"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
zonbirile

#2051 Re: "Majstori" parkiranja

Post by zonbirile »

Neelix wrote:ima i toga. siguran sam da dobar dio ovih sto su uslikani su ustvari stali normalno jer su u trenutku parkiranja ostala auta zauzela okolna mjesta. ali evo, ovaj idiot iz tojote npr sigurno nije nevin - nije moglo stati auto izmedju njega i zida.
----------------------
pa naravno,budala uvijek ima
nineinchnails

#2052 Re: "Majstori" parkiranja

Post by nineinchnails »

[quote="505sCrtom"][quote="nineinchnails"]Do tada, udri po gumama. [/quote]

Ovo je primitivno, uvredljivo i nasilnički! Nemaš pravo uzimati "pravdu" u svoje ruke. Prvo, ko si Ti da rasuđuješ ko se pravilno parkirao a ko ne? Drugo, uništavanjem tuđe imovine je isto prekršaj, i to veći od nedozvoljenog parkiranja. I na kraju pitanje. Ako tebe vlasnik automobila uhvati da mu bušiš gume, da li ta ista osoba ima pravo probušiti tebe, jer i Ti si uzeo "zakon" u svoje ruke, pa bi tako mogao i on/a? Ili ovako, do koje granice tvoj kaubojski način zadovoljavanja pravde je tolerantan? Evo daću Ti 3 primjera. Da probušiš gumu, zapališ kuću, zbodeš čovjeka.[/quote]
Jeste primitivno, ali, imas li ti neko bolje rjesenje? Nazalost, kao sto rekose vec na forumu: "Opet je papak pobijedio, i sada mi igramo po njegovim pravilima".
Dok se ne uvede zakon o "parkiradzijama", sta da se radi? Suti i trpi?
johntra

#2053 Re: "Majstori" parkiranja

Post by johntra »

duboka_misao wrote:
johntra wrote:
nemoj kriti tablice, njegova kultura ha ya
nisam ja slikao, a fotka je iz Mostara... ;-)
johntra

#2054 Re: "Majstori" parkiranja

Post by johntra »

Izvor : Blic.rs i Autobrief.com

Bosanski državljanin u Novom Sadu sakupio 212 kazni od po hiljadu dinara

Apsolutni rekord u neplaćanju parkinga u Novom Sadu trenutno drži bosanski državljanin koji je sakupio 212 kazni od po hiljadu dinara. S obzirom na to da je u pitanju strani državljanin, "Parking servis" nema mogućnost da ga sudski goni, zbog čega mu je konfiskovano vozilo.

Rekorder u neplaćanju parkinga u gradu je izvesni vlasnik automobila marke "Sitroen" (Citroen), bosanskih registarskih tablica.

Verovatno svestan da novosadski "Parking servis" nema pravnog načina da kažnjava strane državljane, ovaj vozač se mesecima parkirao očigledno bez namere da plati parking.

"Problem sa stranim državljanima, kao i u ovom slučaju, jeste taj što ne možemo da ih tužimo ukoliko nisu državljani Srbije. Međutim, zato imamo pravo da im zadržimo vozilo sve dok ne izmire dug prema 'Parking servisu'", kaže Nenad Vucelja, direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u ovom preduzeću.

Vidite kako komšije lako riješe probleme sa stranim tablicama....

Vucelja je istakao da je pomenuti automobil prenet na plac "Parking servisa" i da će tamo ostati sve dok se sa vlasnikom ne postigne dogovor oko izmirenja duga od preko 200.000 dinara.
5 0 5

#2055 Re: "Majstori" parkiranja

Post by 5 0 5 »

nineinchnails wrote:[quote="505sCrtom"][quote="nineinchnails"]Do tada, udri po gumama.
Ovo je primitivno, uvredljivo i nasilnički! Nemaš pravo uzimati "pravdu" u svoje ruke. Prvo, ko si Ti da rasuđuješ ko se pravilno parkirao a ko ne? Drugo, uništavanjem tuđe imovine je isto prekršaj, i to veći od nedozvoljenog parkiranja. I na kraju pitanje. Ako tebe vlasnik automobila uhvati da mu bušiš gume, da li ta ista osoba ima pravo probušiti tebe, jer i Ti si uzeo "zakon" u svoje ruke, pa bi tako mogao i on/a? Ili ovako, do koje granice tvoj kaubojski način zadovoljavanja pravde je tolerantan? Evo daću Ti 3 primjera. Da probušiš gumu, zapališ kuću, zbodeš čovjeka.[/quote][/size]Jeste primitivno, ali, imas li ti neko bolje rjesenje? Nazalost, kao sto rekose vec na forumu: "Opet je papak pobijedio, i sada mi igramo po njegovim pravilima".
Dok se ne uvede zakon o "parkiradzijama", sta da se radi? Suti i trpi?[/quote]

