BH vojna industrija i naoruzanje
-
cigosmercedesom
#2051 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pozdrav svima, mislim da ne bi smjelo da se dozvoli da BNT ode ali sudeci po tome sta se tamo desava nije im bas svijetla buducnost, prijatelj mi je u blizini i kaze da je atmosfera neugodna, a sto se tice amera bojim se da je istina malo drugacija, pravi razlozi njihovog prisustva leze u potrebi da se kontrolise sve sto je iole perspektivno kad su u pitanju kapaciteti u proizvodnji oruzja, pogotovo u nestabilnim mjestima poput nas, tako da pomisao da bi neko u BiH bio u mogucnosti da stanca neko oruzje mozda i ispod zita njima nije bas super. ako im je u interesu zaista razvoj namjenske ind u bih zasto se onda upadalo u BNT prije desetak godina da se oduzmu naki alati kljucni za izradu nekih orudja. nadat je se makar da ce iole unaprijedit proizvodnju i napraviti radna mjesta sve vise bi me iznenadilo..
-
Tietje24322
#2052 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nevjerujem bas da Amerikanci zele da imaju kontrolu na nacin na koji si ti opisao. Da je to tako nebi pristali na konstrukciju po kojoj je FBIH ( citaj Bosnjaci) apsolutni vlasnik a oni manjinski. Dakle sutra ako vlada FBiH odluci da stanca naoruzanje ona to pravno moze. Jedino sto treba uraditi je prekinuti mirovni sporazum i vratiti na snagu ustav RBiH a i to pravno moze.
Amerikanci imaju vise drzava na svijetu koje su transformisali iz siromasnih i nemocnih drzava u super sile sto se tice vojne tehnologije. Juzna koreja, Israel su neki od primjera. Oni to rade prvenstveno zbog geostrateskih interesa.
Dakle njima je, iz nekog razloga, bitno da imaju prijatelski raspolozene Bosnjake, Albance i Turke na balkanu. Zasto je to tako nije tesko shvatiti. Jer ti narodi u NATO paktu sa NATO standardom u naoruzanju automatsku je blokada Ruskom uticaju. Inacer bi postojala mogucnost da pravoslavna Rusija u historijskom trenutku okupi zemlje poput Srbije, Bugarske i Rumunije.
Ovako nemogu jer ima vele sila Turska koja stiti ledja velikoj Albaniji i slabasnoj makedoniji. Pored toga ako Ameri od Bosnjaka naprave efikasnu vojnu silu sve su karte podjeljene. Imat cemo Bosnjake sa respektabilnom vojnom industrijom i Veliku Albaniju , srbija tu gubi prostor za bilo kakav vanjsko politicki uticaj. Onda Tursku koja neda Grcima mastati o nekoj Vizantijskoj renesansi uz pomoc Rusa a iza svega stoji jos super sila Amerika koja se netreba previse truditi jer ima prijateljske narode na terenu koji suu njihovom bloku.
Amerikanci imaju vise drzava na svijetu koje su transformisali iz siromasnih i nemocnih drzava u super sile sto se tice vojne tehnologije. Juzna koreja, Israel su neki od primjera. Oni to rade prvenstveno zbog geostrateskih interesa.
Dakle njima je, iz nekog razloga, bitno da imaju prijatelski raspolozene Bosnjake, Albance i Turke na balkanu. Zasto je to tako nije tesko shvatiti. Jer ti narodi u NATO paktu sa NATO standardom u naoruzanju automatsku je blokada Ruskom uticaju. Inacer bi postojala mogucnost da pravoslavna Rusija u historijskom trenutku okupi zemlje poput Srbije, Bugarske i Rumunije.
