Viza za Njemacku
- Paulaner
#2051 Re: Viza za Njemacku
Jel mi moze neko objasniti ovo pravilo sto se mora cekati 2 godine na spajanje porodice.Dakle u kojim slucajevima se mora toliko cekati?
-
zetareticula
#2052 Re: Viza za Njemacku
To je u slucaju kada dobijes vizu i nakon nekog vremena se vjencate, onda moras cekati 2 godine da bi mogao povezati porodicu. Ako ste vjencani prije dobijanja vize ide procedura kojom ti je potrebno 6 platnih lista.Paulaner wrote:Jel mi moze neko objasniti ovo pravilo sto se mora cekati 2 godine na spajanje porodice.Dakle u kojim slucajevima se mora toliko cekati?
- Paulaner
#2053 Re: Viza za Njemacku
Ja sam cuo da se mora cekati samo ako bracni pratner koji je u DE nije tamo minimalno 2 godine. Onda se ceka da napuni 2 godine boravka i onda su se stekli uslovi za spajanje???zetareticula wrote:To je u slucaju kada dobijes vizu i nakon nekog vremena se vjencate, onda moras cekati 2 godine da bi mogao povezati porodicu. Ako ste vjencani prije dobijanja vize ide procedura kojom ti je potrebno 6 platnih lista.Paulaner wrote:Jel mi moze neko objasniti ovo pravilo sto se mora cekati 2 godine na spajanje porodice.Dakle u kojim slucajevima se mora toliko cekati?
- MaroonBrigade
#2054 Re: Viza za Njemacku
Ima li bracni partner u DE plavu kartu?
- Paulaner
#2055 Re: Viza za Njemacku
NemaMaroonBrigade wrote:Ima li bracni partner u DE plavu kartu?
- mirsek
#2056 Re: Viza za Njemacku
Zar to ne zavisi od ugovora tj radne dozvole partnera ? Ako je ugovor/radna dozvola na duzi period npr. par godina, bracni partner moze odmah poslije mjesec traziti vizu za spajanje porodice.
-
Zanima mee
#2057 Re: Viza za Njemacku
Pozz svima
Pitanje oko polaganje jezikaa. Ja znam jezik jako dobroo
I sad je pitanje koji je bolji ghote ili ÖSD i koji nivo da polazem ako zelim u njemackoj da radim neki posao?
Hvala
I sad je pitanje koji je bolji ghote ili ÖSD i koji nivo da polazem ako zelim u njemackoj da radim neki posao?
Hvala
- valjuga
#2058 Re: Viza za Njemacku
Ja da znam jaaako dobro položio bi b2 na institutu koji bude jeftiniji.Zanima mee wrote:Pozz svima
Hvala
- vjesticanametli
#2059 Re: Viza za Njemacku
imas li ista skole iz njem....ako imas ne polazi nista ba ne treba.....ako nemas ovo 2 gore je isto samo vid8 sta je jeftinije....Zanima mee wrote:Pozz svima
Hvala
- Nisrin
#2060 Re: Viza za Njemacku
. je jedno EU, onda to ide sve brze ali tamo u Njemackoj!
Last edited by Nisrin on 30/10/2018 14:10, edited 1 time in total.
- Nisrin
#2061 Re: Viza za Njemacku
Zanima mee wrote:Pozz svima
Hvala
Lakse ti je na OSDu, u Goethe stvarno sve previse komplikuju...i nije im pravo ako tamo nisi isao na kurs!
Last edited by Nisrin on 30/10/2018 14:10, edited 1 time in total.
- konjislav
#2062 Re: Viza za Njemacku
Sta im ima biti pravo ili ne? Sta je sa ljudima koji dodju samo radi certifikata, koji su mozda znali jezik od prije ili ga naucili na nekom drugom mjestu (npr. u skoli, inostranstvu, itd.)?Nisrin wrote:Zanima mee wrote:Pozz svima
Hvala
Lakse ti je na OSDu, u Goethe stvarno sve previse komplikuju...i nije im pravo ako tamo nisi isao na kurs!
