Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#2051 Re: Mjerske jedinice

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
Ozbiljno sada sa ovim mjerskim jedinicama.
Svaka často onom ko se se snađe sa mjerskim jedinicama "findža", "čaša", "šaka" ukoliko želi napraviti manju količinu.
Nije belaj "čašu" soli na "bure" jer gram gor dol ne vidi se.
:D
Ma ti onda, među prste i na vrh noža...da ne pretjeraš :lol: :lol: :lol:
Oticon

#2052 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Vrtlar
ja sam već posijao 3 sorte peršuna i po 1 sortu bosiljaka, ljuštrek ili ljupčac kako to zovu Hrvati. Ne znam kako ga zovemo u Bosni al latinski je: Levisticum officinale. Znaš ti?
U Bosni se zove Miloduh ili Selen.
Last edited by Oticon on 07/08/2012 00:01, edited 1 time in total.
Mu'min

#2053 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Na zapadu se u kuhinji prvo kupi digitalna vaga za mjerenje u gram. :D
Oticon

#2054 Re: Bášča

Post by Oticon »

flag wrote:Foto izvještaj za dan 05.08.12
Flag...Aferim. Ne znam u šta prije da pogledam. A patišon je odlična tikvica...ja je sadim već treću godinu. Nego...dok mi prođe ova "gungula" sa krovopokrivačima ja se samopozivam kod tebe u bašču ili na kahvu na starom mjestu.
Oticon

#2055 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Na zapadu se u kuhinji prvo kupi digitalna vaga za mjerenje u gram. :D
:lol: :lol: :lol: Nije to digitalna vaga nego digitalna kašičica ili zlatarska vaga.
Oticon

#2056 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:BIZET

ja sam već jučer prije tvojih pitanja razmišljao, da bi sam ili sa vrtlarom (još bolje) ili sa svima da napravimo šta smije u kompostiranje i šta ne i kako se napravi jednostavan kompostnik.
Recimo u koposto NE smiješ stavljati oljupinu limuna, narandži jer su prskaan (osim ako nema svoje) i hajmo rijeti logično al mnogi ne znaju da se NE smije bacati u masu za kompost lišće od oraha.

Vrtlar
da sastavimo listu?
Ovo za orah znam...tako da lišće od oraha ne kompostiram... a za limun...malo sam se zeznula...nisam razmišljala da je prskan ...pa je kora išla u kompost. Hvala Mumine...za savjet :idea: . Ja stavljam i karton i papir ali ne štampani i ne plastificirani, stavljam i negašenog kreča, grančice, travu, koru od jaja, telvu od kafe...
Mu'min

#2057 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oljupinu od jaja stavi al dobro izdrobi, jer je spora razgradnja.
Novinski papir svakako ide al gledaj da što manje ofarban.
Orahov list tjera gliste i slično radnika, zato ne valja.
A sve što je prskano i onako ne ide.
Eto mi pola liste već sastavismo. :D
kerima1

#2058 Re: Bášča

Post by kerima1 »

@bizet:i ja sam se tako kod tetke na selu ucila musti kravu istipala kravu pravo dok sam skuzila kako to ide :lol:
drago mi sto znam musti,a krave isto jako volim valjda nam to ljudima urodjeno to nam je hrana :) volim i kokoske,ali one domace grahorku,crvenku,jos horoz neki sareni da ih voda :D moj otac ima jednu kokosu imao ih 4-5 i lisica im poklala pa ovu sad ubezobrazili ko dijete sam za njima hoda,nece u kokosinjac ici da spava moraju je odnijet :lol: :lol:
neki dan mu ukakila papucu pa mi smijenso vice joj da Bog da crkla sad bih te zaklo haha.tako stariji ljudi vole zivotinje,ima dvojicu macaka,koji nece nista da pojedu samo mesne narezke pa kad oni negdje odu macori dodju kod mene (blizu smo) ogladnili dadnem im sirnice kad hoce.uslikala ocu reko vidis kako se kod tetke i pita moze jesti :lol:
za ljuske od jaja eh moj otac bi nas sve ovdje napravio ludim (ko staro)ne vjeruje on da u ljuskama ima kalcij on to u smece baca :) ja dok su mlade biljek prskam ljekovitim travama cajem pa njemu to smijesno vice nije to nista.stari znaju,mi mladji od njih ucimo :D
vrtlar

#2059 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Oljupinu od jaja stavi al dobro izdrobi, jer je spora razgradnja.

Dodaj na listu sve ljekovito bilje i koprivu, zovu i druge.
vrtlar

#2060 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Evo flag to je ova tikva isao sam skoro 100km da je uslikam i rezervisem sjeme ako ja ne dodjem u septembru onda cu poslati tebi sjeme tikvica i Oticon sjeme boba.Hocu i ja da probam to sa kalemljenjem.

