Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Ramzess Veliki

#2051 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Great Cornholio wrote:
Ramzess Veliki wrote: U ratu je jedno nepisano pravilo - snajperista se ne razmjenjuje. Odma' kugla u vugla.
Postoje i pisana pravila ratovanja, po tim pravilima je ratni zločin i ubijanje zarobljenika. Uglavnom, nije dobro što se ljudi toliko "pale" na oružje, ratove, slave bitke, vojskovođe itd.
Pitaj engleze koliko su se držali Ženevske konvencije na Folklandima.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2052 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

karanana wrote:ali je zato i tesko zarobiti snajperistu jer on obicno djeluje iza linija.
osim u nasem slucaju s pocetka rata kada ih je bilo svudgje.
Da, svugdje... A naročito u dobro namještenim više-sobnim stanovima, po mogućnosti, u "boljim" dijelovima grada ;-)

Iliti, što bi moj komandant rek'o: "Baci 10 Vlaha sa balkona - jedan je snajperista GARANT. A i za onih ostalih 9 - nećeš se zajebat'..."

:-)

A ja, PRAVOG/OBUČENOG snajperistu je mala mogućnost i primjetiti, a kamoli zarobiti. Onog trenutka kada je primjećen - tad je i neutralisan (čitaj: onemogućeno mu je djelovanje). Tako kaže vojna doktrina. A to što smo ih se mi "nafatali" k'o na pokretnoj traci... pa šta ćemo kad' smo bili efikasni, daleko efikasniji nego sve vojske prije nas. Ha ja! :thumbup:
Ripicipi

#2053 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ripicipi »

Woody wrote:
karanana wrote:ali je zato i tesko zarobiti snajperistu jer on obicno djeluje iza linija.
Da, svugdje... A naročito u dobro namještenim više-sobnim stanovima, po mogućnosti, u "boljim" dijelovima grada ;-)

Iliti, što bi moj komandant rek'o: "Baci 10 Vlaha sa balkona - jedan je snajperista GARANT. A i za onih ostalih 9 - nećeš se zajebat'..."

A ja, PRAVOG/OBUČENOG snajperistu je mala mogućnost i primjetiti, a kamoli zarobiti. Onog trenutka kada je primjećen - tad je i neutralisan (čitaj: onemogućeno mu je djelovanje). Tako kaže vojna doktrina. A to što smo ih se mi "nafatali" k'o na pokretnoj traci... pa šta ćemo kad' smo bili efikasni, daleko efikasniji nego sve vojske prije nas. Ha ja! :thumbup:
Dragan Vikic: grad je pun snajperista.
Ramzess Veliki

#2054 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Woody wrote:A ja, PRAVOG/OBUČENOG snajperistu je mala mogućnost i primjetiti, a kamoli zarobiti. Onog trenutka kada je primjećen - tad je i neutralisan (čitaj: onemogućeno mu je djelovanje). Tako kaže vojna doktrina. A to što smo ih se mi "nafatali" k'o na pokretnoj traci... pa šta ćemo kad' smo bili efikasni, daleko efikasniji nego sve vojske prije nas. Ha ja! :thumbup:
Jednom smo lovili neprijateljskog snajperistu na neprijateljskoj liniji (... da, dobro čitate ...). Istina u to vrijeme je i njihova linija bila konfuzna, a mi smo imali kokarde i reklamne bedževe Ravnogorskog pokreta. Od ranije smo mu znali položaj, tačnije haustor - zgrada je bila napuštena, ali nismo znali sprat.
Išli smo na tri sprata, prizemlje, prvi i drugi. Bio je na drugom. U prizemlje i prvi sprat smo lako upali, a ekipa koja je pokušala ući u stan na drugom je udarila na blokirana vrata ... pobjegao nam je skočivši sa drugog sprata na teren prema našoj liniji, sa puškom. Nismo ga smjeli pratiti jer bi nas neko od naših poravnao ... :twisted:
Otrčao sam na sprat, srećom na vrijeme ... otvorili su vrata - na njih je bio navučen ormar, i kako su ušli jedan naš je krenuo prema telefonu ...
- E vidi, ostavio telefon na radijatoru ... - i krene rukom da ga digne ... uhvatio sam ga u zadnji tren - vidio sam da na zidu nema stalka za telefon - eksplozivna naprava.
Drugu su našli montiranu na dječiji kamion - na njega je bila nabacana gomila garderobe iz ormara - srećom poslije telefona bombe pažljivo su dalje pretraživali. naprava se aktivirala ako se pokrenu točkovi na kamiončiću.
Iza njega smo našli hirurške setove za šivenje rana, pilice za operacije, sila svega što smo odmah poslali u operacionu salu jer je Hadžir rezao kosti običnom pilom, bio nam je vrlo zahvalan.
Našli mehaničku optičku spravu za suho upucavanje optike sa kalibratorima, silu plastičnog eksploziva i upaljača, te baterija za isto. Bio je neka opasna mraka. Nikad nismo saznali ko je bio i šta je sa njim bilo.
Možda sam izmislio, možda samo sanjao ... :D
Repetitor

