Ma ti onda, među prste i na vrh noža...da ne pretjerašMu'min wrote:
Ozbiljno sada sa ovim mjerskim jedinicama.
Svaka často onom ko se se snađe sa mjerskim jedinicama "findža", "čaša", "šaka" ukoliko želi napraviti manju količinu.
Nije belaj "čašu" soli na "bure" jer gram gor dol ne vidi se.
Bášča
Moderator: anex
-
Oticon
#2051 Re: Mjerske jedinice
-
Oticon
#2052 Re: Bášča
U Bosni se zove Miloduh ili Selen.Mu'min wrote:Vrtlar
ja sam već posijao 3 sorte peršuna i po 1 sortu bosiljaka, ljuštrek ili ljupčac kako to zovu Hrvati. Ne znam kako ga zovemo u Bosni al latinski je: Levisticum officinale. Znaš ti?
Last edited by Oticon on 07/08/2012 00:01, edited 1 time in total.
- Mu'min
#2053 Re: Bášča
Na zapadu se u kuhinji prvo kupi digitalna vaga za mjerenje u gram. 
-
Oticon
#2054 Re: Bášča
Flag...Aferim. Ne znam u šta prije da pogledam. A patišon je odlična tikvica...ja je sadim već treću godinu. Nego...dok mi prođe ova "gungula" sa krovopokrivačima ja se samopozivam kod tebe u bašču ili na kahvu na starom mjestu.flag wrote:Foto izvještaj za dan 05.08.12
-
Oticon
#2055 Re: Bášča
Mu'min wrote:Na zapadu se u kuhinji prvo kupi digitalna vaga za mjerenje u gram.
-
Oticon
#2056 Re: Bášča
Ovo za orah znam...tako da lišće od oraha ne kompostiram... a za limun...malo sam se zeznula...nisam razmišljala da je prskan ...pa je kora išla u kompost. Hvala Mumine...za savjetMu'min wrote:BIZET
ja sam već jučer prije tvojih pitanja razmišljao, da bi sam ili sa vrtlarom (još bolje) ili sa svima da napravimo šta smije u kompostiranje i šta ne i kako se napravi jednostavan kompostnik.
Recimo u koposto NE smiješ stavljati oljupinu limuna, narandži jer su prskaan (osim ako nema svoje) i hajmo rijeti logično al mnogi ne znaju da se NE smije bacati u masu za kompost lišće od oraha.
Vrtlar
da sastavimo listu?
- Mu'min
#2057 Re: Bášča
Oljupinu od jaja stavi al dobro izdrobi, jer je spora razgradnja.
Novinski papir svakako ide al gledaj da što manje ofarban.
Orahov list tjera gliste i slično radnika, zato ne valja.
A sve što je prskano i onako ne ide.
Eto mi pola liste već sastavismo.
-
kerima1
#2058 Re: Bášča
@bizet:i ja sam se tako kod tetke na selu ucila musti kravu istipala kravu pravo dok sam skuzila kako to ide
drago mi sto znam musti,a krave isto jako volim valjda nam to ljudima urodjeno to nam je hrana
volim i kokoske,ali one domace grahorku,crvenku,jos horoz neki sareni da ih voda
moj otac ima jednu kokosu imao ih 4-5 i lisica im poklala pa ovu sad ubezobrazili ko dijete sam za njima hoda,nece u kokosinjac ici da spava moraju je odnijet
neki dan mu ukakila papucu pa mi smijenso vice joj da Bog da crkla sad bih te zaklo haha.tako stariji ljudi vole zivotinje,ima dvojicu macaka,koji nece nista da pojedu samo mesne narezke pa kad oni negdje odu macori dodju kod mene (blizu smo) ogladnili dadnem im sirnice kad hoce.uslikala ocu reko vidis kako se kod tetke i pita moze jesti
za ljuske od jaja eh moj otac bi nas sve ovdje napravio ludim (ko staro)ne vjeruje on da u ljuskama ima kalcij on to u smece baca
ja dok su mlade biljek prskam ljekovitim travama cajem pa njemu to smijesno vice nije to nista.stari znaju,mi mladji od njih ucimo 
drago mi sto znam musti,a krave isto jako volim valjda nam to ljudima urodjeno to nam je hrana
neki dan mu ukakila papucu pa mi smijenso vice joj da Bog da crkla sad bih te zaklo haha.tako stariji ljudi vole zivotinje,ima dvojicu macaka,koji nece nista da pojedu samo mesne narezke pa kad oni negdje odu macori dodju kod mene (blizu smo) ogladnili dadnem im sirnice kad hoce.uslikala ocu reko vidis kako se kod tetke i pita moze jesti
za ljuske od jaja eh moj otac bi nas sve ovdje napravio ludim (ko staro)ne vjeruje on da u ljuskama ima kalcij on to u smece baca
- vrtlar
#2059 Re: Bášča
Mu'min wrote:Oljupinu od jaja stavi al dobro izdrobi, jer je spora razgradnja.