Image
flag

#2061 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:Evo flag to je ova tikva isao sam skoro 100km da je uslikam i rezervisem sjeme ako ja ne dodjem u septembru onda cu poslati tebi sjeme tikvica i Oticon sjeme boba.Hocu i ja da probam to sa kalemljenjem.
Pa bolan nisi se trebao toliko zahmetiti... 100 km... svaka ti čast :-D. Hvala ti druže.
Ja sam na sve ove načine pokušao kalemiti. Mislim da mi nije bila odgovarajuća podloga - poslije kalemljenja prvo bi se sušila podloga. Znači, moguće je da se vidimo u septembru aBda. Jeste, to je ta tikva. Hvala ti još jednom.
flag

#2062 Re: Bášča

Post by flag »

Oticon wrote:
flag wrote:Foto izvještaj za dan 05.08.12
Flag...Aferim. Ne znam u šta prije da pogledam. A patišon je odlična tikvica...ja je sadim već treću godinu. Nego...dok mi prođe ova "gungula" sa krovopokrivačima ja se samopozivam kod tebe u bašču ili na kahvu na starom mjestu.
Dogovoreno, sve ostaje isto.. Oslobođenje u desnoj ruci - kišobran u lijevoj. A šifra je ... vazduh trepti ko da nebo gori :lol:. Ha rastjeraš krovopokrivače, ha na kahvu. Ma čekaj, jel' to znači da sad moram i na sljeme doći??? Pa dobro, ako se mora nije teško :D .
Muštuluk, pojavila se i jedna bijela krastavica. Vidimo se.
Oticon

#2063 Re: Bášča

Post by Oticon »

flag wrote: Dogovoreno, sve ostaje isto.. Oslobođenje u desnoj ruci - kišobran u lijevoj. A šifra je ... vazduh trepti ko da nebo gori :lol:. Ha rastjeraš krovopokrivače, ha na kahvu. Ma čekaj, jel' to znači da sad moram i na sljeme doći??? Pa dobro, ako se mora nije teško :D .
Muštuluk, pojavila se i jedna bijela krastavica. Vidimo se.
Dogovoreno...i nema skrivene kamere :lol: Jašta nego moraš...nećeš valjda običaje zanemariti ;-) Kod mene je niklo 5-6 bledolikih krastavica. Vidimo se.
Oticon

#2064 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Oljupinu od jaja stavi al dobro izdrobi, jer je spora razgradnja.
I pepeo od drva ali ne i od uglja, piljevina...
kurty

#2065 Re: Bášča

Post by kurty »

da pozdravim staru ekipu... i da se pohvalim :kravata: :kravata: :kravata: i ovdje...

Image
huxley

#2066 Re: Bášča

Post by huxley »

Kod mene je ova sezona dosta mršava, čak bih rekao i najlošija od kako se bavim ovim sportom.
Ja krivim prije svega nedostatk vode, a pošto mi je bašča na lokaciji koja je cca 30 min od stana, a nemam tamo gradsku vodu, do sada sam zavisio od dobre volje DŽ.Š.-a, a za mali plastenik sam nabavio bure od 1000L pa sam bar to zaljevao koliko toliko redovno.

Kako metereolozi i prognostičari kažu da će ovakvnih godina biti sve više, odlučio sam da malo uzmem stvar u svoje ruke, i ovo je prva faza;

http://www.youtube.com/watch?v=dsCo2_UErQU&feature=plcp

Uglavnom, planiram da čitav vrt bude u fazonu kap-po-kap. Cijena, sitnica.
vrtlar

#2067 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kurty wrote:da pozdravim staru ekipu... i da se pohvalim :kravata: :kravata: :kravata: i ovdje...

Image

Opa luka sta ti radis sa bijelim lukom pravis slatko :mrgreen: :razz: :D .I sad kad si postavio slike objasni koliko si posadio luka i u koliko lijeha.da vidinmo ulozeno -dobiveno
vrtlar

#2068 Re: Bášča

Post by vrtlar »

huxley wrote:Kod mene je ova sezona dosta mršava, čak bih rekao i najlošija od kako se bavim ovim sportom.
Ja krivim prije svega nedostatk vode, a pošto mi je bašča na lokaciji koja je cca 30 min od stana, a nemam tamo gradsku vodu, do sada sam zavisio od dobre volje DŽ.Š.-a, a za mali plastenik sam nabavio bure od 1000L pa sam bar to zaljevao koliko toliko redovno.

Kako metereolozi i prognostičari kažu da će ovakvnih godina biti sve više, odlučio sam da malo uzmem stvar u svoje ruke, i ovo je prva faza;

http://www.youtube.com/watch?v=dsCo2_UErQU&feature=plcp

Uglavnom, planiram da čitav vrt bude u fazonu kap-po-kap. Cijena, sitnica.