- Nisrin
#2063 Re: Viza za Njemacku
konjislav wrote:
Sta im ima biti pravo ili ne? Sta je sa ljudima koji dodju samo radi certifikata, koji su mozda znali jezik od prije ili ga naucili na nekom drugom mjestu (npr. u skoli, inostranstvu, itd.)?
Ne znam sto, ali se drugacije postave, koliko god to zvucalo grubo...i svi bas svi preporucuju OSD, ja sam isla na kurs u Goethe, ali cu defin polagati na OSDu...
Znam djevojku koja je polagala C1, jer je zivjela u Njemackoj godinama, zavrsila skolu i nju su vise ispeglali nego ostale na Goetheu..sama je potvrdila da su ih "rasporedjivali" itd...
- konjislav
#2064 Re: Viza za Njemacku
Hvala ti na ovim informacijama, da znam gdje da idem ako bude zatrebao certifikat.Nisrin wrote:konjislav wrote:
Sta im ima biti pravo ili ne? Sta je sa ljudima koji dodju samo radi certifikata, koji su mozda znali jezik od prije ili ga naucili na nekom drugom mjestu (npr. u skoli, inostranstvu, itd.)?
Ne znam sto, ali se drugacije postave, koliko god to zvucalo grubo...i svi bas svi preporucuju OSD, ja sam isla na kurs u Goethe, ali cu defin polagati na OSDu...
Znam djevojku koja je polagala C1, jer je zivjela u Njemackoj godinama, zavrsila skolu i nju su vise ispeglali nego ostale na Goetheu..sama je potvrdila da su ih "rasporedjivali" itd...
- vjesticanametli
#2065 Re: Viza za Njemacku
Ah pa ne mozes znati ti ko oni ....nasa seljacka polituka....idi na osd ne komplikuj
-
Zanima mee
#2066 Re: Viza za Njemacku
Pa sto se mene tice mogu i c1 ..mislim stvarno znam jezik bez greskee bez ikakvih problemavjesticanametli wrote:Ah pa ne mozes znati ti ko oni ....nasa seljacka polituka....idi na osd ne komplikuj
-
Zanima mee
#2067 Re: Viza za Njemacku
Gledaala sam iste su cijene ..valjuga wrote:Ja da znam jaaako dobro položio bi b2 na institutu koji bude jeftiniji.Zanima mee wrote:Pozz svima
Hvala
-
Zanima mee
#2068 Re: Viza za Njemacku
HvalaNisrin wrote:Zanima mee wrote:Pozz svima
Hvala
-
Zanima mee
#2069 Re: Viza za Njemacku
Hvala puno na informacijiNisrin wrote:konjislav wrote:
-
use your illusion
#2070 Re: Viza za Njemacku
.
Last edited by use your illusion on 27/05/2019 22:16, edited 1 time in total.
-
nelle_tz
#2071 Re: Viza za Njemacku
niko nista ne znause your illusion wrote:Nakon sto se usvoji ovaj zakon da li mogu otići u DE raditi neki posao koji nema veze sa mojom strukom (ecc)..recimo sa nivoom b1
Bila je rasprava za zakon u Bundestagu.Oni su se slozili da im treba novi zakon, ali su to onda proslijedili svojim ministarstvima da to dorade, plus pokrajinama.I mora ici jos 2 x u Bundestag,pa onda Merkelica mora potpisati, biti objavljeno u sluzbenom listu
Dragi Bog zna kad ce to biti usvojeno, moze biti za 2 mjeseca, moze za dvije godine,i kakav ce zakon biti, spominje se da ce biti slican kao austrijski-godine, znanje njemackog jezika, kvalifikacije...
Izuzetno losiji zakon za nas iz BiH, Srbije, Cg,Makedonije, Albanije koji smo mogli naci posao u Njemackoj i samo dobiti dozvolu iz Njemacke da radimo tamo.Jedino sto nas Ambasada Njemacke u Sarajevu koci namjerno sa terminima.Za neke poslove se i nije trazilo poznavanje jezika
Ovo sto novine pisu 01.01.2019. je cista laz.Nigdje se ne spominje nikakav datum
Ne vjerujte nasim kvazinovinarima i lazima sto oni pisu
Trenutni zakon je bolji za nas, sad cete imati konkurenciju iz cijelog svijeta
Last edited by nelle_tz on 26/10/2018 18:10, edited 2 times in total.
