FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#2051 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa onda kad se prica o Fiatu treba razdvojiti da li se prica o Fiatu kao konglomeratu ili Fiatu kao proizvodjacu automobila.
Npr. Hyundai kao grupacija zaradjuje puno vise na brodogradnji, VN tehnologiji i teskoj industriji nego automobilima pa se ne moze odmah zakljuciti da su im automobili odlicni jer grupaciji dobro ide.
Npr. Hyundai kao grupacija zaradjuje puno vise na brodogradnji, VN tehnologiji i teskoj industriji nego automobilima pa se ne moze odmah zakljuciti da su im automobili odlicni jer grupaciji dobro ide.
- johntra
#2052 Re: FIAT KONZUMENTI
ti smatraš da je manjkavost što je neko izvlačio iz pet cilindara više od 180 konja, dok su neki sa šestacima tada imali samo 30 do 40 KS više i ništa abnormalno bolje performanse od 166 ili Thesisa sa 2,4 motorom...ja to ne smatram tako...dalje, slava JTD motora nije prošla, jer postoje dvije generacije unaprijeđenih motora, koji su i dalje u vrhu svoje klase u svim modelima i imaju raspon snage od 75 do 240 KS, a nabrojano ti je koji su to...dalje, 2,4 sad ima 210 KS, kao nekad neki sa šestakom i 3.0 konfiguracijom...dalje, sad je tu i 3.0 JTD, tako da ima za svakog ponešto...nisi ti meni ničim objasnio, a ni pobio činjenicu da JTD nije dobar motor, niti ja ovo pričam kao neki ekstra zaljubljenik u JTD motore, ali uporedi to sa konkurencijom FIAT-a, a ne premium konkurentima, i sve će ti biti jasno...Lolobrigida wrote:
Pa to je upravo ono što ja pričam, slavna vremena JTD-a spadaju u davnu priču. @Johntra sve je to ok, samo što si ti totalno fulio moj post sa tom pričom. Ja ti govorim o današnjem vremenu, a ti izbiflao referat historije stare 10 godina. Thesisi, 166, 2.4 JTD...sve su to davno izumrli organi. I za 166 nisu mogli obezbjedit 3.0 motor, i dok su sva tri švapska konkurenta imala 3.0 dizele (koji su glavni motori u toj klasi), 166 se kotrljo sa maksimalno 2.4 dizelom i 185KS. Tako da ni tada (a o danas da ne pričamo) ništa se nije nudilo što konkurencija nije imala. Jesu bili odlični, možda se i jesu među najbolje ubrajali, ali sve je to nekad bilo, kada su se nudile široke plate motora i modela. Toliko o historiji, jer ja pričam o modernom vremenu, gdje se danas pogotovo ne mogu ni počemu ubrajat u vrh. Poenta mog teksta je da ono što danas rade Audi i BMW predstavlja vrhunac dizelske tehnologije, takav raspon motora i takvu tehnologiju danas niko ne može da prati. Ne mora se motor od 500KS nikako ni prodati, to je baš kao i M, RS, AMG modeli stvoreno za podizanje imidža i pokazivanje mišića. kada se vidi kakve tehnologije na njima predstavljaju, koliko motora imaju, kakav je odnos snage i potrošnje sve je jasno. Besmisleno se raspravljat o ovome, jer je ipak svakom realnom čovjeku danas u 2013.-oj godini blesavo i smiješno poredit JTD sa konkurencijom, osim vjerovatno onih najvaternijih fanova. Jednostavno su danas druga liga, i to su činjenice koje se nemaju čime pobiti, tako da svaka daljnja rasprava samo opet vodi u historiju. A puno se skrenulo sa teme ovom pričom...
P.S. samo me onako čisto informativno interesuje koji je to bio bi-turbo JTD? Ja nisam čuo za takav, znam da je prije 4-5 godina GM napravio biturbo koji se u Opele ugrađivao.
p.s nije ga napravio GM, nego ga je napravio FIAT (FPT) i ekskluziva je samo u Lanciji Delti, a GM ga je dobio za SAAB...tek ga je nedavno Opel predstavio u Insigniji, a FIAT ga je dao GM-u, jer je to ulazilo u sporazum o saradnji iz 2003. godine...