#2055 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:
Repetitor wrote:Ja koliko znam ,sto se tice ''Vikicevih'' ,znam za tog jednog momka,upravo o kojem Dozer govori.Taj momak je ranjen bio cini mi se u nogu od kašikare.

Znam druge neke koji su iz Delti tada ranjeni ali pri povlačenju,i to od granata,kako obično i biva.
Ali Dozer,i dalje mi nije ovo bas jasnije,ili me fakat pamet izdaje :)
Ja sam se taj dan nalazio na rejonu koji je označen brojem 3.
A u rejonu koji je oznacen brojem 2,ranjeni su ovi iz Delte. Znači lično sam se poznavao(poznajemo se) sa ovim koji su taj dan ranjeni(iz Delti).Ranjeni iza Tiffany-ja...
Po zgradi ispred pravca 3,tukla naša samohodka.( ja dan danas ne znam kome je pripadala,jel vasoj jedinici?)

Taj dan Laste nisu krenule,i jel ta akcija jel zbog toga i propala? Navodno kako sam ja bio dobio informacije,nisu bili dobili lanč pakete???
Stani, o'šli ste na drugu akciju ... :shock:
Ova o kojoj govorite je bila mnogo kasnije. Poznata po Alihodžinom slavnom planiranju - "Nafatati mačaka u vreće i poslati na neprijateljsku liniju da nagaze na mine ..." i sličnim glupostima.
U ovoj akciji nismo učestvovali.
Nismo otišli na drugu akciju.Ti si malo pogriješio :D
Ova koju spominjemo je iz 93-će,a ona vezano za vrlog Alihodžu iz 92-ge.
18.12.1992-ge...
U toj akciji sam bio drugi,kao dobrovoljac :izet: Itd,itd...
Ramzess Veliki

#2056 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote: Nismo otišli na drugu akciju.Ti si malo pogriješio :D
Ova koju spominjemo je iz 93-će,a ona vezano za vrlog Alihodžu iz 92-ge.
18.12.1992-ge...
U toj akciji sam bio drugi,kao dobrovoljac :izet: Itd,itd...
A garant jesam. Potisnuo sam sjećanja, tako mi je lakše.
Da, u pravu si. Toj akciji nisam mogao prisustvovati jer sam krajem ljeta - jesen 93-će bio prekomandovan sa Dobrinje.
Ovoj zadnjoj o kojoj govorite.
Ona o kojoj sam ja pisao je kada smo VRATILI prvu liniju Aerodromskog naselja. Mi smo poslije u toj akciji ušli na lijevo krilo sa MGV policijom i tu ostali odsječeni jedno vrijeme. Srećom smo u toj vrlo zafrkanoj situaciji pronašli podrum pića i ponapijali se k'o letve tako da je ispalo dobro to što niko nije mogao do nas. :D
Repetitor

#2057 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Dje ste našli podrum pića? :-D
Ja znam za ono rakijsko bure :D Par stotina litara...
felsh

#2058 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Jel moguce da se desilo na pocetku sa jednim takvim komadantom kad je pito ko ce deminirati teren.Neko mu reko: imamo pionire poslacemo njih.Na to je on reko: ljudi nema smisla djecu da saljemo:)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2059 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

felsh wrote:Jel moguce da se desilo na pocetku sa jednim takvim komadantom kad je pito ko ce deminirati teren.Neko mu reko: imamo pionire poslacemo njih.Na to je on reko: ljudi nema smisla djecu da saljemo:)
:lol: :lol: :lol: Svaka čast :thumbup:

Nisam čuo, ali ne bi me čudilo da je 70% "komandanata" dijelilo ovo mišljenje
LBVIEW

#2060 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by LBVIEW »

Woody wrote:

Sto se ti bunis, pa did ti je u onom ratu te "Vlahe" tamanio k'o zeceve, ha ja. :D
Btw., posto ti jedini znas kako snajperista u Sarajevu nije ni bilo, sve sami civili- "Vlasi" koje su Vikic & co bacali s balkona onako iz obijest,ili iz istih-ustaskih pobuda k'o i tvoj did :D , a sve je, offcourse, ostalo dokumentirano u tvom crnom notesu u koji si biljezio, ovisno o trenutnom raspolozenju i ishodu "borbe/boja :D u tvojoj podsvijesti izmedu dida-Antinog pristase i ustase i dede- simpatizera srpskog kralja i pljacke stoljeca-agrarne reforme, jal' "propustanja kroz sake petokolonasa" jal' "pogrom nejaci", zasto ne kontaktiras nadlezne institucije i fino pomognes u razjaznjavanju misterije o 5000 zrtava nejaci u Sarajevu?: :D
Ramzess Veliki

#2061 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Dje ste našli podrum pića? :-D
Ja znam za ono rakijsko bure :D Par stotina litara...
Lijevo krilo, prvi haustor. :D
Upali mi po mraku, naši uzeli zgradu desno, bijela fasada, a zgrada ispred je bila njihova. Mi pretrčali na sreću pa kako bude, srećom taj haustor je bio prazan. Sve izgoreno, samo jedna soba čitava ... odemo nas dva u podrume da zatvorimo ulaz iz garaže da nam ne ulete, nigdje vrata ... tamo su garaže i podrumi u prizemlju - i tako gledamo čime da zapriječimo, ja otvaram jedan podrum i imam šta vidjeti ... svijetle stotine boca na mjesečini ...
- E, dolazi ovamo ...
- Ma stani da nešto stavim na ulaz ...
- Ma jeb'o te ulaz, dođi da vidiš ...
- :shock: Uuuuu ...
- Šta ćemo ???
- Zovi ostale nek' ponesu čaše ...

I tako mi u podrumu, nema kakvog pića nije bilo osim pive, a bila i ta staklenka od sto litara u pletari. :D
Zategli nekakvu tapetu preko prozora koji je okrenut agresoru i popalili svijeće - k'o da nas ne vide :roll: . I još se dogovorimo pijemo u tišini da nas ne čuju ... poslije po' sata HAHAHA HIHIHI, ma mi se razgalamili ... kad nam agresorski tromblon opali u pendžer ... pogasi svijeće, mi popadali od detonacije ...
- Jesu svi dobro ?
... čuješ kako se svi prepipavaju ...
- Ja dobar ... i ja ... i ja dobar ... šta ćemo sad ?
... - Ma j... im m...., pijemo dalje ! :lol: I opet zajebancija ! :lol:
Esnaf poslije nađe geler u kutiji metaka koji je držao u lijevom džepu jakne, probio čahuru. J... ga, imao je sreće. :thumbup: Tu smo ostali ni sam ne znam koliko dugo, možda i četiri dana, kad smo izašli svako je pokupio po koji geler, prljavi, spavali u staklu ... uđemo u naselje a tamo čisti ljudi, obrijani ... i neki nam jadnik naleti u odijelu, kravata, miriše ... odmah je dobio direkt. Ne što je bio fino uređen, lijepo je to bilo vidjeti u to doba, nego nije morao i iglu u kravatu turit'. :lol:
Ramzess Veliki

#2062 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

felsh wrote:Jel moguce da se desilo na pocetku sa jednim takvim komadantom kad je pito ko ce deminirati teren.Neko mu reko: imamo pionire poslacemo njih.Na to je on reko: ljudi nema smisla djecu da saljemo:)
Bilo je vrsnih komandanata - uglavnom van Sarajeva. Nama su pripali bageristi, kranisti, pijačari i šverceri.
Istina nismo ih plaho ni j...li ... :roll:
Mi smo svoju komandu dva puta zarobili jer su nas htjeli smjestiti na kazan i ukinuti sljedovanje. :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2063 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Nedobrovoljac wrote: Da li je u pitanju Dobrinja-Aerodromsko?
:thumbup:
trocadero