Ovako nemogu jer ima vele sila Turska koja stiti ledja velikoj Albaniji i slabasnoj makedoniji. Pored toga ako Ameri od Bosnjaka naprave efikasnu vojnu silu sve su karte podjeljene. Imat cemo Bosnjake sa respektabilnom vojnom industrijom i Veliku Albaniju , srbija tu gubi prostor za bilo kakav vanjsko politicki uticaj. Onda Tursku koja neda Grcima mastati o nekoj Vizantijskoj renesansi uz pomoc Rusa a iza svega stoji jos super sila Amerika koja se netreba previse truditi jer ima prijateljske narode na terenu koji suu njihovom bloku.
-
cigosmercedesom
#2053 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma moguce je da zele napraviti balans da bi sebe rasteretili a i imaju prvu liniju, samo nesto sam skeptik da zele vojno jaku federaciju (ali istinski) pri tome mislim na mozda razvoj nekih novih stvarki u bnt i pretis, i nravno ekonomski jacanje te industrije, ne znam za te primjere koje si naveo, ali ako tako rade onda je to bingo za nas. Ako sad vlada FBiH ne ulozi sve da podigne BNT to ce biti katastrofa. jer oni imaju i iskustvo i dokumentaciju i kapaciteta da rade makar ono sto su nekad radili. Postoji li mogucnost daa bnt uvezu na nacin da dobiju projektnu dokumenaciju za neke stvarke po nato standardu koje su i modernije a i pozeljnije na trzistu pa da se na taj nacin proizvodnja pokrene, znaci po licenci, a ako bude teklo ovim smijerom mozda dogledno vrijeme budemo imali i istrazivanje i razvoj pa i neke stvarke 100% domace produkcije
-
Tietje24322
#2054 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Preuzeli su pretis,zrak, igman sa namjerom da moderniziraju i ojjacaju tu industriju. Ovo je do nedavno zvucilo kao science fiction. Sada je malo bezobrazno pitati "A sto ne bnt?". BNT je manja fabrika i najmanje bitna.
-
cigosmercedesom
#2055 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa ne znam, industrijska zona nekadasnjeg bratstva nije bas mala, a bitni su cini mi se jer sve ovo ostalo sto su preuzeli Ameri prozvodi municiju granate mine i td izuzev zraka a jedino BNT pravi oruzje, i to artiljeriju, da ne govorim kako je baza da se mozda ubuduce razvijaju neke nove stvarke, kao npr Srbija sto je uradila sa norom, koju ne mogu da proizvedu sami, ali je ipak modernizuju i prodaju.. mada u pravu si, to s Amerima je do sada bio haman spas za industriju, a za BNT vise onako govorim da bi FBiH trebala da poduzme nesto i bude odgovorno a nisam mislio ocekivati da nam i to Ameri spasavaju.. i ne znam da li je ko informisan postoji li moguscnost da se vrate neke masine sto je odnio SFOR i bnt-a navodno da bi sprijecili da se proizvede vbr ORKAN. to sam gledao na nekom TV prilogu, ima li neko vise info..?
-
Tietje24322
#2056 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
BNT proizvodi topove. To mogu uvijek proizvesti ali na to nemozes osloniti odbranu drzave. Pigotovo ne topove iz 70ih totalno zastarijeli. Jeftinije je kupovati topive ili tenkove moderne nego citavu industriju graditi za izvoz.
Mozes uskladistiti 200.000 pusaka ko sale, netreba ti industrija za to.
-
lajkujMe
#2057 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tietje24322 wrote:BNT proizvodi topove. To mogu uvijek proizvesti ali na to nemozes osloniti odbranu drzave. Pigotovo ne topove iz 70ih totalno zastarijeli. Jeftinije je kupovati topive ili tenkove moderne nego citavu industriju graditi za izvoz.
Druze da znas historiju naseg rata ne bi ovo rekao, tik prije rata u BIH u Sarajevu je bilo po raznim kasarnama i magacinima uskladisteno daleko vise od tih 200.000 pusaka, pricam i o teskom naoruzanju al su neprijateljske snage prije izbijanja rata to krisom uspjeli ukloniti i tako ostavili branioce grada na svega nekoliko stotina komada pusaka.
