ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#2051 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Otac je dobio prekrsajni nalog od 50 KM. Da li je kakvu kaznu dobila druga strana ne znam. Od sudskog odlucivanja nema nista jer bi se to razvuklo ko zna koliko a za to nemamo vremena.
Nezgoda se dogodila zbog lose preglednosti uzrokovane parkiranim automobilima u samoj raskrsnici te kako rece @IcedFlame jer je vozilo B htjelo da prodje pod svaku cijenu.
tempuser

#2052 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Optimist wrote:Otac je dobio prekrsajni nalog od 50 KM. Da li je kakvu kaznu dobila druga strana ne znam. Od sudskog odlucivanja nema nista jer bi se to razvuklo ko zna koliko a za to nemamo vremena.
Nezgoda se dogodila zbog lose preglednosti uzrokovane parkiranim automobilima u samoj raskrsnici te kako rece @IcedFlame jer je vozilo B htjelo da prodje pod svaku cijenu.
Razumijem situaciju, ali koji je konkretan prekrsaj vozilo B napravilo da ga se kazni?
Tih 20% krivice koje je napravio @IcedFlame predpostavljam da se odnosi na naplatu osiguranja, a ne na novcanu kaznu?
Optimist

#2053 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Neoprezno se kretalo kroz raskrsnicu, htio da prodje pod svaku cijenu? Obzirom na parkirane automobile, mogao je pretpostaviti da se moze dogoditi nesto slicno te u skladu s tim poduzeti mjere opreza.
tempuser

#2054 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Optimist wrote:Neoprezno se kretalo kroz raskrsnicu, htio da prodje pod svaku cijenu? Obzirom na parkirane automobile, mogao je pretpostaviti da se moze dogoditi nesto slicno te u skladu s tim poduzeti mjere opreza.
Kako to zakonski definisati i upakovati, moras naci neki clan? S druge strane o parkiranim automobilma i smanjenoj vidjljivosti + prednost + stop znak je duzan bio voditi racuna i tvoj otac.
Optimist

#2055 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Tim putem prolazi svako jutro i odlicno zna kako stvari stoje i sta se moze desiti. Otac je poduzeo sve korake koji su bili do njega u doticnoj situaciji. Ovo je bilo samo pitanje momenta kad ce se dogoditi.
tempuser

#2056 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Ja te i dalje pitam, kako sve to sto pises zakonski definisati? Nekako previse naivno i djecije postavljas stvari! Kako pred zakonom moze biti razlike izmedju nekog ko tom ulicom prodje svaki dan i nekog ko prodje 2 x godinje? Da ti jos jednom ponovim, jednake obaveze po pitanju predvidjanja su imali oba osim sto je tvoj otac imao STOP i to pravo drasticnu razliku.
condy

#2057 Re: ZOBS

Post by condy »

azdralovic wrote:
da svjedocio sam par puta o ovome, bez obzira koliko se on brzo kretao i slicno, ti si kriv za udes... ako bi se i vjestacila brzina opet on dobije kaznu za brzu voznju a ne krivicu za udes...
slicna stvar je i kad neko parkira na sred ceste i vi skrivite udes zbog toga... na vama je krivica za udes a njemu ide kazna za parkiranje...
Nije tako. Brzina kretanja vozila je uvijek bitan faktor kod saobraćajnih nezgoda jer brzina vozila utiče na mogućnosti bezbjednog zaustavljanja i time izbjegavanja nezgode. Uvijek je brzina vozila u uzročno-posljedičnoj vezi sa saobraćajnom nezgodom. Vještaci saobraćajne struke to otprilike ovako napišu : " Ograničenje brzine u naseljenom mjestu je 50 km/h. Vozilo A se kretalo brzinom od 88 km/h. Zaustavni put tog vozila pri brzini od 50 km/h je npr. 10 metara, a pri brzini od 88 km/h je npr. 25 metara, a nesreća se desila na udaljenosti od 20 metara od momenta kočenja vozača navedenog vozila, zbog čega proizilazi da je uzrok nesreće prebrza vožnja ".

btw. Poštivanje saobraćajnih znakova kao što je stop je bitno. Znak stop znači da moraš stati na raskrsnici i uvjeriti se da nema drugih vozila koje imaju prednost. Uvjeriti se možeš samo ako je raskrsnica pregledna. Ukoliko nije, iz nekih razloga preglednost dobra, tada vozač mora pažljivo ulaziti u raskrsnicu. Zbog toga je meni, veoma bitno utvrditi kako se kretao drugi vozač, odnosno dobro analizirati skicu lica mjesta. Odgovornost u krajnjem slučaju može biti obostrana.
Last edited by condy on 06/10/2015 10:17, edited 1 time in total.
azdralovic

