Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kojeime

#2051 Re: Android OS

Post by kojeime »

ema_ wrote:
Gray wrote:Mislim da je to opcija koja se zove allow background sync, ali ne mogu sada da se sjetim gdje je.

Nije ni to.. :(
Probaj vidjeti na Postavke-Racuni i sinhronizacija da li ti je sinhronizacija racuna i aplikacija uopste ukljucena.

Dakle (Android 2.3.3) imas pod Postavke-Racuni i sinhronizacija tri opcije (odozgo prema dolje):

1. Opste postavke sinhronizacije
1.a.Pozadinski podaci
Aplikacije mogu sinhronizirati, slati i primati podatke
1.b. Auto. sinhronizacija
Aplikacije automatski sinhronizuju podatke
2. Upravljanje racunima
ImeTvogRacuna@EmailAdresaTvogRacuna

Ukljuci prvo opciju 2 ako je iskljucena pa onda opciju 1 (obje varijane) i vidi da li ce to ista popraviti stvar.
Fauja Singh

#2052 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Cudi me da nema aplikacija SA-X za android. Steta jbg, napravili su za Iphone ali za Android nista.
Chuckie

#2053 Android OS

Post by Chuckie »

stroga normala wrote:Cudi me da nema aplikacija SA-X za android. Steta jbg, napravili su za Iphone ali za Android nista.
Stvarno im je odlicna aplikacija na iPhoneu, samo fali komentarisanje clanaka ili ja to jos nisam skuzio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Fauja Singh

#2054 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Chuckie wrote:
stroga normala wrote:Cudi me da nema aplikacija SA-X za android. Steta jbg, napravili su za Iphone ali za Android nista.
Stvarno im je odlicna aplikacija na iPhoneu, samo fali komentarisanje clanaka ili ja to jos nisam skuzio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ma ja, mozes ti :D zato ja visim na Dnevnik.hr, mada ja njihova aplikacija bolja za Iphone ali nije losa ni za Android.
Nista dok Avaz ne napravi aplikaciju za Android, onda ce i SA-X zbog konkurencije :)
zateznistub

#2055 Re: Android OS

Post by zateznistub »

threshold wrote:Ja koristim http://www.sygic.com/en/android ,
a imas i http://www.navigon.com/portal/uk/produk ... droid.html .

Prvi radi dosta solidno i stabilno, samo sto kod mene nova krakovana verzija nije dobro funkcionisala pa sam nabacio stariju koja dobro obavlja svoj posao. Sa drugom nemam iskustva, al citajuc recenzije, ne bi trebala da je losa.

Za Sygic takodjer imas 7 dana test period pa probaj svakako.

:thumbup:
Hvala, probam. :thumbup:
dinoo1898

#2056 Re: Android OS

Post by dinoo1898 »

Chuckie wrote:Dakle piši propalo, kažu da ako imaš MojuTV onda ne možeš nabacit routed konekciju da bi koristio wireless. Zovi telekom i pitaj. Ja nemam MojaTv zato ništa ne rizikuj sa tim opcijama routera. Pozz.
ja uveo MojuTV sada daju vajrles rutere oni onako od sebe. ako si uveo prije odes samo vratis taj i zatrazis novi koliko sam ja skontao nista se ne naplacuje, samo se zahtjev nekakav podjese :D
zateznistub

#2057 Re: Android OS

Post by zateznistub »

dinoo1898 wrote:
Chuckie wrote:Dakle piši propalo, kažu da ako imaš MojuTV onda ne možeš nabacit routed konekciju da bi koristio wireless. Zovi telekom i pitaj. Ja nemam MojaTv zato ništa ne rizikuj sa tim opcijama routera. Pozz.
ja uveo MojuTV sada daju vajrles rutere oni onako od sebe. ako si uveo prije odes samo vratis taj i zatrazis novi koliko sam ja skontao nista se ne naplacuje, samo se zahtjev nekakav podjese :D
Jeste, ali je u bridge mod-u (jedan racunar samo)
Chuckie

