nineinchnails wrote:[quote="505sCrtom"][quote="nineinchnails"]Do tada, udri po gumama.
Ovo je primitivno, uvredljivo i nasilnički! Nemaš pravo uzimati "pravdu" u svoje ruke. Prvo, ko si Ti da rasuđuješ ko se pravilno parkirao a ko ne? Drugo, uništavanjem tuđe imovine je isto prekršaj, i to veći od nedozvoljenog parkiranja. I na kraju pitanje. Ako tebe vlasnik automobila uhvati da mu bušiš gume, da li ta ista osoba ima pravo probušiti tebe, jer i Ti si uzeo "zakon" u svoje ruke, pa bi tako mogao i on/a? Ili ovako, do koje granice tvoj kaubojski način zadovoljavanja pravde je tolerantan? Evo daću Ti 3 primjera. Da probušiš gumu, zapališ kuću, zbodeš čovjeka.[/quote][/size]Jeste primitivno, ali, imas li ti neko bolje rjesenje? Nazalost, kao sto rekose vec na forumu: "Opet je papak pobijedio, i sada mi igramo po njegovim pravilima".
Dok se ne uvede zakon o "parkiradzijama", sta da se radi? Suti i trpi?[/quote]
Tako nekako. Papak će uvijek pobjediti. Jer i onaj koji buši gume je isto papak. Ne znači da je probušena guma uvijek pravična. Dapače, ja znam nekoliko slučajeva gdje su ljudima oštećena vozila, ne zbog tog što su pogrešno parkirali, nego što se to nekome nije svidjelo, pa su po današnjem običaju uzeli stvar u svoje ruke.
Proces je dug (kolektivnog obrazovanja, socijalizacije, kulture vožnje...), ali sigurno neće biti bolje gdje se ohrabruje i opravdava vandalizam. Bolje da potrošiš to vrijeme da napišeš ceduljicu s protestom i zakačiš je za brisač. To je civilizovanije a i ispuhat ćeš se malo. A sad, oni koji bi se tim trebali baviti, vlast, policija, sud... to ne funkcioniše, ali ipak. Bolje je tamo neki pritisak napraviti nego postati i sam vandal. Toliko. Pozdrav.