Bosanska dolina piramida

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pemanapemani

#2051 Re: Bosanska dolina piramida

Post by pemanapemani »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:Hajde barem da se i ja i ti u necemu slazemo.

Znaci ti si ubijedjen da se radi o piramidi ili nekoj gradjevini nakon tih istrazivanja??
Sa mnom se lako sloziti da sam ja u pravu. :lol: :lol: :lol:

Hajd' salu na stranu ... vec sam pisao ranije.
Semir fula sustinu.
Prvo da razbijem zablude - piramida mjeseca je od prirodnog materijala, one ploce su klasicne ploce pjescara. Zakopaj naredno brdo i naci ces iste strukture.
Ali ne I sjeverna strana Visocice. Ono sto sam pronasao, ali mi Semir nije dozvolio ostanak u prvom arheoloskom timu, koji je uglavnom cjelokupan rastjerao sa projekta - lik je da se razumijemo totalni neznalica i nije u stanju ni da ponovi ono sto smo mi ostali gore pronasli ... ono na cemu se treba raditi je sjeverna strana Visocice koja je nasipana ... dobra ova Fergi gluho bilo :shock: (gledam spot ...) ...

... da se dobije potrebni geometrijski pravilan oblik.
Sustina je da su tri brda geoformirana ljudskim radom kako bi se dobile pravilne geometrijske konture, nece se iskopati piramida, to je glupo pretpostavljati, ali imamo sjevernu i dijelom bocne strane Visocice koji su od materijala dovucenog na taj lokalitet kako bi se popunile praznine u postojecem brdu kako bi se dobila piramidalna povrsina. Ovdje je bitna geometrija ... ako pogledas 3D kartu geodetskog zavoda tog podrucja, vidi se da postoje tri brda koja su geoformirana kako bi se iz doline mogle vidjeti tri piramidalne gradjevine. Sva tri brda sa zaledja imaju prilaze, odnosno utisak piramidalnih uzvisenja daju sa svoje tri strane, a cetvrtom su naslonjene na istorodno brdo. Ima tu jos geometrijskih odnosa medju stranama, vrhovima, padinama itd ...
Visocica je posebno interesantna jer je suplja. Iz stare tvrdjave je ulaz u dubinu, u samu Visocicu. Ja sam htio tu ufurati sa speleolozima, ali mi je Semir to zabranio, da se ne zamjerimo direktorici zemaljskog muzeja. Klasicni namazanac. Mislim da je ispod tvrdjave vjerovatno odaja koju je koristila posada tvrdjave, eventualno bunar, ali znam iz price mog rodjaka koji se tu zavlacio kao klinac da u dubinu vode stepenice i naglo zavrsavaju dubokim ponorom. To je JNA nekih 80-ih zatrpala navodno da neko ne upadne unutra. Sad tu ceprka direktorica zemaljskog muzeja bez ikakvog nadzora. Mislim da se i ona bacila na tu lokaciju da bi izvukla sto vise eksponata prije nego se neko ne dosjeti da to pocne kontrolisati. Arheoloska mafija je vrlo organizovana ... eno kradu I amfore iz Buskog Blata.
Ono sto je poznato o tvrdjavi je da turci nikada nisu krocili u tvrdjavu, nego su je zapalili ili su je zapalili branioci (sto je vjerojatnije) i pobjegli kroz tunele, tako da je velika vjerovatnoca da u tim odajama ima nedirnutih artefakata iz tog perioda.

Inace oni tuneli na Ravnama mislim da nemaju vezu sa piramidom. Istina je da smo pronasli u njima netaknute blokove sa nepoznatim runama. Bili su skoro zatrpani, a kako smo mi prvi imali muda da puzemo u rupu dugacku 220 metara precnika tolikog da smo klececi cetverenoske puzali u te rupe a sljunak sa stropa nam je punio gace jer bismo guzicom parali strop (jebote kad se sjetim sad me fata strah ... onda nisam ni razmisljao da mi se brdo moze srusiti i zatrpati me ... :shock: ), znaci niko nije sarao po tim blokovima. Uostalom i to je lako provjerljivo.
I tuneli se nastavljaju na suprotnoj strani preko klanca, nisu to jedini tuneli. Postoji ideja da su ih gradili neandertalci.