-
Lolobrigida
#2053 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa normalno da jest nedostatak kada u višoj srednjoj klasi koja je za svakog premium proizvođača mjerilo za tehnološku snagu, ugled i uspjeh nisu u stanju napraviti 3.0 mašinu i kada ti tvoj predstavnik konstantno kasni za konkurencijom 50+KS što je za tu klasu katastrofa i automatski te otpisuje sa liste ozbiljnih kandidata. Ako je tako 2.4 bio blizu, zašto onda nisu razvili 3.0 da ih skroz potuku u klasi gdje je to tako važno? Jok, 2.4 im je bio plafon razvoja pa su onda kroz godine stalno pokušavali iz njega iscijediti što veću snagu, ne bi li (bezuspješno) pokušali smanjiti jaz u snazi. Treba znati da 2.4 nije od početka imao 200+ KS, nego kad je Thesis predstavljen imao je 150, pa je kasnije nadograđivan da se smanji razlika, ali je u isto vrijeme i 3.0 dizelima rasla snaga pa kad je Thesis imao 185, ovi su imali po 230. Thesis je sa 2.4 od 175KS imao ubrzanje od 0-100 za 9.8 sekundi, dok je A6 sa sa 225KS ubrzavao za 7.1 sekundu. Skoro 3 sekunde razlike je OGROMNA ko kuća razlika u takvoj klasi gdje se svaki detalj gleda i mjeri tehnološka moć. Alfa 166 je isto kasnila oko 2 sekunde. Nije brate isto kad ti u gradskoj klasi kasniš dvije sekunde i kada je to slučaj u višoj srednjoj. Je li ga to čini lošim? Ne čini, ali ga automatski otpisuje iz reda najboljih igrača. Veliki motori su u takvoj klasi pod moranjem, oni su statusni simbol, čine najveći udio u prodaji i dokaz su koliko si napredan. Čak je i Renault u Vel Satisu ima 3.0 dCi, jer su pokušavali ozbiljnije parirat u toj klasi. Jednostavno ako ga nemaš ti si niža liga i tu se sva priča završava. Ali dok Fiat nije mogao konkurisat sa 3.0 ovi su ostali imali odgovor za 2.4 JTD, pa tako npr. imaš A6 2.7 TDI koji je ustvari pravi konkurent 2.4 JTD-u, a ne 3.0, on je viši svijet za njega. U krajnjem slučaju nije problem kubikaža, ti ako možeš bujrum razvij iz 1.0 ko onaj iz 3.0, ali upravo ta nemogućnost da imaju motor jednake snage kao konkurencija, konstantno ih je činila inferiornom.
Pa onda kad konačno dođu do magične granice od 200KS koju je konkurencija mnogo ranije prešla, i predstave najnapredniji 2.4 JTD od 200KS, već tada na tržištu imaš npr. BMW 535d koji razvija 272, odnosno 286KS. Pa danas kad konačno među zadnjim naprave 3.0 koji ima 236 KS, što je sasvim fino, ali ništa posebno, Audi i BMW već imaju iste motore od preko 300KS (npr. Audi ima 3.0 TDi od 313KS) Znači konstantno su 1-2 koraka iza.
Onda ti kažeš da nisam uspio dokazat kako JTD ne valja. Ja to i ne pokušavam reći, jer bi to bila glupost za tvrdit, volio bi da mi nađeš gdje sam ja to rekao. Ne, ja kažem da nisu najbolji, a razloge sam naveo u tri posta. Jel ih svi ti razlozi koje sam rekao čine lošim motorima? Ne čine, ali ih zato spriječavaju da uđu u prvu ligu sa najboljima. Ali si i ti ostao nedorečen, nisi rekao na koju konkurenciju misliš, pa sam ja tu odmah pomislio na sve proizvođače. Ako si mislio na ove, nazovimo ih "obične proizvođače", onda je sve ok
Pa onda kad konačno dođu do magične granice od 200KS koju je konkurencija mnogo ranije prešla, i predstave najnapredniji 2.4 JTD od 200KS, već tada na tržištu imaš npr. BMW 535d koji razvija 272, odnosno 286KS. Pa danas kad konačno među zadnjim naprave 3.0 koji ima 236 KS, što je sasvim fino, ali ništa posebno, Audi i BMW već imaju iste motore od preko 300KS (npr. Audi ima 3.0 TDi od 313KS) Znači konstantno su 1-2 koraka iza.
Onda ti kažeš da nisam uspio dokazat kako JTD ne valja. Ja to i ne pokušavam reći, jer bi to bila glupost za tvrdit, volio bi da mi nađeš gdje sam ja to rekao. Ne, ja kažem da nisu najbolji, a razloge sam naveo u tri posta. Jel ih svi ti razlozi koje sam rekao čine lošim motorima? Ne čine, ali ih zato spriječavaju da uđu u prvu ligu sa najboljima. Ali si i ti ostao nedorečen, nisi rekao na koju konkurenciju misliš, pa sam ja tu odmah pomislio na sve proizvođače. Ako si mislio na ove, nazovimo ih "obične proizvođače", onda je sve ok
- johntra
#2054 Re: FIAT KONZUMENTI
zašto razvijati jači motor, kad se odmah na početku znalo da 166 neće imati svog nasljednika, niti će Thesis imati svog nasljednika..za koga ih razvijati, za havu? gdje je tu računica isplativosti? znali su da je teško održavati veće automobile u životu, jer im to nije isplativo, jer u posljednje vrijeme veliki mediteranci (bilo da su iz ITA ili FRA) nisu na cijeni, niti su popularni...zato je 2,4 perfektno odigrao svoju ulogu, jer se radi o jednom od najboljih i najpouzdanijih dizelskih motora, koji je nadživio mnoge motore te klase, a evo izgleda da će još živjeti..jeftine preinake su ga dovele tu gdje jeste i sasvim je dobro obavljao svoju ulogu...kažeš Renault je imao 3.0 dizel...nije ga on imao, nego ga je uzeo od Nissana, ne bi ga ni oni napravili tada, nego su ga stavili da mogu kao parirati švabama..a vidimo danas kako je Vel Satis parirao velikima...
