Ovo sve si dobro napisao,samo to se nece desiti ne bih da kazem zasto,a znam zasto.u pravu si u zadnjoj recenici,a kako vidimo oni nama serviraju prahistorisjki tefsir i ne cine nista da se islam unaprijedi.i jos nam se da kazem potura da slijedimo taj ibn Kesirov,pa joj i ubijedise pametne ljude da su neki ajeti samo za mufesira jer su se desili povodom.Mene niko u to ne ubijedi jer se kur'an poziva na razum,valjda smo sposobni razumiti i to oko povoda objave ko hoce.I ja bih volio da skupi ulema i uradi tefsir koji je razumljiviji iz ove vremenske perspektive i naučnih spoznaja. Ako već ne postoji onda da se osnuje institut za proučavanje Kur'ana jer nije mali broj ljudi koji slijedi tu Knjigu. U novi tefsir ugraditi nove fetve. Tefsir nije zatvoren proces. Ne završava se sa Ibn Kesirom.
Hajmo malo o religijama..
-
kerima1
#2051 Re: Hajmo malo o religijama..
-
nemezis
#2052 Re: Hajmo malo o religijama..
Znači, slažeš se da nije pisan na jasnom jeziku?vatrogasac wrote:Jedno je čitati Kur'an, a drugo je tefsiriti. Rekao sam da svako može čitati Kur'an, ali neće razumjeti smisao svakog ajeta jer ih je dosta sa povodom pa zato tražiš one u čemu se prepoznaš zato što je i tebi objavljen.kerima1 wrote:Hoces reci da je Kur'an samo za pojedine koji studiraju islam? sta je ilmihalsko znanje za jednu individuu pa nismo nepismeni i iz suma izmigoljili brate Vatrogasacvatrogasac wrote: Što ti treba kao muslimanu sve je u Ilmihalu, a ostalo čitaš tražeći ajet koji se na tebe odnosi onako kako je Muhammed Iqbal naučio od svog oca kako se čita i proučava Kur'an. Mislim na nas sa manjim predznanjem.![]()
i onaj Kesirov tefsir je vec prevazidjeno djelo za danasnjeg covjeka,sadasnjim ljudima trebaju savremennija tumacenja.
I ja bih volio da skupi ulema i uradi tefsir koji je razumljiviji iz ove vremenske perspektive i naučnih spoznaja. Ako već ne postoji onda da se osnuje institut za proučavanje Kur'ana jer nije mali broj ljudi koji slijedi tu Knjigu. U novi tefsir ugraditi nove fetve. Tefsir nije zatvoren proces. Ne završava se sa Ibn Kesirom.
- vatrogasac
#2053 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne slažem sve dok ima ljudi koji mogu dokučiti i značenja nama manje jasna, a bilo ih je u ovih 1400 godina stalno. Hatidža, Alija, Zejd ibn Haris, Ebu Bekr ....su postali muslimani samo na osnovu pola sure Alek. Omer na osnovu kratke sure Ta- Ha.nemezis wrote: Znači, slažeš se da nije pisan na jasnom jeziku?
Analiziraju ljudi svaku pa i skroz kratku suru detaljno....
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=222
- Kikibombona
#2054 Re: Hajmo malo o religijama..
Islam i muslimani se moraju prilagoditi vremenu ako se zele iskoprcati iz bijede i zaostalosti.
Neka se ugledaju na zapadnu Evropu.
- vatrogasac
#2055 Re: Hajmo malo o religijama..
Ako sam ja musliman i ako koristimo analogiju ti 'lanu' nešto.Kikibombona wrote:Islam i muslimani se moraju prilagoditi vremenu ako se zele iskoprcati iz bijede i zaostalosti.
- Kikibombona
#2056 Re: Hajmo malo o religijama..
Vatrogasac
Zaista cijenim Muhameda i njegovo djelo. Bio je svakako ispred vremena. Najzasluzniji covjek za ekspanziju Arapa.
Vremena su se od tada znacajno promijenila, a mnogi muslimani razmisljaju kao da 700 i neka.
Imaju ogroman potencijal i trebaju ga iskoristiti. Mogu biti progresivni i ostati u vjeri.
Zaista cijenim Muhameda i njegovo djelo. Bio je svakako ispred vremena. Najzasluzniji covjek za ekspanziju Arapa.
