Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#2051 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

U subotu sam konacno zavrsio sa ugradnjom plina u Granda i prvi utisci su vise nego dobri. Otvoren put Brcko- Tuzla i to preko Celica-Lopare- Priboj-Tuzla. Potrosnja plina 11,5l/100km. Nasuo pun plina na pocetku i opet pun kad sam dosao u Tuzlu. Ko nebi bio zadovoljan. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Trenutno se testira po gradu pa cemo vidjeti. Inace sve radi savrseno i uopste ne osjetim nikakvu razliku u odnosu na benzin sto se tice rada, vuce i sl.

Inace kad sam isao za Brcko uspio sam potrosnju benzina spustiti na 10,3l/100km po boardu.
broi01

#2052 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Bakir1

#2053 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

samo da znate ni jedan 3.1 td ne prolazi homologaciju.
biti ce brzo dijelova, limited, quadra
kreso_atac

#2054 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

iz kojeg razloga ne prolazi? motor je euro 3
Bakir1

#2055 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

motor je 96/99 EEC sto ce reci euro 2
kreso_atac

#2056 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Image

Ja koliko sam upoznat po svim referencama on je, kao i 4.0, Euro III standard emisije ispušnih gasova.
Bakir1

#2057 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

Image
eto je potvrda od jeep-a austrija ;-)
broi01

#2058 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

I kako to obicno bude..
Onaj s kim si popijo svega dvije kafe, prije prileti u pomoc nego onaj kome si valjo 100x, i + kaze popicemo nesto kad se vidimo pare i ne trazi

Image
free image hosting
BISCANIN2

#2059 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

broi01 wrote:I kako to obicno bude..
Onaj s kim si popijo svega dvije kafe, prije prileti u pomoc nego onaj kome si valjo 100x, i + kaze popicemo nesto kad se vidimo pare i ne trazi

Image
free image hosting
Sve
Sve se nema a atf se sipa :-).
Koliko te izaslo ,jeli to ono from Holand ?
broi01

#2060 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Bas to..
Nece covjek pare cak i bus platio
Uporedzivo sam boju moje ulje u mjenjacu je zuckaste boje, fino je i cisto to sam vidio kad se prosulo :-D
Sad sam stvarno u dilemi i pitam se koje li je ulje u njemu?
kreso_atac

#2061 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ulje bi trebalo biti crvenkasto. Je li žuto kao izgoreno ili kako već? Provjeri miris, morao bi biti jako sličan tom novom, bez nekog "zagorenog" mirisa
broi01

#2062 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Kad sam kupio ulje krpama osjetio se miris ulja bez ikakve primjese zagoretine.
Samo sto je zuckasto pa se bojim da je neko zamjensko nasuto jer kod ovih nasih majstora moze svakako.
Interesuje me moze li neka kvalitetnija masa zamjenut gihtung na poklopcu mjenjaca? Ima moparov filter, sa postarinom 35$ ali nikako da nadzem zajedno filter i dihtung a da je mopar
Ako ne moze onda pogledaj na ebay koji je dobar zajdeno sa filterom a da ide dostava za BH pa da taj narucim
I da se rijesim dileme oko ulja, da znam da sam ja nasuo ono koje i treba da bude.
kreso_atac

#2063 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ne mora biti mopar ni filter ni dihtung. omix-ada su najpovoljniji čini mi se, a rade posao
broi01

#2064 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

nesabass

#2065 Re: Terenci i mehanika

Post by nesabass »

VELIKO HVALA svima na ovom forumu, na pomoci oko izbora novog vozila....veceras je stigla prinova Chevrolet Blazer 4.3 vortec ....nadam se da nisam pogresio u izboru :)...
BISCANIN2

#2066 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

nesabass wrote:VELIKO HVALA svima na ovom forumu, na pomoci oko izbora novog vozila....veceras je stigla prinova Chevrolet Blazer 4.3 vortec ....nadam se da nisam pogresio u izboru :)...

Masala ,svaka čast ,sretno da ti sa njim bude.
preludezalude

#2067 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

broi01 wrote:
preludezalude wrote:Provjerit cu ti sutra u Tuzli moze li se sta naci atf+3 ili atf +4 od nama poznatijih proizvodjaca.
ima valvoline atf +3, ali taj mi ne pase.. 14km
Jel' taj valvolin atf+3 ima negdje u Zenici ili...?
broi01

#2068 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

@nesabass
Nek je sa srecom i sto manje kvarova :thumbup: :thumbup:

@preludezalude
Telefonom zvao i tako mi receno, auto dijelovi jasmin, mogu i otic provjerit ako ti treba
nesabass

#2069 Re: Terenci i mehanika

Post by nesabass »

Jos jednom hvala :) ...moram da vas pitam jos par stvari pa ako neko zna da mi objasni....

Da li neko zna kada menjam redukcije (2wd,4hi,4lo)u kojoj brzini treba da bude menjac...citao sam za granda ali nisam siguran da li je isto i na mom blejzeru...da li je to N, ne bih da pogresim ako vec ne moram?

Koje motorno ulje bi mi preporucili i koja ulja za menjac i reduktor posto bi to prvo da uradim i da ne mislim kad i ko je menjao?
zidodcigalah

#2070 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Mukama nikad kraja..

