GRAS - karte

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bosnianidiot

#2051 Re: GRAS - karte

Post by bosnianidiot »

@kokuz
I sta hoces da kazes, da se lose boriti za svoja prava, i pokusati koliko god je moguce popraviti polozaj studenata u drzavi?
Bez uvrede, ali zasto bi mene u ostvarivanju svojih prava kao studenta trebala zaustaviti cinjenica da si ti imao skuplje karte, ili da ti je dekan bio debil...
Cinjenica je da je nerealno u godini dana povecati cijene karata sa 50KM na 200KM godisnje, a i pored svega toga ne biti siguran da ce ti se autobus uopce pojaviti na stanici da te odveze na fakultet.
Stvarno mi ljudi nisu jasni :roll:
kokuz_sa

#2052 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

bosnianidiot wrote:@kokuz
I sta hoces da kazes, da se lose boriti za svoja prava, i pokusati koliko god je moguce popraviti polozaj studenata u drzavi?
Bez uvrede, ali zasto bi mene u ostvarivanju svojih prava kao studenta trebala zaustaviti cinjenica da si ti imao skuplje karte, ili da ti je dekan bio debil...
Cinjenica je da je nerealno u godini dana povecati cijene karata sa 50KM na 200KM godisnje, a i pored svega toga ne biti siguran da ce ti se autobus uopce pojaviti na stanici da te odveze na fakultet.
Stvarno mi ljudi nisu jasni :roll:
ne, naprotiv..treba se boriti za svoja prava jbg znam kako je bio sam student..
ali sve mi se cini da sada kad bi vam dali free karte da bi receno bilo ne odgovaraju nam dajte nam i free trole samo za nas ..
snizili su vam karte sa 33KM na 16KM..znaci za pola..i opet ima nezadovoljnih..
BHF_Manijak

#2053 Re: GRAS - karte

Post by BHF_Manijak »

Kokuze, niko od ovih momaka se ne bi bunio da se akrta pojedinacno po mjesecu moze kupiti, vec sto gospoda iz GRAS-a zahtjeva da se to cini za cijelu godinu odmah, a Bogami danas na ovom vaktu izvaliti 200KM odmah, to je rijetko kome "nikakav problem"!!! :wink: Da nema razlike, ne bi postojalo placanje na rate! Uskluga jeste ucinjena smanjivanjem na 16KM mjesecno, medjutim problem je sto se to mora odmah uplatiti za cijelu godinu, dodaj tu jos ko je paralelan student tj ko mora placati skolarinu, pa troskovi ovi troskovi oni i to te izadje na nekih milju-milju i po odmah!
Eh jedino ako se usvoji da mogu studenti sami odredjivati koji mjesec ce kupiti karte a koji ne, to ce biti sasvim druga prica...
kokuz_sa

#2054 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

BHF_Manijak wrote:Kokuze, niko od ovih momaka se ne bi bunio da se akrta pojedinacno po mjesecu moze kupiti, vec sto gospoda iz GRAS-a zahtjeva da se to cini za cijelu godinu odmah, a Bogami danas na ovom vaktu izvaliti 200KM odmah, to je rijetko kome "nikakav problem"!!! :wink: Da nema razlike, ne bi postojalo placanje na rate! Uskluga jeste ucinjena smanjivanjem na 16KM mjesecno, medjutim problem je sto se to mora odmah uplatiti za cijelu godinu, dodaj tu jos ko je paralelan student tj ko mora placati skolarinu, pa troskovi ovi troskovi oni i to te izadje na nekih milju-milju i po odmah!
Eh jedino ako se usvoji da mogu studenti sami odredjivati koji mjesec ce kupiti karte a koji ne, to ce biti sasvim druga prica...
e to vidis nisam znao da se odmah mora uzeti za cijelu god..
znao sam samo za podatak da je karta 16Km mjesecno a ne i da mora se u kompletu uzimat..
BHF_Manijak

#2055 Re: GRAS - karte

Post by BHF_Manijak »

To sam jos govorio kad su na ljeto donijeli odluku da ce za pola godine karta kostati 100KM; odnosno 96, ne bi opet bio problem da se moglo uzimati mjesec za mjesec po 16KM, ali brate kad ti odmah moras stoju izvalit, onda se to osjeti itekako!
neo7

#2056 Re: GRAS - karte

Post by neo7 »

Jos samo madner da se ukljuci ovde i vise nista ne treba...
nera18

#2057 Re: GRAS - karte

Post by nera18 »

i tako ja sutra ujutro kazem cika revizor dobro jutro i pokazem staru kartu? :D
The Realist

#2058 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

SPUS-ovci kažu da minimalno do 6. važe, ali moraju duže važiti, jer ne možemo do potvrda doći tako brzo, osim ako index ne bude dovoljan za vađenje karata.

