Pitanje ateistima
-
Kukuruz_Barbe-q
#2051 Re: Pitanje ateistima
reci da je ateista =komunista je slicno onoj analogiji prema kojoj je musliman=terorista .
- Ateista
#2052 Re: Pitanje ateistima
Evo i mene.idealnaM wrote:što li to nema Ateiste na ovim temama...eto tačno mi nešto nedostaje..
Malo sam se u zadnje vrijeme zadao oko obaranja guinnessovog rekorda pa me nije bilo.
- Ateista
#2053 Re: Pitanje ateistima
Mislim da je jako bitno razdvojiti neke stvari:
-Ateizam podrazuzmijeva iskljucivo nevjerovanje u boga, i nista drugo. Ateizam nije pokret, ideologija, religija, nista od toga. To je samo odgovor na religije, vrsta religijskog neopredjeljenja. Kada ne bi bilo religija ne bi bilo ni ateizma.
Ne postoje nikakva univerzalna shvatanja ni pravila koje ateisti trebaju da postuju i osim nevjerovanja u boga (iz bilo kojih razloga) ne moraju imati nikakvih slicnosti.
Sto se tice nekih pojmova koji se cesto vezu za ateizam kao sto je evolucija, ona nema direktne veze sa ateizmom. To je naucna teorija koja religijama ne odgovara i zbog cega je negiraju, te se zbog toga povezuje sa ateizmom, medjutim ne mora znaciti da ateista mora biti i evolucionista i obrnuto.
Sto se tice neke ateisticke filozofije, postoje ljudi koji razmisljaju o tome i koji na svoj nacin objasnjavaju svijet i imaju svoje teorije, koji na razne nacine dolaze do zakljucaka da bog ne postoji, ali ne postoji nista univerzalno sto cini jednog ateistu ateistom jer to nije ideologija. Mogu postojati neke ideologije cija je osnova ateizam, ali sam ateizam u svojoj osnovi nije ideologija.
-Ateizam podrazuzmijeva iskljucivo nevjerovanje u boga, i nista drugo. Ateizam nije pokret, ideologija, religija, nista od toga. To je samo odgovor na religije, vrsta religijskog neopredjeljenja. Kada ne bi bilo religija ne bi bilo ni ateizma.
Ne postoje nikakva univerzalna shvatanja ni pravila koje ateisti trebaju da postuju i osim nevjerovanja u boga (iz bilo kojih razloga) ne moraju imati nikakvih slicnosti.
Sto se tice nekih pojmova koji se cesto vezu za ateizam kao sto je evolucija, ona nema direktne veze sa ateizmom. To je naucna teorija koja religijama ne odgovara i zbog cega je negiraju, te se zbog toga povezuje sa ateizmom, medjutim ne mora znaciti da ateista mora biti i evolucionista i obrnuto.
Sto se tice neke ateisticke filozofije, postoje ljudi koji razmisljaju o tome i koji na svoj nacin objasnjavaju svijet i imaju svoje teorije, koji na razne nacine dolaze do zakljucaka da bog ne postoji, ali ne postoji nista univerzalno sto cini jednog ateistu ateistom jer to nije ideologija. Mogu postojati neke ideologije cija je osnova ateizam, ali sam ateizam u svojoj osnovi nije ideologija.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#2054 Re: Pitanje ateistima
E moj dragi @ateista... ljudske predrasude ocito nemaju granica.
Povrsni ljudi iznimno jako vole lijepiti epitete (koje valjda precesto slusaju u svom drustvu) drugima da tome kraja nema. A na pomisao da bi mogli nesto malo pazljivije prouciti prije nego se odluce nesto izjaviti... ma hej.
Povrsni ljudi iznimno jako vole lijepiti epitete (koje valjda precesto slusaju u svom drustvu) drugima da tome kraja nema. A na pomisao da bi mogli nesto malo pazljivije prouciti prije nego se odluce nesto izjaviti... ma hej.
- bez_ideje
#2055 Re: Pitanje ateistima
Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
nije ateista,nije agnostik........
ozbiljno me zanima?
ozbiljno me zanima?