#2058 Re: Android OS

Post by Chuckie »

Ako se može podesiti routed na mojatv ruteru onda je lako, doda se jedan IP za mac adresu mobitela u dhcp table manuelno i furaj.
Dady

#2059 Re: Android OS

Post by Dady »

KvaziExpert wrote:Može se podesiti routed mode na MojaTV modemu, samo ne može dhcp (barem kod mene nije moglo, poslije prvog restarta ne radi više VoIP), tako da moraš "pješke" unijeti IP, subnet, gateway i DNS-ove.
Ja sam to riješio wifi routerom TP link od 50KM.
Neznam da li su šta mijenjali sa ovim novim modemima koji imaju ugrađen wifi (moj nema), da li sada mogu raditi dhcp i VoIP.
Moze na ZTE w300 modemu/wireless ruteru. kod mene wi-fi fercera bez problema
dinoo1898

#2060 Re: Android OS

Post by dinoo1898 »

zateznistub wrote:
dinoo1898 wrote:
Jeste, ali je u bridge mod-u (jedan racunar samo)
nisam toliko tehnoloski potkovan, kakav samo jedan racunar?? :-)
zateznistub

#2061 Re: Android OS

Post by zateznistub »

dinoo1898 wrote: nisam toliko tehnoloski potkovan, kakav samo jedan racunar?? :-)
Nisam ni ja, ali znam da ne moze PPPoE to je kad se modem sam kopca na intenet i u to slucaju moze i laptop i moitel. Ovako kod mene samo laptop a nema sta nisu raja pokusavala.
Modem je TP Link sa wirelesom
dinoo1898

#2062 Re: Android OS

Post by dinoo1898 »

zateznistub wrote:
dinoo1898 wrote: nisam toliko tehnoloski potkovan, kakav samo jedan racunar?? :-)
Nisam ni ja, ali znam da ne moze PPPoE to je kad se modem sam kopca na intenet i u to slucaju moze i laptop i moitel. Ovako kod mene samo laptop a nema sta nisu raja pokusavala.
ma ne znam kod mene vajrles radi bez problema na MojaTv ne znam sada sta moze sta ne moze, koristim ga ja na laptopu, mobitelu, koristi ga djevojka kada dodje na tabletu, na mobitelu, koriste ga raja kada dodju na njihovim uredjajima tako da ja stvarno ne znam kakvi su problemi i to sto ne moze je "hakerisanje" za moje IT znanje :D
zateznistub

#2063 Re: Android OS

Post by zateznistub »

KvaziExpert wrote:
'zateznistub wrote:
Ja sam podesio jaranu takav modem da radi pppoe i wifi, samo sam ostavio dhcp iskljucen zbog problema koje sam ja ranije imao.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Koji vpn si promjenio u pppoe?
Dupli_skalp

#2064 Re: Android OS

Post by Dupli_skalp »

KvaziExpert wrote:Tek sad vidim da je tema android, ups

fakat ga prećeraste sa ruterima i mojom tv. :D
zateznistub

#2065 Re: Android OS

Post by zateznistub »

eyesburn wrote:
KvaziExpert wrote:Tek sad vidim da je tema android, ups

fakat ga prećeraste sa ruterima i mojom tv. :D
Ma i meneponijelo :D sorry eyesburn. Necemo vise. Odosmo.
Haris.ba

#2066 Re: Android OS

Post by Haris.ba »

1.
Koja aplikacija za "glasovne naredbe"? Treba mi samo kad mi zvoni mobitel ja kažem "molim" ili "helou" i da se uspostavi veza. Ne treba mi da mi gledaju vremensku prognozu i pišu sms. Ili da se kopčaju na internet i razmišljaju šta hoću.

Samo da ne moram povlačiti po ekranu za uspostavu veze.