što se tiče razvoja motora, je li to ti zaista misliš da FIAT nije imao snage, znanja i para da napravi trolitarski dizelaš sa više od 200 KS? ima nešto što se zove FPT jedinica u tom FIAT-u, koja odavno pravi jake dizele, što za auta, kombije, za kamione i brodove...znanja ima, para je sredinom prošle decenije bilo više nego sada, ali nije postojao model u koji bi se tako nešto ugradilo, čak ni za Maserati dizel tada nije dolazio u igru nikako...sad polako dolaze, a vrijeme će pokazati koliko će to biti dobro i isplativo...
što se tiče motora njemačkih konkurenata koje si nabrojao, sve su to biturbo motori, tako da nisu konkurencija standardnim trolitarskim šestacima, niti su toliko popularni u prodaji, jer je danas, gle čuda, kriza, pa se i guzonje gledaju uklopiti u nešto što manje troši i što je jeftinije za registrovat...zato danas u ponudi VW-a i nemaš famozni V12 dizel i slične trice...
i na početku si rekao da je JTD izgubio svoju slavu..šta je to nego indirektno pišanje po nečemu što je i danas dobro, i to jako dobro...
što se tiče razvoja motora, je li to ti zaista misliš da FIAT nije imao snage, znanja i para da napravi trolitarski dizelaš sa više od 200 KS? ima nešto što se zove FPT jedinica u tom FIAT-u, koja odavno pravi jake dizele, što za auta, kombije, za kamione i brodove...znanja ima, para je sredinom prošle decenije bilo više nego sada, ali nije postojao model u koji bi se tako nešto ugradilo, čak ni za Maserati dizel tada nije dolazio u igru nikako...sad polako dolaze, a vrijeme će pokazati koliko će to biti dobro i isplativo...
što se tiče motora njemačkih konkurenata koje si nabrojao, sve su to biturbo motori, tako da nisu konkurencija standardnim trolitarskim šestacima, niti su toliko popularni u prodaji, jer je danas, gle čuda, kriza, pa se i guzonje gledaju uklopiti u nešto što manje troši i što je jeftinije za registrovat...zato danas u ponudi VW-a i nemaš famozni V12 dizel i slične trice...
i na početku si rekao da je JTD izgubio svoju slavu..šta je to nego indirektno pišanje po nečemu što je i danas dobro, i to jako dobro...
-
530i
#2055 Re: FIAT KONZUMENTI
Fiat kao korporacija je ipak usko vezana isključivo za automobile i automobilizam. A za opasku o limuzinama, dovoljno je samo reći Maserati - sad što drugi vole i voze npr. audije sa TDI motorima, a ne vrhunsku limuzinu sa Ferrarijevim motorom...to je naprosto njihov problem.
-
goran16v
#2056 Re: FIAT KONZUMENTI
Tacno , ali opaska za limuzine ne mjenja stvar da bez velikog luksuznog auta nema premium brenda, tako da ni Maserati ne moze biti pokrice za AR ili Fiat isto kao sto ni Audi ne moze biti pokrice za VW, Skodu ili Seat.530i wrote:Fiat kao korporacija je ipak usko vezana isključivo za automobile i automobilizam. A za opasku o limuzinama, dovoljno je samo reći Maserati - sad što drugi vole i voze npr. audije sa TDI motorima, a ne vrhunsku limuzinu sa Ferrarijevim motorom...to je naprosto njihov problem.
-
preludezalude
#2057 Re: FIAT KONZUMENTI
Nismo se razumjeli. Kad sam rekao da je jtd davna prica, mislio sam na prvu generaciju jtd motora. Postoji i sada jtd motor samo sto ima dodatak Mutijet. I to su jos uvijek odlicni motori. Ni meni nije jasno zasto nisu imali i jos jedan jaci dizelski agregat. Moram malo da ti kontriram ovo crveno. Nisu sva tri svapska konkurenta imala 3.0 motore. Audi je 3.0 motor uveo mislim tek 2005. godine, a do tada je imao 2.5 koji se pokazao kao jako los motor. Alfa je 2.4 motor uvela 1998. godine i nije bilo nikakve potrebe za uvodjenjem 3.0 motora jer se 2.4 motor pokazao kao odlican. Snaga se jeste mijenjala tokom godina. Istina je da je Alfa stvarno imala i ima strasno slab izbor modela i slabu paletu motora. Ali je imala ipak dva dragulja sto se tice motora, a to su 2,4 jtd i 3.2 benz.Lolobrigida wrote:preludezalude wrote:JTD motori su odlicni motori. Medjutim nemoj zaboraviti da je jtd davna prica. Sad su dvije generacije noviji motori.