Vremena su se od tada znacajno promijenila, a mnogi muslimani razmisljaju kao da 700 i neka.
Imaju ogroman potencijal i trebaju ga iskoristiti. Mogu biti progresivni i ostati u vjeri.
-
nemezis
#2057 Re: Hajmo malo o religijama..
Potvrdio so moje riječi na drugi način.vatrogasac wrote:Ne slažem sve dok ima ljudi koji mogu dokučiti i značenja nama manje jasna, a bilo ih je u ovih 1400 godina stalno. Hatidža, Alija, Zejd ibn Haris, Ebu Bekr ....su postali muslimani samo na osnovu pola sure Alek. Omer na osnovu kratke sure Ta- Ha.nemezis wrote: Znači, slažeš se da nije pisan na jasnom jeziku?
- vatrogasac
#2058 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne nadurava mi se, ali mogao si skontati.nemezis wrote:Potvrdio so moje riječi na drugi način.vatrogasac wrote:Ne slažem sve dok ima ljudi koji mogu dokučiti i značenja nama manje jasna, a bilo ih je u ovih 1400 godina stalno. Hatidža, Alija, Zejd ibn Haris, Ebu Bekr ....su postali muslimani samo na osnovu pola sure Alek. Omer na osnovu kratke sure Ta- Ha.nemezis wrote: Znači, slažeš se da nije pisan na jasnom jeziku?
-
kerima1
#2059 Re: Hajmo malo o religijama..
Tako je.Kikibombona wrote:Islam i muslimani se moraju prilagoditi vremenu ako se zele iskoprcati iz bijede i zaostalosti.
- nasa
#2060 Re: Hajmo malo o religijama..
@kiki
Evo kad ste urazumili raspravu
mogu li te ja nesto pitati...pa se kasnije mozemo nastaviti prepucavati
Pretpostavljam da si zavrsio fax,
e onako realno I iskreno jel'l timislis da se nase drustvo, nije to samo slucaj kod nas, krece u pravcu u kojem se doslo do spoznaja znacaja znanja i da mu se posvecuje u punim mogucnostima zivota pojedinca...npr.evo se sjeti se kolega sa faxa iz skole i sl.
Jos pazi ovo, kod nas je kriza i svi smo svjesni da je posao vrlo tesko naci pa se trudimo da se i dodatno edukujemo itd.
A zamisli jos da ne moramo, da smo bogatija zemlja...
Kakva bijeda i arapi, pa saudija je sve i svasta samo nisu bijeda,i imas jos tako niz islamskih koji preljevaju s parama... nikave veze nema njihova bahatost spram rada i edukacije s islamom vec sa razmazenim zivotima, bar sto se tice novijih generacija...Jos na to dodaj opcenito razmisljanje i kretanja u svijetu i eto ti odgovora.
Postoji dio zemalja koje su siromasnije ali nisu oni ni izbliza slicni ovim gore samo se tebi to cini jer ih ne poznajes.
Nikakve gotovo slicnosti nemas izmedju egipcanina i recimo katarana.
Niti opcenito izmedju muslimana u svijetu vlada neka solidarnost, meni uvijek upadne u oci termin arapi jer onaj ko je bio dole zna da su se oni daleko od takvog oblika medjusobne solidarnosti i sl.a da uopce ne pominjemo najblaze receno izrazene netrpeljivosti medju pravcima.
Ovi prvi slicno kao i mi, srednji stalez koji se skolovao onda se zaista trude kad odu vani da zarade da postignu nesto jer znaju u sta se vracaju, imas dio bogatih koji su kao bogati svugdje u svijetu i masu siromasnih koji nemaju uslova da se skoluju i napreduju...dok drugi u najvecem broju mogu da biraju gdje da se skoluju i sve zavrse i onda poravne jer drzava ima dovoljno da podnese nerad i bahatost.
Masa islamskih zemalja zivi totalne krajnosti i balansiraju izmedju extramodernog zivota i islamskih vrijednosti, sta ce iz toga izaci....ko zna...
Evo pogledaj Maldive, islamska zemlja s islamskim zakonima koje kad nadjem na spisku kao primjer radikalnih zakona izvedenih iz islama shvatim svo licemjerje ovog svijeta...jer sutradan komotno mogu za iste Maldive pronaci hrpe gologuzih bogatasa sto se valjaju po pjesku-nije da mi to smeta nego....