Ali ne zna se još ništa konkretno, jer se uopšte ne zna koje kupone kupovati. Bit će sigurno neka obavijest.
inSighT
Vozim: na guranje

#2059 Re: GRAS - karte

Post by inSighT »

kokuz_sa wrote:
BHF_Manijak wrote:Kokuze, niko od ovih momaka se ne bi bunio da se akrta pojedinacno po mjesecu moze kupiti, vec sto gospoda iz GRAS-a zahtjeva da se to cini za cijelu godinu odmah, a Bogami danas na ovom vaktu izvaliti 200KM odmah, to je rijetko kome "nikakav problem"!!! :wink: Da nema razlike, ne bi postojalo placanje na rate! Uskluga jeste ucinjena smanjivanjem na 16KM mjesecno, medjutim problem je sto se to mora odmah uplatiti za cijelu godinu, dodaj tu jos ko je paralelan student tj ko mora placati skolarinu, pa troskovi ovi troskovi oni i to te izadje na nekih milju-milju i po odmah!
e to vidis nisam znao da se odmah mora uzeti za cijelu god..
znao sam samo za podatak da je karta 16Km mjesecno a ne i da mora se u kompletu uzimat..
Ne samo to, prosle godine su samo brucosi mogli uzeti tromjesecnu kartu od 48km, dok su studenti drugih godina morali platiti tromjesecnu kartu kao polugodisnju odnosno 96km. Kao eto oni su imali indekse pa su mogli uzeti prije brucosa koji su iste dobili tek u septembru. :x

U sustini nam je mjesecna ista kao u srednjoj 16km, ali valja izvaliti jednu glavu pred njima za pola godine, odjednom. Pa bolje da su napravili da se moze kupovati kupon pa izvolite. Znaci pola godine je 96km, cijela godina je 192km. Idem sutra u gras vidjeti bas :D

PS.
Kao sto je spomenuto jos nikakve obavijesti nije bilo u vezi studentski karti. Ne znamo kako stvari stoje i jbg.
kokuz_sa

#2060 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

a jel sad znaci da se karte mogu izvaditi i bez da platis SPUS-u onih 5KM?

ovaj dole citirani je predstavnik SPUS-a i eto rece momak da njih niko pitao nista nije..znaci onda izgleda da onih 5Km njime ne igra nikakvu ulogu za vadjenje iskaznice
Cibra wrote:http://opsff.org/?p=536

I sta sad?

Vlada Kantona Sarajevo je za studentske GRAS karte u nacrtu budžeta za 2012 godinu izdvojila tek 1 400 000 KM, sa planom i prijedlogom Ministarstva za saobraćaj KS da godišnja karta iznosi 192,00 KM (16,00 KM po mjesecu). Prema ovom prijedlog Vlada je dakle planirala da samo oko 6500 studenata dobije subvenciju, od mogćih preko 35 000 studenata!

Napominjemo da je ova odluka donešena bez ikakvih konsultacija i razgovora sa studentskim predstavnicima.
Borba se nastavlja…
Incerum Canabea

#2061 Re: GRAS - karte

Post by Incerum Canabea »

Nego, već ima ta neka karta od 190 - još od prošle godine. Ne znam kako je to moguće, jer ovi su se tek skoro dogovorili da će se dogovoriti o tome kad počinje prodaja tih karata - blagovremeno, naravno.
Da li riječ blagovremeno za GRAS-ovce i gradske oce znači u vremenskom periodu koji će ostaviti dovoljno prostora študentima da stignu poganjat te potvrde dok im ova još važi, ili blagovremeno znači kada bude blago vrijeme (negdje u aprilu, maju, dok udari džemre) ostaje da se vidi...
Iker C

#2062 Re: GRAS - karte

Post by Iker C »

Na ovoj temi se vidi šta mi nikada nećemo naprijed. "Nestudenti" se bune zato što studenti traže beneficije. Ljudi vama ni iz džepa ni u džep.Zašto da plaćamo nerealne cijene ako se možemo izboriti za neku realnu. Dok razmišljamo paralom "Nek komšiji crkne krava" nema napredka.Siguran sam da većina ovih što se buni ima platu 1000 +KM :x .
Walter76

#2063 Re: GRAS - karte

Post by Walter76 »

Iker C wrote:Na ovoj temi se vidi šta mi nikada nećemo naprijed. "Nestudenti" se bune zato što studenti traže beneficije. Ljudi vama ni iz džepa ni u džep.Zašto da plaćamo nerealne cijene ako se možemo izboriti za neku realnu. Dok razmišljamo paralom "Nek komšiji crkne krava" nema napredka.Siguran sam da većina ovih što se buni ima platu 1000 +KM :x .
Ma sto je najgore vecina tih sto se buni mozda nikad nije ni kupila karte. I da su kupili i kupuju, sta se koji racKU mijesate u njihove stvari. Ja nisam student, ali mi je drago vidjeti da se barem neko bori za neka prava i beneficije u ovoj kvazi drzavi. I cuj ono kada sam ja bio student placao sam 33km i vise, pa neka i oni sada placaju. Jesmo li mi krivi sto se tada nismo mogli izboriti za tako nesto, pa da nam godisnja bude 50km kao sto je bila neke godine. Evo sad se bore da bude 100km sto je sasvim dovoljno kada se uzme u obzir u kakvom su stanju vozila kojim se prevoze, kakve su guzve u istim, kakva se sve bagra vozi i jos kad se uzme u obzir da te moze neko izbosti, opljackati, maltretirati... :?