-
Tietje24322
#2058 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
lajkujMe wrote:Tietje24322 wrote:BNT proizvodi topove. To mogu uvijek proizvesti ali na to nemozes osloniti odbranu drzave. Pigotovo ne topove iz 70ih totalno zastarijeli. Jeftinije je kupovati topive ili tenkove moderne nego citavu industriju graditi za izvoz.
Druze da znas historiju naseg rata ne bi ovo rekao, tik prije rata u BIH u Sarajevu je bilo po raznim kasarnama i magacinima uskladisteno daleko vise od tih 200.000 pusaka, pricam i o teskom naoruzanju al su neprijateljske snage prije izbijanja rata to krisom uspjeli ukloniti i tako ostavili branioce grada na svega nekoliko stotina komada pusaka.
Nekoliko stotina? To je malo pretjerano. Mislio sam na to da pod nasom kontrolom danas imamo u skladistima oko 100.000 pusaka. Toliko jos ima kod ljudi kuci. Nema dakle potrebe razvijati tu industriju jer postoje puske koje su kvalitetnije nego one sto bnt zna napraviti.
-
Tietje24322
#2059 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Isto tako ... Koliko bi trebalo kapitala da se obnove sve fabrike koje su potrebe za produkciju tenka ili oklopnog vozila i to modernog, ne one iz 70ih.
Trebali bi obnoviti onu tvornicu u Hrasnici sto je pravila motore i mjenjace i jos je modernizovati.
Onda optilu iz zraka modernizovati.
Onda u BNTu pokrenuti produkciju topa za tenk.
Pa gusjenice
Pa oklop
Sve te fabrike bi se morale ukopati kao za vrijeme juge.
I kad bi to svve imali opet u ratu treba ti vremena da to proizvedes.
Bolje onda kupiti to sve gotovo.
Trebali bi obnoviti onu tvornicu u Hrasnici sto je pravila motore i mjenjace i jos je modernizovati.
Onda optilu iz zraka modernizovati.
Onda u BNTu pokrenuti produkciju topa za tenk.
Pa gusjenice
Pa oklop
Sve te fabrike bi se morale ukopati kao za vrijeme juge.
I kad bi to svve imali opet u ratu treba ti vremena da to proizvedes.
Bolje onda kupiti to sve gotovo.
-
cigosmercedesom
#2060 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tenkovi i vozila su druga prica, ali bnt moze da pravi haubice topove pa i pv mitraljeze, cak mmislim da bi opet mogli da rade one vbrove.. alipostoji jos dosta stvari koje bi se mogle tamo proizvoditi a koje bi bi tesko bilo uvoziti u slucaju belaja, kao npr rucne bacace protiv oklopna rucna sredstva (modernije zolje) pa cak i protivavionska rucna sredstva (nesto kao stinger) postoji cijeli dijapazon proizvoda koje bi bnt morao raditi pa cak i razvijati u saradnji s pretisom npr.. takva sredstva se tesko uvoze u dovoljnim kolicinama. pa hrvatska sama proizvodi patriju - okklopnjak, mada je to finska fabrika. srpski FAP radi kamione za sve slozene vojne sisteme, kao sto je ona nora koju su nabili na fapa, i prodaju je uveliko. ncemo pricati o tenkovima avionima i oklopnjacima ali postoji sigurna dosta toga sto bi se moglo raditi u bntu a pa cak i trebalo, a i moze se reci da bi se pored pretisa morala imati jedna takva fabrika sposobna za takve stvari, jer gubitak bnt a bi bi nenadoknadiv a odrzanje i razvoj isplativi s obzirom da se takvo nesto vise nikada ne bi moglo ovoriti ovdje..