#2058 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

condy wrote:
azdralovic wrote:
da svjedocio sam par puta o ovome, bez obzira koliko se on brzo kretao i slicno, ti si kriv za udes... ako bi se i vjestacila brzina opet on dobije kaznu za brzu voznju a ne krivicu za udes...
slicna stvar je i kad neko parkira na sred ceste i vi skrivite udes zbog toga... na vama je krivica za udes a njemu ide kazna za parkiranje...
Nije tako. Brzina kretanja vozila je uvijek bitan faktor kod saobraćajnih nezgoda jer brzina vozila utiče na mogućnosti bezbjednog zaustavljanja i time izbjegavanja nezgode. Uvijek je brzina vozila u uzročno-posljedičnoj vezi sa saobraćajnom nezgodom. Vještaci saobraćajne struke to otprilike ovako napišu : " Ograničenje brzine u naseljenom mjestu je 50 km/h. Vozilo A se kretalo brzinom od 88 km/h. Zaustavni put tog vozila pri brzini od 50 km/h je npr. 10 metara, a pri brzini od 88 km/h je npr. 25 metara, a nesreća se desila na udaljenosti od 20 metara od momenta kočenja vozača navedenog vozila, zbog čega proizilazi da je uzrok nesreće prebrza vožnja ".
kazem ti cemu sam ja svjedocio... vjerovatno da zavisi od okolnosti...
ono sto me jos zainteresovalo je onaj slucaj kad je lik u hrvatskoj vozio prebrzo i onda udario djevojku na pjesackom(njoj je bilo crveno a njemu zeleno) kasnije je pusten koliko se sjecam... potezalo se to dosta po vijestima jer je sin nekog tajkuna...
condy

#2059 Re: ZOBS

Post by condy »

azdralovic wrote:
condy wrote:
azdralovic wrote:
kazem ti cemu sam ja svjedocio... vjerovatno da zavisi od okolnosti...
ono sto me jos zainteresovalo je onaj slucaj kad je lik u hrvatskoj vozio prebrzo i onda udario djevojku na pjesackom(njoj je bilo crveno a njemu zeleno) kasnije je pusten koliko se sjecam... potezalo se to dosta po vijestima jer je sin nekog tajkuna...
Taj slučaj je interesantan. Kretanje pješaka po pješačkom kad je bilo crveno svjetlo za pješake je nepropisno kretanje pješaka. Da li je to moglo biti uzrok nesreće, to ne znam. U svakom slučaju pješak je učesnik u saobraćaju i može biti uzrok nesreći, iako vrlo rijetko.
nightvision

#2061 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Nova pravila u BiH: Veće kazne vozačima za prekršaje, ali i pješacima za slušanje muzike!

http://tip.ba/2015/11/06/nova-pravila-u ... je-muzike/
Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama koje priprema Ministarstvo prometa i veza BiH predviđaju smanjenje granice za količinu alkohola u krvi, zabranu nošenja slušalica u ušima pješacima prilikom kretanja prometnom ulicom, kao i korištenje audio i videouređaja koji ometaju ili odvraćaju pozornost vozača, a također će biti regulirano kretanje vozila u kružnom toku. Novina će biti i veće kazne za prometne prekršaje, prenosi Večernji list
Jedva cekam da vidim kako se drotovi poslije desetke s lukom u kajmaku ganjaju s tinejdzerima po ulici radi slusalica u usima. Ima cevapi na nos da im izadju. :lol:
newklear

#2062 Re: ZOBS

Post by newklear »

Na čiji račun ide uplata novčane kazne po prekršajnom nalogu? Država ili entitet?
Dzontra_Volta

#2063 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

U RS entitet, u FBiH na račun kantona.
kakavdanakneiskustvu

#2064 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

Dzontra_Volta wrote:U RS entitet, u FBiH na račun kantona.

tacno,plus brcko distrikt
newklear

#2065 Re: ZOBS

Post by newklear »

A kad se traži sudsko odlučivanje, na čiji račun tada ide kazna, je li isto? Po sudskom rješenju? Je li moguće da je tada na državni budžet?
Dzontra_Volta

#2066 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

newklear wrote:
A kad se traži sudsko odlučivanje, na čiji račun tada ide kazna, je li isto? Po sudskom rješenju? Je li moguće da je tada na državni budžet?
Ne vjerujem, trebalo bi da je uvijek prihod kantona. O saobraćajnom prekršaju odlučuje općinski sud na području čije nadležnosti se desio saobraćajni prekršaj.
kakavdanakneiskustvu

#2067 Re: ZOBS

Dzontra_Volta wrote:
newklear wrote:
Ne vjerujem, trebalo bi da je uvijek prihod kantona. O saobraćajnom prekršaju odlučuje općinski sud na području čije nadležnosti se desio saobraćajni prekršaj.

ne mora biti samo saobraćajni prekrsaj,za bilo koji prekrsaj nadlezan je općiomski sud
mayab

#2068 Re: ZOBS

Post by mayab »

A VIDI OVO :lol: :lol: :-) :-)
Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna
Melita (47) je prozor ostavila otvoren dva centimetra. Policajac je zaključio da nije osigurala auto. Melita se pita što je s kabrioletima i traktorima koji nemaju prozor?
Tri puta sam u nevjerici čitala kaznu. Što je s kabrioletima i traktorima koji čak nemaju prozore? Stvarno ne znam dokle to ide, govori nam Melita (47).