Nece se iskopati piramida kako je to lupio Semir na pocetku (nije imao nikakve prethodne nalaze, samo izvalio pa sta Bog da ...), ali je to gradjevina koja ce biti u ravni po znacaju sa Stonehendgeom - ako budemo radili pametno. Semir je vec uradio nevjerovatno losih stvari za projekat kao odvodjenje dr. Schoha na "piramidu Mjeseca", da mu pokaze prirodni pjescar ... glupan ... :roll:
Šta je tvoja pretpostavka da bi se tu moglo nalaziti, jer sam iz napisanog shvatio da bi to mogle biti piramidalne strukture napravljene ljudskom rukom. Ako sam dobro shvatio.

Da li je istina da je istraživanje pokazalo da su blokovi stari preko 20 000 godina?
Ramzess Veliki

#2052 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

pemanapemani wrote: Šta je tvoja pretpostavka da bi se tu moglo nalaziti, jer sam iz napisanog shvatio da bi to mogle biti piramidalne strukture napravljene ljudskom rukom. Ako sam dobro shvatio.

Da li je istina da je istraživanje pokazalo da su blokovi stari preko 20 000 godina?
Tri brda. :lol: :lol: :lol:

Mislim da je za debljinu humusnog pokrivaca od 70 do 100 cm potrebno cca 30000 do 45000 godina da se formira. Tu nije bilo sume borova do 70-tih godina kad je visocka opcina dala nalog da se Visocica posumi borovima.
U svakom slucaju te strukture su gradjene davno prije Ilira.

Italijanski arheoloski tim (vodja tima Mario Andreta) je imao prilicno slobodnu tezu, da je struktura na Visocici bila gradjena za zastitu od zadnjeg ledenog doba. To su potkrepljivali tvrdnjom da se unutar Visocice nalaze tri velike galerije, a da je najniza jezero (dubinska snimanja njemackog SFOR-a), koje je bilo i izvor hrane, a da su strane nastimane pod takvim uglom da primaju maksimalnu suncevu energiju.

Inace, na nekoliko mjesta na povrsini iz Visocice struji svjezi zrak.

Starost blokova se ne moze odrediti jer nisu organskog porijekla, jedino ako su unutar maltera pronasli organski uzorak?

To jesu piramidalne strukture - dvije manje su "iskopane" u postojecem reljefu, dok je na Visocici dovlacen beton (rijecni sljunak sa vezivom od klasicnog krecnog maltera) I nasipan na sjevernu stranu ... sad pitanje je zasto u obliku blokova? Mislim da se odgovor nalazi unutar Visocice, ali je direktorica zemaljskog muzeja zabranila daljnja istrazivanja na i oko stare tvrdjave, a ulaz unutra se nalazi u tvrdjavi. Kakva je to igra ... masoni, novi svjetski poredak, arheoloska mafija ... ko zna.

Dajte mi neku stranicu sa koje mogu postavljati slike, imam toga na svom laptopu. :thumbup:
pemanapemani

#2053 Re: Bosanska dolina piramida

Post by pemanapemani »

Ramzess Veliki wrote:
pemanapemani wrote: Šta je tvoja pretpostavka da bi se tu moglo nalaziti, jer sam iz napisanog shvatio da bi to mogle biti piramidalne strukture napravljene ljudskom rukom. Ako sam dobro shvatio.

Tri brda. :lol: :lol: :lol:

Mislim da je za debljinu humusnog pokrivaca od 70 do 100 cm potrebno cca 30000 do 45000 godina da se formira. Tu nije bilo sume borova do 70-tih godina kad je visocka opcina dala nalog da se Visocica posumi borovima.
U svakom slucaju te strukture su gradjene davno prije Ilira.

Italijanski arheoloski tim (vodja tima Mario Andreta) je imao prilicno slobodnu tezu, da je struktura na Visocici bila gradjena za zastitu od zadnjeg ledenog doba. To su potkrepljivali tvrdnjom da se unutar Visocice nalaze tri velike galerije, a da je najniza jezero (dubinska snimanja njemackog SFOR-a), koje je bilo i izvor hrane, a da su strane nastimane pod takvim uglom da primaju maksimalnu suncevu energiju.

Inace, na nekoliko mjesta na povrsini iz Visocice struji svjezi zrak.

Starost blokova se ne moze odrediti jer nisu organskog porijekla, jedino ako su unutar maltera pronasli organski uzorak?