2.
Kako da naštimam u "Kontaktima" da mi se posureda imenik po prezimenu, i da naštimam gdje se spašavaju kontakti - na koje smjesto, npr. sd karticu a ne internu memoriju?

android je 2.3.4
Eborg

#2067 Re: Android OS

Post by Eborg »

Razmišljam o kupovini jednog Android uređaja pa bih molio za par pojašnjenja s obzirom da nemam nikakvog iskustva s istim.

1) Da li se na Androidu mora vršiti neka vrsta "jailbreaka/cracka" ukoliko se žele preuzmati aplikacije sa neta koje se inače plaćaju? Ako da, da li isti ograničava update uređaja ili se firmware uvijek može updateovati na najnoviju verziju? Ima li nekih negativnih posljedica ili ograničenja?

2) Osim Google Maps i skidanja mapa za offline upotrebu, koja je najbolja GPS aplikacija za Android? Zanima me isključivo offline verzija, dakle bez direktne konekcije na internet, koja pokriva područje Bosne i Hercegovine i okoline. Postoje li neke offline GPS navigacije za pješake?

3) Da li je moguće u potpunosti ograničiti aplikacije prilikom pristupa internetu? Tačnije, želio bih da se npr. vremenska prognoza, e-mail, vijesti i sl. automatski updateuju kada sam na wi-fiju ali nikada preko mobilnog interneta bez moje izričite dozvole. Dakle, da ne moram svaki put prebacivati i raditi automatski sync tih aplikacija nego da se jednostavno "ugase" kada nema wi-fija u blizini.

4) Ako zanemarimo veličinu ekrana, kakvo je iskustvo čitanja PDF dokumenata? Imam na računaru dosta PDF knjiga koje mi se ne da čitati tako već bih više volio to malo pogledati tokom tranzita, u čekaonici i sl. Da li će iste biti pretvorene u tekst koji se može manipulisati (npr. kao što Kindle radi) ili moram zumirati svaku stranicu i scrollati je što mi se čini kao prava patnja?

Hvala puno! :thumbup:
Chuckie

#2068 Re: Android OS

Post by Chuckie »

1. Ne moraš raditi Root (Jailbreak) da bi instalirao neke aplikacije mimo android marketa. Dovoljan je neki file manager uz štrihiranu opciju instaliranja iz nepovjerljivih izvora (u opcijama samog telefona upališ ovo), nabaciš instalacijski fajl na SD karticu i instaliraš ga kroz file manager.

2. Najbolji GPS za mene je bio iGO MyWay, ubaciš mape i furaš offline.

3. Da moguće je ako to podržava navedna aplikacija, npr Fancy weather widget ima opciju update-a samo preko WiFi ili WiFi plus GPRS.

4. Čitanje PDFa isključivo ovisi o veličini ekrana, normalno je da na 3" neće biti ugodno kao na 5", morat ćeš zumirat na manjim ekranima i scrolat lijevo desno gore dolje.
Eborg

#2069 Re: Android OS

Post by Eborg »

1) Pa šta je bolje - uraditi Root ili ići ovom drugom opcijom? Je li moguće uraditi ovaj update, da li Root pravi ikakva ograničenja i je li isti teško izvesti?

2) Koliko je iGO MyWay detaljan i aktuelan, može li konkurirati Garminovom AdriaRoute?

3) Pa je li moguće nekako generalno telefon ograničiti na wi-fi, a GPRS/3G samo uz notifikaciju i pitanje o konekciji?
itekako

#2070 Re: Android OS

Post by itekako »

Eborg wrote:1) Pa šta je bolje - uraditi Root ili ići ovom drugom opcijom? Je li moguće uraditi ovaj update, da li Root pravi ikakva ograničenja i je li isti teško izvesti?

2) Koliko je iGO MyWay detaljan i aktuelan, može li konkurirati Garminovom AdriaRoute?