Ono za sta ti navijas nije predaleko, puno je blize nego vjerujes.
Evo kad ste urazumili raspravu
e onako realno I iskreno jel'l timislis da se nase drustvo, nije to samo slucaj kod nas, krece u pravcu u kojem se doslo do spoznaja znacaja znanja i da mu se posvecuje u punim mogucnostima zivota pojedinca...npr.evo se sjeti se kolega sa faxa iz skole i sl.
Jos pazi ovo, kod nas je kriza i svi smo svjesni da je posao vrlo tesko naci pa se trudimo da se i dodatno edukujemo itd.
A zamisli jos da ne moramo, da smo bogatija zemlja...
Kakva bijeda i arapi, pa saudija je sve i svasta samo nisu bijeda,i imas jos tako niz islamskih koji preljevaju s parama... nikave veze nema njihova bahatost spram rada i edukacije s islamom vec sa razmazenim zivotima, bar sto se tice novijih generacija...Jos na to dodaj opcenito razmisljanje i kretanja u svijetu i eto ti odgovora.
Postoji dio zemalja koje su siromasnije ali nisu oni ni izbliza slicni ovim gore samo se tebi to cini jer ih ne poznajes.
Nikakve gotovo slicnosti nemas izmedju egipcanina i recimo katarana.
Niti opcenito izmedju muslimana u svijetu vlada neka solidarnost, meni uvijek upadne u oci termin arapi jer onaj ko je bio dole zna da su se oni daleko od takvog oblika medjusobne solidarnosti i sl.a da uopce ne pominjemo najblaze receno izrazene netrpeljivosti medju pravcima.
Ovi prvi slicno kao i mi, srednji stalez koji se skolovao onda se zaista trude kad odu vani da zarade da postignu nesto jer znaju u sta se vracaju, imas dio bogatih koji su kao bogati svugdje u svijetu i masu siromasnih koji nemaju uslova da se skoluju i napreduju...dok drugi u najvecem broju mogu da biraju gdje da se skoluju i sve zavrse i onda poravne jer drzava ima dovoljno da podnese nerad i bahatost.
Masa islamskih zemalja zivi totalne krajnosti i balansiraju izmedju extramodernog zivota i islamskih vrijednosti, sta ce iz toga izaci....ko zna...
Evo pogledaj Maldive, islamska zemlja s islamskim zakonima koje kad nadjem na spisku kao primjer radikalnih zakona izvedenih iz islama shvatim svo licemjerje ovog svijeta...jer sutradan komotno mogu za iste Maldive pronaci hrpe gologuzih bogatasa sto se valjaju po pjesku-nije da mi to smeta nego....
Ono za sta ti navijas nije predaleko, puno je blize nego vjerujes.
-
kerima1
#2061 Re: Hajmo malo o religijama..
Naso lako je saudima imaju hadzske dane,pa imaju love za deset zemalja,da li ovise o pameti kako doci do novca bili bi najdonji,ovakvi ko' i mi.
- nasa
#2062 Re: Hajmo malo o religijama..
More bitkerima1 wrote:Naso lako je saudima imaju hadzske dane,pa imaju love za deset zemalja,da li ovise o pameti kako doci do novca bili bi najdonji,ovakvi ko' i mi.
- vatrogasac
#2063 Re: Hajmo malo o religijama..
Ma to je problem planete. Kapitalizam u ovom obliku nije idealno uređeno društvo. Nije OK da 81 čovjek ima u džepu koliko i 3,5 milijarde.nasa wrote:More bitkerima1 wrote:Naso lako je saudima imaju hadzske dane,pa imaju love za deset zemalja,da li ovise o pameti kako doci do novca bili bi najdonji,ovakvi ko' i mi.ali nas ne koci islam vec nedostatak vizije u svim varijantama eee tako I njih
- hrastov žižak
#2064 Re: Hajmo malo o religijama..
aferimvatrogasac wrote:Ma to je problem planete. Kapitalizam u ovom obliku nije idealno uređeno društvo. Nije OK da 81 čovjek ima u džepu koliko i 3,5 milijarde.nasa wrote:More bitkerima1 wrote:Naso lako je saudima imaju hadzske dane,pa imaju love za deset zemalja,da li ovise o pameti kako doci do novca bili bi najdonji,ovakvi ko' i mi.ali nas ne koci islam vec nedostatak vizije u svim varijantama eee tako I njih
- nasa
#2065 Re: Hajmo malo o religijama..