To jesu piramidalne strukture - dvije manje su "iskopane" u postojecem reljefu, dok je na Visocici dovlacen beton (rijecni sljunak sa vezivom od klasicnog krecnog maltera) I nasipan na sjevernu stranu ... sad pitanje je zasto u obliku blokova? Mislim da se odgovor nalazi unutar Visocice, ali je direktorica zemaljskog muzeja zabranila daljnja istrazivanja na i oko stare tvrdjave, a ulaz unutra se nalazi u tvrdjavi. Kakva je to igra ... masoni, novi svjetski poredak, arheoloska mafija ... ko zna.

Dajte mi neku stranicu sa koje mogu postavljati slike, imam toga na svom laptopu. :thumbup:
:thumbup: Hvala puno.

Zaista interesantna teorija koja itekako drži vodu.

Jebi ga, malo sam taraba za te stranice za postavljanje slika, valjda zna neko drugi.

Bilo bi baš odlično vidjeti te fotografije.
MarlboroGold

#2055 Re: Bosanska dolina piramida

Post by MarlboroGold »

Kao što sam i pretpostavio, Semir je budala...

Ramo :thumbup:

Baš me interesuju te slike...
Smrcak15

#2056 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:Hajde barem da se i ja i ti u necemu slazemo.

Znaci ti si ubijedjen da se radi o piramidi ili nekoj gradjevini nakon tih istrazivanja??
Sa mnom se lako sloziti da sam ja u pravu. :lol: :lol: :lol:

Hajd' salu na stranu ... vec sam pisao ranije.
Semir fula sustinu.
Prvo da razbijem zablude - piramida mjeseca je od prirodnog materijala, one ploce su klasicne ploce pjescara. Zakopaj naredno brdo i naci ces iste strukture.
Ali ne I sjeverna strana Visocice. Ono sto sam pronasao, ali mi Semir nije dozvolio ostanak u prvom arheoloskom timu, koji je uglavnom cjelokupan rastjerao sa projekta - lik je da se razumijemo totalni neznalica i nije u stanju ni da ponovi ono sto smo mi ostali gore pronasli ... ono na cemu se treba raditi je sjeverna strana Visocice koja je nasipana ... dobra ova Fergi gluho bilo :shock: (gledam spot ...) ...

... da se dobije potrebni geometrijski pravilan oblik.
Sustina je da su tri brda geoformirana ljudskim radom kako bi se dobile pravilne geometrijske konture, nece se iskopati piramida, to je glupo pretpostavljati, ali imamo sjevernu i dijelom bocne strane Visocice koji su od materijala dovucenog na taj lokalitet kako bi se popunile praznine u postojecem brdu kako bi se dobila piramidalna povrsina. Ovdje je bitna geometrija ... ako pogledas 3D kartu geodetskog zavoda tog podrucja, vidi se da postoje tri brda koja su geoformirana kako bi se iz doline mogle vidjeti tri piramidalne gradjevine. Sva tri brda sa zaledja imaju prilaze, odnosno utisak piramidalnih uzvisenja daju sa svoje tri strane, a cetvrtom su naslonjene na istorodno brdo. Ima tu jos geometrijskih odnosa medju stranama, vrhovima, padinama itd ...
Visocica je posebno interesantna jer je suplja. Iz stare tvrdjave je ulaz u dubinu, u samu Visocicu. Ja sam htio tu ufurati sa speleolozima, ali mi je Semir to zabranio, da se ne zamjerimo direktorici zemaljskog muzeja. Klasicni namazanac. Mislim da je ispod tvrdjave vjerovatno odaja koju je koristila posada tvrdjave, eventualno bunar, ali znam iz price mog rodjaka koji se tu zavlacio kao klinac da u dubinu vode stepenice i naglo zavrsavaju dubokim ponorom. To je JNA nekih 80-ih zatrpala navodno da neko ne upadne unutra. Sad tu ceprka direktorica zemaljskog muzeja bez ikakvog nadzora. Mislim da se i ona bacila na tu lokaciju da bi izvukla sto vise eksponata prije nego se neko ne dosjeti da to pocne kontrolisati. Arheoloska mafija je vrlo organizovana ... eno kradu I amfore iz Buskog Blata.
Ono sto je poznato o tvrdjavi je da turci nikada nisu krocili u tvrdjavu, nego su je zapalili ili su je zapalili branioci (sto je vjerojatnije) i pobjegli kroz tunele, tako da je velika vjerovatnoca da u tim odajama ima nedirnutih artefakata iz tog perioda.

