Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
verdi

#2051 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by verdi »

@DancingKing

macke se mogu kastrirati vec sa 6 mjeseci, dakle, vise je nego vrijeme. onda usput pitati veterinara za sva druga pitanja. mokrenje svukuda moze imati svakakve razloge - promjena pijeska, markiranje teritorije zbog postojanja druge macke, neki fizioloski razlozi...
DancingKing

#2052 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DancingKing »

Hvala puno! :)

Termin sterilizacije je zakazan, sad samo treba izdržati još jednu noć zavijanja. Noćas je svojim baladama uspjela dovesti dva-tri Romea ispod balkona. Mislim da su mi se komšije sjetile i bliže i daljnje familije.

Btw, ima li neko broj nekog takiste koji je ok s tim da prevozi mačku u pokrivenoj, zatvorenoj korpi? Kad god zovem taksi uvijek dispečeru kažem da se radi o prevozu životinje, ali kad taksisti dođu i vide korpu uvijek su ili vidno nadrkani ili dobacuju neke pasivno-agresivne komentare. :roll:
globosa

#2053 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

DancingKing wrote:Hvala puno! :)

Btw, ima li neko broj nekog takiste koji je ok s tim da prevozi mačku u pokrivenoj, zatvorenoj korpi? Kad god zovem taksi uvijek dispečeru kažem da se radi o prevozu životinje, ali kad taksisti dođu i vide korpu uvijek su ili vidno nadrkani ili dobacuju neke pasivno-agresivne komentare. :roll:

Caki: prevozi cuke i mace :mrgreen:
061 132 134
Lex77

#2054 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Lex77 »

Koji specijalci... :roll: Pa šta im smeta transporter ili ta tvoja korpa?
minjonja

#2055 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

crveni taxi i holland taxi - nikakvih problema. kazes macka u transportnoj kutiji i to je to.
elle_

#2056 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by elle_ »

Je li iko od vas imao "mikrosporozu" koju inace prenose macke???
Kod mene prolazi, mažem se kremom, macka je vjerovatno samo prijenosnik jer nema nikakvih promjena na krznu ili sam pokupila od neke vanjske mačke, za svaki slučaj sam mačka okupala u rekonazolu, pa ćemo vidjeti....
Voljela bih čuti još neko mišljenje ako je neko imao iskustvo sa tim dosadnim gljivicama.
luna09

#2057 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

elle_ wrote:Je li iko od vas imao "mikrosporozu" koju inace prenose macke???
Kod mene prolazi, mažem se kremom, macka je vjerovatno samo prijenosnik jer nema nikakvih promjena na krznu ili sam pokupila od neke vanjske mačke, za svaki slučaj sam mačka okupala u rekonazolu, pa ćemo vidjeti....
Voljela bih čuti još neko mišljenje ako je neko imao iskustvo sa tim dosadnim gljivicama.
Moja porodica i ja smo fasovali mikrosporozu nekako u periodu kad smo Chupu unijeli u kuću.Svi smo imali po 2 fleke :-) (svima jednako, bez ljutnje molim :D ) Dermatolog rekao mačka odmah van da ide .Nama nije ni na pamet padalo.Kupili mislim da je ketonal ili nekako tako krema, mazali ,mazali i kako došlo tako i otišlo. Bitno je da se pazi da se gljivica ne prenese na kosu . Takođe prije nekoliko godina sin je pokupio od nekud gljivicu al kako nije bio kod kuće više od mjeseca i tek kad se vratio počelo je liječenje i to je išlo malo teže ali izliječeno je , nikakvih tragova nema. Veterinar nam je rekao da će ljudski organizam biti napadnut u slučaju kad gljivice napadaju a imunitet slab.
Ne brini ,samo maži i proći će. Mi smo se mazali kad god se sjetimo pa nekad 3 nekad 6 puta uglavnom bili smo poprilično uredni.
globosa