Tako nekako. Papak će uvijek pobjediti. Jer i onaj koji buši gume je isto papak. Ne znači da je probušena guma uvijek pravična. Dapače, ja znam nekoliko slučajeva gdje su ljudima oštećena vozila, ne zbog tog što su pogrešno parkirali, nego što se to nekome nije svidjelo, pa su po današnjem običaju uzeli stvar u svoje ruke.
Proces je dug (kolektivnog obrazovanja, socijalizacije, kulture vožnje...), ali sigurno neće biti bolje gdje se ohrabruje i opravdava vandalizam. Bolje da potrošiš to vrijeme da napišeš ceduljicu s protestom i zakačiš je za brisač. To je civilizovanije a i ispuhat ćeš se malo. A sad, oni koji bi se tim trebali baviti, vlast, policija, sud... to ne funkcioniše, ali ipak. Bolje je tamo neki pritisak napraviti nego postati i sam vandal. Toliko. Pozdrav.
Control panel

#2056 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Control panel »

ja neki dan vidim klosara parkirao mecku 190 na travi i ja mu kulturno kazem gospodin znate li da se ne smije parkirati na travi a on ozbiljno, kao ono pametuje. a reko znate li kolika je kazna. ma sta me briga nije auto na meni. neka samo pisu vec su mi jednu napisali jucer. bio je tri dana parkiran na istom mjestu pa mu je valjda neko pozvao zelene.
5 0 5

#2057 Re: "Majstori" parkiranja

Post by 5 0 5 »

@Control panel: E žalosno je to, ali tako je. Ima puno kauboja koji se ne boje nikoga, a kad to vide drugi, onda hoće i oni. Ako se nešto toleriše ne znači i da je dobro. Ali ipak, ja mislim ako se počne uzimati zakon u svoje ruke, onda se svrstavaš na stranu takvih, a to nikako nije dobro. Na kraju ćemo se svi svetiti svima. Btw. ja nisam nikad vidio da je neko stisnuo guzicu da probuši gumu na jednom X6 ili Q7 ili slično. Zato što svi znaju da ti vozač takvog auta može probušiti stomak.
Saobraćaj u Sarajevu je haos, ali to mora gradska vlast nekad riješiti. A i građani se moraju edukovati da čuvaju svoj grad, a oni koji to ne rade debelo kazniti po novčaniku. Ako ovoga nije briga jer auto nije na njegovom imenu, nema veze. Sigurno je na nečijem imenu i ako taj ne mari plaćati tuđe kazne, neka mu bude. Samo kad bude uređena vlast. Prvo reorganizacija JGS, nova infrastruktura (staze za bicikle, skutere), više parking mijesta i bolje sređen kazneni zakon.
Za sad, mislim da je i ova tema dobra. Ako ništa, bar neki se nađu prozvani, sa slikama i sve to. Čini mi se da Zagreb ima i website posvećen samo tome. Mogle bi ove slike i policiji poslužiti da je sreće. U Holandiji ima cijeli policijski odred koji po cijeli dan gleda clipove na Youtube i traže prekršioce u saobraćaju. Ako ih nađu pošalju im kaznu.
respo

#2058 Re: "Majstori" parkiranja

Post by respo »

ok nije na njemu nego na dedi nani sestri majci
sutra dedo nana sestra majka hoce da izvadi licnu ili neki dokument ili cak potvrdu
nemaaaaaaaaaaa
izmirite dug prema drzavi od xxxxkm i dobijete pecat i papir do tada dovidjenja
pa ces vidjeti onda hoce li voziti auto
5 0 5

#2059 Re: "Majstori" parkiranja

Post by 5 0 5 »

Pa da. Ili ne možeš registrovati auto. Ja znam dečka iz Londona koji se morao odreći svog auta, jer je visina kazne iznosila više od vrijednosti auta. Naime, pauk mu je odvezao auto, on nije imao pare da plati. Svaki dan je cifra bila veća. Na kraju su mu samo dozvolili da uzme lične stvari iz auta. Problem je da se kod nas svaki prekršaj završava sa 20KM u džepu policajca. Ali i to je isto krađa. Znači, opet svrstavanje na "onu stranu"
sorrow

#2060 Re: "Majstori" parkiranja

Post by sorrow »

kurty wrote:Pokusavam da shvatim neke stvari, ali jos uvijek nisam bas kompetentan, jer nemam svoje auto.. Tako da mi je svako auto - tudje auto... Al kako neko moze vratima svojim udariti u tudje auto... Tom prilikom steti i svoje auto... Bas mi to nije nikako jasno
stvar je u tome da krntija takvog papka vrijedi do 1000 km i kad napokon crkne on ga nece ni prodavat, osim mozda kao staro zeljezo....a tebe lakiranje novog auta izadje oko 1000 km....tako da njega jednostavno nije briga - zato i jeste papak...