Zagrepčanka se u četvrtak sa suprugom dovezla ispred Arena Centra. Dok je ona obavljala kupovinu, suprug ju je čekao dvadesetak metara od njihova Volva.

- Vidio je da policajac prolazi pokraj auta, ali mu nije ni na kraj pameti bilo da će napisati kaznu jer nema za što - govori nam Melita.

No dočekala ih je kazna od 300 kuna.

- Vozač nije osigurao auto, to jest nije zatvorio prozor na vozačevim vratima - stoji u obavijesti o počinjenom prekršaju.

Melita nam kaže kako je ostavila prozor otvoren dva, tri centimetra kako bi automobilom cirkulirao zrak. Ovome se nije nadala.
- Apsolutno ću se žaliti. Platit ću kaznu tek kad budu provjeravali prozore na svim automobilima. Ovo je apsurdno. Bave se ovakvim glupostima, doista ne znam kako drugačije da to nazovem, dok ih čeka puno ozbiljnijih stvari - kaže Melita, koja je zgrožena unatoč tome što se uvjerila da u članku zakona, prema kojem je kažnjena, doista stoji odredba o zatvaranju prozora.

“Prije nego što napusti vozilo, vozač je dužan poduzeti sve mjere kojima se sprečava da vozilo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.)”, stoji u članku 88. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Valjda više od tog policajca želim ostaviti svoj automobil sigurnim - zaključuje Melita.

Izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova, kao i više policajaca, potvrđuju nam kako je unatrag nekoliko godina neslužbeni naputak, bez ikakvog pisanog traga, da policajci što više pišu novčane kazne kako bi se punio državni proračun.

- Stvarno je besmisleno da treniramo strogoću i držimo se zakona ko pijan plota na benignim prekršajima. Davno nam je rečeno da se u postaju nakon odrađene smjene ne smijemo vratiti bez pet, šest ispisanih kazni - kaže nam prometni policajac.

Image
kakavdanakneiskustvu

#2069 Re: ZOBS

mayab wrote:A VIDI OVO :lol: :lol: :-) :-)
Bizarna kazna: Niste zatvorili prozor, e to vam je 300 kuna
Melita (47) je prozor ostavila otvoren dva centimetra. Policajac je zaključio da nije osigurala auto. Melita se pita što je s kabrioletima i traktorima koji nemaju prozor?
Tri puta sam u nevjerici čitala kaznu. Što je s kabrioletima i traktorima koji čak nemaju prozore? Stvarno ne znam dokle to ide, govori nam Melita (47).

Zagrepčanka se u četvrtak sa suprugom dovezla ispred Arena Centra. Dok je ona obavljala kupovinu, suprug ju je čekao dvadesetak metara od njihova Volva.

- Vidio je da policajac prolazi pokraj auta, ali mu nije ni na kraj pameti bilo da će napisati kaznu jer nema za što - govori nam Melita.

No dočekala ih je kazna od 300 kuna.

- Vozač nije osigurao auto, to jest nije zatvorio prozor na vozačevim vratima - stoji u obavijesti o počinjenom prekršaju.

Melita nam kaže kako je ostavila prozor otvoren dva, tri centimetra kako bi automobilom cirkulirao zrak. Ovome se nije nadala.
- Apsolutno ću se žaliti. Platit ću kaznu tek kad budu provjeravali prozore na svim automobilima. Ovo je apsurdno. Bave se ovakvim glupostima, doista ne znam kako drugačije da to nazovem, dok ih čeka puno ozbiljnijih stvari - kaže Melita, koja je zgrožena unatoč tome što se uvjerila da u članku zakona, prema kojem je kažnjena, doista stoji odredba o zatvaranju prozora.

“Prije nego što napusti vozilo, vozač je dužan poduzeti sve mjere kojima se sprečava da vozilo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.)”, stoji u članku 88. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Valjda više od tog policajca želim ostaviti svoj automobil sigurnim - zaključuje Melita.

Izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova, kao i više policajaca, potvrđuju nam kako je unatrag nekoliko godina neslužbeni naputak, bez ikakvog pisanog traga, da policajci što više pišu novčane kazne kako bi se punio državni proračun.

