Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Kukuruz_Barbe-q

#2051 Re: Pitanje ateistima

Post by Kukuruz_Barbe-q »

reci da je ateista =komunista je slicno onoj analogiji prema kojoj je musliman=terorista .
Ateista

#2052 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

idealnaM wrote::shock: što li to nema Ateiste na ovim temama...eto tačno mi nešto nedostaje..
:P
Evo i mene. :D

Malo sam se u zadnje vrijeme zadao oko obaranja guinnessovog rekorda pa me nije bilo. :D
Ateista

#2053 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Mislim da je jako bitno razdvojiti neke stvari:

-Ateizam podrazuzmijeva iskljucivo nevjerovanje u boga, i nista drugo. Ateizam nije pokret, ideologija, religija, nista od toga. To je samo odgovor na religije, vrsta religijskog neopredjeljenja. Kada ne bi bilo religija ne bi bilo ni ateizma.
Ne postoje nikakva univerzalna shvatanja ni pravila koje ateisti trebaju da postuju i osim nevjerovanja u boga (iz bilo kojih razloga) ne moraju imati nikakvih slicnosti.

Sto se tice nekih pojmova koji se cesto vezu za ateizam kao sto je evolucija, ona nema direktne veze sa ateizmom. To je naucna teorija koja religijama ne odgovara i zbog cega je negiraju, te se zbog toga povezuje sa ateizmom, medjutim ne mora znaciti da ateista mora biti i evolucionista i obrnuto.

Sto se tice neke ateisticke filozofije, postoje ljudi koji razmisljaju o tome i koji na svoj nacin objasnjavaju svijet i imaju svoje teorije, koji na razne nacine dolaze do zakljucaka da bog ne postoji, ali ne postoji nista univerzalno sto cini jednog ateistu ateistom jer to nije ideologija. Mogu postojati neke ideologije cija je osnova ateizam, ali sam ateizam u svojoj osnovi nije ideologija.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#2054 Re: Pitanje ateistima

Post by Big Boy »

E moj dragi @ateista... ljudske predrasude ocito nemaju granica.

Povrsni ljudi iznimno jako vole lijepiti epitete (koje valjda precesto slusaju u svom drustvu) drugima da tome kraja nema. A na pomisao da bi mogli nesto malo pazljivije prouciti prije nego se odluce nesto izjaviti... ma hej.
bez_ideje

#2055 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
nije ateista,nije agnostik........
ozbiljno me zanima?
andrija2007

#2056 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
Možda upitan?
bez_ideje

#2057 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

mozda turist u Hagu :mrgreen:
andrija2007

#2058 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

bez_ideje wrote:mozda turist u Hagu :mrgreen:
Ili jednostavno čovjek bez ideje.
suntu jeu

#2059 Re: Pitanje ateistima

Post by suntu jeu »

bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
Kafir :lol:
Macak U Cizmama

#2060 Re: Pitanje ateistima

Post by Macak U Cizmama »

ozbiljno me zanima?
Hoces kazati, covjek kome je svejedno postoji li ili ne postoji bog?

Pa to su ti oni koji jedva docekaju Bajram da se nacugaju. Dok je Ramazan, vjeruju i postuju, a kad dodje Bajram zaborave .... :mrgreen:
HAVANA

#2061 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

ozbiljno me zanima?

Bez ideje :D
andrija2007

#2062 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

HAVANA wrote:
ozbiljno me zanima?

Bez ideje :D
Al zato divi štoljaš barazere! ;-)
sibirian

#2063 Re: Pitanje ateistima

Post by sibirian »

ozbiljno me zanima?
U Vukovom prevodu Novog Zaveta upotrebljava se reč "neznabožac".
MrSini

#2064 Re: Pitanje ateistima

Post by MrSini »

ozbiljno me zanima?
To je čovjek na početku puta koji ga može dovesti do istine.
Urlanje dozvoljeno

#2065 Re: Pitanje ateistima

Post by Urlanje dozvoljeno »

http://www.youtube.com/watch?v=6mmskXXe ... =rec-HM-r2

pogledajte ovo... znaci rijec je o richardu dawkinsu, koji je ateista i koji je napisao mnogo knjiga na tu temu. danas se on smatra jednim od najucenijih ljudi svijeta...

pitanje je jedne studentice "what if you are wrong?"...

dame i gospodo, molim aplauz za ovog covjeka :)
Urlanje dozvoljeno

#2066 Re: Pitanje ateistima

ozbiljno me zanima?
ateista je pojam koji se koristi za ljude druge koji ne vjeruju u istog boga. npr. za hriscanina i musliman je ateista jer ne vjeruje u hriscansog boga...

danas se, doduse, termin ateista koristi opcenito za nevjernike, u sustini to je pogresno... jer ateisti nevjeruju da bog postoji nego ZNAJU... znaci mi nismo ateisti nego edukovani ljudi... ateiste nas jedino vjernici nazivaju :)
bez_ideje

#2067 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

Ma ne govorim o ljudima koji znaju ili vjeruju da nema Boga........nego o onima koji ne "prate " nitista religiozno,niti razmisljaju o postojanju Boga....."ako ima dobro jes'......a ako ga nema opet dobro jes'" :lol: :lol:
ProS