Dodaj na listu sve ljekovito bilje i koprivu, zovu i druge.
- vrtlar
#2060 Re: Bášča
Evo flag to je ova tikva isao sam skoro 100km da je uslikam i rezervisem sjeme ako ja ne dodjem u septembru onda cu poslati tebi sjeme tikvica i Oticon sjeme boba.Hocu i ja da probam to sa kalemljenjem.

-
flag
#2061 Re: Bášča
Pa bolan nisi se trebao toliko zahmetiti... 100 km... svaka ti častvrtlar wrote:Evo flag to je ova tikva isao sam skoro 100km da je uslikam i rezervisem sjeme ako ja ne dodjem u septembru onda cu poslati tebi sjeme tikvica i Oticon sjeme boba.Hocu i ja da probam to sa kalemljenjem.
Ja sam na sve ove načine pokušao kalemiti. Mislim da mi nije bila odgovarajuća podloga - poslije kalemljenja prvo bi se sušila podloga. Znači, moguće je da se vidimo u septembru aBda. Jeste, to je ta tikva. Hvala ti još jednom.
-
flag
#2062 Re: Bášča
Dogovoreno, sve ostaje isto.. Oslobođenje u desnoj ruci - kišobran u lijevoj. A šifra je ... vazduh trepti ko da nebo goriOticon wrote:Flag...Aferim. Ne znam u šta prije da pogledam. A patišon je odlična tikvica...ja je sadim već treću godinu. Nego...dok mi prođe ova "gungula" sa krovopokrivačima ja se samopozivam kod tebe u bašču ili na kahvu na starom mjestu.flag wrote:Foto izvještaj za dan 05.08.12
Muštuluk, pojavila se i jedna bijela krastavica. Vidimo se.
-
Oticon
#2063 Re: Bášča
Dogovoreno...i nema skrivene kamereflag wrote: Dogovoreno, sve ostaje isto.. Oslobođenje u desnoj ruci - kišobran u lijevoj. A šifra je ... vazduh trepti ko da nebo gori. Ha rastjeraš krovopokrivače, ha na kahvu. Ma čekaj, jel' to znači da sad moram i na sljeme doći??? Pa dobro, ako se mora nije teško
.
Muštuluk, pojavila se i jedna bijela krastavica. Vidimo se.
-
Oticon
#2064 Re: Bášča
I pepeo od drva ali ne i od uglja, piljevina...Mu'min wrote:Oljupinu od jaja stavi al dobro izdrobi, jer je spora razgradnja.
- kurty
#2065 Re: Bášča
da pozdravim staru ekipu... i da se pohvalim
i ovdje...

-
huxley
#2066 Re: Bášča
Kod mene je ova sezona dosta mršava, čak bih rekao i najlošija od kako se bavim ovim sportom.
Ja krivim prije svega nedostatk vode, a pošto mi je bašča na lokaciji koja je cca 30 min od stana, a nemam tamo gradsku vodu, do sada sam zavisio od dobre volje DŽ.Š.-a, a za mali plastenik sam nabavio bure od 1000L pa sam bar to zaljevao koliko toliko redovno.
Kako metereolozi i prognostičari kažu da će ovakvnih godina biti sve više, odlučio sam da malo uzmem stvar u svoje ruke, i ovo je prva faza;
http://www.youtube.com/watch?v=dsCo2_UErQU&feature=plcp
Uglavnom, planiram da čitav vrt bude u fazonu kap-po-kap. Cijena, sitnica.
Ja krivim prije svega nedostatk vode, a pošto mi je bašča na lokaciji koja je cca 30 min od stana, a nemam tamo gradsku vodu, do sada sam zavisio od dobre volje DŽ.Š.-a, a za mali plastenik sam nabavio bure od 1000L pa sam bar to zaljevao koliko toliko redovno.
Kako metereolozi i prognostičari kažu da će ovakvnih godina biti sve više, odlučio sam da malo uzmem stvar u svoje ruke, i ovo je prva faza;
- vrtlar
#2067 Re: Bášča
kurty wrote:da pozdravim staru ekipu... i da se pohvalim![]()
![]()
i ovdje...
Opa luka sta ti radis sa bijelim lukom pravis slatko
- vrtlar
#2068 Re: Bášča
huxley wrote:Kod mene je ova sezona dosta mršava, čak bih rekao i najlošija od kako se bavim ovim sportom.