-
Tietje24322
#2061 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Lako je sve to napraviti ali moras imati trziste gdje to mozes prodati da bi bilo samo idrzivo i da bi se moglo modernizirati. Orkan nemozes izvoziti u napredne zemlje . Moealo bi se svasta nesta prvo modernizirati. Za to je bitna politicka volja vecih. Citali smo kako je Zlatko isao u Qatar i emirate da proba nesto a Trhulj u Tursku. Nego bi nam morao pomoci i otvoriti svoje trziste.
Ovo sa Amerima ako se modernizuje i pokrene u narednih 5 gidina tu ce biti ogromna sredstva. Pretis sam je zaposljavao prije rata 15.000 ljudi u vojnoj industriji. Zamislimo koje pare bi isle drzavi iz poreza kada bi krenuli sve to ovaj put za USa trziste.
Ovo sa Amerima ako se modernizuje i pokrene u narednih 5 gidina tu ce biti ogromna sredstva. Pretis sam je zaposljavao prije rata 15.000 ljudi u vojnoj industriji. Zamislimo koje pare bi isle drzavi iz poreza kada bi krenuli sve to ovaj put za USa trziste.
-
cigosmercedesom
#2062 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako se uzme u obzir da bnt dosta toga moze raditi, i americka volja za jacanje industrije u BiH, moze se onda dobiti (npr) od turske licenca za slicne stvari, (modernije orkane) i slicno gdje bi se takve stvarke koje su AKTUELNE i atraktivne na trzistu mogle i izvesti negdje, srbi su razvili i proizvode BUMBAR protiv oklopno moderno sredstvo, i prodaju ga naravno. pa ALAS navodeca raketa, sve se to razvija prozvodi i prodaje trecim zemljama jer je u rangu modernih proizvoda a dosta jeftinije od ostalih. na tu kartu idu oni. Sa pretisom koji moze da razvije sve rakete mogle bi se slicne stvari raditi pa prodavati zemlajma kojima je skuppo nesto takvo od svedske npr. a ako ne licenca mogla bi se uraditi neka npr modernizacija orkana ili haubica nekih sa automatskim punjenjem, vbr sa kontenjerskim pakovanjem raketa, ili tu haubicu stavis na kamion sa hidraulikom i eto ti nekog kvazi modernog oruzja koje kosta strasno puno, i naravno eto trzista. dosta bi se stvari dobrih mogl imati uz malu modernizaciju, a da ne govorim znacaj da se takve stvari zadrze u vlastitom proizvodnom pprogramu .. puske kako znam nije radio bnt ali ih proizvode svi u okruzenju, pa nek BNT uguraju u saradnju s npr RUAGom kao CG, ili nesto slicno.. mislim da ima jako mnogo potencijala i velika steta da propadne
-
Tietje24322
#2063 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
cigosmercedesom wrote:ako se uzme u obzir da bnt dosta toga moze raditi, i americka volja za jacanje industrije u BiH, moze se onda dobiti (npr) od turske licenca za slicne stvari, (modernije orkane) i slicno gdje bi se takve stvarke koje su AKTUELNE i atraktivne na trzistu mogle i izvesti negdje, srbi su razvili i proizvode BUMBAR protiv oklopno moderno sredstvo, i prodaju ga naravno. pa ALAS navodeca raketa, sve se to razvija prozvodi i prodaje trecim zemljama jer je u rangu modernih proizvoda a dosta jeftinije od ostalih. na tu kartu idu oni. Sa pretisom koji moze da razvije sve rakete mogle bi se slicne stvari raditi pa prodavati zemlajma kojima je skuppo nesto takvo od svedske npr. a ako ne licenca mogla bi se uraditi neka npr modernizacija orkana ili haubica nekih sa automatskim punjenjem, vbr sa kontenjerskim pakovanjem raketa, ili tu haubicu stavis na kamion sa hidraulikom i eto ti nekog kvazi modernog oruzja koje kosta strasno puno, i naravno eto trzista. dosta bi se stvari dobrih mogl imati uz malu modernizaciju, a da ne govorim znacaj da se takve stvari zadrze u vlastitom proizvodnom pprogramu .. puske kako znam nije radio bnt ali ih proizvode svi u okruzenju, pa nek BNT uguraju u saradnju s npr RUAGom kao CG, ili nesto slicno.. mislim da ima jako mnogo potencijala i velika steta da propadne
Tako nesto je vrlo mogucr. Ali se postavlja pitanje zasto bi Turci nama dali licenzu da se recimo u Sarajevu gruadi Turski Altay ili kobra ? Turska nije super sila da joj je bas svjejedno. Radije ce zaposliti ljude u Turskoj. Dakle morali bi Tursku prvo ubijediti da joj je Bosna geopoliticki interes. Kazachstanci su od Turaka dobili licenzu da grade kobra oklop ali za svoje potrebe ne da izvoze.