Inace oni tuneli na Ravnama mislim da nemaju vezu sa piramidom. Istina je da smo pronasli u njima netaknute blokove sa nepoznatim runama. Bili su skoro zatrpani, a kako smo mi prvi imali muda da puzemo u rupu dugacku 220 metara precnika tolikog da smo klececi cetverenoske puzali u te rupe a sljunak sa stropa nam je punio gace jer bismo guzicom parali strop (jebote kad se sjetim sad me fata strah ... onda nisam ni razmisljao da mi se brdo moze srusiti i zatrpati me ... :shock: ), znaci niko nije sarao po tim blokovima. Uostalom i to je lako provjerljivo.
I tuneli se nastavljaju na suprotnoj strani preko klanca, nisu to jedini tuneli. Postoji ideja da su ih gradili neandertalci.

Nece se iskopati piramida kako je to lupio Semir na pocetku (nije imao nikakve prethodne nalaze, samo izvalio pa sta Bog da ...), ali je to gradjevina koja ce biti u ravni po znacaju sa Stonehendgeom - ako budemo radili pametno. Semir je vec uradio nevjerovatno losih stvari za projekat kao odvodjenje dr. Schoha na "piramidu Mjeseca", da mu pokaze prirodni pjescar ... glupan ... :roll:
Pa slozit cu se sa tobom kad vidim da si u pravi i kad znas sta pricas, a ovdje u ovom slucaju znas pa ti mogu vjerovati.

Znaci ovako, moze li se reci da su to modifikovana brda da lice na piramide?

i mene interesuju te slike sto imas da pokazes
evo stranica da se postave slike
https://imgbb.com/
Ramzess Veliki

#2057 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote: Znaci ovako, moze li se reci da su to modifikovana brda da lice na piramide?
Upravo tako. :thumbup:
O ovome sam razgovarao sa hrvatskim arheolozima koji su jasno bili protivnici teze o piramidi, I to sa razlogom, jer da je ispod stvarno kamena gradjevina, za nju bi se znalo. Pa ljudi su zivjeli na tim prostorima i i sada zive, znali bi za nju. Na njenom vrhu tvrdjave su gradili iliri, rimljani I bosnjaci, valjda bi nesto pronasli.
Ali su saglasni sa tom tezom o modifikovanju brda ljudskim radom, I upravo je recenica jednog od njih glasila - "Nazalost, kamena piramida je nerealna, ali brda koja su geoformirana iz nekog razloga u oblike piramidalnih gradjevina je otkrice ravno znacaju Stonehendgea."

Dok malo nadjem vremena uploadovacu neke stvari. :thumbup:
Ramzess Veliki

#2058 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Slabo ovo postavlja slike ... evo slika maltera na sjevernoj strani ...
https://ibb.co/djQnqo
https://ibb.co/h1a938
Rockefeller

#2059 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Rockefeller »

:shock:
dustaban

#2060 Re: Bosanska dolina piramida

Post by dustaban »

- Piramida
- kompleks piramida
- Fondacija
- euforija
- pare
- pare
- ...
- ...
- tuneli
- ..
- ...
- energetska polja
- ...
. ...
. ima nesta
- ...
- modifikovana brda
- ...
insomnia78

#2061 Re: Bosanska dolina piramida

Post by insomnia78 »

:lol:
Ommadawn

#2062 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ommadawn »

dustaban wrote:- Piramida
- kompleks piramida
- Fondacija
- euforija
- pare
- pare
- ...
- ...
- tuneli
- ..
- ...
- energetska polja
- ...
. ...
. ima nesta
- ...
- modifikovana brda
- ...
-....
-.....
-...
- ma ima nesto
Smrcak15

#2063 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: Znaci ovako, moze li se reci da su to modifikovana brda da lice na piramide?
Upravo tako. :thumbup:
O ovome sam razgovarao sa hrvatskim arheolozima koji su jasno bili protivnici teze o piramidi, I to sa razlogom, jer da je ispod stvarno kamena gradjevina, za nju bi se znalo. Pa ljudi su zivjeli na tim prostorima i i sada zive, znali bi za nju. Na njenom vrhu tvrdjave su gradili iliri, rimljani I bosnjaci, valjda bi nesto pronasli.
Ali su saglasni sa tom tezom o modifikovanju brda ljudskim radom, I upravo je recenica jednog od njih glasila - "Nazalost, kamena piramida je nerealna, ali brda koja su geoformirana iz nekog razloga u oblike piramidalnih gradjevina je otkrice ravno znacaju Stonehendgea."