Individualnost je za pohvalu, cak rekla bih sustina vjere, shvatiti I preuzeti odgovornost na licnom nivou...zvuci jednostavno ali nije nikako, tako da cijenim s te strane tvoja promisljanja ali kerima, sestro...to je za tebe, tvoj zivot, uzmes ilmihal ili tefsir po volji ali kad pricamo o islamu generalno onda moj , tvoj .....stav cine sliku danasnje prakse islama dok za teoriju treba ovo o cemu je pisao @vatrogasac ...imaju sigurno I sredstva I dovoljno ucenih da se pozabave nekim stvarima daleko kvalitetnije nego se to cini...kerima1 wrote: Hoces reci da je Kur'an samo za pojedine koji studiraju islam? sta je ilmihalsko znanje za jednu individuu pa nismo nepismeni i iz suma izmigoljili brate Vatrogasac![]()
i onaj Kesirov tefsir je vec prevazidjeno djelo za danasnjeg covjeka,sadasnjim ljudima trebaju savremennija tumacenja.
Licno I kolektivno, dva segmenta zivota svakog covjeka, odlicno razredjana u islamu I bez kojih nema islama ...ne moze samo ja osim na forumu I u unutar sebe ali za zivi islam treba I mi!
- nasa
#2066 Re: Hajmo malo o religijama..
da, da, da...vatrogasac wrote:Ma to je problem planete. Kapitalizam u ovom obliku nije idealno uređeno društvo. Nije OK da 81 čovjek ima u džepu koliko i 3,5 milijarde.
-
kerima1
#2067 Re: Hajmo malo o religijama..
Zao mi je ali ovo necete niakd docekati makar zivili hiljadu godina.Zato,slobodno bez straha knjigu u ruke i misli sta pise nece nama Bog nista,on nas i poziva na razum prema tomeprije ce biti da ce vas kazniti ako se budete oslanjali sta ce i kad ce ulema sta uciniti za sve nas.imaju sigurno I sredstva I dovoljno ucenih da se pozabave nekim stvarima daleko kvalitetnije nego se to cini...
- Kikibombona
#2068 Re: Hajmo malo o religijama..
Naso
Kler mora olabaviti stisak i dopustiti narodu da kreira zivot po vlastitom nahodjenju. Vidi Evropu i evropska drustva. Nema osude klera i drustva na racun pojedinca koji se izdvaja. Prije 100-200-300 godina nije bilo tako. Evropa je evoluirala kroz decenije i vijekove. Industrijske revolucije, Francuska revolucija, 'Proljece naroda', Seksualna revolucija, ekspanzija rock i pop muzike itd. Sve je to oblikovalo i otvaralo Evropu i evropske narode, pomjeralo ih prema naprijed. Drustvo koje ide naprijed je inspirativno za genijalne pojedince. Drustvo koje stagnira i tone ne moze iznjedriti velike umove. Dok su Arapi bili avangarda tadasnjeg svijeta imali su velike uspjehe na tehonoloskom, kulturnom i svakom drugom planu. Sada su jedna velika rupetina. Ni tvornicu sibica sami ne znaju napraviti. O tome ti govorim.
Vidi recimo Siriju o kojoj se dosta pise na podforumu 'politika'. Na vlasti je klan Asad, dikatoroska porodica. Takav oblik vladavine je davno prevazidjen i u danasnjem vremenu ne moze ponuditi nista dobro. Covjek bi ocekivao da takvu vlast sruse progresivne snage, sa jednom novom naprednom vizijom. No, medjutim, Asada pokusavaju svrgnuti zaostali primitivci, vjerski fanatici sa dna kaca. Dakle, oni bi da Sirija bude jos nazadnija i jos jadnija nego jeste. Sijeku drvece, ruse kipove, bicuju trgovce koji rade za vrijeme dzume, namecu zenama stil oblacenja itd. Sta reci? Umjesto da se Arapi rjesavaju zaostalih primitivaca, oni iz godine u godinu dobijaju na brojnosti.