Studenti samo naprijed! :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2064 Re: GRAS - karte

Post by Truba »

da su tramvaji prazni i tihi kao ova dva dana ja bih svaki mjesec kupovao kartu i da je skuplje nego sad
Baby Jane

#2065 Re: GRAS - karte

Post by Baby Jane »

Sta bi na kraju sa tim kartama?

Jesu li bar produzili ove dok se ne dogovore dalje?
Melodicni

#2066 Re: GRAS - karte

Post by Melodicni »

Mater im njihovu. Nedavno mi u posjetu dosla rodica iz Zenice i krenula tramvajem do Nedzarica gdje sam je cekao.nakon 30 minuta crkanja zove me rodica i place reko sta je bilo,kaze dosli revizori traze da plati kaznu jer je usla na zadnja vrata i krenula prema vozacu da kupi kartu a oni je na pola puta docekali. Onaj ruzni revizor sa kvrgavim okom i crnim mrkim brkovima i neka zena kratke kose.Rodica nije zeljela da plati kaznu,rekla da nema para i da ke samo u posjeti Sarajevu. Nakon jos nekih 20 minuta stize rodica sa revizorima u Nedzarice sva isprepadana i place pa reko sreco gdje si mi do sada.kaze morala na svakoj stanici uci i izac sa njima jer su joj uzeli licnu kartu i dali tek u Ned zaricima.kad su joj napisali kaznu uzeo sam onaj papiric i onoj zenki od revizora spakovao u dzep od kosulje a na prijetnju kvrgavog revizora da ce zvat policiju dobio je kulturno Dobrinjsko oces da te .ebem usta!
The 51st State

#2067 Re: GRAS - karte

Post by The 51st State »

bagra.
r_faruk

#2069 Re: GRAS - karte

Post by r_faruk »

jel neko od vas imao iskusta sa revizorima u drugim drzavama. jeste li usli u tramvaj bez karte i jesu li vas uhvatili, koliko ste platili, jesu li vam dozvolili da kupite kartu umjesto kazne?

da se razumijemo, ne branim revizore, samo me zanima kako se u zagrebu ponasaju prema nama....... ja sam uvijek platio kartu........ mada nisam naletio na revizora...... i meni su u zagrebu rekli da je besplatna karta, kada je metallica bila, ja usao u autobus i pitao vozaca. kaze mi vozac, "taj koji ti je rekao da je besplatna neka ti je on kupi". inace, vozac je iz BiH :-D , i ja kupim kartu kod vozaca, a on ce "nemoj je sada ponistavati, ja te castim do remetinca, kad krenes na koncert ponisti", i ja tako i uradim. hvala vozac :)
kokuz_sa

#2070 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

r_faruk wrote:jel neko od vas imao iskusta sa revizorima u drugim drzavama. jeste li usli u tramvaj bez karte i jesu li vas uhvatili, koliko ste platili, jesu li vam dozvolili da kupite kartu umjesto kazne?

da se razumijemo, ne branim revizore, samo me zanima kako se u zagrebu ponasaju prema nama....... ja sam uvijek platio kartu........ mada nisam naletio na revizora...... i meni su u zagrebu rekli da je besplatna karta, kada je metallica bila, ja usao u autobus i pitao vozaca. kaze mi vozac, "taj koji ti je rekao da je besplatna neka ti je on kupi". inace, vozac je iz BiH :-D , i ja kupim kartu kod vozaca, a on ce "nemoj je sada ponistavati, ja te castim do remetinca, kad krenes na koncert ponisti", i ja tako i uradim. hvala vozac :)
u zagrebu kazna me dosla 12.5KM podavno nekad doduse
dosla gospodja jedna i gospodin..pozdravili se pokazali legtimacije uljudno popricali gospodja mi dala papir i novu kartu i eto

u beogradu me 2 puta fatali..i oba puta mi oprostili jer sam kazao da sam novi u gradu i to turista iz Sa..doduse kontao sam da im je karta skupa kao i ovdje kod nas pa nisam uzeo..kad su mi drugi put kazali koliko kosta karta mene sramota bilo sto je nisam uzeo..
tada im karta bila 0,30KF a kod nas je tad bila nekih 1.40 ako se ne varam..