-
andrija2007
#2056 Re: Pitanje ateistima
Možda upitan?bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
-
andrija2007
#2058 Re: Pitanje ateistima
Ili jednostavno čovjek bez ideje.bez_ideje wrote:mozda turist u Hagu
- suntu jeu
#2059 Re: Pitanje ateistima
Kafirbez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
-
Macak U Cizmama
#2060 Re: Pitanje ateistima
Hoces kazati, covjek kome je svejedno postoji li ili ne postoji bog?bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
Pa to su ti oni koji jedva docekaju Bajram da se nacugaju. Dok je Ramazan, vjeruju i postuju, a kad dodje Bajram zaborave ....
- HAVANA
#2061 Re: Pitanje ateistima
bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
Bez ideje
-
andrija2007
#2062 Re: Pitanje ateistima
Al zato divi štoljaš barazere!HAVANA wrote:bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
Bez ideje
-
sibirian
#2063 Re: Pitanje ateistima
U Vukovom prevodu Novog Zaveta upotrebljava se reč "neznabožac".bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
-
MrSini
#2064 Re: Pitanje ateistima
To je čovjek na početku puta koji ga može dovesti do istine.bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
-
Urlanje dozvoljeno
#2065 Re: Pitanje ateistima
http://www.youtube.com/watch?v=6mmskXXe ... =rec-HM-r2
pogledajte ovo... znaci rijec je o richardu dawkinsu, koji je ateista i koji je napisao mnogo knjiga na tu temu. danas se on smatra jednim od najucenijih ljudi svijeta...
pitanje je jedne studentice "what if you are wrong?"...
dame i gospodo, molim aplauz za ovog covjeka
pogledajte ovo... znaci rijec je o richardu dawkinsu, koji je ateista i koji je napisao mnogo knjiga na tu temu. danas se on smatra jednim od najucenijih ljudi svijeta...
pitanje je jedne studentice "what if you are wrong?"...
dame i gospodo, molim aplauz za ovog covjeka
-
Urlanje dozvoljeno
#2066 Re: Pitanje ateistima
ateista je pojam koji se koristi za ljude druge koji ne vjeruju u istog boga. npr. za hriscanina i musliman je ateista jer ne vjeruje u hriscansog boga...bez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
danas se, doduse, termin ateista koristi opcenito za nevjernike, u sustini to je pogresno... jer ateisti nevjeruju da bog postoji nego ZNAJU... znaci mi nismo ateisti nego edukovani ljudi... ateiste nas jedino vjernici nazivaju
- bez_ideje
#2067 Re: Pitanje ateistima
Ma ne govorim o ljudima koji znaju ili vjeruju da nema Boga........nego o onima koji ne "prate " nitista religiozno,niti razmisljaju o postojanju Boga....."ako ima dobro jes'......a ako ga nema opet dobro jes'"

- ProS
#2068 Re: Pitanje ateistima
ja mislim da je zaista hrabro izaci i reci da ne postoji nista,ali nista,takav vakum,nemastovitost i ispraznost,a recimo ajnstajn bio vjernik
ateizam bi bio dobar kao spoj agnosticizma i sadasnjeg shvatanja i tumacenja nauke

ateizam bi bio dobar kao spoj agnosticizma i sadasnjeg shvatanja i tumacenja nauke
-
andrija2007
#2069 Re: Pitanje ateistima
E taki su gori i od vjernika i od ateista! (bez_ideje wrote:Ma ne govorim o ljudima koji znaju ili vjeruju da nema Boga........nego o onima koji ne "prate " nitista religiozno,niti razmisljaju o postojanju Boga....."ako ima dobro jes'......a ako ga nema opet dobro jes'"![]()
-
Urlanje dozvoljeno
#2070 Re: Pitanje ateistima
