive mnogo bolje.
Nafta pripada libijskom narodu i oni su ti koji trebaju da odluce kako trositi taj novac.
Što ne mogu na rende kora. Sad će Libijski narod dobiti svoju naftu. Kao Iračani što je dobiše. I, naravno, neće biti zadovoljni samo tom sitnicom, nego će imati i duhovnu nadgradnju. U obliku nesigurnosti, terorizma, i ispiranja mozga
KatarinaKosaca

#2074 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

irvinx1 wrote:Hoce li neko da objasni zasto, ali zasto bas svi Libijcu u dijaspori slave svrgavanje??? Zasto je omladina na ulicama u Tripoliju i pozdravlja ovacijama oslobodioce???.
Ti ih prebrojao? Znaš da su baš svi u slavlju, da niko nije kući? :D
sanaman

#2075 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Optimus Prime wrote:
LINK molim
BNP po glavi stanovnika je veci Ceskoj koja nema kapi nafte
U norveskoj med. sestra zaradjuje ca 6x vise
Za socijalu ne znam kolika je u NOR ali bice da nije strasna razlika
7000 usd, koliko je stanovnika rodjeno u Libiji, cini mi se 24 na 1000 stanovnika...lako se da izracunati i staviti u relaciju prihoda od nafte (mislim da je preko 1milijardu mjesecno od nafte)
Koliko Libijca se bavi privatnim biznisom? Svi? ...i to se da staviti u relaciju
Cijena hrane su niske, jer drzva kontrolise
Struja besplatna...ovo doduse nema nigdje
Ko uvozi i zaradjuje na tim autima...kome ide tih 50% od drzave, mislim kojim generalnim zastupnicimma za uvoz?
Gorivno jeftino, zamisli pored toliko nafte jeftino :)
Kredit je u normalnim drazavama je nije besplatan ali nije ni strasno skup...mala razlika znaci (BiH je izuzetak)

Skolstvo besplatno...doduse ipak je 25% nepismenih ako se ne varam...slozices se da bi se i kod nas moglo dosta toga presraspodjelom jeftinije uciniti u obrazovanju. (koliko mi je poznato osim knjiga nasi isnovci ne moraju nista placati, a ti to bi se dalo rijesti preraspodjelom para...ja u srednjoj skoli osim knjiga isam nista placao, a ti?...fax kosta upis + opet knjige....upisnine i prenosenje ispita. itd. se moze opet rijesti preraspodjelom (nije bas da u BiH nema para, samo cudno se trose)
Post Reply