Dok malo nadjem vremena uploadovacu neke stvari. :thumbup:
dobro, znaci i tu se slazemo, brda koja su modifikovane piramide, ali su ipak piramidalne strukture pa makar ih od plastelina radili :D

kako god bilo i sta bilo, ovo se davno trebala drzava u kljuciti i pripomoci projektu jer sad bi daleko vise turista dolazilo da je i drzava vise podrzavala projekat.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2064 Re: Bosanska dolina piramida

Post by japin_mutapi »

nema dokaza da piramida ne postoji
broj dva

#2065 Re: Bosanska dolina piramida

Post by broj dva »

Nema dokaza da vukodlaci ne postoje.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2066 Re: Bosanska dolina piramida

Post by japin_mutapi »

broj dva wrote:Nema dokaza da vukodlaci ne postoje.
pa vukodlaci postoje, to je opštepoznata stvar
Ramzess Veliki

#2067 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

- kompleks piramida
- Fondacija
- euforija
- pare
- pare
- ...
- ...
- tuneli
- ..
- ...
- energetska polja
- ...
. ...
. ima nesta
- ...
- modifikovana brda
- ...
Zelis nesto da kazes ?
pemanapemani

#2068 Re: Bosanska dolina piramida

Post by pemanapemani »

@Ramzes

Mozda sam malo naporan, ali jebi ga zanima me.

Ispada da su dva manja brda geoformirana, a tri strane Visocice su poplocane betonskim blokovima?
Je li tvoja pretpostavka da su citavom duzinom i sirinom tri strane poplocane betonskim blokovima?

Jesu li negdje iskopani bridovi, odnosno mjesta gdje se spajaju dvije strane?

Hajde kada budes mogao i ako ti nije mrsko postavi jos fotografija.

Hvala puno.
chudjenhe

#2069 Re: Bosanska dolina piramida

Post by chudjenhe »

pemanapemani wrote:@Ramzes

.
Ramzess Veliki wrote: U ranijim iskopavanjima tim je koristeci se geodetskim mjerenjima locirao bridove objekta i na pojedinim mjestima su izvrsena iskopavanja i pronasli smo ocuvane bridove objekta, u pravilnom geometrijskom obliku. Par slika se nalazi u arhivi zvanicne stranice, semir je poslije pronalaska dao nalog da se to zatrpa, pod izgovorom da je potrebno da se nalaz zastiti od uticaja vremena.
Jos jedan interesantan podatak koji se moze provjeriti na terenu - blokovi pojedinacno imaju selektovanu velicinu granulata (velicinu oblutaka), tako da je jedan blok sacinjen od krupnijeg agregata, a drugi od sitnijeg. Zasto je ovo bitno? Treba razmisljati kao poslovodja gradjevinac ... kod transporta svjezeg betona usljed treskanja, krupniji agregat ce se naci na dnu korpe ili transportnog vozila, a sitniji ostaje na vrhu. Kod istresanja u oplatu, prvi blok ce sadrzavati sitnozrne agregate, zadnji one najkrupnije. Zbog toga mi danas koristimo automjesalice. :thumbup:
1, ne pratis

:lol: :lol: :lol:
pemanapemani

#2070 Re: Bosanska dolina piramida

Post by pemanapemani »

Pratim i bas zato i pitam, jer ne mogu naci te slike bridova.
Diwan

#2071 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Diwan »

Ramzess Veliki wrote:
- kompleks piramida
- Fondacija
- euforija
- pare
- pare
- ...
- ...
- tuneli
- ..
- ...
- energetska polja
- ...
. ...
. ima nesta
- ...
- modifikovana brda
- ...
Zelis nesto da kazes ?
Ma takve papke uopšte ne interesuju činjenice jer oni samo znaju za svoju 'istinu' i naravno da im ostaje samo da provociraju i ismijavaju jer nisu sposobni ni za sta drugo.
Ramzess Veliki

#2072 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

pemanapemani wrote:@Ramzes

Mozda sam malo naporan, ali jebi ga zanima me.

Ispada da su dva manja brda geoformirana, a tri strane Visocice su poplocane betonskim blokovima?
Je li tvoja pretpostavka da su citavom duzinom i sirinom tri strane poplocane betonskim blokovima?

Hajde kada budes mogao i ako ti nije mrsko postavi jos fotografija.