Sve je moguce. Ako bi Erdogan sutra tako nesto odlucio prekosutra bi se to moglo vec poceti realizovati.
Bnt zna napraviti nitroglicerinku. Nesto izmedju puske i bacaca bomba.
U raru su ih nosile laste.
-
cigosmercedesom
#2064 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
za oklope i tenkove se slazem, ali npr moderni sistemi slicni orkanu, ili modernizacija istog usaradnji sa turskim institutima. to bi bilo za nas idealno, za njih sitnica. orkan se i razvijao sa irakom. kad bi se modernizirao npr s turskom. njima ne bi smetalo sto ih mi proizvodimo a ako oni nemaju nesto slicno onda im je taj razovj isplativ, i ubacuju ga u svoj arsenal.. pa ako ne turska, onda sa nekom zemljom koja nema nesto slicno u svom programu razviti tj odernizirati orkan, i staviti ga na trziste. mi unosimo proizvod stare juge a partner novije sisteme kontrole i elektronike kako ide u slicnim modernim oruzjima. takvo nesto je vec ozbiljna stvar. hrvatska modernizuje t84 pravi nove kupole sa elektronikom. sama. Srbija sama proizvodi Lazare i sada neke avione u Pancevu haman. cijevi za artiljeriju je cini mi se radio jedino BNT u bivsoj jugi. to je jos jedan adut.
-
matematicar_teski
#2065 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
orkan ti moderan? smece obicnocigosmercedesom wrote:za oklope i tenkove se slazem, ali npr moderni sistemi slicni orkanu, ili modernizacija istog usaradnji sa turskim institutima. to bi bilo za nas idealno, za njih sitnica. orkan se i razvijao sa irakom. kad bi se modernizirao npr s turskom. njima ne bi smetalo sto ih mi proizvodimo a ako oni nemaju nesto slicno onda im je taj razovj isplativ, i ubacuju ga u svoj arsenal.. pa ako ne turska, onda sa nekom zemljom koja nema nesto slicno u svom programu razviti tj odernizirati orkan, i staviti ga na trziste. mi unosimo proizvod stare juge a partner novije sisteme kontrole i elektronike kako ide u slicnim modernim oruzjima. takvo nesto je vec ozbiljna stvar. hrvatska modernizuje t84 pravi nove kupole sa elektronikom. sama. Srbija sama proizvodi Lazare i sada neke avione u Pancevu haman. cijevi za artiljeriju je cini mi se radio jedino BNT u bivsoj jugi. to je jos jedan adut.