Saudija i druge naftaske drzave su zivi jad. I jadni Bosanci su izmislili svijet za njih. Siguran sam da bi pet puta bolje iskoristili prirodna bogatstva od zatucanih Sauda. Pa onda Libija? Vidi na sta lici ta drzava koja ima resurse da bude jedna od najbogatijih drzava na svijetu. Komparacije radi, Norveska svoj novac zaradjen od prodaje nafte pohranjuje u banke i uzima masne kamate. S druge strane, Libija tim novecem kupuje socijalni mir. Norveska je svjetlosnim godinama ispred svake arapske drzave, u svakom pogledu.
Arapi se moraju otvoriti prema drugom i drugacijem. Trebaju poraditi na suptilnosti i eliminisati zadrtost i iskljucivost koja ih umnogome karakterise. Samo tako mogu napredovati kao drustvo.
Kler mora olabaviti stisak i dopustiti narodu da kreira zivot po vlastitom nahodjenju. Vidi Evropu i evropska drustva. Nema osude klera i drustva na racun pojedinca koji se izdvaja. Prije 100-200-300 godina nije bilo tako. Evropa je evoluirala kroz decenije i vijekove. Industrijske revolucije, Francuska revolucija, 'Proljece naroda', Seksualna revolucija, ekspanzija rock i pop muzike itd. Sve je to oblikovalo i otvaralo Evropu i evropske narode, pomjeralo ih prema naprijed. Drustvo koje ide naprijed je inspirativno za genijalne pojedince. Drustvo koje stagnira i tone ne moze iznjedriti velike umove. Dok su Arapi bili avangarda tadasnjeg svijeta imali su velike uspjehe na tehonoloskom, kulturnom i svakom drugom planu. Sada su jedna velika rupetina. Ni tvornicu sibica sami ne znaju napraviti. O tome ti govorim.
Vidi recimo Siriju o kojoj se dosta pise na podforumu 'politika'. Na vlasti je klan Asad, dikatoroska porodica. Takav oblik vladavine je davno prevazidjen i u danasnjem vremenu ne moze ponuditi nista dobro. Covjek bi ocekivao da takvu vlast sruse progresivne snage, sa jednom novom naprednom vizijom. No, medjutim, Asada pokusavaju svrgnuti zaostali primitivci, vjerski fanatici sa dna kaca. Dakle, oni bi da Sirija bude jos nazadnija i jos jadnija nego jeste. Sijeku drvece, ruse kipove, bicuju trgovce koji rade za vrijeme dzume, namecu zenama stil oblacenja itd. Sta reci? Umjesto da se Arapi rjesavaju zaostalih primitivaca, oni iz godine u godinu dobijaju na brojnosti.
Saudija i druge naftaske drzave su zivi jad. I jadni Bosanci su izmislili svijet za njih. Siguran sam da bi pet puta bolje iskoristili prirodna bogatstva od zatucanih Sauda. Pa onda Libija? Vidi na sta lici ta drzava koja ima resurse da bude jedna od najbogatijih drzava na svijetu. Komparacije radi, Norveska svoj novac zaradjen od prodaje nafte pohranjuje u banke i uzima masne kamate. S druge strane, Libija tim novecem kupuje socijalni mir. Norveska je svjetlosnim godinama ispred svake arapske drzave, u svakom pogledu.
Arapi se moraju otvoriti prema drugom i drugacijem. Trebaju poraditi na suptilnosti i eliminisati zadrtost i iskljucivost koja ih umnogome karakterise. Samo tako mogu napredovati kao drustvo.
-
kerima1
#2069 Re: Hajmo malo o religijama..
koci na si islam,jer ako nista ne tumace nam ga dobro,a sami se bojimo razumiti sta pise.nasa wrote:More bitkerima1 wrote:Naso lako je saudima imaju hadzske dane,pa imaju love za deset zemalja,da li ovise o pameti kako doci do novca bili bi najdonji,ovakvi ko' i mi.ali nas ne koci islam vec nedostatak vizije u svim varijantama eee tako I njih
- nasa
#2070 Re: Hajmo malo o religijama..
ma ne mislim ulema, mislim ljudi opcenito samo nas nisam uvrstila jer mi smo uvijek daleko od centra znacaja mi samo prihvatamokerima1 wrote:Zao mi je ali ovo necete niakd docekati makar zivili hiljadu godina.Zato,slobodno bez straha knjigu u ruke i misli sta pise nece nama Bog nista,on nas i poziva na razum prema tomeprije ce biti da ce vas kazniti ako se budete oslanjali sta ce i kad ce ulema sta uciniti za sve nas.imaju sigurno I sredstva I dovoljno ucenih da se pozabave nekim stvarima daleko kvalitetnije nego se to cini...![]()
A ovaj gornji post, ne znam gdje zivis ali BiH svasta koci, islam ponajmanje mada hajd'znaj u nekoj varijanti moglo bi se I tako reci
- vatrogasac
#2071 Re: Hajmo malo o religijama..