-
sarajevo-x.com
#2072 Re: Viza za Njemacku
Ima li neko iskustva sa ferijalnim radom u Njemačkoj ? Trebaju mi onfromacije iz prve ruke, pročitao sam neke tekstove online itd
Znam da nema baš veze s temom ali da ne otvaram novu a ona tema zastarila
Znam da nema baš veze s temom ali da ne otvaram novu a ona tema zastarila
- valjuga
#2073 Re: Viza za Njemacku
Nelle ja bi volio da ti lupaš ko maksim po diviziji al nešto imam osjećaj da si u pravu 100%.nelle_tz wrote:niko nista ne znause your illusion wrote:Nakon sto se usvoji ovaj zakon da li mogu otići u DE raditi neki posao koji nema veze sa mojom strukom (ecc)..recimo sa nivoom b1
Bila je rasprava za zakon a Bundestagu.Oni su se slozili da im treba novi zakon, ali su to onda proslijedili svojim ministarstvima da to dorade, plus pokrajinama.I mora ici jos 2 x u Bundestag,pa onda Merkelica mora potpisati, biti objavljeno u sluzbenom listu
Dragi Bog zna kad ce to biti usvojeno, moze biti za 2 mjeseca, moze za dvije godine,i kakav ce zakon biti, spominje se da ce biti slican kao austrijski-godine, znanje njemackog jezika, kvalifikacije...
Izuzetno losiji zakon za nas iz BiH, Srbije, Cg,Makedonije, Albanije koji smo mogli naci posao u Njemackoj i samo dobiti dozvolu iz Njemacke da radimo tamo.Jedino sto nas Ambasada Njemacke u Sarajevu koci namjerno sa terminima.Za neke poslove se i nije trazilo poznavanje jezika
Ovo sto novine pisu 01.01.2019. je cista laz.Nigdje se ne spominje nikakav datum
Ne vjeujte nasim kvazinovinaraima i lazima sto oni pisu
Trenutni zakon je bolji za nas, sad cete imati konkurenciju iz cijelog svijeta
-
use your illusion
#2074 Re: Viza za Njemacku
.
Last edited by use your illusion on 28/05/2019 08:04, edited 1 time in total.
-
nelle_tz
#2075 Re: Viza za Njemacku
To je po ovom starom zakonu koji jos vrijedi.Bilo ko iz Bosne moze otici tamo raditi, ako dobije dozvolu iz Njemacke ( ako nema radnika iz EU na birou u Njemackoj koji bi taj posao mogao raditi).Ovaj trenutni zakon nama svima vise odgovara, jedino sto nam Ambasada Njemacke u Sarajevu pravi problem, oni su ti koji koce i namjerno odugovlace sa termina. Za jednu godinu su uspjeli samo 2 mjeseca rezerviranih termina rijesiti ( 23.3.2017-2.6.2017) Otislo je more ljude raditi po hotelima, restoranima, ni a1 nisu imali od jezikause your illusion wrote: iskreno ja sam tek na nivou a1 njemackog tako da imam jos vremena...samo me zanima kako neki dobiju tamo posao a nemaju nikakve posebne kvalifikacije ili one suficitarne kod njemaca...npr, zaposli se u Lidlu ili u nekoj fabrici gdje obavlja neke jednostavnije poslove
Po ovom novom zakonu ce ici samo specificne struke za koje Nijemci procijene da im bas trebaju ( IT Struka, elektricari, varioci,vozaci, medicinari itd), i to ce se traziti diplome srednjih skola ili fakulteta za taj posao, trazit ce se odredjene godine, poznavanje jezika.Svi ovi ostali ce i dalje ici po ovim ambasadama i cekati mjesecima mozda i godinama.Nijemci su spori i imaju veliku birokratiju, ne razumijem zbog cega nasi ljudi ocekuje puno od tog novog zakona, ne zna se ni kad ce se usvojiti.Ako se moze lako u Austriju otici, onda ce se sa novim zakonom i u Njemacku moci otici tako, jer ce im zakon biti ta neka kombinacija kanadskog, austrijskog sistema- za vecinu nece moci tako lako