-
cigosmercedesom
#2066 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
daleko od modernog, ali je zato mocan
-
matematicar_teski
#2067 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
zavisi za sta, ako mislis da masakriras civile, jeste mocan, za takticko djelovanje los je, npr puno je bolji oganjcigosmercedesom wrote:daleko od modernog, ali je zato mocan
-
cigosmercedesom
#2068 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
postoje rakete sa protuoklopnim minama, koje se same unistavaju nakon 48 sati, npr u slucaju napada oklopom, zastekati takve 30tak km od linije na svim frontovima, u tu svrhu je super. orkan sam spomenuo jer je on nekako zvucan, a gruzija ih je kupovala od bih u krizi sa rusijom. elem mislim da bnt ima zanacajnu ulogu. kad bi proizvodili slicno nabrojano, artiljeriju minobacace rucne bacace topove (mislim i na protutenkovske i protu helikotperske rucne stvarke) i kad bi ovo zapoceto s Amerima islo po planu, uz kupovinu nesto modernog oklopa i letjelica (par dobrih helikoptera) sva artiljaerija protuoklopna sredstva i streljiva municije i rakete se proizvode domacoj teritoriji. jos samo nabavit od rusa dobru PVO sa s-400 mislim da bi se moglo slobodno reci "mirna bosna"!
-
udrch
#2069 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne znam u kakvom su stanju ove ostale fabrike, ali kad sam zadnji put vidio ZRAK tamo se sve raspada, a osim nekoliko desetina kerova izgleda da opremu tamo više niko ne čuva..
šta bi se od naoružanja tu pokrenulo, zašto su ameri zainterisirani?
-
matematicar_teski
#2070 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
moje informacije kazu da zele da sprijece prodor rusije, koja se debelo pocela da petlja po BiH (citaj gorazde)udrch wrote:ne znam u kakvom su stanju ove ostale fabrike, ali kad sam zadnji put vidio ZRAK tamo se sve raspada, a osim nekoliko desetina kerova izgleda da opremu tamo više niko ne čuva..
-
155_mm
#2071 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa kako ih drugi onda prave? mozda to PRETIS tako radi ali da je jedini koji to moze e to cisto sumjam.mirzet87sa wrote: Pretis moze praviti sta hoce, jer ima i strucan kadar za to, a i potrebne masine. Medjutim, bazirali smo se na proizvodnju granata, prvenstveno 155mm te 125mm. Takodjer zelim da napomenem da smo mi jedina drzava u svijetu koja moze serisjki da otkuje 155mm.
-
155_mm
#2072 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nebitan32 wrote:The 51st State wrote:to nije neka nauka kad ti neko da "blue print", kad crnogorci preko svicaraca mogu proizvoditi mozemo i mi, recimo bekto precisa za mjesec dana moze manje vise sve potrebne alate napraviti za tako nesto, jedino je pitanje ko ce to naruciti i ima li interesa za to.Nebitan32 wrote:Postoji li mogucnost da proizvedeno sopstvenu pusku? Imamo li kapacitet za to?
Meni je najbitnije da imamo kapacitet. To jeste znanje i postrojenja da u datom momentu izbacimo 500.000 komada dugih cijevi. Bitno je to ostvariti pa makar u mirnodopskom periodu prodavali i 100 puski godisnje. S moje tacke gledista to i nije proizvod na kojem treba praviti neki profit. Vise da se ima potencijal masovne proizvodnje ako dode do konfliktnih situacija
u sukob se ne ulazi sa mogucom proizvodnjom dugih cijevi nego se ulazi sa uskladistenim dugim cijevima. 500.000 dugih cijevi se ne proizvodi u datom trenutku nego vjerovatno u datim godinama. a poceti proizvodnju sad pa skladistiti takodje nemoze jer jedino OS BiH imaju pravo da skladiste vojno oruzje u toj kolicini. MUP bi mogao nesto ali sigurno ne u toj kolicini. mada je 500.000 previse idealno bi bilo 200.000 a vjerovatnije je da probosanske snage nemaju ni 100.000 svih vrsta dugih cijevi u vojnim skladistima. mnogo se toga prodalo ili unistilo.