u Sloveniji u Ljubljani..udjem s jaranom u autobus na druga vrata..kad se Bus zaustavi otvorise se sva vrata i vozac se dernja "no vozicka no vozicka" i preko onog svog radija zove policiju..mi u prvi mah kontali dzeparosi u busu..kasnije nam neki ciko kazao da moramo uci na prva vrata i kartu pokazati da bi bus nastavio da vozi
Richard Wagner

#2071 Re: GRAS - karte

Post by Richard Wagner »

kokus svjetski čovjek
Baudelaire

#2072 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

Meni je prvom 16 maraka sasvim realna cifra za kartu na mjesečnom nivou. Ovi koji spominju skok sa 50 na 200 KM kao nerealno visok, treba da znaju i da je prethodni pad karte sa 33 KM na mjesečnom nivou na 50 KM na godišnjem nivou neralno visok bio. Ja mislim da stvarno ima veliki broj studenata kojima bi i 50 KM bilo puno, ne što nemaju, nego što im je krivo pare davati Grasu. Ali gospodo draga, ja ne znam kako očekujete da Gras opstane ako im je ionako naplata skoro nikakva. Evo, kad bih ja npr kupovao redovne Grasove karte, mene bi vožnja do fakulteta i nazad dnevno koštala 7.20 KM. Praktično za dva dana mi se već isplati ova mjesečna od 16 KM. Druga je stvar neljubaznost osoblja i nepoštovanje reda vožnje, te tehnička neispravnost vozila. To je jedna jako široka tema i jedan problem koji nije uopšte u našem domenu.

Što se studentske aktivnosti ( pasivnosti ) tiče, mene nervira što se oko karata diže najveća hajka, kad je to jedan od rijetkih segmenata našeg studija koji koliko - toliko funkcioniše na normalan način. Kokuz_sa je naveo dobar primjer kupovine prijava za ispite. Na mom fakultetu to se radi elektronskim putem i besplatno je, pa nemamo nikakav problem sa tim, ali meni je neshvatljivo koliki je broj fakulteta na kojim se obični komad papira naplaćuje 2,3 ili 5 KM, a studenti se ne bune ni najmanje radi toga, dok im je Gras glavni krivac za sve probleme s kojim se susretnu tokom studija.
MUNAFIK

#2073 Re: GRAS - karte

Post by MUNAFIK »

Baudelaire wrote:Meni je prvom 16 maraka sasvim realna cifra za kartu na mjesečnom nivou. Ovi koji spominju skok sa 50 na 200 KM kao nerealno visok, treba da znaju i da je prethodni pad karte sa 33 KM na mjesečnom nivou na 50 KM na godišnjem nivou neralno visok bio. Ja mislim da stvarno ima veliki broj studenata kojima bi i 50 KM bilo puno, ne što nemaju, nego što im je krivo pare davati Grasu. Ali gospodo draga, ja ne znam kako očekujete da Gras opstane ako im je ionako naplata skoro nikakva. Evo, kad bih ja npr kupovao redovne Grasove karte, mene bi vožnja do fakulteta i nazad dnevno koštala 7.20 KM. Praktično za dva dana mi se već isplati ova mjesečna od 16 KM. Druga je stvar neljubaznost osoblja i nepoštovanje reda vožnje, te tehnička neispravnost vozila. To je jedna jako široka tema i jedan problem koji nije uopšte u našem domenu.

Što se studentske aktivnosti ( pasivnosti ) tiče, mene nervira što se oko karata diže najveća hajka, kad je to jedan od rijetkih segmenata našeg studija koji koliko - toliko funkcioniše na normalan način. Kokuz_sa je naveo dobar primjer kupovine prijava za ispite. Na mom fakultetu to se radi elektronskim putem i besplatno je, pa nemamo nikakav problem sa tim, ali meni je neshvatljivo koliki je broj fakulteta na kojim se obični komad papira naplaćuje 2,3 ili 5 KM, a studenti se ne bune ni najmanje radi toga, dok im je Gras glavni krivac za sve probleme s kojim se susretnu tokom studija.
A koliki je broj fakulteta gdje se to naplacuje? Bas me interesuje :-D
Baudelaire

#2074 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

Ne znam tačno, mislim da se na filozofiji i mašinstvu još uvijek plaća. Bar se plaćalo kad su mi neki od jarana počeli studirati. Mislim da je ista stvar i sa saobraćajnim, a znam sto posto da se plaća na farmaciji. Pretpostavljam da još mnoštvo fakulteta mora sve to platiti.
Mr. Brightside

#2075 Re: GRAS - karte

Post by Mr. Brightside »

pa platis na pocetku godine troskove ISSS-a :roll:
Post Reply