Hvala puno.
Prvi arheoloski tim je radio odlicno, ali nije odgovarao Semiru. Mi smo bili za to da se projekat preda drzavi na upravljanje, I da nasi studenti dobiju priliku za praktican rad na lokacijama, a Semir je iskoristio neznanje nasih politicara da se predstavi kao nekakav velesvjetski strucnjak (njegove knjige koje su apsolutni prepis djela Denikena i drugih autora koji svuda vide vanzemaljce su dostupne na internetu) I pod njihovim pokroviteljstvom uspjeo je privatizirati projekat. Zasto je rasturio prvi tim? Stav tima je bio ovakav - Semire, prvi si lupio bez ikakvih argumenata da su ovdje neke piramide i zatalasao javnost, I ispalo je da ovdje nesto bitno postoji. Ali ti nemas veze sa arheologijom, I pricas neutemeljene gluposti i nanosis stetu projektu, hajde molimo te odmakni se da mi nastavimo sa ozbiljnim radom, a tebi cemo podici spomenik kao otkrivacu ove bitne arheoloske lokacije, samo se makni.
Nazalost, on je jednog po jednog clana udaljavao sa projekta, kako bi imao apsolutnu kontrolu nad doniranim sredstvima.

Tu je naravno i njegov sukob sa akademskom zajednicom zbog kog je nasa akademska elita odbila da ucestvuje na projektu, sto je rezultiralo da projekat nije dobio potrebnu akademsku verifikaciju i ostao je amaterskim pokusajem.

Ovaj projekat trazi mnogo toga da bi bio prepoznat u naucnim institucijama kao vjerodostojan, a to su analize materijala (neke su uradjene ali to nije dovoljno), izrada geoloskih i geotehnickih busotina radi izrade profila sa prikazom slojevitosti materijala, i analiza geometrijskih oblika terena i njihovih odnosa, sto je jednim dijelom radio zavod za geodeziju.

Zanemaruje se vaznost ostalih arheoloskih lokaliteta u blizini. Njemacki univerzitet zadnjih dvadesetak godina u podrucju (cini mi se) Gracanice ima otvoren arheoloski kamp gdje izucavaju nestanak neandertalaca, I kako sam cuo da su misljenja da su na tom prostoru pracovjek i neandertalci egzistirali u isto vrijeme. Neandertalci nisu gradili sklonista nego su koristili pecine, a po mom skromnom misljenju oni tuneli u Ravnama mi vise lice na takav tip sklonista, jer su tuneli gradjeni u sloju jezerskog sljunka u kojem se lako bez alata mogu kopati tuneli. Kad smo prvi put usli u te tunele nasli smo u ulaznoj galeriji tragove velike vatre koja je gorjela i stvarala velik dim, sto se vidjelo po sloju garezi na stropu. Meni je to asociralo na pokusaj da se dimom istjeraju ili poguse oni koji su koristili mrezu tunela, posebno iz razloga sto je veci dio tunelskih krakova zatvoren prije paljenja vatre (sloj garezi na povrsini). Ako se ista moze naci u tunelima, treba traziti u tim blokiranim tunelima, ali ni to nam Semir nije dozvolio (navodno postoji legenda da je u tunelima zakopano ogromno blago, a blago cuva zmaj, u sto sumnjam da moze biti vjerodostojno :D )

Semir je unistio te tragove prosirujuci tunele za ulazak turista i izvlaceci tone materijala van, zajedno sa svodovima i podnicom tih tunela ... idiot, sta reci. :twisted:

Evo stavit cu slike tunela iz tog perioda:
Ramzess Veliki

#2073 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

pemanapemani wrote:Pratim i bas zato i pitam, jer ne mogu naci te slike bridova.
Ne mogu ni ja a nekad se mogla googlati ...
Nazalost mogu samo ovako da opisem, da je brid izuzetno prepoznatljiv i gladak sa slojem maltera na sebi, kad je otkopan napravljeno je nekoliko fotografija i nakon toga (iako smo zahtjevali da se nastavi otkopavanje brida), Semir je naredio njegovo zatrpavanje, ocito da bi kasnije, kad mu zafali podrske javnosti isti mogao otkopati i reci - Evo, sta sam vam govorio. Brid je lako pronaci koristeci se koordinatama sa geodetske podloge.
Ramzess Veliki

#2075 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Slike maltera na povrsini blokova (ovakav malter je bio I na rubu piramide, odnosno piramidalnog uzvisenja):
https://ibb.co/djQnqo
https://ibb.co/h1a938
Post Reply