Pa to je upravo ono što ja pričam, slavna vremena JTD-a spadaju u davnu priču. @Johntra sve je to ok, samo što si ti totalno fulio moj post sa tom pričom. Ja ti govorim o današnjem vremenu, a ti izbiflao referat historije stare 10 godina. Thesisi, 166, 2.4 JTD...sve su to davno izumrli organi. I za 166 nisu mogli obezbjedit 3.0 motor, i dok su sva tri švapska konkurenta imala 3.0 dizele (koji su glavni motori u toj klasi), 166 se kotrljo sa maksimalno 2.4 dizelom i 185KS. Tako da ni tada (a o danas da ne pričamo) ništa se nije nudilo što konkurencija nije imala. Jesu bili odlični, možda se i jesu među najbolje ubrajali, ali sve je to nekad bilo, kada su se nudile široke plate motora i modela. Toliko o historiji, jer ja pričam o modernom vremenu, gdje se danas pogotovo ne mogu ni počemu ubrajat u vrh. Poenta mog teksta je da ono što danas rade Audi i BMW predstavlja vrhunac dizelske tehnologije, takav raspon motora i takvu tehnologiju danas niko ne može da prati. Ne mora se motor od 500KS nikako ni prodati, to je baš kao i M, RS, AMG modeli stvoreno za podizanje imidža i pokazivanje mišića. kada se vidi kakve tehnologije na njima predstavljaju, koliko motora imaju, kakav je odnos snage i potrošnje sve je jasno. Besmisleno se raspravljat o ovome, jer je ipak svakom realnom čovjeku danas u 2013.-oj godini blesavo i smiješno poredit JTD sa konkurencijom, osim vjerovatno onih najvaternijih fanova. Jednostavno su danas druga liga, i to su činjenice koje se nemaju čime pobiti, tako da svaka daljnja rasprava samo opet vodi u historiju. A puno se skrenulo sa teme ovom pričom...
P.S. samo me onako čisto informativno interesuje koji je to bio bi-turbo JTD? Ja nisam čuo za takav, znam da je prije 4-5 godina GM napravio biturbo koji se u Opele ugrađivao.
Najjaci 2.4 je 210ks.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2058 Re: FIAT KONZUMENTI
Iz tvoje price bi covjek zakljucio kako FIAT ne zna da napravi dizel motorLolobrigida wrote:Pa normalno da jest nedostatak kada u višoj srednjoj klasi koja je za svakog premium proizvođača mjerilo za tehnološku snagu, ugled i uspjeh nisu u stanju napraviti 3.0 mašinu i kada ti tvoj predstavnik konstantno kasni za konkurencijom 50+KS što je za tu klasu katastrofa i automatski te otpisuje sa liste ozbiljnih kandidata. Ako je tako 2.4 bio blizu, zašto onda nisu razvili 3.0 da ih skroz potuku u klasi gdje je to tako važno? Jok, 2.4 im je bio plafon razvoja pa su onda kroz godine stalno pokušavali iz njega iscijediti što veću snagu, ne bi li (bezuspješno) pokušali smanjiti jaz u snazi. Treba znati da 2.4 nije od početka imao 200+ KS, nego kad je Thesis predstavljen imao je 150, pa je kasnije nadograđivan da se smanji razlika, ali je u isto vrijeme i 3.0 dizelima rasla snaga pa kad je Thesis imao 185, ovi su imali po 230. Thesis je sa 2.4 od 175KS imao ubrzanje od 0-100 za 9.8 sekundi, dok je A6 sa sa 225KS ubrzavao za 7.1 sekundu. Skoro 3 sekunde razlike je OGROMNA ko kuća razlika u takvoj klasi gdje se svaki detalj gleda i mjeri tehnološka moć. Alfa 166 je isto kasnila oko 2 sekunde. Nije brate isto kad ti u gradskoj klasi kasniš dvije sekunde i kada je to slučaj u višoj srednjoj. Je li ga to čini lošim? Ne čini, ali ga automatski otpisuje iz reda najboljih igrača. Veliki motori su u takvoj klasi pod moranjem, oni su statusni simbol, čine najveći udio u prodaji i dokaz su koliko si napredan. Čak je i Renault u Vel Satisu ima 3.0 dCi, jer su pokušavali ozbiljnije parirat u toj klasi. Jednostavno ako ga nemaš ti si niža liga i tu se sva priča završava. Ali dok Fiat nije mogao konkurisat sa 3.0 ovi su ostali imali odgovor za 2.4 JTD, pa tako npr. imaš A6 2.7 TDI koji je ustvari pravi konkurent 2.4 JTD-u, a ne 3.0, on je viši svijet za njega. U krajnjem slučaju nije problem kubikaža, ti ako možeš bujrum razvij iz 1.0 ko onaj iz 3.0, ali upravo ta nemogućnost da imaju motor jednake snage kao konkurencija, konstantno ih je činila inferiornom.