Koliki kapacitet catrnje pravis i koliko ti je basta onaj dio sto sijes.
- kurty
#2069 Re: Bášča
vrtlar wrote:kurty wrote:da pozdravim staru ekipu... i da se pohvalim![]()
![]()
i ovdje...
Opa luka sta ti radis sa bijelim lukom pravis slatko![]()
![]()
.I sad kad si postavio slike objasni koliko si posadio luka i u koliko lijeha.da vidinmo ulozeno -dobiveno
ne znam sta cu s njim
napravili teretanicu sebi i svaki dan gledali taj komad avlije...i hajmo nesto posijati...sta??? bijeli luk... i eto, posijali ga...
7,5 lijeha bijelog luka... i to pola/pola da kazem... u pola lijeha je bila jedna vrsta, u drugo pola druga vrsta "sjemena"... cehna su se znatno razlikovala u velicini... i 80tak posto ovoh sa slike je izvadjeno iz 4 lijehe u kojima je bio ovaj veci...
Troskovi: oranje ( prvo asovali, pa nam dotuzilo
sjeme 5 kila x 5KM = 25KM
dzubrivo... 15tak KM
Posijan 3 sata prije kise i onda je kisilo 20tak dana skoro... pocupali korov, pa opet kisilo... i onda je dosla ova susa... imamo tri bunara iz kojih smo zaljevali...
Znaci, ulozilo
Znaci 70tak KM ulozeno...
Ovo sto je u gajbicama bijelog luka tezi nesto vise od 49 Kg
Pored luka posijano i paradajza, paprika, graska, tikvica, bamije, cvekle i jos masu nekih sjemena...tim su se zene baktale
-
safran
#2070 Re: Bášča
kurty bogami nije loš povrat - imajući u vidu kakva je sezona. Kod nas zasađno oko 1 kg bijelog izvađeno otprilike toliko. Ali kromir nam je katastrofa. Mi u nedjelju pristavili kotlić, kupili meso i mrkvu - kontam, sve ostalo imam u bašti. Ima luka, paradajza, paprike i patlidzana, može jedna tikvica, buranije dvije pregršti i izvadiću malo krompira. Sve bi OK dok nisam došla do krompira - Tito dragi, kliker do klikera, najveći mi je bogdu veći od bambusa. Prvi put od 2008 ćemo biti osuđeni na pijacu. 
-
huxley
#2071 Re: Bášča
2,5 x 3,5 x 2m. Zadnje je dubina, i ovo su vanjske dimenzije. Sijem oko 200m2, ali čatrnja nije samo za to. Nemam vodu nikako.Koliki kapacitet catrnje pravis i koliko ti je basta onaj dio sto sijes.
Evo je danas;

-
safran
#2072 Re: Bášča
Imaš li predstavu koliko će te koštati završena čatrnja i šta ide odozgo, ploča sa poklopcem ili neki veliki poklopac.
-
huxley
#2073 Re: Bášča
Imam, 2800KM.safran wrote:Imaš li predstavu koliko će te koštati završena čatrnja i šta ide odozgo, ploča sa poklopcem ili neki veliki poklopac.
Ne kontam kako misliš veliki poklopac. Gore ide ploča i na njoj poklopac 60x60 (možeš staviti i drugu dimenziju).
-
safran
#2074 Re: Bášča
A evo ne kontam ni ja
malo me prenijelo. Uglavnom, hvala na odgovoru. Odoh razmišljati.
- kurty
#2075 Re: Bášča
ma ja sam svoje vec povratio...safran wrote:kurty bogami nije loš povrat - imajući u vidu kakva je sezona. Kod nas zasađno oko 1 kg bijelog izvađeno otprilike toliko. Ali kromir nam je katastrofa. Mi u nedjelju pristavili kotlić, kupili meso i mrkvu - kontam, sve ostalo imam u bašti. Ima luka, paradajza, paprike i patlidzana, može jedna tikvica, buranije dvije pregršti i izvadiću malo krompira. Sve bi OK dok nisam došla do krompira - Tito dragi, kliker do klikera, najveći mi je bogdu veći od bambusa. Prvi put od 2008 ćemo biti osuđeni na pijacu.
par puta sam pravio sac i samo sam meso kupovao... sve ostalo uzberem kod sebe, i meni je to najveci povrat... a luk...
prije dvije godine je bio i na 15KM po kili, ovaj domaci koji nije sprican... nek stoji u podrumu i cekta cu neku cijenu, nadam se da ce bar do cenera doci... nadam se