Šta je tvoja pretpostavka da bi se tu moglo nalaziti, jer sam iz napisanog shvatio da bi to mogle biti piramidalne strukture napravljene ljudskom rukom. Ako sam dobro shvatio.Ramzess Veliki wrote:Sa mnom se lako sloziti da sam ja u pravu.Smrcak15 wrote:Hajde barem da se i ja i ti u necemu slazemo.
Znaci ti si ubijedjen da se radi o piramidi ili nekoj gradjevini nakon tih istrazivanja??![]()
![]()
![]()
Hajd' salu na stranu ... vec sam pisao ranije.
Semir fula sustinu.
Prvo da razbijem zablude - piramida mjeseca je od prirodnog materijala, one ploce su klasicne ploce pjescara. Zakopaj naredno brdo i naci ces iste strukture.
Ali ne I sjeverna strana Visocice. Ono sto sam pronasao, ali mi Semir nije dozvolio ostanak u prvom arheoloskom timu, koji je uglavnom cjelokupan rastjerao sa projekta - lik je da se razumijemo totalni neznalica i nije u stanju ni da ponovi ono sto smo mi ostali gore pronasli ... ono na cemu se treba raditi je sjeverna strana Visocice koja je nasipana ... dobra ova Fergi gluho bilo(gledam spot ...) ...
... da se dobije potrebni geometrijski pravilan oblik.
Sustina je da su tri brda geoformirana ljudskim radom kako bi se dobile pravilne geometrijske konture, nece se iskopati piramida, to je glupo pretpostavljati, ali imamo sjevernu i dijelom bocne strane Visocice koji su od materijala dovucenog na taj lokalitet kako bi se popunile praznine u postojecem brdu kako bi se dobila piramidalna povrsina. Ovdje je bitna geometrija ... ako pogledas 3D kartu geodetskog zavoda tog podrucja, vidi se da postoje tri brda koja su geoformirana kako bi se iz doline mogle vidjeti tri piramidalne gradjevine. Sva tri brda sa zaledja imaju prilaze, odnosno utisak piramidalnih uzvisenja daju sa svoje tri strane, a cetvrtom su naslonjene na istorodno brdo. Ima tu jos geometrijskih odnosa medju stranama, vrhovima, padinama itd ...
Visocica je posebno interesantna jer je suplja. Iz stare tvrdjave je ulaz u dubinu, u samu Visocicu. Ja sam htio tu ufurati sa speleolozima, ali mi je Semir to zabranio, da se ne zamjerimo direktorici zemaljskog muzeja. Klasicni namazanac. Mislim da je ispod tvrdjave vjerovatno odaja koju je koristila posada tvrdjave, eventualno bunar, ali znam iz price mog rodjaka koji se tu zavlacio kao klinac da u dubinu vode stepenice i naglo zavrsavaju dubokim ponorom. To je JNA nekih 80-ih zatrpala navodno da neko ne upadne unutra. Sad tu ceprka direktorica zemaljskog muzeja bez ikakvog nadzora. Mislim da se i ona bacila na tu lokaciju da bi izvukla sto vise eksponata prije nego se neko ne dosjeti da to pocne kontrolisati. Arheoloska mafija je vrlo organizovana ... eno kradu I amfore iz Buskog Blata.
Ono sto je poznato o tvrdjavi je da turci nikada nisu krocili u tvrdjavu, nego su je zapalili ili su je zapalili branioci (sto je vjerojatnije) i pobjegli kroz tunele, tako da je velika vjerovatnoca da u tim odajama ima nedirnutih artefakata iz tog perioda.
Inace oni tuneli na Ravnama mislim da nemaju vezu sa piramidom. Istina je da smo pronasli u njima netaknute blokove sa nepoznatim runama. Bili su skoro zatrpani, a kako smo mi prvi imali muda da puzemo u rupu dugacku 220 metara precnika tolikog da smo klececi cetverenoske puzali u te rupe a sljunak sa stropa nam je punio gace jer bismo guzicom parali strop (jebote kad se sjetim sad me fata strah ... onda nisam ni razmisljao da mi se brdo moze srusiti i zatrpati me ...), znaci niko nije sarao po tim blokovima. Uostalom i to je lako provjerljivo.
I tuneli se nastavljaju na suprotnoj strani preko klanca, nisu to jedini tuneli. Postoji ideja da su ih gradili neandertalci.
Nece se iskopati piramida kako je to lupio Semir na pocetku (nije imao nikakve prethodne nalaze, samo izvalio pa sta Bog da ...), ali je to gradjevina koja ce biti u ravni po znacaju sa Stonehendgeom - ako budemo radili pametno. Semir je vec uradio nevjerovatno losih stvari za projekat kao odvodjenje dr. Schoha na "piramidu Mjeseca", da mu pokaze prirodni pjescar ... glupan ...
Da li je istina da je istraživanje pokazalo da su blokovi stari preko 20 000 godina?