#2064 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Рамзес,
Након твог данашњег писанија,.... одсад , па надаље и убудуће на тебе гледам другачијим очима.
Праштај,ако сам у неким твојим предходним постовима био скептичан.
Све је то била јава, ништа ниси сањао! :-D
Dozer

#2065 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Pih...jeste naki osjetljivi... :D
Btw, nije ovo nikakva utakmica pa da se navija... jebite se malo, znate.
Samo cinjenice, ako je moguce, ali s obje strane. Proslo je, ipak, 20 godina od tada, pa je danas totalno bez veze i dalje se nesto prepucavati u nekakvim navijackim manirima.

Sta je bilo - bilo je. Zaboraviti necemo nikada, naravno, jer to nam je svima uzelo po 4 godine zivota, mnogi ce reci 4 najbolje godine. Oprostiti neki mogu, neki ne, ali i to je sve realnost i tako je kako je.
Medjutim, dajte da pricamo na bazi vlastitih sjecanja i realnih cinjenica.

Ako je, npr., Ramzes rekao da je u aerodromskom bilo puno vise gubitaka na neprijateljskoj strani nego na nasoj, onda bi bilo sasvim normalno da npr. Trocadero, kao "predstavnik" neprijateljske strane, jasno i argumentovano potvrdi ili negira te navode.
Od ovakve komunikacije tipa "sad te gledam drugacijim ocima" jednostavno nema nikakve ni koristi ni svrhe...
Dajte da se preskoce besmislena prepucavanja i da se prica/pise argumentovano. Svi mi imamo svoja licna i sjecanja svojih mikro okruzenja (vodova, ceta, lokacija i sl.) iz tog vremena. Dajte da se uporede, jer ta sjecanja bazirana na stvarnim desavanjima imaju svoje pandane i na drugoj strani, koja je nekad bila daleko samo 20-ak metara.

Jeste, ratovali smo, ubijali se medjusobno, krvarili, gladovali, smrzavali se, plakali i smijali se...ali, to nam se desavalo svima, na svim stranama, a sve to nije razlog da danas, 20 godina kasnije, ne mozemo o svemu tome pricati otvoreno, iskreno i bez podmetanja.
Ne moramo se nikada vidjeti uzivo, ali virtuelni prostor nam svima omogucava da mladjima priblizimo te slike koje su u nasim glavama, cisto da i oni shvate da od svega toga, u sustini, niko (osim pojedinih profitera i politicara, naravno) nije imao ama bas nikakvu korist i da smo svi mi, obicni mali ljudi, tada momci, na kraju krajeva i te kakvi gubitnici.

Ako nismo u stanju voditi takvu korespondenciju, @Chmoljo - lock it.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2066 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

neki još demone prizivaju
trocadero

#2067 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Доз, друг мој, ниси баш добро сконтао :D
Рамзеса гледам другачијим очима у позитивном смислу !
Па бар ти знаш да ја причам објективно, а ако имаш какву директну критику слободно ми је реци!
Кад те већ интересују губици на нашој страни.Колико сам ја видио на нашој страни тај дан 23. март 1993 само један лакше рањен! И то један од оних који су одмах здушили чим сте кренули а нису испалили ни метка.Нашли смо га на средини насеља као нешто одатле "покрива" ватром.Добио лакше рањавање ,штос у главу!
Највише губитака током рата је било са мјеста одакле си се ти гањао са нашом прагом, низ улицу Ернеста Телмана.
Снајпер је имао добар преглед а наше мудре главе су се сјетиле тек после ваше те акције да пробију пролазе кроз зграду.Настрадали углавном у смјенама стража и тркељисању! Са тог мјеста су убијене и 4 жене од снајпера кад већ говоримо о губицима а и тема је снајперисти...једном сам то већ негдје и описао а на инсистирање ПМ-а навео и њихова имена. После ми је то све обрисано па ето само да поновим ,ако могу!
Dozer