- Stvarno je besmisleno da treniramo strogoću i držimo se zakona ko pijan plota na benignim prekršajima. Davno nam je rečeno da se u postaju nakon odrađene smjene ne smijemo vratiti bez pet, šest ispisanih kazni - kaže nam prometni policajac.

Image

vidio i nisam mogao vjerovati
Dzontra_Volta

#2070 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

31. SJEDNICA VLADE FEDERACIJE BiH:

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O POVJERAVANJU
JAVNIH OVLASTI AUTO-MOTO KLUBOVIMA U FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, odnosno BIHAMK-a i AMSuBiH-a (Auto-moto savez u Bosni i Hercegovini). Zakon uređuje temeljna pitanja koja se odnose na povjeravanje javnih ovlasti ovim auto-moto klubovima.

Od javnih ovlasti, povjeravaju se izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola vozačima koji imaju važeću vozačku dozvolu izdanu u BiH, te izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu koje je registrirano u BiH. Ovlasti se, također, odnose na poslove službe “Pomoć-informacije“, davanje izvješća o stanju na cestama i pružanje turing pomoći, uklanjanje s javnih cesta oštećenih i vozila u kvaru, provedbi preventivnih i edukativnih mjera s ciljem povećanja sigurnosti prometa, pripremi sudionika u cestovnom prometu, te obavljanju dodatne edukacije i obuke.

Nadležni federalni ministar će donijeti Pravilnik kojim će biti propisani uvjeti za obavljanje poslova javnih i drugih ovlasti u svrhu osiguranja potrebnih materijalnih sredstava i stručne osposobljenosti.

Radi osiguranja sredstava za rad auto-moto klubova, vlasnici motornih i priključnih vozila plaćaju naknadu prilikom njihove registracije. Na ime te naknade su vlasnici motornih i priključnih vozila registriranih u FBiH, u slučaju kvara ili prometne nezgode, obvezani pružiti besplatnu uslugu osposobljavanja ili prijevoza do najbližeg autoservisa tri puta godišnje.

Pitanja definirana danas utvrđenim Nacrtom zakonom nisu obuhvaćena niti jednim drugim zakonom, a propisi iz predratnog perioda nisu više primjenjivi. U Federaciji BiH se trenutno sredstva za službu “Pomoć-informacije” prikupljaju na račun JP Ceste Federacije BiH, a poslovi su povjereni BIHAMK-u i AMSuBiH-u. Razlog za donošenje Zakona je i usuglašavanje s odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, kojim je na jedinstven način, na razini Bosne i Hercegovine, uređeno vršenje javne ovlasti izdavanja međunarodne vozačke dozvole. Odabranim modelom postignuto je sveobuhvatno i kvalitetno pružanje usluga iz ovog domena sudionicima u cestovnom prometu u Federaciji BiH, prateći iskustva i praksu u susjednim državama i Europskoj uniji.
http://fbihvlada.gov.ba/bosanski/sjedni ... _saopcenje
Ne kontam!? Pa zar BIHAMK dosad nije radio sve ove stvari koje tek sad ovaj novi zakon predviđa? Na osnovu čega su nam do sada izdavali međunarodne vozačke, uklanjali vozila u kvaru, 3 puta godišnje pružali pomoć na cesti i sl.?
530i

#2071 Re: ZOBS

Post by 530i »

Jeste, ali plivali su u mutnom, lovili u sivoj zoni...
supercali

#2072 Re: ZOBS

Post by supercali »

Ne nego su se pridrzavali starog zakona iz vremena juge
Bakir1

#2073 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

samo su usaglasili sa onim sto pise u novom ZOBS-u pripremaju se uveliko :D
negredo

#2074 Re: ZOBS

Post by negredo »

pozdrav da priupitam, dobio sam prekrsaj zbog odbijanja da me legitimise sl. lice, tj. nisam im stao jer ih ustvari nisam ni vidio magla bila,noc itd. Naravno ja odbijem odgovornst i zatrazim sudsko odlucivanja misleci da cu nesto dokazati na fazon da je njihov propust, da nisu bili na vidljivom mjestu i tako to. Medjutim odmah po ulasku u sudnicu nailazim na pristrastnost sudije u smislu da.mi kaze prije sudjenja pa neka je noc i magla imao si farove i sl. I naravo odreze mi kaznu istu kao i u prekrsaju znaci 100 KM i 1 bod, plus 50 KM sudskih troskova. E mene sad zanima da li mogu platiti 50 posto od kazne, kao da sam dobio prvobitni nalog?
Dzontra_Volta

#2075 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Čuj samo 100 KM za to!? Znači kad si pijan ili drogiran, samo produzis kući i poslije laganini platiš pola kazne i dobar skroz.
Post Reply