Razmišljam o kupovini jednog Android uređaja pa bih molio za par pojašnjenja s obzirom da nemam nikakvog iskustva s istim.
1) Da li se na Androidu mora vršiti neka vrsta "jailbreaka/cracka" ukoliko se žele preuzmati aplikacije sa neta koje se inače plaćaju? Ako da, da li isti ograničava update uređaja ili se firmware uvijek može updateovati na najnoviju verziju? Ima li nekih negativnih posljedica ili ograničenja?
2) Osim Google Maps i skidanja mapa za offline upotrebu, koja je najbolja GPS aplikacija za Android? Zanima me isključivo offline verzija, dakle bez direktne konekcije na internet, koja pokriva područje Bosne i Hercegovine i okoline. Postoje li neke offline GPS navigacije za pješake?
3) Da li je moguće u potpunosti ograničiti aplikacije prilikom pristupa internetu? Tačnije, želio bih da se npr. vremenska prognoza, e-mail, vijesti i sl. automatski updateuju kada sam na wi-fiju ali nikada preko mobilnog interneta bez moje izričite dozvole. Dakle, da ne moram svaki put prebacivati i raditi automatski sync tih aplikacija nego da se jednostavno "ugase" kada nema wi-fija u blizini.
4) Ako zanemarimo veličinu ekrana, kakvo je iskustvo čitanja PDF dokumenata? Imam na računaru dosta PDF knjiga koje mi se ne da čitati tako već bih više volio to malo pogledati tokom tranzita, u čekaonici i sl. Da li će iste biti pretvorene u tekst koji se može manipulisati (npr. kao što Kindle radi) ili moram zumirati svaku stranicu i scrollati je što mi se čini kao prava patnja?
Hvala puno!