#2068 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sta se ba odma' nalazis u svemu. Tebe i Ramzesa sam naveo samo kao primjer (fino stojii "npr"). :)
Btw, zidovi u zgradama su probijeni ranije. Moji su prolazili kroz njih :)
PM72

#2069 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Dozer,
Ne tjeraj nam Trocadera,taman je postao "objektivan". :wink:

Trocadero,
Paša moj solidni,ne zamjeri mi što sam naružio svog Dozera (lažov je to golemi :lol: - obećao kafu pa ga nigdje) ,veliš da sam ja insistirao na imenima (nešto se ne sjećam toga niti da si objavio imena - ali pošto si objektivan po sopstvenom priznaju - vjerovaću ti) a baš bi mi bilo drago da ponovo objaviš imena,čisto da nešto provjerim.Jedan mi čovjek tumači kako je njegovu komšinicu pogodio snajper kad je nosila komšijske stvari a vodila se kao borac ilidžanske brigade.
Dozer

#2070 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Eeee...ponedeljak, isto mjesto, ali nasao sam samo dvadesetak...valjda ce posluziti :D
trocadero

#2071 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Дозер,
Пробијени су били зидови само три улаза на врху зграде који су водили до наше барикаде, а твоји су ушли у 2 а не у 3 како си на карти штрафирао.А не сјећам се ни да су ушли ни у један улаз до уздужне зграде поред!
Попречна зграда које су радиле Делте је била забаракадирана читавом дужином челичним плочама тако да ни са њом у потпуности нисте ни овладали а камоли пребацити се у другу у ул.Руди Чајевец.На крајњем десном дијелу те зграде наши су пружили жешћи отпор а било је бомбе пинг-понг кроз шубе! Један ваш је ту био и рањен чим је успио пушку "заборавити"!
И у праву си кад кажеш да су Ласте ту засрали јер нису одрадили свој дио посла!
Такве акције се одрђују мангупски што би се рекло на фору и треху за 15-20 минута.После тога гомила наше војске је стигла у испомоћ и нисте могли трчати дрито на нишан! Од тада је било питање само како да се извучете.Паметно сте то одрадили сачекавши ноч а не као неки ваши локалци пар мјесеци прије у таковој акцији.Повлачили се у по бијела дана па награбусили!

Видиш како је твоја критика уродила плодом па ово написах озбиљно без иједног смајлија :D

Паша мој,
Па гдје си ти, нема те поодавно , још од оног задњег пота у вези Крајишника!
Морам ти речи да сам се забринуо за тебе, реко да ниси отишао на Каловита брда да чупаш обрве :D
У вези ових имена.Знаш ти то добро а и сјећаш се. Нема потребе да будеш лицемјеран!
Repetitor

#2072 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Haj da ne citiram postove ,bezveze uzimaju prostora po forumu :-D
Kad Dozer spomenu,te neke gubitke,ko hoće da prizna,a ko neće...Valjda ljudima,a pogotovo onim sa ''one'' strane nekako teško pada to priznavanje gubitaka,jer ipak su oni ''nebeski narod'' :D

Sto se tiče aerodromskog,njihovi gubici se tu mjere trocifrenim brojem :)
17-tog juna,prvi dan borbe imali su 36 mrtvih,broj ranjenih nepoznat.Ovo su zvanični podaci,iz više izvora. Naravno da čovjek ne može biti uvjek na svakom mjestu,ali ja mogu potvrditi sigurno oko 20-tak...za taj dan.Ovo resto do 36,znam od nekih ljudi koji su doprinijeli tom broju.
Gubici sa naše strane,su po nekako mom shvatanju mnogo više nego realni.U gubicima na našoj strani nalaze se i poginuli civili,a čije su porodice izganjale boračke penzije i tako je statistika o broju poginulih branilaca za taj dan dosta veća nego što je realno bilo.
Šta je sa kasnijim njihovim gubicima do 21-vog juna? Neću reći da su bili u nekim aman borbama,ali jesu bili u pljački.Krenu lole da pljačkaju,neki od nas sačekaj i opleti...
21-vog,prva njihova udarna posada,predvodjena izvjesnim Tomićem,koja je uspjela da iz BVP-a uđe u Macho zgradu u naselje C-5,od njih 12,pogodite koliko je preživjelo? :D (ako meni ne vjerujete,pitajte jednog preživjelog,koji se borio na njihovoj strani,danas kapetan u OS BiH u Butilama).
Što Trokadero navodi one poginule 4 žene...a čije je bilo ono stado koza? :D
Ili ona grupa vaših sa sankama što preko barikade nešto prevlači?
Ili onaj u Titogradskoj što se sunč'o?
A ko je bio onaj nosati sviju ti što nam uteče jednom kad je skočio sa balkona? :D