A ljudi su prvi izbacili TDI motor,prvi su izbacili common-rail dizelasa u autu.
I stalno govoris kako su inferiorni snagom i sl. Uzmi bilo koji dizel motor bilo kojeg proizvođaca sa slicnom kubikazom kao kod FIAT-a pa da vidimo koliko su inferiorni.
npr Audijev 3.0 TDI ima 245 KS i 500 nm.
Fiatov ima 240 KS i 550 nm.
BMW ima 258 KS i 540 nm.
I pazi,ovo je prvi FIAT-ov V6 diesel,u odnosu na BMW i Audi koji ga vec 10 godina razvijaju i usavrsavaju,i odmah je tu u par deka sa njima.
P.S. Nemoj se pokusati vaditi biturbo inacicama istog motora,koji kod BMW i Audija razvija 313 KS i ima 650 nm,kad je FIAT razvio slican motor za Maserati sa 300 KS i 700 NM.
-
Lolobrigida
#2059 Re: FIAT KONZUMENTI
Daj ba Johntra odakle ti crpiš inspiraciju za ovakve biserejohntra wrote:zašto razvijati jači motor, kad se odmah na početku znalo da 166 neće imati svog nasljednika, niti će Thesis imati svog nasljednika..za koga ih razvijati, za havu? gdje je tu računica isplativosti? znali su da je teško održavati veće automobile u životu, jer im to nije isplativo, jer u posljednje vrijeme veliki mediteranci (bilo da su iz ITA ili FRA) nisu na cijeni, niti su popularni...zato je 2,4 perfektno odigrao svoju ulogu, jer se radi o jednom od najboljih i najpouzdanijih dizelskih motora, koji je nadživio mnoge motore te klase, a evo izgleda da će još živjeti..jeftine preinake su ga dovele tu gdje jeste i sasvim je dobro obavljao svoju ulogu...kažeš Renault je imao 3.0 dizel...nije ga on imao, nego ga je uzeo od Nissana, ne bi ga ni oni napravili tada, nego su ga stavili da mogu kao parirati švabama..a vidimo danas kako je Vel Satis parirao velikima...
I puno šaraš između prošlosti i sadašnjosti. Ja sam spomeuo da danas dizeli iz fiata nisu najbolji i da su druga liga iz razloga koje sam ranije naveo, pa si ti onda svrnuo na historiju, iako nije imalo veze sa mojim postom, a sad činjenicu što Fiat unazad 10-15godina nije imao jačeg dizelaša pravdaš time što danas u 2013. godini neke guzonje se zbog krize boje kupovat V6 dizele. To je niđi veze. A i netačno, i danas su 3.0 dizeli i glavni i mjerilo te klase.
Ja ne kažem da 2.4JTD ne valja i da nije obavljao posao za svoju klasu, ali samo za svoju klasu, jer 3.0 motorima nije mogao ni po čemu prismrdit nit su 3.0 motori konkurencija 2.4 JTD-u. Zašto? Pa zato što je sva konkurencija imala motore u klasi 2.4 JTD-a. Audi je imao 2.7 TDI. BMW 525d, a Mercedes W211 2.7 petocilindraša. I ti su motori konkurencija tom Fiatovom. Odnosno "fiatovskim" riječnikom rečeno, konkurencija je imala svoje 2.4 JTD motore, ali je imala i 3.0 JTD, dok Fiat nije imao. I zato tu fiat nije izmislio nikakvu toplu vodu, imali su samo još jedan motor u toj klasi. Možda je bio i najbolji, možda mu je bila prednost što je imao cilindar manje u odnosu na Audi i BMW, a možda nije, ali tu se njegov doseg završava.