-
155_mm
#2073 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
amerikanci su BNT pomagali do sada vise nego i jednoj drugoj tvornici namjenske industrije. u programu opremi i obuci su platili da BNT napravi 51 haubicu D30j 122 mm za potrebe tadasnje VF BiH. prije otprilike godinu su platili BNT-u da modernizira 60 istih takvih haubica D30j na NATO standard za vojsku afganistana kao poklon od OS BiH.Tietje24322 wrote:Preuzeli su pretis,zrak, igman sa namjerom da moderniziraju i ojjacaju tu industriju. Ovo je do nedavno zvucilo kao science fiction. Sada je malo bezobrazno pitati "A sto ne bnt?". BNT je manja fabrika i najmanje bitna.
BNT jedino moze opstati ako uspije da dobije poslove za modernizaciju artiljerijskog orudja koje je nekad proizvodio jer niko danas ne kupuje novo to sto BNT moze proizvesti jer je to sve zastarijelo, a nema inzinjerskog znanja za neko novo artiljerijsko orudje.
mada je problem BNT i to sto je rukovodstvo firme "crveni" a resorni ministar "zeleni". pa i sam je resorni ministar prije godinu dvije na TV-u govorio da imaju potencijalni milionski poslovi za BNT u (indoneziji mislim) ali da smatra da je rukovodstvo BNT-a neozbiljno i da se sa takvima ne zeli upustati u ovakve velike i ozbiljne poslove.
mozda bi pomoglo BNT-u kada bi se osposobio za proizvodnju pjesadijskog oruzja za koje bi imali trziste pa da firma preko tih poslova dobije mogucnost opstanka. samo za to treba strani investitor a on bi vjerovatno radije sta otvarao blize koridora 5c jer bi tako smanjio troskove transporta. nije ovo titin rezim pa da onolike tvornice kao BNT otvaraju po bosanskim brdima i dolinama daleko od glavnih koridora.
a prije nekoliko mjeseci je u posjeti u BiH bio sef i vlasnik americke firme "arma lite" a oni proizvode pjesadijsko oruzje mozda i od toga nesto bude.
-
155_mm
#2074 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma vjerovatno opticki nisani za snajpere i lovacke puske. ZRAK je strateski bitan zbog optickig nisana za artiljeriju. jer je na primjer minobacac 120 mm bez optickog nisana duplo opasniji od onog sa optickim nisanom jer pored neprijatelja ugrozava i vlastite jedinice.udrch wrote:ne znam u kakvom su stanju ove ostale fabrike, ali kad sam zadnji put vidio ZRAK tamo se sve raspada, a osim nekoliko desetina kerova izgleda da opremu tamo više niko ne čuva..
-
Nebitan32
#2075 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisam vojni ekspert ali negdje sam citao da u slucaju rata treba imati na raspolaganju 3 puske na jednog vojnika. To je neki idealan odnos. Mislim da je broj cijevi ogranicen nakon dejtonskog sporazuma i da je odreden odnos RH-SRB-BIH i nijedna vojska ne moze imati vise od onoga sto je dogovoreno/dozvoljeno.
Inace se cesto spominju neke "rezerve" po kucama. Ne bih se puno oslanjao na to. Sve te puske imaju 20+ godina a vecina znatno vise od toga. Cisto sumnjam da narod vodi toliki brigu o njima i da ih odrzava redovno. Dobar dio tih "rezervi" je propao ili bi propao nakon prve upotrebe. Te rezerve bi bi bile dovoljne za neke seoske straze.
Bilo bi ludo oslanjati se na te "porodicne magacine"
Inace se cesto spominju neke "rezerve" po kucama. Ne bih se puno oslanjao na to. Sve te puske imaju 20+ godina a vecina znatno vise od toga. Cisto sumnjam da narod vodi toliki brigu o njima i da ih odrzava redovno. Dobar dio tih "rezervi" je propao ili bi propao nakon prve upotrebe. Te rezerve bi bi bile dovoljne za neke seoske straze.
Bilo bi ludo oslanjati se na te "porodicne magacine"