Imalo bi se mnogo šta reći ali ćutanje je ipak zlato :D

I još nešto mi pravo zapade za oko :-D Trokadero odakle ti znaš da su gubici bili upravo sa one šube odakle je Dozer pokrivao pragu? Da li bi mi vjerovao ako bih ti ja rekao da možda i nije odatle? :D
Pokušaj da vratiš malo film unazad...

Ramzes,jedno pitanje za tebe.Spomenu prvi haustor na lijevom krilu? Jel to Raffaello gdje bio?
Dozer

#2073 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@Trocadero
Ma usli smo mi u oba oabjekta na planiranim pravcima, i to onako kako sam opisao. Ako se dobro sjecam, napad je krenuo ujutro oko 6, a moji su se povukli unutar objekata tek oko 11 jer je bocna vatra bila zestoka. I da, igralo se ping-ponga kasikarama, a od jedne je jedan nas ranjen, lakse, i izvukao se sa ostalima. Usput, puska nije bila njegova, nego vasa :D, a ostala je u sobi u koju su moji upali. Ne znam znas i kako je start napada odradjen...?
Svejedno - opalio se RPG u plocu na 1. spratu, koje je naravno odletila i otvorila sirom prozor. a odmah zatim su moji pretrcali cestu i merdevinama se uzverali i upali unutra. 6 njih ako se dobro sjecam. Zatekli su vatricu i vodu za kafu, i pusku koja je ostala vasem strazaru :). Kako su ionako bili pretovareni, nisu se ni potrudili da je ponesu.
Ovo je bilo za nas densi pravac, a isto se uslo i po lijevom.

Medjutim, da se mene pitalo kako da se ono odradi, a nije, garantujem ti da bi kompletan onaj dio naselja pao za 15-20 minuta.
Upadne grupe su OK, naravno, ali ne za onakav teren. Generalno, plan ulaza je bio ok, ali ne i daljeg napredovanja. Ja bih ono onda odradio sa 100-150 ljudi, i to tako sto bi upadne usle kako su i usle, cime bi se neutralisale vase ceone pozicije, dok bi po 20-30 ljudi istovremeno cestom i kroz razvaljene barikade odmah uslo u dubinu bar 100m i onda uslo u objekte bocno. Time bi svi vasi u pozadini ceonih pozicija, poput gnijezda u drugom objektu Delti, bili odsjeceni i bez mogucnosti djelovanja jer bi se borba nastavila iza njih.
I ovo nije danasnje razmisljanje, nego sam jos onda govorio da bi se taj dio trebao tako odraditi.

Medjutim, vrlo realno pitanje i onda i danas jeste - za koji kurac se to uopste trebalo raditi kada je to vec bila mirna linija? Fino bili razvuceni strikovi izmedju linija i ljudi razmjenjivali lanc pakete, cigare i alkohol (gledao sam ove strikove vlastitim ocima). Takodjer, i da smo uzeli sve to, opet tu ne bi bilo svrhe ostajati jer biste sve to uredno poravnali artiljerijom za svega par sati. Dakle, bilo bi - zali boze zivota.
PM72

#2074 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Dozer,
Ćućemo se u vezi ponedjeljka,javiću ti se.A ono...poslužiće,kako da ne.
Trocadero,
Nisam licemjeran jer se stvarno ne sjećam imena,možda ih je šef pobrisao prije nego što sam "bacio oko".Ponovi ako ti nije mrsko.Što se tiče Mome,ne mogu da ga stignem,ja na Kalovita brda a on kod Raše u Hag,da čvakne koju dnevnicu. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2075 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

da, trocadero, smiješ staviti imena :roll: niko ti ne brani. ako je pobrisano, pobrisano je jer je bio u moru off topica, prepucavanja ili nečega sličnog... :-)
Post Reply