Nisam ja ni rekao da JTD odnosno Multijet motori ne valjaju, ja kažem da nisu najbolji i "bez premca" ako se gleda sva konkurencija. Ja smatram da ono što danas rade Audi i BMW prije svega, predstavlja vrhunac dizelske tehnologije, razloge sam objasnio u prva dva-tri posta, a onda je priča skrenula na neki deseti pravac i pretvorila se u neko historijsko naprđivanje, koje nema veze sa onim što sam ja rekao. Samo da na kraju ispravim ovo za Audijeve dizele. Ne znam kad se tačno 3.0 TDi pojavio, ali znam da su se od početka proizvodnje prošlog A6 (2004-2010) u njega ugrađivali 2.0, 2.7 i 3.0 TDI, znači 2.5TDI nije se nikako ugrađivao u prošlu generaciju. Ja mislim da je njegova proizvodnja prestala uporedo sa prestankom proizvodnje pretprošle generacije A6. Igrom slučaja imam jedan naš časopis iz 2004. godine sa recenzijom (tada) novog A6, pa ako ne vjeruješ mogu uslikati tabelu gdje su motori navedeni.preludezalude wrote:Nismo se razumjeli. Kad sam rekao da je jtd davna prica, mislio sam na prvu generaciju jtd motora. Postoji i sada jtd motor samo sto ima dodatak Mutijet. I to su jos uvijek odlicni motori. Ni meni nije jasno zasto nisu imali i jos jedan jaci dizelski agregat. Moram malo da ti kontriram ovo crveno. Nisu sva tri svapska konkurenta imala 3.0 motore. Audi je 3.0 motor uveo mislim tek 2005. godine, a do tada je imao 2.5 koji se pokazao kao jako los motor. Alfa je 2.4 motor uvela 1998. godine i nije bilo nikakve potrebe za uvodjenjem 3.0 motora jer se 2.4 motor pokazao kao odlican. Snaga se jeste mijenjala tokom godina. Istina je da je Alfa stvarno imala i ima strasno slab izbor modela i slabu paletu motora. Ali je imala ipak dva dragulja sto se tice motora, a to su 2,4 jtd i 3.2 benz.Lolobrigida wrote:preludezalude wrote:JTD motori su odlicni motori. Medjutim nemoj zaboraviti da je jtd davna prica. Sad su dvije generacije noviji motori.
Najjaci 2.4 je 210ks.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2060 Re: FIAT KONZUMENTI
Fiat najgore prosao u krizi,a ljudi kupili cijelu Chrysler grupu
i posluje u kakvom takvom plusu,dok su ostali spomenuti,tu ne mislim na njemce,u dubokim minusima,zatvaraju fabrike i mole drzavu da im pomogne (Renault,PSA,)
-
preludezalude
#2061 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa i ja sam ti rekao da je 3.0 uveden MISLIM 2005. godine. Znaci nisam bio siguran, eto pogrijesio sam za jednu godinu. Ali jedna manje vise bitna stavka je da je dotadasnji 2.5 bio jako los motor. Da je bio dobar, ko zna sta bi bilo. Sto se tice motora bez premca u ovog ili onog proizvodjaca, ne slazem se s tobom u potpunosti. Ima istine ali ne bas cjelokupne istine. Ali to je moje misljenje, ti drugacije mislis i to je ok.
Sto se tice zasto nisu napravili 3.0 motor... Vjerovatno su skontali da im to ne treba. Napraviti 3.0 ili veci motor, mislim da nije uopste problem, ako imas trenutno zdravo razvijen motor..
Sto se tice zasto nisu napravili 3.0 motor... Vjerovatno su skontali da im to ne treba. Napraviti 3.0 ili veci motor, mislim da nije uopste problem, ako imas trenutno zdravo razvijen motor..
- ElRe
#2062 Re: FIAT KONZUMENTI
Po cemu je 1.3 Multijrt druga liga u odnosu na 1.2 TDI ili 1.4 HDi?
1.6 Multijet u odnosu na 1.6 TDI, 1.6 dCi?
2.0 Multijet u odnosu na 2.0 TDI, 2.0 HDI, 200 CDI...
Common-rail 3. generacije, piezo dizne 1.9 Multijet twin-turbo
1.6 Multijet u odnosu na 1.6 TDI, 1.6 dCi?
2.0 Multijet u odnosu na 2.0 TDI, 2.0 HDI, 200 CDI...
Common-rail 3. generacije, piezo dizne 1.9 Multijet twin-turbo
- johntra
#2063 Re: FIAT KONZUMENTI
ma pustite ga, vidite da lupa, pa nema pojma...ja još čekam da mi objasni po čemu je to JTD druga liga, osim u poređenju sa biturbo motorima sa velikom kubikažom...HDI, TDI, TDci dizelaši su svi imali SERIJSKIH problema sa turbinom, diznama i ostalim, samo JTD nikada nije patio od toga...kako se brzo zaboravlja priča o 2,5 TDI motoru, koji je najveće smeće koje je ikad bilo ispod haube Audija, ali nejse...
a sad smislen odgovor...druže Lolo, neko ti je gore već napisao da Audi nudi V6 dizel od 2004. godine, 166 predstavljena 1998. godine, znači već šest godina na tržištu, FL već urađen, auto gotova stvar i šta je tu problem? Thesis već dvije godine na tržištu, u planovima razvoja, jer je i nastao na platformi Maseratija, nikada nije bio predviđen trolitarski dizelaš, zašto praviti trolitraša, kad bi to koštalo, a nikad se ne bi isplatilo...ljudi fino stavili 2,4 i 170 KS dizela je sasvim bilo dovoljno da se nosi sa sličnim motorima, ali da opet puno ne zaostaje za većim...normalno je da nepostojanje istog minus, ali što bi sebi skakali u grkljan?