Kikibombona wrote:Naso
Možeš li pokušati definisati kler u islamu? U smislu kako ga imamo u organizovanim crkvama. Bilo kako.
- nasa
#2072 Re: Hajmo malo o religijama..
@kiki
sve to sto pises nema veze s islamom, nema cak veze ni s tim da su zatvoreni jer nemoj da ti nabrajam koliko od njih ima vise stranaca nego domacih...ima veze s putem koji su izabrali I tu bih se slozila s tobom glede nekih stvari koje nabrajas ali kompleksno je to I opet fulas jer siriju I saudijiu nikako ne mozes dovesti u isti analizu, a da ne pricam libiju itd.
Djaba ne mozes se odmaci od generalizacije, a samo sekundu da promislis uvidio bih da zemlje koje nabrajas nisu ma ni slicne kao ni problem koje zive...
sve to sto pises nema veze s islamom, nema cak veze ni s tim da su zatvoreni jer nemoj da ti nabrajam koliko od njih ima vise stranaca nego domacih...ima veze s putem koji su izabrali I tu bih se slozila s tobom glede nekih stvari koje nabrajas ali kompleksno je to I opet fulas jer siriju I saudijiu nikako ne mozes dovesti u isti analizu, a da ne pricam libiju itd.
Djaba ne mozes se odmaci od generalizacije, a samo sekundu da promislis uvidio bih da zemlje koje nabrajas nisu ma ni slicne kao ni problem koje zive...
-
kerima1
#2073 Re: Hajmo malo o religijama..
U Bosni,a znam pomalo kako je i drugdje kad je rijec u muslimanima,nigdje ne cvjetaju ruze,a ko slijedi se islam 
Last edited by kerima1 on 21/05/2014 17:27, edited 1 time in total.
- nasa
#2074 Re: Hajmo malo o religijama..
e moja kerima cvjetaju nekim itekako, sute I uzivajukerima1 wrote:U Bosni,a znam pomalo kako je i drugdje kad je rijec u muslimanima,nigdje ne cvjetaju ruze,a koslijedi se islam
- Kikibombona
#2075 Re: Hajmo malo o religijama..
Mislim na kojekakve sejhove, ucenjake i sta vec tu ima, koji odredjuju sta je ispravno a ste ne, te tako huskaju na 'neodgovorne pojedince'. U njihovim obracanjima je previse govora mrznje, etiketiranja i verbalnih napada na drugog i drugacijeg. Recimo, nedavno sam slusao nekakvog sejha koji u emisiji otvoreno prijeti da ce prvom prilikom ubiti izvjesnog Jasira Habiba. Dakle, covjek 10 puta za nekoliko puta minuta izjavljuje kako ce ga ubiti, kune se Alahom da ce ga ubiti prvom prilikom. Sta mislis da li je uhapsen radi toga? Cini mi se da je Kuvajcanin? Jes' malo sutra! Pa onda ajatolasi, serijatski sudovi itd.vatrogasac wrote:
Možeš li pokušati definisati kler u islamu? U smislu kako ga imamo u organizovanim crkvama. Bilo kako.
Naso
Itekako ima. Zasto kod Arapa nije zazivio recimo heavy metal? Zato sto bi odmah neki ucenjak izjavio da je to sejtanska muzika i da je proklet svako ko to slusa. Ovo je samo jedan banalan primjer. Vidi onda Siriju i Libiju. Ohole diktatore ruske vjerski fanatici koji su idoloski na istom nivou kao Talibani ili Saudi. Kako od takvih snaga ocekivati bilo sta progresivno!? A svi se oni kunu u Kuran.
Tesko je ocekivati da vjerski autoriteti udare na vlastite poluge moci. To nije uradio ni krscanski kler. To su uradili izmedju ostalih Francuzi tok revolucije. Nacekat cemo se jos dok se kod Arapa pojavi snaga koja ce sekularizovati vodece arapske drzave. Do tada stagnacija se nastavlja.