poluedukovani, nereligiozni ljudi koji se boje necega sto ne postojiProS wrote:ja mislim da je zaista hrabro izaci i reci da ne postoji nista,ali nista,takav vakum,nemastovitost i ispraznost,a recimo ajnstajn bio vjernik![]()
ateizam bi bio dobar kao spoj agnosticizma i sadasnjeg shvatanja i tumacenja nauke![]()
- HAVANA
#2071 Re: Pitanje ateistima
andrija2007 wrote:E taki su gori i od vjernika i od ateista! (bez_ideje wrote:Ma ne govorim o ljudima koji znaju ili vjeruju da nema Boga........nego o onima koji ne "prate " nitista religiozno,niti razmisljaju o postojanju Boga....."ako ima dobro jes'......a ako ga nema opet dobro jes'"![]()
)
Vaki,vaki su meni najgori
- black
#2072 Re: Pitanje ateistima
Urlanje dozvoljeno wrote: danas se, doduse, termin ateista koristi opcenito za nevjernike, u sustini to je pogresno... jer ateisti nevjeruju da bog postoji nego ZNAJU... znaci mi nismo ateisti nego edukovani ljudi... ateiste nas jedino vjernici nazivaju
-
Ebuderda
#2073 Re: Pitanje ateistima
N=e negirati Allaha, Jedinoga Boga, a ne zanimati ga ibadet Njemu, niti kako da Mu sebez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
E=motivno, potpuno, iskreno, pokoriti, znati da ima Svemocni Bog, a ne zanimati ga, niti Mu se klanjati!?
Z=ebnja i strah me hvata, kako moze takav veceras mirno leci i spavati u postelji, i kako moze hodati Zemljom!?
N=ema Boga istinskoga osim Allaha, to su priznali idolopoklonici Mekke, ali su se borili protiv Poslanika,alejhissalatu we sselam!
A=llah je - nema istinskoga boga osim Njega, ako ih upitas: ko vas je stvorio? sigurno ce reci: 'Allah!' Pa kuda se onda odmecu!?
L=icemjerno je, i hrabrije i veci grijeh priznati i znati za Allaha, a ne zanimati te da Mu se klanjas i pokoravas!
I=skreno pokajanje Allahu, obaveza je od strane svih i dzinna i ljudi, ne zaboravi, da nam je obaveza, stroga,
C=ijeloga svoga zivota, cijelim svojim bicem se pokoravati i klanjati Allahu samo, a zar to neko drugi zasluzuje!?
A=llahu ekberu kebiraa! Allah je najveci, velicinom, welhamdulillahi kesiiraa, i hvala Mu neizmjerno mnogo!
- HAVANA
#2074 Re: Pitanje ateistima
Ebuderda wrote:S=amo je potrebnobez_ideje wrote:Sta je covjek koji ne negira prisustvo Boga,ali ga uopste ne zanima da li Bog postoji ili ne....
ozbiljno me zanima?
V=jerno služiti Allaha, Jedinoga Boga, a ne zanimati ga ibadet Njemu, niti kako da Mu se
E=motivno, potpuno, iskreno, pokoriti, znati da ima Svemocni Bog, a ne zanimati ga, niti Mu se klanjati!?
Z=ebnja i strah me hvata, kako moze takav veceras mirno leci i spavati u postelji, i kako moze hodati Zemljom!?
N=ema Boga istinskoga osim Allaha, to su priznali idolopoklonici Mekke, ali su se borili protiv Poslanika,alejhissalatu we sselam!
A=llah je - nema istinskoga boga osim Njega, ako ih upitas: ko vas je stvorio? sigurno ce reci: 'Allah!' Pa kuda se onda odmecu!?
L=icemjerno je, i hrabrije i veci grijeh priznati i znati za Allaha, a ne zanimati te da Mu se klanjas i pokoravas!
I=skreno pokajanje Allahu, obaveza je od strane svih i dzinna i ljudi, ne zaboravi, da nam je obaveza, stroga,
C=ijeloga svoga zivota, cijelim svojim bicem se pokoravati i klanjati Allahu samo, a zar to neko drugi zasluzuje!?
A=llahu ekberu kebiraa! Allah je najveci, velicinom, welhamdulillahi kesiiraa, i hvala Mu neizmjerno mnogo!