3) Pa je li moguće nekako generalno telefon ograničiti na wi-fi, a GPRS/3G samo uz notifikaciju i pitanje o konekciji?
1. Ukoliko odradis root gubis garanciju (zavisi gdje i kako kupis) i neces moci uraditi oficijelni update kada za to dodje vrijeme. Samim rootanjem, ukoliko se ne mislis igrati sa custom romovima, neces nista posebno dobiti. Samo neznatan broj apliakcija je moguce instalirati iskljucivo na rootovane telefone. Za crackovane i besplatne aplikacije je po meni dovoljan i aptoid sa mnogobrojnim repositories-ima. Ukoliko se mislis ipak igrati sa custom romovima root je neizbjezan kao i flashiranje.
edit:
Rootiranjem dobijas potpunu kontrolu nad uredjajem u svojstvu administatora. Mozes izbrisati aplikacije koje dolaze preintstalirane na uredjaju, takodjer mozes instalirati odredjene aplikacije koje traze root permisije i sl. Generalno rootiranjem skidas ogranicenja i otvaras vrata za cackanje po uredjaju. Medjutim, po meni je to bespotrebno ukoliko ne mislis ici korak dalje i nabaciti naki custom rom. Samo rootovanje nije problem odraditi jer na netu ima bezbroj dobrih tutorijala koji te navode klik po klik.

2. Koristim Live Copilot i mogu ti reci da su mape za BiH lose. Hrvatska je znatno bolja, a sve ostalo je odlicno. Medjutim, znam da Igo MyWay ima dobre mape za BiH i moze konkurirati Garminovim AdriaRoute. Kako mi ne trebaju mape za BiH odlucio sam se za Copilot koji je po meni bolji od Garmina XT koji sam koristio na Nokia telefonu. Igo nisam licno testirao jer mi je Copilot prvi dosao pod ruku i zadovoljan sam s njim.

3. Naravno da jeste. U postavkama mu zabranis izlazak na Interent preko GPRS/3G. U svakom slucaju imas punu kontrolu.
vedo27

#2071 Re: Android OS

Post by vedo27 »

Imaš skinut na marketu widgete s kojima na početnom ekranu možeš uključiti i isključiti mobilni internet.

Što se tiče i mobilnog interneta preporučio bih aplikaciju Onavo koja savršeno prati potrošene megabajte preko mobilnog interneta, govori koja aplikacija koliko troši i daje ti mogućnost da zabraniš toj aplikaciji pristup mobilnom internetu.

Međutim na Ice Cream Sandwichu već dolazi takav "pratioc" ugrađen mada se meni ne sviđa nešto :)
Eborg

#2072 Re: Android OS

Post by Eborg »

Hvala vam na odgovorima! :thumbup:

Dakle, Root je potreban samo za te custom ROM-ove ako želim baš modificirati telefon? Ako ga ostavim na originalnom moći ću lahko nabavljati aplikacije bez plaćanja ali i raditi update firmwarea?
itekako

#2073 Re: Android OS

Post by itekako »

Eborg wrote:Hvala vam na odgovorima! :thumbup:

Dakle, Root je potreban samo za te custom ROM-ove ako želim baš modificirati telefon? Ako ga ostavim na originalnom moći ću lahko nabavljati aplikacije bez plaćanja ali i raditi update firmwarea?
Tako je.
Root nije neophodan da bi mogao besplatno instalirati aplikacije koje se inace placaju.
Eborg

#2074 Re: Android OS

Post by Eborg »

Hvala svima! :thumbup:
strong69

#2075 Re: Android OS

Post by strong69 »

Ja root uradim da bih dobio mogucnost koristenja aplikacija kao sto su Titanium Backup, Adds Free, Root Explorer... Sam root ne cini telefon nista drugacijim od telefona koji nije root-an i pristup svim aplikacijama na marketu i na internoj memoriji je normalan. Ako korisnik nema nekih vecih zahtjeva i ne zeli se igrati previse uredajem root mu nije potreban.
Post Reply