#2058 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Moja porodica i ja smo fasovali mikrosporozu nekako u periodu kad smo Chupu unijeli u kuću.Svi smo imali po 2 fleke :-) (svima jednako, bez ljutnje molim :D ) Dermatolog rekao mačka odmah van da ide .Nama nije ni na pamet padalo.Kupili mislim da je ketonal ili nekako tako krema, mazali ,mazali i kako došlo tako i otišlo. Bitno je da se pazi da se gljivica ne prenese na kosu . Takođe prije nekoliko godina sin je pokupio od nekud gljivicu al kako nije bio kod kuće više od mjeseca i tek kad se vratio počelo je liječenje i to je išlo malo teže ali izliječeno je , nikakvih tragova nema. Veterinar nam je rekao da će ljudski organizam biti napadnut u slučaju kad gljivice napadaju a imunitet slab.
Ne brini ,samo maži i proći će. Mi smo se mazali kad god se sjetimo pa nekad 3 nekad 6 puta uglavnom bili smo poprilično uredni.[/quote]

Sve :thumbup:
izuzev tog dermatologa i naziva kreme: Canesten, Daktarin, Lamisil, Obytin (to su kreme) :mrgreen:
luna09

#2059 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

u pravu si canesten je krema, halali neda mi se pamtiti nazive . bitno je da je prošlo a još bitnije da nismo poslušali dermatologa i da je moja chupica još uvjek član naše porodice.
VenomousV

#2060 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

Imale dvije mace, mazala Daktarin kremom mjesec i po, po 5 puta dnevno =)
Ja je hvala Bogu nisam fasovala :D
globosa

#2061 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

luna09 wrote:u pravu si canesten je krema, halali neda mi se pamtiti nazive . bitno je da je prošlo a još bitnije da nismo poslušali dermatologa i da je moja chupica još uvjek član naše porodice.
Eh, sad je sve :thumbup: :mrgreen:
elle_

#2062 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by elle_ »

Znate li gdje se može povoljno kupiti penjalica za mačku? Nabavila sam psa i mačak se ne osjeća sigurno, valjda će se vremenom navići, ali trenutno mu treba nešto što će mu dati sigurnost, tj. da sa visine posmatra dešavanja u stanu i da zna da ga pas ne može dohvatiti (na Animal planet sam gledala emisiju o mačkam i kažu da je jako bitno da je mačka na visini, a ne pod krevetima kad osjeti strah).
Neki dan sam svratila u prodavnicu za kućne ljubimce i jedna tako obična penjalica košta 80 KM, to je stvarno pretjerano, 2 komada daščica prekrivenih tepihom, za ne povjerovati.
Ili ako neko od vas ima prodati povolnu penjalicu ?
holowey

#2063 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by holowey »

elle_ wrote:Znate li gdje se može povoljno kupiti penjalica za mačku? Nabavila sam psa i mačak se ne osjeća sigurno, valjda će se vremenom navići, ali trenutno mu treba nešto što će mu dati sigurnost, tj. da sa visine posmatra dešavanja u stanu i da zna da ga pas ne može dohvatiti (na Animal planet sam gledala emisiju o mačkam i kažu da je jako bitno da je mačka na visini, a ne pod krevetima kad osjeti strah).
Neki dan sam svratila u prodavnicu za kućne ljubimce i jedna tako obična penjalica košta 80 KM, to je stvarno pretjerano, 2 komada daščica prekrivenih tepihom, za ne povjerovati.
Ili ako neko od vas ima prodati povolnu penjalicu ?
ako je to samo 2 komada dascica prekrivenih tepihom, umjesto da kupis, sta mislis da napravis penjalicu?
ami8

#2064 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Ja sam svojima napravio penjalicu da se mogu penjati na ormar, gore spavaju. Jedna lijepljena drvena ploča dužine 1,20 m kupljena u merkuru na stupu i četiri metalna nosača kupljena u peniju plus diblovi i šarafi, nije me sve to koštalo ni 20 KM. Dobro, možda nisu lijepe kao te kupovne ali služe svrsi...