#2068 Re: Pitanje ateistima

Post by ProS »

ja mislim da je zaista hrabro izaci i reci da ne postoji nista,ali nista,takav vakum,nemastovitost i ispraznost,a recimo ajnstajn bio vjernik :-D

ateizam bi bio dobar kao spoj agnosticizma i sadasnjeg shvatanja i tumacenja nauke :dance: :)
andrija2007

#2069 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

bez_ideje wrote:Ma ne govorim o ljudima koji znaju ili vjeruju da nema Boga........nego o onima koji ne "prate " nitista religiozno,niti razmisljaju o postojanju Boga....."ako ima dobro jes'......a ako ga nema opet dobro jes'" :lol: :lol:
E taki su gori i od vjernika i od ateista! ( :wink: )
Urlanje dozvoljeno

#2070 Re: Pitanje ateistima

ProS wrote:ja mislim da je zaista hrabro izaci i reci da ne postoji nista,ali nista,takav vakum,nemastovitost i ispraznost,a recimo ajnstajn bio vjernik :-D

ateizam bi bio dobar kao spoj agnosticizma i sadasnjeg shvatanja i tumacenja nauke :dance: :)
poluedukovani, nereligiozni ljudi koji se boje necega sto ne postoji :)
HAVANA

#2071 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

andrija2007 wrote:
bez_ideje wrote:Ma ne govorim o ljudima koji znaju ili vjeruju da nema Boga........nego o onima koji ne "prate " nitista religiozno,niti razmisljaju o postojanju Boga....."ako ima dobro jes'......a ako ga nema opet dobro jes'" :lol: :lol:
E taki su gori i od vjernika i od ateista! ( :wink: )

Vaki,vaki su meni najgori :evil: :evil: :lol:
black

#2072 Re: Pitanje ateistima

Post by black »

Urlanje dozvoljeno wrote: danas se, doduse, termin ateista koristi opcenito za nevjernike, u sustini to je pogresno... jer ateisti nevjeruju da bog postoji nego ZNAJU... znaci mi nismo ateisti nego edukovani ljudi... ateiste nas jedino vjernici nazivaju :)
:lol:
Ebuderda

#2073 Re: Pitanje ateistima

Post by Ebuderda »

ozbiljno me zanima?
N=e negirati Allaha, Jedinoga Boga, a ne zanimati ga ibadet Njemu, niti kako da Mu se
E=motivno, potpuno, iskreno, pokoriti, znati da ima Svemocni Bog, a ne zanimati ga, niti Mu se klanjati!?
Z=ebnja i strah me hvata, kako moze takav veceras mirno leci i spavati u postelji, i kako moze hodati Zemljom!?
N=ema Boga istinskoga osim Allaha, to su priznali idolopoklonici Mekke, ali su se borili protiv Poslanika,alejhissalatu we sselam!
A=llah je - nema istinskoga boga osim Njega, ako ih upitas: ko vas je stvorio? sigurno ce reci: 'Allah!' Pa kuda se onda odmecu!?
L=icemjerno je, i hrabrije i veci grijeh priznati i znati za Allaha, a ne zanimati te da Mu se klanjas i pokoravas!
I=skreno pokajanje Allahu, obaveza je od strane svih i dzinna i ljudi, ne zaboravi, da nam je obaveza, stroga,
C=ijeloga svoga zivota, cijelim svojim bicem se pokoravati i klanjati Allahu samo, a zar to neko drugi zasluzuje!?
A=llahu ekberu kebiraa! Allah je najveci, velicinom, welhamdulillahi kesiiraa, i hvala Mu neizmjerno mnogo!
HAVANA

#2074 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

Ebuderda wrote:
ozbiljno me zanima?
S=amo je potrebno
V=jerno služiti Allaha, Jedinoga Boga, a ne zanimati ga ibadet Njemu, niti kako da Mu se
E=motivno, potpuno, iskreno, pokoriti, znati da ima Svemocni Bog, a ne zanimati ga, niti Mu se klanjati!?
Z=ebnja i strah me hvata, kako moze takav veceras mirno leci i spavati u postelji, i kako moze hodati Zemljom!?
N=ema Boga istinskoga osim Allaha, to su priznali idolopoklonici Mekke, ali su se borili protiv Poslanika,alejhissalatu we sselam!
A=llah je - nema istinskoga boga osim Njega, ako ih upitas: ko vas je stvorio? sigurno ce reci: 'Allah!' Pa kuda se onda odmecu!?
L=icemjerno je, i hrabrije i veci grijeh priznati i znati za Allaha, a ne zanimati te da Mu se klanjas i pokoravas!
I=skreno pokajanje Allahu, obaveza je od strane svih i dzinna i ljudi, ne zaboravi, da nam je obaveza, stroga,
C=ijeloga svoga zivota, cijelim svojim bicem se pokoravati i klanjati Allahu samo, a zar to neko drugi zasluzuje!?
A=llahu ekberu kebiraa! Allah je najveci, velicinom, welhamdulillahi kesiiraa, i hvala Mu neizmjerno mnogo!

:oops:
bez_ideje

#2075 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

Image
Locked