Elem,red je da se praznik cestita,mogu samo od rijeci do rijeci ponoviti sta sam prosle godine napisao za jubilej...
Dakle,bila je zadnja sedmica nastave u 7.razredu osnovne skole...Juna,te 98.godine...
Sa zadnjeg casa se regularno pobjeglo da bi se naoruzalo zastavama i dresovima i krenulo na mec za sampionsku titulu.Na Kosevu te veceri 37 500 ljudi,slobodnog mjesta ni za lijeka.Zeljo ocajan,sastavio se sa loptom nije citavih 90 minuta,Sarajevo 10 puta bolje,redaju se sanse,Begic pogadja precku iz slobodnjaka,pa poslije i stativa za Sarajevo,Avdic zabija go koji sudija ponistava a neki kazu da su mu i danas prve rijeci poslije budjenja "nije bio ofsajd"...
I onda dolazi ta 90 min. kada nam je istorija vratila sve ono sto nam je uzela mnogo godina prije toga...Pehlivanovic spasava jednu vec izgubljenu loptu,Sopovic izbacuje Zubanovica koji salje u ocaj i plac pola grada...Na Jugu kolektivni gubitak identiteta od radosti i srece,na terenu se mijesaju plac i suze sa smijehom i radosti...Titula se slavi usred Koseva,igraci na rukama navijaca...
I kada malo razmislim,i bolje da smo izgubili od Videotona na onaj nacin,izgubili bi od Reala u finalu kao i Videoton 5 - 0,i niko ne bi toliko pricao o tome.Ovako,stvorena je jedna legenda koja je vezana za velike klubove,i koja ce se vjecno pricati sa koljena na koljeno.
I zato pitari ne trebaju spominjati Videoton,jer za ovih 10 godina sam sa milion njih pricao i znam sta ih najvise boli,i sta ce ih vjecno najvise boljeti...Taman da osvoje 100 titula u drzavi,taman da igraju u LP 100 godina zaredom,najveca rana na srcu ce im ostati jedan datum i jedan covjek,zauvijek....
Meni je licno najdraza utakmica prvi poslijeratni derbi 2 maja 96g. kada se nas tim vratio na svoj stadion koji je bio okupiran kao i citava Grbavica i na cijoj Juznoj tribini su bili cetnicki bunkeri.Nikada necu zaboraviti tu srecu i tu radost na licima ljudi,ali za mene je najvazniji datum cak i u Zeljinoj istoriji i najlegendarnija utakmica 5.juni.
Malo prisjecanje,i Bahin ocaj...Hvala ti Zubane,gdje god da si.
http://www.youtube.com/watch?v=NQ3dahARaD8

U zdravlje !