Image

Uploaded with ImageShack.us
wildflower

#2065 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by wildflower »

@ami8 ovo je prva liga! Moji su inace samoinicijativno sve police u kuci proglasili penjalicama i to sprovode u praksi svakodnevno. Nakon nekoliko razbijenih vaza i saksija, cvijece i dekoracije smo preselili u zone koje su njima nedostupne ili nezanimljive... Linija manjeg otpora, macke sefuju :)
ami8

#2066 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

wildflower wrote:@ami8 ovo je prva liga! Moji su inace samoinicijativno sve police u kuci proglasili penjalicama i to sprovode u praksi svakodnevno. Nakon nekoliko razbijenih vaza i saksija, cvijece i dekoracije smo preselili u zone koje su njima nedostupne ili nezanimljive... Linija manjeg otpora, macke sefuju :)
Upravo tako, meni je smiješno kad neko za mačke kaže da su kućni ljubimci. Prije će biti da smo mi njima kućni ljubimci, tj. sluge koje im obezbjeđuju hranu, čiste pijesak i prave penjalice da bi nas mogle gledati sa visine :D
A kad neko dođe u naš stan i vidi onaj komad stabla što sam donijeo u kuću da bi imale gdje oštriti kandže u svrhu da sačuvamo ono malo namještaja što je ostalo neizgrebano vjerovatno pomisli da nisam normalan a što je slažem se svakako upitno :-)
DON_eARL

#2067 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Tri mačeta spremna za udomljavanje. :) Stari su nešto manje od 2 mjeseca. Zainteresovani neka se jave na PP.

Maca:
Image
Image
Mačak:
Image
Image
Mačak:
Image
Image
jedan_dobar_dan

#2068 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jedan_dobar_dan »

zanima me vase iskustvo,
znam da se mace vole penjati na visoko,
ali moja maca stalno spava na ivici, i pada u snu,
do sada nisam primjetila da se povrijedila, ali je mene isprepadala, tako da razmisljam da joj sprijecim
mogucnost penjanja na visoki namjestaj, ali mi je zao da joj uskratim to zadovoljstvo.

da li ima neko slicna iskustva i kako je to rijeseno ?
Ernolina

#2069 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ernolina »

Dragi mačkoljupci :D

Imam jedno pitanje za vas. Imam macu vec otprilike pola godine, sasla sam je ispred zgrade i udomila (po mojoj pretpostavci nije imala ni puna dva mjeseca tada). Samo da razjasnim maca stalno boravi u stanu i nikad je nismo pustali jer nemamo uslove za to (VII sprat), a i ne bismo voljelji da se ista desi nasoj mezimici. Maca je bila kod veterinara kad smo je nasli, no tad je imala nekih zdrastvenih problema pa nam on nije ni spominjao vakcinaciju niti bilo sta drugo, tako da je jos uvijek nismo vakcinisali.

Posljednih nekoliko dana maca je vidno promijenila svoje ponasanje. Naime svako malo se valja po podu i trlja glavom od isti, ispusta zvukove pravo cudne frekvencije i hoda za nama po stanu, mjauce kad nas izgubi iz vidnog polja. Jedino sto znam o parenju, je da stize februar/veljaca poznata po tome. Koliko sam uspjela skontati maca bi se parila, ali mi joj ne damo (mogu misliti sta sad ona misli o nama - gadovi jedni pokvareni :D). Ona nam je dovoljna obaveza, jer je poprilicno zivahna maca pa ne bismo jos i potomke. Da li su navedene promjene znaci parenja i da li smo zakasnili da sterilisemo macu? Treba li se prije sterilizacije vakcinisati? Eto molim vas da mi upuceni objasne svu proceduru. :)

I ako bih zelila da je sterilisem, mozete li mi preporuciti veterinara? Kakve su cijene?