Nedavno promijenjena lambda sonda. Auto vozeno na plin jedno 500 km, nakon toga na benzin 200 km i posrkao je bezmalo skoro 90 litara. I to dosta laganog gasa. Motor je 4.0 1995. Sad imam gresku 51- Smjesa previse siromasna ili kako vec. Kad raskacim akumulator, kod nestane i dok opet ne prebacim na plin ne pojavljuje se. Takodje, wrangler trosi koliko bi i trebao da trosi, a ne po 50l na 100km.

Moja pretopostavka je da on zbog plina brljavi, tj ne moze da procijeni sadrzaj smjese i onda smatra je sonda crkla, pa njena ocitavanja ne registruje.. Sve dok ne resetujem ECU. POstoji li nacin da se ovo zaobidje nekako? PLinski sistem je najjobicniji, direktno u usisnu granu.

Takodje ,jos jedno pitanje.. ZA automatski mjenjac u ovom wrangleru, to je torqueflite999 koliko sam uspio naci na internetu.. Ima nekakva band podesavanja? Cemu ovo sluzi? ima li kakve veze sa kickdownom itd?

Pozdrav narode! I hvala za link MAG Trgovine, isplativije je kod njih nego kod amerikanaca :)
p.s. potrosnja na plin je kako treba, jer njega ne kontrolise nikakva elektronika :) ali benzina srce sve dok ne resetujem kompjuter...
kreso_atac

#2071 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Prije svega, ne znam odakle ideja ili odakle preporuka da ugradiš "običnu" plinsku instalaciju u taj motor. Sa takvom instalacijom ja ne bih mogao predvidjeti nikako ponašanje motora, jer to zbunjuje PCM koji upravlja ubrizgavanjem, misleći da uopšte ne ubrizgava gorivo, pa pumpa maksimalno koliko može. Ne znam je li ti do sad radilo ispravno, ako jeste, moguće da je imao adaptivnu memoriju od vremena prije ugradnje tog plina. Moja najtoplija preporuka je da vadiš tu instalaciju, ali ako već ne želiš ili ne možeš to, restartuj adaptivnu memoriju i vozi na benzinu dovoljan broj ciklusa i kilometara dok ne sačuva te parametre.

Što se podešavanja mjenjačkog snopa ili banda tiče, nema neke direktne veze sa kickdownom, ali ima sa lamelicama uopšte i prebacivanjem. Preporuka je da se svakih 30 000 podešava.
zidodcigalah

#2072 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Zeznuo sam se, ipak ima neki emulator, pretpostavljam da on vara kompjuter, dizne ili sta vec.. Plin je vec bio u njemu kad sam ga kupio.. ranije je javljao isto 51, pa sam promijenio 02 sondu, resetovao ga ali sam ga od tada vozio samo na benzin. Trosio 16-20l po gradu, isao fino i sve ok. Nakon toga promijenim flasu plinsku, pocnem opet vozit na plin i posle 10ak km mi izbaci 51. Predjem na gorivo, greska se ne mice, a motor loce li loce.. Opet resetujem ECU i to ona fora sa + na masu i svijetlima, auto opet trosi benzina normalno.. 100km i dalje nema greske

Logicno mi je da zbog plina ima zezancije sa sondom, ali me cudi da na gorivo tu gresku ne otkloni, dok ga ne resetujem..Kao da od toga trenutka potpuno zanemaruje signal sa sonde. Ranije sam sondu raskacio, dobio kod 21, opet zakacio, posle par km kod je nestao a nisam resetovao nista... Sa ovim kodom 51 (stuck at lean condition) nije tako, kad se pojavi ne mice se do reseta :) a pojavi se samo kada vozim par km na plin.

U sustini, zanima me da li postoji nekakav uredjaj koji regulise signal sa sonde, jer ne znam kako je na ovim skupljim plinskim sistemima to regulisano?
kreso_atac

#2073 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Na normalnijim plinskim uređajima postoji plinski ECU koji mapira PCM - ne blokira ga niti išta slično, nego samo preuzima njegov upravljački signal, pa to modifikuje i tako kontroliše smješu. Stuck at lean condition znači da je dugo vremena ili jakog intenziteta bila siromašna smješa, pa motor ide u safe mod, ne gledajući nikakve parametre, sonde, memoriju, nego radi po nekom režimu koji ima ugrađen za "hitne" slučajeve. Kako to riješiti, nisam siguran osim kako sam već rekao, restart memorije i vožnja samo na benzinu duže vremena. Nisam siguran kako to sa flanđom odradit, nadam se da će neko od plinaša javit se.
preludezalude

#2074 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Plinasi, koliko vam trosi po gradu, a koliko na otvorenom?
iceman ze

#2075 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Jos nisam rijesio problem sa autom, ne radi 4 cilindar, najbliza mi dijagnostika u Zenici, a moram na atest plina i tehnicki pregled zavrsiti, jer mi istice registracija za par dana.

Kreso, sta mislis mogu li napraviti 150 km, da obavim dijagnostiku, s obzirom na kvar?
Post Reply