vraćam se u istoriju da bi ti malo bolje neke stvari objasnio, jer ti to ne kontaš očigledno...FIAT je nakon 2003. i razlaza sa GM-om imao lovu, koju je pametnije upotrijebio time što je napravio GP i sa njegovom prodajom se izvukao iz krize...pare su počele dolaziti, vadilo se iz krize, ali je tada džemperaš Marchionne skontao da će kriza ponovo doći...2005. dolazi GP, obara sve rekorde, donosi profit, ali gle čuda 166 na izdisaju, Thesis već tri godine na tržištu, prodaja velkih talijana ne ide, napisao već zašto je to tako...i šta sad, hajmo praviti velike motore i aute više klase, nigdje veze...zato i sve jeste ostalo na papiru i u formi koncepta, a vidjet ćemo hoće li i sada biti išta od toga...
što se tiče 159 i ubacivanja trolitarskog motora u takvo auto, to je za mene samo suludo, jer su auta sa takvim motorima preskupa, a ne nude iste performanse i uživanje u vožnji kao benzinski motori slične zapremne...šta bi ti prije uzeo 330d ili 335i, jer su tu negdje sa cijenama?
da, jedino danas BMW pravi dizele koji su dobri za više klase, mada ne bi otpisao ni Mercedes, a Audi ne pravi ništa, jer to za njega radi VW i tu je velika caka...na kraju, dokazano ti više puta da je FIAT mogao napraviti takav motor i ranije, a ne samo sada, tako da...
a sad smislen odgovor...druže Lolo, neko ti je gore već napisao da Audi nudi V6 dizel od 2004. godine, 166 predstavljena 1998. godine, znači već šest godina na tržištu, FL već urađen, auto gotova stvar i šta je tu problem? Thesis već dvije godine na tržištu, u planovima razvoja, jer je i nastao na platformi Maseratija, nikada nije bio predviđen trolitarski dizelaš, zašto praviti trolitraša, kad bi to koštalo, a nikad se ne bi isplatilo...ljudi fino stavili 2,4 i 170 KS dizela je sasvim bilo dovoljno da se nosi sa sličnim motorima, ali da opet puno ne zaostaje za većim...normalno je da nepostojanje istog minus, ali što bi sebi skakali u grkljan?
vraćam se u istoriju da bi ti malo bolje neke stvari objasnio, jer ti to ne kontaš očigledno...FIAT je nakon 2003. i razlaza sa GM-om imao lovu, koju je pametnije upotrijebio time što je napravio GP i sa njegovom prodajom se izvukao iz krize...pare su počele dolaziti, vadilo se iz krize, ali je tada džemperaš Marchionne skontao da će kriza ponovo doći...2005. dolazi GP, obara sve rekorde, donosi profit, ali gle čuda 166 na izdisaju, Thesis već tri godine na tržištu, prodaja velkih talijana ne ide, napisao već zašto je to tako...i šta sad, hajmo praviti velike motore i aute više klase, nigdje veze...zato i sve jeste ostalo na papiru i u formi koncepta, a vidjet ćemo hoće li i sada biti išta od toga...
što se tiče 159 i ubacivanja trolitarskog motora u takvo auto, to je za mene samo suludo, jer su auta sa takvim motorima preskupa, a ne nude iste performanse i uživanje u vožnji kao benzinski motori slične zapremne...šta bi ti prije uzeo 330d ili 335i, jer su tu negdje sa cijenama?
da, jedino danas BMW pravi dizele koji su dobri za više klase, mada ne bi otpisao ni Mercedes, a Audi ne pravi ništa, jer to za njega radi VW i tu je velika caka...na kraju, dokazano ti više puta da je FIAT mogao napraviti takav motor i ranije, a ne samo sada, tako da...
- ElRe
#2064 Re: FIAT KONZUMENTI
Fiat ima sansu da sa Chryslerom, Dodgeom i Jeepom napravi fin posao. Chryslr ima dobar imidz u Americi, Dodge je jak medju pick upovima, velikim SUVovima, Jeep je vec globalni igrac. Nadam se da je novi Cheeroke samo mali eksperiment.
Fiat se dobro prodaje u Juznoj Americi, Brazilu odlicno gdje su br 1. Kina bi morala da bude bolja ali imaju samo 1 model.
Problem je Evropa gdje se koliko toliko prodaju samo Panda i 500L. Standardni 500 je vec u godinama, Bravo je ispratio 2 generacije Golfa i docekao trecu sto dovoljno govori, Punto protiv novih modela nema sta da trazi. Do 2015. Fiat ce gomilati samo gubitke u Evropi i bojim se da za povratak ne bude kasno. Lancia je izgubljena a i AR je na istom putu.