Eto hvala svima unaprijed koji mi odgovore. :)
globosa

#2070 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Vaša mezimica je u tjeranju!
Sterilizacija košta 60-70KM, možete se dogovoriti:

Popovic Amar 061-397-178
Ćustović Haris 061-191-131

Oporavak traje 2-3 dana..
Sretno
ami8

#2071 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Tjeranje može potrajati 5-7 dana, pa se može ponoviti opet za mjesec-dva, februar nema nikakve veze sa tim. Predložio bih ti da sačekaš koji dan pa kad prođe javi se Amaru, brzo i kvalitetno obavlja taj zahvat, koliko se sjećam košta između 50 i 70 KM.
wildflower

#2072 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by wildflower »

Sterilizacija je pravo rjesenje, ja imam 4 sterilisane mace i nemamo nikakvih problema, divne su i prave maze. Samo nije preporucivo obavljati sterilizaciju u vrijeme tjeranja jer su tada maternica i jajnici jako prokrvljeni i moze doci do nekih nezeljenih komplikacija.
Inace je to za strucnog veterinara jednostavan zahvat. Ja sam imala problem samo sa jednom macom koja je bila predebela pa je rana teze zarastala i malo vise krvarila, ali je i to proslo za 24 sata, uz konsultacije sa doktorom. Kod ostalih je islo glatko, iako je to za nas bio ogroman stres.
djevojka iz sjene

#2073 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by djevojka iz sjene »

Naša je maca istog uzrasta kao i tvoja, dakle cca 6 mjeseci, nije još imala tjeranje niti pokazivala ikakve znakove, ali je sterilisana u subotu prijepodne. Zahvat obavio Amar, kojeg bih toplo preporučila. Maca je to bolje podnijela nego mi :D
u subotu je bila sva uspavana i dezorjentisana poslije anestezije, tako da je citav dan provela u transporteru, do nekih 11 sati navečer, tad je malo jela i pila i spavala u mom naručju :-D
Nedjelju i ponedjeljak je još malo bila povučena (jer je inače veoma aktivna, pa mi je to bilo neobično), uspavana i vrlo, vrlo pažljiva sa ranom.
Od jučer je ona stara, nema mira, samo bi se igrala, i ne bih rekla da je imalo boli :-D
Svakako bih preporučila da nazoveš Amara, on će ti sve objasniti i preko telefona :-D Tek nakon razgovora s njim sam bila 100% sigurna da radim ispravnu stvar :-D

Sretno :)
djevojka iz sjene

#2074 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by djevojka iz sjene »

da, zaboravih napomenuti, sterilizacija košta 65,00 KM, macu odvedeš i vratiš se po nju za jedno sahatak. Preporučila bih ti da isčitaš malo temu gdje su opisana iskustva sa mačkama nakon sterilizacije (oporavak), jer taj prvi dan će ti izgledati vrlo strašno, da nisam bila upoznata koliko-toliko s tim, vjerovatno bih macu vodila Amaru barem još 3 puta taj dan, misleći da nije dobro, a ustvari sam znala da je to sve uobičajeno :)
Ernolina

#2075 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ernolina »

djevojka iz sjene wrote:da, zaboravih napomenuti, sterilizacija košta 65,00 KM, macu odvedeš i vratiš se po nju za jedno sahatak. Preporučila bih ti da isčitaš malo temu gdje su opisana iskustva sa mačkama nakon sterilizacije (oporavak), jer taj prvi dan će ti izgledati vrlo strašno, da nisam bila upoznata koliko-toliko s tim, vjerovatno bih macu vodila Amaru barem još 3 puta taj dan, misleći da nije dobro, a ustvari sam znala da je to sve uobičajeno :)
Ej, cula sam se ja s Amarom vec danas i on je preporucio da je odmah sterilisemo. Tako da je to sada vec obavljeno. Rekao je da nece nikakvih nuspojava biti sto je vec zapocelo tjeranje. A da li su ta iskustva nakon sterilizacije na ovoj temi ili?

Hvalaaaa svima jos jednom. :)

Maca je sad bas grumpy, ona bi najradije da ustane i hoda po stanu, no samo se podigne pa padne i sve tako...
Post Reply