Koliki kapacitet catrnje pravis i koliko ti je basta onaj dio sto sijes.
kurty

#2069 Re: Bášča

Post by kurty »

vrtlar wrote:
kurty wrote:da pozdravim staru ekipu... i da se pohvalim :kravata: :kravata: :kravata: i ovdje...

Image

Opa luka sta ti radis sa bijelim lukom pravis slatko :mrgreen: :razz: :D .I sad kad si postavio slike objasni koliko si posadio luka i u koliko lijeha.da vidinmo ulozeno -dobiveno

ne znam sta cu s njim :lol: :lol: :lol:
napravili teretanicu sebi i svaki dan gledali taj komad avlije...i hajmo nesto posijati...sta??? bijeli luk... i eto, posijali ga...

7,5 lijeha bijelog luka... i to pola/pola da kazem... u pola lijeha je bila jedna vrsta, u drugo pola druga vrsta "sjemena"... cehna su se znatno razlikovala u velicini... i 80tak posto ovoh sa slike je izvadjeno iz 4 lijehe u kojima je bio ovaj veci...

Troskovi: oranje ( prvo asovali, pa nam dotuzilo :D ) i frezanje 30KM
sjeme 5 kila x 5KM = 25KM
dzubrivo... 15tak KM

Posijan 3 sata prije kise i onda je kisilo 20tak dana skoro... pocupali korov, pa opet kisilo... i onda je dosla ova susa... imamo tri bunara iz kojih smo zaljevali...

Znaci, ulozilo
Znaci 70tak KM ulozeno...

Ovo sto je u gajbicama bijelog luka tezi nesto vise od 49 Kg

Pored luka posijano i paradajza, paprika, graska, tikvica, bamije, cvekle i jos masu nekih sjemena...tim su se zene baktale :D
safran

#2070 Re: Bášča

Post by safran »

kurty bogami nije loš povrat - imajući u vidu kakva je sezona. Kod nas zasađno oko 1 kg bijelog izvađeno otprilike toliko. Ali kromir nam je katastrofa. Mi u nedjelju pristavili kotlić, kupili meso i mrkvu - kontam, sve ostalo imam u bašti. Ima luka, paradajza, paprike i patlidzana, može jedna tikvica, buranije dvije pregršti i izvadiću malo krompira. Sve bi OK dok nisam došla do krompira - Tito dragi, kliker do klikera, najveći mi je bogdu veći od bambusa. Prvi put od 2008 ćemo biti osuđeni na pijacu. :x
huxley

#2071 Re: Bášča

Post by huxley »

Koliki kapacitet catrnje pravis i koliko ti je basta onaj dio sto sijes.
2,5 x 3,5 x 2m. Zadnje je dubina, i ovo su vanjske dimenzije. Sijem oko 200m2, ali čatrnja nije samo za to. Nemam vodu nikako.

Evo je danas;

Image
safran

#2072 Re: Bášča

Post by safran »

Imaš li predstavu koliko će te koštati završena čatrnja i šta ide odozgo, ploča sa poklopcem ili neki veliki poklopac.
huxley

#2073 Re: Bášča

Post by huxley »

safran wrote:Imaš li predstavu koliko će te koštati završena čatrnja i šta ide odozgo, ploča sa poklopcem ili neki veliki poklopac.
Imam, 2800KM.

Ne kontam kako misliš veliki poklopac. Gore ide ploča i na njoj poklopac 60x60 (možeš staviti i drugu dimenziju).
safran

#2074 Re: Bášča

Post by safran »

A evo ne kontam ni ja :lol: :lol: :lol: malo me prenijelo. Uglavnom, hvala na odgovoru. Odoh razmišljati.
kurty

#2075 Re: Bášča

Post by kurty »

safran wrote:kurty bogami nije loš povrat - imajući u vidu kakva je sezona. Kod nas zasađno oko 1 kg bijelog izvađeno otprilike toliko. Ali kromir nam je katastrofa. Mi u nedjelju pristavili kotlić, kupili meso i mrkvu - kontam, sve ostalo imam u bašti. Ima luka, paradajza, paprike i patlidzana, može jedna tikvica, buranije dvije pregršti i izvadiću malo krompira. Sve bi OK dok nisam došla do krompira - Tito dragi, kliker do klikera, najveći mi je bogdu veći od bambusa. Prvi put od 2008 ćemo biti osuđeni na pijacu. :x
ma ja sam svoje vec povratio...
par puta sam pravio sac i samo sam meso kupovao... sve ostalo uzberem kod sebe, i meni je to najveci povrat... a luk...
prije dvije godine je bio i na 15KM po kili, ovaj domaci koji nije sprican... nek stoji u podrumu i cekta cu neku cijenu, nadam se da ce bar do cenera doci... nadam se :-) :-) :-)
Post Reply