evo ja sam neki dan bila svjedok papka u nastajanju....naima, gdja. majka je zastala s komsinicom da se istraca i pustila u auto dijete od nekih 8-9 godina, valjda da pronadje nekakv cd. mali je, naravno, prvo pri otvranju vrata da u udje u auto udario u vrata auta do sebe, a potom je to uradio jos nekih 10-ak puta jer je stalno otvarao vrata da mami pokaze cd i pita 'je li to taj' i svaki put kad ih je otvorio lupio je u vrata auta pored sebe.....i takav ce za 10ak godina lupati gdje god stigne.... nazalost, to sam posmatrala s prozora pa nisam mogla reagovati, ali bi i komentar majke vjerovatno bio: sta se mijesas, udara svojim autom, ne tvojim; ili nesto slicno.
paprica29

#2061 Re: "Majstori" parkiranja

Post by paprica29 »

johntra wrote:Image
Ovako @Dile i @Vragolan štite svoju imovinu na uštrb sviju nas i to im je cool. :roll: :roll: :roll:
Cholina_Lokica

#2062 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

paprica29 wrote: Ovako @Dile i @Vragolan štite svoju imovinu na uštrb sviju nas i to im je cool. :roll: :roll: :roll:
jel' ti krivo :evil:
paprica29

#2063 Re: "Majstori" parkiranja

Post by paprica29 »

Na svakom autu imaju lajsne na vratima, jer je sasvim normalno da te na parkingu neko dotakne svojim vratima, pa su ih postavili iz razloga zaštite lima, a ne iz estetskih razloga. Također su i karambolke zamišljene kao sredstvo predviđeno za sitne udarce i habanje prilikom parkiranja, pa se tako u Barceloni (a vjerovatno i u puno drugih evropskih gradova) parkirano auto ostavlja izbačeno iz brzine i ne povučene ručne kočnice, da bi se u slučaju tjeskobe moglo pogurati drugim autom, a u tu trpe karambolke.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#2064 Re: "Majstori" parkiranja

Post by 1946 »

paprica29 wrote:Na svakom autu imaju lajsne na vratima
Nemaju
paprica29

#2065 Re: "Majstori" parkiranja

Post by paprica29 »

Dile wrote:
paprica29 wrote: Ovako @Dile i @Vragolan štite svoju imovinu na uštrb sviju nas i to im je cool. :roll: :roll: :roll:
jel' ti krivo :evil:
Što će mi biti krivo, moj jedini komentar kada vidim ovakav prizor je, "divi papka što se opust'o"
paprica29

#2066 Re: "Majstori" parkiranja

Post by paprica29 »

1946 wrote:
Nemaju
Ćuj to
Neelix

#2067 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Neelix »

mislis opušćo :D
5 0 5

#2068 Re: "Majstori" parkiranja

Post by 5 0 5 »

johntra wrote:Image
Image
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#2069 Re: "Majstori" parkiranja

Post by 1946 »

paprica29 wrote:
1946 wrote:
Nemaju
Ćuj to
Č ne ć
Image
Image
itd itd...
Da ne tovarim temu slikama, imaš još milion auta, raspitaj se nije sramota.
Jimmy_The_Saint

#2070 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Jimmy_The_Saint »

A recimo, zauzme levat dva mjesta u garaži, a ti mu se popišaš u gepek? :D
paprica29

#2071 Re: "Majstori" parkiranja

Post by paprica29 »

Neelix wrote:mislis opušćo :D
to sam mislio, u mom se kraju kaže opust'o, mada mi se više sviđa opušćo, al' ridni kraj se ne bira :D
paprica29

#2072 Re: "Majstori" parkiranja

Post by paprica29 »

Čovjek uči dok je živ. Naravno da nije sramota ne biti upoznat sa svim stvarima ovog svijeta. Moj je pridjelog ovim što imaju nova auta, da naprave peticiju kojom bi se od gradskih vlasti tražilo da ocrtana postojeća parking mjesta prošire u prosjeku za 1,5 metar, čime ne bi bilo potrebe za parkiranjem na dva mjesta, a samim tim bi se njihov broj znatno smanjio, pa bi sljedeći korak bio ukidanje prava odlaska u grad ljudima koji nemaju nove vozilice i time bi se riješio hroničan problem saobraćajnih gužvi
paprica29

#2074 Re: "Majstori" parkiranja

Post by paprica29 »

Jimmy_The_Saint wrote:A recimo, zauzme levat dva mjesta u garaži, a ti mu se popišaš u gepek? :D
To je već papanluk, al' pravi :D
Tranquilizer

#2075 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Tranquilizer »

paprica29 wrote:Čovjek uči dok je živ. Naravno da nije sramota ne biti upoznat sa svim stvarima ovog svijeta. Moj je pridjelog ovim što imaju nova auta, da naprave peticiju kojom bi se od gradskih vlasti tražilo da ocrtana postojeća parking mjesta prošire u prosjeku za 1,5 metar, čime ne bi bilo potrebe za parkiranjem na dva mjesta, a samim tim bi se njihov broj znatno smanjio, pa bi sljedeći korak bio ukidanje prava odlaska u grad ljudima koji nemaju nove vozilice i time bi se riješio hroničan problem saobraćajnih gužvi
:lol: :lol: :lol: :lol: 8-) Genijalno, potpisujem :thumbup:
Locked