Fiat se dobro prodaje u Juznoj Americi, Brazilu odlicno gdje su br 1. Kina bi morala da bude bolja ali imaju samo 1 model.
Problem je Evropa gdje se koliko toliko prodaju samo Panda i 500L. Standardni 500 je vec u godinama, Bravo je ispratio 2 generacije Golfa i docekao trecu sto dovoljno govori, Punto protiv novih modela nema sta da trazi. Do 2015. Fiat ce gomilati samo gubitke u Evropi i bojim se da za povratak ne bude kasno. Lancia je izgubljena a i AR je na istom putu.
-
goran16v
#2065 Re: FIAT KONZUMENTI
NHF ali ako je dizajn novog Cherokeea Fiatovo maslo nece ni Chrysler dugo.
- johntra
#2066 Re: FIAT KONZUMENTI
vala, ako je Nissan Džukac osvojio svijet, može i novi Cherokee proći...
-
goran16v
#2067 Re: FIAT KONZUMENTI
Teko vala...johntra wrote:vala, ako je Nissan Džukac osvojio svijet, može i novi Cherokee proći...
- sargon
#2068 Re: FIAT KONZUMENTI
Zna li ko gdje se mogu kupiti dobri amortizeri u Sarajevu za Fiat Bravo?
-
SHOCK
#2069 Re: FIAT KONZUMENTI
Pozdrav. Imam i ja pitanje za ove iskusnije fiatiste.
Došlo vrijeme da promjenim (jednu sam iščupao skroz) one ispucale i dotrajale kvake na vratima, u pitanju je fiat bravo 1,2 16v 2000. god. Ima li neko iskustvo sa mjenjanjem istih, gdje da tražim i kome da mjenja. Gledao sam neke tutorijale, ne čini mi se baš kao posao meni za garaže.
@ sargon
Ja sam prednje amortizere (doduše poodavno) mjenjao u Djeem transu u Drinskoj ulici, nisam siguran za cijenu, zadnje nisam ni mjenao.
@ sargon
Ja sam prednje amortizere (doduše poodavno) mjenjao u Djeem transu u Drinskoj ulici, nisam siguran za cijenu, zadnje nisam ni mjenao.
- johntra
#2070 Re: FIAT KONZUMENTI
nije to neki veliki problem, skineš šteke i samo staviš nove gumene obloge...mislim da ti tutoriali upravo objašnjavaju kako nećeš napraviti grešku...
-
Gray
#2071 Re: FIAT KONZUMENTI
Pozdrav svima.
Razmišljam u zadnje vrijeme o kupovini novog (polovnog) auta i jedan od kandidata mi je fiat bravo. Razmišljao sam o 1.9 dizelu mjt sa 120 ks, negdje 2007 godište, do nekih 150.000, mislim da se može naći u Italiji do 5-6 hiljada eura.
Ima li neko taj model, zanima me koliko je kvalitetan, koji su mu najčešći problemi, da li bi se to isplatilo ili je fiat loš za polovnjaka kupovati?
Razmišljam u zadnje vrijeme o kupovini novog (polovnog) auta i jedan od kandidata mi je fiat bravo. Razmišljao sam o 1.9 dizelu mjt sa 120 ks, negdje 2007 godište, do nekih 150.000, mislim da se može naći u Italiji do 5-6 hiljada eura.
Ima li neko taj model, zanima me koliko je kvalitetan, koji su mu najčešći problemi, da li bi se to isplatilo ili je fiat loš za polovnjaka kupovati?
-
SHOCK
#2072 Re: FIAT KONZUMENTI
Gdje se mogu kupiti? Nekad davno mi je neko preporučivao velas, ali koliko znam ne radi sad. Pitao sam usput u motorexu, rekli mi javiti mogu li nabaviti i ništajohntra wrote:nije to neki veliki problem, skineš šteke i samo staviš nove gumene obloge...mislim da ti tutoriali upravo objašnjavaju kako nećeš napraviti grešku...
- johntra
#2073 Re: FIAT KONZUMENTI
To ti ne bih znao reći, zovi opet te u Motorexu, a ako nemaju, ebay ti je najbolja opcija za kupovinu toga, čak možeš tako i jeftinije proći..
- johntra
#2074 Re: FIAT KONZUMENTI
dobar auto, nije imao nekih većih problema, ali ja bi se prije za opciju kupovine odlučio za Njemačku ili neku drugu zemlju, talijani su jako skloni lažiranju kilometraže...Gray wrote:Pozdrav svima.
-
Gray
#2075 Re: FIAT KONZUMENTI
johntra wrote:dobar auto, nije imao nekih većih problema, ali ja bi se prije za opciju kupovine odlučio za Njemačku ili neku drugu zemlju, talijani su jako skloni lažiranju kilometraže...Gray wrote:Pozdrav svima.
Da, i meni je Njemačka sigurnija, ali je u Italiji puno veći izbor i ponuda a time i niže cijene pa sam zato razmišljao o Italiji